NHB sanoi:
Millä tavoin yhteiskunta mielestäsi rajoittaa mun ja kaltaisteni vuokralla asuvien päätäntävalvaa omaan elämäänsä? Itse ainakin koen olevani aika vapaa tekemää aisioita.
Tällähetkellä ei millään lailla, kiitos korkean sosiaaliturvan. Eikä yhteiskunta tulekaan rajoittamaan. Voit kuitenkin kysyä itseltäsi onko sosiaaliturvaa heikennetty vai parannettu. Jatkuuko suuntaus ja kauanko sossu vielä kustantaa kämppiä. Mikäli tilanne on paha, eikä ole varaa maksaa vuokraa omasta taskusta, mitä teet? Vuoranantaja ei tietenkään ilmaiseksi anna asua, eikä itse halua taivasalla olla, joten oletettavasti teet juuri sen mitä vuokranantaja vaatii ja tässävaiheessa huomaat päätäntävaltasi olevan kovin rajoitettu (ei yhteiskunnan vaan asuntosi omistajan taholta). Tilannetta on tietysti vaikea kuvitella tämänpäivän Suomessa, mutta ellei sosiaaliturvasta pidetä kiinni kalpenee se ahneuden rinnalla ja katoaa.
Rapakontakana on tiettävästi hieman erityylin sosiaaliturva, mutta on siellä ollut hieman erityylin markkinatalouskin valloillaan kuin Suomessa. Siellä on kuuleman mukaan myös huomattava määrä vankeja, mutta jatkamme syy-yhteyden hakemista televisioväkivallasta. Olisi katastrofi jos joutuisimme myöntämään, että sosiaaliturvalla saattaa olla osuus asiaan. Amerikan malliinhan olisi tehtävä muutos ja sehän olisi suorastaan luonnon vastaista. Kyllä pitää olla oikeus tehdä rahaa niinpaljon kuin huvittaa, riippumatta siitä mitä se kanssaeläjille tai luonnolle tekee.
Raejuusto sanoi:
Et kyllä tällä esimerkilläsi saanut yhtään vakuutettua että talouskasvun rajat tulevat vastaan. Siis kerro, miksi jatkuva talouskasvu on täysin kestämätön ajatus?
Kulutushyödykkeiden kohdalla ei kai ole asian suhteen epäselvyyttä. Palvelujen kohdalla asia kai tulee ymmärretyksi siinävaiheessa kun käyt kerran päivässä parturissa, hierojalla, elokuvissa jne. Toki kasvulle on tilaa Suomessa paljon, mutta kyllä se raja sieltä vastaan tulee ja jossainvaiheessa ainoa tapa lisätä kulutusta on löytää uusi kuluttaja. Kuluttajia on jo joidenkin laskelmien mukaan liikaa ja kasvu kiihtyy.
Raejuusto sanoi:
Jos saa potkut niin etsii sitten uusia töitä, sehän on aivan itsestäänselvä asia.
Jep. Pitääkin muistuttaa naapurin 50+ v setää, joka toimi saman yrityksen palveluksessa 30 vuotta, että etsii vain uusia töitä. Eikä pidä huolestua siitä, että työtä ei löydy muutamanvuoden sisällä, kyllä työkkäri sitten kustantaa pitkäaikaistyöttömille muutamaksi kuukaudeksi puuhaa. Onhan se mukavaa vaihtelua lähikuppilassa istumiseen.
Raejuusto sanoi:
Sinä kun osaat omien sanojesi mukaan katsoa pidemmälle, niin mikset ota kokonaisuuden kannalta parasta etua huomioon? Se että talouden toimijat pyrkivät tehokkuuteen on kaikkien kannalta paras etu, siis ihan kaikkien. Todellista lyhytnäköisyyttä olisi esimerkiksi pitää tappiota tekeviä tuotantoyksiköitä pystyssä muutaman työpaikan säilyttämiseksi, sillä tällöin tulisi menetettyä taloudellista lisäarvoa menetetyn tuottavuuden vuoksi. Sillä menetetyllä lisäarvolla olisi kerrytetty valtion verotuloja ja osakkeenomistajien varallisuutta, jotka olisivat siirtyneet esim. terveydenhoitoon ja purjevenekauppiaan taskuun.
Mitä useampi ihminen on töissä sitä parempi (jopa koonaisuuden kannalta). Tietenkin tappiota tuottavissa yrityksissä on tehtävä leikkauksia. Tappiota tuottavan yrityksen tunnuspiirteisiin kai kuuluu se, että potkitaan porukkaa ulos, _vähennetään_ johtajan palkkaa, eikä osinkoakaan jaeta. Kysymys on kuitenkin nyt yrityksistä, jotka potkivat porukkaa ulos, _korottavat_ johtajan palkkaa ja jakavat omistajilleen entistä enemmän voittoa.
Käsittääkseni pääomaverotus on kiinteä.
Ehkäpä pääomaverotusta tulisi korjata siten, että mukaan otetaan verohelpotus/kiristys kertoimia sen mukaan kuinka yritys on vaikuttanut työllisyyteen. Mikäli yritys on potkinut 20 % porukastaan ulos, maksetaan yrityksen osingosta ja osakkeilla tehdystä myyntivoitosta 1,4 x normaali vero. Mikäli taas yritys on työllistänyt 10 % lisää, maksetaan veroa 0,9 x normaali vero. En edes oleta esittämäni mallin olevan toimiva (luvut ovat temmattu hatusta), mutta uskon että se vähentäisi tarvetta maksimoida voittoa _työntekijän kustannuksella_. Se kannustaisi yrityksiä tekemään positiivista tulosta ja työllistämään.
Jokatapauksessa hyvinvointiyhteiskunnassa pidetään huolta pois potkituista. On vain järjetöntä potkia porukkaa ulos voittoa tekevistä yrityksistä, jolloin jäljellejääneet tekevät enemmän töitä. Voittoa maksetaan osakkeenomistajille ja johtajille. Voitosta maksetaan verot, joilla kustannetaan osittain pois potkittujen kotona istuminen. Mikäli Suomessa olisi täystyöllisyys, ei poispotkiminen olisi niin suuri ongelma kuin se nyt on. Totuus kuitenkin on, että Suomessa on työttömiä, eikä kenelläkään näytä olevan keinoa työttömyyden poistamiseen.
Raejuusto sanoi:
Se että nämä sosialistisia aatteita kantavat kuvittelevat toimivansa kaikkien hyväksi ja pitkänäköisesti on silkkaa harhaluuloa. Avoimessa markkinataloudessa yhden ihmisen "ahneus" hyödyttää kaikkia muita ihmisiä, niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä.
Vaikken uskovainen olekkaan, muistelisin, että joku määritteli ahneuden synniksi jo kauan kauan sitten. Koska kaveri on tämän tajunnut jo silloin, on hänen oltava melko viisas ja väitteessä jotain perää
Mou sanoi:
Onhan tässä kaikilla ollut jo pitemmän aikaa vaatteetkin, mutta silti niitä vain tehdään lisää. Miksi, koska aina voidaan tehdä parempia vaatteita, muodit muuttuvat yms.
Mailmassa on ihmisiä, jotka käyttävät vaatteensa vain kerran. Kaikilla ei toistaiseksi ole mahdollisuutta tähän, mutta vaikka talouskasvu sen mahdollisuuden toisi, herää kysymys onko se järkevää? Kuormitus ympäristölle on melkolailla suuri, mikäli jokainen käyttää vaatteensa vain kerran. Talouskasvuahan voidaan edelleen ylläpitää vaikka siten, että tuplataan vaatteiden kulutus vaihtamalla vaatteet puoliltapäivin uusiin.
Mou sanoi:
Oikeistolainen hyväksyy sen, että maailmassa on eriarvoisuutta ja pyrkii saavuttamaan vallitseviin oloihin sopeutumalla parhaan mahdollisen tuloksen. Vasemmistolainen sen sijaan itkee, että miksi tämä ja tämä asia ovat niin huonosti minun elämässäni. Kyllä meillä on paska maailma.
Mielestäni parempi vertaus on se, että oikeistolaiset haluavat jokaiselle oman veneen, jolla sitten soutaa juuri niinkuin parhaaksi katsoo. Vasemmistossa taas on isompi vene, jossa useampi soutaja. Mielestäni molemmissa malleissa on virheensä enkä kannata kumpaakaan. Jos näistä kahdesta tulee valita, valitsisin oikeiston, mutta mielestäni sääntöjä pitää olla senverran, ettei toisten veneitä saa kaataa, vaikka kuinka vimmalla soutaisi omaa venettään kohden maalia.