Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
millai se kunnon lopahtaminen näkyy/ tuntuu? kyllä kehitystä pitäis tulla, vaikkei jaksottaiskaan, vaikka ei niin hyvin yleensä. 4 vkon jaksot tollaselle kaikkee tekevälle on oikein hyviä. vipa viikko kevyemmin aina. punttia oli kahteen kertaan tokalla kk:lla, mutta ilmeisesti tarkotit:
1kk 4* juoksu, 2* uinti 1* puntti /viikko
1kk 3* juoksu, 2-3*puntti, 1* uinti /viikko
1kk 4* hiihto 2*puntti, 1*uinti / vko

Puntti reenit teen sinun valmentamalla tavalla (eri painot toki ja pientä säätöö, mutta pääasiallisesti). Jos käyn puntilla kolme-neljä kertaa viikkoon, niin aluksi lenkillä tai hiihtämässä jaksaa käydä ihan ok. Jossain vaiheessa käy niin, että lenkillä ei jaksakaan enää käydä ku kerta pari viikkoon (joskus ei sitäkään) ja matkat ja vauhdit tippuu ja olo on muutenkin sellanen väsy ja tukkonen. Lisäksi massaa tulee (muuten ei haittaa, muttakun sitä tulee myös vyötärölle).
Jos käyn lenkillä sen kolme neljä kertaa viikkoon (1 pk, 1 vk/vedot/intervalli ja pitkis), niin silloin ei jaksa punttia vääntää kahta kertaa viikkossa enempää. Silloin olo on yleensä hyvä. Tätä oonkin viimeaikoina tehnyt.
En reenaa kisoihin vaan oman terveyden takia ja että olo on hyvä ja energinen.
Jos jaksottaisin reenit ylläolevalla tavalla, niin mitä tuolloin ku on vaan kerta viikkoon puntti kantsis sielä tehä? Silloin varmaan kehitystä on turha oottaa vaan se varmaankin on sellaista ylläpitoa?
Yleensä käyn ensin salilla ja sen perään uimassa (käyn uimahallin salilla niin pakko yhdistää). Kerran olosuhteiden pakosta piti käydä ensin uimassa ja sen jälkeen vasta puntti. Yllätti minut, koska molemmat kulki.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Miksi edes moista mietin, lähti ihan arkitilanteesta. Piti nostaa 85kg painoinen motti vyötärön korkeudelle ja oikealle kohtaa, huonossa asennossa ja sormenpäillä vain sai otetta. Ja se tuntui aivan liian painavalta suhteessa salirautoihin, eli rupesi mietityttään noi siirrännäisvaikutukset.
 
myssy: älä nostele epätasapainoisia maastavetoja niinkää. kulutat töissäs jo kroppaa semmosilla ja ne on treeniä myös. pääasia ois, että se koordinaatio on kunnossa ja nostotekniikat hallussa. niillä saa pidettyy ittensä ehjempänä. kyllä se siirtovaikutus toimii hyvin arkeenkin, mutta ei kannata yrittää salilla simuloida kauheen tarkasti jotain. voithan sä tehdä ns. salkkunostoja sivulta tai muita yhden käden ja/tai jalan juttuja lisäksi.

vaginaattori: 67,5-kilosen 135 ykkönen on helpompi saavuttaa kuin 100-kilosen 200. mutta hyvä tavoite ja kova tulos se 2x omapaino aina on.

kimilaba: puntti kaks kertaa viikossa on kyl se paras ratkaisu, jos haluut pitää kestävyystreenit kunnolla mukana. se on jopa ollu hyvinkin toimivaa vähän vastaavissa tapauksessa. kerran viikossa -treeneissä se tarkottas muutamaa isoa yleisliikettä, joissa vähiten haluaa voimia hävittää. esim. etukyykky, maastaveto, penkki, leuat, vatsa.

rytmittäminen on aika hyvä tapa välttää sudenkuopat myös. yks tapa neljän viikon kierrossa:
1 puntti määrä, kesto teho
2 puntti teho, kesto määrä
3 puntti määrä, kesto määrä
4. kevennys kummassakin
 
Kuinka paljon kiipeilyssä tulee erilaisia vammoja? Minkälaisia? Onko ne enemmänkin rasitusvammoja kyynärvarsien (kyynärpäiden) ja sormien alueella vai jotain muuta? Putoamisessakin voisi jotain sattua, mutta toisaalta voisin veikata, että semmoset loukkaantumiset ois aika harvinaisia kuitenkin.
 
tosta on tehty ainakin yks suomalainen tutkimuskin. pdf, joten googlaa kiipeilyvammat.

itelle on tullu 15v aikana pari pulley-vammaa sormiin, kummankin polven sisäsivuside on menny, nilkkoja nyrjähdelly, päätäkin lyöny kuten jutuista voi päätellä, erikokosia vekkejä ympäri kroppaa, venähdyksiä, muutamia epikondyliittejä, iskuvammoja jne pienempää. suurimmat vauriot on kuitenki tullu henkiselle puolelle.
 
Viimeksi muokattu:
Morjens JTO. Tuli mieleen kysymys koskien ihan tavallisten suorien sarjojen toteuttamista treeneissä. Eli jos tarkoitus olisi tehdä perusvoima/massatreenissä esimerkiksi kutosia, onko järkevää ottaa ne "tuntumapohjalta" nousevasti? Eli lähdetään jostain painosta jolla saa varmasti ja helposti tuon toistomäärän, ja sitten vaikka 5kg korotuksilla noustaan kyseisen treenin "maksimiin" tuolla toistomäärällä. Onko tällaisesta siis jotain etua/haittaa jos verrataan siihen yleisempään malliin, että kaikki työsarjat tehdään vakiopainolla?
 
eri vaikutus, kuormitus ja sisältö. esim neljä eri mallia, painot vain visualisoinniksi:
vakiopaino: 6x6x100.
kuormituskokopyramidi vakiotoistoilla: 6×90, 6×95, 6×100, 6×105, 6×100, 6×95.
nouseva kuormituspyramidi: 6×90, 6×92, 6×95, 6×97, 6×100, 6×102.
testipyramidi: 6×60, 6×70, 6×80, 6×90, 6×100, 6×110.

kannattaa vaihdella kehitys pysyy parempana. volyymit noissa on eri ja joskus tehdään pohjaa, joskus tehoja, tekniikkaa, psyykettä jne.
 
moro jto,

Haluaisin kehittyä pystypunnerruksessa, joten ajatellut toteuttaa punnertelut seuraavasti 2-jakoisella:
1. Penkki ja pystärin apu
2. Pystäri ja penkin apu

Jos nyt tolla menisin niin mitkä apuliikkeet olisi sopivat?
 
Kumpaa jakoa suosittelisit mieluummin:
1.penkki+penkin apu
2.kyykky+mave apu
3.penkki+penkin apu
4.mave+kyykyn apu
vai
1.kyykky+penkki
2.mave+penkin apu
3.kyykyn apu+penkki
4.maven apu+penkin apu
?
Onko toinen mielestäsi selkeästi parempi kuin toinen ja jos on niin miksi?
Onko järkeä esim vuorotella jakoja viikoittain tai tehdä peruskausi ylemmällä ja hybridiä alemmalla?
Molempiin tietysti keskivartaloa, yläselkää ja hartioita mukaan.
 
rytmo: riippuu taas niistä sun heikkouksista. se on se apuliikkeen eka kriteeri. ojentajat tuppaa kummassakin olemaan se rajottava tekijä. osatoistoja pystärissä, kapeempia penkkejä jne.

oupa: kummatkin hyviä. toisessa penkkirasitusta useemmin, mikä toimii monille hyvin.
 
Arvioitu penkkimaksimini on noin 130 kg. Minkälaisilla lämmittelysarjoilla ja nousuilla suosittelisit tekemään maksimikokeilun? Varmaan muutamia ykkösiä pienemmillä painoilla ennen yritystä 130 kilolla?

Kiitos vastauksesta jo näin etukäteen!
 
mä saarnailen yleensä aika huolellisen lämpän ja herättelyn puolesta. jos et semmoseen oo tottunu, ei kannata kisaan ottaa mitään uutta.

yleismalli:
yleislämppä: fillari 5min, keppijumppa 5min.
lajilämppä: 2x15xtanko, 8x50, 8x70, 5×90
herättely: 2×100, 1×115, 1×130

joillekin toimii lyhyempi malli, mutta yleensä eivät ees oo kokeilleet pidempää. herättelyosakin voi olla monella paljo laajempi. esim. 3x1x110, 2×1×120.
 
No oon nyt tehnyt penkille apuna lankkupenkkiä kapeena eikä nostot oo ikinä muutenkaan ojentajien heikkouden takia jääny puolitiehen. Eli tasapuolisesti heikko vaan.
 
rytmo: jos mitään selkeetä heikkoa kohtaa ei oo, parilla eri oteleveydellä erikorkusten lankkujen penkkailua kannattaa jatkaa. pystärille aika hyviä on esim smithissä yläosan osatoistot. alaosat tulis tehdä lähes aina stopeista.
 
Kokeilin kapean penkin maksimia ja n.15-20 cm rinnalta nous ja siihen jäi eli pidän siis noi lankut mukana. Leveellä nousee aina tiukimmatkin sarjat kyllä loppuun asti.

Mites noi ennen varsinaisia työsarjoja tehtävät yliraudat? Vai voisko jopa tehdä jonku näköstä hybridiä ku en oo pahemmin maksimeita tehny?
 
Hauiksen distaaliseen jänteeseen iski tendiniitti ja viimeiset kaksi viikkoa kipu etenkin penkatessa on mennyt aina vaan pahemmaksi. Kyykyssä kättä ei särje. Muutokset joita treeniin on viimeisen 2kk aikana tullut:
- Niskakyykystä tangon siirtäminen alemmas. Kyykky kaksi kertaa viikossa entisen yhden kerran sijaan.
- Penkissä volyymiä tullut jonkin verran lisää. Treenikerrat pysyneet samana eli kaksi kertaa viikossa.

Näin ollen epäilenkin, että vaikka akuutti kipu tuntuu penkissä niin sen aiheuttaja olisi kuitenkin tangon laskeminen kyykyssä alemmas takaolkapäiden päälle. Oteleveys kyykyssä on normipituisella tangolla maksimi mitä vaan telineestä saa otettua. Olen tosin suhteellisen kookas kaveri. Ote tangosta on ns. apinaote eli sormet samalla puolen tankoa. Tanko ei aiheuta alaspäin juurikaan käsille painetta, mutta muutoin on kyllä liikkuvuudelle haastava.

Miten itse lähtisit tuota käpälää kuntouttamaan, entä kyykkytekniikkaa muuttamaan? Toistaiseksi niskakyykkynä? Olisi suhteellisen tärkeää, että viikon päästä käpälä olisi toimintakykyinen. Ei kuitenkaan huvittaisi lepäillä koko viikkoa tekemättä mitään. Tällä hetkellä mennään ibuprofeenin, kylmähoidon, TENS/EMS ja kalaöljyn voimin.

Kiitti jo etukäteen!
 
Back
Ylös Bottom