- Liittynyt
- 20.5.2003
- Viestejä
- 4 067
Oletteko muuten yksijakoista kokeilleet, vaihdelleet liikejärjestystä? Pavel Tsatsoulinen kirjassa Beyond Bodybuilding (Pavelkin on kirjoittanut bodauskirjan:D !) on "Fatique Cycling"-bodausohjelma, jossa on täysin samat liikkeet ja toistot, mutta kahtena eri treenipäivänä vaihdellaan vain liikejärjestystä. Kokeilin 1,5v. sitten tuollaista ohjelmaa, mutta pikkuisen muokattuna, sekä vaihtelin hivenen viikoittain myös toistoja. On se kumma juttu, esim. penkkiraudat oli aivan erilaiset jos liike oli ekana tai vikana (kyykky oli aina 4 liike, siinä varmasti vielä suurempi vaihtelu)! Se tuntu muuten aika mukavalta ja hemmetin yksinkertaiselta ohjelmalta.. voisin kokeilla sitä taas joskus (yritän löytää sen jostain)
Olen huomannut ilmiön. Erityisesti olkapääliikkeiden jälkeen penkki on todella nihkeää ja rautoja saa pudotella reilusti. Lisäksi vasta opettelemani erikoisuus etukyykky painonnosto-otteella rasittaa ranteita sen verran, että jos penkkiä ottaa välittömästi sen jälkeen, voivat raudat hyvinkin pudota käsistä rinnalle/kaulalle.
Vuosi sitten kun aloittelin Bill Starrin 5*5 ohjelmaa, oli ongelmia alaselän kestävyyden kanssa. Kyykyn jälkeen kulmasoudut olivat hyvin vaikeita ja tuntui että yläselässä puhtia riittää, mutta alaselkä rasittui liikaa. Vyöstäkään ei ollut apua. Vaihdoin sitten yksinkertaisesti järjestystä, eli tein kulmasoudun ennen kyykkyä eikä mitään ongelmia enää ollut. Toinen ongelmakohta oli gripin pito mave päivänä, kun vedon jälkeen ei enää leuoissa pysynyt sormet tangon ympärillä. Vaihdoin taas järjestystä, eikä ongelmia enää esiintynyt.
Olen sitä mieltä, että isot raskaat liikkeet kannattaa tehdä siinä järjestyksessä, jossa ne vaikeuttavat toisiaan mahd. vähän. Esim. voi olla järkevää tehdä penkki ensimmäisenä liikkeenä, sillä se ei vie lainkaan voimia kyykystä, maastavedosta, kulmasoudusta, leuoista jne. Jos tekee ensin raskaan kyykyn, voi olla ettei mehuja riitä enää penkkiin. Samoin jos ranteiden kestävyyden kanssa on ongelmia, kannattaa ehkä tehdä penkki ennen etukyykkyä, sillä penkki ei haittaa etukyykkyä millään lailla, mutta toisessa järjestyksessä penkki pahimmillaan tulee mahdottomaksi.
Nämä ovat tällaisia pieniä logistisia ongelmia, joiden ratkaisuista voi kuitenkin riippua treenin onnistuminen. Pienellä muutoksella, kuten minulla kulmasoudun ja kyykyn järjestyksen muuttaminen, voi tehdä mahdottomasta ohjelmasta toteuttamiskelpoisen. Pitkällä tähtäimellä voi (ja pitääkin) kestävyys parantua niin paljon, ettei ole enää mitään merkitystä järjestyksellä. Paitsi ehkä jos todella haluaa keskittää energiansa johonkin tiettyyn lihasryhmään.