Yleistä keskustelua karppauksesta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
Muuten kyllä samaa mieltä jokaisesta kohdasta, mutta ainakin minulla on sellainen käsitys, että useimmat karppaajista syövät normijantteria huomattavasti paljon enemmän ja monipuolisemmin kasviksia, vihanneksia ja marjoja, koska kiinnittävät enemmän huomiota ruokavalioonsa. Ketoosissa elävät nyt tietysti asia erikseen.

Tarkoitin tosiaan monipuolisemmalla sitä, että "kiellettyjen" listaa ei varsinaisesti ole. Enpä tullut kuitenkaan ajatelleeksi, että aika yksipuolinen tuo vilja-maito-peruna-liharuokavaliokin on, joka taitaa keskimääräisen suomalaisen miehen tiellä pitää.

Minulla parhaiten on toiminut sopivasti kaikkea systeemi. Eli syön päivittäin varmasti enemmän kuin tarpeeksi vihanneksia, mutta myös sitä kirottua perunaa (voilla :kuola:) menee päivittäin aikalailla (~1kg). En myöskään varsinaisesti välttele rasvaa; lihasta, munista, kalasta ja öljyistä sitä tulee melko reilusti. Hyvin jaksaa reenata, veriarvot ovat varsin mallikkaat ja rasva% pyörii kympin paikkeilla. Itsekin lähinnä kokeilunhaluisena ajattelin jossain vaiheessa jonkin aikaa testata miten olo muuttuu kun hiilihydraatteja rajoitetaan.

Itselläni tärkkelykset kuuluvat treeninjälkeiselle aterialle, muuten hyvin pitkälti vähähiilihydraattisella mennään. Hedelmiä ja marjoja syön aika satunnaisesti, koska yleensä päivän sallitut hiilarit saa yli kilosta perunoita treenin jälkeen. Viljoja ja maitotuotteita en tässä vaiheessa käytä laisinkaan.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Taas johdetaan vähän harhaan noilla kuvilla, joihin olisi hyvä lisätä iso kasa erilaisia vihanneksia. Karppaaminen kun on muutakin kuin pelkkää munaa ja pekonia.
...professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta kertoi maanantaina Iltalehdelle karppaamisen uhkaavan terveyttä, eikä siinä saa tarpeeksi tarvittavia vitamiineja.

Keskeinen ongelma on se, että täysjyväviljan välttäminen voi aiheuttaa useampien välttämättömien kivennäisaineiden ja b-ryhmän vitamiinien saantia...
Mitähän kivennäisaineita ja vitamiineja professori Uusitupa tässä tarkoittaa? Onko tosiaan niin ettei viljattomalla ruokavaliolla näitä saa tarpeeksi? Epäilen vahvasti.
 
Ihmettelen myös mitä epäterveellistä tai peräti vaarallista on ruuassa, jossa on parsa-ja kukkakaalia, paprikaa, tomaattia ja kunnon siivu kassleria.
Yleensä teen laatikon, jossa yllä mainitut kaalit sekä muna-maito-juustosekoitus. Kylkeen sitten jonkin sortin liha.
Eikös kaaleissa ole vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua?
 
Yllättävän hyvä oli tämä viimeisin Ylen keskustelu. Päivärintakin suoriutui kohtalaisen hyvin parista virheestä huolimatta ja Laatikainen oli aivan suvereeni. Hänen kommunikaatio pysyi asiallisena ja rauhallisena ja hän on tutkimuksensa lukenut, eli pystyi vastaamaan asiallisen akateemisesti Uusituvan ajoittaiseen räkytykseen. Mainittakoon Uusituvasta, että hänelle annan ainoan plussan siitä, että käytti glukoneogeneesistä suomenkielistä vastinetta ja taisi parissa muussakin kohdassa käyttää suomalaista ilmausta englannista väkisin väännetyn sijaan. Lisäksi mielestäni Uusitupa ihan muutamia millejä joutui myöntymään ja antamaan periksi, eli taisi ohjelman loppupuolella ilmaista jotenkin siihen suuntaan, että "...järkevästi toteutettu vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla hyvä painonpudotuksessa.". :eek: Myöskin Uusitupa viittasi ketonien käyttöön aivojen ravintona. Tosin sen sitten vihdoin joku VHH puolen tyyppikin mainitsi. Ärsytti pitkään, kun ei oikaistu sen nuoren blondin esittämää väitettä, että aivothan välttämättä tarvitsevat glukoosia (eikun Uusitupako lie näin sanoi, en muista nyt ulkoa), mutta oikaistiinhan se sitten vihdoin.

Oli miten oli, on ärsyttävää se, että julkisuudessa edelleen tarkoitushakuiselta haiskahtavasti puhutaan vähähiilihydraattisesta syömisestä niin, että ei syötäisi kasviksia. Kuulin juttua, että Nelonen oli etsinyt uutisointiinsa VHH syöjää. Kun oli semmoisen löytänyt, oli ko henkilö sanonut, että juu, voin mä tulla teidän uutiseen, mutta vain sillä ehdolla, että kuvaatte lautastani, jossa on noin 2/3 pinta-alasta peitetty kasviksilla. Tämä ei ollut sopinut, ko hlö oli hylätty uutisoinnista, oli siis haluttu ehdottomasti sellainen, joka sillä aterialla ainakin puputtaa tyyliin niitä ainaisen väsyneitä pekoneita ja kananmunia. Eipä vaatisi kummoista journalistin tutkimustyötä esim. karppifoorumilla tai vaikka tässä ketjussa se, että havaitsisi karppien runsaan kasvisten syönnin. Ja pitäisi muistaa sekin, että olipa makroravinnejakauma mitä vain, niin kasviksia pitäisi puputtaa reilusti, se nyt on minkä tahansa terveellisen ja järkevän ruokavalion perusperiaatteita aina.
 
Pakko kyllä sanoa, että karppaajien puolelta tämä karppaus-keskustelu on todella jyrkkää. Hieman jopa hymyilyttää, kuinka ruudun ääressä haukutaan ihmiset tietämättömiksi ja korruptoituneiksi, vaikka kyseessä olisi oman alansa professori.

Mutta eiköhän tässäkin ole taas olennaista se kultainen keskitie? Turhat hiilarit veke kaikilta ja ne, joilla on onkelmia (sokeri)aineenvaihdunnan kanssa niin rajoittaa vielä enempi kaikkia hiilareita?
 
Pakko kyllä sanoa, että karppaajien puolelta tämä karppaus-keskustelu on todella jyrkkää. Hieman jopa hymyilyttää, kuinka ruudun ääressä haukutaan ihmiset tietämättömiksi ja korruptoituneiksi, vaikka kyseessä olisi oman alansa professori.

Yhtä jyrkkää mielestäni on ummistaa silmät VHH:n terveysvaikutuksille ja suositella karttamaan sitä pelkän tutkimustiedon puutteen nojalla
 
Sanonpa nyt alkuun ennen kysymystä, että itsellä ei ole mitään karppausta vastaan. Eli en yritä seuraavilla kysymyksillä mitenkään provosoida ketään tai moittia mitään vaan kyse on ihan puhtaasta tiedon puutteesta ja mielenkiinnosta.
Olen itsekkin ollut osittain VHH:lla mutta tuli muutamia ongelmia, jotka saattoivat hyvin johtua tietämättömyydestä, joten sitä sitten nyt selvitellään.
Sitten kysymyksiin:
1. Miten VHH:lla täytetään lihasten glykogeenivarastot, tai mistä saadaan energiaa glykogeeniä hyödyntäviin suorituksiin?
2. Tekevätkö karppaajat hiilaritankkauksia, tai miten VHH:lla oleva "korvaa" sen?
3. Minkälaisilla tavoilla voisi VHH:lla syödä paljon ruokaa? Itselle tuli ähky aika helposti. Varsinkin jos kulutus oli suht suuri (n.4000kcal/vrk) ja yritti syödä sen yli niin meni mahdottomaksi.
4. Onkos runsashiilarisesta ruokavaliosta mulle jotain haittaa? Mietinpä nyt kun kattelin niin taitaa tulla n. 65% tai enemmän hiilareita. Proteiinien määrän olen aina katsonut, että on tarpeeksi mutta tää hiilarien varominen on uus juttu.
5. Onko VHH:lla mahdollista saada rasvaprosenttia ja painoa nostettua?

Eli jos joku viisaampi osaisi hieman kertoa noista. Ja ymmärrän kyllä, että karppaus ei ole sitä että joku on kiellettyä tai että hiilareita ei olisi ollenkaan.

Loppu osittain offtopick!

Ja korjaan vielä, että kun joku oli jo puhunut hiilaritankkauksista tuossa aikaisemmin hieman eri merkityksessä, mitä itse nyt tarkoitan.
Eli tuolla hiilaritankkauksella tarkoitan sitä, että siihen kuuluu lähinnä kilpailua/peliä/tai mutta erikoista suoritusta edeltävä päivä yms. Itse aloittelen yleensä jo kaksi päivää ennen. Eli jos peli on lauantaina(kuten tänään oli) niin torstaina jo katsoin, että tulee hiilareita hieman normaalia enemmän, jottai ei yht'äkkiä lyö hirveetä hiilarimäärää kroppaan. Ja sitten toki paljon hiilareita perjantaina pitkin päivää painottuen iltaan.
Eli pointtina on, että en tarkoita sitä että syödään ennen treeniä hiilareita. Ja tuota tapaa on ehkä turha lähteä spekuloimaan, ohjeet/vaikutteet on tullut ainakin seuraavista lähteistä: Nba.com, Ihoops sekä muutamia muita nettisivuja + valmentajat. Toki jos siihen joku tahtoo sitäkin kommentoida, niin mieluiten ei tähän ketjuun, että ei mene ihan offtopikiksi.
 
Yhtä jyrkkää mielestäni on ummistaa silmät VHH:n terveysvaikutuksille ja suositella karttamaan sitä pelkän tutkimustiedon puutteen nojalla

Mielestäni on oikein, että korkeasti koulutettu henkilö ei suosittele jotain tiettyä ruokavaliota, ellei siitä ole tehty pitkäaikaistutkimusta. Sehän se ultimate perustelu on, tutkimusnäyttö.

Toki paskaa lentää molemminpuolin, mutta itse en ole kummallakaan puolella ja näen vhh-kannattajien olevan hieman fanaattisempia. Tietenkin se on helppoa valita puoli kun saa kritisoida ihan aiheestakin viranomaisia.
 
Takkirautaan tuli todella hyvä juttu karpauksesta:

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on tullut 2010-luvun skandaali. Virallisterveellisen ruokavalion asiamiehet ovat painaneet paniikkinappulaa ja nostaneet kohua. Nyt pelotellaan niin syövällä, sydäntaudeilla, kihdillä kuin nivelrikollakin. Johon sitten VHH:n puolustajat ampuvat takaisin sillä 406-millisellä.

No. Ruukinmatruuna itse on hyvin vanha VHH:n harjoittaja, ja hän on dieetannut 17 kg Atkinsilla pois puolessa vuodessa. Ei tuo mitään - muuan hänen tuttunsa karppasi 80 kg pois puolessatoista. Eli oikein toteutettuna vähähiilihydraattinen ruokavalio on äärimmäisen tehokas painon pudottaja. Se tosin vaatii kaksi asiaa: ensimmäinen on se, että lihominen on ollut alunperin hiilihydraattilihomista, ei rasvalihomista ja toinen on se, että laihduttaja tietää mitä hän on tekemässä.

Virallisterveellisen ruokavalion puolustajat tekevät kaksi virhettä. Ensimmäinen virhe on se, että he ajattelevat että ihmiselimistö on pelkkä polttouuni ja että ainoa, mitä ravinnosta saa, on lämpöenergiaa (jouleja) eikä mitään muuta. He tuijottavat ruoassa pelkkään lämpöarvoon eivätkä ymmärräsellaisesta asiasta kuin "endokrinologia" ja kehon hormonitoiminta yhtään mitään. Toinen virhe minkä he tekevät on se, että he kuvittelevat karppaajien syövän epäterveellisesti - pelkkää läskiä ja makkaraa. Kumpikaan ei voisi olla kauempana totuudesta!

Tosiasiassa ihmisruumis ei ole mikään polttouuni vaan valtava endokrinologinen koneisto, ja ruoka-aineet ovat paljon enemmässä määrin hormonistimulantteja kuin polttoaineita (muutenhan voisimme vallan hyvin vaikka juoda bensiiniä) ja lihominen johtuu paljon enemmässä määrin hormonitoiminnasta kuin sisäänotetusta energiasta. Tämän voi havaita vaikkapa hoitamattomassa diabeteksessa, jossa potilas laihtuu vaikka hän söisi kuinka paljon. Tietenkään termodynamiikan I lakia ei voida kumota, mutta endokrinologiaan pätee kolme nyrkkisääntöä:

1) hiilihydraatit stimuloivat insuliinin tuotantoa, ja insuliini puolestaan lipogeneesia, joka varastoi energiaa (= glukoosia ja sen sisältämää kemiallista energiaa) verestä rasvaksi rasvakudokseen.

2) rasvat stimuloivat leptiinin tuotantoa, joka laukaisee kylläisyydentunteen

3) proteiinit (aminohapot) stimuloivat glukagonin tuotantoa, ja glukagoni puolestaan glukoneogeneesia, joka konvertoi elimistön varastorasvaa ja aminohappoja glukoosiksi sekä ketoaineiksi

Ja juuri tähän perustuu VHH:n teho laihduttamisessa. Ei hiilihydraatteja -> ei insuliinia vereen -> ei lihomista. Rasvan sisältämä leptiini pitää mielen kylläisenä eikä tule ihan heti nälkä. Perinteisissä dieeteissä on jatkuva nälkä; VHH:lla pysyy kylläisenä. Ja kun syö proteiinia siinä samalla, se stimuloi glukagonia joka vapauttaa energiaa rasvakudoksesta vereen ja laihduttaa. Se on kuin sanoisi omalle kropalle 1 pwnz j00! Eli VHH on eräänlainen endokrinologinen body hack.

Pääsääntöisesti VHH:ta yrittävät todella tietävät mitä he ovat tekemässä, ja juttu alkaa sillä, että sapuskasta jätetään pois ne tyhjät energialähteet eli peruna, pasta, kuorittu riisi, valkea leipä ja sokeri. Eli kaikki se, joka stimuloi insuliinia ja lihottaa. Niiden sijaan syödään runsaasti salaattia ja vihanneksia.

Kenellekään virallisterveellisen, runsashiilihydraattisen ruokavalion puoltajalle ei ole tullut mieleen yksi perusendokrinologinen asia. Nimittäin se, että hiilihydraateista vain noin 45% menee energiaksi ja 55% varastoituu suoraan lipogeneesin kautta rasvaksi - hiilihydraateista saatava efektiivinen energia ei suinkaan ole se lämpöarvo, 17 kJ/g, vaan noin 8 kJ/g - loput muuttuvat suoraan läskiksi. Ruukinmatruuna on laskenut masuunia tästä aiheesta jo aikaisemminkin.

Oikeastaan ainoa kyseenalainen asia vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on etiikka. Koska arvokkaimmat proteiinilähteet ovat eläinkunnassa, se merkitsee valtavia eettisiä ongelmia, varsinkin jos karppaus toteutetaan lihan syöntinä. Siksi ruukinmatruuna itse syö kalaa ja jotta karma koituisi vain hänelle itselleen, se on itse pyydystettyä. Mutta VHH:ta on mahdollista toteuttaa täysin kasvispohjaltakin. Silloin palkokasvit, soija ja tofu nousevat tärkeään asemaan.

On toki totta, että VHH:ssa on riskinsä - hiilihydraattien saannin vähentämiseen kymmenellä prosenttiyksiköllä liittyi ruotsalaistutkimuksessa kymmenessä vuodessa 18 % suurempi sydäntautikuolleisuus. Kuolleisuus keskittyi niihin henkilöihin, jotka olivat korvanneet hiilihydraatteja eläinrasvalla ja lihalla. Sen sijaan hiilihydraattien vaihtaminen kasvisruoan rasvoihin ja proteiiniin pienensi riskiä. Kuidun puute ja runsas kovan rasvan saanti ovat sellaisia hiilihydraattirajoituksen seurauksia, jotka voivat selittää suurentuneen sydäntautiriskin. Mutta ylipaino on paljon pahempi terveysriski! On turhaa moralisoida VHH:lla, jos se on kaikkein tehokkain tapa torjua liikalihavuutta. Joka ei usko, kysyköön asiaa ruukinmatruunan ystävättäreltä. Hän kun ei ole enää puoliakaan se ihminen joka hän joskus oli - ja liikalihavuus on oikea epidemia suomalaisten keskuudessa. Ja mitä rasvaan tulee, niin keinotekoisesti tyydytetyt transrasvat ovat paljon vaarallisempia kuin luonnolliset tyydyttyneet rasvat. Ehkäpä Ziegler-Natta -tyyppisten koordinaatiokatalyyttien käyttö kasvirasvojen hydrauksessa vain kertakaikkiaan pitäisi säätää pakolliseksi. Liika tyydyttymättömien rasvojen käyttö voi nostaa puolestaan HDL-kolesterolin arvoja turhan korkeiksi ja se puolestaan aiheuttaa verisuonten seinämien haurastumista. Ja jos pitää laihduttaa nopeasti todella sairaalloisesta ylipainosta (40 kg tai enemmän), VHH on kertakaikkiaan ainoa realistinen vaihtoehto.

Tulee jotenkin mieleen se kerta kun ruukinmatruuna oli Alkossa. Hän kysyi unkarilaista herkkua, pálinkaa. Ei ollut; kuulemma siinä on luumunkivistä jääneitä karsinogeeneja mukana. Siihen ruukinmatruuna totesi: eiköhän se etanoli ole se kaikkein pahin myrkky siinä aineessa. Eli että saadakseen syövän pálinkaa juomalla on sitä ennen ehtinyt kupsahtaa alkoholimyrkytykseen, maksakirroosiin, haimatulehdukseen ja alkoholismiin jo moneen kertaan.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole lopultakaan mitään muuta kuin tavallista kotiruokaa, josta on jätetty tyhjä energia ja pullamössö pois. Mikä siinä on nyt sitten niin kauhean hirveän kamalaa? Vielä kaupan päälle jos siinä syödään perunoiden ja pastan tilalla salaattia ja vihanneksia?

Mutta sillä välin ruukinmatruuna tyytyy toteamaan: Tuplavihannekset, kiitos. Ei perunoita.
 
ite oon ollu kyseisellä muoti-ilmiöllä alkaen 4/07. no, väliin mahtuu raskaus ja sen jälkeinen hiilarimaailma, josta nyt siis palailemassa niihin omiin normaalimittoihin.
enkä koskaan enää palaa siihen vanhaan, mitä oli ennen kuin löysin karpauksen. olikohan se vielä niin, että löysin sen täältä??!! joku punttimimmi siitä tais kirjoittaa. (tai sit muistan väärin)

itsellä tällä hetkellä siis painonpudotus: aloitin talvella n.75kg ja nyt n.67kg. ja pituutta löytyy 158. tarkoitus olis saada paino sinne n.61 ja sit miettiä, että paljonko lisää ruokaa ja missä muodossa. tuskin siltikään yli 100ghh/pv, vaikka lihasta haluankin. - luultavasti jatkan tätä SYKLITYSTÄ(tosin sitten painotavoitteen saavutettua hh-lisä treenin jälkeenkin), eli hiilarit treenipäivinä ENNEN treeniä ja treenin jälkeen 0hh, jotta rasva palaa. Treenin jälkeen tietysti prode+rasva ruokaa esim. kanan tissiä, koipea, siipeä, possua - mitä milloinkin. MUINA päivinä menen n.30hh; ja treenipäivinä hh:t siis n. 60-70. Näyttäs ainakin mulla toimivan tässä laihdutuksessa; lihaksia tuskin kauheesti tässä kasvattelen --- on ne nyt hiukan tullu esiin tosta rasvan alta; toivonkin että syön tarpeeksi proteiinia, jotta nekin vähät säilys.
kiukuttaa vaan että päästin itseni lihoamaan/läskistymään RASKAUDEN JÄLKEEN!! - raskauden aikana jopa laihduin lopussa, kun piti sokereiden takia pitää hiilarit minimissä. toisaalta hyvä tuo mahdollinen D2:n puhkeamisen vaara!! :/
 
Helvetin hyvä blogikirjoitus Takkirauta nimimerkiltä!

Vähähiilarisessa syömisessä ei ole mitään uutta. Se "muotivillitys" leiman lyöminen karppaamisen päälle on ärsyttänyt. Vaikka puhuttaisiin nykyajasta, eli vaikkapa noin viimeisestä sadasta vuodesta, niin asiaa on tutkittu ja ihmiset ovat vähähiilarista syömistä noudattaneet jo aikoja sitten ja tuhansittain. Pakkotoistolla asiasta keskusteltiin myös jo aikoja sitten, oisiko ollut ihan alkuaikoina jo, joskus 2002-2003. Siitä vain käytettiin nimitystä ketoilu. Sitä ennen luin asiasta T-magista.

Sitten jos otetaan yhtälöön mukaan maatalous, niin asia menee ihan jo lukiotason historiankirjoitusten mukaan suunnilleen näin:
- Maatalous alkoi noin 10000v sitten Turkin Anatolian seutuvilla.
- Maatalous on ollut tehotonta suurimmassa osassa maailmaa aina jonnekin 1900-luvun puoliväliin saakka. Siihen asti jopa länsimaissa olivat katovuodet ja nälänhädät yleisiä ja aiheuttivat kuolemia ja muuttoliikkeitä.
- Maatalouden tehostuminen, yhteiskunnan yleinen teknologistuminen ja teollistuminen johtivat suunnilleen 1950-luvulta etiäpäin teolliseen ruoantuotantoon. Vasta SITTEN oli länsimaissa mahdollista suurimman osan ihmisistä syödä enemmän, kuin kuluttaa. Tähän liittyi valtavan liikkumisen moottoroinnin ja muun elämän koneellistamisen myötä voimakas ihmisten fyysisen kuormituksen lasku. Tähän pisteeseen on päästy Kiinassa ja Meksikossa vasta noin 1990-luvulla, Intiassa pikkuhiljaa nyt 2000-luvulla. Samalla näissä valtiossa on jopa satojen miljoonien ihmisten mittakaavalla läskimäärä ja ennen vain länsimaita koskeneet elintasosairaudet (tai ennemminkin "sairaudet") kasvaneet valtaisasti. Asiaan liittyy toki myös voimakas alkoholinkulutuksen kasvaminen, ainakin länsimaissa.

Ihan maalaisjärjellä ja noihin yleishistoriallisiin tosiasioihin nojaten voitaneen todeta, että ihmisen on selviytyäkseen ollut pakko järkätä itelleen fysiologia, joka säästää energiaa vähän helvetin tehokkaasti, koska suunnilleen vuosina 10000-100000, eli ennen maataloutta, ihminen eli jatkuvassa nälässä/puutteessa. Fyysinen kuormitus oli valtavaa, energiansaanti olematonta ja satunnaista. Niinpä ihminen märvelsi hetjustiin kaiken syötävän, mitä käsiinsä sai, yleensä, ja kroppansa varastoi siitä mahd. suuren osan läskiksi, jos mitenkään mahdollista, jos vain kaloreita varastoivaksi asti oli. Tämä fysiologia ja siihen liittyvät hormonit (insuliini, leptiini ja greliini) sekä aivokemiat (serotoniini ja mahdollinen ruoan vaikutus endokannabinoidijärjestelmään, mitä ei ole tutkittu kai yhtään, paitsi se yksi paska rottakoe) ovat mielestäni jääneet ns. virallisterveelliseltä puolelta liian vähälle huomiolle, lähinnä olankohautuksen tasolle. On vain toisteltu termodynamiikan peruslakeja ja siten ylikorostettu ihmisen tahdonvoiman merkitystä. Miksi terveellistä, mahdollisesti läskin vähentämiseen tähtäävää, ruokavaliota ei voisi koostaa niin, että se tukisi pääasiaa, eli terveyttä ja läskinkaristelua, myös hormonaalisesti?

Ja toistanpa disclaimerini: minä en mielestäni karppaa, eli syö vähähiilarisesti. Minun ei tarvitse, minulla ei ole terveysongelmia, insuväsyä, ylimääräistä läskiä, minulla on elämäntapojeni (noin suunnilleen zonen mukainen makrojakauma ja noin 2-3 juoksulenkkiä viikossa ja 2-3 punttireeniä viikossa, sekä keskimääräistä isompi lihasmassa) takia ns. varaa. Tai no, joidenkin mielestä zonen makrojakauma on karppausta. Minä en osaa asiaa noin ajatella. Jos söisin maks. 100g/vrk hiilaria, niin sitten pitäisin ruokavaliotani vähähiilarisena, nyt en. Myönnettävä on lisäksi, että yksi syy ei-karppaamiseeni on arkielämän sujuvuus. Koska yhteiskuntamme on rakennettu niin, että joka paikasta saa kohtalaisesti tai paljon hiilaria sisältäviä ruokia todella helposti ja osin myös halvalla ja koska työni sosiaaliset olosuhteet ovat surkeat, en halua vaikeuttaa elämääni enää sillä, että rajaisin hiilareita pois, varsinkaan, kun mun ei tarvitse.
 
Tulipa tuossa mieleeni, että on aika mielenkiintoista perustella karppaamisen logiikan lähtökohtia luolamiehen ruokavaliolla, kun samaan aikaan käytetään runsaasti maitorasvoja, jotka joka tapauksessa tippuivat kokonaan pois ruokavaliosta parin vuoden jälkeen (tai kuinka kauan aikoinaan lasta imetettiinkään). Käsittääkseni kuitenkin puhutaan ajasta, jolloin lypsykarjaa ei ollut?
 
Pakko kyllä sanoa, että karppaajien puolelta tämä karppaus-keskustelu on todella jyrkkää. Hieman jopa hymyilyttää, kuinka ruudun ääressä haukutaan ihmiset tietämättömiksi ja korruptoituneiksi, vaikka kyseessä olisi oman alansa professori.
Mutta eiköhän tässäkin ole taas olennaista se kultainen keskitie? Turhat hiilarit veke kaikilta ja ne, joilla on onkelmia (sokeri)aineenvaihdunnan kanssa niin rajoittaa vielä enempi kaikkia hiilareita?
Tämä. Karppaajat menevät nykyään omissa kirjoissani sinne hörhöjen kategoriaan. Itse sain kyllä Uusituvan jutuista sen käsityksen, että hänen mielestään karppauksessa on se hyvä, että ihmiset jättävät "hötön" pois ja kiinnittävät enemmän huomiota ruokavalioonsa. Käsitin, että hän puhui enemmän "ääritoteutuksen" riskeistä. Ja on varmasti ihan fakta (?), että kova rasva ei ole terveellistä verisuonia ym. ajatellen ja karppauksesta ei löydy moderneja pitkäaikaisia tutkimuksia. Itseä hieman kauhistuttaa kun ravitsemustieteestä luultavasti mitään ymmärtävät äidit vaativat lapsille kouluun punaista maitoa ja aamuisin syötetään pekonia.
 
Ja on varmasti ihan fakta (?), että kova rasva ei ole terveellistä verisuonia ym. ajatellen ja karppauksesta ei löydy moderneja pitkäaikaisia tutkimuksia.

Tässä karppaustutkimusten puutteessa on sekin huono puoli, että ei voitane suoraan vetää yhteyttä kovien rasvojen ja sydän- ja verisuonisairauksien välille, jos aiempien tutkimusten ruokavalioissa on ollut karppausta suurempia määriä hiilareita ja vieläpä lähteistä, joita karppaaja välttää. Täytyy myös miettiä, onko kovien rasvojen käyttö haitallista energiatasapainossa, mikäli tarvittavat suojaravintoaineet saadaan kasviksista
 
Antti Heikkilä kuulee, että karppaus on pois muodista

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Ja on varmasti ihan fakta (?), että kova rasva ei ole terveellistä verisuonia ym. ajatellen ja karppauksesta ei löydy moderneja pitkäaikaisia tutkimuksia. Itseä hieman kauhistuttaa kun ravitsemustieteestä luultavasti mitään ymmärtävät äidit vaativat lapsille kouluun punaista maitoa ja aamuisin syötetään pekonia.
Näyttö tyydyttyneiden rasvojen käytön yhteydestä sydän- ja verisuonitautien lisääntymiseen on vähintään kyseenalainen, ei ole mitään todistettua faktaa siellä saralla.
 
Näyttö tyydyttyneiden rasvojen käytön yhteydestä sydän- ja verisuonitautien lisääntymiseen on vähintään kyseenalainen, ei ole mitään todistettua faktaa siellä saralla.

Onhan se epävarmaa mutta toisaalta ei myöskään ole ollenkaan varmaa etteivätkö olisi vaarallisia. Itsehän en aiheesta juurikaan tiedä, mutta koska tieteentekijät eivät ole varmoja, en itse ainakaan uskaltaisi ruveta kiskomaan tyydyttynyttä rasvaa kaksin käsin. Kyllähän sitä mun ruokavalioon punainen maito ja voi kuuluu, mutta loppujen lopuksi varsin maltillisesti. En vaan viitti riskeerata terveyttä. Itse harrastan keskitietä; vedän kaikkea mahdollista todella monipuolisesti, silmällä pidän lähinnä nopeimpia hiilareita. Tosin en laihduta, tällä hetkellä en edes bulkkaa, eikä ole mitään terveysongelmia.
 
En vaan viitti riskeerata terveyttä. Itse harrastan keskitietä; vedän kaikkea mahdollista todella monipuolisesti, silmällä pidän lähinnä nopeimpia hiilareita. Tosin en laihduta, tällä hetkellä en edes bulkkaa, eikä ole mitään terveysongelmia.

Tämähän on koko homman juju. Edes nopeimmilla hiilareilla ei ole merkittäviä terveysvaikutuksia, mikäli ollaan energiatasapainossa (jos sivuutetaan se, että ne vievät tilaa ravinteikkailta kaloreilta). Hiilareilla nyt vaan on useimmiten suhteessa helpoin syödä yli kulutuksen. Mutta eiköhän karppaajistakin valtaosa liene näitä keskitien kulkijoita
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom