Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
aika pitkä sepustus. en tollasiin yleensä kommentoi. aika pitkiä juttuja. mut kyl noi sun voimankasvun vaatimukset aikalailla pitää paikkansa. ite harvemmin teen kellekään semmosia ohjelmia, missä perusvolyymi (sarjat*toistot) on stabiili. en semmosia muutenkaan suosittele. en näkis sun tavotetta mitenkään kummallisena.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
monkey: miks 2-4, miksei 1-4? mee pari viikkoa 3-4 toistoilla, sit kevennyksen jälkeen 1-2 toistoilla, viel kevennys ja ykkösiä viel jos kulkee.

Tähänkin olet varmaan saanut vastata monesti, mutta entä ihan puhtaasti yhden toiston sarjojen tekeminen, kehittääkö mitään vai onko vain testaamista? Luulisi että pitkän bodailun jälkeen tuollainen nousevilla painoilla pari kolme ykköstä totuttaisi isomman raudan käsittelyyn (etenisi vaikka tosi lähelle sitä piikkaamatonta maksimia kuukauden aikana). Lähinnä siksi mietin että maksimikausi lähestyy, mutta sen aika ei ole vielä, ja haluaisi ottaa isompaa rautaa menettämättä potkua sitten varsinaisissa työsarjoissa jotka ovat selvästi pienemmellä painoilla (toistot olleet 6-12). Jos teen 2-3 toiston sarjoja niin täytyy painoja pudottaa taas liian lähelle varsinaisia sarjapainoja jos ei halua hampaat irvessä nostaa noita alle.

Niin ja kyseessä penkkipunnerrus.
 
teitenkin kehittää. isommilla kuormilla tekeminen kehittää maksimivoimaa. ei pitäs olla mitään kummallista. aika iisisti noita ykkkösiä eka niin pysyy niissäki nousujohteisuus hyvin. semmonen hybriditreenailu on juttu, mitä oon useesti täälläki suositellu tollasissa tilanteissa.
 
Pahoittelen pitkähköä viestiäni. Eikä tullut oikein kysymyksenikään järkevästi esille. Vastauksen käytännössä sainkin jo, eli volumen kautta mieluummin hakemaan voimaa.

Esimerkiksi tuo 5x5 on kuitenkin stabiili toistoiltaan. Volumehan ei kasva kuin noin 20%, mutta kehitys on selvää, myös itselläni toiminut erittäin mainiosti.

Nyt kysymykseen:

Miten tulos odotettavasti eroaa seuraavien välillä: 5x5 1x viikko vs. 1x5 5xviikko? Itse näkisin ensimmäisen sarjakestävyyden kehittäjänä ja jälkimmäisen täydellisten toistojensa puolesta kehittävänä. Jos progressio on sama esim. viikoittain (70, 73, 75, 78, 80...) Tuoko esim. näiden vuorottelu harjoittelussa tarpeeksi vaihtelua?
 
Pahoittelen pitkähköä viestiäni. Eikä tullut oikein kysymyksenikään järkevästi esille. Vastauksen käytännössä sainkin jo, eli volumen kautta mieluummin hakemaan voimaa.

Esimerkiksi tuo 5x5 on kuitenkin stabiili toistoiltaan. Volumehan ei kasva kuin noin 20%, mutta kehitys on selvää, myös itselläni toiminut erittäin mainiosti.

Nyt kysymykseen:

Miten tulos odotettavasti eroaa seuraavien välillä: 5x5 1x viikko vs. 1x5 5xviikko? Itse näkisin ensimmäisen sarjakestävyyden kehittäjänä ja jälkimmäisen täydellisten toistojensa puolesta kehittävänä. Jos progressio on sama esim. viikoittain (70, 73, 75, 78, 80...) Tuoko esim. näiden vuorottelu harjoittelussa tarpeeksi vaihtelua?

PTTP on hauska ohjelma. Kun kerta oot aikalailla mun (ja Pavelin) kans samoilla linjoilla (ennemmin useasti vähän kuin kerralla paljon), niin mikset kokeilis vaikka perus PTTP-syklillä, mutta heittäisit vaikka joka toinen viikko treenipäivät 2-3 kertaan ja yhtenä kertana (vaikka viimisenä) vetäisit karhuprotokollaa (1x5x95%, 1x5x85%, Nx5x70% 30s palautuksilla)?

Kun kerta et halua täysin omistautua, niin tuo PTTP on täydellinen ohjelma sulle. Sähän saat just mitä sä haluat, yks tai kaks missattua treeniä ei merkkaa käytännössä mitään. Voit treenata niin usein kuin haluat, tai niin harvoin kuin haluat. Vaikuttaa, että sä teet tästä analysoimalla just päinvastaisen ohjelman kuin mitä haet? :)
 
JTO, Perusvoimakausi päättyi(2kk) ja nyt alkaisi voimakausi(kesto2kk).
En ole vielä onnistunut löytämään hyvää voimapainotteista ohjelmaa, jolla treenatessa eivät perusvoimatasot tippuisi paljoa, kun 2kk jälkeen palaan takaisin perusvoiman pariin.
Siispä osaisitko suositella jotain ohjemaa bodarille, jolla saisi pidettyä perusvoimatasoa jotenkin yllä, vaikka treenataan voimapainotteisesti? Kiitos!
 
elmuerto: kaikki on kii pitkän aikavälin kuormituksesta ja sen kasvusta. lisäks merkkaa paljon kuin tiukkoja ne sarjat on peräsuoli-skaalalla. esim. 70, 73, 75, 78, 80% ei oo tiukkoja ku ehkä kaks vipaa nippanappa. eri asia ois esim. 5*5*80%. useammin tehtynä tekniikka tuppaa oleen parempi ja hermostokin oppii aktiivisemmin. siitähän mm. maksimitreeneissä on aikalailla kyse. joka tapauksessa yhden ja saman sarja-toisto-protokollan käyttö on aika turruttavaa. 5*5:stäkin sais ees pikkusen fiksumman tekemällä vaikka kuukauden 4*6 ja toisen 6*4, mutta sillonkin se ois suht heikko korvike. tottakai se toimii silti ja varsinkin, jos aiempi treenitausta on semmonen, et toi tuo riittävää ärsykevaihtelua.

aleksander: perusvoima? voima? eli mitä noi sulla pitäs sisällään? käsiteselvennyksiä siis. jos voimalla tarkotat maksimivoimakautta, sillon perusvoimatasot saattaa hieman tippua. ei kuitenkaan välttämättä, sillä ne kohonneet maksimiarvot tuo keskipitkiin perusvoimasarjoihin lähes automaattisesti lisää tehoa kasvaneen voimareservin kautta.

perusvoimaharjoittelu käsitetään yleisesti toistoilla puhuttaessa välille 5-12 ja sillon treenataan lihaksen poikkipinta-alan kasvua varten pääasiassa. voimaa tulee suoraan suhteessa siihen myös. maksimivoimatreeneissä taas pyritään tehostamaan hermoston työkykyä, eli ns. ottamaan siitä lihaksistosta paremmin hyötysuhdetta irti.
 
Onkos sulla kokemusta miten sijoiltaan mennyttä olkapäätä kannattaa lähteä kuntouttamaan?

Viikko sitten pyörällä kaatuessa meni siis aika pahasti oikea olkapää eteenpäin sijoiltaan. Itse vedin sen silloin samantien kohdalleen, mutta tosi hitaasti tuntuu parantuvan. Vasen on penskana mennyt moneen kertaan taaksepäin sijoiltaan, mutta se on korjaantunut aina parissa päivässä. Joka tapauksessa muutaman päivän olen pystynyt tätä nyt liikuttelemaan, nyt onnistuu jo peukalo edellä etu- ja sivukautta nosto suoraan ylös. Maanantaina ajattelin mennä salille kokeilemaan jotain kuntouttavaa pienellä vastuksella.

Kipein kohta on tuossa hauiksen pitkän pään jänteen kohdilla ja takaolkapään/kiertäjien alue on tosi kireä. Deltoideuksen etulohko on myös ihan kivikova ja kättä nostaessa se on mielestäni koholla verrattuna vasempaan. Mikään ei mielestäni ole revennyt. Olen itse tehnyt sellaista liikeratajumppaa kivun rajoissa, punnertavia liikkeitä suoraan ylös, olkavarren nostoja sivuille sekä uloskiertoja. Miten tuo painoilla kuntoutus siis kannattaisi aloittaa?
 
Kokeilin eilen huvikseni sotilaskyykkyä omalla painolla 77,5kg. Sain suht mukavasti 83 toistoa ja ei vielä oltu läheskään tapissa. Videolle kuvaajat laskivat väärin 85 toistoa ja luulin että tuli SE (tosin nyt huomasin että Lampi oli tehnyt 101 toistoa sen ennätystehtaan 84 toistoa jälkeen). Voisimpa yrittää tuota rikkoa vielä. Kuinka nopeasti tuota uskaltaa yrittää uudelleen eli palautuminen? Voiko jo ensi viikonloppuna? En ole tuohon mitenkään reenannut ja huvikseni vain kokeilin tempausreenin lopuksi. Omana lajina ollut painonnosto. Takykyykky maksimi 150-160kg ja kestävyys tosiaan takakyykys erikoinen, kuten joskus tässäkin treadissa taisin sanoa 80% 18 toistoa taisi olla :D
 
Parahin jto, lähestyn taas parilla videoklipillä ja kysymyksellä.

http://vimeo.com/53083603

Tossa raakatyönnössä arveluttaa eniten noi vetovaiheet, tuntuu et paino olis melkein varpailla. Mikä siihen auttaisi? Lähinnä mietin et onko kyse jonkun lihaksen heikkoudesta vai pitääkö vaan keskittyä pitämään se paino taaempana? Mulla oli aikanaan maastavedossa samaa ongelmaa eli eteen meinas paino karata, siihen auttoi kun ajatteli painavansa jalkoja lattiasta läpi, painojen ylösvetämisen sijaan. Anyway, jos on jotain muuta palautetta tohon suoritukseen, niin mielelläni otan vastaan.

http://vimeo.com/53083606

Onko tohon kyykkyyn jotain parannusehdotuksia?

Hatunnosto siitä, että jaksat vastailla jengin kysymyksiin täällä, tuntuu et jo pelkästään lukemalla tätä threadia on tullu enemmän voimaa kuin aiemmilla salirimpuiluilla!
 
Oot Jto puhellut usein, että 3x4>6x6-syklien väliin sopii hyvin jonkinlainen jakso "bodailua". Kuinkahan pitkään noin suuntaa-antavasti uskaltaisi moista hapatusta harjoittaa, etteivät voimat ihan katoa? Onko 8-10 vkoa liikaa (kevennyksineen)
 
1. Jos ei ole tarkoitus kisailla, voiko siirtyä suoraan peruskaudelta (esim. 3x4->6x6) wsb tyyliseen maksimitreeniin (ME treeni kerran viikossa, vaihtuvalla liikkeellä) vai onko fiksua tehdä jonkinlainen siirtymäkausi?
2. Kauan naturaali raw nostaja pystyy/kannattaa jatkaa yli 90% kuormilla olettaen, että maksimiliike vaihtelee jatkuvasti? Eikö hermosto väsy jossakin vaiheessa?
3. Kuinka ehkäistä hermoston väsymistä edellämainitussa skenaariossa? Ajoittaisia toistomaksimeita maksimiliikkeen sijaan ja riittävästi kevyitä viikkoja? Missä suhteessa?

Kiitos Johtaja Jto!
 
Kysytty varmaan miljoona kertaa, mutkun mä oon niin keila etten osaa käyttää tota hakua (laitan hakusanan ja se löytää miljoona ketjua, joista mun pitäis kahlata joka sivu löytääkseni sen hakusanan osoittaman kohdan tjsp) niin kysynpä uudelleen.

Eli taustat: alla kolme kuukautta 3x4 -> 5x5 -> 6x6-voimatreeniä, yksi viikko keventelyä joka jakson jälkeen. Voimatasot nousseet ihan kivasti sarjapainojen perusteella niin kyykyssä, vedossa kuin penkissäkin, mutta maksimeja en oo kokeillut kuin penkissä. Nyt tämän kevennysviikon jälkeen kannattaisi varmaan ottaa se maksimijakso, am I right? Osaako joku linkittää mulle järkevän ohjeistuksen sen tekoon? :nolo:

Ja toinen kysymys. Penkissä rinnalta lähtö on kaikkein vaikein, toimiiko lattiapenkki tätä parantavasti? Kannattaako tehdä 4-6 sarjoja vai pidempää 8-12 sarjaa?
 
oranki: jos on revenny välejä sinne nivelsideviidakkoon, ei kuntoutuskaan aina auta. muuten kyl ihan monipuolista treeniä talja- ja käsipainohommilla. kivun rajoissa iisisti. toistot kestopuolella.

kerrostalo: joo selkeesti kestopoju, mikä voi olla se haaste sit painonnostoo aatellen. tee joku iisi verra täs välillä ja kyl se voi jo viikon päästä kulkee. ei tota kyl oikeesti voi tarkasti sanoo.

gallo: tack tack. kyykky aika ok, vaikkei sinne pohjaan stopata kannata, ellei sit tee sitä apuliikkeenä just. varpaillemeno on aika selkee tuho vedoille. sulla se nyt pysy just ja just hallussa. ei liitty heikkouteen vaan on ihan tekniikkajuttuja. pitää vaan keskittyy hieman enempi tekeen asioita oikein. olihan noissa hieman semmosta rouheutta nois liikeradoissa, mut ei nyt ihan karmeilta näyttäneet.

jmp75: ei ne voimat minnekkään katoo. voimaa tulee kyl koko ajan ku patti kasvaa. maksimit ny voi vähä tippua, mut yleensä aika vähän. voithan sä pikkusen niitä ylläpitää tekemällä sinne sekaan vähä isommalla romulla aina joskus ennen bodysarjoja.

kivipaa: 1. voi. 2. kokemusten perusteella ½ - 4 kk. eli ei toi sulle mitään vastaa. nää on hyvin yksilöllisiä juttuja. 3. liikkeiden vaihtelua,. sarjoihin varaa, kevennyksiä 2-4:1 viikkorytmeillä, riittävä perusvoimapohja...

insensibility: ihan perusmenolla onnistuu aika ok. eli kolmosia pari viikkoa, kevennys, kakkosviikko, ykkösviikko, kevennys, ykköset vielä. lattiapenkin apu riippuu tyypistä, mut on aika ok. tee suht lyhyitä, mutta jätä varaa. tän käyttökin riippuu kaudesta.
 
Mave hyytyy suurilla painoilla tuohon polven seutuville, millä painoilla pukiltavetoa kannattaisi alkaa tekemään jos maksimi on esim 212.5 kg.

Tällä hetkellä vetoa treenataan 5*5 systeemillä, kannattaisiko tehdä vuoroviikoin pukiltavetoa ja tuota 5*5:a vetotreeneissä vai joka viikko muutama sarja tuon 5*5 setin jälkeen.
 
polven alle? ala tekeen pukkivetoja 5cm ja 10cm lumpion alareunasta mitattuna. painot selviää kyl. tee enempi sarjoja, mut jätä piiru varaa. kyl ne sieltä tulee. tee pari erikorkusta pukkiviikkoo ja sit normi. ellei siel normin lähdössä sit oo jotain kummaa myös.
 
polven alle? ala tekeen pukkivetoja 5cm ja 10cm lumpion alareunasta mitattuna. painot selviää kyl. tee enempi sarjoja, mut jätä piiru varaa. kyl ne sieltä tulee. tee pari erikorkusta pukkiviikkoo ja sit normi. ellei siel normin lähdössä sit oo jotain kummaa myös.
Polven alle, vedossa lähtö on hyvä mutta esim maksimikokeiluissa heikkokohta on juurikin tuo polven alaosa. pitää aloittaa pukkihommat heti tällä viikolla :)
 
Miten 1-jakoisella olisi järkevä reenata toistojen suhteen.? tekisinkö joka reenissä (3krt viikko) eri toistomäärillä, vai toistomäärää 4,6 ja 8 vaihtaen esim kerran kuukaudessa.? Ja se, että onko järkevää sotkea lyhyitä sarjoja (1-3), jonka päälle tekisi jonkun pumppisarjan samaa liikettä.

Ohjelmassa on vain perusliikkeitä: kyykkyä, penkkiä, pystäri jne. yht 6 liikettä.
painoja nostelen aina kun mahdollista, failurea tietysti vältellen. kalorit plussalla. massaa tavoitellaan.

perusohjelmaa lähinnä siksi, että salikin vaihtuu jatkuvasti niin homman pystyy parhaiten hoitamaan.

Tarkoitus ei ole pyytää valmista ohjelmaa vaan lähinnä vinkkiä noihin toistomääriin.

Kiitos.
 
jos yleisellä tasolla aattelisin voimatavoitteita, vois ne olla kehonpainoon suhteutettuna:
jalkakyykky: 2x
maastaveto: 2,5x
raaka rv: 1,7x
leuanveto: 1,7x
penkkipunnerrus: 1,7x

periaatteessa mitä enemmän sen parempi. tietenkin lajiharjoittelu on se ensisijainen sekä määrissä että muutenkin, mutta voima on painissa niin muunneltavissa oleva pohjaominaisuus ja kuten mainittua mm. sen anaerobisen puolen tärkein vaikutin, että sen kehittämättä jättäminen tai väheksyminen on lähinnä tyhmää.

Olet tällä tavalla kommentoinut voimaharjoittelua painia ajatellen. Onko sitten väliä sitten tekeekö kyykyt pystykyykkynä vai voimannostokyykkynä ja kuinka suorinjaloin maastavedon vetelee?
 
p.ower: 1-jakonen on aika kovaa hommaa noin monella liikkeellä. modaisin sitä kyl selkeesti tyyliin penkki - kapea penkki - vinopenkki. eli liike hieman vaihtuu treenistä toiseen. toimis senkin takia, kun sun sali vaihtuu usein myös. voit sä vaihdella toistoja treenistä toiseenkin, jos massa on se juttu. mut enempi kannattaa ajatella sitä laajemmin, eli ei 4,6,8 vaan esim. 4-6 ja 10-12. sillon sulla ois selkeesti voimapohjasempi treeni ja sit bodailua toisessa. ykkösillä et kasvata lihaa, mutta ne kuitenkin voi tuoda sun perusvoimatasoihin hieman potkua ja siitä liha tykkää. sillon tällön, ku tuntuu, et kulkee, voit ihan hyvin käydä tekeen isompaakin romua ja perään sit ne perussarjat.

kahvis: noi on semmosia yleisliikkeitä, eli ei äärimmäisiä teknisiä ja mekaanisia juttuja tyyliin levee voimanostokyykky. kyykyn idea painijallekin on yleisen voimatason kehittäminen alakropassa. maastavedon polvikulmia nyt ei kyl voi lähtee määritteleen ollenkaan. ei noita mun lukuja missään nimessä pidä ottaa millilleen ja ehdottomina. on paljon tosi kovia "heikkoja" painijoita ja sitten huonojoa painijoita, jotka on vahvempia. paini on kuitenkin hyvin tekniikkariippuvainen laji ja sen takia yleisvoimatasoila ei voida tehdä mitään oletuksia mihinkään suuntaan. kuten sanottua, ne on POHJAominaisuuksia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom