Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Semmonen kysymys ois, että mistä johtuu toispuoleinen pumppi tietyissä lihaksissa, kuten ite esimerkiksi selkää ja hauista tehdestä vasen hauis sekä vasenpuoli selästä ei tunnu ottavan tuntumaa yhtä hyvin kuin oikealta? Ja tä on lähinnä pelkästään selkää ja haukkareita tehdessä.
Näissä liikkeissä se vasta korostuukin. Esim. Kp kulmasoutu ja vaikka hauiskäännöt nii tehdessä jo tuntuu että aktivoituu oikealta puolelta paremmin.Ja jos tuo oikein vaivaa, niin tee semmoisia liikkeitä, joita voit tehdä yksi puoli kerrallaan.
IVa:n ylläolevaan pointtiin suunnitelmallisen progression ja jaksotuksen tarpeellisuudesta liittyen, olen itsekin nyt havahtunut siihen, että on aika opetella suunnittelemaan tarkemmin.
Näin aloittelijanahan homma tietysti rullasi aluksi omalla painollaan ja painot nousi mukavasti tekemällä sarjat aina loppuun tai lähes loppuun asti, mutta homma ei potki enää, ja kehitys on ollut hyvin vaatimatonta jo hyvän aikaa. Tyypillisesti en ole pitänyt esim. kevennyksiä juuri ollenkaan, vain muutaman extra täyslepopäivän silloin kun tuntuu että ollaan jo menty ylirasituksen puolelle, eli liian myöhään.
Tämä kuluva viikko on siinä mielessä merkittävä itselleni, että onnistuin ensi kertaa ikinä menemään salille ja luonne antoi periksi tehdä kevyen treenin (sekä intensiteetti että volyymi n. 50% tyypillisestä harjoituksesta). Ai että teki muuten hyvää, eikä jäänyt viimeiseksi!
Nyt olisi siis aika tehdä jonkinlainen jaksotus- ja progressiosuunnitelma, jotta saisin homman järkevämmälle tolalle. Treenaan tällä hetkellä vain 2 kertaa viikossa kompromissina salin ja muun elämän välillä, ja silläkin saa kyllä kropan tukkoon ja tulokset junnaamaan kun painaa menemään kunnolla. Toisaalta pitäähän treenien koviakin olla, jos meinaa vähällä käymisellä saada jotain aikaan.
Tulokset ovat vielä sen verran vaatimattomia, että luulisi pienelläkin suunnitelmallisuudella loppuun hakkaamisen sijaan pääsevän vielä suht. lineaarisesti eteenpäin. Päälle vuosi siis treeniä takana, lähtötaso urheilematon, laihaläski sohvaperuna:
Pituus 191cm
Oma paino 79kg -> 95kg
Penkki 4RM 40kg -> 75kg
Pystäri aloituspainot n. 15kg -> 5RM 40kg
Leuat OP 1 -> 6-7
Kyykyssä on mennyt koko vuosi tekniikkaa hakien ja otettu monta kertaa takapakkiakin välillä, mutta lähtötaso luokkaa 40kg sarjaa puolikyykkyä -> 5RM 82.5kg syvyyteen
Tämän hetken treenien liikelistat ja sarjamäärät näyttää suurinpiirtein tältä:
A
Penkki 3x
Etukyykky 3x
Julle 3x
Kulmasoutu TK 3x
Hauiskääntö KP 3x
Facepull 3x
B
Leuat 3x
Kyykky 3x
Pystäri 3x
Kulmasoutu KP 2x
Vinopenkki KP 3x
Voimapyörä 3x
Päätarkoitus kasvattaa yo. liikkeiden sarjapainoja ja toivottavasti hommata vähän lisää lihaa samalla. Pohdin voisiko tässä minun tilanteessa ao. sunnitelma olla ok?
Kovuus RPE-asteikon mukaan:
vko 1 RPE7
vko 2 RPE8
vko 3 RPE9
vko 4 RPE10
vko 5 Kevyt
Alusta
Syklin vaihtuessa myös toistoalueen vaihto:
1. sykli toistot 10-12
2. sykli toistot 8-10
3. sykli toistot 6-8
4. sykli toistot 4-6
Pahoittelut romaanista ja kiitokset etukäteen, jos joku jaksaa tämän lukea saati kommentoida.
Rupesin nyt miettimään olisiko kuitenkin järkevämpää aallottaa tuota kovuutta, esim. näin:Kovuus RPE-asteikon mukaan:
vko 1 RPE7
vko 2 RPE8
vko 3 RPE9
vko 4 RPE10
vko 5 Kevyt
Alusta
Jos jaksaa alkuinnostuksen jälkeen tehdä hommat tarkasti niin ero on valtava. Ei susta mitään arskaa tule reilulla pelillä, mutta 5-10kg enemmän massaa hieman vähemmällä rasvalla, hieman lihaksissa enempi jäntevyyttä ja nestettä ja parempi ryhti. Lähes varmasti itsetunto paranee hieman kun on perus skrode sälli mieluumin kuin hartiat lyhyssä miettii että viittisköTäällä yksi "ikämies" kyselee, että onko mitään järkeä aloittaa enää tässä yli 4-kympin iässä mitään lihasmassan ja voiman kasvatusta hiukan isommassa mittakaavassa? Terveydellisiä esteitä ei sinällään ole ja kuntosalilla tulee pari kertaa viikossa veivattua "rautaa" aerobisen harjoittelun ohella, mutta se on lähinnä sitä "yleistä" harjoittelua.
Kiinnostaisi kyllä saada lisää lihasmassaa ja voimaa varsinkin yläkroppaan, mutta ikäni huomioiden arvelluttaa, että kuinka "vaikeaksi" menee.
Varsinkin voimaa pystyy kehittämään hyvinkin paljon tuolla iällä. Jos ei ole ennen treenannut tavoitteellisesti, tulokset voivat olla mahtavia. Voimalajien huipulla ollaan monesti vanhemmalla iällä. Maksimivoima säilyy pitkään. Nopeus kärsii ekana.Täällä yksi "ikämies" kyselee, että onko mitään järkeä aloittaa enää tässä yli 4-kympin iässä mitään lihasmassan ja voiman kasvatusta hiukan isommassa mittakaavassa? Terveydellisiä esteitä ei sinällään ole ja kuntosalilla tulee pari kertaa viikossa veivattua "rautaa" aerobisen harjoittelun ohella, mutta se on lähinnä sitä "yleistä" harjoittelua.
Kiinnostaisi kyllä saada lisää lihasmassaa ja voimaa varsinkin yläkroppaan, mutta ikäni huomioiden arvelluttaa, että kuinka "vaikeaksi" menee.
Mavea eri korkeuksilta. Yläselän liikkeet ovat vain apuliikkeitä. En antaisi niille suurta painoarvoa. Kova ylätalja tai kulmasoutu ei ei paljoo mavessa auta.millä lailla kannattais treenata selkää voimanostoa ajatellen. ajattelin treenata selkää 2kertaa viikossa. toinen latsipainotteinen päivä ja toinen lapojen väliin kohdistuvaa. neuvoja kaivataan!!