Omaa lusikkaa ja kovan luokan broscienseä soppaan
Ja siis omaa arvuutteluani koskien natutreenausta ennen kun on saavutettu esim Hulkin taso. Eli siis kysymyksenä miten kasvattaa lihasta natuna, sarjapainoprogressiolla "isoilla painoilla" vai "tuntumapumppailulla" Itse olen tämän "isoilla" vs "tuntumalla" treenaamisen vähän yksinkertaisemmin mieltänyt kuin moni asiaa mystifioiva.
Oletetaan (huom: oletetaan kun ei kukaan taida tarkasti tietää), että lihas vastaa kasvamalla kahdenlaiseen ärsykkeeseen: 1. raskasta mekaanista kuormaa vastaan venymiseen/supistumiseen 2. metaboliittien kuten maitohapon kertymiseen anaerobisessa työssä. Lihas haluaa kasvaa, koska pyrkii olemaan ensi kerralla valmiimpi tällaisiin ärsykkeisiin vastaamiseen. Mekaaninen kuorma on luonnollisesti raskas kun treenataan isoilla painoilla isoissa liikkeissä lyhyehköjä sarjoja, ja voimakkain metabolinen rasitus saadaan hieman pidemmillä, muttei liian pitkillä sarjoilla, ehkä hieman eristävämmissäkin liikkeissä.
Mietitään näiden pohjalta kuvittellinen esim. rintatreeni: halutaan sekä venyttää/supistaa rintalihasta kovan mekaanisen kuorman alla että supistella lihasta pidempään kerryttäen maitohappoa jne, saavuttaen sen legendaarisen pumpin ja metabolisen kasvuärsykkeen. Esimerkiksi paljon puhutussa ja kiistellyssä penkkipunnerruksessa saa oikein tehtynä todella hyvän venytyksen rintalihakseen isoilla painoilla tehtynä->siksi pyritään tekemään oikealla tekniikalla tehtynä penkkiä isoilla painoilla esim 4-6 toiston sarjoja pitäen palautukset pitkähköinä, jotta pystytään tekemään enemmän sarjoja ja toistoja isoilla painoilla. Tämän jälkeen siirrytään ristikkäistaljaan tai tekemään vinopenkkiä käsipainoilla tms tarkoituksena supistaa rintalihasta lyhyillä palautuksilla esim 10 toiston sarjoilla kerryttäen lihakseen maitohappoa jne metaboliitteja. Tadaa, kuvitteellinen rintatreeni tehtynä.
Junttilogiikalla voisi ajatella että näitähän voisi tehdä enemmän kausittainkin? Voimakausia ja "bodailukausia", kuulostaako tutulta? Tai hei, näitähän voisi yhdistellä saman sarjan sisällä? 6-10 toiston perusvoimasarjoissa isoissa liikkeissä, joissa sekä venytystä että supistusta tulee hyvässä suhteessa suht isolla kuormalla ja näitä pitäisikin ehkä olla pääosa sekä voima- että myös siitä bodytreenistä? Entäs pudotussarjat jne? Hakataan ensin isoilla kovaa kuormaa vastaan joitain toistoja ja sitten pumppaillaan pienemmillä mitä jaksaa, eli mekaanista rasitusta ja metabolista samassa sarjassa?
Sarjapainoprogressiota haetaan myös bodauksessa mielestäni siksi, että isompi paino tuottaa isomman mekaanisen ärsytyksen, ja omilla rajoilla tehty kymppi kovemman metabolisen vasteen kuin vuosi sitten omia rajoja hiponut kymppi, jonka "yli" lihas on kasvattanut voimansa jo kauan sitten. Ykkösiä ja kakkosia ei pahemmin (suunniteltujen kausien ulkopuolella) oteta, koska ovat hyvin lyhytkestoisia ja lähinnä hermostollista harjoittelua ja tukottavat hemostoa enemmän. Progressioita on helpompi saavuttaa, kun ei vedetä aina failureen ja tukoteta hermostoa, mutta välillä voi/pitää toki rajoja rikkoakin.
Ja kun on tutkittu että se kiihtynyt proteiinisynteesi lihaksessa kestää kovankin treenin jälkeen sen keskimäärin 24h-48h suuntaan, jonka jälkeen etua aletaan vähissä määrin menettää, niin miksi aina treenata kerran viikossa lihasryhmä kun voisi treenata kahdesti? Tai kolmesti? Jos tekisi kerralla tarpeellisen ärsykkeen verran muttei kamalasti yli, että hermosto pysyy mukana, ja tämän kaiken useammin? Tekniikkakin pysyy paremmin mukana ja "tatsi" hyvänä. Tarvittava ärsyke tietysti kasvaa, kun ollaan lähellä omaa geneettistä maksimia, esim Hulkki-> treenaa hyvin paljon ja uusia näkökulmia hakien.
Tuntumasta en tiedä mitään, itse olen ultimaattinen kynäniska kun en osaa syödä enkä varmaan treenatakaan, varsinkaan bodailla, mutta tuntuman esim hauikseen saan ja menee pumppiin lähestulkoon kun kaivaa nenää ja silti se on pieni.