Jatkanpas tuon Pronutritionistin artikkelisarjan puffaamista, koska tykkään siitä niin kovasti
Tähän mennessä on ilmestynyt myös osat 2-4. Kaikki artikkelit kannattaa lukea ajatuksen kanssa mutta laitan tähän muutamia poimintoja tekstin seasta omilla hourailuillani maustettuna.
Osa 2: Vähähiilihydraattinen ruokavalio, teho painonhallinnassa
"Puolen vuoden kohdalla VHH (< 20 E %) toi 4 kiloa suuremman ja vuoden kohdalla kilon suuremman painonpudotuksen kuin vähärasvainen ruokavalio"
"Vähintään kaksi vuotta kestäneet tutkimukset (4 kpl) ovat kaikki päätyneet tasapeliin"
"Viimeaikaisten meta-analyysien ja kirjallisuuskatsauksien perusteella hiilihydraattien rajoittaminen on tehokas tapa laihtua. Se on alle vuoden tutkimuksissa usein tehokkaampi kuin vähärasvainen ja runsaasti hiilihydraattia sisältävä ruokavalio. Pitkäaikaisissa (vähintään kaksi vuotta kestäneissä) tutkimuksissa VHH:lla ei ole saavutettu parempia laihdutustuloksia kuin vähärasvaisella ruokavaliolla, joskaan ei huonompiakaan.
...
Tietämys VHH:sta tai hiilihydraattien vähentämisestä perustuu nykyään siis laajaan tutkimusaineistoon. Siksi tuntuukin kummalliselta, että vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksia edelleen vähätellään, harvasta ruokavaliotekijästä on näin paljon satunnaistettuja tutkimuksia."
Hyvää näyttöä tuntuisi siis olevan, VHH
on tehokas keino painonhallintaan. Vähintään yhtä tehokas kuin "normaalisti" hiilaria sisältävä ruokavalio. Tosin, RCT-tutkimukset ovat kestäneet maksimissaan sen 2 vuotta ja VHH-ryhmissä on ollut hieman enemmän keskeyttäneitä. Nyt on kuitenkin aivan turha sanoa, etteikö VHH:ta olisi tutkittu tai että sen tehoa (painonhallinnassa) ei ole osoitettu.
Osa 3: Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja LDL, sokerit sekä muut metaboliset tekijät
- VHH lisää vähäisesti LDL -kolesterolia, kun vähärasvainen ruokavalio vähentää sitä vähäisesti
- VHH laskee todennäköisesti triglyseridejä vähäisesti
- VHH nostaa HDL -kolesterolia lievästi
- VHH vaikuttaa sekä paasto- että sokerirasituksen aikaisiin insuliiniarvoihin myönteisemmin kuin vähärasvainen ruokavalio
- VHH:lla ja vähärasvaisella ruokavaliolla on samanlainen vaikutus paastoverensokeriin, ja ehkä pitkäaikaisverensokeriinkin, mutta VHH laskee todennäköisesti tehokkaammin 2 tunnin sokerirasituksen arvoja
- VHH:n vaikutuksesta (ja rasvan laadun vaikutuksesta) insuliinisensitiivisyyteen ei voi tehdä päätelmiä, joskin pitkäaikaisemmissa tutkimuksissa insuliinisensitiivisyys on jopa näyttänyt hieman parantuvan VHH:lla suhteessa vähärasvaiseen ruokavalioon
- Verenpaine alenenee molemmilla ruokavaliolilla, aivan hienoinen etu voi olla mahdollista VHH:n eduksi*
- Endoteelitoiminnan osalta ei päätelmiä voi vielä tehdä. On kuitenkin hieman enemmän viitteitä siitä, että VHH huonontaisi endoteelifunktiota suhteessa vähärasvaiseen ruokavalioon**
- Herkän CRP:n osalta tutkimustulokset ovat erittäin ristiriitaisia
- Kylläisyyshormonien osalta päätelmiä ei voi vielä tehdä
* Tuosta verenpaineesta olen hieman eri mieltä, sillä aivonystyröissäni kutittelee pari pienempää tutkimusta, joiden mukaan VHH olisi nostanut verenpainetta. Voin kyllä muistaa väärinkin, täytynee kaivella paremmalla ajalla.
** Tämä on itse asiassa äärettömän tärkeä pointti. Endoteelidysfunktio on pirun tärkeä mekanismi mm. ateroskleroosin synnyssä joten VHH:n vaikutusta siihen täytyisi selvittää perinpohjaisesti. Jos se huonontaa sitä niin sitten ei kunnian kukko laula.
Osa 4: Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja sydän- ja verisuonisairaudet
"Väestötutkimukset: vähäinen hiilihydraattien saanti lisää kokonais- ja/tai sydänkuolleisuutta, varsinkin jos ruokavalio painottuu eläinkunnan proteiini- ja rasvan lähteisiin. Kasviperäisiin lähteisiin painottuva VHH voi vähentää kokonais- ja sydänkuoleisuutta "
"Meta-analyysi: Korkea glykeeminen kuorma lisää aikuustyypin diabeteksen riskiä vaan ei ehkä ole yhteydessä sepelvaltimotaudin tai aivoninfarktien ilmaantumiseen"
"Punaisen lihan ja erityisesti prosessoidun punaisen lihan käyttö proteiinin lähteenä saattaa lisätä sepelvaltimotaudin ilmaantumista. Siipikarja, kala ja erityisesti pähkinät voivat olla sepelvaltimotaudilta suojaavia proteiinin lähteitä. Sopivaa proteiinin määrää ei tiedetä"
Tuo ensimmäinen kohta on hauska. Eläinkunnan proteiiniin ja rasvaan painottuva VHH lisää kuolleisuutta (
1 ja
2)
Noh, nämä ovat prospektiivisia väestötutkimuksia, eivätkä varsinaisesti RCT-tutkimuksia. Molemmista löytyy myös lieviä metodologisia puutteita, jotka on huomioitu tuolla blogissa. On kuitenkin odotettavissa että näihin tutkimuksiin tullaan palaamaan vielä monta kertaa.
Mielenkiintoinen huomio on mielestäni se, että on muutakin näyttöä siitä että nimenomaan eläinkunnan tuotteisiin painottuva VHH ei todellakaan ole se paras vaihtoehto. Se on mahdollisesti jopa hieman haitallinen. Vastaavasti välimeren tyyliin koostettu VHH voi olla monin eri tavoin terveellinen vaihtoehto. Kaikkien kohdalla on muistettava se, että joidenkin määritelmien mukaan 40-45E% hiilaria sisältävä ruokavalio voi myös olla VHH. Kaikki hiilarit eivät ole hiilareita eivätkä kaikki rasvat ole rasvoja. Laadulla on merkitystä.
Pienenä provona voisin heittää, että kananmuniin, eläinrasvaan, kermanjuontiin ja punaiseen lihaan perustuva VHH ei ole tutkimusten mukaan suositeltavaa.
Mitäs mieltä muut on?