CBB (ja muiden maailman huipun natujen metodit)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kyss
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
No tokihan nyt +10v treenin jälkeen voi odottaa reiluja voimatasoja. Ei se bodaus tarkoita, etteikö voimaa tulisi tai isoja rautoja liikuteltaisi. Lähinnä kiinnostaa ne metodit, millä sinne huipulle on päästy. Eli onko matkalla huipulle luotettu useampi vai harvempi jakoisiin, onko käytetty erikoistekniikoita suurimman osan ajasta, onko luotettu isot painot isot lihakset metodiin, onko vaihdeltu ohjelmia kuinka usein, onko tehty tuplatreenejä, onko treenattua monta päivää viikossa jne.
Johannes Leivo ilmeisesti suosii myös 3-jakoista. James Nikander 4-jakoista. Kuka suosii 2-jakoista? 2+3 jakoista taitaa useampikin suosia.
Lähinnä itse mietin, treenaanko liikaa koska vedän 3-4on1off3-4on1off tasapainoista 4-jakoista. Tulosta toki tulee, mutta mitä vähemmällä treenillä saavuttaa hyviä tuloksia, niin sitä parempi.
Edit: Mainittakoon vielä, että minä olen itsekin nimenomaan voimabodannut, "koska pakkotoisto käski niin", ja mave on 2.2op, etukyykky 1.5op, penkki n. 1.35op (sitä en tee juurikaan, koska olkapäät). Tuli vaan mieleen pohtia asiaa, koska kaverini siirtyi 4-jakoiseen h nopeasti ja kasvoi isommaksi muttei vahvemmaksi kuin minä huomattavan nopeasti. Mietin vaan, että mitäköhän metodeja ne huiput toteuttaa.
 
mikä muuten sulkee sitten 4-jakoisessa voiman kehityksen noilla isoilla perusliikkeillä?! itsellänihän on nyt nelijakoinen käytössä, vaikka aloitinkin periaattessa nollista loukkaantumisen jälkeen.. enkä ole koskaan ollut vahva, mutta nyt nollista lähtiessä toki painot tuntuu tälläkin tavalla nousevan nopeasti ja treeni on mielekästä.. 2on1off2on1off yritän mennä... ohjelmana on toki powerhousun nelijakoinen ja siinä sitä epäsuoraa tulee kyllä myös todella paljon..

pitäisikö mun nyt sitten vaihtaa vaikka 1 tahi 2-jakoiseen?! saisinko sillä parempaa kehitystä vielä?
 
http://www.pakkotoisto.com/treeni/5...at-kokemuspohjaista-analyysia-ja-pohdiskelua/

Vanha ketju, jossa hulkki vastailee kysymyksiin ja kertoo sen aikasia treenimetodejaan. Luultavasti noi mistä tuolla puhutaan pätee melkein jokaiseen natuun, joka nyt ei vielä ole natumaximeita saanut ;). Itelläni on vielä ketjun lukeminen kesken, mutta on sieltä saanut vahvistusta joihinkin asioihin, jotka ovat mietityttäny. Esimerkiksi just toi, että sarjapainoja kasvattamalla saadaan "varmin" lihaskasvu. Toisaalta voihan sitä tehä 3x10x70 kyykyn, joka kerta puhtaammin ja puhtaammin, mutta se nyt on aika työlästä. Myös se, että mitä useammin pystyy treenaamaan samaa lihasta korreloi aika hyvin mahdollisuuteen kehittyä, niin voimallisesti kuin lihasmassallisesti.
Usein treenaaminen tietenkin sulkee sen pois, että joka kerta lihas tuhottaisiin kuin WLOGeissa. Sarjat pitää jättää vajaaksi, jotta hermosto ei määrää treenaamista, vaan lihasten palautuminen määräisi. Lihas kuitenkin palautuu melko nopeasti, kunhan se tottuu useammin kuin kerran viikossa treenaamiseen. Myös DOMSsit vähenevät repeated bout (?) effektin ansiosta. Joten, jos kerran viikossa jalat tekee kunnolla niin ei seuraavana päivänä pääse edes posliinille istumaan.

Useasti Hulkki mainitseekin sen, että hän itse treenasi (2006-2007 suurinpirtein) järkevästi, mutta ei välttämättä aina kovaa. Kovaa treenaamisella tarkotti justiinsa sitä mitä nykypäivänä näkee salilla tehtävän, ja olen itsekin melkein vain tehnyt, eli kaikki mahdolliset tehokeinot.Esimerkiksi käsipaino penkissä otetaan ylisuuret painot ja liikerata on puolet kokonaisesta, ja liike tapahtuu vain ylhäällä taoahtuvana nylkytyksenä. Tämän jälkeen kässärit lentää lattialle ja otetaan pienemmät joiden jälkeen tulee vielä lisää tiputuksia. Mukana on tietenkin viimeiseen toistoon todella hidas negatiivinen lasku, jotta lihas räjähtäisi uuteen kasvuun, koska onhan negatiivinen vaihe tärkein lihaskasvun kannalta. Eli kovaahan voi kaikki treenata eli hack sarjat failureen ja pakkiksia ja pudotuksia perään. Tästä t
 
mikä muuten sulkee sitten 4-jakoisessa voiman kehityksen noilla isoilla perusliikkeillä?!

Niinpä? Isot perusliikkeet kun on aina treenin perusta, jotta saadaan hormonaalista vastetta jne. Silti 4-jakoisessa voidaan vähän esim showlihaksia painottaa halutessaan. Toki tuota ei saa tehdä, koska ATG kyykky ja isot raudat on ainoa oikea tie onneen.
Tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että 3kk Golden Sixin hinkkauksen jälkeen suositellaan seuraavaksi ohjelmaksi jtn. starting strengthiä/single factoryä/ehkä joku hurja ehdottaa elaston 2-jakoista. Miksi ihmeessä, jos tavoitteena on bodaus? Kyllä noillakin toki kehittyy, mutta niin kehittyy muillakin. Minkä takia esim. 2-jakoinen on saliuran alussa olevalle parempi kuin vaikkapa 4-jakoinen? Vähän ohi aiheen, mutta mitäpäs siitä.
 
Minkä takia esim. 2-jakoinen on saliuran alussa olevalle parempi kuin vaikkapa 4-jakoinen?
Treeniuran alussa kehittyy hyvinkin matalalla treenikohtaisella volyymilla. Siksi on järkevämpi panostaa tiheään frekvenssiin, jotta lihasta saadaan stimuloitua useammin kuin kerran viikossa. Käännäpä toi ajatuksesi toisin päin: mitä etua saa 4-jakoisesta verrattuna 1- tai 2-jakoiseen? Isomman treenikohtaisen volyymin lihakselle. Toisin sanoen stimuloit lihasta harvemmin mutta suuremmalla volyymilla. En usko, että lihas tuon ekstravolyymin ansiosta aloittelijalla sen paremmin kasvaisi ja siksi pidän 1-jakoista fiksuimpana.
 
Mielenkiintoinen threadin aihe, täytyypä poiketa tavoista ja osallistua keskusteluun ainakin yhdellä viestillä. Ensinnäkin koska tässä pyritään selvittämään kovan luokan naturaalibodareiden treenejä, ei välttämättä kannata suoraan katsoa miten esim. CBB:n MM-voittaja treenaa. Suomessa CBB on kyllä dopingvalvonnan alainen laji ja siinä kilpailevista suuri(n?) osa on ihan natikoita, mutta jo CBB:n ensimmäisestä kotimaisesta kisasta lähtien myös Suomen classikkilavoilla on ollut myös rojuttajia. Näiden ihmisten motiiveja en edelleenkään ymmärrä (lähdetään rojutaustalla kisaamaan selvästi natikoille tarkoitettuun sarjaan natikoita vastaan, WTF?), mutta fakta on että myös tuota porukkaa löytyy vaikka laji olisikin CBB.

Kuten tuossa joku jo mainitsikin, edes Mr. Olympia -kisaajien ei ole mitään järkeä julkisesti myöntää roinaavansa, mistä johtuen onkin vähän hankala tietää keiden kisaajien treenejä kannattaa seurata jos haluaa infoa nimenomaan tuloksekkaasta natutreenaamisesta. Minimissään kannattaa siis pitää aina kriittinen filtteri päällä vaikka lukisikin esim. testattavan urheilijan tai tunnetun naturaaliurheilijan treenaamisesta. On aivan idioottimaista paskaa kuvitella että "kaikki ne käyttää kuitenkin", vaikka olisihan tuo varmasti helppo ja kiva uskoa niin olisi parempi mieli jos ei itse ole pärjännyt yhtä hyvin. Omakohtaisesti tiedän hävinneeni kisoissa kovemmille natikoille ja toisaalta olen myös itse natikkana voittanut aika paljon rojuttajia. Tunnen henkilökohtaisesti itseäni selvästi kovempia natikkabodareita, ja toisaalta olen saleilla vuosien varrella nähnyt lukemattomia rojujamppoja jotka eivät pärjäisi edes CBB-karsinnoissa Suomessa. Geneettiset erot selittävät todella paljon, mutta niin tekee myös esim. henkilöiden treeni/ravintopanostuksen taso viimeisen 10 vuoden ajalta. Jos unohdetaan änkyräkireät superin bodarit ja ammattilaiset, on todella ylimielistä kuvitella että pystyisi treenaajan lihasmassan tai kisamenestyksen perusteella suoraan sanomaan varmasti, onko tässä nyt natikka vai ei.

Itse treeniaiheesta: olen seurannut mainstream-kehonrakennuksen ohella jo noin 15 vuotta eri naturaaliliittoja ja näiden kilpailijoita, koska olen alusta asti halunnut saada selville sitä samaa mitä tämänkin threadin aloittaja: kuinka parhaimmat naturaalikehonrakentajat treenaavat? Ja mitä tässä on 15 vuoden aikana nähnyt, ei natikkahuipuillakaan mitään selvää yhtenäistä kaavaa ole. Toki melkein kaikilla on vähintään jossain vaiheessa treeniuraa panostettu perusliikkeisiin ja melkoisten sarjapainojen kehittämiseen, mutta aivan samalla tavalla siellä on treenattu 2-3-jakoisilla kuin 5-6-jakoisillakin. Layne Nortonin PHAT-tyylinen voima/bodaustreenin vuorottelu samassa treenikierrossa on kieltämättä hyvin yleistä, ja itsekin olen saanut vastaavalla tyylillä aikanaan erittäin hyvää kehitystä. Toisaalta esim. Jim Cordova (jonka itse voin hyvin uskoa olevan naturaali, kisapaino ukolla ei ole edes 80 kg vaan illuusio syntyy järjettömän hyvästä lihasten mallista ja lavakireydestä +täyteydestä) kuvailee treenityyliään kohdelihaksen flexaamiseksi painojen avulla. Ehkä turhauttavinta tässä viimeisen 15 vuoden aikana on ollut juuri tuo havainto, ettei menestyneiden natikkabodarienkaan treeneissä ole mitään "viisasten kiveä" vaan eri treenityylejä esiintyy laidasta laitaan, ja enemmän ne lihasmassaerot ja kisasijoitukset tuntuvat selittyvän genetiikalla kuin esim. metodeilla.

Hauskana sivuhuomiona on kuitenkin se, että todella moni sarjapainoprogression nimeen vannova natikkabodari on vuosien aikana kehittynyt näillä treeneillään jopa paremmaksi voimanostajaksi kuin kehonrakentajaksi. Jopa Layne Norton on mielestäni maailman mittakaavassa parempi voimanostaja kuin kehonrakentaja, ja näitä keissejä löytyy paljon. Monella natikkabodarilla tuo voimapainotteinen treenaaminen on johtanut jopa lajin vaihtoon (mm. voimamiespuolelle) tai siihen, että käytännössä 2-3 vuoden välein käydään bodylavalla mutta siinä välissä tahkotaan voimanostokisoja tiheäänkin tahtiin. Tuolloin voi jo alkaa kysyä, onko kyseessä vahva natikkabodari vai käytännössä voimanostaja, joka käy 2-3 vuoden välein myös poseeraamassa lavalla? Aivan kirkkaimmat naturaalibodauksen tähdet nimittäin tuntuvat kuitenkin hieman enemmän keskittyvän kehonrakennukseen, vaikka sielläkin aika monella käsittämätöntä sarjavoimaa löytyy (Doug Miller, Richard Gozdecki, jne).

Omakohtaiset kokemukset viimeisen 17 vuoden ajalta ovat aika moninaisia. Alkuvuosien kehitystä on turha miettiä koska se on ilmaista aloittelijan kasvua joka tulee kunhan vain käy salilla, treenaa kovaa ja syö riittävästi. Ensimmäisen parin vuoden jälkeen alkoi treenimetodien erot selvitä, kun ensin löin päätäni seinään monijakoisella intensiteettitreenillä jopa pari vuotta. Hyvin treeniin vastaavat lihasryhmät kehittyivät, mutta heikkoudet jäivät entistäkin pahemmin jälkeen. Vasta vuoden 2003-2004 paikkeilla sain uutta silminnähtävää kehitystä, kun palasin monijakoisesta treenistä 2-jakoiseen peruspuurtamiseen ja sarjapainoprogressioon. Tuokin kehitys alkoi tosin jossain vaiheessa tulla päätepisteeseensä, sillä sain sarjapainoja hilattua ylös selvästi paremmin kuin kasvatettua lihasmassaa (bulkkikausien läskikertymistä huolimatta).

Kisadieettaaminen toki tuli sitten kuvioihin 2006, minkä jälkeen kunnollisia off-seasoneita on ollut tasan kaksi: 2006-2008 kisojen välillä (dieetistä palautumisen, välidieetin ja kisadieetin jälkeen jäljelle jäi tehokasta offitreeniaikaa noin vuosi) ja 2008-2011 kisojen välillä (tehokasta offitreeniä noin 1.5 vuotta, koska välidieetti oli 40-viikkoinen ja kisadieettikin lopulta melkein puoli vuotta).
Molemmat nämä off-seasonit panostin siihen samaan vanhaan sarjapainoprogressioon isoissa perusliikkeissä, mutta molemmilla kerroilla käteen jäi ehkä pari kiloa uutta lavapainoa. Voimatasojen kasvuun nähden tämä oli aivan naurettavan pieni edistysaskel, koska 2008-2011 offilla tein parhaimmillaan kynäniskanaturaaliksi ihan koviakin sarjatuloksia: vapaa kyykky 180 kg x 20, etukyykky 180 kg x 4, kapea penkki 160 kg x 6, lattiapunnerrus kuoletuksilla 170 kg x 5, käsipainopenkki 70 kg x 8, jne. Tuon off-seasonin aikana tajusin viimeistään, että sarjapainojen kehittäminen ei enää ainakaan meikäläisellä yksinkertaisesti tuota hyvää tulosta lihasmassan kasvatuksessa, koska vaikka kyykkäsin 180 kg x 20 alle parallelin, omistin edelleen aika surkeat etureidet. Perse oli toki iso ja polvet ottivat osumaa, mutta aika taulapää pitäisi olla jos olisi vielä noilla tuloksilla ja tikkujaloilla voisi edelleen uskoa mantraa "isot painot isot lihakset". Kyllä meikäläinen tuon sarjapainojen kasvatustien yritti koluta loppuun saakka, mutta samaan aikaan kun sain esim. käsiin poikkeuksellista kasvua puolittamalla painot, heittämällä treenivihon sivuun ja keskittymällä tekemään hauiskäännöt hauislihaksella, ei ole jälkikäteen hirveästi tarvinnut miettiä mihin suuntaan tässä 15+ treenivuoden jälkeen kannattaa omia treenejään viedä. Varsinkin kun nivelet ovat vuosien aikana ottaneet hiljalleen sen verran kulumaa, että nykyisin esim. raskaat kyykyt ovat lähes poissuljettu optio. Mutta vaikka eivät olisikaan, en ole koskaan saanut raskaista kyykyistä muuta kuin ison perseen, vahvan alaselän ja kipeät polvet. Sen sijaan etureisiä olen päässyt tappamaan aivan eri tavalla vasta sen jälkeen kun ryhdyin tekemään etureisiliikkeet etureisiin keskittyen.

Miten nykyisin treenaan? En enää edes tavoittele ennätyssarjapainoja kyykyssä/punnerruksissa/vedoissa, koska suoritustekniikat ovat nykyisin aivan erilaiset kuin aiempina vuosina. Aiemmin tein ihan suhteellisen siistejä täysimittaisia toistoja, mutta ei siellä mitään lihasta mietitty vaan punnerrettiin tanko pisteestä A pisteeseen B sellaisella peruspuhtaalla nostotekniikalla. Nykyisin teen kaikki liikkeet ensisijaisesti kohdelihasta miettien, jopa lyhyet raskaat sarjat perusliikkeissä. Lähestymistapa on siis täysin erilainen. Toki jos sarjapainot lihaskasvun myötä tällaisella keskitetyllä tekniikalla nousevat, olen ihan tyytyväinen. Mutta aikanaan bodausvoimailutyylillä tehtyihin sarjaennätyksiin samannimisissä liikkeissä näitä nykyisiä suorituksia on aivan turha verrata, koska lihasaktivaation kannalta kyseessä on melkeinpä kaksi eri liikettä (vaikka molemmissa esim. punnerrettaisiin vapaata levytankoa vinopenkillä maaten). Ja koska lihaskasvun stimulointiin on olemassa se kymmenkunta aivan yhtä oleellista tekijää kuin pelkät kilomäärät tangossa, olisi mielestäni aika suppeaa ja typerää ajanhaaskausta unohtaa ne muut tekijät ja keskittyä maailman tappiin saakka hinkkaamaan vain isompia kiloja tankoon. Varsinkin kun niiden kasvatus ihan suhteellisen korkealle ei ole enää todistettavastikaan korreloinut meikäliäsellä lihasmassan kasvun kanssa vuosikausiin.

On myös tietysti olemassa se kuuluisa geneettinen natumaksimi. Mitään millintarkkaa grammamääräistä lihasmassarajoitetta ei toki ole olemassakaan, mutta aika hankala kenenkään on sitä faktaa vastaan tapella, että rajattomasti lihasmassaa ei voi kasvattaa. Alussa kehitys on kovempaa metodeista riippumatta, koska ollaan niin kaukana omasta potentiaalista. Vuosien myötä kehitys luonnollisestikin hidastuu, koska päästään yhä lähemmäksi omia rajojaan, ja jossain vaiheessa jopa parin vuoden täydellisesti menneet treenit ja ruokavaliokaudet saattavat johtaa peräti puolen kilon kehitykseen koko kehon yhteislihasmassassa. Itse olen valitettavasti tuolla seudulla tuntunut olleen jo melkein 10 vuotta, ja nykyisin uskoisin sen parhaan (ja ehkä ainoan) keinon kehittyä vielä hieman pidemmälle olevan kehon "huijaaminen". Eli käytännössä ei yritetä enää kasvattaa kaikkea samaan aikaan, koska on aika selvää että mikään ei tuolla tyylillä enää kasva. Sen sijaan poimitaan aina pari lihasta joihin panostetaan hetkellisesti (esim. 3-6 viikkoa) melkein kaikki kehon treeni- ja palautumisresurssit, jolloin voidaan ehkä tuon rajallisen periodin aikana "huijata" keho kasvattamaan se yksi kohta vielä hieman pidemmälle kuin tähän asti. Samaan aikaan muuta kroppaa ylläpidetään minimaalisella panostuksella. Tällä tavalla sitten kierrätetään niitä yksittäisiä kohtia joita pyritään puskemaan vielä nykyistä suuremmiksi, koska aina kun saavutetaan vähääkin suurempi uusi lihasmassa, onnistuu sen ylläpito aika pienelläkin panostuksella kun huomio siirretään jonkun muun lihaksen kehittämiseen. Mutta tällaisessa kohdennetussa harjoittelussa on erittäin oleellista juurikin kaikkien resurssien tarkka kohdentaminen haluttuihin lihaksiin, ilman että treenivaikutusta tai palautumisvaatimuksia haaskataan muille lihaksille.

Olen näistä samoista aiheista kirjoittanut mm. nuo Jaksotus kehonrakennusharjoittelussa -artikkelit, joita voi vilkaista jos haluaa:
Jaksotus kehonrakennusharjoittelussa osa 1
Jaksotus kehonrakennusharjoittelussa osa 2 - keskipitkään treenanneet
Jaksotus kehonrakennusharjoittelussa osa 3 - pitkälle edistyneet treenaajat

Jos nyt jotenkin yrittäisin summata nämäkin jaarittelut, on varmaan helpointa lainata omaa aiempaa tekstiäni:
"Voisi ehkä sanoa, että alkuvuosien suoraviivaisesta progressiosta ja numeroihin perustuvasta treenitieteestä tulee hiljalleen yksilökohtaisiin ominaisuuksiin nojaavaa treenaamisen taidetta."
 
Treeniuran alussa kehittyy hyvinkin matalalla treenikohtaisella volyymilla. Siksi on järkevämpi panostaa tiheään frekvenssiin, jotta lihasta saadaan stimuloitua useammin kuin kerran viikossa. Käännäpä toi ajatuksesi toisin päin: mitä etua saa 4-jakoisesta verrattuna 1- tai 2-jakoiseen? Isomman treenikohtaisen volyymin lihakselle. Toisin sanoen stimuloit lihasta harvemmin mutta suuremmalla volyymilla. En usko, että lihas tuon ekstravolyymin ansiosta aloittelijalla sen paremmin kasvaisi ja siksi pidän 1-jakoista fiksuimpana.

Mä en kyllä enää ihan aloittelija ole, mutta niin paljon tehnyt virheitä treeniuran alussa, että tässä vaiheessa ei kehitystä kaatais vaikka sitten vetäiskin 3kk tolla SS:llä ja hakis sitä perusvoimaa. Nyt kun muutenkin vielä ne voimat on vasta palautumassa.
 
Aloittaja puhuu myös suoraan 2, 3 ja 4-jakoisista ohjelmista, mutta sekin on turhan mustavalkoinen lähestymistapa. Pitää huomioida myös, että treenikerroilla, progressiolla, sarja- sekä toistomäärillä voidaan vaikuttaa jakoihin. Mikäli treenaat viisi kertaa viikossa 4-jaolla tulee yksi lihasryhmä aina kaksi kertaa viikossa neljän viikon välein. Yksi hyvä tapa minusta on myös tuo Hulkinkin mainitsema PHAT treeni jota itse olen soveltanut jopa 4-jakoon. Eli vedetään vaan normi nelijako ja siihen päälle kaksijako ja kierto uusiksi. Edellyttää vähän järkeilyä ja liikkeiden erottelua erityyppisiksi eri treeneissä. Normi jako vedetään bodaten ja kaksjako voimatyyppisesti. Näin hermostoa ei ajeta tukkoon ja kuitenkin kroppa käydään läpi kahteen kertaan hieman tiiviimmin, kuin 4-jaossa.

Lisäksi 4-jakoisessa vaikuttaa myös lihasryhmien jako. Vältetäänkö apulihasten kuormitusta vai haetaanko sitä tarkoituksella. Eli esim. Oma ojentajapäivä vielä rintapäivän lisäksi jne...

Eli jos sanoo treenaavansa 2-jakoisella neljä kertaa viikossa, niin en jaksa uskoa, että pystyy kaikki treenit ottamaan niin kovin, kuin lihasryhmän kerran viikossa treenaava natu? Esim. Jaloille maksimi kyykyt+apuliikkeet kaksi kertaa viikkoon..
 
No en minäkään heittele jotain aivopieruja kuten "eihän voimanostossa lihaksia tarvii". Vasta vähän aikaa sitten oli tätä samaa paskaa jossain muussa ketjussa missä jto:kin yritti porukka valistaa, ilmeisesti turhaan. Mun käsityksen mukaan noi painoilla ei ole väliä-jutut tulee lähes poikkeuksetta roinaajilta, jotka saa treenata aivan päin helvettiä ja silti kehittyy. Natulla ei ole tollaiseen varaa.
Tämä on aika kova väite. Salit ovat täynnä roinaajia, jotka eivät yksinkertaisesti osaa. Ravinto- ja treenipuoli on aivan päin helvettiä, ja ainoa asia, joka kertoo ulkopuoliselle saliharrastuksesta on Gaspin takki tai Tapoutin paita.

Joten sinä naturaali, joka luet tämän: että roinasta olisi enemmän hyötyä kuin haittaa, myös treenipuolen pitää olla kunnossa. Jos treenaa "aivan päin helvettiä", lopputulos myös näyttää 90 % tapauksissa siltä. Älä siis missään nimessä oleta, että voit aloittaa saliharrastuksen, lyödä höyryt koneeseen ja näytät sen jälkeen automaattisesti kehonrakentajalta. :david:
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Jos 2vrk päästä lihas on unohtanut koko treenin, kannataako sen antaa elbata 5 vrk ennen seuraavaa sille tulevaa treeniä?

eikö tähän nyt vaikuta ihan helvetisti se liikkeiden asettelu jaon sisällä nimenomaan sekä epäsuorien määrä ? ei siis niinkään se jaollisuuden määrä... esim. tosiaan tuo powerhousun 4-jakoinenhan on nimenomaan suunniteltu niin, että epäsuoran rasituksen määräkin on maksimoitu..
 
Mites sekajaot, eli hybridiohjelmat? Itse olen käyttänyt niitä pitkään, ja valmennettavilla myös. Eli jako ei pysy samana vaikka 2-viikon tai pidemmässäkin kierrossa, vaan lihasryhmiä yhdistellään tavoitteen ja painotuksen mukaan. Esim lisänä koko ylävartalon pitkät sarjat, joissa voi sitten painottaa jotakin/joitakin lihasryhmiä (auttaa myös hermostoa palautumaan), tai vaihtaa esim olkapäät rinnan tilalle toisessakin treenissä, jos tarkoitus esim painottaa niitä.

Tyylejä on monia, mutta jos ei ole aivan törkeä lahjakas, niin kovaan natukuntoon treenaaminen vie vuosia, ja vaatii miettimistä, suunnittelua ja analyysiä. Sekä kropan kuuntelua.
 
T NATION | Easy-Hard Gainers - 2

Tosta on ykkösosakin samasta artikkelista, tuossa nyt on tuo treenityyli selitetty. Ajattelin kokeilla vielä vähän reilumpaa painon nostotahtia ja mixata treenejä. Monijakoinen ei meikäläisellä tuota kummoista tulosta.

Liekö tuo suunnattu dropittelijan vai natikan palautumiskapasiteettiin tuo ohjelma? Kelään tietoa miten noi tnationin ohjelmat yleensä on suunnattu?
 
Kun natuna treenaa, haastaisin miettimään onko järkeä jakaa treenit 4/5-jakoiseksi, 3-jakoinenkin siinä rajoilla, etenkin jos käyttää vielä hyväksi priorisointia. Vaikka tämäkin data yhtenä pointtina: The time course for elevated muscle prote... [Can J Appl Physiol. 1995] - PubMed - NCBI
Jos 2vrk päästä lihas on unohtanut koko treenin, kannataako sen antaa elbata 5 vrk ennen seuraavaa sille tulevaa treeniä?

Maa ei ole kartta. Käytännössä voidaan havaita, että 4-5 jakoiset "lihas kerran viikossa" ohjelmat toimivat (tai ovat toimimatta) siinä missä tiheämpään lihaskohtaiseen frekvenssiin perustuvatkin. Ihan naturaaleillakin. Itse olen saanut koko treeniuran parhaat tulokset 5-jakoisella ohjelmalla, vaikka en mitään jakoa sinäänsä muita parempana pidäkkään.

Joitain mahdollisia syitä harvan lihaskohtaisen frekvenssin toimivuuteen:
-treeni- ja lihaskohtaisen työkapasiteetin kehitys (esim. psytytään tekemään jaloille max. 9 suoraa sarjaa, tästä progressio 25 suoraa sarjaa samassa treenissä tuottaa todennäköisesti hyvää lihaskasva)
-stimulaation varmistaminen maksimaalisella lihasryhmäkohtaisella panostuksella(voidaan tehdä isolla volyymillä, käyttää erikoistekniikoita ja treenata eri kulmista ja tasoista melko vapaasti)
-palautumisen varmistaminen 6 päivän levolla(pieni ylipalautuminenkin kumuloi pitkällä aikavälillä hyvää lihaskasvua, mutta alipalautuminen johtaa nopeasti kehityksen pysähtymiseen)
 
Eikö Hulkki ollut kuitenkin niin, että kaikilla huippunatikkabodaajilla oli yhteistä se, että treenissä on aina mukana maastaveto, tai joku sen variaatio, juurikin sen hormonaalisen vasteen takia. Eli se nyt kannattaisi aina pitää mukana omissa treeneissä.

On muuten ihan älytöntä kuinka kieroon katsotaan kun sanoo, että on alkanut tekemään salilla asioita hieman eri tavalla ja treenijakokin on nykyisin esim. 2-jakoinen eikä "tyypillinen" 4 tai 5-jakoinen ohjelma. Siihen vielä kun toteaa, että ei tee sarjoja loppuun asti vaan jättää toiston tai pari varastoon ja vasta ennen kevennystä tehdään kaikki failureen ja ylikin niin ei hyvää päivää mitä ihmetystä saa aikaan:wtf:
 
Kun natuna treenaa, haastaisin miettimään onko järkeä jakaa treenit 4/5-jakoiseksi, 3-jakoinenkin siinä rajoilla, etenkin jos käyttää vielä hyväksi priorisointia. Vaikka tämäkin data yhtenä pointtina: The time course for elevated muscle prote... [Can J Appl Physiol. 1995] - PubMed - NCBI
Jos 2vrk päästä lihas on unohtanut koko treenin, kannataako sen antaa elbata 5 vrk ennen seuraavaa sille tulevaa treeniä?

Mitä jos kehittyneellä treenaajalla se yksi rankka treeni kullekin lihasryhmälle viikossa on ainoa tapa joka edes aiheuttaa kasvua? Eli useammin kroppa viikossa- tyylillä ei enää saada vaadittavaa kertarasitusta lihaskasvulle? Tällöinhän treeni saattaisi jopa mennä täysin hukkaan 1-2 jakoisilla.
 
Mitä jos kehittyneellä treenaajalla se yksi rankka treeni kullekin lihasryhmälle viikossa on ainoa tapa joka edes aiheuttaa kasvua? Eli useammin kroppa viikossa- tyylillä ei enää saada vaadittavaa kertarasitusta lihaskasvulle? Tällöinhän treeni saattaisi jopa mennä täysin hukkaan 1-2 jakoisilla.

Täällä hyvä esimerkki! Tein pitkää 1-2 jakoisilla ja hakkasin päätä seinään monta kuukautta enkä saanut kunnolla kehitystä ja hermosto meni tukkoon -> ei mun juttu. Kokeilin sitten huvikseen 2 viikon totaalilevon jälkeen (ylirasitustila) 5 jakoista 5on2off ja jumalauta ku lähti homma luistamaa. Tulokset lähti nousuu heti, heikot lihasryhmät sain balanssiin muiden kans, fiilis treenin jälkeen mahtava ku oot tehny lihasryhmän kunnolla, lihas kerkee palautua hyvin seuraavan rääkkii. Ei välttämättä optimaalisin jako aloittelijalle mutta toimii mulla ku junan vessa. En koske tikullakaan 1-2 jakoisiin enää.
 
Jos oot oikeasti saanu hermoston tukkoon, niin ei se välttämättä ole niinkään ohjelman vika, vaan ennemminkin kyse on siitä mitä sinä olet tehny siinä ohjelmassa :)
 
Täällä hyvä esimerkki! Tein pitkää 1-2 jakoisilla ja hakkasin päätä seinään monta kuukautta enkä saanut kunnolla kehitystä ja hermosto meni tukkoon -> ei mun juttu. Kokeilin sitten huvikseen 2 viikon totaalilevon jälkeen (ylirasitustila) 5 jakoista 5on2off ja jumalauta ku lähti homma luistamaa. Tulokset lähti nousuu heti, heikot lihasryhmät sain balanssiin muiden kans, fiilis treenin jälkeen mahtava ku oot tehny lihasryhmän kunnolla, lihas kerkee palautua hyvin seuraavan rääkkii. Ei välttämättä optimaalisin jako aloittelijalle mutta toimii mulla ku junan vessa. En koske tikullakaan 1-2 jakoisiin enää.

Tuossa taitaa sulla ollut jo pelkästään se että liian kovaa oot treenannu 1-2 jakoisilla, 5 jakoisissa harvemmin tuota vaaraa on ellei kierto ole todella lyhyt.
Itse aloitin tässä myös 4 jakoista, taitaapi olla ensimmäinen koko treeniuralla :wtf: Saa nähdä vaikka 5 jakoiseksikin muuttuisi...

edit: Sinänsä kun miettii noita 1-2 jakoisten vs 4-5 jakoisten eroa, sanoisin että pienempi jakoisten ohjelmien suunnittelu ja noudattaminen on HUOMATTAVASTI hankalampaa. Joutuu alituiseen miettimään että ei liian piippuun vedetä, ei voi tehdä erikoistekniikoita jne. Kun taas 4-5 jakoista ohjelmaa voi tampiompikin kaveri tehdä, ainoastaan riittää että treenaa kovaa :D Sillä kun ei ainakaan itseään tukkoon saa jos treenikertoja tulee se 4-5kpl viikossa. Itse nimittäin tunnun usein herääväni tilanteesta missä on jollain 2-jakoisella homma riistäytynyt täysin lapasesta ja jokaisessa liikkessä tehdään jotain failureen ja erikoistekniikoita päälle... Sitten alkaa voimatasot sukeltamaan, kroppa tukossa eikä salillekaan aina kiinnosta lähteä. Eikun uuteen nousuun ja kunnon levolla nyt :)
 
En tiedä onko edes mahdollista oikeasti ymmärtää natu- ja ei-natutreenin eroja, jos ei ole koskaan itse manuaalitestoilla ollut. Mutta uskallan silti olettaa, että naturaalin kroppa ei rakenna grammaakaan lihasta, jollei sillä ole suorituskyvyllistä pohjaa ja silloinkin se tekee sen hyvin säästeliäästi, koska lihaskudoksen rakentaminen ja ylläpito on todella kallista elimistölle. Ja koko homma perustuisi siten sille, että treeniuran mittaan kehitetään mahdollisimman korkealle kaikki sellaiset fyysisen suorituskyvyn osa-alueet, joiden kehittymiseksi keho kokee tarpeelliseksi kasvattaa lihasta. Ja "kasvaminen" tässä sisältää kaikki kosmeettista vaikutelmaa parantavat fyysiset adaptaatiot.

Tässä kontekstissa kysymys treenijakojen, tai yleisesti metodien "paremmuudesta" liittyy lähinnä vain siihen, että voidaanko jollain tietyllä jaolla/metodilla ottaa muita paremmin kantaa johonkin tiettyyn suorituskyvyn komponenttiin. Esimerkiksi edellä mainittu tiheäjakoisten ohjelmien mahdollisuus kehittää työkapasiteettia ja voimakestävyyttä päivätasolla ei onnistu yhtä pitkälle 1- ja 2-jakoisilla ohjelmilla. Kuitenkin 1- ja 2-jakoisilla pystytään kehittämään tehokkaammin viikkokohtaista kapasiteettia.

Sitten pitäisi enää päättää onko näillä viikko- ja päiväkohtaisilla kapasiteeteilla, tai muilla vastaavilla ominaisuuksilla, itsenäiset- ja miten merkittävät vaikutukset lihasmassan kasvuun ja sen mukaan jaksottaa treenaamista molempien(ja kaikkien) hyödyntämiseksi. Ja tässä kohtaa homma menee astetta taiteellisemmaksi.

edit: Sinänsä kun miettii noita 1-2 jakoisten vs 4-5 jakoisten eroa, sanoisin että pienempi jakoisten ohjelmien suunnittelu ja noudattaminen on HUOMATTAVASTI hankalampaa. Joutuu alituiseen miettimään että ei liian piippuun vedetä, ei voi tehdä erikoistekniikoita jne. Kun taas 4-5 jakoista ohjelmaa voi tampiompikin kaveri tehdä, ainoastaan riittää että treenaa kovaa :D Sillä kun ei ainakaan itseään tukkoon saa jos treenikertoja tulee se 4-5kpl viikossa. Itse nimittäin tunnun usein herääväni tilanteesta missä on jollain 2-jakoisella homma riistäytynyt täysin lapasesta ja jokaisessa liikkessä tehdään jotain failureen ja erikoistekniikoita päälle... Sitten alkaa voimatasot sukeltamaan, kroppa tukossa eikä salillekaan aina kiinnosta lähteä. Eikun uuteen nousuun ja kunnon levolla nyt :)

Tämä on nähdäkseni ihan totta. Ironista kyllä, että näitä 4-5 -jakoisia usein haukutaan "lehtiohjelmiksi" mutta tuollaisessa kontekstissa ne loppujen lopuksi toimivat melko hyvin, koska varsinaisen ohjelmoinnin ei tarvitse olla läheskään niin yksilöllistä kuin vaikka 2-jakoisella. Ei sillä etteikö yksilökohtaisesti ohjelmoituna mikä tahansa ohjelma toimisi paljon paremmin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom