Onko evellä selaimessa joku asetus, että jokaisen postauksen loppuun tulee automaattisesti linkki Antin blogiin? :D
Juu, korkeampi magnesiumin saanti assosioituu puolet alhaisempaan aivoverenvuotoriskiin miehillä. Naisilla sitten löytyi muitakin assosiaatioita. Tiedot kerättiin kyselyillä vuosina 1988-1990 ja magnesiumin saanti laskettiin niihin merkatuista ruoka-aineista. Sitten odoteltiin lähes 15v ja katsottiin, mihin eri tavoin vastanneet ihmiset kuolivat. Kyseessä siis kohorttitutkimus, joka ei määritelmänsäkään mukaan voi osoittaa syy-seuraussuhteita. Ainoastaan korrelaatioita, mistä sitten tehdään jatkohypoteeseja. Tutkijat huomauttavat ettei heillä riittänyt aineistoa lisäravinteena otettavan magnesiumin vaikutuksista. Japanilaisessa väestössä tärkeimpiä magnesiumin lähteitä ovat maitotuotteet, riisi, täysjyvä, vihannekset, soijapavut ja eri kalat. Monimuuttuja-analyysissä muiden suolojen (kalsium, kalium) lisääminen joukkoon vähensi magnesiumin itsenäistä vaikutusta, mikä viittaa siihen että kyse lienee suurelta osin noiden hyvien ruoka-aineiden saannista.
Menetelmiltään juuri samanlainen, kuin se taannoinen "kananmunat yhtä pahoja kuin rööki"-tutkimus, jonka Antti yllättäen lyttäsi täysin. Nyt kun kyse on magnesiumin hyvistä vaikutuksista, tämmönen onkin tosi hyvä tutkimus ja osoittaa suoraa kausaliteettia.
Ravinnosta saatava magnesium on siis ilman muuta tärkeää mutta tuon paperin perusteella ei vielä kannata kuvitella puolittavansa sydäntautiriskiään nappailemalla magnesiumia purkista.