Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Suoran sähkön vaihtamisessa maalämpöön on omat ongelmansa....suorasähkö kuitenkin vanhemmissa taloissa on toteutettu yleensä pattereilla seinissä, eli vesikierron joutuisi rakentamaan.
onko tuo maalämpökään se (ainoa) autuaaksi tekevä ratkaisu.
Sähkölaskujen vertailu eri talouksien kesken on aina vähän hankalaa kun on niin monta muuttuvaa tekijää (sähkösopimuksen hinta, pinta-ala, ikä jne.), joten sinänsä ehkä hölmöä heitellä noita lukuja, mutta omana tarkoituksenani oli vissiin ennemminkin ilmaista, että sähkö on köyhälle kallista ;) Sanotaan nyt kuitenkin, että kyseessä on n. 5 vuotta vanha talo, jossa vesikiertoinen lattialämmitys löytyy. Asuinneliöitä on 130m2 luokkaa ja siihen vielä päälle lämpiää yksi pieni varasto (ns. bänditreenikäytössä) ja autotalli (nämä tosin eivät luonnollisesti ihan samoihin lämpöihin kuin asuintilat), joten osittain näillä selittyy tuo kulutuskin. Plus sillä, että säätöinssinä on ollut pakko sormeilla noita järjestelmiä ja kokeilla itselle sopivia säätöjä (lopputuloksena mm. se havainto, että vesikiertoisessa lattialämmityksessä ei paljoa yösähkön kanssa kikkailla)...
Juu, tiedossa on, ettei suorasähkö ole se edullisin ratkaisu, mutta ei ole ensimmäisenä asuinvuotena viitsitty tehdä vielä kovin pysyviä ratkaisuja suuntaan tai toiseen, kun ei ole ollut tarkkaa käsitystä vuosikulutuksesta. Sinänsä kuitenkin vaihto kohtuu helposti onnistuisi, kun valmiudet siihen jo löytyy. Vaan enpä tiedä, onko tuo maalämpökään se (ainoa) autuaaksi tekevä ratkaisu.
Tuosta ilmankosteudesta - en mä tiedä, paljoako ne muutaman asteen heitot vaikuttaa, mutta ihan omakohtaisten kokemusten perusteella kesällä ja talvella on selkeä ero. Kesällä ei tarvitse ihoa rasvailla, talvella taas joutuu näin toisinaan tekemään. Mutta voi siis ihan hyvin olla, että merkittävin ero siinä on kesän ja talven välillä, ei niinkään sen, onko sisälämpötila talvella 20C vai 25C.
Onko järkeä talvella pitää yli 25°C lämpöjä sisällä, kun kesällä samoilla lämmöillä sisällä on tuskaista, niin torppa pitää saada viilennettyä mielellään jopa alle 20°C:D
Onko järkeä talvella pitää yli 25°C lämpöjä sisällä, kun kesällä samoilla lämmöillä sisällä on tuskaista, niin torppa pitää saada viilennettyä mielellään jopa alle 20°C:D
Niimpä. Uuteen taloon (170 neliön "lasiakvaario", jossa asuinkerroksessa enemmän ikkunaa kuin seinäpintalaa) on tulossa maalämmitys/viilennys. Vaikkei maaviileän teho varmasti riitä pitämään lasiboksin huonelämpötilaa helteillä 22:ssa, muutaman asteen lasku + kosteuden poisto tehnee olosta siedettävämpää ja noilla kokeillaan alkuun pärjätä. Toki vedetään varaukset puhallinkonvektorille, mutta pistejäähdytystä ei oteta käyttöön ellei ole pakko.Kesällä tuskaisuuden tunteeseen vaikuttaa ilman suuri kosteuspitoisuus. Kesällä pelkkä sisäilman kuivattaminen tekee olosta paljon mukavamman.
Niimpä. Uuteen taloon (170 neliön "lasiakvaario", jossa asuinkerroksessa enemmän ikkunaa kuin seinäpintalaa) on tulossa maalämmitys/viilennys. Vaikkei maaviileän teho varmasti riitä pitämään lasiboksin huonelämpötilaa helteillä 22:ssa, muutaman asteen lasku + kosteuden poisto tehnee olosta siedettävämpää ja noilla kokeillaan alkuun pärjätä. Toki vedetään varaukset puhallinkonvektorille, mutta pistejäähdytystä ei oteta käyttöön ellei ole pakko.
Emmahin sähkönkulutus on ihan normaalia luokkaa. Vaikka vaihtais mihin ydinlämpöön, niin eipä noista mikään ole *autuaaksitekevä* ratkaisu kustannusmielessä.
...
No kyllä mä väittäisin että 2 x pienempi sähkönkulutus kylminä kuukausina 4 - 5 astetta korkeammalla lämpötilalla on jo vähän eri juttu.
Pitää miettiä noita (ja/tai mahdollisia ulkopuolisia screen kaihtimia) jälkikäteen, jos on tarve. Ikkunoissa, joista kiinteitä kaikki paitsi pelastustiet, on jo sisin/uloin laminoituja/karkaistuja selektiivejä, argonit välissä ja sisäpuolelle tulee pystylamellit näkö/auringonsuojaksi. Lämpölaseihinhan noi kalvot taitaa tulla ulkopintaan anyway, joten eikös niitä voi suht. kivuttomasti asennella jälkikäteenkin.Me otettiin olohuoneen isoihin ikkunoihin auringonsuojakalvot. Ei maksanut kovin paljoa lisää ikkunan hintaan ja auttaa huomattavasti helteiden aikana.
Pitää miettiä noita (ja/tai mahdollisia ulkopuolisia screen kaihtimia) jälkikäteen, jos on tarve. Ikkunoissa, joista kiinteitä kaikki paitsi pelastustiet, on jo sisin/uloin laminoituja/karkaistuja selektiivejä, argonit välissä ja sisäpuolelle tulee pystylamellit näkö/auringonsuojaksi. Lämpölaseihinhan noi kalvot taitaa tulla ulkopintaan anyway, joten eikös niitä voi suht. kivuttomasti asennella jälkikäteenkin.
Kalvot, screenikaihtimet ulos sekä puhallinkonvektorijäähdytys on sitten seuraavia vaiheita jos perus IV-maaviileä (kaivosta toki + suht järeä IV-kone talon tilavuuteen nähden) ei pidä tuota lasiboxia siedettävänä...
Emmahin sähkönkulutus on ihan normaalia luokkaa ...
Ikkunat on jo asennettuna tuolla eli jälkiasennukseen nuo menee joka tapauksessa; tosin ikkunoihin on varsin helppo pääsy ja ruudut ovat suuria/yhtenäisiä eli suurta tuskaa asennuksessa ei pitäisi olla. Kämppä on rinteessä ja etelä/länsisivuilla on melkein 50 neliötä ikkunaa, joten voi olla että kalvottamalla tulee haettua sekä auringonsuojaa että hienoista näkösuojaa ettei ole olohuoneessa olo kuin akvaariokalalla Tuo hinta kalvoista kuulostaa vielä ihan kohtuulliselta ja onhan noi kalvot IMO tyylikkäämpi ja huomaamattomampi ratkaisu kuin ulkopuoliset screen-verhot.Kalvo muuttaa aavistuksen ikkunan sävyä. Sen huomaa jos katsoo rinnakkain laseja joissa kalvo on ja ei. Vierekkäiset ikkunat kannattaa siten toteuttaa saman sävyisinä.
Jos en ihan väärin muista niin auringonsuojakalvo oli 20-30€/ lasi m2. Jälkiasennuskin onnistunee, jos ikkunaan pääsee helposti käsiksi. Veikkaan että jälkikäteen hinta on selvästi korkeampi.
Pakko tarttua vielä tähän. Jos uudessa, 130m2 + n. 60m2 puolilämmintä kokoisessa talossa kylmien kuukausien normaali sähkönkulutus on luokkaa 400€ kuukaudessa niin esim. maalämmön takaisinmaksuaika on alle 10 vuotta. Hassua vaan on että kun yrittää kysellä sähkölämmittäjiltä kulutuksia, niin ilmoitetut kulutusluvut ovat aina vähän eri luokkaa.
Meinasin, että en usko, mutta tarkistin: oletetaan, että kylmimmän kuukauden käyttösähkön osuus on 100 e (mulla ainakin on, vaikkei juuri edes saunota mutta jouluvaloja on sitäkin enemmän). Lämmitykselle jää siis 300 e / kk. Jos tuon saisi pudotettua puoleen, jäisi maalämpöinvestoinnin (oletan 12 000 e) takaisinmaksuun 150 e / kk. Keskimäärin 3.5% korolla laina-ajaksi tulisi n. 8 vuotta.
Toisaalta tuo laskelma voi ontua ja entäs puheet kompressoreiden MAHDOLLISISTA arvokkaista korjauksista sitten 10 vuoden paikkeilla? Lopputulemana sanoisin, että mikäli korkotaso pysyy keskimäärin historiallisella tasolla ja lämmityskulut todella onnistuisi puolittaa sekä laitteet pysyisivät käyttökunnossa ilman kuluja parisenkymmentä vuotta, vaihtaminen tulee kannattavaksi 8 vuoden jälkeen.