Nokiasta, ja pian varmaan Roviostakin, meuhkattaessa olisi syytä muistaa, että mikään ei ole ikuista. Se kuuluu globaalin maailman luonteeseen, että asiat kehittyvät ja kehityksen kärjessä eivät aina kulje samat firmat tai ihmiset. Ihan samalla tavalla Microsoft on kutistunut murto-osaan vanhoista suuruusvuosistaan, Facebook on jäämässä menneisyyteen, Apple alkaa vaikuttaa tavalliselta kuolevaiselta ja tuskin Googlekaan jatkaa ikuisesti. Suomen talouden ongelma ei ole niinkään se, että Nokia luhistui tai että telakka- ja paperiteollisuus ovat taantunut hitaasti jo pitkän aikaa. Näin tapahtuu joka paikassa. Ei Yhdysvalloissakaan autoteollisuus ole enää sitä, mitä se ennen oli, mutta melkoinen talousmahti alue on vieläkin. Iso-Britannian kaivosteollisuudesta on jäljellä vain rippeet. jne.
Suomen ongelma on siinä, että tänne ei tule uusia menestystarinoita samaa vauhtia kuin vanhat hiipuvat. Entä mistä tämä johtuu ja mitä asialle voitaisiin tehdä? Suomessa yritetään vastata muutokseen sillä, että vanhoja teollisuudenaloja pyritään pitämään hengissä tukemalla niitä, jotta vanhojen alojen hiipuminen olisi hitaampaa kuin uusien syntyminen. Tämän lisäksi uusia aloja pyritään auttamaan Tekesin ja vastaavien kautta. Lienee jo kaikille selvää, että tämä ei ole osoittautunut toimivaksi konseptiksi, joten asiasta lienee turha jauhaa enempää ja siirtyä siihen, mitä voisi tehdä? Ensimmäinen vaihtoehto lienee, että tehdään samaa kuin nyt, mutta paremmin. Eli esimerkiksi kohdennetaan valtion tekemät investoinnit paremmin. Toki voin olla väärässä, mutta en jaksa uskoa tähän. Jos asian voisi korjata näin helposti, se olisi varmasti jo tehty ja jos se ei ole onnistunut ennenkään useista yrityksistä huolimatta, niin 72. yritys on tuskin radikaalisti erilainen.
Mikäli vanhoja aloja ei pystytä pitämään hengissä, niin miten edistää uusien syntymistä? Vanhojen alojen hengissä pitäminen ei ole muuten tainnut onnistua missään länsimaasa, vaikka kaikkialla on yritetty. Uusia menestyskonsepteja yhdistää yleensä parikin tekijää. Ensinnäkin kantavana voimana on yleensä verrattaen nuorista ihmisistä koostuva joukko ja toiseksi olemassa olevat, paikkansa vakiinnuttaneet tahot yleensä naureskelevat alkuun koko hommalle. Niin ja tietenkin se, että jokaista onnistunutta liikeideaa kohden syntyy varmaan tuhat epäonnistunutta, joiden kohdalla voisi jopa sanoa, että alun naureskelu tuli aiheesta. Mitkä tekijät aiheuttavat sen, että Suomessa tätä kehitystä ei tapahdu samassa määrin kuin vaikkapa Yhdysvalloissa tai Ruotsissa? Syynä on varmasti osittain asenteet, kuten epäonnistumisen ja epävarmuuden pelko, joihin on varmasti erittäin hankala puuttua varsinkaan lyhyellä tähtäimellä. Väitän kuitenkin, että syitä löytyy myös lainsäädännöstä.
Suomesta lähtee jatkuvasti paljon yrittäjiä Viroon ja muihin maihin. Nuorta ja koulutettua väkeä lähtee myös enenevissä määrin ulkomaille. Vastaavasti en ole kuullut juurikaan tarinoita, että ulkomailta olisi tullut joku liikeideansa kanssa Suomeen ja perustanut tänne uuden ties minkä. Piilaakson tavoin emme varmaan voi houkutella väkeä, mutta edes jonkun? Vaikka otanta on pieni, niin kaikki Suomesta "karkuun" muuttaneet ovat valittaneet korkeita veroja, työntekijän palkkaamisen riskejä sekä sitä, että viranomaisten kanssa on hankala asioida. Hankala asioiminen on ollut sitä, että lomakkeita joutuu täyttämään liikaa, moneen paikkaan joutuu toimittamaan samat tiedot, päätösten tulemisessa kestää kauan ja mitättömien (osittain mielipide) pikkuasioiden takia saattaa koitua suuria hankaluuksia. Myös säätä parjataan, mutta sille ei kukaan voi mitään. Myös henkilökohtaisen konkurssin mahdollistaminen olisi varmasti kaivattu toimenpide.
Voisiko siis olla niin, että aivovuodon saisi kääntymään tai ainakin hidastumaan ja että uusia toimialoja syntyisi, jos käännettäisiin suuntaa, eli verot alas, työmarkkinat vapaiksi ja byrokratia minimiin? Tämä näyttäisi olevan toimiva konsepti monessa muussa maassa.
EDIT: Lisätään vielä se, että Suomessa on käyttäjällensä yksi maailman parhaista verovaroilla kustannetuista päivähoidoista, kouluista, sosiaaliturvista, jne. Nämä eivät valitettavasti näytä keinoilta, joilla investointeja ja menestysideoita saataisiin houkuteltua maahan. Ts. Kyseisten asioiden laajentaminen tuskin on vastaus talousongelmiin. Vieläkö joukkorahoitus on muuten Suomessa kiellettyä? Oli tai ei, niin pelkästään se, että joukkorahoitus on joskus ollut kiellettyä, kertoo siitä, kuinka huonosti Suomen lainsäädäntö vastaa nykypäivän maailmaa.