Vitamiinit, hivenaineet ja kalaöljy

Varsinkin kalaöljyn syöminen vaikuttaa skarppina olemiseen tosi paljon. Itse huomasin että pitemmän jakson tuota syödessä rupesi kokeet menemään koulussa mainiosti ja jaksoi keskittyä, sitten kun oon taas ollut taukoa niin olen miettinyt että mikä on kun ei koulu kiinnosta, no sitten muistan että en ole syönyt kalaöljyä. Suosittelen kaikille. Itsellä on myös tuota nenäverenvuotoa ollut tämän takia, mutta olen ruvennut syömään joka toinen päivä niin on vähentynyt.
 
Vastasinkin oman näkemykseni tuonne kolesteroliketjuun mutta nyt vasta tajusin vilkaista alkuperäistä kysymystä..

Niin itse asiassa kun tämä kysymys tuli mieleen niin en ajatellut tätä asiaa ollenkaan tuon kolesteroli-threadissa olleen kysymyksen kannalta. Tuo kolesteroliketjussa ollut kysymys tuli mieleen kun luin jonkun aivopierun jossain missä sanottiin että D-vitamiini vähentää suonien kalkkiutumista. Ja kun omat tiedot noista kolesteroli jutuista on luokkaa "kananmunat eivät välttämättä ole niin epäterveellisiä kuin ollaan joskus luultu" niin sen takia kysyin tuosta d-vitamiinista. Siinä samalla sitten tajusin että nämähän ovat jonkun verran toisiaan sivuavia juttuja.

Mitä tulee itse aiheeseen niin en nyt tuota d-vitamiinia kuitenkaan aivan järjettömiä määriä syö mutta syön nappeina kuitenkin erikseen. Kalsiumia tulee ainoastaan ruuasta, en syö mitään lisäravinteita missä olisi kalsiumia mukana. Tykkään vaan pistää juustoa kananmunien sekaan ja maitoa menee myös koska olen huomannut että laktoosista ei ole mitään haittaa ainakaan itselleni.
 
- - Hajota yksi ja tutki tuoksuuko se Sauronille. - -

Varmistetaan nyt tämäkin: hankin nestemäistä kalanmaksaöljyä, ja se pilaantuu samalla tavoin kuin muukin rasva, ts. nenä toimii laadunvarmistimena? Eli jos se on terveydelle vaarallisessa kunnossa, niin ei sitä sitten tee mieli juodakaan.

Mikä ero muuten on kalaöljyllä ja kalanmaksaöljyllä?
 
Tässä on omituisesta (foliohattujen maailma?) lähteestä suomeksi julkaistu artikkeli vitamiinien ja mineraalien puolestapuhujan selostus. Amerikkalaistyyliin raflaavaa tekstiä, kuin jotain tv shopia seuraisi, huh.

Mutta... voisiko siinä kuitenkin olla ihan oikeaakin asiaa? Nykyiset elintarvikkeet ovat pikapikaa kasvatettuja, lannoitteilla ja lääkeaineilla tehostettuja, joten ovatkohan ne sellaisia vitamiini- ja mineraalilähteitä kuin esim. 100v sitten?
Pidämmekö todellakin lemmikeistämmekin parempaa huolta kuin itsestämme? Jokin lehtihän tekikin jo kyselyn että kuinka moni käyttää eläimille tarkoitettuja ravintolisiä tai jotain muita hoitoja itseensä ja olihan noita myönteisiä vastauksia vaikka kuinka monta.
Lukekaa ajan kanssa, on aikas pitkä teksti:

http://minaolen.com/lehti/art2_302.html
 
Okei, luin koko threadin läpi. Hyvää keskustelua. Muutama juttu jäi kuitenkin vaivaamaan. Saa kommentoida niin Timo Kettunen, kuin Paletaani, Fuhrer tai kuka tahansa jolla nyt on jotain painavaa faktaa. Mieluusti mahdollisimman moni.

Kysyin aikasemmin siitä, että vaikuttavatko kuidut negatiivisesti vitaamiinien ja hivenaineiden imeytymiseen. Muuan ravintopuolen guru tosiaan sanoo, ettei pitäisi laadukasta monivitamiinia eikä juuri muitakaan ravintolisiä ottaa aamupalan yhteydessä, jos se sisältää esim kaurapuuroa ja sen myötä kuitua. Kehottaa sen sijaan ottamaan monivitamiinin tyhjään mahaan kunhan mukana vain on edes puoli grammaa rasvaa, eli esim monivita + kalaöljykapselit ja D3- softgel tabletit. Luin Timo Kettusen aloituspostista näkemyksen siitä mikä vaikuttaa minkäkin imeytymiseen. Silti kuulisin mieluusti lisää näkemyksiä tästä aiheesta ja että onko tämän muuan ravintopuolen gurun jutuissa mitään perää. Rautahan ainakin tulee ottaa tyhjään mahaan mikäli imetymisen haluaa olevan optimaalista.

Sitten kysyisin vielä juurikin tuosta raudasta. Eli en syö lainkaan punaista lihaa. Maitotuotteita, kananmunia ja kalaa syön päivittäin kuitenkin reippaasti. Riistaa syön suunnilleen kerran kuussa. Kova sykkeistä aerobista ja erityisesti raskaita painon/voimannosto treenejä tulee kuitenkin monta viikkoon. Eli raudan tarpeeni on varmasti hieman normaalia toimistotyöläistä suurempi ja vastaavasti rautaa saan keskiverto painonnostajaa vähemmän. Anemiaa minulla ei ole koskaan kuitenkaan todettu. Veriarvojani en ole myöskään käynyt mittauttamassa, aion kyllä. Olen kuitenkin aina syönyt ikään kuin varalta ja ennalta ehkäistäkseni anemiaa Obisidan Fe++ rautalisää. Onko tästä kuitenkaan mitään hyötyä vaiko kenties vain haittaa? Tai olisiko jokin vähemmän vahva rautalisä esim. Solgar parempi? Tässä vielä linkkejä näihin tuotteisiin joita olen käyttänyt, tai joista minulle on puhuttu:

http://www.rautainfo.fi/index.php?k=7017
http://www.iherb.com/Solgar-Gentle-Iron-25-mg-180-Veggie-Caps/10625
http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/MALTOFER-100-mg-rautalaeaeke-10-tai-50-purutablettia
 
Varmistetaan nyt tämäkin: hankin nestemäistä kalanmaksaöljyä, ja se pilaantuu samalla tavoin kuin muukin rasva, ts. nenä toimii laadunvarmistimena? Eli jos se on terveydelle vaarallisessa kunnossa, niin ei sitä sitten tee mieli juodakaan.

Mikä ero muuten on kalaöljyllä ja kalanmaksaöljyllä?

Samalla lailla se kalaöljyn rasvahappo härskiintyy kuin muukin rasvahappo. Eli kuten ihmisten kohdalla, nenä toimii hyvänä mittarina jos parasta ennen -päivä on jo ohitse.

Kalaöljy on tiristetty kalan lihasta/muualta ja kalanmaksaöljy maksasta. Monet väittävät, että maksasta riipaistu öljy ei olisi yhtä puhdasta, kun maksahan suodattaa elimistössä kaiken skeidan. Öljy on kuitenkin puhdistettu ja analysoitu huolella, joten en ihan purematta nielisi kalaöljyn paremmuutta tämän asian suhteen.
 
Tässä on omituisesta (foliohattujen maailma?) lähteestä suomeksi julkaistu artikkeli vitamiinien ja mineraalien puolestapuhujan selostus. Amerikkalaistyyliin raflaavaa tekstiä, kuin jotain tv shopia seuraisi, huh.

Mutta... voisiko siinä kuitenkin olla ihan oikeaakin asiaa? Nykyiset elintarvikkeet ovat pikapikaa kasvatettuja, lannoitteilla ja lääkeaineilla tehostettuja, joten ovatkohan ne sellaisia vitamiini- ja mineraalilähteitä kuin esim. 100v sitten?
Pidämmekö todellakin lemmikeistämmekin parempaa huolta kuin itsestämme? Jokin lehtihän tekikin jo kyselyn että kuinka moni käyttää eläimille tarkoitettuja ravintolisiä tai jotain muita hoitoja itseensä ja olihan noita myönteisiä vastauksia vaikka kuinka monta.
Lukekaa ajan kanssa, on aikas pitkä teksti:

http://minaolen.com/lehti/art2_302.html

En jaksa lukea noin pitkää ja huonosti käännettyä tekstiä. Selasin nopsaan läpi ja ehkä siellä on asiaakin joukossa. Sehän on ihan fakta, että monet nykyiset elintarvikkeet (valkeat viljat, pikaruoat, monet einekset, sokeri) ovat ihan skeidaa, eikä niitä tulisi kenenkään syödä. Suomessa asiat eivät liene yhtä huonosti kuin amerikassa, jossa lihakarja kasvatetaan maissilla ja antibiooteilla pikapikaa teurastuskuntoon. Ei ihme jos liha on ravintoköyhää! Ei elintasosairauksista suotta puhuta, kun viitataan muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Onneksi on kuitenkin mahdollisuus valita, ja ostaa luomua. Tai käydä metsästä hakemassa vaikka marjoja. Ja siis sehän on hyvin pitkälle totta, että suuhun tungetun syömisen laatu vaikuttaa aika vahvasti siihen miten kroppa reagoi. Kiinalainen lääketiede perustuu monilta osin aika pitkälle ruoka-aineilla parantamiseen. Kritisoin itsekin välillä länsimaista lääketiedettä sen koulumaisuuden ja kapeakatseisuuden perusteella.

Tosta artikkelista sen verran, että vaikka siellä oli joitain ihan fiksuja ajatuksia ja periaatteita (varsinkin ruokaan liittyviä), niin välillä siellä oli ihan diibaakin (en siis lukenut koko artikkelia). Enkä löytänyt liikaa perustelujakaan...

random tohtori sanoi:
Eräs suosikeistani! Se on eräs niistä jutuista jossa lääkärisi käskee sinua lopettamaan eri aineitten käytön, esimerkiksi suolan. He ovat tyhmempiä kuin lehmät, sillä mitä annamme ensimmäiseksi karjalle? Suolalohkareen. Muuten ne kuolevat. Meidän annetaan kuvitella ettemme tarvitse suolaa. Sinun pitäisi uskoa että saat kaiken tarvitsemasi salaatista, leivästä jne. Älä usko sitäkään! Muista että kauan elävät ihmiset laittavat teehensä rypäleen kokoisen palan suolaa ja he juovat monta kuppia päivässä.

Niin siis kuka väittää että suolaa ei tarvita? Totta kai sitä tarvitaan. Mutta ei sitä tarvitse imuroida mukitolkulla. Eläimet nuolevat suolakiveä (itse asiassa se taitaa olla mineraalikivi ja siinä muutakin kuin natriumia), joo, mutta ne osaavat myös säännöstellä suolan käyttönsä. Ihminen ei osaa. On ihan älytöntä vetää sipsejä ja ties mitä suolapitoista matskua, ja sitten vielä vetää erikseen suolaa, koska sitä muka tarvitsee. Kun mufloni tykittää tuolla niityllä menemään, niin ei se sipsipussilta suolakivelle siirry.

random tohtori sanoi:
He elävät korkealla, missä on valtavan kuivaa, heidän täytyy pitää yllä nestetasapainoa. He lisäävät myös voita teehen!! Lääkärit jotka elävät 58 vuotta sanovat ei suolaa, ei voita. Ne jotka elävät 140-vuotiaiksi käyttävät sekä suolaa että voita teessä. Myöskin tässä tapauksessa voit valita.

Niin ketkä elävät korkealla? Toisen maailmansodan lentäjät? Kuka elää 140-vuotiaaksi? Vaadin henkkarit.
 
Niin ketkä elävät korkealla? Toisen maailmansodan lentäjät? Kuka elää 140-vuotiaaksi? Vaadin henkkarit.

Eikös nuo 140-vuotiaat liene enemmän väkeä, joka ei sotaan ole päässyt...? En tiedä, sellaisen selityksen jostain luin. Kun jostain löytyy paljon satavuotiaita, on samalla yllättävän vähän 80-vuotiaita -- ja sotaanhan ei vanhoja ole otettu, eikä kaikissa paikossa ole sellaista väestörekisteriä kuin meillä. Ainakin tuo olisi eräs luonteva selitys.
 
Etsin tietoa sinkkimuotojen välisestä paremmuudesta ja löysin jonkun jutun minkä mukaan sinkki glysinaatti on parempaa kuin sulfaatti ja methioniini (optizinc).

Also in beef cattle, the same zinc glycinate source revealed to be
superior to zinc sulphate and zinc methionine with respect to absorption, as well
as, to plasma and liver Zn concentrations


http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...nticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

Lainaus ei lue tuossa Summaryssä vaan google haku löysi pätkän. Pitäisi päästä lukemaan koko artikkeli. Eläimillä ja eläimiä varten(?) tehty tutkimus, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. En tiedä kannattaako tuosta mitään päätellä.

Ite taidan kuitenkin vetää seuraavaksi tätä sinkkiä.
 
Etsin tietoa sinkkimuotojen välisestä paremmuudesta ja löysin jonkun jutun minkä mukaan sinkki glysinaatti on parempaa kuin sulfaatti ja methioniini (optizinc).

Also in beef cattle, the same zinc glycinate source revealed to be
superior to zinc sulphate and zinc methionine with respect to absorption, as well
as, to plasma and liver Zn concentrations


http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...nticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

Lainaus ei lue tuossa Summaryssä vaan google haku löysi pätkän. Pitäisi päästä lukemaan koko artikkeli. Eläimillä ja eläimiä varten(?) tehty tutkimus, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. En tiedä kannattaako tuosta mitään päätellä.

Ite taidan kuitenkin vetää seuraavaksi tätä sinkkiä.

Laita privalla mailiosoitetta niin nakkaan sulle liitteeks ton koko artikkelin.
 
Kysyin aikasemmin siitä, että vaikuttavatko kuidut negatiivisesti vitaamiinien ja hivenaineiden imeytymiseen.

Tietääkseni ravinnon kuitu voi kyllä sitoa itseensä myös mineraaleja ja vitamiineja hidastaen niiden imeytymistä. Ei tuota varmaankaan ole kovin kattavasti tutkittu jokaisen kuitutyypin ja vitamiinin eri yhdistelmillä mutta onhan se teoriassakin mahdollista. Tutkimuksissa on raportoitu ainakin karotenoidien ja eräiden hivenaineiden heikentynyttä imeytymistä tiettyjen kuitujen vaikutuksesta.

Silti kuulisin mieluusti lisää näkemyksiä tästä aiheesta ja että onko tämän muuan ravintopuolen gurun jutuissa mitään perää. Rautahan ainakin tulee ottaa tyhjään mahaan mikäli imetymisen haluaa olevan optimaalista.

Voi tuossa siis teoriassa olla jotain perää mutta nostaisin jälleen esiin sen, että kannattaa arvioida se pillereiden todellinen tarve :) Monet vitamiini- ja hivenainepitoiset ruoat ovat myös kuitupitoisia eikä näiden käyttö yleensä assosioidu mihinkään puutostiloihin. Yleisesti ottaen riittävä kuidunsaanti on yhteydessä moniin terveyshyötyihin joten jos se merkittävästi haittaisi vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä, tämän tulisi jotenkin näkyä tilastoissa. Toistaiseksi en ole tällaiseen törmännyt.

Menee jo melkoiseksi hifistelyksi mutta kai sen vitamiinipillerin voi heittää mahaan ennen aamupuuroa jos imeytyminen huolestuttaa? Toisaalta meneehän se mahassa kuitenkin puuron kanssa sekaisin joten liekö sillä niin suurta merkitystä... Ja jos syö normaalisti pitkin päivää, aina siellä jotain ruokaa on joten täysin tyhjään mahaan ei voi muulloin ottaa.

Eli raudan tarpeeni on varmasti hieman normaalia toimistotyöläistä suurempi ja vastaavasti rautaa saan keskiverto painonnostajaa vähemmän. Anemiaa minulla ei ole koskaan kuitenkaan todettu. Veriarvojani en ole myöskään käynyt mittauttamassa, aion kyllä. Olen kuitenkin aina syönyt ikään kuin varalta ja ennalta ehkäistäkseni anemiaa Obisidan Fe++ rautalisää. Onko tästä kuitenkaan mitään hyötyä vaiko kenties vain haittaa?

Kaltaiseni minimalistin näkemys on, että valmisteet on tarkoitettu puutostilojen hoitoon. Jos sellaista ei ole, rautapillerit on turhia. Jos ei muuta haittaa niin ainakin lompakon kannalta :)
 
Kyselinkin jo asiasta toisella foorumilla, mutta kysynpäs nyt täältäkin, kun sieltä ei vastausta tuntunut löytyvän. Eli kysyisin jodista ja puhdistamattomasta merisuolasta. Monen internet-lähteen mukaan suomalaisen tärkein jodin lähde on jodioitu ruokasuola. Moni voimailija ja minä myös vaikka heikko olenkin käyttää kuitenkin puhdistamatonta merisuolaa. Itselläni käytössä Urtekramin puhdistamaton Atlantin merisuola. Olen elänyt siinä käsityksessä ettei merisuolassa ole lainkaan jodia. Fineli väittää toista: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=33151&lang=fi

Onko teistä jollain jotain faktaa siitä, että minkä verran puhdistamaton merisuola sisältää jodia? Toisaalta kävisi järkeen, että kun monissa merenelävissä, levissä ja ilmeisesti merivedessäkin on jodia niin myös merestä peräisin oleva suola joka on puhdistamatonta ja joka sisältää kaikki mereveden sisältämät mineraalit mm. magnesiumin, kalsiumin ja kaliumin sisältäisi myös sen jodin.

Käyttämästäni monivitamiinista saan jodia 50 mikrog/vrk. ja syön paljon kananmunia, maitotuotteita ja kalaa, joten tuskin kärsin jodin puuttestaa, oli tuon suolan jodipitoisuus mikä tahansa? Vai mitä tuumitte? Urheilen ja voimailen siis monta kertaa viikossa jne.

Niin ja tuon raudan ajattelin vaihtaa pienempään annokseen ainakin, esim 9mg Kelasin rautakelaattiin.
 
Onko teistä jollain jotain faktaa siitä, että minkä verran puhdistamaton merisuola sisältää jodia? Toisaalta kävisi järkeen, että kun monissa merenelävissä, levissä ja ilmeisesti merivedessäkin on jodia niin myös merestä peräisin oleva suola joka on puhdistamatonta ja joka sisältää kaikki mereveden sisältämät mineraalit mm. magnesiumin, kalsiumin ja kaliumin sisältäisi myös sen jodin.

Ei mulla ainakaan oo fineliä kummempaa faktaa mutta enpä näe syytä epäillä sen tietoja. Jodioimattomassa vuorisuolassa on hyvin vähän jodia mutta merisuolassa luontaisesti enemmän.

Käyttämästäni monivitamiinista saan jodia 50 mikrog/vrk. ja syön paljon kananmunia, maitotuotteita ja kalaa, joten tuskin kärsin jodin puuttestaa, oli tuon suolan jodipitoisuus mikä tahansa? Vai mitä tuumitte? Urheilen ja voimailen siis monta kertaa viikossa jne.

Tuskinpa saat monipuolisella sekaruokavaliolla kehitettyä itsellesi jodinpuutosta vaikka kuinka treenaisit. Jos taas yhtäkkiä muutut vegaaniksi taikka raskaana olevaksi/imettäväksi naiseksi, voi olla uudelleenarvioinnin paikka :)

Erään lähteen mukaan suomalaisten tärkeimpinä jodilähteinä olisi juusto ja erilaiset maitovalmisteet. Jodioitu ruokasuola tulisi vasta kolmannella sijalla sillä oletuksella että siitä n. 30% olisi jodilla vahvennettua. Tämä ei välttämättä kuitenkaan pidä paikkaansa sillä saman lähteen mukaan teollisuuden ja suurtalouksien käyttämät suolat olisivat pääasiassa jodioimattomia. Sen jälkeen tärkeimpinä lähteinä ovat lihat, kalat, viljat ja kananmunat.

Vegaanit voivat sitten pistellä jotain merileviä poskeen jos jodinsaanti epäilyttää.
 
Mites noiden lisäravinteiden kognitiivisia kykyjä parantavien ominaisuuksien laita? Ymmärtääkseni Omega-3:lla pitäs olla jonkinlaisia vaikutuksia mm. keskittymiskykyyn. Samoin pitäisi kait lesetiinin vaikuttaa jotenkin esim. muistiin. Vaikuttavatko nämä sitten oikeasti ja onko kenties muitakin ravintoaineita joilla voisi parantaa kognitiivisia taitoja? Kiinnostaisi kovasti tietää.
 
Tuosta sinkistä ja kahvista vielä. Kauanko kahvi vaikuttaa sinkin imeytymiseen? Esimerkiks jos juon kahvia vaikka kolmelta ja syön sinkkiä puol yheltätoista illalla ni onko kahvilla sillon suurta vaikutusta imeytymiseen? Ja tarkottaako kahvi tässä tapauksessa kofeiinia vai ihan kahvia?
 
noh kysytäänpä tälläst, nappasin kaupasta leaderin omega 3 kun olivat tupanneet fastit loppua.

Ravintosisältö
Yksi kapseli sisältää
/1 kaps. /RDA *)
Kalaöljyä, josta 1000 mg
EPA 180 mg
DHA 120 mg
E-vitamiinia 6,7 mg 56 %
*)RDA(MMMa 588/2009)


tommosta näyttää olevan, 3 tabua aattelin lärviin vetää/päivä.

Mitä mieltä :)?
 
Kyselläänpäs taas vähän guruilta. Eli oikeestaan lähinnä aknen itsehoitona (lääkekuurit kokeiltu) joskin myös voimailu harrastusta tukeakseni nappailen iltaisin 200mg Solgarin magnesiumsitraattia ja 88mg saman merkkistä sinkkipikolinaattia. Kuulin että olisi hyvä ottaa noiden imeytyimistä parantamaan myös b6-vitamiinia. Onko se kuinka oleellinen tekijä tässä tapauksessa ja minkä verran sitä sitten tulisi ottaa? Entäpä sitten kun otan nuo tabletit maitorahkan kanssa niin onko se imeytymisen kannalta huono juttu? Etusivulla kun mainitaan esim että sinkin imeytymistä parantaa maito mutta taas kalsium huonontaa imeytymistä joskin esim tuossa solgarin sinkissä on jo itsessään mukana 20mg kalsiuimia per tabu? Entä kannattaisiko tuota isoa sinkki annosta kenties puolittaa aamulla ja illalla otettavaksi tms.?
 
Kyselläänpäs taas vähän guruilta. Eli oikeestaan lähinnä aknen itsehoitona (lääkekuurit kokeiltu) joskin myös voimailu harrastusta tukeakseni nappailen iltaisin 200mg Solgarin magnesiumsitraattia ja 88mg saman merkkistä sinkkipikolinaattia. Kuulin että olisi hyvä ottaa noiden imeytyimistä parantamaan myös b6-vitamiinia. Onko se kuinka oleellinen tekijä tässä tapauksessa ja minkä verran sitä sitten tulisi ottaa? Entäpä sitten kun otan nuo tabletit maitorahkan kanssa niin onko se imeytymisen kannalta huono juttu? Etusivulla kun mainitaan esim että sinkin imeytymistä parantaa maito mutta taas kalsium huonontaa imeytymistä joskin esim tuossa solgarin sinkissä on jo itsessään mukana 20mg kalsiuimia per tabu? Entä kannattaisiko tuota isoa sinkki annosta kenties puolittaa aamulla ja illalla otettavaksi tms.?

Magnesiumi ja sinkki erikseen, kilpailevat imeytyvyydestä. Eikä kumpikaan mielellään maitotuotteiden kanssa.

Ota esim. sinkki aamulla ja magnesiumit illalla. Magnesiumia voit hyvin vetää sen 400-1000mg, varsinkin sitraatissa jos menee yli tarpeen niin sen kyllä huomaa vessassa sitten :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom