Ei kai sentään kahvia voi laittaa samalle viivalle muiden päihteiden kanssa.
En minäkään juo kahvia, mutta miksei voisi? Käsittääkseni kahvi aiheuttaa voimakkaamman riippuvuuden kuin eräät laittomat huumeet. Kahvin sisältämä kofeiini on myös hengenvaarallinen suurilla annoksilla. Kahvi nyt vaan sattuu olemaan niin vanha juttu kulttuurissamme, ettemme miellä sitä päihteeksi. Samalla tavalla muissa kulttuureissa on käytetty erilaisia yrttikasveja, jotka meillä luokitellaan huumeiksi.
En polta, tulee päänsärkyä, en käytä alkoholia, maistuu pahalle.
Minäkään en käytä alkoholia.
Nuorena harkitsin huumeiden kokeilua, järki sanoi että säilytä järkikultasi, varjele aivojasi. En kokeillut.
Pahoittelen hieman humoristista , osittain tahallista virhetulkintaa, mutta sain sellaisen kuvan ensilukemalla, että harkitsit
kaikkien huumeiden kokeilua. Älä pahastu, en minä millään pahalla.
Sanana huume tarkoittaa ainoastaan päihdettä, jonka käyttö, hallussapito, myynti ja valmistus on määritelty rangaistaviksi teoiksi. Sana
huume ei kuvaa millään tavalla itse aineen ominaisuuksia. BTW minäkään en käytä
huumeita, jos nyt tässä yhteydessä nuuskaa ja teetä ei lasketa siihen ryhmään. Nuuskan sisältämä nikotiinihan aiheuttaa yhtä voimakkaan, tai lähes yhtä voimakkaan riippuvuuden kuin opiaatit.
Huumeidenkäyttö aiheuttaa pelkkää tuhoa.
Nämä ovat niitä ikuisuuskysymyksiä. Väittäisin, että kyllä huumeiden ja alkoholin käytöllä voi olla positiivisiakin seurauksia. Uskoisin, että valtaosa suomalaisista alkoholinkäyttäjistä kokee alkoholin nauttimisen enemmän positiivisena kuin negatiivisena. Ystävien kanssa nautittu punaviini tai kaveriporukalla otetut sopivat hutikat varmasti tuovat mukavia hetkiä monen elämään. Itsekkin aikoinaan, kun vielä alkoholia nautin, koin monia mukavia hetkiä hyvässä seurassa. Niitä on kiva vielä vuosienkin jälkeen muistella.
Kannabis, vaikka onkin ns. lievä huume, voi aiheuttaa käyttäjälleen paljon vahinkoa. Kannabispsykoosi on tuttu psykiatristen sairaaloiden lääkäreille ja hoitajille. Jotkut jäävät kannabikseen koukkuun välittömästi ensimmäisestä kokeilusta, ei heille riitä viikonloppupössyttely vaan huumetta pitää saada joka päivä useita kertoja päivässä. Tällainen tolkuton käyttö saa aikaan ihan samat seuraukset kuin muidenkin huumeiden käyttö: yhteiskuntavastaisuus, vastuuttomuus, passiivisuus, saamattomuus, keskittymiskyvyttömyys, holtittomuus, välinpitämättömyys ulkoisesta olemuksesta, lopulta aggressiivisuus, harhaluulot, omituiset kuvitelmat, itsemurhahakuisuus, ja viimein rikollisuus.
Kyllä. Kannabiksen käyttäjistä osa ajautuu ongelmiin käytön vuoksi, aivan kuten muidenkin päihteiden kautta. Tietääkseni kannabiksesta ongelmiin joutuva osuus on kuitenkin huomattavan pieni verrattuna näihin perinteisiin viinaan ja tupakkaan. Kannabiksenhan ei tiedetä aiheuttavan juurikaan fyysista riippuvuutta, eikä verrattain pahoja vieroitusoireita. Psyykkinen riippuvuus on kuitenkin uhkana. Loppupeleissähän koko laillistusdebatissa oleellista ei ole edes, että kannattaako kannabista käyttää tai mitä se aiheuttaa. Kysymyshän on yksinkertaistettuna siitä, että muodostuisivatko
kokonaishaitat pienemmiksi, jos kannabis olisi laillista.
Kannabis voi myös toimia porttina muihin huumeisiin. Tämän kaiken tiedän seurattuani yhden ja sen ainoan tuntemani kannabiksen käyttäjän elämää. Kannabiksen jälkeen tulivat LSD ja ilmeisesti myös amfetamiini.
Porttiteoriastahan on kiistelty iät ja ajat. Klassinen porttiteoria esitti, että kannabiksen kokeilu ja käyttö, sai käyttäjän pikkuhiljaa haluamaan kovempia huumeita. Asiaa on tutkittu jonkun verran. Kannabiksella ei ole mitään sellaista ominaisuutta, joka saisi käyttäjän haluamaan kovempia huumeita. Porttiteoria voi toteutua, varsinkin kannabiksen ollessa laitonta, joidenkin sosiaalisten mekanismien kautta. Toisaalta porttiteoria esitetään usein niin, että heroiinin käyttäjät ovat aloittaneet kannabiksella. Tämä on mielestäni täysin typerä väite. Väittäisin, että hyvin harva on aloittanut kannabiksella. Valtaosa on aloittanut alkoholilla tai tupakalla. Toisaalta varmasti kaikki narkomaanit ovat jossai elämänsä vaiheessa käyttäneet kannabista, mutta se ei mielestäni ole oleellista. Samalla tavalla voitaisiin sanoa, että heraproteiini on portti steroideihin. "Kaikki steroidien käyttäjät ovat aloittaneet heralla". Totta. Mutta se ei tarkoita sitä, että heran itsensä joku ominaisuus saisi haluamaan hormooneita.
Tämän kaiken tiedän seurattuani yhden ja sen ainoan tuntemani kannabiksen käyttäjän elämää. Kannabiksen jälkeen tulivat LSD ja ilmeisesti myös amfetamiini.
Vähän sarkastisesti voisin todeta, että otanta ei ainakaan ole liian suuri. Akateemisesti koulutettuna tunnen läheisesti lukuisia kannabiksen käyttäjiä. Heitä kaikkia yhdistävä piirre on se, että he käyttävät kannabista satunnaisesti. Osa käyttää kerran kesässä, toinen kerran pari kuukaudessa. Vastaavasti tunnen myös monia alkoholin käyttäjiä. Heistäkin käytännössä katsoen kaikki käyttävät alkoholia kohtuudella. Alkoholin kanssa tosin monet tekevät tyhmyyksiä aika usein. Itsekkin olen läheltä nähnyt alkoholin käytöstä aiheutuvaa paskaa. Silti en ole kriminalisoimassa alkoholia siitä yksinkertaisesta syystä, että reguloituna sen aiheuttamat haitat yhteiskunnalle ja yksilölle ovat pienemmät. Vai voitko väittää, että ammoinen kieltolaki oli mistään vinkkelistä katsottuna onnistunut?
Toivoisin teidän kieltolain kannattajien ymmärtävän sen tärkeän seikan, että me liberaalin päihdepolitiikan kannattajat haluamma ainoastaan positiivisia muutoksia yhteiskuntaan. Emme me halua lisää narkomaaneja Suomeen. Sekä humaanista, eettisestä, että taloudellisesta näkökulmasta katsoen näen, että kieltolaille on parempi vaihtoehto: säännöstelty jakelu.