Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Olen huomannut saman itsellä, että niskakyykyissä tuo ykkönen ei nouse läheskään samassa tahdissa kuin, sanotaanko vaikka, yli viiden toiston sarjat. Mistä lie johtuu, ainakin itellä low-bar -kyykyissä nuo suhdanteet oli paljon järkevämmät. Tosin ensin mainitut vaativat paljon enemmän pitoa keskikropalta, ja se on itsellä mistä tuki pettää melkeen aina kovissa sarjoissa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
kahvis: tyyppikysymys. toki tekniikka merkkaa myös. erilaiset heikkoudet näkyy ykkösessä tai tiukoissa sarjoissa, ei juurikaan DOMSeissa.

slrt: pystykyykky on rajoitetumpi yleensä ja ei käytä niin laajaa lihasmäärää kuin lantiopainotteisempi. sen takiakin se voi jumittaa, jos esim. reidet ei vaan niin hyvin vastaa tietynlaiseen treeniin. eli treenien analysoinnissa on tossa eniten hommaa.
 
miten on kannattaako nopeusvoima treenissä tehdä apuliikkeitä ojentajalle? esim. ma kova penkki treeni ja to nopeusvoima penkki + lattiapunnerrus kovaa ? vai jättääkö nopeusvoima pvänä apuliikkeet pois? meneekö idea nopeus treenistä jos pumppailee ojentajia lisäksi?
 
ei se hermostostimulaatio mihinkään häviä, jos sen päälle apuja tekee. ei nyt kannata mitään yltiöpäisiä hapotteluja kyl tehdä.
 
mutta ihan ok jos teen ma kova penkki treeni (rintaa painottaen ja ojentajia hieman pumppailemalla) ja to nopeus penkki noin.50% maximista + lattia penkki kovaa.
 
jep. toi pumppailun käsite mua hieman hämää. jos tavoitteellista voimaharjoittelua tehdään, kyl kaikki tehdään jonkun takia. imatralla jonkun vuoksi. ei sillon vaan hieman pumppailla. nopeustreeneissäkin kannattaa olla vaihtelua enemmän. paljon riippuu myös mikä sun maksimi on.
 
Mulla olis ollu kysymys piikkailusta, kun ei ole koskaan tullu piikkailtua. Liikkeenä penkkipunnerrus ja tällä harjoituskaudella treeni tähän asti pääasiallisesti pidempää. Aiempina vuosina tullu tehtyy jotain kutosia yms. Täällä harjoituskaudella pääasiallisesti 10+ toistoja, mukana myös jotain sarjakestävyystestejä. Sarjakestävyys oman arvion perusteella vähintäänkin kohtalainen.

Nyt on tuntuma, että vois olla hyvä hetki pikkasen piikkailla. Vois tehdä hyvää kupolille ja tietysti kehitykselle jatkossa.

Tsekkasin ton Selkäinahon piikkailuohjelman, eli

Viikko sarjat x toistot x kuorma ( % )
1 5x5x70
2 5x70, 5x72,5, 5x75, 5x72,5, 5x70
3 6x5x70
4 5x70, 75, 80, 75, 70
5 7x5x70
6 4x3x75 4x2x85
7 3x4x75 6x4x80
8 4x3x75 3x2x90
9 3x4x75 6x4x80
10 2x3x75 2x2x95
11 kisa / testaa maksimi !

Toisena vaihtoehtona harkitsin sovellettua T-nationin How to Build Pure Strenght 5/3/1 -ohjelmaa. 4 viikon sykliä olis voinu ens alkuun pyöräyttää kolme kertaa läpi. Tässä mietityttää se, että "hitaahkon" progressiivisuutensa johdosta tää vois olla soveltuvampi pohja esim. kokonaiselle harjoituskaudelle.

Kysymys siis kuuluu.. Soveltuuko noi ohjelmat mielestäsi ykköspiikkailuun? Onko Selkäinahon ohjelma mielestäsi asiallinen ja saako sillä kaivettua maksimit pojasta?
 
saken juttu on enempi perusvoimaa. jos et oo koskaan piikkaillu, mee ihan peruskaavalla. toimii kyl huipuillekki. eli pari viikkoo kolmosilla huippusarjaan. sit kevennys, missä et juuri yli 80% mee. sit kakkosia viikko ja sit ykkösiä. taas kevennys ja viel 1-2 vkoo ykkösiä. kokematonta tai aloittelijaa auttaa, jos teet perusvoimaa noiden maksimisarjojen perään. esim. 2x4-6, 1-2x8-10.
 
Oonko aivan väärässä jos tuomitsen isäukon juoksun oheistreenin, jossa tekee sarjoja 3x20 ja pyrkii sillä saamaan kestävyyttä? Kun se treeni ei tuosta muutu mihinkään vaan kokoajan samaa. Eikös se kestävyys hankita sieltä lajitreeneistä? Kiitti etukäteen, jos viittit vastata!
 
millaset on ne juoksutavoitteet? ei noilla nyt kestävyyttä juoksuun tehdä, mutta kohtuudella kestovoimaa antamaan reserviä ja mahdollisesti tukilihaksiston voimatasoja vähä ylemmäs. ei turhaa, muttei nyt sitä ideaaliakaan.
 
Niin siis maratooni aikanaan tavoite, nyt lähiaikoina puolikas.
Ensimmäisiä punttitreenejä nyt alotellut.

Ajattelin ihan että tuokin hyötyisi 3x6-15 sarjoista, vai kuinka?
 
Morjensta jto!

Eli kyselisin vähän hengitys juttuihin liittyviä juttuja... Olen pähkäillyt mistähän saattaisi johtua, kun välillä penkissä jos tekee kovempia työsarjoja isommalla painolla tulee sarjan jälkeen semmonen pöhnänen olo, kun olisi kevyessä nousuhumalassa. Kävely tuntuu vähän huteralta ja ajatusta on vaikea saada keräiltyä. Siis raakasti sanoen.

Sarjoja tehdessä makaan penkin etuosassa kädet kiinni tangossa, otan hapet ja laitan suun kiinni. Sitten mälvään asennon kuntoon, irrotan tangon telineestä. Teen 3 toiston sarjan samalla hapella. Tanko telineeseen ja sitten jatkuu hengitys. Viitosen sarjan jaotan hapet 3-2 = 5. Riippuu vähän.

Asento on tukeva, kisoissa läpi menevä. Päkiät maassa, ei kantapäät. Kyynärpäät taitan vähän kylkiin. Selästä löytyy liikkuvuutta reilusti, teen nostot reilulla kaarella. Tanko laskeutuu lähes alaviistopenkkimaisesti rinnan alaosan alle. Pidän takaraivon penkissä. Jolloin leuka painuu aika kovasti kohti rintaa. Tiedä vaikuttaisiko se vähän johonkin verenkiertoon, onko hapen pidättely liian rajua tms?

No eikä tuo hutera olo niinkään ja hankala keskittyminen seuraavaan sarjaan. Mutta olen huomannut myös, että välillä treenin jälkeen saattaa olla naama ihan punasella pilkulla. Ihan semmosta pientä ympyrää ympäri lärviä, ihankun ois minimaalisia verenpurkaumia.

Mitähän tässä pittääs tehdä?

Eipä tässä nuppi oo ainakaan omasta mielestä hirveesti hidastunut. Toki tuo lärvin muuttuminen pilkulliseksi, sekä treeni tehon heikentyminen isommilla romuilla useempia sarjoja tehdessä vähän häiritsee...
 
ertsi: no ei kestojuoksijan kauheesti kunnon voimatreeniä kannata tehdä. monipuolinen keskivartalon, jalkojen ja lantion seudun kestovoimatreeni tuo hyvin tulosta. toistot pääasiassa 15-30. lajinomaisuutta ei kannata ajatella, mutta lajissa käytettäviä lihaksia kyllä.

directions: pilkut on viskositeettijuttuja, ei vaarallisia. sain ite aikanaan prässissä niitä paljon yläkroppaan. toi huippaus voi olla esim. valsalvaa ja yleisempää vedoissa ja kyykyissä. hapen kulku aivoihin estyy ja kroppa puolustautuu. vaarallista? voi olla, jos taju menee ja niskassa on 300kg... pieni rentoutuminen ja kevyt uloshengitys tangon noustessa helpottaa painetta. toisto kerrallaan siis mieluiten.
 
saken juttu on enempi perusvoimaa. jos et oo koskaan piikkaillu, mee ihan peruskaavalla. toimii kyl huipuillekki. eli pari viikkoo kolmosilla huippusarjaan. sit kevennys, missä et juuri yli 80% mee. sit kakkosia viikko ja sit ykkösiä. taas kevennys ja viel 1-2 vkoo ykkösiä. kokematonta tai aloittelijaa auttaa, jos teet perusvoimaa noiden maksimisarjojen perään. esim. 2x4-6, 1-2x8-10.

Kiitoksia! Työntelenkö mä noita kolmosia treenissä jollain progressiolla (esim 5-10kg korotuksilla) vai lähenkö hakemaan tyyliin jotain X määrää kolmosia tietyllä painolla?

Treenailen 2+1-jakoisella ohjelmalla 5-6 treeniä viikkoon, eli rintaa tulee joinain viikkoina vedettyä kolme treeniä. Kestääkö noita kolmosia vetää 1,5 reeniä viikkoon?

Mikäs ton aloittelijan/ kokemattoman määrittää? Perusvoimaa löytyy omasta näkemyksestä ihan kohtalaisesti. Pari kuukauden sisään otetut sarjat 32x100, 21x110(solttu), 16x130, 2x10x140, 8x150.

Ja tota Saken ohjelmaa mietin siitä syystä, että en oo koskaan penkissä nostanu mitään yli 160kg. Olis saanu siis hivenen lyhennettyä tota omaa pidempää rutiinia ja samalla totuteltua vähän isompiin painoihin.
 
noilla voimatasoilla kyl pitäs olla piikkauksiakin takana useita jo :) yks tai kaks huippusarjaa riittää. ekat treenit selkeesti opettaa sun kroppaa käsitteleen isompia romuja ja sitten niiden perään tehdyt perusvoimasarjat kehittää ko. ominaisuutta edelleen, mutta myös ehkäisee maksimijakson jälkeisen dropin perusvoimien määräkestossa suht hyvin.

jätä varaa 1-2 toistoo varsinkin ekoissa treeneissä ja anna kropan tottua. tee vaan yks kova penkki viikossa, toka kapeella penkillä ja vaikka kolmas räjähtävää nopeutta esim. 3*3*120-130, 3*2*140-150. pääasia ois, ettei penkki häiriinny, ku se kuitenkin on tässä se pääliike. sama 1-2 toistoo varaa vipaankin sarjaan kapeessa.

eka treeni esim. 3*140, 150, 160, 165, 170, 2*6*155, 8*145, mutta edelleen se oma tuntemus merkkaa eniten. loukkaantumisriski on suht olematon, kun jätät noihin varaa.

esim. ma penkki, to kapee pp, la nopeus. kyl se sieltä herää. periaatteessa 8x150 pitäs antaa semmosen 200 ykkösen tossa mun antamassa parin kuukauden aikajaksossa. jatkossa kannattaa kyllä hyödyntää hermostotreeniä säännöllisesti. saat sillä suurempia perusvoimarautoja liikkeelle taatusti. lahjoja näköjään on.
 
Moro JTO! Kiipeilyaiheista kysymystä jälleen pukkaa - olen tehnyt tässä vuoden alkuun parin kuukauden perusvoimajakson boulderoimalla ja volyymipohjaisesti 3x4 -> 6x6 hengessä. Nyt olisi ilmeisesti järkevää heittää seuraavaksi maksimikautta kehiin, eli varmaan joku kuukauden mittainen on ihan jeba? Miten maksimivoimakaudella reenivolyymit suhteutuu perusvoimakauteen? Mä aloitin tekemällä 8 työsarjaa ja päädyin 22:een työsarjaan perusvoimakaudella, pitäiskö maksimivoimaa reenatessa säilyttää sama progressioajattelu määrien suhteen vai onko olennaisempaa keskittyä siihen intensiteetin ja greidin nostamiseen määristä niin välittämättä? Tiiän että oot kirjoittanu tästä jaksottamisesta joskus skillin lehdissä, mutta en oo onnistunu niitä mistään tonkimaan :) Kiitti jos kerkeet vastata!
 
mites toi sun kiipeilyyn suhteutettu 3*4 -> 6*6 eteni greideittäin?

maksimikaudella kannattaa treenata mieluiten usein ja lyhyesti kuin kauheen pitkiä ja uuvuttavia. teho on tärkeempää kuin määrä. on kuitenki ihan hyvä tehdä varsinki alussa määrällisesti suurempia maksimitreenejä, mutta teho ei oo ihan siellä rajoilla. pysyt ehjänäkin paremmin.

3-5 projektointia, lyhytreitti- tai campus- yms. maksimivoimatreeniä viikossa on aika jees. tee kuitenki perusvoimaakin pari treeniä viikossa vähintään ylläpidoksi. noita voi ja kannattaa yhdistelläkin. esim. tunti projekteja, puol tuntii lukkoja seinillä, tunti perusvoimaa.

mä tuun 26.4. helsinkiin pitään treeneistä ja jaksottamisesta seminaarin liiton tapahtumaan. jos satut oleen sielläpäin, aika hyvä päivä ois tiedossa.
 
Tosi fiilispohjalta menin noiden greidien suhteen, paljolti sen vuoksi että reenaan pääsääntöisesti Salmisaaressa missä ei greidejä yleensä ole lätkitty probleemeille... mutta mielessäni jaottelin kiipeemäni reitit mulle semitiukkoihin (tuttuja, menee lähes aina) ja tiukkoihin (menee just ja just, joskus failure, välillä uusia reittejä) ja sit lähin nostamaan noiden tiukkojen osuutta reenissä. Alkuun n. kolmasosa noita tiukempia ja vikalla kerralla puolet oli tiukkoja reittejä ja puolet semitiukkoja. Tosin matkan varrella ne alun tiukatkin muuttui helpommiksi ja mukaan tuli selkeesti kovempia reittejä, arvioisin että 6b -> 6c nous tossa kauden aikana reeniin kuuluvien vaikeimpien reittien taso. Eli homma kyllä toimi jopa yli odotusten mulle! :)

Kiitti vinkeistä, mites sun mielestä köysihommat istuu tähän maksimivoiman yhteyteen - varmaan saman treenin yhteydessä ei ole järkeä mutta voisiko tehdä omana treeninään ilman että syövät pahasti toistensa tuloksia? Tyyliin pari kertaa viikkoon boulderitreeni missä mainitsemias juttuja ja kerran lyhyisiin voimareitteihin painottuva köysisessio?

Pitää kyllä yrittää päästä tuonne seminaariin, lieköhän ihan vapaa pääsy vai miten tuo menee? :)
 
ei ne seiniin merkatut sisägreidit juuri päde. mieluiten aina omalla skaalalla. sillon pystyt seuraan kehitystä. köysittelyn yhdistäminen riippuu nyt siitä, mitä haluat ja onko reissuja tulossa, köysiprojekteja tiedossa jne? seminaari maksanee kympin. enempi tilavuokran kate vaan. salmisaaressa pidetään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom