Morjensta kaikille,
tämä taitaa olla peräti toinen postini noin kolmen vuoden aikana eli kauhean aktiivinen sen suhteen en ole ollut. Luettua pakkista tulee kyllä päivittäin…
Eli pidemmittä puheitta itse aiheeseen eli ylikuntoon.
Tässä vaiheessa sen verran, että seuraava teksti tulee olemaan suhteellisen pitkä ja sekava, koska asiaa on paljon. Toivottavasti jaksatte lukea sen loppuun asti :D
Tässä on jo pidemmän aikaa tullut treenattua päivittäin suhteellisen kovalla intensiteetillä.
Päälajina on BJJ ja oheisharjoitteluna mm. crossfit, kahvakuula, puntti, juoksu, hiihto.
Kuten näkyy niin eri urheilulajeja on melko paljon, ja kun olen tällainen urheiluaddikti, niin kaikkia lajeja on pakko saada viikkoaikatauluun mahtumaan.
Ennen varsinaista treeniohjelmaa ja ylikunnon oireita kerron lyhyesti itsestäni, jotta osaatte ottaa paremmin kantaa tilanteeseeni.
Eli olen 25-vuotias perusterve mies. Pituutta löytyy 179 cm ja paino tällä hetkellä n. 66 kg.
Liikuntaa olen harrastanut koko ikäni. Aivan junnuna testasin vähän kaikkia lajeja kuten yleisurheilu, jalkapallo, paini, uinti, tennis.
Yleisurheilu ja futis olivat ennen ala-aste ikää olevia harrastuksia. Painia harrastin ikävuosina 10-12,
uintia 12-14 ja tennistä 15-19, joka loppui kun menin armeijaan.
Puntin kolistelu alkoi ensimmäisiä kertoja jo uintiaikoina, mutta enemmän puntilla aloin käymään n. 17-vuotiaana. Armeijan jälkeen en erityisemmin muuta tehnytkään kun punttia sekä jotakin satunnaista juoksua ja hiihtoa. Hiihto on oikeastaan vasta viime vuosina tullut isommaksi osaksi treenaamistani.
BJJ:n aloitin muutama vuosi takaperin ja tästä oikeastaan voisi sanoa kovemman treenaamisen alkaneen.
Käsitykseksi treeneistäni voisin laittaa esimerkkiviikon talven sekä kesän treeneistäni. Tietenkin viikotkin vaihtelevat, mutta jonkunlaisen käsityksen näistä varmaan saa.
Talvi 2010-2011
ma: crossfit 1h + bjj 1h
ti: bjj 1,5h (tai hiihto 1,5h)
ke: bjj 2h (tai hiihto 1h + bjj 1h)
to: hiihto 1h + bjj 1h (pelkkää sparria)
pe: bjj 1,5h
la: hiihto 1-1,5h + bjj 1,5h (hiihto korkeintaan joka toinen la)
su: hiihto 1-2,5h (pituudet vaihteli paljon)
Kesä 2011
ma: crossfit 1h + bjj 1h
ti: puntti 1,5h (joskus kahvakuula 1h+puntti 1h)
ke: crossfit 1h + bjj 1h
to: puntti 1,5h + pyöräily 45 min (pyöräily ehkä joka toinen viikko)
pe: bjj 1,5h
la: puntti 1h + bjj 1,5h
su: pyöräily 1h + puntti 1h
Viikot tosiaan vaihtelee paljon eli joskus voi tulla kahvakuulaa enemmän ja painia vähemmän sekä toisin päin. Kuitenkin yksi asia toistuu viikosta toiseen…EI LEPOA!! Kai sitä ajattelee, että jos nyt lepään niin ne muut kehittyy siellä kaiken aikaa. Näinhän se ei tietenkään ole ja vieläkään en asiaa tunnu ymmärtävän.
Treenitunteja viikossa kertyy keskimäärin 11-12. Varmasti määränä monet treenaavat enemmän, mutta ilman lepoa ja kovalla treenillä tulee se raja joskus vastaan. Nyt taitaa se raja sitten olla tullut.
Ensimmäiset ylikunnon oireet alkoivat ilmetä jo kesällä 2010, kun tein lähes ainoastaan punttia (n. 5-6xviikossa+aerobiset päälle n. 3xviikossa). Tällöin ei olo kuitenkaan päässyt kauhean pahaksi ja olo parani muutamalla huilipäivällä. Kuitenkin tällöin sain niin sanotusti ensi maistiaiset ylikunnosta.
Tällöin olisi pitänyt jo osata hellittää tahtia, mutta ei…lisää pökköä koneeseen.
Viime syksynä oli ensimmäiset bjj-kisat ja painoa piti vähän vetää alaspäin. Onneksi pudotusta ei ollut kuin muutama kilo ja tämä onnistui hyvin VHH:lla. En tiedä oliko tämä sitten viimeinen pisara yhdistettynä kisoihin valmistautuvaan kovaan treenijaksoon ennen ”romahdusta”, mutta tästä alamäki sitten alkoi. Ylikunnon oireita alkoi hieman jo tässä vaiheessa ilmetä. Kuitenkin treenattava oli, koska pääkoppa niin sanoi. Talven vedin kovaa yläpuolella kuvaamani ohjelman mukaisesti. Tässä vaiheessa ylikunnon oireet lisääntyivät lisääntymistään. Kesällä 2011 tuli onneksi välillä otettua vähän kevyempiä jaksoja, mutta pääasiassa treenaaminen oli yhtäjaksoista.
Nyt tähän päivään tultaessa en meinaa osata vieläkään vähentää treenejä. Kroppa huutaa lepoa, mutta pääkoppa sanoo, että jaksaa jaksaa. On tuosta urheilusta kyllä tullut sellainen riippuvuus/pakkomielle, että henki täytyisi varmaan lähteä ennen kuin älyän sitä rajoittaa.
Tällä hetkellä minulla ilmenee seuraavanlaisia oireita (perässä ilmoitettu oireiden kestoaika):
- unettomuutta (nukahtaminen vaikeaa ja uni katkonaista), 2 kk
- ärtyneisyyttä (koko ajan on naama norsunvitulla ja kaikki ärsyttää), 12 kk
- Väsymystä (töissä ei meinaa jaksaa seistä tai kävellä. Kuitenkin treeneissä jaksaa jotenkin) 7 kk
- Nopeat mielialanvaihtelut, masennus, 6 kk
- Levottomuus (ei pysty olemaan paikallaan. Esim. leffan katselu on melkein mahdottomuus kun ei vaan osaa rauhottua), 4 kk
- Treeni ei kulje (kehitys täysin pysähtynyt), 3 kk
- Jatkuva virtsaamisen tarve (yöllä voi pahimmillaan joutua käymään 3xvessassa), 5 kk
- Keskittymisvaikeuksia, 5 kk
- Kirjaimien sekaisin menoa (tätäkin stooria kirjoittaessa joutui vähä väliä korjaamaan tekstiä), 2 kk
- Koko ajan nälkä tai toinen ääripää mikään ei maista, 5 kk
- Seksihaluttomuus (ei vaan yksinkertaisesti paneta), 5 kk
- takaraivossa outo kihelmöinti treenatessa, 2 vko
- Paikat aivan jumissa, hidas palautuminen, 3 kk
- Krampit (pohkeet kramppaavat öisin), 2 kk
- Yöllä välillä huono-olo, 2 vko
Tietenkin välillä jotkin oireet katoavat/helpottavat, mutta näitä kaikkia on kuitenkin esiintynyt.
HUH! empä ole ennen tajunnut, että lista on noin pitkä :O
Sykettä olen viime talvesta asti seuraillut, mutta en siinä ole paljoa muutoksia havainnut. Leposyke yleensä 37-39 ja ortostaattinen syke viime mittauksessa n.18. Ainut mikä on pistänyt merkille on, että sykkeen palautuminen rasituksen jälkeen on hidastunut. Yleisesti olen pitänyt leposykettä ylikunnon mittarina ja koska se on pysynyt vakiona olen treenejä jatkanut normaaliin tapaan.
Ruokapuolesta sen verran, että syön aamupalan ja välipalan lisäksi kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Aika VHH-painotteisesti syön, joka jäi hieman päälle kun pudotin painoa kisoihin. Jotenkin vatsa toimii paremmin kun ei vedä hiilareita niin paljoa. Tietenkään tämä ei ole kovan treenin kanssa paras mahdollinen yhdistelmä ja varmasti vaikuttaa palautumiseen. Hiilarit olen keskittänyt treeniä edeltävälle välipalalle sekä palkkariin. Toisen lämpimän aterian syön yleensä vasta klo 21 kun treenit tuppaa menemään sen verran myöhäiseksi. Lämpimistä aterioista sen verran, että lounas tulee syötyä viikolla aina ulkona ja silloin todellakin syödään :D Usein muutaman kerran saa lautasen käydä täyttämässä…
Kuitenkin viimeaikoina on paino pikkuhiljaa pudonnut, mikä mielestäni on hieman outoa, koska tosiaan tulee syötyä melko tukevasti. Ei kai tässä auta muu kuin ruveta vetämään sitä safkaa naamariin entistä enemmän.
Sitten hieman näistä oireista.
Pahin oire on varmaankin yleinen ärtyneisyys yhdistettynä huonoon nukkumiseen. Tämä aiheuttaa ongelmia normaalissa elämässä melko paljon kun tuntuu, että kaikki vituttaa ja masentaa. Perhepiirissä usein kysytäänkin, että mikä on kun koko ajan taas äksyilet kaikille ja olet huonolla päällä.
Enää en edes muista millaista on oikeasti olla iloinen ja nauttia elämästä. Kaikki on vähän hällä väliä meininkiä. Tähän olisi pakko saada muutos! Tuntuu, että seinät kaatuu päälle.
Juopoteltua tulee silloin tällöin, välillä enemmän välillä vähemmän. Tosin viimeaikoina en ole pystynyt edes kunnon humalaa vetämään, koska aina tulee huono-olo kun juo. Johtuuko kovasta treenistä vai mistä?
Ja tietenkin jos juo niin seuraavana päivänä ei pääse kunnolla treenaamaan! Tosin ei se pieni krapula ole treenaamista haitannut (typerää tiedän!).
Lisää vettä myllyyn aiheuttaa urheilun tuoma stressi. Koko ajan on seuraava urheilusuoritus mielessä, mitä tänään urheilisi, mistä jos jotakin muuta tulee enkä kerkeä treeneihin? mitä jos tänään treeni ei kuljekaan tai sairastun ja joudun pitämään pidemmän tauon. Tämä alkaa tosiaan vaikuttaa jo työelämässä, koska tosiaan en osaa ajatella muuta kuin urheilua. Onko muilla kokemuksia vastaavasta?
Loppuun voisi vetää yhteenvetona, että treenattu on kovaa ilman sen vaatimaa palautusta. Ruokapuoli on yleisesti ottaen kunnossa, mutta enemmän voisi syödä. Mitään herkkuja en pahemmin vedä vaan pyrin syömään päivän kalorit hyvistä lähteistä.
Lääkärissä en ole ainakaan vielä asian tiimoilta käynyt. Taitaa kuitenkin olla pakko hakea ”asiantuntijan” lausunto asiasta, koska muuten en osaa urheilua vähentää. Samalla saisi poistettua muut sairaudet listalta.
Varmaan tämänkin kirjoituksen tarkoitus on hakea ”hyväksyntä” tälle asialle, että urheilua on pakko vähentää. Niin pahalta kun se tuntuukin.
Mitä helvettiä sitä tekee kaiket illat jos ei pääse liikkumaan ? :D
No, toivottavasti joku jaksoi lukea loppuun asti ja ennen kaikkea tajusi jotain sekavasta tekstistä.
Olisi mukava saada kommentteja asiaan liittyen.