Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Palloilijan harjoituskaudesta vielä

Kiitokset edellisestä vastauksesta. Palaisin kuitenkin vielä siihen palloilijan harjoituskauden syklien määrään. Tässä tapauksessa kyse on pesäpallosta ja harjoituskausi sunnilleen syyskuusta-toukokuulle eli n. 8 kk. Tämän 8:n kuukauden jakamista kahteen sykliin mietin.

Esim:
syyskuu: peruskunto + lihaskunto + laji
lokakuu: perusvoimaa + juoksutekniikka/tehopohjaa esim. määräintervalleilla + laji
marraskuu: nopeusvoima/lajivoima + submaks nopeus + laji
joulu: nopeus + nopeusvoima + laji

Ja sitten keväällä tammi-toukokuussa samaan tyyliin. Nopeuskestävyys voisi olla kehitettävä ominaisuus sitten pelien alkaessa, kun sitä niissä tarvitaan ja siihen pelitkin treenistä käyvät. Tietenkin pelikaudella täytyy myös ylläpitää muita ominaisuuksia. Miltäs vaikuttaa? Pärjääkö yhden syklin talvelle tällainen systeemi?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
ilola: lähes kaikessa urheilussa jaksotettu harjoittelu tuo parhaat tulokset, mutta jos sulle "ihan hyvin" riittää, eihän siinä sitten mitään. käytännössä kroppa vaan toimii sillä tavalla, että hypertrofinen ja hermostollinen treeni omina kausinaan toimii voimanhankinnassa parhaiten. veikkaisin, että oot vaan ylikunnossa. mä lähtisin tekeen hommaa ihan alusta, mutta alkuun laittasin 1-2 kk jakson ihan perusbodailua siellä 8-12 toiston alueella. penkin ja kyykyn maksimien teko eri aikaan on ihan jees, ellei kilpaile.

ittam: jos ne tehohuiput haetaan joulukuussa, ne saadaan korkeemmalle ja voitas olettaa, että sitten taas se perustaso ois korkeemmalla kun alotetaan kierto alusta. se kuinka hyvin toi aika riittää kunkin ominaisuuden kehittämiseen, on sitten kiinni tarkemmasta ohjelmoinnista tottakai. pesäpallossa keskittyisin kuitenkin joka tapauksessa pelillisten ominaisuuksien kehittämiseen hyvin suurella painopisteellä.
 
veikkaisin, että oot vaan ylikunnossa. mä lähtisin tekeen hommaa ihan alusta, mutta alkuun laittasin 1-2 kk jakson ihan perusbodailua siellä 8-12 toiston alueella. penkin ja kyykyn maksimien teko eri aikaan on ihan jees, ellei kilpaile.
onko ylikunto oikeasti mahdollista kun liikutaan näin keveissä raudoissa eikä kuitenkaan ihan tolkuttomia määriä treeneta?
olinkin suunnitellu että otan ensviikon alusta maksimin ja alan sitten pitkällä peruskuntokaudella jonka alkuun teen pitkiä sarjoja (8-12).
kiitos avusta.
 
onko ylikunto oikeasti mahdollista kun liikutaan näin keveissä raudoissa eikä kuitenkaan ihan tolkuttomia määriä treeneta?
olinkin suunnitellu että otan ensviikon alusta maksimin ja alan sitten pitkällä peruskuntokaudella jonka alkuun teen pitkiä sarjoja (8-12).
kiitos avusta.

Ylitreenausta tarkoittaa, kukaan tavis ei ylikuntoon itseään saa (voiko kukaan salitreenillä edes saada, yleensä ne on huippu-kestävyysjuoksijoita).
 
ylikunto tarkottaa samaa kuin ylitreenaus, ylirasitus jne. mutta on toki ihan virheellinen termi. ylirasitustiloja on eritasoisia ja ns. normaalijantterin on tosi vaikeeta kyl saada itteensä kunnolla hermostolliseen ylirasitustilaan. kuten mainittua, ne on yleensä huippu-urheilijoiden kamaa. ilolan tila on vaan hetkellinen notkahdus suorituskyvyssä ja vaatii pari askelta taakse, että voi harpata kolme eteenpäin.
 
Olin jo pitkään taistellut takaolkapäiden treenaamisen kanssa, mikään liike ei tuntunut kehittävän/ottavan takaolkapäähän suoritustekniikasta riippumatta. Sitten luin jonkin JTO:n postin, jossa neuvottiin tekemään takaolkapäälle eräänlaista viparia käsipainolla kylellään maaten, kämmensyrjä edellä nostellen. Jos olisimme ameriikassa, niin haastaisin JTO:n oikeuteen takaolkapäiden kipeytymisestä :D
 
Miten treenata räjähtävyyttä/räjähtävää voimaa. Vapaaottelu olisi siis lajina, ja sen takia olisi ihan hyvä olla ''räjähtävä''. Tosiaan samalla tahtoisi treenata maximi voimaa..
 
Oiskohan sulla hajua, mistä johtuu rintalastan kipeytyminen dippiä tehdessä. Voiskohan kyse olla olkapäiden liikkuvuuden puutteesta, koska kipua tuntuu myös jos venyttelen olkapäitä (vieden keppiä pään yli kropan taakse) dipin jälkeen?
 
dtrbodari: räjähtävyys on hermosto-ominaisuus, eli lajinomaisuus merkkaa eniten. puntilla et saa vapariin räväkkyyttä. maksimivoima (1-3 toistoa yleensä) on myös hermostokamaa, joten se ei siirry muuhun toimintaa.
eli:
- hommaa puntilla yleisvoimia korkeemmalle. käytännössä ns. yleistä voimailua monipuolisesti siellä 20-60" sarjapituudella, about 4-12 toistoa siis.
- treenaa erilaisia lajisuorituksia ja/tai niiden yhdistelmiä erittäin räjähtävinä, 2-10 sekunnin sarjoina. noiden pitää olla tuttuja liikkeitä tai yhdistelmiä, ettet riko ittees ja alla hyvä koordinoiva lämppä. ei väsyneenä, vaan aika alkutreenissä/omalla ajalla siis.

massavaje: rintalastan rustopuolen ja kiinnityskohtien ongelmajuttuja. monilla tuttua. tee alle joku muu laji, esim. penkki ja eiköhän se sillä lähe.
 
^Eli käytännössä ihan ihan normi jumppailuja salin puolella? Nytten ollut tuo 5x5 kokeilussa.. Kuinka usein suosittelisit, että vaihtaisin sarjapituuksia? Tyyliin jos vk1. 4-6, vk2 6-8, vk3 8-10, vk4 10-12? Tai vk1. 4-8, vk2 8-12?
 
voit sä ihan hyvin viedä rinnakkain kahtakin eri toistoaluetta, mutta yleensä kannattaa treenata hieman pidempään yhtä OMINAISUUTTA, eli sun tapauksessa perusvoimaa. eli esim. 1kk 11-12 ja 7-8 ja 1kk 8-9 ja 4-5 ja noita vaikka vuorotellen. ei toi yhen treenin sisällön kanssa niin tarkkaa ole. pääasia, että pitkällä aikavälillä homma etenee sekä volyymissa että kiloissa.
 
Aloin miettimään.. Kun sanoit, että maximivoima ja räjähtävyys ovat molemmat hermosto-ominaisuuksia (tai jotain sinneppäin).. Niin Pystyykö molempia silti treenata samaanaikaan? Esim. Salilla toistot 1-3, ja lajikohtaisia harjoituksia räjähtävästi. Vai onko niin, että eri hermosto-ominaisuuksia ei pysty treenaamaan kunnolla samanaikaisesti?
 
oikein hyvin pystyy. hermostotreeneissäkin pätee kuitenkin samanlainen rytmitys kuin muussakin treenissä, eli suht säännöllisesti kantsii treenejä keventää, esim. joka 3-4. vko. hermostollinen treeni kaipaa kuitenkin alleen hyvän perusvoima- ja kuntokauden, joten oikopolkuja ei tossa oikein ole, jos haluaa optimoida tuloksensa.
 
Minkälaisia sarjoja ja toistoja yleensä kannattaa tehdä kevyellä viikolla? Olen nytten tehnyt 3x15-20 onko tuo hyvä?

Sitten, että miten dippiin saa lisää liikkuvuutta? Pääsen tosilähelle 90 astetta, mutta siitä alaspäin ei vain mene, yleensä olkapää jumittaaa.. Kerran olen saanut olkapään rikki, kun liian alas yritin enkä haluaisi rikkoa enään uudestaan.
 
riippuu ihan muun treenin määrästä, tehosta absoluuttisesti ja suhteellisesti aateltuna. jos on esim. menossa maksimihommat, ei kannata liika kevyeksi heittää eikä ainakaan kestovoimatreeneiksi. dipistä: turhaan sä yrität väkisin runnoa sinne pohjaan, varsinkin, jos oot joskus jo ittes rikkonu. et sä sillä mitään enempää voita. jos takaolkapää käy sivulta kateltuna kyynärpäätä alempana, oot vallan riittävän syvällä jo.
 
makaa kyljelläs ja tee vipareita siitä. eli käsi kohtisuoraan kroppaan nähden ja kyynärpää edellä, peukalo alaspäin nostat alhaalta ylös. älä päästä hartioita korviin vaan pidä ne alhaalla.
 
mitä mieltä jto olet tästä mihin joskus törmää, eli tietyille lihasryhmille (ainakin forkut, vatsat ja pohkeet?) väitetään olevan tehokkainta treenata massahakuisestikin hillittömän usein esim. 5-6 x vko ja/tai toistojakin 10-30. syynä näihin määriin sanotaan usein että nuo lihakset ovat tottuneet paljoon rasitukseen, esim pohkeet kävelyn takia jne. jos ei ajatella että jollakin yksilöllisistä syistä moiset toimii niin onko jutussa perää :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom