Edelleen kysyn, mikä ongelma siinä ydinvoimalassa on? Ymmärrän kyllä, että et halua kalastaa joessa, johon joutuu jonkinlaisia epäpuhtauksia kylästä, mutta miten tämä liittyy ydinvoimaan
Siten, että pelkkä ajatuskin läheisestä ydinvoimalasta veisi kalastusilot siihen paikkaan ja kuinka mukavaa olisi jokirannassa katsella piipuista tulevia vesihöyryjä.
Jos väität ettei sieltä mitään paskaa tule ja jää luontoon, niin ainakin monivuotisessa rakennusvaiheessa tulee vähintään paskat (=typet, rikit, ja rakennustarpeita) läheiseen vesistöön. Olen ymmärtänyt, että ydinvoimalat pyritään rakentamaan vesistön lähelle.
fossiiliset polttoaineethan ovatkin aivan anaalista. Siksi ydinvoima on ympäristönkin kannalta loistava vaihtoehto.
En ole näin väittänytkään että ydinvoima olisi huonoa. Sitä tarvitaan Suomessa, mutta edelleen siellä missä sitä energiaa kulutetaan eniten.
Keskikokoinen ydinvoimala muuten käyttää vuodessa ydinpolttoainetta alla olevan kuvan näyttämän määrän. Tämä on siis voimalan tuottaman korkea-aktiivisen ydinjätteen määrä vuodessa. Näyttääkö paljolta?
En ole väittänytkään, että käytetäänkö ydinpolttoainetta paljon vai vähän. Mutta jos tuostaki 1/10 pääsisi luontoon niin tulisi aika äkkiä muutto eteen.
Ydinturvallisuudella tarkoitetaan ydinteknisten laitteiden turvallisuutta niiden ydinfysikaalisiin ominaisuuksiin liittyen.
Ydintekniikalle ominaista on, että niihin liittyvä radioaktiivisuus ja ionisoiva säteily voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai ympäristölle jos ydinturvallisuudesta ei huolehdita.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinturvallisuus#Ydinvoimaan_liittyv.C3.A4_riski
Nimenomaan, kuten tässä viime vuonna uutisoitiin pari kertaa Ruotsista, että työntekijät olivat laiminlyöneet tehtäviään ydinvoimalassa ja suurikin onnettomuus olisi voinut tapahtua.
Luettelo eräistä ydinonnettomuuksista
1955 - Chalk River, Kanada
Atomivoiman kehittämiseen tarkoitetun reaktorin ydin suli.
1957 - Windscalen ydinreaktori, Englanti
Reaktorin ydin suli tulipalon seurauksena. INES 5
1957 - Kyshtym'in polttoaineenkäsittelylaitos, Neuvostoliitto
Polttoainesäiliö räjähti. Arviolta 300 ihmistä kuoli ja tuhannet ovat saaneet syövän onnettomuuden seurauksena. Onnettomuutta pidetään pahimpana ydinonnettomuutena Tshernobylin onnettomuuden jälkeen. INES 6
1958 - Chalk River, Kanada
Polttoainesauvat rikkoontuivat reaktorin ytimessä. Satoja puhdistustyöntekijöitä altistui säteilylle.
1961 - SL-1, Idaho Falls, Yhdysvallat
Tutkimuskeskuksen reaktori petti ja rakennus sortui osittain. Kolme työntekijää kuoli ja useita altistui säteilylle.
1967 - Chapelcrossin ydinreaktori, Englanti
Polttoainesauvat rikkoutuivat reaktorissa ja osa polttoaineesta suli. Ilmakehään vapautui vähäinen määrä radionuklidipäästöjä. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa ympäristölle.
1969 - Saint Laurentin ydinvoimala, Ranska
Osa reaktorin polttoaineesta suli osittain polttoainesauvojen lastausvirheen takia. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa ympäristölle.
1969 - Lucensi, Sveitsi
Maanalaisen laboratorion koereaktorin jäähdytysjärjestelmä petti ja laboratorio jouduttiin hylkäämään ja sinetöimään.
1975 - Browns Ferry, Yhdysvallat
Tulipalo voimalan valvomossa. Reaktori oli suljettuna 1,5 vuotta. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa ympäristölle.
1979 - Three Mile Island (Harrisburg), Yhdysvallat
Historian toiseksi pahin ydinvoimalaitosonnettomuus ja kaupallisen ydinvoiman historian pahin onnettomuus. Usean yhtäaikaisen vian ja operaattorin virheen vuoksi reaktorin ydin suli osittain. Laitoksen turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti. Vaaraa ympäristölle tai henkilövahinkoja ei aiheutunut. INES 5
1980 - Saint-Laurentin ydinvoimala, Ranska
Osa reaktorin polttoaineesta suli polttoaineen vaihdossa tapahtuneessa onnettomuudessa. Onnettomuus ei aiheuttanut vaaraa ympäristölle. INES 4
26. huhtikuuta 1986 - Tšernobylin ydinonnettomuus, Neuvostoliitto (Ukraina)
Historian pahin ydinonnettomuus; Reaktorin ydin suli ja runsaasti radioaktiivisia saasteita levisi ympäristöön. INES 7
1986 - Uraaninrikastuslaitos Kerr-McGee Corp, Yhdysvallat
Radioaktiivista ainetta pääsi ympäristöön laitoksella sattuneessa onnettomuudessa. Yksi työntekijä kuoli ja yli sata joutui sairaalahoitoon.
1999 - Tokaimuran ydinjätteenkäsittelylaitos, Japani
Kaksi työntekijää kuoli ja yli 400 henkeä altistui säteilylle hallitsemattoman ydinreaktion takia. Onnettomuus johtui työntekijöiden virheestä. INES 4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_ydinonnettomuuksista
Eihän noissa monessa ole edes ympäristövaaraa ollut, mutta se on aina se JOS.
Olen ydinvoiman kannalla, mutta erimieltä olen sen sijoitus paikoista.
Mutta :piis: pitää lähtiä pikkuhiljaa tästä viikonlopuksi kalaan puhtaisiin vesistöihin.