Tämä on niin klassinen kysymys, johon aina välttelen vastata
Ja ihan perusteltu kysymys kuluttajan kannalta, ikävä kyllä siihen ei ole järkevää vastausta. Suurinosa maalämpö-, ilmalämpö- ja vesi/ilmalämpöpumpuista käyttää omassa kategoriassaan samaa tekniikkaa. Maalämmössä suurin ero ehkä ylitulistuspumput versusvaihtoventtiilipumput, joilla molemmilla päästään hyvään lopputulokseen. VILP:eissä eroja syntyy sillä, kiertääkö ulkoyksikössä kylmäaine vai energiavaraajan vesi. ILP:eissä ei juurikaan eroja synny, kunhan kylmäaine on R32.
Käytännössä suurin osa vamistajista ostaa komponentit joltain suurelta toimittajalta ja kasaa kokonaisuuden haluamakseen. Siksi esimerkiksi vuoden 2020 malli voi olla erilainen kuin 2022, vaikka ulkoisesti ja esitteessä se näyttääkin samalta. Eroja lähinnä komponenttien kestävyydessä. Kallein ei missään nimessä aina ole kustannustehokkain, yleensä päin vastoin. Paikallisena toimijana käytämme paljon JÄMÄ mallistoa, mutta totuuden nimissä en voi sanoa että siitä saisi juuri muuta hyötyä kuin poikkeuksellisen korkean kotimaisuusasteen ja loistavan teknisen tuen.
Vastauksena kysymykseen,
ostaisin keskihintaisen mallin ja esimerkiksi Nibellä on laaja valikoima. Nibe ja JÄMÄhän on käytännössä sama, koska Nibe omistaa Kaukoran (JÄMÄ) ja he käyttää samoja komponentteja, mutta mallistoissa on pieniä eroja. Useasti kaikki Nordic yms. lisänimet tuovat pohjolan olosuhteisiin lähinnä sulanapitokaapelin ulkoyksikköön. Monessa mallissa tämä on korvattu kuumakaasulla.
Ylimitoittaa laitetta ei kannata, koska isokaan pumppu ei loihdi liian kylmällä ilmalla lämpöä juuri yhtään paremmin kuin pieni pumppu, jos vain kylmäaine on samaa. Ja lämpimällä ilmalla iso laite käy mahdollisesti turhaan pätkäkäyntiä. Boldattuna mielestäni tärkeimmät seikat laitetta valittaessa.