Pikkutoiston Pakkojättiläinen - Ylikunto

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
mulle tosiaan lääkäri heitti ilmoille ehdotuksen testosteronin käytöstä elimistön palauttamiseen. . nyt otettiin kortisoli ja vapaa testo verikokeet. ens viikolla saan tulokset. ylikuormittuneilla kortisolit on koholla ja testot alentunu, mutta sitä onko ne viitealueella jäädään mielenkiinnolla odottamaan.

teston käytöstä ylikunnon hoidossa on puhuttu aikasemminkin mutta puhutaanpa lisää. se että suomessa se ei ainakaan mikään normikäytäntö ole (jenkeissä kai käytetään joissain tapauksissa?) on toisaalta ihan ymmärrettävää tietäen aineen mahdolliset haittavaikutukset. taas vaikeammissa tapauksissa olen miettinyt että kumpi on pahempi:
A: antaa urheilijan kärsiä vaikeista oireista jopa vuosikausia. lisäksi jatkuvan stressitilan tiedetään aiheuttavan elimistön mekanismeissä pysyviä muutoksia, psyykkisistä puhumattakaan. B: hoitaa lääkärin valvonnassa järkevillä ja "terveillä" testomäärillä elimistöä ja kiihdyttää siten merkittävästi kokonaisvaltaista palautumista

Tuo ois tosi mielenkiintoinen aihe, mutta luulen, että joutuu menemään doping-osiolle siitä enemmän keskustelemaan. Muistelen, että jossain oli mainintaa yleensäkin mielialalääkkeiden ja hormonien käytöstä ylikunnon hoitamiseen, mutta siinäkin taidettiin heitellä ilmoille sitä, että ne aiheuttavat sitten omat ongelmansa, eivätkä korjaa sitä syytä vaan oiretta.

Jotain mielenkiintosia aiheen vierestä löyty:

Statistical analysis (ANCOVA) revealed the fTC ratio decreased significantly (p < 0.01) from pre-study resting measurement (Pre 1) to the final post-study resting measurement (Rest) in the low-CHO group (-43%), but no change occurred (p > 0.05) in the control-CHO group (-3%). Findings suggest if the fTC ratio is utilized as a marker of training stress or imbalance it is necessary for a moderately high diet of CHO to be consumed to maintain validity of any observed changes in the ratio value.

Elikä tulkitsin näin: VHH (alle 30% kaloreista HH) huonontaa vapaan testosteronin ja kortisolin suhdetta ja jos tuota testo:kortisolia käytetään stressitilan tulkitsemiseen, niin korkeemmat hiilarit on parempi.

Tämä tukee taas mun käsitystä siitä, että ylikunnosta kärsivälle ei ole vähät hiilarit hyvästä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20091182

Kaikki testosteroniasiat ylikuntoon liittyen on tuota testo:kortisoli -suhdetta, enkä nyt ainakaan löytänyt mitään, jossa olisi varsinaisesti tutkittu ylikunnon hoitamista testosteronilla.
 
Mielestäni tuo teston käyttö on hieman kuin antaisi vaikkapa piriä väsyneelle, eli kuten jo Moksu totesikin, korjataan oiretta ei syytä. Toisaalta taas jos tasot ovat selvästi alhaalla, kyllähän se varmasti auttaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin kuuri pitää (yleensä, tietty voihan sitä olla loppuelämän :D) jossain vaiheessa lopettaa ja melko varmasti otetaan takapakkia, kun oma tuotanto ei olekaan ihan priimassa. Ehkä tuolla lääkehoidolla voi joillekin olla myös pääkopan kanssa apua eli sitä kautta auttaa paranemista. Tuo testohomma on muutenkin jännä, eli onko tuollainen pitkäkestoinen palauttava harjoittelu ehkä sittenkään paras ja ainut vaihtoehto? Tästähän taisi olla jossain ketjun alkupuolella juttua. Entä jos tekisi lisäksi vaikka yhden sarjan jotain isoa liikettä ilman älytöntä sykkeen kohoamista esim. kävelisi kerran viikossa salille ja ottasi vaikka vitosen mavessa kohtuu raskaalla painolla pienen lämmittelyn päälle ja that's it. Tai jotain vastaavaa? Kestävyysjuoksijoille muutama veto tyyliin 3x 40m parin minuutin palautuksella. Testotasoihin tälläinen voisi auttaakin. Eli ei juurikaan kuormiteta, mutta annetaan pieni ärsyke hormonitoiminnalle.

Tärkein asia kuitenkin on siellä pääkopassa. Masentelu/ininä pois ja positiivinen mieli. Siitä se lähtee. Tai ainakin itsellä tälläinen asenteen muutos toi sen viimoisen niitin ja viimoisesta takapakista onjo kaksi vuotta kohta. Nykyisin tuleekin harjoiteltua jo kohtuu paljon: viisi painonostotreeniä viikossa, joista kolme kovaa kaksi kevyemmin, tosin kevyemmissä teen sitten penkin/leuanvedon, pari kevyttä lenkkiä ja kaksi lepopäivää. Joka kolmas viikko kevyemmin. Tulokset nousevat osassa liikkeissä erittäin hyvin esim. etukyykky 3x4 105 -> 3x4 115 vajaassa viidessä viikossa. Kesän aikana tuli myös tehtyä fyysistä työtä ja polettua lähes 2000km työmatkoja ilman suurempia ongelmia. Tuolloin tosin harjoittelin (fiksuna) vain 2-3 kertaa viikossa. Joten kyllä tässä jo uskaltaa sanoa, että homma pelaa (koputtaa puuta :D).

Lopuksi hieman off topickia. Tuossa ravintopuolessa voisin tehdä pienen kokeilun ja ottaa reilummin hiilareita mukaan. Viljoja en ole syönyt kahteen vuoteen kertaakaan ja niitä en kyllä enää ota mukaan. Nykyisin menee keskimäärin vajaa 100g hiilaria päivässä. Jos vaikka tuplaisi tuon. Syön nykyisin ennen reeniä (aamulla) n. 3 keskikokoista perunaa ja yhden hedelmän + t-lusikka hunajaa ja pari kananmunaa. Hyvin jaksaa reenata 1,5h-2h. Reenin jälkeen 3 kananmunaa ja ehkä hieman voita. Siitä sitten reilu tunti niin isompi ruoka kasviksia ja lihaa/kalaa + rasvaa. Jos nyt kokeilisi ottaa vaikka valkoista riisiä 2dl (kuivapaino) mukaan ja syödä joka päivä tuon eri aterioilla. Rasvaa sitten hieman vähemmäksi.
 
Tuo testohomma on muutenkin jännä, eli onko tuollainen pitkäkestoinen palauttava harjoittelu ehkä sittenkään paras ja ainut vaihtoehto? Tästähän taisi olla jossain ketjun alkupuolella juttua. Entä jos tekisi lisäksi vaikka yhden sarjan jotain isoa liikettä ilman älytöntä sykkeen kohoamista esim. kävelisi kerran viikossa salille ja ottasi vaikka vitosen mavessa kohtuu raskaalla painolla pienen lämmittelyn päälle ja that's it. Tai jotain vastaavaa? Kestävyysjuoksijoille muutama veto tyyliin 3x 40m parin minuutin palautuksella. Testotasoihin tälläinen voisi auttaakin. Eli ei juurikaan kuormiteta, mutta annetaan pieni ärsyke hormonitoiminnalle.

Voisihan esim. tuolla mave-hommalla saada boostattua hormonitoimintaa, mutta mietin vain sitä, että minkälainen ärsyke se on sitten hermostolle? Eli tuollaiset raskaammat, lyhyet vedot saattavat olla raskaampia hermoston kannalta ja se on kuitenkin järjestelmä, joka ylikunnossa on pahimmassa rasituksessa. Matalasykkeinen aerobinen ei taas rasita sitä hermostoa ja parantaa sitä peruskuntoa, joka on todennäköisesti yksi syy, minkä puutteen vuoksi ylikuntoon ajaudutaan.

Sinänsä ihan mielenkiintoinen idea ja muistelen, että jossain ohjeistuksessa onkin ollut, että aluksi aloitellaan reenit sillä matalasykkeisellä aerobisella ja sitten ajan kanssa mukaan tulisivat nuo nopeat ja lyhytkestoiset vedot.

Hankala sanoa, mutta kyllähän tuo em. mave-homma voi olla pääkopallekin mukava, kun pääsee vähän raudan ja tekemisen makuun, mutta toisaalta voi taas luoda paineita suorituskyvyn osalta. Ovatko sitten ne piikit esim testotoiminnassa niin lyhytaikaisia, ettei niillä ole merkitystä toipumisen kannalta?

Suosin itse sitä perus kävelyä, koska sillä ei voi mennä vikaan.

Kerrostalo sanoi:
Lopuksi hieman off topickia. Tuossa ravintopuolessa voisin tehdä pienen kokeilun ja ottaa reilummin hiilareita mukaan. Viljoja en ole syönyt kahteen vuoteen kertaakaan ja niitä en kyllä enää ota mukaan. Nykyisin menee keskimäärin vajaa 100g hiilaria päivässä. Jos vaikka tuplaisi tuon. Syön nykyisin ennen reeniä (aamulla) n. 3 keskikokoista perunaa ja yhden hedelmän + t-lusikka hunajaa ja pari kananmunaa. Hyvin jaksaa reenata 1,5h-2h. Reenin jälkeen 3 kananmunaa ja ehkä hieman voita. Siitä sitten reilu tunti niin isompi ruoka kasviksia ja lihaa/kalaa + rasvaa. Jos nyt kokeilisi ottaa vaikka valkoista riisiä 2dl (kuivapaino) mukaan ja syödä joka päivä tuon eri aterioilla. Rasvaa sitten hieman vähemmäksi.

Kokeile ihmeessä. On aina mielenkiintoista kuulla, miten nuo omakohtaiset kokemukset menevät. Paljon mielenkiintoisempia ne ovat ku tuo tiedepuoli, vaikka yleistettävyys on hieman eri :)
 
Mielestäni tuo teston käyttö on hieman kuin antaisi vaikkapa piriä väsyneelle, eli kuten jo Moksu totesikin, korjataan oiretta ei syytä. Toisaalta taas jos tasot ovat selvästi alhaalla, kyllähän se varmasti auttaa ainakin lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin kuuri pitää (yleensä, tietty voihan sitä olla loppuelämän :D) jossain vaiheessa lopettaa ja melko varmasti otetaan takapakkia, kun oma tuotanto ei olekaan ihan priimassa. .

Niin tuo on varmasti totta. Mielialalääkkeitten käytöstä mulla onkin kokemusta kun oireet aikanaan psyykkisiksi (tk.lääkärin toimesta useiden tutkimusten jälkeen) tulkittiin. Ylikunnon aiheuttama stressitila ilmeni itsellä mentaalipuolella ahdistuneisuutena. Siihen sitten erilaisia ssri eli masennuslääkkeitä kokeiltiin. Sen minkä ne aiheutti oli että virtaa tuli enemmän. tämän avulla pystyin taas treenata mutta itse stressi tilaan ja siitä johtuvaan ahdistuneisuuteen se ei auttanut ja lääkkeitä kokeiltiin useita. eli toisin sanoen lääkkeiden avulla pystyin ajamaan itseni entistä huonompaan kuntoon. ja tästä johtuen oma toipumiseni kestää.Hienoa Kerrostalo että hyvin kulkee vaikka pitkän ylikuormitustilan olet läpi käynyt :hyvä: . Antaa toivoa itsellekin että kenties vielä joskus!
 
Niin tuo on varmasti totta. Mielialalääkkeitten käytöstä mulla onkin kokemusta kun oireet aikanaan psyykkisiksi (tk.lääkärin toimesta useiden tutkimusten jälkeen) tulkittiin. Ylikunnon aiheuttama stressitila ilmeni itsellä mentaalipuolella ahdistuneisuutena.

Itsellä kun nämä työstressi / paniikkiasiat alkoivat helpottamaan niin on ilmennyt ahdistusta, joka aika vittumaista. Juuri kun luuli ettei nyt ole enää mitään esteitä niin sitten iski tämä. Olen miettinyt, että onko se aina ollut taustalla ja kun muut asiat olleet voimakkaammin päällä niin se ei ole tullut esiin. Toisin sanoen tämä voisi olla viimeinen koetinkivi (toivottavasti).

Olen miettinyt tuota viimeistä niittiä, sillä muutaman viikon ajan oli jo sellanen fiilis ettei pysäytä mikään, mutta sitten tuli sorruttua turhaan pohdiskeluun / analysointiin ja sen jälkeen ollut nihkeempää. Jossain siellä se on, mutta kun omalla kohdalla prosessi kestänyt vuosia niin varmaan ihan luonnollistakin ettei voi vain yhtäkkiä päättää, että nyt tämä paska loppu, ehkä. Tosin määrätietoisuudesta ei varmasti haittaa. Lähellä olen, se on varma ja kun varsinainen kuntoutus kestänyt " vasta" 5 kk niin lisäkärsivällisyyttä varmasti vielä vaaditaan. Rennosti ottamalla, hyvin nukkumalla ja hyvin syömällä se tulee, on pakko tulla jossain vaiheessa.

Nyt selvisi, että varmasti ainoa verikoe mitä ei oltu otettu, eli mycoplasma oli positiivinen, eli sellainenkin jossain vaiheessa tullut sairastettua. Arvot vielä sen verran koholla, että lääkäri määräsi 2 viikon kuurin. Olen ihmetellyt, että tässä kuntoutuksen aikana kun suuremmat sairastelut ovat täysin loppuneet on ollut pienehköä kurkkukipua useastikin. Lieneekö johtunut tästä.

Nyt kyllä suunta on oikea ja se tärkeintä. Menen vielä tuota mentaalipuolta selvittelemään psykoterapeutille.
 
Tekeepä mieli tässä heittää aiheeseen liittyen esimerkki jääkiekkoilija Sami Kapanen. Kaveri oli vuoden "lopettaneena" pois kaukalosta kunnes sai paikat kuntoon ja sai kipinän taas pelata. Kuulin kaverin kautta että Sami on treenannut kesällä todella kovaa. Mietin siinä kesällä, että kai sitä itse oli jotenki heikko yksilö tai nämä ammattimiehet onniin kovilla pohjilla liikenteessä että kestää vaikka henkisestiki voi olla aika rankkaa (mediassa ryöpytetty avioero). Noh nyt on äijä laakereilla diagnoosina ylikunto....

että ihmisiä neon näköjään tähdetkin. ikävää kaikin puolin ja toivottavasti ikiliikkuja saadaan pian takaisin kaukaloon..
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Tekeepä mieli tässä heittää aiheeseen liittyen esimerkki jääkiekkoilija Sami Kapanen. Kaveri oli vuoden "lopettaneena" pois kaukalosta kunnes sai paikat kuntoon ja sai kipinän taas pelata. Kuulin kaverin kautta että Sami on treenannut kesällä todella kovaa. Mietin siinä kesällä, että kai sitä itse oli jotenki heikko yksilö tai nämä ammattimiehet onniin kovilla pohjilla liikenteessä että kestää vaikka henkisestiki voi olla aika rankkaa (mediassa ryöpytetty avioero). Noh nyt on äijä laakereilla diagnoosina ylikunto....

että ihmisiä neon näköjään tähdetkin. ikävää kaikin puolin ja toivottavasti ikiliikkuja saadaan pian takaisin kaukaloon..

Ihan vaan spekuloin tietämättä asiasta mitään, mutta kyllä osoittaisin syyttävää sormea valmennuksen suuntaan. En tiedä jääkiekosta, enkä höyrypannuista, yhtään mitään, mutta jopa mulle Sami Kapanen on tuttu nimi, ja voisi kuvitella, että valmennuksen taso olisi Suomessa hyvällä tasolla jääkiekossa, koska taso on niin kova ja lajilla on varmasti pätäkkää, mikä mahdollistaa täyspäiväisen valmentamisen.

Miten voi siis tuolla tasolla ajautua urheilija ylikuntoon? Onhan se tietenkin mahdollista, mutta sen ei PITÄISI olla mahdollista.
 
Sivusta seuranneena sanoisin, että Suomessa hyvällä mallilla on se valmennus mikä liittyy siihen mitä tapahtuu lajin pelikentällä, kaukalossa, nurmella jne. Mitä taasen tulee voima/painoharjoitteluun, ravintoon ja elämäntapoihin niin se on yleisesti jossain kehnon ja olemattoman välimaastossa. Toki hyviä yksilöitäkin mahtuu joukkoon mutta näin niinkun keskiarvollisesti. Muutama kk. takaperin seurasin parisen tuntia erään liigassa pelaavan lätkäjoukkueen salitreeniä niin ne, jotka treenasivat kiekkoilijan tavoitteet huomioonottaen "oikein" mahtuivat kyllä yhden käden sormiin. Niin uskomattomalta kuin ehkä kuulostaakin niin Pakkikseltakin löytyy ainakin tusinan verran ihmisiä, joilla olisi annettavaa tässä maassa ihan lajien kärkinimillekin.
 
Ihan vaan spekuloin tietämättä asiasta mitään, mutta kyllä osoittaisin syyttävää sormea valmennuksen suuntaan. En tiedä jääkiekosta, enkä höyrypannuista, yhtään mitään, mutta jopa mulle Sami Kapanen on tuttu nimi, ja voisi kuvitella, että valmennuksen taso olisi Suomessa hyvällä tasolla jääkiekossa, koska taso on niin kova ja lajilla on varmasti pätäkkää, mikä mahdollistaa täyspäiväisen valmentamisen.

Miten voi siis tuolla tasolla ajautua urheilija ylikuntoon? Onhan se tietenkin mahdollista, mutta sen ei PITÄISI olla mahdollista.

Tässä tapauksessa Sami Kapanen omistaa ison osan seuraa ja taitaa olla jopa vanhempi tai samoissa ikäluokassa kuin heidän nuori päävalmentajansa. Uskoisin että Sami on saanut suht rauhassa reenata. Varmaan valmennus luottaa että noin kokenut stara osaa treenata oikein. Kuitenkin tuo ylikunto on suht harvinainen vaiva jääkiekossa (lukuunottamatta tapaus Nielikäinen) niin toisaalta ihan jopa ymmärrettävää että kukaan ei osannut moista ottaa huomioon.

Mutta se mikä tulee tuohon henkiseen puoleen niin siinä on kyllä opittavaa suomessa. Aina ihmetellään kun kestävyysurheilijat painii juuri kisojen alla ylikunto oireista ja niitä pidetään selityksenä yms. Eikö osata ottaa huomioon että vaikka oma palautumiskyky/-nopeus on hyvin tiedossa juuri kisojen alla suorituspaineet lisäävät stressiä ja voivat olla osaltaan hidastamassa palautumista viimeistelyharjoituksista ja sitten kun kuvitellaan olevan vuoren huipulla todella tikissä ni todellisuudessa onkin tipahdettu huipun toiselle puolelle?? Tässä asiassa mielestäni urheilupsykologit ovat arvossa arvaamattomassa ja toivottavasti suomessakin se vihdoin ymmmärretään.
 
Tässä tapauksessa Sami Kapanen omistaa ison osan seuraa ja taitaa olla jopa vanhempi tai samoissa ikäluokassa kuin heidän nuori päävalmentajansa. Uskoisin että Sami on saanut suht rauhassa reenata. Varmaan valmennus luottaa että noin kokenut stara osaa treenata oikein. Kuitenkin tuo ylikunto on suht harvinainen vaiva jääkiekossa (lukuunottamatta tapaus Nielikäinen) niin toisaalta ihan jopa ymmärrettävää että kukaan ei osannut moista ottaa huomioon.

Taas vain minun mielipiteeni, mutta urheilija kuin urheilija, niin hänellä pitää olla aina valmentaja. Tuo on kaikista pahin skenaario, että urheilija valmentaa itseään ja kaikista varmin tie ylikunnon saavuttamiseksi. Uskoisin, että jokainen kunnianhimoinen urheilija omaa valtavan työmoraalin harjoittelun suhteen ja sitä harjoittelua ei pysty mitenkään rakentamaan oikein, koska, Napapiirin sankareita lainatakseni, siinä on pari muuttujaa liikaa, eikä siten urheilija pysty tutkimaan itseään objektiivisesti.

Sivusta seuranneena sanoisin, että Suomessa hyvällä mallilla on se valmennus mikä liittyy siihen mitä tapahtuu lajin pelikentällä, kaukalossa, nurmella jne. Mitä taasen tulee voima/painoharjoitteluun, ravintoon ja elämäntapoihin niin se on yleisesti jossain kehnon ja olemattoman välimaastossa. Toki hyviä yksilöitäkin mahtuu joukkoon mutta näin niinkun keskiarvollisesti. Muutama kk. takaperin seurasin parisen tuntia erään liigassa pelaavan lätkäjoukkueen salitreeniä niin ne, jotka treenasivat kiekkoilijan tavoitteet huomioonottaen "oikein" mahtuivat kyllä yhden käden sormiin.

Tuo on kyllä jotenkin käsittämätöntä, kun en voisi kuvitella, että missään muussa lajissa Suomessa olisi rahapuoli niin kovalla mallilla kuin jääkiekossa. Jotenkin sitä pienessä päässään kuvittelee, että laatukin olisi sen mukaista.

Ei sillä. Pieneksi maaksi täältä tuotetaan kyllä hyviä kiekon pelaajia.
 
Nyt selvisi, että varmasti ainoa verikoe mitä ei oltu otettu, eli mycoplasma oli positiivinen, eli sellainenkin jossain vaiheessa tullut sairastettua. Arvot vielä sen verran koholla, että lääkäri määräsi 2 viikon kuurin. Olen ihmetellyt, että tässä kuntoutuksen aikana kun suuremmat sairastelut ovat täysin loppuneet on ollut pienehköä kurkkukipua useastikin. Lieneekö johtunut tästä.

joo ittellä kans tuo mykoplasma jyllää. alkaa kyllä hermot menee nuitten yleislääkäreiden kanssa kun ne ei mitää saa hoidettua. kävin työterveyslekurilla mehiläisessä elokuun alussa mittauttamassa mykoplasma-arvot kun on jatkuvasti kurkkukipua ja kuivat nenälimakalvot päänsärkyä ja tiesmitä. lekuri totesi saman asian että joo kurkkua punottaa ja limakalvot tosi kuivat että otetaas arvot. niissäoli jotai merkkejä mykoplasmasta ja otettii parin viikon päästä uudet ja kuulemma ei ollu mitään. ajattelin sitten että kaikki vaa liittyy tähä ylikuntoon mutta vähäkyll mietitytti et mitehä aikasemmin en oo sairastellu näi paljoo ja nyt oon jatkuvast ihan tukossa. tänää kävin urh.lääkäri Harri Selänteen vastaanotolla ja se näki ne mun mykoarvot koneelta ja kysy ekana et onko tää sun mykoplasma jo hoidettu. hän oli vahvasti sitä mieltä että arvot puhuu selvästi mykoplasman puolesta ja määräs lääkekuurin ja on vastaavilla arvoilla hoitanu muitaki hyvin tuloksin. ja se kyllä selittää että taaskin on kurkkukipeä. :wall: Varmaan 4kk ainakin jyllänny koneessa oireista päätellen...ettei mikää ihme jos palautuminen on ollu vähän hitaanlaista.

mut nii tästä yllikuormitusasiasta tuli vaihettua pari sanaa ja tuli esille aikas mielenkiintosia uusia juttuja josta kerron kuhan kerkeän
 
Joo pitää itsekin mennä vielä tarkistuskontrolliin. Kovempi kurkkukipu lähti kuurin myötä, mutta nyt tuntuu taas jotain pientä.

Itse kävin tarkistuttamassa syitä sairasteluihini ennenkuin tämä ylikunto asia selkeni HUS:n infektioiden ylilääkäri Ville Valtosella, jonka pitäisi olla Suomen infektioiden lääkäri no. 1. Ainakin urheilulekurit kenelle olen kertonut käynnistäni ovat olleet sitä mieltä, että Valtonen jos kuka tietää infektioista kaiken. Itellä otettiin n. 280€:n arvoiset verikokeet ja niistä ainakin selvisi geneettinen taipumukseni sairasteluun, eli jotain geeniä puuttuu yksi. Valtonen pitää vastaanottoa Helsingin Lääkärikeskuksessa Manskulla.
 
ainii, meinas unehtua :D

elikkäs tosiaa "ylikuntotirehtööri" Selänteen vastaanotolla tuli pyörähdettyä. Äijä sadatteli itsekin kuinka vaikeasta vaivasta onkaan kyse ja kuinka vakavat seuraukset itsensä ylikuormittamisesta saakaan aikaan. Kysyin tästä testo asiasta ylikunnon hoidossa (kun minulle eräs urh.lääkäri tosiaan tällaista väläytteli). Selänne kertoi aineesta nimeltä SHGP, jonka tehtävänä kehossamme on ilmeisesti toimia muutamien hormonien (ml.testosteroni) kuljettajana. Tämä "rahtari" käyttäytyy siten että mikäli "rahtarien" määrä on alentunut, se ottaa kyytiin hormoneista niitä, joita on enemmän. Näin jos testotason lisäksi ylikunnon seurauksena alenee SHGP-tasot niin teston aleneminen ikään kuin kertaantuu. Selänteen mielestä tällöin testosteronitasojen nosto hormonivalmisteella voisi olla perusteltua!!! Noh.. faktahan mielestäni on se, että kropan oma testotuotanto on alentunut ja silti kai tässä hoidetaan edelleen oiretta, ei syytä? No minulta nyt joka tapauksessa otettiin tämä SHGP arvo ja tuloksia tulee täs kohta puolin. oma testotasonihan oli viitealueella, vaikkakin ihan alarajoilla. mutta tuo nyt on asiana vähä hankala etten varmaa hiffannu ihan kaikkea.

Toinen asia, mikä nyt ei varsinaisesti ole uutta liittyy palautumiseen. Ensinnäkin täällä on Moksun ja kumppaneiden toimesta on painotettu kävelyä palauttavana aktiviteettina. Itse voin rehellisesti tunnustaa että kesän aikana moni pyörälenkki karkasi niinsanotusti lapasesta sykkeiden puolesta ja siinä ei ehkä enää puhuttu matalasykkeisestä suorituksesta. Oma suhtautuminen oli asiaan välinpitämätön. Ajattelin, että eihän yks kaks ylikovaa treeniä voi niin merkittävästi vaikuttaa kokonaisuuteen.. ja sitäpaitsi käveleminen vaatii luonnetta jota tältä herralta ilmeisesti puuttui. Mutta asiahan ei ole näin yksioikoinen. Kun puhutaan ylikuormitustilasta, sehän on hermostollisen ja hormonaalisen säätelyjärjestelmän häiriö ja sen häiriön palautumiseen voi olla yhdelläkin ylikovalla treenillä paljon vaikutusta. Harri Selänne totesi, että hänellä ei varsinaista tutkimusta ole asiasta, mutta nimenomaan pitkittyneet ylikuormitustilat ovat aiheuttaneet hormonijärjestelmään sellaisen haavan, joka on todella herkkä tällaisille ärsykkeille. Eli toisinsanoen ikään kuin sopivin väliajoin potkaistaan rakentuvaa muurahaispesää, joten se ei meinaa millään päästä rakentumaan. Voitais melkeinpä verrata haavaan jota raavitaan liikaa ja iho ei pääse korjaantumaan ja pahimmassa tapauksessa jättää pahannäköisen arven. Ainaki oma fillari lensi nurkkaan sen siliän tien ja kävelen vaikka loppuelämän, jos on tarvis!

no oli viel kolmaski juttu. ja tääkin on monesti tullut tuolla esille. tuolla aiemmin oli se linkki siihen Selänteen powerpoint-esitykseen. Siellä oli yksi potilasesimerkki (joku liikemies), jonka ylikuormitustila parani hitaasti. sit melkeen vuoden palauttelun jälkeen kokeiltiin proteiini lisää (n.170g/vrk) ja kaveri nousi parin kolmenkuukauden aikana. Selänne on samaa suositellut muillekin. Perusteli sen sillä että elimistö käyttää ylikunnossa (muistaakseni) proteiinia välttämättömien elintoimintojen ylläpitämiseen, eikä palautumiseen niinku tavallisesti. En oikeen oo tuosta asiasta kärryillä ja muutenki asiaa on varmaan sivuttu aikasemmin. tiedä häntä. aionkuitenkin testata. sitä se sano että kannattaa proteiinilisän kanssa vetää pähkinöitä tai rusinoita koska protsku on aika hapan aine niin että ph.t tasottus...mut senyt ei varsinaisesti liity tähän..

phuuh..olikohan muuta en muista. mut ainaki tost protsku hommasta oon ite edelleenki vähä pihalla...mut avatkoon vaikka semmoset jotka enempi älyää.
 
Ensinnäkin täällä on Moksun ja kumppaneiden toimesta on painotettu kävelyä palauttavana aktiviteettina. Itse voin rehellisesti tunnustaa että kesän aikana moni pyörälenkki karkasi niinsanotusti lapasesta sykkeiden puolesta ja siinä ei ehkä enää puhuttu matalasykkeisestä suorituksesta. Oma suhtautuminen oli asiaan välinpitämätön. Ajattelin, että eihän yks kaks ylikovaa treeniä voi niin merkittävästi vaikuttaa kokonaisuuteen.. ja sitäpaitsi käveleminen vaatii luonnetta jota tältä herralta ilmeisesti puuttui.

Kävely on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Toimenpiteenä helppo, halpa ja erityisesti toimiva ratkaisu, mutta kovasta liikkumisesta pitävälle se on hyvin vaikea toteuttaa, ja vaatii yleensä jonkin auktoriteetin toteamaan se. Näin kävi minullekin. Lääkärin vaatimuksesta vasta tajusin heittää kaiken muun pois.

Selänne on samaa suositellut muillekin. Perusteli sen sillä että elimistö käyttää ylikunnossa (muistaakseni) proteiinia välttämättömien elintoimintojen ylläpitämiseen, eikä palautumiseen niinku tavallisesti. En oikeen oo tuosta asiasta kärryillä ja muutenki asiaa on varmaan sivuttu aikasemmin. tiedä häntä. aionkuitenkin testata. sitä se sano että kannattaa proteiinilisän kanssa vetää pähkinöitä tai rusinoita koska protsku on aika hapan aine niin että ph.t tasottus...mut senyt ei varsinaisesti liity tähän..

Koitin tuota proteiiniasiaa kaivella, mutta en löytäny ainakaa vielä mitään sitä tukevaa tai vastustavaa. Mun mielestä tärkeintä on se monipuolinen ruokavalio, jossa ei mitään rajoiteta pois.

En itse usko tuohon ph-asiaan, koska elimistö pitää kyllä huolen, että ph pysyy tasaisena. Muuten saattais käydä ohrasesti. Monipuoliseen ruokavalioon kuuluu luonnollisesti jo kasvikset sekä hedelmät, jotka kyllä tasottaa sitä ph:a, jos siitä on huolissaan.

Löysinpä sittenkin ehkä jotain:
Normal training stress will cause elevated cortisol levels. Elevated cortisol promotes the production of glucose from protein. http://www.ausport.gov.au/sportscoachmag/sports_sciences/overtraining_syndrome2

Ei ole mikään tutkimuslinkki, mutta mielestäni järkeenkäypä.

Tutkimuksia valoittamatta: Ylikunto aiheuttaa sen, että kropan kortisolitasot ovat koholla. Kuten urheilussa, korkeat kortisolit lisäävät glukoosin muodostamista proteiinista. Jos proteiinin saanti ei ole riittävää, niin tulee puutostila proteiinista. Tämä tukisi mielestäni erittäin vahvasti sitä korkeampaa proteiinin saantia ylikunnosta kärsivälle.

Urheilevalla ihmisellä ne kortisolit ovat nousussa harjoittelun jälkeen, mutta ylikunnossa taas ne kortisolit ovat jatkuvasti korkeammat, joten sitä proteiinia olisi hyvä olla riittävästi.

Mun mielestä tuon tohtorin neuvo proteiinin suhteen on oikein hyvä ja tuli itsellenikin aivan uutena asiana.

Chronically raised cortisol levels will eventually deplete protein reserves by constant stimulation of gluconeogenesis. Once a protein deficiency has been induced, the conditions exist to produce autonomic failure via nocturnal hypoglycemia. It is my view that this mechanism is an accelerating factor in chronic fatigue. One of the symptoms of chronic fatigue is tiredness of central origin on waking, possibly due to nocturnal hypoglycaemia.
 
Ylikunto aiheuttaa sen, että kropan kortisolitasot ovat koholla. Kuten urheilussa, korkeat kortisolit lisäävät glukoosin muodostamista proteiinista. Jos proteiinin saanti ei ole riittävää, niin tulee puutostila proteiinista. Tämä tukisi mielestäni erittäin vahvasti sitä korkeampaa proteiinin saantia ylikunnosta kärsivälle.

[/I]

Nytkun mainitsit nii juuri tuostahan se puhui! tuli vaan niin nopeasti että hidasälynen ei silloin pysynyt perässä. Sitten luonnolinen testotasojen nostajan joka taaskaan ei suoraa ylikuntoon liity (mutta voisi nopeuttaa palautumista ) niin hän mainitsi B-alaniinin. On kuuleman ainoa, josta on kunnon tutkimukset ja moni kilpaurheilija käyttää. En kyllä varsinaista tutkimusta löytänyt juuri testotasojen nostajana mutta palautumista ja suorituskykyä kuitenkin parantaa. Liekkö siinä tekijänä juuri testotasojen nousu. Kutinaa se ainaki vissi aiheuttaa :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom