Suuri rasvakeskustelu!

Joo en ihmettele, tuolla ruokavaliolla :D

Oonko mä jossain vaiheessa maininnut mitään mun ruokavaliosta? En oo missään välissä sanonut että ravinnerikkaita ruokia ei tulisi suosia, tai että sokeria pitäisi syödä. Totesin vain että kaikilla (suurimmalla osalla) ihmisistä sokerit ei välttämättä aiheuta niin paljon pahaa kuin annat ymmärtää. Onko sun mielestä tässä väittelyssä mitään järkeä? Tuskin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuokin varmasti vaikuttaa asiaan. Itse kyllä veikkaisin, että suurempi syy on siinä että monissa tutkimuksissa on havaittu edullisia terveysvaikutuksia kun tyydyttyneet rasvat on vaihdettu tyydyttymättömiin.

Näissä tutkimuksissa luultavasti kova rasva on ollut kovaa kasvirasvaa, ei eläinrasvaa ja silloin tietysti vaihto auttaa. Ja noita tutkimuksia ei ole myöskään tehty silloin kun suurin osa energiasta tulee rasvana, sillä jos mä nyt vaihtaisin eläinrasvat kasvirasvoihin menis omega 3/omega 6 suhde aika huonoksi. Eikä ois varmaan kauheen hyvän makustakaan :D
 
Jorimantysalo voisitko vastata, miksi vitussa meidän pitäisi käyttää puhdasta sokeria missään muodossa?

Jos on pakko leipoa jotain makeaa pitäisi siihen ympätä pienempi määrä ruskeaa sokeria, hunajaa, tai vaahterasiirappia, mutta ilmankin pärjää. Nämä vain siksi että puhdistettusokeri palaessaan energiaksi käyttää vitamiineja ja hivenaineita, mutta ei tuo mitään takaisin elimistoon kuten nämä puhdistamattomat vaihtoehdot.

Sokeri maistuu monen mielestä hyvälle. Kuvitteellisessa täydellisen ravitsemustiedon tilanteessakaan kaikki eivät söisi mahdollisimman terveellisesti: Viime kädessä kyse on valinnoista siinä, mitä arvostaa mitenkin paljon. Paljonko olet valmis näkemään vaivaa elääksesi kymmenen vuotta pidempään? Entä kymmenen päivää?

En tunne fysiologiaa tarkasti, mutta esim. puhdistamattoman sokerin osalta ihmettelen nykytiedollakin asiaa. Elimistön toiminta, ml. ruuansulatus, kuluttaa vitamiineja ja hivenaineita. Mutta mitä eroa on siinä, saadaanko nämä aineet sokerin yhteydessä vai muualta? Ja mitä vitamiineja raakaruokosokerissa on, ja kuinka paljon? Entä raakajuurikassokerissa? Nämä keskustelut ovat melkoista ilmaa, jos ei puhuta määristä mitään. (Saati jos käytetään laiha diabeetikko -tyyppisiä huomioita: ei kai kukaan ole väittänyt, että ihmisen ruuasta olisi joku matemaattisen implikaation tyyppinen yhteys terveyteen. Vaikutus on tilastollinen.)

Itse suosisin esim. aspartaamilla ja asesulfaami K:lla makeutettuja tuotteita, jos makea olisi minulle ongelmakohta. Nekään eivät kai kaikkeen käy, mutta leivonta menee sitten jo pahasti tietopiirini ulkopuolelle.
 
mistäköhän johtuu kun juon litran rasvatonta maitoa, vatsa menee ihan sekaisin. Ja jos juon litran punaista maitoa, ei mitään oireita? Pientä laktoosi oireilua on..
 
mistäköhän johtuu kun juon litran rasvatonta maitoa, vatsa menee ihan sekaisin. Ja jos juon litran punaista maitoa, ei mitään oireita? Pientä laktoosi oireilua on..

Mäkin oon kuullu monelta että laktoosivaivat häipyneet kun ovat siirtyneet VHH-ruokavaliolle ja täysrasvasiin maitotuotteisiin. En sitten tiiä mistä johtuu... Auttaiskohan maidon rasva laktoosia pilkkoutumaan tai jotain?
 
suomalainen94;3027138 begin_of_the_skype_highlighting**************3027138******end_of_the_skype_highlighting sanoi:
mistäköhän johtuu kun juon litran rasvatonta maitoa, vatsa menee ihan sekaisin. Ja jos juon litran punaista maitoa, ei mitään oireita? Pientä laktoosi oireilua on..

Puhtaasti spekuloiden: Tuleeko maito samaa vauhtia suoleen? Muistelen että vatsalaukku osaa säätää nopeutta rasvamäärän mukaan.
 
Mäkin oon kuullu monelta että laktoosivaivat häipyneet kun ovat siirtyneet VHH-ruokavaliolle ja täysrasvasiin maitotuotteisiin. En sitten tiiä mistä johtuu... Auttaiskohan maidon rasva laktoosia pilkkoutumaan tai jotain?

Ei auta. Laktoosi-intolerantikoilla laktoosia pilkkova laktaasientsyymi puuttuu kokonaan. Täten ohutsuoli ei voi hajottaa laktoosia ollenkaan ja se kulkeutuu suoraan paksusuoleen. Oireet johtuu siitä, että paksusuolen bakteerit hajottaa sen laktoosin eteenpäin suolen seinää ärsyttäviks yhdisteiks ja no.. lopputuloksenhan kaikki tietää.

Hypolaktikoilla sen laktaasin tuotanto on heikentynyt, joten kyseessä lienee useimmiten vain terminologinen sekaannus. Jokatapauksessa hyvä vaan, jos punaista maitoa pystyy juomaan lievemmin oirein!
 
Ei auta. Laktoosi-intolerantikoilla laktoosia pilkkova laktaasientsyymi puuttuu kokonaan. Täten ohutsuoli ei voi hajottaa laktoosia ollenkaan ja se kulkeutuu suoraan paksusuoleen. Oireet johtuu siitä, että paksusuolen bakteerit hajottaa sen laktoosin eteenpäin suolen seinää ärsyttäviks yhdisteiks ja no.. lopputuloksenhan kaikki tietää.

Hypolaktikoilla sen laktaasin tuotanto on heikentynyt, joten kyseessä lienee useimmiten vain terminologinen sekaannus. Jokatapauksessa hyvä vaan, jos punaista maitoa pystyy juomaan lievemmin oirein!

Eli monilla laktoosivaivaisilla ei siis ole laktoosi-interorelanssia? Tunnen nimittäin monta joilla laktoosi aiheuttaa oireita mutta eivät ole koskaan missään testeissä käyneet, joten voivat olla sittenkin hypolaktikoita...
 
Eli monilla laktoosivaivaisilla ei siis ole laktoosi-interorelanssia? Tunnen nimittäin monta joilla laktoosi aiheuttaa oireita mutta eivät ole koskaan missään testeissä käyneet, joten voivat olla sittenkin hypolaktikoita...

Näin ainakin olettaisin. Mulla on kanssa muutama kaveri jotka sanoo olevansa laktoosi-intolerantikoita, vaikka maitotuotteita pystyykin välillä käyttämään oireetta/lievin oirein.
 
Reijo Laatikainen on aloittanut Pronutritionist-blogissa artikkelisarjan VHH:sta. Ensimmäinen osa on nimeltään Vähähiilihydraattinen ruokavalio, johdanto ja tutkimushaasteet. Suosittelen lämpimästi lukemaan jos aihe vähänkin kiinnostaa. Tällaisia kiihkottomia ja tasapuolisen kriittisiä kirjoituksia löytyy aivan liian vähän. Tällä hetkellä sarjan sisällysluettelo tulee olemaan seuraavanlainen:

Osa 1. Johdanto ja VHH:n tutkimushaasteet

Osa 2. VHH:n teho painonhallinnassa ja vaikutus lihas-rasva -suhteeseen

Osa 3. VHH ja sokeriaineenvaihdunta, verenrasva-arvot ja muut metaboliset tekijät

Osa 4. VHH ja sydän- ja verisuonisairaudet

Osa 5. VHH ja munuaiset ja vatsaterveys

Osa 6. VHH ja syöpä

Osa 7. VHH, mieli sekä älylliset toiminnot

Osa 8.. VHH erikoistapauksissa (kuten epilepsia, kihti)

Osa 9. VHH ja fyysinen suorituskyky

Osa 10. Yhteenveto

Väliyhteenvedot ansaitsevat erityismaininnan:

"Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa sisältää 5-20 E % hiilihydraatteja tai jopa 40-45 E %, riippuen siitä kuka asian määrittelee ja mistä lähtökohdista. Tällä määrittelyerolla on ratkaiseva merkitys sille mitä johtopäätöksiä eri tutkimuksista voidaan vetää."

"Vain kolme satunnaistettua VHH-tutkimusta on kestänyt ainakin kahden vuoden ajan."

"Ruokavalioiden muuttaminen pysyvästi on keskeisimpiä tutkimusongelma, oli kyse sitten vähähiilihydraattisen tai –vähärasvaisen ruokavalion hoidosta. Pitkäkestoisissa tutkimuksissa ei ole juuri koskaan pystytty toteuttamaan tavoiteltua muutosta rasvan tai hiilihydraattien saannissa."

"Kaksi vuotta kestäneissä VHH-tutkimuksissa vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle arvotuista henkilöistä keskeyttäneitä on ollut enemmän kuin vähärasvaiselle."

"Alle kaksi vuotta kestäneissä VHH-tutkimuksissa vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle arvotuista henkilöistä keskeyttäneitä on ollut, ainakin osassa, tutkimuksia jopa vähemmän kuin vähärasvaiselle arvotuista."
 
Jatkanpas tuon Pronutritionistin artikkelisarjan puffaamista, koska tykkään siitä niin kovasti :)

Tähän mennessä on ilmestynyt myös osat 2-4. Kaikki artikkelit kannattaa lukea ajatuksen kanssa mutta laitan tähän muutamia poimintoja tekstin seasta omilla hourailuillani maustettuna.

Osa 2: Vähähiilihydraattinen ruokavalio, teho painonhallinnassa

"Puolen vuoden kohdalla VHH (< 20 E %) toi 4 kiloa suuremman ja vuoden kohdalla kilon suuremman painonpudotuksen kuin vähärasvainen ruokavalio"

"Vähintään kaksi vuotta kestäneet tutkimukset (4 kpl) ovat kaikki päätyneet tasapeliin"

"Viimeaikaisten meta-analyysien ja kirjallisuuskatsauksien perusteella hiilihydraattien rajoittaminen on tehokas tapa laihtua. Se on alle vuoden tutkimuksissa usein tehokkaampi kuin vähärasvainen ja runsaasti hiilihydraattia sisältävä ruokavalio. Pitkäaikaisissa (vähintään kaksi vuotta kestäneissä) tutkimuksissa VHH:lla ei ole saavutettu parempia laihdutustuloksia kuin vähärasvaisella ruokavaliolla, joskaan ei huonompiakaan.
...
Tietämys VHH:sta tai hiilihydraattien vähentämisestä perustuu nykyään siis laajaan tutkimusaineistoon. Siksi tuntuukin kummalliselta, että vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksia edelleen vähätellään, harvasta ruokavaliotekijästä on näin paljon satunnaistettuja tutkimuksia."


Hyvää näyttöä tuntuisi siis olevan, VHH on tehokas keino painonhallintaan. Vähintään yhtä tehokas kuin "normaalisti" hiilaria sisältävä ruokavalio. Tosin, RCT-tutkimukset ovat kestäneet maksimissaan sen 2 vuotta ja VHH-ryhmissä on ollut hieman enemmän keskeyttäneitä. Nyt on kuitenkin aivan turha sanoa, etteikö VHH:ta olisi tutkittu tai että sen tehoa (painonhallinnassa) ei ole osoitettu.

Osa 3: Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja LDL, sokerit sekä muut metaboliset tekijät


  • VHH lisää vähäisesti LDL -kolesterolia, kun vähärasvainen ruokavalio vähentää sitä vähäisesti
  • VHH laskee todennäköisesti triglyseridejä vähäisesti
  • VHH nostaa HDL -kolesterolia lievästi
  • VHH vaikuttaa sekä paasto- että sokerirasituksen aikaisiin insuliiniarvoihin myönteisemmin kuin vähärasvainen ruokavalio
  • VHH:lla ja vähärasvaisella ruokavaliolla on samanlainen vaikutus paastoverensokeriin, ja ehkä pitkäaikaisverensokeriinkin, mutta VHH laskee todennäköisesti tehokkaammin 2 tunnin sokerirasituksen arvoja
  • VHH:n vaikutuksesta (ja rasvan laadun vaikutuksesta) insuliinisensitiivisyyteen ei voi tehdä päätelmiä, joskin pitkäaikaisemmissa tutkimuksissa insuliinisensitiivisyys on jopa näyttänyt hieman parantuvan VHH:lla suhteessa vähärasvaiseen ruokavalioon
  • Verenpaine alenenee molemmilla ruokavaliolilla, aivan hienoinen etu voi olla mahdollista VHH:n eduksi*
  • Endoteelitoiminnan osalta ei päätelmiä voi vielä tehdä. On kuitenkin hieman enemmän viitteitä siitä, että VHH huonontaisi endoteelifunktiota suhteessa vähärasvaiseen ruokavalioon**
  • Herkän CRP:n osalta tutkimustulokset ovat erittäin ristiriitaisia
  • Kylläisyyshormonien osalta päätelmiä ei voi vielä tehdä
* Tuosta verenpaineesta olen hieman eri mieltä, sillä aivonystyröissäni kutittelee pari pienempää tutkimusta, joiden mukaan VHH olisi nostanut verenpainetta. Voin kyllä muistaa väärinkin, täytynee kaivella paremmalla ajalla.
** Tämä on itse asiassa äärettömän tärkeä pointti. Endoteelidysfunktio on pirun tärkeä mekanismi mm. ateroskleroosin synnyssä joten VHH:n vaikutusta siihen täytyisi selvittää perinpohjaisesti. Jos se huonontaa sitä niin sitten ei kunnian kukko laula.

Osa 4: Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja sydän- ja verisuonisairaudet

"Väestötutkimukset: vähäinen hiilihydraattien saanti lisää kokonais- ja/tai sydänkuolleisuutta, varsinkin jos ruokavalio painottuu eläinkunnan proteiini- ja rasvan lähteisiin. Kasviperäisiin lähteisiin painottuva VHH voi vähentää kokonais- ja sydänkuoleisuutta "

"Meta-analyysi: Korkea glykeeminen kuorma lisää aikuustyypin diabeteksen riskiä vaan ei ehkä ole yhteydessä sepelvaltimotaudin tai aivoninfarktien ilmaantumiseen"


"Punaisen lihan ja erityisesti prosessoidun punaisen lihan käyttö proteiinin lähteenä saattaa lisätä sepelvaltimotaudin ilmaantumista. Siipikarja, kala ja erityisesti pähkinät voivat olla sepelvaltimotaudilta suojaavia proteiinin lähteitä. Sopivaa proteiinin määrää ei tiedetä"


Tuo ensimmäinen kohta on hauska. Eläinkunnan proteiiniin ja rasvaan painottuva VHH lisää kuolleisuutta (1 ja 2) :) Noh, nämä ovat prospektiivisia väestötutkimuksia, eivätkä varsinaisesti RCT-tutkimuksia. Molemmista löytyy myös lieviä metodologisia puutteita, jotka on huomioitu tuolla blogissa. On kuitenkin odotettavissa että näihin tutkimuksiin tullaan palaamaan vielä monta kertaa.

Mielenkiintoinen huomio on mielestäni se, että on muutakin näyttöä siitä että nimenomaan eläinkunnan tuotteisiin painottuva VHH ei todellakaan ole se paras vaihtoehto. Se on mahdollisesti jopa hieman haitallinen. Vastaavasti välimeren tyyliin koostettu VHH voi olla monin eri tavoin terveellinen vaihtoehto. Kaikkien kohdalla on muistettava se, että joidenkin määritelmien mukaan 40-45E% hiilaria sisältävä ruokavalio voi myös olla VHH. Kaikki hiilarit eivät ole hiilareita eivätkä kaikki rasvat ole rasvoja. Laadulla on merkitystä.

Pienenä provona voisin heittää, että kananmuniin, eläinrasvaan, kermanjuontiin ja punaiseen lihaan perustuva VHH ei ole tutkimusten mukaan suositeltavaa.

Mitäs mieltä muut on?
 
^ Saattaa tosiaan olla mutta itse aikoinaan selvitin asiaa (taisipa olla juuri tuon sinun blogitekstisi ansiosta) ja ainakin OYSissä käytetään LDL:n mittaukseen juuri siihen tarkoitettua laitetta. Sellaisia ei varmastikaan ole kaikissa terveyskeskuksissa käytössä mutta uskoisin että isommissa sairaaloissa on. Ja kyllä Friedewaldin kaava antaa suurimmalle osalle väestöä luotettavan tuloksen. Ääripäät toki erikseen.
 
^ Saattaa tosiaan olla mutta itse aikoinaan selvitin asiaa (taisipa olla juuri tuon sinun blogitekstisi ansiosta) ja ainakin OYSissä käytetään LDL:n mittaukseen juuri siihen tarkoitettua laitetta. Sellaisia ei varmastikaan ole kaikissa terveyskeskuksissa käytössä mutta uskoisin että isommissa sairaaloissa on. Ja kyllä Friedewaldin kaava antaa suurimmalle osalle väestöä luotettavan tuloksen. Ääripäät toki erikseen.

Joo, niin antaa mutta VHH-dieetillä triglyseredit tipahtaa yleensä sen verran paljon, että laskennallinen tulos voi vääristyä.
 
^ No onhan tuo kieltämättä mahdollista. Toki riippuu siitä, kuinka paljon hiilareita rajoitetaan, missäpäin tutkimus on tehty (mittauskäytännöt, eiköhän noita LDL-laitteita ole muuallakin rutiinisti käytössä) jne. Enkä nyt muutenkaan olisi terveen normitallaajan kohdalla huolissani tuosta LDL:n noususta. Se näyttäisi olevan melko lievää ja myös HDL nousee. Arvot myös normalisoituvat sitä mukaa kun paino putoaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom