Leuanveto kehonrakennuksessa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ertsi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mulla oli kanssa ongelmia leuanvedon kanssa, kunnes keskityin avaamaan selän ala-asennossa ja vetämään ylös kyynerpäillä. Kun tuohon tottui, ei ole tarvinnut enää hirveästi tekniikkaa miettiä, mutta latsit on räjähtänyt kasvuun ja hauisten kasvu vastaavasti hidastunut :rock: Leuanvedossa on äärettömän helppo tehdä selälle vajaalla liikeradalla lähes staattista rasitusta ja tämän estämiseksi siihen selän liikeeseen kannattaa mielestäni keskittyä kunnolla.
 
Ei tätä leuanvetoa mun mielestä minään uskontona tule pitää. Hienoa jos jotkut tykkää. Aiemmin itekin uskoin et leuat on ihan ehoton juttu, täältä pakkikselta ajatuksen sain. Luovuttuani tästä uskonnollisesta asenteesta alkoi selkään tulla aivan uutta kehitystä. Eli oisko tässä nyt taas niitä erottuvuuksiakin ihmisten välillä. Huomiona sen verran, että leuat edelleen kuuluvat ohjelmiini. Leveä vastaote suosikkina, koska sillä saan parhaimman venytyksen ja aktivoinnin latsien ala-alueelle.

Enpä minäkään selkätreeniä pelkkien leukojen varaan jättäisi. Kyllä sinne ylätaljat tai vipuvarsikoneet mahtuu hyvin mukaan.

EDIT: Ja tietty soutuliikkeet mutta se kai on itsestäänselvyys?
 
Leuanveto ja ylätalja ei eroa millään tavalla ts. ne saa tehtyä juuri samalla liikeradalla jos näin haluaa. Sama liikerata -> samat lihakset aktivoituu liikkeen aikana. Ei ne lihakset edelleenkään näe sitä mitä sinä heiluttelet, omaa kroppa vai rautamötiköitä jos liikeradat on samat. Isoin ero noissa treeneissä tulee yleensä siinä, että ylätaljassa huijataan enemmän isoilla painoilla, joka on mahdollista koska alakroppa on kiinni -> saa siirrettyä kuormitusta isommille lihaksille. Leuoissa taasen huijataan kun alkaa voimat loppua, alakropalla tehdään heiluriliike-> kroppa kääntyy väärään asentoon, latsien sijasta veto tapahtuu hauiksilla ja takaolkapäillä.

Liikeradoista sen verran että yleensä ylätalja on säädetty väärin, eli kädet "suorana" painot ottaa pakkaan kiinni -> ojennus ei onnistu kunnolla -> latsit ei liiku -> latseihin vaikuttaa vain staattinen kuorma -> latsit ei kasva. Leuanvetotangossakin saa eliminoitua hauikset täysin, jos olkapäissä on oikea määrä liikkuvuutta, voi pelkästään latseilla vetää itseään ylös n.20 cm alakuolokohdasta.

Conclusion: ei niitä leukoja ole mikään pakko vetää, mutta varsinkin alussa kannattaa suosia liikkeitä joissa ei voi/on erittäin hankala huijata, että oppii tekemään työn oikeilla lihaksilla. -> Raskaat toistot (oma paino tai lisäpainot) leuanvetotangossa, "pumppisarjat" ylätaljassa.

Latsien treenamisessa on sama juttu 90% treenaajilla kuin hauista treenatessa, sanotaan että laskeudutaan ihan alas asti, eikä tehdä niin. Kädet suorassa ei tarkoita että olet alaasennossa. Kädet ala-asennossa suoranakin voi vetää leukoja ilman että latsit liikkuu. Yksi mitä kannattaa testata oppiakseen leuanvedon anatomisen vaikutuksen, on vetää "oikeiden sarjojen" jälkeen esim. 10 kappaletta leukoja kädet suorana, eli että kyynärvarsi ei taivu yhtään, ja liike tulee ainoastaan latseista/takaolkapäistä. Tuloo semmoset pumpit latseihin että soronoo!

Ps. Remmejä kannattaa käyttää, ottaa rasitusta pois hauiksilta -> selkää saa kuormitettua enemmän.

T. Dr. Biceps
 
^itseasiassa liike jossa keho liikkuu tilan halki aktivoi enemmän hermoratoja kuin liike jossa näin ei tehdä(leuanveto/ylätalja) tehden toisesta jo siten paremman liikkeen. Sitten vielä ylätalja käyttää perjaatteessa useampia lihaksia avustamassa vetoa(takaolkapäitä, trapsien keskiosaa ja kiertäjäkalvosimia)(molemmat liikkeet käyttää useita avustavia, mutta ylätalja enemmän), muutenkin synergisten lihasten työ on suurempi kuin latsien, verrattuna leuanvetoon.
Sitten vielä tuosta hauiksesta, vastaote leuat rasittaa latseja ihan yhtä paljon kuin myötäoteleuatkin, hauikset on vain enemmän mukana kuin forkut ja olkapäät jos vertaa myötäotteeseen.

T. hessu hopo
 
Aika älytöntä kun porukka luulee vetävänsä hauiksilla niitä leukoja. Ei kukaan jaksa +100 kiloa hauiksilla vetää, että kyllä se on selkä mikä siinä sen suurimman työn tekee veti millä otteella tahansa.
 
Eipä se pentti-perus-bodari muuta yläselälle tarvitsekkaan, kun leuanvedot eri otteilla, ja joku kulmasoutu. Maastavetoja toki unohtamatta. Sitten kun esim. leuanvetoja menee 30-50 lisäpainoilla nättejä sarjoja, maastavetää 230 kilolla sarjoja, ja vielä soutaa siististi 120-140 kilolla, niin siellä selässä alkaa olla sen verran muhkuraa, jotta tytötkin jo sanoo, että hyi kun sie oot liian lihaksikas puntti-julli.
 
Painovoima vaan estää sen optimaalisen vetoasennon leuanvedossa (joka olisi varmaan suht samanlainen kuin ylätaljassa).

Höpöhöpö. Voimanpuute sen estää. Jatkat vaan harjottelua niin voit vetää leuat vaikka front leverissä
 
^itseasiassa liike jossa keho liikkuu tilan halki aktivoi enemmän hermoratoja kuin liike jossa näin ei tehdä(leuanveto/ylätalja) tehden toisesta jo siten paremman liikkeen. Sitten vielä ylätalja käyttää perjaatteessa useampia lihaksia avustamassa vetoa(takaolkapäitä, trapsien keskiosaa ja kiertäjäkalvosimia)(molemmat liikkeet käyttää useita avustavia, mutta ylätalja enemmän), muutenkin synergisten lihasten työ on suurempi kuin latsien, verrattuna leuanvetoon.
Sitten vielä tuosta hauiksesta, vastaote leuat rasittaa latseja ihan yhtä paljon kuin myötäoteleuatkin, hauikset on vain enemmän mukana kuin forkut ja olkapäät jos vertaa myötäotteeseen.

T. hessu hopo

Periaatteessa vai käytännössä? Ja "näkeekö" vartalo sen liikkeen, vai onko tässä kyse siitä että vapaassa liikkeessä käytetään lihaksia enemmän kontrolloimaan vartalon paikallaan pysymistä? Jos näin, niin eikö esimerkiksi etureisien/lonkankoukistajien vaikutus ylätaljassa ole vähän sama asia? Ja jos ei, monenko prosentin/promillen ero hermoratojen aktivoitumisessa on?

T. Dr. spekulaatio
 
Mitä mieltä ootte leuanvedon tekemisestä bodytreenissä? Onko paremmin korvattavissa ylätaljalla/ vastaavalla?

Hyvä liike, mutta ei sovellu kaikille ja kaikkiin tilanteisiin mm. epäsuotuisten välitysten, latsien korkean stimulaatiokynnyksen, korkean kehonpainon tai matalien voimatasojen takia. Ylätaljalla kuka tahansa saa treenattua täysin samat liikeradat ja liiketasot missä tahansa tilanteessa.

Ylipäätään kehonrakennuksessa ei ole mitään "pääliikkeitä", joita pitäisi tehdä henkilöstä riippumatta.
 
no onhan niitä.. tietenkään mitään ei kenenkään ole PAKKO tehdä, mutta on olemassa liikkeitä joiden tekemättä jättäminen on vain typerää, jos tavoitteena on kuitenkin kehittyminen voimissa ja lihasmassassa.

Tietenkään ketään sairaalloisen ylipainoista ei ole järkeä laittaa leuanvetotankoon roikkumaan, mutta pointti on silti validi.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
No entäs näin tehtynä? Täytyy vain muistaa tehdä jokatoinen toisto toiselle puolelle.



Näin tulee tehtyä aina välillä. Loistoversio tämäkin. Kopsattu jo legendaarisesta Franco Columbun "Kehonrakentaja voittaa" -kirjasta (1976).

Yleisesti ottaen omaankin treeniin mahtuu meneillään olevasta systeemistä riippuen leuat ja taljat, joskus samassa treenissä, joskus ei. Usko perusliikkeisiin on silti kova ja olen sitä mieltä, että jos leukoja pystyy vetämään edes muutaman, niitä kannattaa vetää. "Tuntumaliike" se ei kyllä samalla tavalla ole ja siksi kehohenkilöille onkin varmasti "kiva" ja "hyvä" pitää se ylätaljakin mukana. Suurin osa sahaa kuitenkin monta eri liikettä joka treenissä, itsellä jaetummissa ohjelmissa tyypillinen liikevalikoima yhdessä treenissä on esim. leuat myötäote, kulmasoutu tangolla, ylätalja vastaote, alatalja kapealla.

Dr.Colker antoi omassa kirjassaan hyvän vihjeen JOS sen "tuntuman" perään on (pätee parhaiten nimenomaan leveähköllä myötäotteella tehtyyn leuanvetoon):
- kohtuuleveä ote n. hartianleveyden ulkopuolelta
- vetää suoraan ylös
- EI vedä leukaa tangon yli (kroppa heilahtaa/alkaa heilua monella ja tulee rykimisiä). vetää siihen asti, että leuka koskee tankoa ja rauhassa takaisin alas
- katsoo koko liikkeen ajan ylöspäin

Itse vedän välillä noin, välillä muilla otteilla ja lisäpainoilla ja reippaammalla suorituksella jne jne jne. Tilanteesta ja ohjelmasta riippuen.

Ja tosiaan, kasvaahan se selkä ilman leukojakin, mutta kasvaa jalatkin ilman kyykkyjä ja rinta ilman penkkiä. Silti niitä olisi vähän kummallista olla tekemättä ilman fysiologista syytä tai jos pääurheilulaji ei niiden tekemistä "kiellä".

Ja leuathan on niitä ainoita liikkeitä, jotka tulee dieetillä mielekkäämmiksi.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Aika älytöntä kun porukka luulee vetävänsä hauiksilla niitä leukoja. Ei kukaan jaksa +100 kiloa hauiksilla vetää, että kyllä se on selkä mikä siinä sen suurimman työn tekee veti millä otteella tahansa.

Ei, mutta ne osallistuvat tekniikasta riippuen tosi paljonkin siihen työhön. Tiedän että se lopun leuan tangon yli vienti ei ole raskas hauiksien takia, vaan koska selkä lähestyy maksimisupistusta. Kapealla on monesti hauikset seuraavana päivänä kipeät, vaikka olisi tehnyt tosi lyhyitäkin sarjoja.

Myöskin rintalihakset tekevät töitä, ja väärällä tekniikalla paljonkin. Itse onnistuin reväyttämään rintalihaksen leuanvedossa, ja aina sarjojen jälkeen rinta edelleen on pumpissa vaikka ihan alas asti en laskisikaan. Toki kiristyvä iho selän pumpista voi hämätä osin.
 
Ite teen nyt leuat 2 kertaa viikossa, molempina kertoina 3 sarjaa. Maanantaina lisäkiekolla ja perjantaina omilla läskeillä. Molemmat vedän vastaotteella, ja siihen asti että selkä on supistunut, eli sen hauisvedon jätän pois lopusta, ja alhaalla joka toisto kuolettaen suorilta. Kyllä tuntuu tosi kovalle, siihen päälle pudotussarja vipuvarsiyläsoutua ni uuh.

Mut mistä sit johtuu et monilla kovilla leuanvetäjillä se selkä ei kuitenkaan ole niin kova mitä hypetetään liikkeen saavan aikaan? Eikö monet IFBBtkin pumppaa taljoilla ja sellasia selkiä ei kyllä missään leuanvedon kisoissa näy. Kyllä se ylätaljan tekeminen leveällä otteella ja 150 kilolla puhtaasti vaatii sitä selkää ja voimaa myös. Paljon harvemmin nähty ku isot lisäpainovedot leuoissa.
 
^ no tuota on aina paha arvioida miksei selkä sitten kovilla vetäjillä ole kova ja kova.. Ensiksikin kun ajattelet kovaa selkää, niin mietit automaattisesti jotain kehonrakentajan selkää, mitä ei tietenkään saa pelkillä leuoilla.. On siis vähän absurdia edes miettiä tollatavalla.
Syy miksei "ammattilaisbodarit" ei tee leukoja niin paljoa, on se että niille se on yleisesti vaikeampaa. Jos kehonpaino pyörii offillakin 130kg, niin vaatii jo aika paljon tehdä leukoja 8-20 toistoa, mitä vaaditaan boudareitten hypertrofiatreeneissä. Muutenkin on nyt ihan toisarvoista vertailla taas ammattikehonrakentajien treenejä peruspakkislaisen vastaaviin..

Ja kyllä varmasti on harvinaisempaa nähdä vaikka 90kiloinen jannu vetämässä puhdasta sarjaa leuoissa 60kg lisäpainolla, kuin tuo 150 taljaveto.

Ja ammoisina aikoinahan leuanveto oli lähes ainoita selkäliikkeitä, ja hyviä kroppia sillonkin oli. Muunmuassa Marvin Eder, väitetysti kova leukojen kaveri ja ennätyksenä jotain 80 myötäoteleukaa
images
 
Ja tuolle linjalle on aivan turha lähteä että miksi (kaikilla) kovilla leuanvetäjillä ei ole hirmuisia siipiä. Pienten luokkien voimanostajatkin näyttävät monet kyllä ihan eri lajin harrastajilta vaikka olisi keskiverto bodarin voimat.

Ja muutenkin olisi kiva nähdä näiden kovimpien leuanvetäjien ylätalja tuloksia, koska leuanvetokin on osittain tekniikkalaji, ja lajikohtainen hermotus on varmasti tapissaan kun vedellään lähes 100 kilon lisäpainoja.
 
Ja tuolle linjalle on aivan turha lähteä että miksi (kaikilla) kovilla leuanvetäjillä ei ole hirmuisia siipiä. Pienten luokkien voimanostajatkin näyttävät monet kyllä ihan eri lajin harrastajilta vaikka olisi keskiverto bodarin voimat.

Samaa mieltä, että kysymys on turha ja mielestäni jopa hölmö. Sama kun kysyisi että miksi voimanostajat eivät ole samassa kunnossa kuin kehonrakentajat, koska käyttävät isompia painoja.
 
Leuanvetoon ja selkätuntumaan liittyen sen verran, ettei itselläkään leuanvedot eri otteilla juuri selässä tunnu suorituksen aikana. Käytännössä aina on kuitenkin seuraavana päivänä latsit kipeänä, eli vaikkei tuntuma ole 100% niin kyllä tuo aina jossain määrin perille menee. Selkään saa paremmin tuntumaa suorituksen aikana vetoremmeillä ja otteita vaihtelemalla itselleen sopivaksi.
 
Joo, neutraalia otetta leuanvetoon suosittelen minäkin, eli kämmenet vastakkain. Siinä olkapäiden kuormitus vähenee ja ranteet eivät väänny siten, kuin tavallisessa suoralla tangolla tehtävässä versiossa (niin myötä- kuin vastaotteellakin), mutta saa silti ihan yhtä hyvän selkäreenin, kuin perinteisemmilläkin otteilla. Yksi vaihtoehto on vielä voimistelurenkaat. Siinä pystyy hieman muuttamaan jopa liikkeen aikana ranteiden asentoa, jos haluaa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom