Miten maamme talous oikein saadaan kuriin?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Vartiainen on yks vitun pullasorsa. Jos joku on ollut joskus demari, kertoo se tarvittavan. Ei jatkoon.
Tästä voidaan olla yhteistuumin eri mieltä. Tässä esimerkiksi kirjoitus siitä, miten opposition ja hallituksen erimielisyyttä korjaustavoista voitaisiin vertailla: http://juhanavartiainen.fi/2015/aka...kamiesekonomistit-paavo-teittisen-naishuolet/. Minusta on virkistävää vaihtelua poliittiseen keskusteluun, että oikeasti yritettäisiin löytää se todennäköisimmin toimiva ratkaisu jatkuvan jänkkäämisen sijaan.
 
Huutelipa joku proffa tuossa sitäkin, että Sipilän pitäisi nyt pyytää teollisuutta tekemään parempia tuotteita. Tuollainen on samantasoista tuubaa kuin pytää SAK:ta kertomaan duunareille, että nostavat nyt tuottavuuttaan 50 prosenttia, niin voidaan samalla nostaa palkkoja 25 prosenttia ja samalla ylitetään Sipilän kilpailukykyloikan tavoitteet.

Sitähän sanotaan, ettei yritysjohtajana oleminen tee kenestäkään taloustieteen asiantuntijaa. Sen sijaan pölytynyttä kansiksen proffaa uskotaan kuin parastakin bisnesgurua.
 
Sitähän sanotaan, ettei yritysjohtajana oleminen tee kenestäkään taloustieteen asiantuntijaa. Sen sijaan pölytynyttä kansiksen proffaa uskotaan kuin parastakin bisnesgurua.

Vartiaisen blogissa kuvataan Haaparantaa:

Talouspolitiikan akateemisista kriitikoista esimerkiksi juuri Pertti Haaparanta on aivan omaa luokkaansa, koska hän kykenee tekemään monipuolisia laskelmia kiinnostavien teoreettisten ideoiden pohjalta

Toki sitten Vartiainen puolustelee virallisia laskelmia, mutta toki unohtaa sopivasti mainita että Haaparanta usein viittaa IMF:n, OECD:n yms. laskelmiin missä uskoisin olevan hieman eri tason resurssit ja osaaminen kuin Suomessa.

Silti onhan Vartiainen poliitikon roolistaan huolimatta uskottavuudeltaan ihan eri tasoa kuin joku Lepomäki, mikä menee samaan sarjaan kansantaloudesta puhuttaessa kuin Pekka Reinikainen evoluutiosta.
 
Nokiasta, ja pian varmaan Roviostakin, meuhkattaessa olisi syytä muistaa, että mikään ei ole ikuista. Se kuuluu globaalin maailman luonteeseen, että asiat kehittyvät ja kehityksen kärjessä eivät aina kulje samat firmat tai ihmiset. Ihan samalla tavalla Microsoft on kutistunut murto-osaan vanhoista suuruusvuosistaan, Facebook on jäämässä menneisyyteen, Apple alkaa vaikuttaa tavalliselta kuolevaiselta ja tuskin Googlekaan jatkaa ikuisesti. Suomen talouden ongelma ei ole niinkään se, että Nokia luhistui tai että telakka- ja paperiteollisuus ovat taantunut hitaasti jo pitkän aikaa. Näin tapahtuu joka paikassa. Ei Yhdysvalloissakaan autoteollisuus ole enää sitä, mitä se ennen oli, mutta melkoinen talousmahti alue on vieläkin. Iso-Britannian kaivosteollisuudesta on jäljellä vain rippeet. jne.
Millä mittarilla mitaten Microsoft on kutistunut murto-osaan?

saupload_eb1c2ae16313c71310066e8b1c0182ba.png
 
Millä mittarilla mitaten Microsoft on kutistunut murto-osaan?

saupload_eb1c2ae16313c71310066e8b1c0182ba.png

Ahaa. Oli vain sellainen mielikuva, että ei olisi enää samanlaista markkinaosuutta käyttöjärjestelmissä yms. kui vuosituhannen vaihteessa. Noh, pointti kävi varmaan kuitenki ilmi? Eli muissakin maissa on romahtavia ja romahtaneita jättiläisiä.
 
Kodak anyone?

Kyllähän noita detroitteja löytyy, englantilaisia hiilikaivoksia, ruhrin alueen hiilikaivoksia, mc donnell douglas, pan am, saab henkilöautot..

Onhan noita maailma täynnä entisiä suuruuksia. Luovan tuhon Schumpeterin tuho-puolta


Vaan pitäis yhteiskunnan olla sopivan kevyt että sitä luovaa puolta olisi myös. Ny on liikaa destructionia ilman creativea..
 
Vartiaisen blogissa kuvataan Haaparantaa:



Toki sitten Vartiainen puolustelee virallisia laskelmia, mutta toki unohtaa sopivasti mainita että Haaparanta usein viittaa IMF:n, OECD:n yms. laskelmiin missä uskoisin olevan hieman eri tason resurssit ja osaaminen kuin Suomessa.

Silti onhan Vartiainen poliitikon roolistaan huolimatta uskottavuudeltaan ihan eri tasoa kuin joku Lepomäki, mikä menee samaan sarjaan kansantaloudesta puhuttaessa kuin Pekka Reinikainen evoluutiosta.

Pölytynnyt kansiksen proffa oli ehkä turhan vahva ilmaus :D molemmilla, leikkaajilla ja elvyttäjillä, on omat sokeat pisteensä. Leikkaajat olettaa, että yritysjohtajat laittaa veronalennukset investointeihin eikä osinkoihin ja elvyttäjät uskoo, ettei yritysjohtajat punnitse elvytyksen jälkeistä aikaa vaan toimii robotin lailla mitä tulee investointeihin. Loppujen lopuksi kyse on siitä, kumman näkemyksen uskoo olevan todennäköisemmin osuvan maaliin ennustuksissaan. Lopullista vastausta ei ole eikä tule olemaan, koska ihmisen epärationaalinen käyttäytyminen on niin pirun vaikea mallintaa. Siksi se, että yritettäisiin etsiä lopullista vastausta edellä mainittujen näkemysten paremmuudelle, muuttuu "mun tutkija on parempi, kun sun tutkija"-väittelyksi. Siksi myös koitan pitää tämän keskusteltun omalta osaltani kepeänä haastamisena ja provoiluna. Maamme talous-palsta on tämmöinen laiskan miehen vaihtoehto banderollien heilutukselle. Samallahan tässä saattaa oppiakin jotain :)

...Vaan pitäis yhteiskunnan olla sopivan kevyt että sitä luovaa puolta olisi myös. Ny on liikaa destructionia ilman creativea..

Provoilu jatkukoon. Samaa mieltä olen tuosta. Yhteiskunta tulee "kevenemään" joko päätöksillä tai sitten väkisin. Väkisin siksi, että epätyypilliset (yrittäjämäiset) työsuhteet tullee lisääntymään, eikä se Ay-liike olekaan enää ansiosidonnaisen jälkeen työttömän paras kaveri. Siksi poliittiset päätökset kannattaisikin tehdä nämä faktat edellä eikä AY-liikkeen sanelun ehdoilla. Ehkäpä tässä on myös se uuden Nokian alku?
 
Yksi suomalainen ongelma on se, ettei ymmärretä riittävästi markkinointia, ei asiakaskokemuksen merkitystä (tapaus Apple versus Nokian 2007-2008 huippumallit), eikä jälkimarkkinointia, eli palveluita.

Eihän Applekaan ole teknisesti tai mekaaniselta kestävyydeltään sen parempi kuin kilpailijat, mutta sai kosketusnäyttömallien alkuaikoina pirunmoisen etumatkan ja kovan maineen rakennettua sillä, että käyttäjäkokemus oli kilpailijoihin verrattuna ylivoimainen.

Alkaa olla vanha aihe ja offtopikkia, mutta et voisi olla enempää väärässä. Apple meni ohi nimenomaan puhtaasti teknisillä ansioilla. Ei hyvää käyttäjäkokemusta mitkään markkinoijat tee, vaan insinöörit. Kun teknologiafirman johtoon laitetaan ekonomi tai juristi, katastrofi odottelee jo nurkan takana. Isoin moka oli se että kuviteltiin kännykän olevan laitteena "valmis" ja uuden kehittämisen sijaan pistettiin tuotekehityskoneisto säästämään kustannuksia.

Tämän voin allekirjoittaa:
"Applen voitto perustui pitkälti siihen, että Steve Jobs oli paljon paremmin perillä yhtiön teknologiasta kuin mitä Nokian ylin johto oli omastaan."
http://www.digitoday.fi/bisnes/2015...uloksia-applella-muttei-nokialla/201512344/66
 
Niin siis viittasin käyttäjäkokemuksella käytettävyyteen, mikä tuli ja tulee pääasiassa käyttöjärjestelmästä, softasta, ei niinkään paljoa raudasta. Tai toki se vaati ensin senkin, että rauta kehitettiin riittävälle tasolle. Esim. joskus 2002-2004 paikkeilla rauta ei vielä ollut riittävää ja ihan nippanappa oli edes silloin 2007 paikkeilla, nykyisten kosketusnäyttötaskutietsojen alkuaikoina. Nokialla softaan/käyttöjärjestlemään ei ajoissa panostettu riittävästi, vaan roikuttiin liian kauan Symbianissa, koska sillä pystyi vielä tekemään voittoa osin vanhan maineen avulla. Eli joo, käyttäjäkokemuksen tosiaan tekevät insinöörit, multikoissa/älyluureissa nimenomaan käyttöjärjestelmä. Ratkaisevina vuosina Nokia oli siinä Applea selvästi hitaampi ja huonompi, todennäköisesti koska ylin johto ei ottanut alan muutosta tosissaan, eli sitä, että kännyköistä tulee ihan justkohta (siis justkohta = 2002, kun ekat 3G ja kamerakännyt tulivat -> 2007-2008, kun ekat nykyisen kaltaiset multikat tulivat) taskutietokoneita. 2007 oli jo liian myöhäistä kääntää kelkkaa, se olisi pitänyt tehdä 2000-luvun alussa jo. Ollila ja kaverinsa Nokian ylimmässä johdossa eivät siihen kyenneet.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%

Sinällään kuvaavaa, että kun suurin osa, elleivät kaikki, mittarit ja indikaattorit ovat näyttäneet punaista 6 vuotta putkeen, niin kirjoitetaan, että "on käymässä vaikeaksi". Ei ole nimittäin ainot kirjoitus, jossa asia ilmaistaan tuohon tyyliin, eli vähintään vahvasti kaunistellen.
 
Väyrynen määräsi täysin tässä Politiikkaradion jaksossa, hotkaisi Sasin pienenä poliittisena välipalana:
http://areena.yle.fi/1-3013289
Toivottavasti Väyrysen aloite menee eduskuntaan ja markasta keskustellaan muutenkin laajalti vakavasti, eikä aina vain huudeta "Euro on Ainoa Oikea Tapa aina ja ikuisesti, laalaa, en kuuntele muuta!".
 
http://elinajamsa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203235-vaaristelya-vai-tiedonpuutetta

Elinalla olisi syytä kirjoittaa tuo otsikko ensin peiliinsä ja vasta sitten keskittyä muiden tyrmäämiseen. Toivottavasti talousopinnot ovat vasta alussa.


http://www.talouselama.fi/uutiset/j...yon+tuottavuudesta+paljastuu+yllatys/a2325645

Tämä on mielenkiintoinen ehdotus. Suomessa siis tuottavuus työtuntia kohden olisi Euroopan huippua, mutta työntekijää kohden Suomi olisikin sitten peräpäässä. Tuohan ei liene muuten mahdollista kuin siten, että Suomessa tehtäisiin hemmetin vähän tunteja työntekijää kohden. Mahtaakohan pitää paikkansa?
 
Viimeksi muokattu:
Tuottamatonta tutkimusta kun karsitaan, niin lisääntyykö vai väheneekö tuottavuus?
 
Tuottamatonta tutkimusta kun karsitaan, niin lisääntyykö vai väheneekö tuottavuus?

Kuten Vattin uusi johtaja sanoo:

Julkisia varoja ei Huhtalan mielestä kannattaisi suunnata kapeasti vain tietyille aloille, vaan tukea tutkimusta laajasti.

”Kun rahaa jaetaan, sen pitäisi olla suorempaa ja yleisempää t&k:n tukemista, eli käytännössä perustutkimusta. Silloin hyödynnettäisiin markkinoiden kykyä poimia voittajia. Eikä niin, että hallitus suuntaa varoja tiettyyn toimialaan tai teknologiaan.”
http://app.kauppalehti.fi/uutiset/ylijohtajalta-kylmaa-kyytia-karkihankkeille/wh33mH6Q/luetuimmat
 

Suositut

Back
Ylös Bottom