Presidentinvaalit 2006

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja mxm
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
protsku sanoi:
Matti Vanhanen tuo mieleeni joka suhteessa Esko Ahon. Esko Aho on taas se kaveri jota on hyvin pitkälle kiittäminen 1990-luvun alkuvuosien suurtyöttömyydestä ja pankkikriisistä. Olen itse elänyt henkilökohtaisesti läpi nuo synkät vuodet, olin silloin vastavalmistunut kaksikymppäri enkä muistele noita aikoja hyvällä. Uskon että monelle minun ikäluokan ihmiselle ja tämän päivän kolmekymppärille Esko Aho on yksi kaikista vastenmielisimpiä poliitikkoja mitä tässä maassa on koskaan ollut. :arvi:

Älähän paskaa puhu. Esko Aho nyt sattui olemaan pääministerinä syvimmän laman ja kireimmän pankkikriisin aikaan, juuret noille tapahtumille löytyvät paljon kauempaa. Ei pidä sekoittaa kriisin aikana vallassa olleita kriisin syypäihin.

Pieni luento pankkikriisin ja laman syistä: Pankkikriisi ja lama juontuvat vuosikymmeniä aiemmin tehtyihin päätöksiin ja maailmantalouden suhdanteisiin, idänkaupan romahtamiseen ja globalisaation ensi askeliin. 1960-luvulla Suomen pankin pääjohtajana ja pääministerinä oli Mauno Koivisto, jonka vaikutuksesta säädettiin pankkilakeja uusiksi (mm. paikallis- ja osuuspankkien vakavaraisuusssäännöksiä säädettiin löysemmiksi kuin liikepankeilla). Lisäksi talouspolitiikka oli murroksen alla, rahoitusmarkkinat vapautuivat 1980-luvun alussa hiukka liian äkkinäisesti. Ulkomainen pääoma virtasi Suomeen ja talousliberalistiset ajatukset jylläsivät nuorten ja akateemisten päättäjien mielissä. Reaganismi ja Thatcherismi, eli liberalismi ja neokonservatiivisuus, valtasi sosialistisen Suomen, ja ei ihmekään että koko maa meni sekaisin. Säästöpankeissa huomattiin vapautuksen tuomat mahdollisuudet ja muutama aiempaa johtajasukupolvea ahneempi pankkihenkilö sortui opportunismiin ja lähti "kasinotalouden" ihmeelliseen maailmaan. Säästöpankkeja oltiin yleensä pidetty maalaismummojen ja pappojen sukanvarsisäästöjen tyyssijana, ja kilpailu liikepankkien kanssa yritysluotoista oikeastaan aloitti koko pankkikriisin. Pitkin 1980-lukua pörssisijoittaminen, mm. kommunisti Björn Wahlroosin ja kapitalisti Pentti Kourin innoittamina, alkoi innostaa kansaa yhdessä talouden nousukauden kanssa -- tulevaisuus näytti varmalta ja helpolta, rahaa sai pankista halvalla ja vaivatta; siitä nimitys "hullut vuodet".

Ei sillä, etteikö liberalismi talouspolitiikassa ja kapitalistinen markkinatalous olisi hyvä asia, itse olen näiden asioiden kannattaja henkeen ja vereen; muutos vain tapahtui takapajuisessa ja piilokommunistisessa maassamme hieman liian nopeasti. Tässä asiassa on niinkuin yleensä: teoria on täydellinen, mokia tekevät poliitikot.

Luettavaa: Heikki Hiilamon SKOP-kirja, Antti-Pekka Pietilän Pankkikirja.
 
Raejuusto sanoi:
Luettavaa: Heikki Hiilamon SKOP-kirja, Antti-Pekka Pietilän Pankkikirja.

Kun lama alkoi syksyllä 1990 olit peräti 9-vuotias. Hienoa että tulet puhumaan aiheesta tänne foorumille kokemuksen syvällä rintaäänellä. Kirjavinkkiäsi saat muuten lukea pari kertaa uudelleen kun et tiennyt edes Mauno Koiviston pääministerivuosia. Tuossa on sinulle hieman luettavaa Esko Ahosta:

Wikipedia sanoi:
Esko Tapani Aho (syntyi 20. toukokuuta 1954, Veteli), valtiotieteen maisteri, keskustalainen poliitikko. Hän oli Suomen pääministeri 26. huhtikuuta 1991–13. huhtikuuta 1995 (Ahon hallitus). Kansanedustajana Aho on toiminut vuodesta 1983 vuoteen 2003. Keskustan puheenjohtajaksi hänet valittiin vuoden 1990 puoluekokouksessa, missä Paavo Väyrysen jatkajaksi puheenjohtajaksi oli pyrkimässä Eeva Kuuskoski. Puoluesihteeriksi vaihtui Seppo Kääriäisen jatkajaksi Saksasta kutsuttu Erja Tikka.

Suomen keskusta saavutti Ahon puheenjohdolla veret seisauttavan vaalivoiton syksyllä 1990 alkaneen laman vuoksi 1991 pyrkien muodostamaan vähintään kolmen suuren puolueen kokoomushallituksen, mutta SDP kieltäytyi vaalitappionsa vuoksi, minkä johdosta Ahon hallituksesta tuli porvarihallitus, minkä EMU-linjauksen vuoksi suorittamat suuret leikkaukset tuottivat Keskustalle vaalitappion 1995 ja samalla Paavo Lipposen I hallituksen.

Ahon hallituksen ulkoasiainministeri Paavo Väyrynen oli jätätyttänyt Suomen EU-jäsenhakemuksen alivaltiosihteeri Veli Sundbäckillä. EUa vastustavan MTKn ja Keskustan vahvimpien puoluepiirien vastustus EU-jäsenyydelle pyrittiin hillitsemään puhumalla EU-jäsenhakemukseen liitettävistä reunaehdoista, mitä ei lopulta neuvotteluissa käsitelty pysyvien poikkeuksien saamiseksi yleisiin jäsenyysehtoisin joidenkin muiden maiden tapaan.

Kun neuvottelutulos valmistui, ryhtyi Väyrynen vastustamaan EU-jäsenyyttä ja erosi hallituksesta ryhtyäkseen presidenttiehdokkaaksi 1994 vaaleihin. Muut keskustalaiset presidenttiehdokkaat olivat naisehdokkaana esiintynyt Lapin läänin maaherra ja entinen oikeusministeri Hannele Pokka ja Kainuun Sanomien päätoimittaja, entinen alivaltiosihteeri ja ulkoasiainministeri sekä Harri Holkerin hallituksen ulkopoliittinen neuvonantaja Keijo Korhonen, joka lupasi presidentiksi päästyään estää EU-jäsenyyden. Pokka hävisi esivaalin, Korhonen ei sitoutunut esivaalin tulokseen ja lähti omalla listalla presidenttiehdokkaaksi.

Aho pysyi Väyrysen ja Korhosen presidenttiehdokkuuksista huolimatta EU-linjalla ja hankki EU-neuvottelujen loppuuviejäksi Väyrysen seuraajaksi ulkoasiainministeriksi MTKn puheenjohtajan Heikki Haaviston, joka veikin EU-neuvottelut loppuun. Toisena vaihtoehtona olisi ollut se, että Kokoomus olisi kaatanut hallituksen ja olisi muodostettu sosialidemokraattien ja kokoomuksen hallitus, missä keskusta ei olisi voinut vaikuttaa EU-jäsenyysneuvottelun maatalousratkaisun tuloksiin. Aho oli valmis vastustamaan EMU-jäsenyyttä, mutta sekin hyväksyttiin samasta syystä.

Lama, suurtyöttömyys, pankkikriisi, ennätyksellisen huonosti menneet EU-neuvottelut ja kaiken huippuna presidenttipeliä niin että heikompaa hirvittää. Siinäpä meriittejä kerrakseen.

Kaikki ne jotka olivat parikymppisiä Esko Ahon hallituksen aikana tietävät millainen persoona oli kyseessä ja mikä oli tämän maan ilmapiiri niinä aikoina. On yksi asia lukea asioita kirjasta ja toinen asia elää itse kyseiset vuodet nuorena työnhakijana kun maassa oli reaalisesti yli 600.000 työtöntä.
 
Kyllä mä muistan tuon ilmapiirin, mutta en nyt alkaisi Ahoa syyttämään tilanteesta. Kyllä se sotku oli aikaisempien hallitusten syytä ja onneksi meillä oli silloin hallituksia, jotka saivat asiat takaisin järjestykseen.
 
Eikö vuosi 1968 ole 60-lukua? Pankkikirjasta suora lainaus: "Koivisto, Mauno ... valmisteli pääministerinä vuoden 1969 pankkilait, jotka sallivat paikallispankeille liikepankkeja löysemmät vakaaraisuussäännöt. Hän vaikutti ja johti myös Suomen talous- ja pankkipolitiikkaa usean kymmenen vuoden ajan.".

Tuo Wikipedian tekstisi ei ollenkaan kerro miten Aho olisi vaikuttanut pankkikriisin ja laman syihin. Muutenkin tuo Wikin teksti on niin sekavaa että kannattaa jättää ihan omaan arvoonsa. Suomenkielinen wiki ei ole ollenkaan samalla tasolla kuin englanninkielinen, josta löytyy muuten paljon luotettavamman oloinen kuvaus Esko Ahosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Esko_Aho .

Se että oli parikymppinen asioiden tapahtumisen aikaan ei auta yhtään mitään, jos ei ymmärrä syitä asioiden tapahtumiselle. Ei lama ja suurtyöttömyys synny yhdessä yössä, yhden miehen vaikutuksesta. Jos joku yksittäinen henkilö pitää kuitenkin nostaa merkittäväksi tekijäksi itse pankkikriisin syistä, kannatan Pietilän tavoin Mauno Koivistoa sille pallille.

Millä vitun kokemuksen syvällä rintaäänellä? Vaikka joku onkin nuori asioiden tapahtumisen aikaan, niin kirjoista lukemalla saa ihmeellisiä tietoja. Eikö toisesta maailmansodastakaan saa puhua muut kuin siihen aikaan aikuisiässä olleet?

Taitaa olla parempi että äänestät vaan sitä Halosta tai Soinia, ihmisiä joiden toimista ei kouluttautumattomalla henkilöillä tule valitettavaa.
 
Aika offtopiciksi menee, mutta pankkikriisi ei ollut kenenkään yksittäisen henkilön vika vaan silloisen hallituksen, eduskunnan ja erityisesti silloisen Suomen pankin johtokunnan SYY. Eli sivuosuman saa kyllä Ahokin (siis jälkihoidosta, toisaalta teki osan vaadittavista muutoksista laman alussa. Suomen rakennemuutos ei vieläkään ole valmis, mutta se nopeutti sitä), eikä Viinanenkaan mitään bonareita saa. "Markka devalvoivdaan vain kuolleen ruumini yli" Todellisuudessa, liika vitkuttelu devalvoinnissa pilas lopullisesti kaiken. Ja tiedän, ei ole "tarpeeksi" ikää, mutta hyvin noita juttuja on dokumentoitu.

Mutta asiaan. Mun mielestä toi oli tosi hyvin sanottu, että Halonen ei enää sovi muuttuneessa maailmassa Suomen presidentiksi. Mikäs siinä 2000 -luvun alussa oli maailmaa syleillä, kun suuria mullistuksia ei ollut "meidän näkökulmasta" menossa, Kosovokin oli jo rauhottumassa siinä vaiheessa.

Niinistö vei kyllä ton väittelyn. Ihan hyvä, että sanoi suoraan Haloselle niitä asioita, mitkä Halosessa suurinta osaa "ajattelevasta" kansasta ärsyttää.
 
protsku sanoi:
Lama, suurtyöttömyys, pankkikriisi, ennätyksellisen huonosti menneet EU-neuvottelut ja kaiken huippuna presidenttipeliä niin että heikompaa hirvittää. Siinäpä meriittejä kerrakseen.

Lamaa, suurtyöttömyyttä ja pankkikriisiä ei taida kukaan asioista perillä oleva pistää Esko Ahon piikkiin. Nuo kaikki oli jo pedattu aikaisemmin, ennen Ahon hallitusta. Siitä voidaan sitten keskustella, että hoidettiinko nuo asiat hyvin vai ei. Mutta aika vähän on edes näin jälkeenpäin kuulunut mielipiteitä, että miten nuo olisi voinut hoitaa paremmin. Ahon hallitus hoiti tuon todella hankalan tilanteen jälkeenpäin katsoenkin kohtuullisen hyvin, teki sen mitä oli tehtävissä.

EU-neuvotteluista on ainakin minusta varsin vaikea sanoa kuinka hyvin niissä onnistuttiin. Tietysti niitä voidaan kutsua ennätyksellisen huonoiksi, koska Suomi ei aikaisemmin, eikä sen jälkeenkään ole hakenut EU:n jäsenyyttä. :hyper: Missä asiassa noissa neuvotteluissa mielestäsi epäonnistuttiin? Joka tapauksessa Aho vei Suomen EU:hun tilanteessa, jossa suurin osa hänen oman puolueensa äänestäjistä oli sitä vastaan. Hän teki sen minkä näki parhaaksi Suomen tulevaisuudelle, omasta poliittisesta urastaan ja tulevista vaaleista välittämättä. Tuo on mielestäni melkoisen hatunnoston arvoinen teko.

Seuraavissa vaaleissa olikin sitten vuorossa kuuluisa työreformi. Aho astui työväenliikkeen varpaille varsin radikaaleilla ehdotuksillaan ja tämän seurauksena mediassa myllytettiin Keskusta ulos seuraavasta hallituksesta. Toki voi olla, että Keskusta olisi muutenkin hävinnyt vaalit. SDP hyökkäsi varsin voimakkaasti työreformia vastaan. Mutta suurempi yllätys olikin se, että Kokoomus mieluummin vetäytyi tuosta taistelusta syrjään. Tuota en oikein ole koskaan ymmärtänyt, sillä suurin osa työreformin ajatuksista oli hyvinkin pitkälti Kokoomuksen linjan mukaisia. Olisi tavallaan ollut loogisempaa, että työreformi olisi ollut Kokoomuksen luomus. Eli jättikö Kokoomus tukematta työreformia vain poliittisista syistä, varmistaakseen paikkansa seuraavassa hallituksessa? Oikeasti haluaisin kuulla, jos joku keksii muita syitä tuolla Kokoomuksen passiivisuudelle asiassa. Joka tapauksessa Suomessa on edelleenkin työttömiä varsin suuri määrä, olisiko ehkä sittenkin jo tuolloin kannattanut tehdä asialle jotain?


Johtuneeko sitten tuosta lama-ajan hallitusvastuusta, työreformista vai keskustalaisuudesta, niin Esko Aho on pyritty leimaamaan mediassa epäonnistujaksi ja vaikka miksi. Omasta mielestäni hän on todella aliarvostettu valtiomies, joka pystyi tekemään oikeita ja kauaskantoisia ratkaisuja suuren paineen alla. Ja taisi samalla olla Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri. :worship: Ja olisihan hänestä tullut presidenttikin, elleivät naiset olisi välttämättä halunneet valita naispresidenttiä.
 
MC Aropupu sanoi:
EU-neuvotteluista on ainakin minusta varsin vaikea sanoa kuinka hyvin niissä onnistuttiin. Tietysti niitä voidaan kutsua ennätyksellisen huonoiksi, koska Suomi ei aikaisemmin, eikä sen jälkeenkään ole hakenut EU:n jäsenyyttä. :hyper: Missä asiassa noissa neuvotteluissa mielestäsi epäonnistuttiin? Joka tapauksessa Aho vei Suomen EU:hun tilanteessa, jossa suurin osa hänen oman puolueensa äänestäjistä oli sitä vastaan.

Tärkeintä onkin lopputulos: Suomi on EU:ssa.

Hän teki sen minkä näki parhaaksi Suomen tulevaisuudelle, omasta poliittisesta urastaan ja tulevista vaaleista välittämättä. Tuo on mielestäni melkoisen hatunnoston arvoinen teko.

Tulee mieleen presidentti Risto Ryti, josta voisi sanoa ihan samat sanat, ja jonka saavutuksia sosialistit eivät myöskään arvosta.
 
Eiköhän tuo lama ollut jo 50- ja 60-luvuilla jo aiheutettu painottamalla idän kauppaa liikaa. Eli mun mielestäni kunnia kuuluu Kekkoselle, Koivistolle ja silloisille hallituksille tietysti. En toki voi olla kovin varma tästä, koska olen niin nuori että mun on pakko olla n00b. ;)

Eikös muuten presidentin olisi suotavaa olla mies eikä nainen sen takia ettei tasa-arvo ole toteutunut läheskään kaikissa maailman valtioissa. Voin kuvitella kuinka vastenmieliseltä tai alentavalta se voi tuntua arabijohtajasta kun hän joutuu keskustelemaan naisen kanssa "miesten asioista".
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
radial sanoi:
Eikös muuten presidentin olisi suotavaa olla mies eikä nainen sen takia ettei tasa-arvo ole toteutunut läheskään kaikissa maailman valtioissa. Voin kuvitella kuinka vastenmieliseltä tai alentavalta se voi tuntua arabijohtajasta kun hän joutuu keskustelemaan naisen kanssa "miesten asioista".
Kyse on enemmänki ihmisestä mun mielstä. Ihan sama onko Halonen mies vai nainen, jos se kuitenkin on tuollainen DDR-hippi.

Nesteellä oli aikoinaan joku nainen, joka hoiti kaikki öljykaupat saudien kanssa ja sai aikaan parempia tuloksia kuin miehet. Jossain lhdessä tai kirjassa oli siitä pitkä juttu. Se voi tietysti olla eri juttu, jos joidenkin talebaanien tai teletappien kanssa joutuu neuvottelemaan.
 
lej sanoi:
Kyse on enemmänki ihmisestä mun mielstä. Ihan sama onko Halonen mies vai nainen, jos se kuitenkin on tuollainen DDR-hippi.

Joo, ei sillä sukupuolella munkaan mielestä oo suurta merkitystä. Tietysti tilannekohtasta, mutta ei mitenkään ratkaisevaa. Se vituttaa, että monilla Halosen kannattajilla se tuntuu olevan yks suurimmista syistä.

Suomesta ei vaan tahdo löytyä naispolitikkoa, joka olis riittävän kokenut, omais järkeviä ajatuksia ja joka olis edustavan näkönen. Halosella löytyy ainoastaan kansainvälistä kokemusta, olihan se ulkoministeri...mutta siihen se melkein jää.

Nyt on nainenkin sitten ollu presidenttinä, joten eiköhän tää pelleily oo jo nähty. Mun mielestä Osku kiteytti homman aika ytimekkäästi:

Osku sanoi:
Mitä ikinä äänestättekin niin muistakaa:Nyt pistetään se lehmä jäähylle!:rock:

:kippis1:
 
Sanomalehti Kaleva tietää kertoo, mitä täälläkin on toitotettu jo pitkään: Halosen valtteja tavanomaisuus ja sukupuoli :thumbs:

www.mtv3.fi/vaalit sanoi:
Sanomalehti Kalevan TNS-gallupilla teettämän kyselyn mukaan vain 19 prosenttia katsoo kansansuosion syyksi presidentin tehtävien hoitamista hyvin.

www.mtv3.fi/vaalit sanoi:
Alle kymmenes vastaajista arvelee suosion syyksi hyvää ulkopolitiikan hoitoa.

Mitäs ne presidentin tärkeimmät tehtävät olikaan...pientä kertausta:
Oikeusministeriön vaali.fi -sivusto sanoi:
Presidentin tehtävistä ...

Tasavallan presidentin tehtävät liittyvät ennen muuta ulkopolitiikkaan. Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Täähän on vähän kun jenkkilässä. Presidentti saa häärätä ihan mitä lystää. Jenkeissä riittää, että on tarpeeks punaniska....täällä riittää, että on tuulipuku ...

tseif sanoi:
Eikö tuonne gallup-osiolle voisi laittaa jonkunlaisen "varjovaalit" threadin?:)

Pakkiksen varjovaalit löytyy gallup-osiolta - > http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=41054
 
Ylen sivuilta:
"Vanhanen saavuttanut Niinistön
Kokoomuksen Sauli Niinistön ja keskustan Matti Vanhasen kamppailu suosituimmasta porvarillisesta presidenttiehdokkaasta on tasoittunut. Tarkat tiedot ehdokkaiden suosiosta TV-uutisissa TV1 klo 20.30."


Missähän välissä Vanhanen on ollut parempi kuin Niinistö noissa tenteissä?
 
mxm sanoi:
Tosta tuli mieleen että kannattais hakea sieltä Vanhasen kampanjatoimistosta se "mattipaita". Se on iha sairaan hyvä (muistaakseni) ku siinä on piirretty kynis-Matin kuva etupuolella ja alla lukee "Matti" :lol2: :lol2:

ps. Olen siis ihan Niinistön kannalla noin muuten. :)
 
Hitto ei mua paljon pahemmin kiinosta tää presidentivaalit, mutta saatin koulussa projekti seurata joku presidentti ehdokas sen motto puheet jne, arvaa tuleeko olemaan vaikea kun ei ole siis kerta kaikkia mielenkiintoa!. by the way valitsin ton matti vanhasen.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom