Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
toi on maslaevin entinen kyykkypikajuttu painonnostajille. loppu menee väärin eli
5*5*85%
6*2*80
4*4*90
6*2*80
3*3*95
6*2*80
2*2*100
3*2*80
1max

toi on pääasiassa maksimitreeniä joten alottelijan ei kannata niinkää vaivautua. myöskää mikään bodailupätkä toi ei ole.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Selailin eilen voimanostajien treeniblogeja ja huomasin, että harva nostaja tekee määräpainotteista perusvoimatreeniä. Useimmilla näytti olevan sellainen meininki, että pääliikkeissä tehdään koko ajan raskaita ykkösiä-kolmosia + nopeutta ja apuliikkeissä sitten pidempiä settejä. Tämä taitaa olla jonkin sortin wsb-sovellus (vaikka jengi tuntui tekevän huomattavasti enemmän raskaita nostoja kuin wsb:ssä suositellaan).

Onko niin, että kehittyneemmät nostajat eivät enää niinkään tarvitse määrätreeniä? Kyseessä ovat myös siis varustenostajat, vaikuttaakohan tämäkin treenifilosofiaan.

Niin ja mitkäs lihakset onkaan heikot silloin, kun penkkipunnerruksen heikko kohta on noin 10-15 senttiä rinnalta? Lähtö ja loppuojennus helpot.
 
Mitäs mieltä jto on jullesta,onko ns.hyvä apuliike kyykkyyn vai oisko vaikka sjmv parempi ja monipuolisempi ja kokonaisvaltaisempi maveakin ajatellen?
 
jmp75: tarvii tietenkin. on paljon erilaisia tapoja lähestyä voimatreeniä ja wsb:n kaltainen on vaan yks. tää on aikalailla kiinni siitä miten paljon ja millasta treeniä kukin sietää. mä tykkään lykätä noita perustreenejä lähes kaikentasosille sen takia, että saadaan suurempi ärsykevaihtelu, mutta myös tekniikkaa kuntoon että pään sisustalle lepoo. yksilöllistä taas kaikki tällanen jne. suurin osa voimailijoista kyllä tekee pääliikkeissäkin pidempää settiä. ihan bodailuakin. penkissä heikkoa tossa tapauksessa on rintalihakset ja mahdollisesti yläselkä.

grecont: jullen laittasin noista paremmaksi. eri variaatioineen.
 
Hei, muutama asia askarruttaa...

Jos kyykkää kapealta (max. hartioiden leveys) lähinnä olympiakyykkytyylillä eli ei ns. voimanostotyylillä niin mitkä apuliikkeet ovat silloin parhaita kyykyn kehittämiseen? Tällöinhän ei lantio-alaselkä-osaston kehittäminen ole niin tärkeää kuin voimanostotyylillä tuloksen parantamiseksi.

Entä kun penkissä ei saa tehtyä käytännössä minkäänlaista kaarta, mihin silloin kannattaa eniten keskittyä penkkituloksen maksimoimiseksi? Pyrkiä vaan mahdollisimman vakaaseen asentoon ja pyrkiä kehittämään ojentajia ja nostaa kapeammalla otteellako?
 
etukyykky, erilaiset boksikyykyt, hack-kyykky, kyykyt stopeilla eri kohdissa. syvyydet vaihtelee ja niissä painotetaan pääliikkeen noston heikkoja kohtia luonnollisesti. kyllä ilman kaarta on penkattu pitkälle yli 200kg, joten se ei sen kummemmin suoraan merkkaa. avut valitaan noston heikon kohdan mukaan.
 
Aatellaan bodausta. Oletetaan, että jotkin lihakset, esim. etureidet, eivät tunnu ottavan hittiä niin millään vaan homma menee muille lihoille, esim. pakaroille. Tämä tuntuu niin sarjan aikaisessa tuntumassa, DOMSeissa kuin tuloksissakin. Onko parempi vaihtoehto ärsyttää tätä lihasta etukäteisväsytyksellä vai eristävällä tekniikalla? Esimerkkinä prässi:

a) ensin reisiojennusta, sitten prässiä melko syvälle, keskileveä jalka-asento, ja polvia sivuille
b) pelkkä prässi alhaalta vajaita toistoja, kapea jalka-asento, polvet eteenpäin

Jos tekee a:n mukaan mutta ilman reisiojennusten etukäteisväsytystä, homma menee kirjaimellisesti perseelle. Mikä on mielipiteesi? P.S. Tunnustan, että kyseinen esimerkki on oikeasta elämästä, mutta haluan pitää tämän mahdollisimman analyyttisena, siitä tämä tieteellinen sävy ;)
 
Onko tanko polvissa kiinni alkuasennossa kun vedetään pukeilta? Olettaisin että on kun näin se menee normivedossa mutta haluan vain varmistaa. Mulla se tanko jää just siihen lumpioiden alapuolelle.
 
vurki: uskosin, et ois enempi tekniikkakysymys, vaikka etukäteisväsytys onkin joskus ihan ok ärsykevaihteluna. reisiojennus rauhallisella vauhdilla ja stoppi ylhjäällä. keskittysin kuitenki pääasias isoihin liikkeisiin ekana. kyykyissä ja prässeissä se rasitus siirtyy sinne alaetureidelle paremmin, kun polvet menee jalkaterien yli. eli prässissäkin jalat kelkan alaosaan ja penkki sen verran alas, että paine pysyy kantapäillä.

slarto: pukkivetoja tehdään eri korkeuksilta riippuen vedon heikosta kohdasta. parhaat avut saa polven alta. ota vaikka kolme kohtaa 5, 10 ja 15cm lumpion alapuolelta.
 
Tiedän että sitä on hyvä tehdä eri korkeuksilta mutta tarkoitin että pitääkö tangon koskettaa jalkoja alkuasennossa vai jääkö siihen "ilmaa" väliin? Taisin ilmaista itseni vähän epäselvästi. :)
 
Moi, en ole sulta koskaan aiemmin mitään kysynyt. Eli mulla olis tämmönen kyssäri. Tarkoituksena on nyt rakentaa joku fiksu 2-jakonen ja salilla tulisi käytyä 4 krt/vk jossa esim alkuviikko voima ja loppuviikon reeneissä massapumppailua. Toi progressiohan suoritetaan yleensä noissa voimatreeneissä (?).
Eli minkälaista progressiota suosittelisit muutaman, esim 4 viikon jaksolle. Tä threadi sisältää niin paljon tekstiä et vaikee löytää mitään. Eli oiskohan jotain ihan "perus" systeemiä millä vois muutaman viikon jaksoissa tehdä? Esim 3vko nousee ja sit yks kevyempi. Ja mulla on siis sali ihan pääharrastuksena eli ei oo mitään kisa tms kausii ja noi viikkomäärät liittyy siihen, että yleensä vetelen jollain 6vko plussalla ja sit pari viikkoa laihiksella, Ja ymmärtääkseni tommosii progressiohommelei ei kannata laihiksel kauheesti tehdä.
Ja mihin kaikkiin liikkeisiin semmosta sovelletaan? Kyykky ja penkki varmaan, maastavetoa en pysty tällä hetkellä tekemään.

Entä oisko semmonen tsydeemi hyvä vaihtehto jossa se progressio tulee edellisen treenin perusteella eli tehään jonkun taulukon mukaan ja jos saadaan kaikki suunniteltu tehtyä niin kerrotaan painot niin et seuraavaan reeniin tulee kaikkiin 10% lisää vastusta ja sitä hinkataan niin kauan et menee kaikki suunnitellusti ja sit taas korotetaan?
 
Toispuolista heikkoutta;

Saatuani sairaskohtauksen menetin osittain toiselta puolelta voimaa. Eli vasen puoli suhteessa oikeaan on heikompi, ei paljoa mutta eron huomaa raskaita perusliikkeittä tehdessä, eritoten kyykyssä. Kyykky tahtoo kallistua sillein että oikea puoli joutuu tekemään enemmän töitä, ja perse painuu pitkälle oikealle takaviistoon. Penkissä ja vedossa sitä ei niinkään huomaa, ehkä vaan että oikea olkapää on yleensä enemmän väsynyt kun vasen.
Onko mitään konstia jolla vahvistaa toista puolta, jotta saavuttaisi tasapainon, vai pitääkö niitä perusliikkeitä vaan hinkata sen verran alhaisilla painoilla että sitä puoltamista ei tapahdu?
 
slarto: kosketus on parempi, mutta ei milli tilaa haittaa. ideana siis pitää tanko mahdollisimman lähellä, muttei siitä tietenkään kitkaa saa tulla.

jäätävä: valmiit ohjelmat on liian työläitä tähän rakenneltaviksi. toi mun 3*4 -> 6*6 on erinomanen perusvoimasysteemi ja sitä voi soveltaa pääliikkeisiin. painot ei mee prosenttien mukaan vaan fiiliksellä. systeemin idea lyhykäisyydessään tässä:

3*4 -> 6*6 -SYSTEEMIN IDEA LYHYESTI:
- kyseessä on 2-3 kk:n perusvoimakauden systeemi, mutta sitä voi eri variaatioineen käyttää ympärivuotisesti.
- ota alkuun sellanen rauta, millä saat suht hyvin tehtyä 3*4, eli hieman varaa saa vipaan sarjaankin jäädä.
- pyri kauden aikana pääasiassa sarjojen ja toistojen lisäämiseen tavoitteena esim. 6*6 hieman isommalla raudalla kuin alussa.
- esim: 3*4*200 kg -> 6*6*220 kg tai 8*5*225 kg.
- sarja- ja toistomäärät voivat olla ihan jotain muutakin, mutta yllämainitut suht lyhyet sopivat pääasiassa kokeneempien voimailijoiden käyttöön.

- aloittelijoille suosittelen hieman pidempiä sarjoja, esim. 2*8 -> 4*10 ekalle PV-kaudelle ja perään toinen, missä sitten käytellään tota alkuperäistä systeemiä.

- systeemi toimii modattuna erinomaisesti myös bodareille ym. sisällöillä riippuen kauden tavoitteesta.
- ehdottomasti kokeilun arvoinen variaatio on tehdä tätä systeemiä voimakestävyyspohjaisesti (volyymi kasvaa ja sarjatauot lyhenee). esim. 4*10*150 kg/ 2´ -> 5*12*160 kg/ 1´30". varsinkin tämä tuppaa aiheuttaa runsaasti patin kasvua

- systeemiä on käytetty erinomaisella menestyksellä monien urheilulajien voimaharjoittelussa etuinaan mm. suuren määrän antama kestävä pohja ja siitä huolimatta hyvin vähäinen tukottava vaikutus esim. juoksunopeuteen tai muuhun lajiharjoitteluun. tämä johtuu lähinnä siitä, ettei ole tarvetta tehdä sarjoja juurikaan hamaan loppuun saakka. toki satunnainen testailu harjoitusalueella on ihan ok.

- peruskaudella kovien ja kevyempien viikkojen suhde 3:1. kevyemmillä viikoilla on yleensä kaksi perusvaihtoehtoa:
a) volyymi pieni, teho kohtalainen
b) volyymi kohtalainen, teho pieni

avut valitaan tarpeiden mukaan ja siellä toimii hyvin ihan perusvoimailukin 4-12 toiston välillä.

painija: lajiteknisesti kannattaa tehdä sitä pääliikettä tarpeeks pienillä raudoilla, et menee oikein. muuten tulee jatkossa pahoja ongelmia. tee se vaikka ekana. sen jälkeen sit yhden jalan juttuja heikolle puolelle ekana ja enemmän -tyylillä. yhden jalan prässi, maastaveto, kyykky, selkäliike jne. noissa sä näät sen voiman puutteen kuitenkin konkreettisesti ja pystyt panostaan heikkouksien kehittämiseen.
 
Sellainen aika perustavaa laatua oleva juttu vielä, että onkos voimatreenissä tarkoitus pyrkiä tekemään kaikki toistot maksimaalisella teholla? Vai niin taloudellisesti kuin mahdollista. Vaiko vain luonnollisesti tyyliin "rauhassa, ei hidastellen alas ja reippaasti ylös"?
 
nopeusominaisuudet kyllä kehittyy siinä tehollisesti kovemmassa nostossa. hermostollisesti voi olla rankkaa tehdä kaikki nostot aina ja jatkuvasti täysillä, mutta tätä pyritään sit ehkäsemään treenien rytmittämisellä. bodarille tärkeetä on korostaa negavaiheen rauhallisuutta.
 
jäätävä: valmiit ohjelmat on liian työläitä tähän rakenneltaviksi. toi mun 3*4 -> 6*6 on erinomanen perusvoimasysteemi ja sitä voi soveltaa pääliikkeisiin. painot ei mee prosenttien mukaan vaan fiiliksellä. systeemin idea lyhykäisyydessään tässä:

3*4 -> 6*6 -SYSTEEMIN IDEA LYHYESTI:
- kyseessä on 2-3 kk:n perusvoimakauden systeemi, mutta sitä voi eri variaatioineen käyttää ympärivuotisesti.
- ota alkuun sellanen rauta, millä saat suht hyvin tehtyä 3*4, eli hieman varaa saa vipaan sarjaankin jäädä.
- pyri kauden aikana pääasiassa sarjojen ja toistojen lisäämiseen tavoitteena esim. 6*6 hieman isommalla raudalla kuin alussa.
- esim: 3*4*200 kg -> 6*6*220 kg tai 8*5*225 kg.
- sarja- ja toistomäärät voivat olla ihan jotain muutakin, mutta yllämainitut suht lyhyet sopivat pääasiassa kokeneempien voimailijoiden käyttöön.

- aloittelijoille suosittelen hieman pidempiä sarjoja, esim. 2*8 -> 4*10 ekalle PV-kaudelle ja perään toinen, missä sitten käytellään tota alkuperäistä systeemiä.

- systeemi toimii modattuna erinomaisesti myös bodareille ym. sisällöillä riippuen kauden tavoitteesta.
- ehdottomasti kokeilun arvoinen variaatio on tehdä tätä systeemiä voimakestävyyspohjaisesti (volyymi kasvaa ja sarjatauot lyhenee). esim. 4*10*150 kg/ 2´ -> 5*12*160 kg/ 1´30". varsinkin tämä tuppaa aiheuttaa runsaasti patin kasvua

- systeemiä on käytetty erinomaisella menestyksellä monien urheilulajien voimaharjoittelussa etuinaan mm. suuren määrän antama kestävä pohja ja siitä huolimatta hyvin vähäinen tukottava vaikutus esim. juoksunopeuteen tai muuhun lajiharjoitteluun. tämä johtuu lähinnä siitä, ettei ole tarvetta tehdä sarjoja juurikaan hamaan loppuun saakka. toki satunnainen testailu harjoitusalueella on ihan ok.

- peruskaudella kovien ja kevyempien viikkojen suhde 3:1. kevyemmillä viikoilla on yleensä kaksi perusvaihtoehtoa:
a) volyymi pieni, teho kohtalainen
b) volyymi kohtalainen, teho pieni

avut valitaan tarpeiden mukaan ja siellä toimii hyvin ihan perusvoimailukin 4-12 toiston välillä.

No huhhuh, paljon asiaa, suuri kiitos! Mun täytyy ruveta tota vielä perkaamaan ni varmaan saan jonkun kopin lopulta.

Mikäs siinä on muuten tarkalleen syy/etu kun näkee ihmisten tekevän voimapuolen liikketä pyramideillä. Eli jos Pena Peruspotari niinkun mä menee salille ja esim penkki on 1RM 100kg ni teen normaalisti penareenin vaikka 5x5 75 kg eli paino pysyy samana. Noita pyramidejä näyttää kuitenkin olevan paljon käytössä eli varmaan siihen joku syy tehdä 1x5 40%,1x5 50%, 1x5 60%, 1x5 70%, 1x5 80%. Eli siis enemmähän sitä painoa tulisi nostettua jos hinkkaa sillä samalla 5x5x75kg verrattuna tollaseen nousevaan pyramidiin, eli tähän on varmaankin joku syy? SItä pyramiidin viimeistä sarjaahan kutsutaan vissiin työsarjaksi IMO?!
 
pyramidi on ehkä aika looginen tapa lähestyä isompia romuja. pyramidejakin on monenlaisia kuvaamasi lisäksi. kun kilot kasvaa, on helppoa lyhentää sarjoja. eli sellanen klassinen nouseva pyramidi tyyliin 10, 8, 6, 4 tai 5, 4, 3, 2, 1. se ei kuitenkaan oo ollenkaan se paras tapa lähestyä voimatreeniä. perusvoimakaudella yksittäinen treenisisältö toki voi olla myös jonkinlainen pyramidi. vakiosarjoilla se volyymi on tietenkin korkeempi, mutta yhdistelemällä erilaisia treenisisältöjä homma toimii yleensä parhaiten. jos haluaa sarjakestävyyttä ja sitä kautta perusvoimia ja -kuntoa ylös, suuremmalla työmäärällä homma etenee pidemmälle.
 
Millanen yleensä on suhde kyykyn ja jullen välillä? En ihan hirveesti oo jullea tehnyt, mutta ottaisin sen nyt mukaan. Olis hyvä tietää kuinka paljon enemmän tai vähemmän rautaa tankoon uskaltaa laittaa, ilman, että tekniikka kärsii.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom