- Liittynyt
- 27.2.2008
- Viestejä
- 150
Aika pitkälle päästäis elintapasairausten välttämisessä jos käytettäis vähemmän alkoholia, tupakkaa ja sokeria. Ei viralliset suositukset sinänsä aiheuta noita sairauksia, mutta toi rasvattomuushysteria on saanut monet unohtamaan sokerin (itsekin pidin ennen rasvan välttelyä tärkeämpänä). Niin usein näkee kaupassa kun ihmiset ostaa kaikkea rasvatonta ja lisäks ihan hirveesti sokeria sisältäviä tuotteita. Ja esim. maustetuissa jogurteissa voi olla aika paljo sokeria, mutta monet kattoo vaan sitä rasvattomuutta. Suomalaiset kuluttivat yli 32 kg sokeria viime vuonna, eli keskivertosuomalainen söi 100 g sokeria PÄIVÄSSÄ, mikä musta ihan järkyttävä määrä. Varmasti yllättävän suuri osa tosta on piilosokeria. Sokeri on mun käsityksen pahin hiilihydraatti sen sisältämän fruktoosin takia, se aiheuttaa mm. sisäelinrasvaa, huonontaa kolesteroliarvoja ja jonkin teorian mukaan haittaa kylläisyyshormonia (=saa syömään enemmän).
Tässä yksi tutkimus jossa verrataan fruktoosia ja glukoosia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381015
Suosituksissa pitäis enemmän painottaa sokerin rajoittamista, sillä 10 % energiasta sokerina on vielä suositusten mukaista ja sitä vois laskea huomattavasti.
Mä veikkaan myös että rasvateoriaan on vaikuttanut se että rasvaa syödään usein sokerin kanssa ja sitten vedetään johtopäätös että pelkästään rasva on syyllinen.
Tässä yksi tutkimus jossa verrataan fruktoosia ja glukoosia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19381015
Suosituksissa pitäis enemmän painottaa sokerin rajoittamista, sillä 10 % energiasta sokerina on vielä suositusten mukaista ja sitä vois laskea huomattavasti.
Mä veikkaan myös että rasvateoriaan on vaikuttanut se että rasvaa syödään usein sokerin kanssa ja sitten vedetään johtopäätös että pelkästään rasva on syyllinen.