Yleistä keskustelua karppauksesta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu
Olisi muuten mielenkintoista tietaa saako sydanliitto rahaa leipomoilta, kun leipomon leipaan latkaistaan tuo sydanliiton leima. Jos saavat, niin veikkaisin, etta toitottavat kuitupitoisuutta hyvinkin mielellaan suhteessa ruokavalioon, jossa vahemman hiilihydraatteja ellei jalkimmaisen hyodyista ole olemassa hyvin selkeita tutkimustuloksia. Lehdissa muuten kylla vaikuttaa pitkalti silta, etta karppausvastaisuus on leipateollisuuden PR-toimintaa. Teollisuuden puolelta loytyy kylla niita tohtoreita, jotka saavat minka tahansa kuulostamaan hyvalta. Karjistavana esimerkkinahan tupakkateollisuuskin loysi heidan nakemyksia puoltavia laakareita Suomessa kaytyyn tupakkaoikeudenkayntiin. Itseani kiinnostaa aina sidosryhmat enemman kuin titteli.

Mita karppaukseen tulee, niin netti taas on taynna naita keskusteluita, joissa toistetaan jotain jonka joku kirjoitti blogissaan luettuaan jonkun toisen blogikirjoituksen, joka kirjoitti kirjoituksensa luettuaan kolmannen henkilon blogikirjoituksen jne. ja alkuperainen kirjoitus oli sitten jostain holistisesta terveydesta kirjoittava homppalehti tai sitten jonkun yksityisen homppayliopiston '"vaitoskirja"... Matkalla tieto tietysti muuttui siihen muotoon, etta se oli jostain vertaisarvioidusta lehdesta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Olisi muuten mielenkintoista tietaa saako sydanliitto rahaa leipomoilta, kun leipomon leipaan latkaistaan tuo sydanliiton leima. Jos saavat, niin veikkaisin, etta toitottavat kuitupitoisuutta hyvinkin mielellaan suhteessa ruokavalioon, jossa vahemman hiilihydraatteja ellei jalkimmaisen hyodyista ole olemassa hyvin selkeita tutkimustuloksia. Lehdissa muuten kylla vaikuttaa pitkalti silta, etta karppausvastaisuus on leipateollisuuden PR-toimintaa. Teollisuuden puolelta loytyy kylla niita tohtoreita, jotka saavat minka tahansa kuulostamaan hyvalta. Karjistavana esimerkkinahan tupakkateollisuuskin loysi heidan nakemyksia puoltavia laakareita Suomessa kaytyyn tupakkaoikeudenkayntiin. Itseani kiinnostaa aina sidosryhmat enemman kuin titteli.

Mita karppaukseen tulee, niin netti taas on taynna naita keskusteluita, joissa toistetaan jotain jonka joku kirjoitti blogissaan luettuaan jonkun toisen blogikirjoituksen, joka kirjoitti kirjoituksensa luettuaan kolmannen henkilon blogikirjoituksen jne. ja alkuperainen kirjoitus oli sitten jostain holistisesta terveydesta kirjoittava homppalehti tai sitten jonkun yksityisen homppayliopiston '"vaitoskirja"... Matkalla tieto tietysti muuttui siihen muotoon, etta se oli jostain vertaisarvioidusta lehdesta.
- eiköhän se tuon merkin kanssa oo sama kuin minkä tahansa merkin kanssa. sen saadakseen pitää rahan vaihtaa omistajaa :/
 
Olisi muuten mielenkintoista tietaa saako sydanliitto rahaa leipomoilta, kun leipomon leipaan latkaistaan tuo sydanliiton leima. Jos saavat, niin veikkaisin, etta toitottavat kuitupitoisuutta hyvinkin mielellaan suhteessa ruokavalioon, jossa vahemman hiilihydraatteja ellei jalkimmaisen hyodyista ole olemassa hyvin selkeita tutkimustuloksia. Lehdissa muuten kylla vaikuttaa pitkalti silta, etta karppausvastaisuus on leipateollisuuden PR-toimintaa. Teollisuuden puolelta loytyy kylla niita tohtoreita, jotka saavat minka tahansa kuulostamaan hyvalta. Karjistavana esimerkkinahan tupakkateollisuuskin loysi heidan nakemyksia puoltavia laakareita Suomessa kaytyyn tupakkaoikeudenkayntiin. Itseani kiinnostaa aina sidosryhmat enemman kuin titteli.

Oikeasti, tulee mieleen Maailmankatsomus-threadin evoluutioväittelyt kun pyritään toisten uskottavuutta murentamaan korruptoituneisuudella. Aina on yhteyksiä, varsinkin tuon tason kaverilla. Ei se silti tarkoita, että olisi puolueellinen.
 
Oikeasti, tulee mieleen Maailmankatsomus-threadin evoluutioväittelyt kun pyritään toisten uskottavuutta murentamaan korruptoituneisuudella. Aina on yhteyksiä, varsinkin tuon tason kaverilla. Ei se silti tarkoita, että olisi puolueellinen.

En vaita, etta kukaan olisi korruptoitunut. Vaitan vain sita, etta jos on koko uransa toitottanut kuitujen hyotyja ja taysjyvan terveytta, niin sita ihan luonnollisesti suhtautuu skeptisesti tutkimuksiin, jotka sanovat jotain muuta. Taloudellinen yhteys ei tassa yhteydessa valttamatta mitenkaan ole korruptiota, vaan ainoastaan tarkoittaa, etta liikutaan samoissa piireissa, joissa suhtaudutaan samalla tavalla skeptisesti karppaukseen. Eika tassa valttamatta mitenkaan puhuta taloudellisista intresseista vaan pelkastaan tottumuksesta siihen, etta jokin asia on terveydelle hyvaksi.

En myoskaan missaan vaiheessa vaittanyt, etta karppaus olisi taatusti parempaa. Omalla kohdallani olen kaynyt lapi suuren maaran erilaisia dieetteja johtuen kroonisista sairauksista. Vaimoni ei karppaa ja hanen suorituskykynsa laskee urheilusuorituksissa mikali tiputtaa paivittaiset hiilihydraatit liian alas (noin 150g/paiva). Vaimoni toisaalta saa hiilihydraattinsa kasviksista seka hedelmista. Leipaa emme talouteen oikein osta, koska han ei syo sita kovin paljoa ja mina en lainkaan, joten sita tulee vain yleensa heitettya pois.
 
Minä olen karpannut nyt hieman naftin puolitoista vuotta. Painoa lähti reilut 25kg kahdeksassa kuukaudessa. Alkuun ei treeni kulkenut, mutta muutamassa kuukaudessa kroppa tottui tulemaan rasvoilla ja prodella toimeen ja nyt treeni kulkee todella hyvin kunhan en treenaa liikaa. Syön hiiliä pääsääntöisesti marjojen, jugun ja kasvisten muodossa keskimäärin 50g päivässä. Treeniä on kolmen salin lisäksi kolme lenkkiä viikossa. Salilla menee 90 minsaa kerrallaan ja lenkillä keskimäärin saman verran. Ei mitään ongelmaa vetoharjoitteissakaan, joita tein loppukesästä ja syksyllä kerran viikkoon. Kovin treeni oli 7,5km paloheinän purtsilla, keskisyke 182 (max 191).
Syön suurimman hiilisatsin tunti treenin jälkeen, jolloin se menee käyttöön nopeasti. Tällä systeemillä pysyy lievä ketoosi päällä ja elo maistuu hyvälle.
 
No ei muuta mieltä kun että itse en oo vielä ryhtynyt. Kieltämättä eihän siitä haittaa oo jos näitä lesettömiä / venhä ohraa kauraa vähentäski kokeilis millane olo sitte. Laihduttamiseen enkä diettailuun en tarvii mitään konsteja. En oo perehtynyt täysin karppauksee mutta a) onko tämä suurimmalle osalle dietti vai elämäntapa kuten veganismiismi? jotkut tuntuvat vierastavan täysin hiilihydraatteja ja jos sitä linjaa mennään niin tämähän on vastoin prot, rasva, hh prosentiosuuksia (en muista mitä ne olivat), toiseksi ihmetyttää että tuleeko esim. kuitua tarpeeksi ja miten energiavarastot...
 
Enemmänkin elämäntapa ainakin minulle. :) En ole mitenkään fanaattinen, harkitsen tässä just karkkipäivääkin joulun tietämille. :)
Ja kannattaa lukaista joku aiheesta kirjoitettu kirja tms, kyllä niitä kuituja ja muita saa, kun vaan siitä ite huolehtii.
 
Mulla olisi oletuksia karppauksesta ja haluaisin niin selvennystä.

1. Miksi maitotuotteita ei voi käyttää rasvattomina versioina? Olen käsittänyt, että karppaajat haluaisivat maidon täysmaitona. Mikä rasvattomassa maidossa on huono asia, entä miksi ei kevytmaito kelpaa? Jos täysmaito on hyvä niin miten kerman laita? Vai onko käsitykseni täysin väärä?

2. Olen ymmärtänyt, että karppaajat syö paljon rasvaisia tuotteita, esim. pekoni? Miksi lihatuotteet pitää karppauksessa olla rasvaisia, josta saa luonnollisesti sitä kovaa rasvaa? Jos 1. oletukseni ja tämä 2. oletukseni pitää paikkaansa niin karppauksessa tulee paljon kovia rasvoja. Lisäksi olen itseni antanut ymmärtää, että pehmeät rasvat eivät ole suosiossa, jos näin niin miksi ei ole? Miksi käytetään voita, eikä esim. becel käy?

3. Mistä karppaajat saavat kuituja ja pidetäänkö niitä kuituja pahana asiana?

Kiitos jos joku jaksaisi valaista.
 
1. jos nyt maitoa on pakko juoda. miksi? - niin miksi juo VÄRJÄTTYÄ vettä? siis ihan turhaa kamaa?
kerma toki käy - mausteena se antaakin ruuille ihanan maun ja koostumuksen. ei sitäkään ole PAKKO syödä/juoda, mutta on se parempi.

2. siksi koska p. puska ei ole koskaan pystynyt todistamaan että "kova rasva"=eläin rasva on pahasta. vaan on jopa tutkimuksia, joissa KOVETETUT KASVIRASVAT on todettu vaarallisemmiksi. esim. just Becelit jne. itse en nyt "jaksa" niitä linkkejä tähän tuoda, mutta jos on kiinnostunut karppauksesta oikeasti niin kannattaa käydä siellä foorumilla. :) sieltä löytyy niitä tutkimuksiakin tai siis linkkejä niihin.
jos pelkää kovaa rasvaa; kannattaa siis myös pelätä sitä teollisesti valmistettua kasvirasvaa. ja jos haluaa ottaa varman päälle niin kannattaa sitten syödä LUONNOLLISISTA LÄHTEISTÄ sitä rasvaa eli MANTELEITA ja PÄHKINÖITÄ, AVOKADOA ja rasvaista kalaa. :)

3. kuitua saadaan kasviksista, pähkinöistä jne., mutta sitä ei kyllä tarvita niin paljon kuin virallinen taho väittää. ei ainakaan VILJASTA. ja kyllä niitä vaihtoehtojakin löytyy, jos haluaa sen kuidun määrän varmistaa.
 
1. Miksi maitotuotteita ei voi käyttää rasvattomina versioina? Olen käsittänyt, että karppaajat haluaisivat maidon täysmaitona. Mikä rasvattomassa maidossa on huono asia, entä miksi ei kevytmaito kelpaa? Jos täysmaito on hyvä niin miten kerman laita? Vai onko käsitykseni täysin väärä?
Voit käyttää maitotuotteita rasvattomina verisoina, jos välttämättä haluat. Karppauksessa vaan on pointtina se, että vähennetään hiilihydraatteja ja lisätään rasvaa, jolloin on vähän nurinkurista pyrkiä edelleen käyttämään tuotteita, joista on rasva poistettu. Jos kuitenkin pidät enemmän rasvattomasta maidosta, niin toki voit käyttää sitä. Karppaajat usein pyrkivät myös syömään käsittelemätöntä ja luonnollista ruokaa, ja rasvan poistaminen erikseen ruuasta on keinotekoista ja terveellä järjellä ajateltunakin tarpeetonta terveyden kannalta. Maidon kohdalla kuitenkään täysmaito ei ole sen käsittelemättömämpää, kuin rasvatonkaan. Lehmähän ei lypsä täysmaitoa tietyllä rasvaprosentilla vaan rasvapitoisuus säädetään aina jälkikäteen vastaamaan merkintöjä purkin kyljessä.
2. Olen ymmärtänyt, että karppaajat syö paljon rasvaisia tuotteita, esim. pekoni? Miksi lihatuotteet pitää karppauksessa olla rasvaisia, josta saa luonnollisesti sitä kovaa rasvaa? Jos 1. oletukseni ja tämä 2. oletukseni pitää paikkaansa niin karppauksessa tulee paljon kovia rasvoja. Lisäksi olen itseni antanut ymmärtää, että pehmeät rasvat eivät ole suosiossa, jos näin niin miksi ei ole? Miksi käytetään voita, eikä esim. becel käy?
Jälleen kyseessä on hiilihydraattien vaihtaminen rasvaan. Lisäksi rasvainen, prosessoimaton liha on aikojen alusta saakka ollut ihmisen ravintoa, joten sen käyttö on luonnollista. Tyydyttynyt rasva ei ole mitenkään todistetusti haitallista. Jotkut karppaajat välttelevät kovin runsasta monityydyttymättömien rasvojen saantia, koska niistä saadaan silloin liikaa omega-6-rasvoja. Becel on voihin verrattuna äärimmäisen muokattu ja keinotekoinen elintarvike, jonka käytölle ei ravintona ole mitään erityistä syytä. Ihminen on kehittynyt syömään ruokaa, joka löytyy luonnosta eikä tule laboratoriosta.

3. Mistä karppaajat saavat kuituja ja pidetäänkö niitä kuituja pahana asiana?
Mistä ihminen sai kuituja ennen maanviljelystaitojen kehittymistä, ennen kuin alettiin syödä viljaa hillittömiä määriä? Kasviksista. Jos kuiduista ei saa mahaansa kipeäksi, niin niiden syöminen ei haittaa.
 
Lisäksi rasvainen, prosessoimaton liha on aikojen alusta saakka ollut ihmisen ravintoa, joten sen käyttö on luonnollista.

...tosin käsittääkseni ei lähellekään niin rasvaisen lihan kuin tehotuotetun, hetkessä ylisyöttämisellä kasvatetun sian liha. Paleoruokavaliota käsittelevissä artikkeleissa olen törmännyt siihenkin, että ennen muinoin saaliseläinten (esim. karibu vai mikä lie peura) rasvapitoisuus vaihteli kauden mukaan jonnekin 16% saakka.

En vieläkään ymmärrä hiilaria karttavien perusteluja luolamiesruokavaliolla, ja varsinkin maitorasvojen käyttö ihmetyttää
 
Söin koemielessä viikonloppuna hiilareita enemmän. En kuitenkaan erityisemmin mässäillyt, eli ei pizzaa tai muuta "roskaruokaa". Hieman herkkulinjalla, mutta maltillisesti: vähän suklaata, toisena päivänä jäätelöä jne. Paino nousi reilun viisi kiloa, nesteenä. 83-->88 kg. Hyvä että sai pään työnnettyä paidan suuaukosta läpi kun posket meinasivat ottaa kiinni, loppu sitten kyljissä. Muutenkin tuli jotenkin paska olo. Nukuin taas huonommin. Ei hyvä juttu. Itse en hiilareita muuten erityisemmin karsi, mutta sokeri pois, pastaa, perunaa, riiisiä, jne. syön vähän, kuten myös vaaleaa leipää en syö ollenkaan. Rehupuolta voisi kyllä parantaa ja syödä enemmän.
 
...tosin käsittääkseni ei lähellekään niin rasvaisen lihan kuin tehotuotetun, hetkessä ylisyöttämisellä kasvatetun sian liha. Paleoruokavaliota käsittelevissä artikkeleissa olen törmännyt siihenkin, että ennen muinoin saaliseläinten (esim. karibu vai mikä lie peura) rasvapitoisuus vaihteli kauden mukaan jonnekin 16% saakka.

Ennenmuinoin (ja vieläkin monissa kulttuureissa) kuitenkin se koko eläin käytettiin hyödyksi läskeineen. Ei syöty pelkkää paistia siis.
Esimerkiksi eskimot popsivat hylkeenrasvaa herkkunaan ja tärkeänä osana ravitsemusta. Tosin se on terveellisempää merieläinten rasvaa, mutta en usko maaeläintenkään rasvaa erityisesti vältetyn.
 
Koko karppaus-termi on perseestä, mutta niin on myös niiden ihmisten asenne joita jostain ihmeen syystä ärsyttää toisten ihmisten ruokavalio. Jotkut syö aina sen pullan töissä kahvin kanssa ja toiset käyttävät lounastauolla lounarinsa roskaruokaan. Miten hiilareita karsiva ihminen aiheuttaa isompaa närää, asiaa pitäisi jotenkin hävetä ja asiasta nostetaan lehtiin ja uutisiin jatkuvasti jotain jutun tynkää. Tuulipukukansa, mikä tuulipukukansa...
 
...tosin käsittääkseni ei lähellekään niin rasvaisen lihan kuin tehotuotetun, hetkessä ylisyöttämisellä kasvatetun sian liha. Paleoruokavaliota käsittelevissä artikkeleissa olen törmännyt siihenkin, että ennen muinoin saaliseläinten (esim. karibu vai mikä lie peura) rasvapitoisuus vaihteli kauden mukaan jonnekin 16% saakka.

En vieläkään ymmärrä hiilaria karttavien perusteluja luolamiesruokavaliolla, ja varsinkin maitorasvojen käyttö ihmetyttää
Ideana ei ollut niinkään vedota juuri paleoruokavalioon vaan se, että yleisesti ihmiset eivät nyt vain koskaan ole erikseen vältelleet kaikkea eläinrasvaa ja valinneet syötäväksi vain ruhonosia, joissa rasvaa on muutama prosentti. Tiedostan kyllä, että oikea kivikautinen ruokavalio on aika erilainen, mitä pystytään jäljittelemään nykyisillä paleovirityksillä, ja toisaalta normaali vhh-ruokavalio ei edes paleosta käy mm. maitotuotteiden käytön vuoksi. Mä lähinnä hain sitä, että yleisenä suuntalinajana porukka on aina syönyt eläimista sitä rasvaisempaakin lihaa, ja myöhemmin sitten rasvaista maitoa, eikä ruokana ole ikinä ollut tarpeellista käyttää niin raskaasti muokattuja elintarvikkeita, mitä joku Becel on. Ei tarvitse mennä edes kivikaudelle saakka että näkee, että kakkostyypin diabetes ja verisuonten tukkeutuminen ei ole automaattinen seuraus becelittömyydestä ja eläinperäisen rasvan syömisestä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom