Päivitetty hit - high intensity training

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja K0Mik
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Ainakin mitä itellä tuli tehtyä doggcrapp tyylin treeniä, kyllä se vaan tuntuu levolta korkeaan volyymiin ja samallailla kovaan intensiteettiin verrattuna. Vaikka siinä vedettiinkin ainoan sarjan perään ne rest-pauset. Vielä kun kavereihin vertasi niin aika pitkälle pystyin henk koht sarjat viemään, esim. Ensimmäinen failure 9 toistoa - 15se lepoa ja vain 2 toistoa - taasa 15sec lepoa ja 1 toisto.
Sillon kun volyymi on 150 sarjaa+ isoilla liikkeillä (ei mitään flyeseja rinnalle/ 1 käden haukkareita) ja mahdollisesti supereita, aletaan ottaa miehestä mittaa. :)
Toki matalavolyymi sopii välillä, nytten pyrkinytkin jatkuvasti muuttamaan volyymia pienempi-suurempi-pienempi ja hyvää kehitystä tuppaa tulemaan.
 
Ainakin mitä itellä tuli tehtyä doggcrapp tyylin treeniä, kyllä se vaan tuntuu levolta korkeaan volyymiin ja samallailla kovaan intensiteettiin verrattuna. Vaikka siinä vedettiinkin ainoan sarjan perään ne rest-pauset. Vielä kun kavereihin vertasi niin aika pitkälle pystyin henk koht sarjat viemään, esim. Ensimmäinen failure 9 toistoa - 15se lepoa ja vain 2 toistoa - taasa 15sec lepoa ja 1 toisto.
Sillon kun volyymi on 150 sarjaa+ isoilla liikkeillä (ei mitään flyeseja rinnalle/ 1 käden haukkareita) ja mahdollisesti supereita, aletaan ottaa miehestä mittaa. :)
Toki matalavolyymi sopii välillä, nytten pyrkinytkin jatkuvasti muuttamaan volyymia pienempi-suurempi-pienempi ja hyvää kehitystä tuppaa tulemaan.

Aikoinaan tuli vedettyä aika korkealla volyymilla. Esimerkiksi käsien pumppaaminen jäänyt elävästi mieleen:

Ranskalainen punnerrus x 15 + hauiskääntö tangolla x 15
Ojentajapunnerrus käsipainoilla x 15 + hauiskääntö käsipainoilla istuen tasatahtiin x 15
Pushdown tangolla x 15 + hauiskääntö alataljassa tangolla x 15
Pushdown köydellä x 15 + hauiskääntö taljassa mutkatangolla x 15

Nämä superina. Vastaavanlaisia juttuja tuli tehtyä muillekin lihaksille. Tein paljon 3x8-12 menetelmällä, ja myöhemmin 4-5 sarjaa per liike. Välillä erikoistekniikoita käyttäen. Tulosta tuli, mutten ollut tyytyväinen.

Mitä tulee siihen "kuinka miehestä otetaan mittaa", niin tiedän kyllä, että kovaa voi treenata monella tapaa. Kunnon asenteella olen tehnyt aina. Kyllähän Cross-Shitissakin treenataan kovaa, sen voin sanoa mitä tulee ko. lajiin. Mutta kun kysymys on laatu suhteutettuna aikaan, ja mukaan luetaan turvallisuus, niin HIT on kyllä hoitanut hommansa erinomaisesti. Treenaan 30-35 min per treeni tällä hetkellä - eli tunnin viikossa -, ja olen aiemmin treenannut parhaimmillaan 15-20 min treeni (aiemmilla ohjelmilla). Jos minun pitäisi treenata vanhaan tapaan väh. 45min per kerta (yleensä 1-1,5h), 4-6 kertaa viikossa, ja tulokset eivät edes ole yhtä hyviä, niin kysynpä vain mikä järki siinä on? Enemmän enemmällä? Tästähän Mike Mentzer puhui, liekkö sitten vain "filosofista" jorinaa, mutta näin aloin itsekin tätä asiaa ensi kertaa HIT:n kohdalla miettimään. Omin sanoin (Mentzeriltä saatu) keskeinen ajatus menisi ehkä jotenkin näin:

Jos teit ennen 5 sarjaa per liike, eikä se toiminut, niin mikä on seuraava askel? Tiputat sarjamäärän neljään vai nostat sen kuuteen?
 
The Life & Times of James Steele II: Evidence Based Resistance Training Recommendations

Lukemisen arvoinen (pdf-tiedostona).

Kun Steelen sivustoa selaa, niin oikealta vähän alempaa löytyy kohdasta "Publications, Presentations and other Media" lisäksi nämä:

"Evidence Based Resistance Training Recommendations for Muscular Hypertrophy - Medicina Sportiva 2013"

"Resistance Training to Momentary Muscular Failure Improves Cardiovascular Fitness in Humans: A Review of Acute Physiological Responses and Chronic Physiological Adaptations - Journal of Exercise Physiology Online 2012"
 
Se järkihän tulee tietenkin tulosten saamisesta, myös kynäniska-bodaamisessa eli natuilussakin. Pitää lähteä ajatuksessa liikkeelle, mitä siihen vaaditaan. Siihen vaaditaan treenin osalta yksi asia:

-Stimulaatio lihaksille. Stimulaatio käsittää myös sen, että se kattaa kehon kyvyn käsitellä harjoituksen aiheuttamaa rasitusta siten, että se "tukee"/mahdollistaa kasvua. Siksi annoin aikaisemmin esimerkkejä äärimmäisen kovasta yhdestä sarjasta, joita kompensoitiin 2-3 viikon levolla kyseisessä liikeessä ja käytännössä koko lihasryhmällekin. Ja tulokset nousivat erittäin kovaa vauhtia juurikin tietyissä liikkeissä. Tarkoitus on kuitenkin harjoitella siten, että tulokset nousevat jokaisessa liikkeessä mitä tehdään ja kovaa vauhtia. Tähän touhuun pitää harjoittelua muuttaa siten, että se kattaa koko harjoitusohjelman.

Levolla ja ruokavaliolla on sitten omat vaatimuksensa.
 
Kaks senttiä:

- Kokeilin kolmen kuukauden jakson Ellington Dardenin progressiolla suoraan "nyyppätasosta" intermediateen, eli NTF-treeneistä (Not to failure) joissa tehdään suht kovaa pari sarjaa vaikeimpia liikkeitä, yksi helpompia kolmesti viikkoon. Nyyppätasoa kuukausi, pieni taper ja sen jälkeen intermediateen jossa TF-treenejä (to failure) ja NTF-treenejä kolmen päivän välein tyyliin TF-NTF-TF.

- Jokainen treeni oli kokokropan treeni kierrolla jossa vaihdettiin isoimpia liikkeitä, eli kyykky/prässi/bulgu, sjmv/yjmv/perinteinenmave, penkki kapealla/leveällä/kulmissa joka treenissä.

- kolmen kk jälkeen tää alko painaa ihan _vitusti_. Jatkoin siis pelkällä intermediatella, pidin taper-jakson ja sitten vielä kolmas kuukausi (tai no, kolme viikkoa) ja sitten alko tuntumaan että vaikka söi ja lepäsi ihan tarpeeksi alko olla jo mehut niin pois joka TF-treenissä ettei ekojen jalkaliikkeiden jälkeen.

Raudat ainakin nousi. Selkeää kehitystä tuli, mutta loukkaantumisien (ennen HIT-jaksoa siis) jälkeen ei osaa oikein sanoa mikä johtuu sisun(tyhmyyden?) lisääntymisestä ja mikä oikeasti hermostollisesta mukautumisesta tai lihasmassan kasvusta. Paino pysyi aikalailla samassa mutta käsivarsiin tuli omasta mielestä paksuutta. Ainakin paskalla istuessani yks päivä totesin että ei helvetti, on ne kasvaneet. Voi johtua kreasta, tai sitten ei.

Eli all in all: Jos perse kestää, ja on esim jotain hankalia vammoja, tai ei jaksa olla salil eka salil vika nigga niin HIT on ihan jees. Onko se paras vaihtoehto em. kriteereille? Ei mun mielestä. EDT on ylivoimaisesti paras "magic bullet" joka "toimii varmasti" omalla kohdalla. GTG/EDT tai miksi ikinä sitä nousevan volyymin "pitkin päivää treenaamisen" protokollaa haluaa kutsua. Toimii etenkin kehonpainoliikkeissä kunhan pitää vetävissä maltin ja nöyryyden (ettei tule kyynärvarsi/hauisjänneongelmia).

En ota siis kantaa alkuperäseen postaukseen (en lukenut sitä), mutta HIT oikein tehtynä on varmasti parempi kuin moni korkeamman volyymin ohjelma. Jos haluaa "nopean" (vähän aikaresursseja syövän) protokollan niin HIThän on oikein hyvä.

…Tai sitten Berkhanin RPT mikä on aivan erinomainen.

EDIT: Ainiin, ja en siis saavuttanu sitä mitä lähin hakemaan eli sitä ajan jakamista muille harrastuksille. Samalla tavalla meni 3x1.5h salilla viikkoon. :D Toisin kuin tolla RPT:llä.
 
Mainittakoon että itse en ole koskaan ollut mikään suurilla sarjamäärillä treenaaja. Tyypillisesti olen tehnyt n. 4-6 sarjaa per lihasryhmä 4-5 päivän välein. Tuo on toiminut hyvin.

Tuorehkot havainnot, joiden mukaan hypertrofiaa voidaan tehokkaasti kehittää perinteisesten 6-12 toiston sarjojen ja suhteellisen raskaiden painojen sijasta myös pienemmillä painoilla ja pidemmillä uupumukseen saakka tehdyillä sarjoilla, luomalla keinotekoinen hapenpuute lihakseen (Kaatsu) tai minimoimalla sarojen väliset lepotauot viittaavat mielestäni siihen, että hypertorfiassa pelkkää toisto- tai sarjamäärää tärkeämpi tekijä on lihakseen loppujen lopuksi saavutettu väsymystila ja sen rasittaminen voimakkaan väsymyksen ja hapenpuutteen alla. Tähän viittasin aiemmin termillä TUF (tension under fatigue), joka on itse keksimäni vastine paljon käytetylle TUT:lle.

Yllä esitetyn vuoksi olen jo jonkin aikaa käyttänyt treenisysteemia, jossa perinteisten suorien sarjojen sijasta teen ns. pudotussarjoja yksinomaan. Ehkä oikeampi termi systeemissäni olisi pudotustoistot, koska jatkosarjat ovat vain puolikkaita toistomääriltään verrattuna ensimmäiseen. Teen esim. ensin 8-12 toistoa uupumukseen, vähennän painoa heti n. 10-15 % jatkan 4-6 toiston verran jälleen uupumukseen asti ja vähennän sitten vielä 10-15%:a ja jatkan vielä 4-6 toistoa kolmannen kerran uupumukseen saakka. Uskon, että tämä vähintäänkin vastaa perinteistä 3 x 8-12 toiston sarjaa, vaikka kahdessa viimeisessä sarjassa tehdäänkin vain nuo vaikeat 4-6 viimeistä toistoa. Todennäköisesti ne kuitenkin ovat ne kehittävimmät. Systeemi on ainakin ajankäytöllisesti tehokas ja toisaalta kuitenkin mielestäni selvästi tehokkaampi kuin vain yhden suoran sarjan tekeminen, jossa ei vielä riittävää lihaksen uuvutusta saavuteta.

Alun perin siis ajattelin, että systeemi voisi olla ainakin yhtä tehokas kuin perinteisten suorien sarjojen tekeminen, mutta etu olisi lähinnä ajankäytöllinen, mikä oli oma intressini. Kuitenkin hiljattain julkaistu, tosin pienehkö, tutkimus näyttää viittaavan siihen suuntaan, että se saattaa olla jopa tehokkaampi: EFFECTS OF TEN WEEKS OF EITHER MULTIPLE-SET TRAINING OR SINGLE-SET TRAINING ON STRENGTH AND MUSCLE MASS

Tekstissä puhutaan yhdestä HIT-sarjasta, jolla viitataan siis tässä yhteydessä yhteen pudotussarjaan. Lienee lähinnä filosofinen kysymys, pidetäänkö pudotussarjaa sitten yhtenä pitkänä sarjana vaiko kolmena peräjälkeen tehtynä sarjana. Tutkimusta ei ole ainakaan vielä saatavana kokonaisena tekstinä, joten tarkempaa kuvausta kyseisten pudotussarjojen käytännön toteutuksesta ei ole saatavilla.
 
Mainittakoon että itse en ole koskaan ollut mikään suurilla sarjamäärillä treenaaja. Tyypillisesti olen tehnyt n. 4-6 sarjaa per lihasryhmä 4-5 päivän välein. Tuo on toiminut hyvin.

Tuorehkot havainnot, joiden mukaan hypertrofiaa voidaan tehokkaasti kehittää perinteisesten 6-12 toiston sarjojen ja suhteellisen raskaiden painojen sijasta myös pienemmillä painoilla ja pidemmillä uupumukseen saakka tehdyillä sarjoilla, luomalla keinotekoinen hapenpuute lihakseen (Kaatsu) tai minimoimalla sarojen väliset lepotauot viittaavat mielestäni siihen, että hypertorfiassa pelkkää toisto- tai sarjamäärää tärkeämpi tekijä on lihakseen loppujen lopuksi saavutettu väsymystila ja sen rasittaminen voimakkaan väsymyksen ja hapenpuutteen alla. Tähän viittasin aiemmin termillä TUF (tension under fatigue), joka on itse keksimäni vastine paljon käytetylle TUT:lle.

Yllä esitetyn vuoksi olen jo jonkin aikaa käyttänyt treenisysteemia, jossa perinteisten suorien sarjojen sijasta teen ns. pudotussarjoja yksinomaan. Ehkä oikeampi termi systeemissäni olisi pudotustoistot, koska jatkosarjat ovat vain puolikkaita toistomääriltään verrattuna ensimmäiseen. Teen esim. ensin 8-12 toistoa uupumukseen, vähennän painoa heti n. 10-15 % jatkan 4-6 toiston verran jälleen uupumukseen asti ja vähennän sitten vielä 10-15%:a ja jatkan vielä 4-6 toistoa kolmannen kerran uupumukseen saakka. Uskon, että tämä vähintäänkin vastaa perinteistä 3 x 8-12 toiston sarjaa, vaikka kahdessa viimeisessä sarjassa tehdäänkin vain nuo vaikeat 4-6 viimeistä toistoa. Todennäköisesti ne kuitenkin ovat ne kehittävimmät. Systeemi on ainakin ajankäytöllisesti tehokas ja toisaalta kuitenkin mielestäni selvästi tehokkaampi kuin vain yhden suoran sarjan tekeminen, jossa ei vielä riittävää lihaksen uuvutusta saavuteta.

Alun perin siis ajattelin, että systeemi voisi olla ainakin yhtä tehokas kuin perinteisten suorien sarjojen tekeminen, mutta etu olisi lähinnä ajankäytöllinen, mikä oli oma intressini. Kuitenkin hiljattain julkaistu, tosin pienehkö, tutkimus näyttää viittaavan siihen suuntaan, että se saattaa olla jopa tehokkaampi: EFFECTS OF TEN WEEKS OF EITHER MULTIPLE-SET TRAINING OR SINGLE-SET TRAINING ON STRENGTH AND MUSCLE MASS

Tekstissä puhutaan yhdestä HIT-sarjasta, jolla viitataan siis tässä yhteydessä yhteen pudotussarjaan. Lienee lähinnä filosofinen kysymys, pidetäänkö pudotussarjaa sitten yhtenä pitkänä sarjana vaiko kolmena peräjälkeen tehtynä sarjana. Tutkimusta ei ole ainakaan vielä saatavana kokonaisena tekstinä, joten tarkempaa kuvausta kyseisten pudotussarjojen käytännön toteutuksesta ei ole saatavilla.

Omien kokemuksieni mukaan sarjojen jatkotekniikat (rest-pause, pudotussarjat, pakkotoistot) ovat äärimmäisen hyödyllisiä ajoittain sanan varsinaisessa merkityksessään, eli vaikka sarja on suoritettu loppuun (esim. 10 toistoa), niin sitä jatketaan vielä vaikka 3-4:llä toistolla pudotussarjaa käyttäen. Sen sijaan vieläkin hyödyllisempiä HIT:n kannalta nämä ovat kun sarjat "jäävät kesken"; turhan optimistisesti valitaan liian suuret sarjapainot. Esim. jos tarkoitus on saada ainakin 7 toistoa penkkipunnerruksessa, mutta painot ovat yläkanttiin vedetty ja sarja jää vain 4-5 toiston mittaiseksi, tuolloin on erittäin hyödyllistä käyttää näitä tekniikoita. Tuolloin sarja saadaan "normaalin" pituiseksi.

Ja jos volyymi on suuri, kuten minulla tällä hetkellä (ei kauaa; kasvua haettaessa se ole minulle ainakiin pitkäaikainen vaihtoehto), niin ei noita tekniikoita juuri tule käytettyä, ellei sarja juuri jää "kesken". Harvemmin kyllä. Lisäilen aina treeneissä yleensä ensiksi 2-3 toistoa (tuo toistohaarukkani, 6-8 toistoa, on suuntaa antava; joskus menee 9, 10 tai useampikin toisto; 5 toistoa on ehdoton minimi minulle) ja sitten lisään painoa. Joissain liikkeisä, kuten kyykyssä, olen löytänyt "sweet spotin", eli painoja lisää joka kerta. Ainakin toistaiseksi.

Kunhan tämä kokeilu kertoo minulle tarvittavan, niin palaan perinteiseen alhaisempaan volyymiin. Silloin nuo tekniikat nostavat useammin päätään. Sarjani loppuu siinä vaiheessa kun varmistun - muutaman sekunnin yrittämisen jälkeen - failuresta. Veto liikkeissä pidän viimeisen toiston jälkeen staattisen pidon ja todella hitaan negatiivisen, ja sen jälkeen vielä yritän tehdä puhtaan toiston. Myös muissa liikkeissä missä tuo pito on mahdollista. Kyykyssä teen toisinaan superhitaan negatiivisen viimeisen mahdollisen toiston jälkeen (turvakaiteilla).

Joskus harvemmin teen negatiivis-painotteisia treenejä. Ellington Darden mainittiinkin aiemmin, ja hänen 2 viikon käsi-ohjelman inspiroimana olen joskus kikkaillut:

1 h-i-d-a-s toisto leuanvedossa: muistaakseni Boyer Coe on pystynyt vetämään 60 sek ylös ja 60 sek alas, lukemani mukaan siis.
Hauiskääntö tangolla x 8-12 toistoa
Negatiivisia leukoja x 8-12 toistoa

1 h-i-d-a-s dippi: vastaavanlainen kuin leuanveto
Ojentajapunnerrus x 8-12 toistoa
Negatiivisia dippejä x 8-12 toistoa

3-jakoinen ohjelma on tähän mennessä ollut tehokkain:

1)

Tasapenkki- tai vinopenkkipunnerrus x 6-10
Pec-Deck tai chest fly x 6-10
Pullover x 6-10
Ylätalja tai soutu x 6-10
Maastaveto x 6-10

2)

Takakyykky (joskus esiväsytys reisiojennuksella) x 10-20
Reisikoukistus x 6-12
Pohjenousu x 8-12
Vatsat (vapaamuotoisempi; siltikin 1 sarja failureen - joskus 2 liikettä) x 8-20

3)

Pystypunnerrus käsipainoilla x 6-10
Vipunosto sivulle käsipainoilla x 6-10
Vipunosto taakse käsipainoilla x 6-10
Hauiskääntö (tangolla, käsipainoilla, keskitettynä tms.) x 6-10
Ojentajapunnerrus (joskus lisäksi dippi) x 6-10

Tein tätä ohjelmaa ensiksi maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Sitten lisäsin lepopäiviä treenien väliin 2 (ma, to, su...) jne. Pyrin vähän vaihtelemaan ohjelmia tavoitteiden ja kehityksen mukaan 2-3 kuukauden välein.

The exercise protocol you use with a client should be determined by and if necessary modified or changed based on their goals and ability, not what they find interesting. What they should be interested in is results - Q&A: Changing Protocols To Keep Clients Interested | High Intensity Training by Drew Baye
 
Eikö volyymi ja HIT treeniä voisi yhdistää tekemällä esim. selälle 6-7 eri liikettä joissa vain 1-2 erittäin kovaa työsarjaa eri kulmilla/eri apulihaksilla jolloin lihasta saadaan rasitettua mahdollisimman kovalla teholla ja mahdollisimman monesta kulmasta.

Sarjoja tulee kohtalaisen paljon(volyymia) samalla nivelet kuluvat vähemmän kun ei jatkuvasti hangata nivelien samoja kohtia niin kauan että rustot vahingoittuvat, samoin sarjapainot pysyvät ylhäällä kun osa kolminivelliikkeiden lihasryhmistä lepää valillä suoritustavan tai kulman muutoksen avulla. Esim. olkapäille: pystypunnerrus + vipunostot sivulle + pystysoutu.

Samalla voidaan käyttää tehosteita kuten rest pausea, negatiivisia toistoja, jatkuvaa lihasjännitystä ja pudotussarjoja.
 
Kai siinä on se, että HIT -filosofian mukaan tuo 6-7 sarjaa on aika paljon... Olisiko se sitten vaikka somewhat high intensity (SHIT) -treeniä?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kai siinä on se, että HIT -filosofian mukaan tuo 6-7 sarjaa on aika paljon... Olisiko se sitten vaikka somewhat high intensity (SHIT) -treeniä?

Paremminkin VHIT very high intensity training, eli kikkailemalla kulmilla ja liikesuunnilla saadaan tehot pidettyä päällä kauemmin ja loppuu arvelut siitä riittääkö yksi sarja vai ei.
 
Hieman on aikaa vierähtänyt edellisestä postauksesta...

Mitä tulee treenivolyymiin (kuinka monta liikettä per lihas/treeni), niin edelleenkin se on hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi minun aiempi - korkea volyyminen - ohjelma tuotti tulosta erityisesti "kiristymisen" ja "aerobisen" vaikutuksen piirissä. Lihastakin tuli, lihaskestävyyttä, mutta kyseessä olikin vain kokeilu. Nyt olen siirtynyt alhaisempaan volyymiin, mutta frekvenssi on myös kasvanut. Toinen viikko menossa 1-jakoista ohjelmaa, jota teen nyt 3 kertaa viikossa. En tiedä kuinka kauan pystyn näin jatkamaan, mutta ainakin vielä kehitys on ollut nopeaa.

Spesialisaatiossa kädet ja jalat (takakyykky):

A)

Takakyykky x 8-20 (ko. painoilla 20 toistoon asti, sitten lisää painoja enemmän kerralla; taas 7-10 toistoa --> 20 toistoon)
Leuanveto x 8-12
Dippi x 10-12
Hauiskääntö tangolla x 8-10
Vipunosto sivulle käsipainoilla x 8-12
Pohjenousu x 10-20
+ Forkut

B)

Takakyykky x 8-20 (eli jos aiemmassa treenissä meni ko. painoilla vaikkapa 12 toistoa, niin tavoite on nyt 14-16, esimerkiksi näin)
Maastaveto x 6-12
Pystypunnerrus niskan takaa x 8-12
Vipunosto taakse x 8-12
Hauiskääntö tangolla x 8-10
Shrug x 8-12
+ Niska/kaula

C)

Takakyykky x 8-20 (sama homma jatkuu)
Keskitetty hauiskääntö x 8-10
Ojentajapunnerrus x 8-12
Reisikoukistus x 8-15
Pohjenousu x 10-20
Sit-ups lisäpainoillla x 10-20
+ Forkut

Rinta ja selkä kasvavat "naurettavan" helposti, verrattuna käsiin ja jalkojen kohdalla varsinkin pohkeisiin. Sen takia en juurikaan keskity selän/rinnan lihaksiin tässä treenijaksossa.
 
Paremminkin VHIT very high intensity training, eli kikkailemalla kulmilla ja liikesuunnilla saadaan tehot pidettyä päällä kauemmin ja loppuu arvelut siitä riittääkö yksi sarja vai ei.

Eri kulmilla "kikkailu" on hyvin yksilöllistä. Jos toisella esim. selkä (kuten minulla) kasvaa todella helposti, pelkästään yhdellä liikkeellä ja yhdellä sarjalla, niin ei ole tarvetta tehdä eri kulmista eri liikkeillä. Volyymi on hyvin yksilöllistä. Treeni pitäisi optimoida/suunnitella siten, että tavoitteisiin päästään (= katsoa miten kroppa ottaa vastaan ko. treeniä sekä huomioiden omat tavoitteet; laihtuminen, lihaskasvu, voimankasvu...), ei niin, että "tehdään varman päälle vielä pari liikettä". Eikä mitään tulisi muutenkaan tehdä luulojen perusteella. Sikäli mikäli kroppa ottaa treenin hyvin vastaan 5-7 eri liikkeellä per lihasryhmä (ottaen huomioon että tavoitteisiin päästään), niin sitten kannattaa tehdä niin. Tähän ei ole olemassa mitään nyrkkisääntöä, mutta ohjenuorana suosittelisin aloittelijalla kahta koko-kropan-treeni viikossa, tämä olisi ihan hyvä lähtökohta.

Jos esim. selkä kasvaa hyvin yhdellä liikkeellä, mutta kahta liikettä kokeiltuasi huomaat sen olevan vielä parempi, niin jatka kahdella liikkeellä. Jos se on huonompi, niin jatka yhdellä. Tässä viittaan lähinnä yläselkään, koska mielestäni maastavedon - tai edes sjmv:n - tulisi kuulua treeniohjelmaan. Eli maastaveto + 1 yläselän liike (voi vaihdella) voisi olla hyvä lähtökohta. Seuraava muutos olisi esim. mave, leuanveto ja kulmasoutu. Tai sitten pullover (erityisesti koneversiona jos mahdollista). Tällä hetkellä minulla on kierrossa todella alhainen volyymi rinnan/selän kohdalla, mikä ei haittaa kehitystä, mutta jos tekisin esim. 3 jakoisella ohjelmalla, niin kyllä selkä/rinta treeni koostuu "vain" 2-3 liikkeestä:

Rintatreeni esim:

1. Esiväsytys + pääliike; esim. pec-deck/vipunosto maaten/chest fly taljassa + penkki/chest press
2. Pääliike ja eristävä liike "erikseen"; esim. dippi ja pec-deck (näiden välissä voisi olla joku toinen lihasryhmä)
3. Pelkkä dippi, penkki (vino- tai tasapenkki), vipunosto maaten, chest press tai pec-deck tms.

Jos teen vain yhden liikkeen, niin silloin toistomäärä on yleensä korkeampi, ja käytän useammin (verrattuna 2 liikkeeseen, siltikin aika harvoin) sarjojen jatkotekniikoita. Selälle teen treenin muuten samalla kaavalla, mutta teen maastavedon (tai vähintään hyperextension) lähes jokaisessa treenissä. Tämän hetkinen ohjelma on poikkeus.

Selkätreeni esim.

1. Esiväsytys + pääliike; esim. pullover + kulmasoutu/ylätalja/leuanveto
2. Päälike ja eristävä tai vain eri kulmasta tuleva liike "erikseen"; esim. leuanveto ja kulmasoutu
3. Pelkkä leuanveto, maastaveto, kulmasoutu, pullover, ylätalja tms.

Yläselkä siis 1-2 (joskus ehkä 3) liikkeellä, ja alaselälle jokin liike. Ajattelen maastavedon kuitenkin kokonaisvaltaisena liikkeenä, mutta alaselälle se kuitenkin on äärimmäisen hyvä liike.
 
Eli käytännössä Hit ohjelma voisi näyttää vaikkapa tältä ?
1-jakoinen 1-3 treeniä viikkoon, palautumisen mukaan.

1x20 Kyykky (widowmaker)
1x15 Sjmw
1x8-12 Penkkipunnerrus
1x8-12 Leuanveto/kulmasoutu
1x8-12 Hauiskääntö/ojentajat
 
Eli käytännössä Hit ohjelma voisi näyttää vaikkapa tältä ?
1-jakoinen 1-3 treeniä viikkoon, palautumisen mukaan.

1x20 Kyykky (widowmaker)
1x15 Sjmw
1x8-12 Penkkipunnerrus
1x8-12 Leuanveto/kulmasoutu
1x8-12 Hauiskääntö/ojentajat

Kyllä. Itselläni on kokeilussa tuo 20 toiston kyykkysarja-menetelmä (ko. painot 20:n toistoon asti ja sitten kerralla enemmän painoja lisää), yleensä tuli vain lisättyä painoa 8-12 toiston haarukalla. Sjmv:n kanssa tekisin toisinaan "normaalia" mavea, ja ottaisin joskus kierrossa esim. takareidet ja pohkeet erikseen (reisikoukistus ja pohjenousu). Sjmv/mave ottaa kyllä takareisiin, mutta itse ottaisin kiertoon välillä suoraankin nuo takareidet. Ja varsinkin pohkeet kannattaa välillä treenata huolella, ellei ne kasva - teillä joillakin onnekkailla - todella hyvin muutenkin.
 
Olen ajatellut että ottaisi treenissä A Kyykky 1x20 + Sjmw 1x15 ja treenissä B Kyykky 1x20 + trapbar (etureiskaa) veto 1x15
Vähän saman tapaista mitä Stuart McRobert suosittelee tossa Beyond Brawn kirjassa.
 
Olen ajatellut että ottaisi treenissä A Kyykky 1x20 + Sjmw 1x15 ja treenissä B Kyykky 1x20 + trapbar (etureiskaa) veto 1x15
Vähän saman tapaista mitä Stuart McRobert suosittelee tossa Beyond Brawn kirjassa.

Ohjelmassahan on kyse tavoitteista ja siitä miten keho reagoi tietynlaiseen treeniin. Itse ottaisin ajoittain mukaan pohkeita ym. lähinnä siksi, että treenaan "kehonrakennus"-orientoituneesti. En myöskään unohtaisi dippiä. Ja vatsojakin voisi ottaa mukaan, riippuen siitä miten treeni tarttuu.
 
Mekaaniset pudotussarjat.

Tulipa mieleeni ajatus mekaanisista pudotussarjoista. Lienee hieman "harmaalla alueella", että olisiko tämä HIT-periaatteiden kohdalla sarjan jatkotekniikka vai jotain muuta, mutta mielestäni voisi olla kokeilemisen arvoista. Esim. hauiskäännössä; jos kääntö suoritetaan tangolla siten, että nojataan liikkeen huipussa hieman eteenpäin (pitäen lihastyön maksimeissa) ja pitäen kädet liikkeen ala-asennossa (alku) hieman koukussa (samasta syystä) - mistä puhuin ketjun alussa - täten äärimmäisen puhtaalla toistotekniikalla, niin olisiko mahdollista saada puristettua 1 tai 2 - ehkä enemmänkin - toistoa siten, että sarjaa jatketaan "normaalilla" hauiskääntö-tyylillä? Eli kun failure saadaan tällä puhtaalla tyylillä, niin tehtäisiin vielä niin monta toistoa kuin mahdollista siten, että pidetään selkä suorana, kädet lähes kokonaan suorana liikkeen alussa ja lopussa kädet melkein "lepoasennossa" liikkeen huipussa. Ilman huijaamista tietysti. Laitan kokeiluun. Saa nähdä vaikuttaako millään tavalla.
 
Mekaaniset pudotussarjat.

Tulipa mieleeni ajatus mekaanisista pudotussarjoista. Lienee hieman "harmaalla alueella", että olisiko tämä HIT-periaatteiden kohdalla sarjan jatkotekniikka vai jotain muuta, mutta mielestäni voisi olla kokeilemisen arvoista. Esim. hauiskäännössä; jos kääntö suoritetaan tangolla siten, että nojataan liikkeen huipussa hieman eteenpäin (pitäen lihastyön maksimeissa) ja pitäen kädet liikkeen ala-asennossa (alku) hieman koukussa (samasta syystä) - mistä puhuin ketjun alussa - täten äärimmäisen puhtaalla toistotekniikalla, niin olisiko mahdollista saada puristettua 1 tai 2 - ehkä enemmänkin - toistoa siten, että sarjaa jatketaan "normaalilla" hauiskääntö-tyylillä? Eli kun failure saadaan tällä puhtaalla tyylillä, niin tehtäisiin vielä niin monta toistoa kuin mahdollista siten, että pidetään selkä suorana, kädet lähes kokonaan suorana liikkeen alussa ja lopussa kädet melkein "lepoasennossa" liikkeen huipussa. Ilman huijaamista tietysti. Laitan kokeiluun. Saa nähdä vaikuttaako millään tavalla.

Erittäin hyvä keino muuttaa tangolla tehtävä hauiskääntö vieläkin paremmaksi, on käyttää päkiöiden alla noin 4 sentin koroketta. Ei juurikaan vähennä käytettävän malmin määrää. Tällöin voi keskittyä tikkusuorana(torso/ruho) olemiseen ala-asennossa. Mahdollisesti jotkut taitavat pienen vastaantulon hauiksen supistuessa. Näin olen nähnyt suurillakin raudoilla tehtävän, vaikkein ole ollut ns. high intensive training-harjoittelua.

Eri asia on sitten se miten sujuu "laudalta poistuminen kesken rasituksen", jos käyttäisi ns. mekaanista pudotus-sarjaa, mistä kirjoitit. Toisaalta menetelmä ei sopine tähän kovin hyvin, sillä ero voimien suhteen ei ole suuri. Sen sijaan tietyn lihasryhmän solut voivat aktivoitua eri tavalla tuolla mitättömällä muutamien senttien korotuksella. Heijjarihauis esim. kohdistaa solurasitusta väistämällä hauiksen ylemmille soluille suhteessa enemmän kuin oppikirjakäännöt. On yksilöllistä tietenkin miten lihas silti kehittyy. Samoin hack-kyykyllä pyritään kehittämään "ei-porkkanan muotoisia reisiä"...jos asiaan on geneettisia valmiuksia. Tämä esimerkkinä siksi, että joskus ajatellaan liian mustavalkoisesti, että vaikka lihas toimiikin kokonaisuutena, niin rasituspisteet voivat suhteellisesti vaihdella....Kyllähän alaviistopenkki rasittaa koko rintaa, silti on hyvä käyttää muitakin kulmia ainakin pitkässä juoksussa jne. Mutta ei välttämättä samassa treenissä, riippuen harjoittelijan kyvystä "selviytyä rasituksesta" ja muistakin seikoista.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom