Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Maa olen tehnyt otetta vahvistaakseni pitoja pyyhkeella, siis pyorayttanyt kahvakuulan ympari pyyhkeen ja siita maasta nosto ja pito. Mutta nyt kun ajattelin niin voiko tuollainen ote olla luontaisesti heikko (ranteessahan on aikamoinen kulma). Voisiko tallainen heikkous olla huono kehityksen kannalta? Toisekseen, voiko se altistaa jollekin vammalle pitkalla tahtaimella? Tallaista luin jostain.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
pidempää urheilutaustaa löytyy, mutta nyt tavoitteena on vain korkeampi pomppu. Parkouria tulee väännettyä. Tiedän että hyppely on se paras treeni ja sitä harrastan paljon. Eli siis syväkyykky lienee parempi vaihtoehto kuin puolikyykky? Varsinkaan kun en puntilla käy viikossa kuin 2-3 kertaa 1-jakoisella ohjelmalla. Tuohon kyykyn päälle olen sitten ottanut vielä prässiä syvältä sillon tällön.

Näin minä sen itsekin koen, että tuo syväkyykky aktivoi paremmin koko alakehon lihaksia kehittäen täten koko alakehon voimaa ---> korkempi pomppu. Yhdistettynä lajiharjotteluun tottakai. Mieltäni vain sekottaa esim. monien lätkävalmentajien tavat suosia puolikyykkyä kun haetaan räjähtävyyttä ja korkempaa pomppua, kun heidän mukaan siinä on liikerata lähempänä ponnistuksen liikerataa kuin syväkyykyssä. Mutta eihän se näin taida sitten kuitenkaan mennä.
 
weak: millanen kierto ja mihin tarkoitukseen? kyykyn loppuun on olemassa oma leppoisa alataljasta tehtävä apuliike nimeltä läpiveto. googlaa vaikkapa pull through.

Tanko niskassa, alavartalo abaut paikallaan ja ylävartalon kierto (pää kääntyy ~90 astetta) suuntaan ja toiseen tangon kulkiessa niskassa. Kylkien/vinojen vatsojen jumppaamiseen. Oma kyykkytekniikkani muistuttaa enempi pn-miesten vastaavaa ja uskoisin, että pitäisi treenata enemmänkin etureisiä kuin lantiota(pull through taitaa olla enempi lantioon kohdistuva kuin etureiskoihin?). Lukitsetko silti, oi guru, vastauksesi?
 
squinky: toi on vaan yks tapa grippailla, joten se vahvistuu. jos haluut yleisesti omata vahvan gripin, pitää tehdä paljon eri tavoilla, dynaamisia ja staattisia jne.

ricardo: oot kyselly aiemminki ja taatusti samaa oon vastannut. älä siis jankuta. keskity lajiin eniten ja huomaat, että oikeella ajoituksella pomppukin paranee kummasti. lätkävalmentajat yms. suosii ½kyykkyä osin sen takia, että OLETETAAN sen olevan jotenkin lajinomaisempi. juuei.

weak: miks ihmeessä tollasta teet? ei tolla kylkiä ja vinoja treenailla. pull through on perseliike. sun tyylillä keskittyisin ensinnäkin alaosan kontrolliin, jolla parannat tekniikkaa ja ehkäset polvivammoja. tolla vauhdilla paino siirtyy helposti päkiälle ja kyykystä tulee jullempi. ei tossa lopussa ongelmaa juuri ollut, mutta tohon kannattaa kyl tehdä meiluummin osatoistoja kuin läpivetoo.
 
Kuinka paljon 2 punaista minikumia tuo lisää vastusta kyykkyyn jos ne kiinnitetään lattiasta tankoon? kuinka paljon suunnilleen saa ottaa tangosta rautaa pois normaaliin sarjaan verrattuna kun kyykkääjä on 170-180cm pitkä?
 
vie nyt kuule puntari salille ja mittaa ite. ton verran nyt vois kyl vaatia oma-aloitteisuutta, vaikka eletään vuotta 2010. kumien käytönkin oppii, eli joku saa niillä suhteessa enemmän jne.
 
Morjens!

Mitä mieltä olet palloilulajien harjoitteluvuoden ohjelmoinnista? Lähinnä tuli mieleen, että olisikohan 2- tai 3-huippuisessa harjoituskaudessa ideaa? Tuntuu, että voisi mielenkiinto säilyä paremmin, kun ei tarvitse tehdä yhtä jaksoa aina niin pitkänä. Olisikohan ominaisuuksien kehittämisenkin kannalta hyödyllistä rytmittää vähän nopeampaan sykliin kuin vain siihen yhteen pelikautta odotellessa?
 
palloilulajeissa suurin ongelma tulee esiin, jos pelaajat on parhaassa kunnossa syksyllä ja play offseissa sit vaan katotaan kenen kunto on heikentynyt vähiten. syy tähän on useimmiten liian kovatehoinen ja rankalta TUNTUVA harjoittelu kaikenlaisine ylämäki- ja porrasjuoksuineen ja kovine intervalleineen. näillä on käyttönsä, mutta niillä ei rakenneta pohjaa pitkään kauteen varsinkaan junnuilla (!!!) ideaaliahan ois, että porukka ois parhaassa fyysisessä kunnossa kun tosipaikat alkaa.

useempi kuntohuippu tai yleensä aaltomainen eteneminen ois tietenkin se paras lähestymistapa, mutta jos kausi on todella tiukka peliaikataulullisesti, voi olla vaikeeta kehittää sitä kuntoo. siksipäs valmennuspuolen tulis selkeesti kiinnittää tällaseen huomiota. suomessa aika harvoin pelataan useempia pelejä viikossa, joten varsinainen kehittävä harjoittelu on mahdollista koko kauden. miten se tehdään oikein on sitten lajista kiinni ja melko pitkä juttu, joten en sitä tähän runoile.
 
Miten on jto, kun tällä hetkellä teen tuota arnoldin kultaista kuusikkoa ja siinä on tuo leuanveto ja sähän oot expertti tässä asiassa, joten ajattelin kysyä sulta kun tuo ei vaan tunnu kehittyvän millään tuo liike ja tekniikkakin on hieman epäselvä eli onko leuanvedossa tarkoitus mennä AIVAN alas asti niin että olkapäät ns "roikkuvat" ja sieltä nousta hallitusti ylös? Tarkoitus siis saada lihasmassaa, mutta tuleeko sitä tuollaisilla 6 toiston sarjoilla kun tällä htekellä saan tehtyä omalla painolla? :(

E: niin ja tähän on voimailupuolen osio, mutta jos osaat auttaa ylipäätänsä miten tuon leuanvedon saisi kehittymään?
 
Tervehdys, tuossa kun uutta voimaohjelmaa pitäis alkaa kehittelemään (otin erään postaamasi, hyvältä vaikuttavan ohjelman pohjaksi) niin mietin jos jättäis maven pois kokonaan ja vetäis vuoroviikoin räkkivedon ja high pullin 5x5? (Tämä on tietysti niitä asioita mitkä pitäis oppia kokeilemalla:))

Sitten piikkauksessa herkistelisi mavesta ykkösmaksimit. Oon vetänyt melkeinpä vuoden ihan normi mavea, ainoastaan muutamia kertoja pukilta, niin tuntuu että pääkoppakin vaatis vaihtelua. Kehitys on tosin mennyt etiäpäin ihan pelkällä mavella ainakin toistaiseksi.

Toinen kysymys, valmennatko voimaharjoittelua jossain? Onko sulla "suhteita" pakkikseen päin vai onko nämä sun "omat topicit" syntyneet tänne ihan keskustelujen ja monenlaisen voimaharjoitteluopastuksen luonnollisena seurauksena?
 
rintala: liikelaajuus lajissa kuin lajissa on aina niin ja näin, mutta kyllähän se leuanveto bodymielessä kannattaa nimenomaan selkälihaksilla tehdä. eli alhaalla niin alas, että hartiat nousee korviin, mutta et päästä kokonaan rennoiksi tai kiertäjäkalvosin voi hajota. veto lähtee aina ensin vetämällä hartiat alas ja vasta sitten käsivetovaihe. älä päästä kroppaa köyryyn, vaan vedä kyynärpäät alas ja taakse ja rinta pystyyn. siten se rasitus menee parhaiten just leveelle selälle. kaikissa lajeissa rauhallinen ja kontrolloitu alaslasku.

IVa: en käyttäs voima- tai korkeeta vetoo, ellet halua rinnallevetoon tehoja. maastavetoo se ei juurikaan auta. siihen parhaat avut löytyy erikorkusista pukkivedoista. ei nyt sen kummempia suhteita ole. topicit on syntyneet muiden aloitteesta ja juurikin kuten aattelit, mutta tuppaan olla innostunut tästä aiheesta. valmennushommia olen tehnyt melkein 20v.
 
Okei vielä haluaisin selvyyden tähän "vedä kyynärpäät alas ja taakse ja rinta pystyyn" oon tässä jo hetken aikaa miettinyt pienessä päässäni mitä tämä tarkoittaa :D En tiedä pystytkö tuota paremmin selittämään, mutta kiitos kuitenkin.. tästä lähin vedän sitten kroppani hieman alemmas ja sieltä siten lähtee veto.
 
Okei vielä haluaisin selvyyden tähän "vedä kyynärpäät alas ja taakse ja rinta pystyyn" oon tässä jo hetken aikaa miettinyt pienessä päässäni mitä tämä tarkoittaa :D En tiedä pystytkö tuota paremmin selittämään, mutta kiitos kuitenkin.. tästä lähin vedän sitten kroppani hieman alemmas ja sieltä siten lähtee veto.

Leveellä myötäotteella rauhallisilla alas laskuilla ja painoista pois vähän niin varmana on huomenna kipeä selkä. Leuan varsinaisesti tangon yli saamiseen ei kannata käsiään väsyttää, eikä myöskään olkapäitä rikkoa roikkumalla ihan löysänä siellä alhaalla. "Rinta edellä" kuvaa ehkä sitä tyyliä hyvin.
 
paremminkin "kyynärpäät vedetään yläosassa taakse", eikä ne siis jää kropan eteen. rinta pystyyn eli kuten metallicakin sanoi, rintaan se tanko ja selkää kaarelle, ei köyryyn. tärkeempää kuitenkin on se hartioiden ylös-alas-liike, mihin selkä osallistuu paljon. olkapäät ei saa olla koko aikaa korvissa.
 
Tuolla aiemmin kysyin vähän keskivartalon vahvistamisesta maastavetoa varten. Tuntuu siltä, että jalkalihakset "syttyy" melko hitaasti, eli en saa niistä heti kaikkea voimaa irti jolloin nostokin on hidas. Luonnollisesti hidas nosto väsyttää selkääkin enemmän, ja ongelma varmaan osittain piileekin tässä.
Miltäs kuulostaisi jos vetelisin rinnalle, ja tekisin räjähtävää maastavetoa, että sais ton alaosaston heräämään vähän nopeammin? Sitten raskasta pukeiltavetoa (polvien alta vaikkapa) selkää vahvistamaan? Tavoite siis edelleen saada keskivartalo vahvimmaksi kohdaksi maastavetoa varten.
 
Moro.

Mitä suosittelisit penkin keskiosan parantamiseen, rinnalta lähtö ja loppuojennus sujuu kyllä, mutta keskikohtaan tökkää ekana. Penkki eri oteleveyksillä kenties? Jotain muuta lisäks?

Treeneistä nyt sen verran, että mitään ihan hirveitä määriä ei ole mahoillisuus treenata, lajitreenejä on 4 tai 5 viikossa, ja sen lisäks oon yleensä tehny kolme punttitreeniä vielä. Jako on ollu 1-jakonen tai sitten on menty päivä1: penkki, päivä2: veto, päivä3: kyykky. Tää jälkimmäinen on toiminut parhaiten, eli kaikkia pääliikkeitä kerran viikossa.

Treenipainoista sen verran, että penkissä 6x 100 sarjoina, maksimin ollessa sysipaska. Muut liikkeet kulkee ihan ok, penkki noista huonoin on.
 
elu: rinnalleveto ei lähde räjähtävästi maasta, eikä oo vedolle ollenkaan paras apuliike. mutta vedon nopeustreenit on perustellumpia. samoin erilaiset vedon kulmilla tehtävät etukyykyt voimapuolelle. myös bokseille. keskivartalolle kannattaa kyllä tehdä ihan kunnon treenejä, joten sen suunnittelu on aika avainjuttu.

dancake: eri oteleveydet ratkasee. tee 2-3 penkkiä viikossa ja homma alkaa pelittään.
 
Mistä johtuu että takakyykky lähtee kaatumaan eteen raskaammilla painoilla ja/tai viimeisillä toistoilla? Siis tietysti siitä että paino siirtyy päkiöille, mutta miksi paino alkaa menemään päkiöille? Mikä kohta on silloin heikoin lenkki ja kuinka tätä vikaa kannattaisi pyrkiä korjaamaan, pienentää painoja? Kyykystä kaiketi saisi enemmän irti ja hyötyä jos se ei menisi niin pahasti etupainoiseksi, jolloin alaselkä ottaa enempi hittiä jne?
 
huono tekniikka eli ajatus ei oo mukana. keskityt vaan enemmän siihen painopisteeseen ja paineen tunteeseen jalkaterässä. sen pitäs olla siinä puolen välin takana hieman riippuen tekniikasta. boksille kyykätessä tekniikan treenaaminen onnistuu usein hyvin. vanha neuvo:"istu niinkuin vessapytylle", on yllättävän toimiva. eli taakse ja alas. pakaroiden työhön keskittyminen on tärkeetä ylöstullessa. eli lantiota eteen nousun alun jälkeen eikä päästetä sitä koukkaamaan takaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom