Miten kofeiini vaikuttaa SINUUN?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Katsokaa joskus siihen energiajuomatölkin kylkeen ja lukekaa ravintosisältö. Niissä on enemmän sokeria kuin limpsoissa ja kelatkaa kun ala-asteikäiset junnut vetää niitä koulussa. Sitten niitä ipanoita rauhoitellaan antamalla niille pirijohdannaisia. En tajua.. Mun mielestä oikea ikä aloittaa kahvinjuonti ja tupakanpoltto on 16-vuotiaana. Niin minäkin aloitin, kun äite keitti ekat kahvit, kun menin ensimmäiseen kesäduunipaikkaani.

Itse juon aamuisin 2-3 mukillista kahvia. Mulla menee päivä pilalle, jos en saa viettää aamuisin yhtä tuntia keskenäni kahvikupin ja lehden kanssa. En ymmärrä ihmisiä, jotka pystyvät ponkaisemaan suoraan sängystä autonrattiin ja sitten seuraavat 8 tuntia pää jäässä sorvin ääressä. Se tunti on pakko olla... Päivällä juon pari kuppia ja monesti illalla yhden. Kofeiini ei hirveästi vaikuta yöuniin jos se pysyy näissä rajoissa.
 
Mä olen vähän ihmetellyt sitä ettei kahvi vaikuta muhun juuri ollenkaan. Olen juonut kahvia vuosia ja Suomessa saattaa hyvin mennä puoli pannullista aamulla. Juon sitä kuitenkin enimmäkseen tavan vuoksi ja pystyn hyvin olemaan ilman tai juomaan jotain muuta. Mitään vieroitusoireita ei tule, vaikka ulkomailla olen aina ilman kahvia (pl. satunnaiset ostetut kahvit) koska en tykkää pikakahvista. Juon sit vihreää teetä tai vettä aamuisin. Kahvi ei myöskään piristä mitenkään erityisesti.

Energiajuomat ovat asia erikseen ja menen niistä ihan duracell-pupuksi :D En juo energiajuomia oikeastaan ikinä, joten silloin kun haluan piristystä, otan battery strippedin tai sokerittoman red bullin. Sokeriversioihin en koske pitkällä tikullakaan. Viime viikonloppuna tein koko ajan töitä ja ehdin nukkumaan yhteensä n. 6h koko viikonlopun aikana. Pidin itseni hereillä energiajuomilla ja hyvin auttoi. Aamupalaksi vain tölkki energiajuomaa niin jaksoi taas! Vähän oli pää sekaisin, mutta kerrankos sitä...
 
Kahvi antaa korkeintaan minimalisen (placebo?) piristysruiskeen. Päivä lähtee käyntiin ilmankin. Usein ennen treeniä juon 2dl espressoa eli siis ns. quadruple-espresson. Fyysistä vaikutusta ei juuri huomaa, henkistä ehkä potkii käyntiin vähän :)
 
Jos kahvissa on kofeiinia niin vaikutus ei ole lumetta. Toisilla on kovempi sietokyky kuin toisilla ja se varmaan selittää miks joku tärisee kolmen mukin jälkeen,mutta toinen juo pannullisen ilman oireita. Ite join töissä yli pannun kahvia per päivä,sit iski mahaoireita ja järkipoikana lopetin kerralla koko kahvin juonnin. Viikon oli ihan fyysisiäkin oireita. Esim. tunne,että toisessa silmässä olis tikku,vaikkei sielä mitään roskaa ollutkaan. Mahaoireidenkaan syy ei sit ollut kahvissa.

Tunnen pari tyyppiä joilla puoli kuppia kahvia pistää mahan ihan sekasin. Molemmat juo yleensä kahvihetkellä teetä. Se kiinnostais,että mikä kahvissa aiheuttaa niin ison reaktion.? Wikipedia muuten muuten kertoo asiantuntevan hauskasti kofeiinista. Linkin kuvasta selviää tärkeitä asioita kofeiinin käytöstä:) http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Caffeinated_spiderwebs.jpg
MITÄ?!Kofeiinin vaikutus hämähäkkiin??Nyt enää mietityttää miten käy perhosen,kovakuoriaisen tai karvamadon?:)
 
Kofeiinihan vaikuttaa jopa solutasolla yksittäisiin soluihin. Siittiötkin alkavat pyöriä ympyrää hyperaktiivisina, jos niille antaa kofeiinia. Ja kyllä mä huomaan selkeät fyysiset oireet, varsinkin isoilla annoksilla. Karvat nousee pystyyn, kylmät väreet kulkee niskassa ja alan purra leukoja yhteen, sydän voi alkaa tykyttää ja niin edes päin. Mulla on kuitenkin varmaan aika hyvä toleranssi, koska kahvia tykkään juoda paljon. Opiskelujen yhteydessä kahvi on ehdoton juttu. Kuulokkeet korville, täys pannu kahvia ja kunnon musaa tulemaan, niin on ihan fiiliksissä. Jos on kuitenkin univelkaa kertynyt, niin tietyn pisteen jälkeen kofeiini ei auta yhtään, vaan on saatava unta.
 
Jos ny otan koulupäivinä vaikkapa 3-4 aikoihin nii mua alkaa haukottaa ihan helvetisti. Mutta kuitenkin unen saanti on tuolloin vaikeamopaa
 
Kävin tuossa kaverilla kahvilla ja join pari espressoa turinoinnin lomassa. Eipä ole ennen kofeiini niin voimakkaasti vaikuttanut, alkoi ihan kädet tärisemään. Liekö sillä tekemistä ollut asian kanssa, että en ollut vielä aamiaista syönyt ja pari tuntia aikaisemmin olin aamusumpit kuitenkin kiskaissut.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Ainakin voin kertoa pari vuotta taakse päin sijoittuvan kokemuksen kofeiini riippuvuudesta. Kaikki alkoi ensin yö vuoroista ja sitä kautta tuli hommattua kofeiini pillereitä no viikon päästä niitä tuli napsittua jo päiväs aikaankin ja loppuen lopuksi lähes ympäri vuorokauden KYLLÄ myös ilalla pari tämähän ei vaikuttannut uneen muuta kuin positiivisesti sillä tuohon aikaan iski aina masentunut olo päälle ellen syönnyt niitä. Vuorokaudessa tuli syötyä pahimmillaan ihan päivittäin 2000mg eli heitin muutaman kerran päivässä noin 5kpl 100mg pillereitä naamaan ja sitten muutaman tunnin päästä uusiksi vain joku viisaampi tiätää kuinka paljon tuli nautittua pitkinä tuplavuoropäivinä tätä myrkkyä mutta tästäkin tavasta päästiin sitten eroon lisäämällä harrastus toimintaa ja syömällä useaa erinlaista luontais tuotetta ja nykyään ei ole mitään ongelmia tälläkään kofeiini nistillä noiden pillereiden kanssa kun niitä nautitaan vain aamu treenin yhteydessä lähes aina.:)
 
2-4 kuppia kahvia menee päivässä. Välillä jos on juomatta ei huomaa mitään vaikutusta, toisinaan taas ei mistään tule mitään ellei saa kahvia. Huonoina puolina aiheuttaa itselläni ainakin jumalatonta närästystä välillä. Kerran kokeilin lopettaa, neljäntenä päivänä tuli sen verran päänsärkyä että piti taas kupponen hakea. Mutta olisi siitäkin selvinnyt, enemmän siinä on se tapa mistä on vaikeampi päästä irti. Kun on vuosikaudet tottunut aloittamaan päivänsä töissä kahvikupposen kanssa ja viikonloppuisin kotona lukemaan lehteä kahvikupin ääressä, on pirun vaikea enää aloittaa päivää mitenkään muuten mielekkäästi. Voisi kokeilla vaikka juoda kaakaota tai muuta lämmintä, tiedä vaikka ajaisi saman asian. Mutta kyllä se kahvi joskus maistuukin niin perhanan hyvältä, ei tosin aina.
 
Täysi myrkky kokoaine.
En käytä nykyään enää ollenkaan.
Koko elämäni käytin ilman ongelmia vuoden vaihteeseen asti mutta sitten alkoi tulemaan sydämmen tykytyksiä ynm. rytmihäiriöitä ja levottomuutta ja miltei paniikkikohtauksia sen takia. Ihmettelin mistä helvetistä johtuu ja kaveri sanoi että kokeile huvikseen olla ilman kahvia ja heti kahvin lopetuksen jälkeen oireet alkoi lieventyä ja about viikko muistaakseni jo kokonaan tiessään. Ei ole ollut tuon jälkeen mitään oireita ja hyvin on pärjännyt ilmankin kahvia ja ihan kivakin ollut ilman kahvia olla. Juon nykyään kahvin tilalla enemmän vettä. Hampaatkin tykkää varmasti.
 
Meitsiin kofeiini vaikuttaa silloin tällöin käytettäessä (muutaman kerran kuussa) juuri piristävällä tavalla, kuitenkin kofeiinin jokapäiväinen käyttö kumoaa sen virkistävän vaikutuksen. Syy tähän muutaman kerran kuussa tapaan on se että jollain tavalla mulle kofeiini (kahvi ja energiajuomat) aiheuttaa usein juotuna hengenahdistuksia paljon.:(
 
Mä en sais kyllä koskea light cokiksiin, koska suuremmalla annoksella saan ihan hypomanisia oireita. Joskus _harvoin_ ku tulee noita juotua niin tulee vedettyä ihan huvikseen överit niillä. :D Heti huomaa, ku juo jonku kokiksen niin alkaa kylmäämään, katse terävöityy ja pulssi nousee, eli sympaattinen hermosto aktivoituu. Nuo kokikset vie nälän tunteen kokonaan niin, saattaa huomata ettei oo koko päivänä syöny mitään, vaikka ois kuluttanu ihan järkysti energiaa ku liikkuu paikasta toiseen pää kolmantena jalkana. Sitten huomaan, että on melkein hullun kiilto silmissä ja tuhlailen rahojani johonkin turhaan, vaikka normaalisti pihinä en käyttäis rahaa sellaiseen. Eli kofeiini voi olla melkein myrkkyä joillekki...
 
Edit. tupla postaus.
 
Jos kahvissa on kofeiinia niin vaikutus ei ole lumetta. Toisilla on kovempi sietokyky kuin toisilla ja se varmaan selittää miks joku tärisee kolmen mukin jälkeen,mutta toinen juo pannullisen ilman oireita. Ite join töissä yli pannun kahvia per päivä,sit iski mahaoireita ja järkipoikana lopetin kerralla koko kahvin juonnin. Viikon oli ihan fyysisiäkin oireita. Esim. tunne,että toisessa silmässä olis tikku,vaikkei sielä mitään roskaa ollutkaan. Mahaoireidenkaan syy ei sit ollut kahvissa.
Kofeiinin vaikutus voi olla joillakin vähän omituinenkin. Olisi kiva kuulla selitys sille, että reagoin kofeiiniin herkästi alkamalla tärisemään jo pienestäkin määrästä ja siitä tulee huono olo, mutta piristysvaikutusta ei ole minkäänlaista. Aina välillä tulee kokeiltua, jos väsyttää oikein kunnolla, että josko se nyt vaikuttaisi, mutta ei ole tähän päivään mennessä apua ollut.

Joskus tuntuu vähän hankalalta olla kahvia käyttämätön näin kofeiiniriippuvaisessa kulttuurissa. Aina joskus saa ihmettelyjä siitä, kun en juo kahvia. Kysytään, että juotko sitten teetä? No en juo teetäkään, niin alkaa kummastelu, että mitä sitten juot kotona? No vittu kaljaa. Ihan kuin jokaisen olisi pidettävä joku seremoniallinen kahvi- tai teehetki pari kertaa päivässä. En tunne tarvetta sellaiselle.
 
Tämmösen muistan lukeneeni joskus liittyen siihen miksi ihmiset saavat kahvista erilaisia viboja. Nutrigenomiikka FTW!

Dr. El-Sohemy: Last year, we published a study in the Journal of the American Medical Association to demonstrate that in some individuals, caffeinated coffee intake lowered the risk of heart attacks. But in other individuals the same dose of caffeinated coffee increased the risk of heart attacks.

Berardi: Let me guess. It had to do with the genes.

Dr. El-Sohemy: That’s right. Individuals who had what we call a ‘slow’ version of the gene CYP1A2 (a gene that breaks down caffeine in the liver) have an increased risk of a heart attack when increasing consumption of caffeinated coffee.

However, those who have the ‘fast’ version of CYP1A2, have a lower risk of heart attacks with moderate intakes of caffeinated coffee (1-3 cups per day).

Berardi: How do people make sense of this dichotomy?

Dr. El-Sohemy: These findings suggest that caffeinated coffee only increases heart disease in those who have a limited capacity to break down caffeine.

The reason why those with the ‘fast’ version of the gene might benefit is because they can break down caffeine very rapidly, getting rid of the caffeine while preserving the “healthy” antioxidants in the coffee. It’s these antioxidants, not the caffeine, which might offer protection for the heart.

So, in the end, caffeine itself probably isn’t good for anyone in terms of heart disease. But, if you can get rid of it quickly because you’re a ‘fast’ metabolizer of caffeine, then you might benefit from the other compounds in either coffee or tea, both of which are pretty good sources of antioxidants.

By the way, being a ‘fast’ metabolizer for caffeine doesn’t necessarily make you a ‘fast’ metabolizer of any other dietary factor. The enzymes coded by each gene are quite specific to the compounds they metabolize.

Berardi: Unfortunately for me, I don’t know my CYP1A2 genotype, but I do love an occasional cup of espresso! How can I know if I’m playing Russian roulette with my health every time I brew up a pot of java?

Dr. El-Sohemy: Some people think they know they’re ‘slow’ metabolizers of caffeine because if they have a coffee in the afternoon, it’ll keep them up all night. But this just means that caffeine binds more effectively to a specific receptor in the nervous system, which is how caffeine acts as a stimulant.

It doesn’t tell you anything about how quickly caffeine is broken down by the liver, which is the main organ that’s responsible for metabolizing caffeine. The only way to know if you’re a’ fast’ or ‘slow’ caffeine metabolizer is by having a DNA test.

My lab routinely runs these genetic tests using cells that are easily obtained by swabbing the inside of your mouth. Although this is done primarily for research purposes and for health care practitioners, we’re also trying to develop a test that doesn’t require the use of elaborate equipment needed to process and analyze DNA.
 
Allekirjoittanut hikoilee kuin suihkusta tullut sonni, jos on juonut mukillisen-kaksi vahvempaa kahvia ennen salille menoa. Hiki suorastaan tippuu jo alkulämmittelyissä, mikähän lie siinäkin.. Lenkille lähtiessä kupillinen on aivan paikallaan.
 
Mä jos juon kupillisen kahvia tyhjään mahaan, olo muuttuu hermostuneeksi ja on vaikea keskittyä mihinkään. Jos taas olwn syönyt ennen kahvin juontia, ei kupillinen tai kaksi vaikuta oikeastaan mitenkään.
 
Back
Ylös Bottom