Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
moi, sä oot 18v.^Hienoo kun tiedät että kaikki vegetutkimukset ovat hömppää ja lihistutkimukset taas on suoraan jumalan allekirjoittamia. Määkin ajattelen kaikenlaista ja en esim. usko evoluution kun se on hömppää. Ihmisen juuret on kristinuskossa ollut jo 2000 vuotta eikä sitä pysty koskaan korjaan mikään ateismi hömpötys, varsinkin kun kaikki sen kannattajat on jotain elämää vihaavia gootteja ja nörttejä.
Vai oliko toi provo?
jos se on vegetyttöjen perässä...;)
Kasvissyöntiä ei voi "perustella" terveyssyillä. Mitään todellista näyttöä kasvisruoan terveellisyydestä ei ole, vaikka niin usein väitetäänkin. Nuo tilastot on täyttä hömppää, niillä voidaan näyttää mitä vain, jos unohdetaan kausaliteetin ja korrelaation ero. Liha, kala, kanamuna ja maitotuotteet on erittäin hyvää ja terveellistä ravintoa, eikä ole mitään terveydellistä syytä olla syömättä niitä. Hyvin koostetusta sekaruokavaliosta saa enemmän useimpia ravintoaineita kuin vastaavasta kasvisruokavaliosta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kasvisruokavaliokin voisi olla terveellinen ja sopiva vaikka kehonrakennukseen. Se vain vaatii vähän enemmän vaivannäköä, varsinkin meidän kultuurissamme. Hyvin koostettu kasvisruokavalio on varmasti terveellisempi kuin 90% suomalaisten sekaruokavalio. Tietysti voi sitten kysyä, että kuinka moni kasvisruokavalion noudattaja sitten oikeasti osaa ja jaksaa ruokavaliostaan kattavan ja terveellisen.
Mun mielestä tuo MC Aropupun viesti oli asiallinen, mutta lisäisin vielä, että eettisiin syihin voidaan laskea myös ruoan riittävyys ja globaali tasa-arvo ja sen toteutumiseen kasvissyönti on kiistatta parempi ratkaisu. Tosin riista, laidunkarja (josta tosin taas tulee metaanipäästöjä -> ilmastonmuutosta) ja vapaana pyydetty kala voidaan tästä ottaa pois. Riistaa ja vapaana pyydettyä kalaa kuitenkin riittää niin vähän, ettei sitä päivittäiseen ruokavalioon riittäisi koko maailmalle.
Jotkut sanoo, ettei niitä kiinnosta muiden maiden ihmiset. Se ei mun mielestä kuitenkaan vie eettisiä ongelmia pois.
Ruoan riittävyyden lisäksi eettinen ongelma on sademetsien hakkaaminen ja sitä kautta eläinlajien kuoleminen sukupuuttoon. Tän vuosisadan loppuun mennessä ihminen on tappanut esiteollisen ajan alusta lähtien 50 % eläinlajeista sukupuuttoon ja suurin syy sademetsien hakkaamiseen on karjatalous. Eletään kuitenkin globaaleilla ruokamarkkinoilla, uskokaa tai älkää.
ongelma on liian suuri väestö.Mun mielestä tuo MC Aropupun viesti oli asiallinen, mutta lisäisin vielä, että eettisiin syihin voidaan laskea myös ruoan riittävyys ja globaali tasa-arvo ja sen toteutumiseen kasvissyönti on kiistatta parempi ratkaisu. Tosin riista, laidunkarja (josta tosin taas tulee metaanipäästöjä -> ilmastonmuutosta) ja vapaana pyydetty kala voidaan tästä ottaa pois. Riistaa ja vapaana pyydettyä kalaa kuitenkin riittää niin vähän, ettei sitä päivittäiseen ruokavalioon riittäisi koko maailmalle.
Jotkut sanoo, ettei niitä kiinnosta muiden maiden ihmiset. Se ei mun mielestä kuitenkaan vie eettisiä ongelmia pois.
Ruoan riittävyyden lisäksi eettinen ongelma on sademetsien hakkaaminen ja sitä kautta eläinlajien kuoleminen sukupuuttoon. Tän vuosisadan loppuun mennessä ihminen on tappanut esiteollisen ajan alusta lähtien 50 % eläinlajeista sukupuuttoon ja suurin syy sademetsien hakkaamiseen on karjatalous. Eletään kuitenkin globaaleilla ruokamarkkinoilla, uskokaa tai älkää.
Toinen pointti eettisyydessä on ruoan ravintoainekoostumus. Onko eettistä, jos lihansyöjä tai kasvissyöjä syö joka vaikka joka päivä aamupalaksi croissantin? Jos halutaan huolehtia maapallon tulevaisuudesta, niin eikö ole myöskin epäeettistä syödä pelkästään mielihyvän takia, ilman että ruoasta saisi elimistölle tärkeitä rakennusaineita?
Tuo lihan ja kasvisruoan vertailu ympäristökulmasta on osittain melko keinotekoista. Miksi tässä pitää asettaa vastakkain juuri liha ja kasvikset? Miksei vaan vertailla ihan yksittäisiä ruoka-aineita, jolloin huomataan, että jotkut eläinperäiset raaka-aineet ovat selvästi ympäristöystävällisempiä kuin jotkut kasviperäiset raaka-aineet? Tämä johtuu siitä, että ympäristöystävällisyys on tällä hetkellä pinnalla, joten sitä on hyvä käyttää perusteluna. 10 vuotta sitten vaahdottiin eläinten oikeuksista.
Kuinkas moni kasvissyöjä valitsee syömänsä kasvisruoat niiden ympäristöystävällisyyden mukaan? Käytännössähän pitäisi syödä oikeastaan vain perunaa, viljaa ja soijaa, kaikki muu on ympäristön tuhoamista. Kasvikset eivät tule kuuloonkaan, niiden tuottaminen vaatii aivan liikaa pinta-alaa, vettä ja energiaa saatuun proteiinigrammaan suhteutettuna. ;)
Joku yhteinen ruokahetki äidin tekemän ruuan ääressä kuuluu (kuului aikaisemmin) olennaisena osana perhettä yhteenpitävänä voimana. Ruokaa myös kunnioitettiin ja sitä tehtiin täydellä sydämellä. Eikä se maistunut hyvältä sen takia että käytettiin ylen määrin rasvaa tai sokeria, vaan sen takia että ruokaan on kerääntynyt sivilisaation kehitys tuhansien vuosien ajalta.
No joo. Jos lehmä syö pelkkää heinää ja tuottaa kilotolkulla sonnin pihviä niin ei kyllä mun kaaliin mene miten se ei olisi tehokasta ja kaikin puolin järkevää. Tuskin kukaan täällä niitä heiniä syö. Toki lehmille syötetään nykyään muutakin. Rehuruokinnasta tulisin pyrkiä palaamaan lehmän kannalta luonnollisempaan ravintoon.Yleisesti ottaen vastakkainasettelu on perusteltua sen takia, että ne eläimet joutuu syömään monta kiloa rehua (en muista tarkkoja lukuja), jolloin lihan syöminen vastaa moninkertaisen kasvisannoksen syömistä. Eli ehkä lihan "kasvatus" ei vaadi niin paljon pinta-alaa, mutta ei ne lehmät ja possut pyhällä hengellä elä. Tietysti silläkin on väliä että mitä lihaa tai mitä kasvista syö - esim. trooppisten hedelmien syönti Suomessa, onko ympäristöystävällistä?