Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
hermotus ei palaudu vaan hermosto. sun treenien ongelman ilmaisit itse: "teen ... yleensä seuraavalla tavalla" eli monotonisuus vaivaa.

suosittelen aina kevyiden viikkojen rytmittämistä treenien sekaan. peruskausilla yleensä suhteessa 4:1 tai 3:1 ja maksimijaksoilla 2:1.

jos taukoo on ollu pitkän aikaa, on aika turha mitään maksimeja hakea erityisesti, ellei halua jotain prosenttiohjelmaa noudattaa. mun mielestä voisit ottaa ton 3*4 -> 6*6 -projektin myös itelles. eli otat semmosen raudan, millä saat nyt suht hyvin 3*4. sitten n. 3kk:ssa pyrit saamaan hieman suuremmalla raudalla 6*6. volyymin kasvu ois sillon yli kolminkertanen. sen jälkeen muutaman viikon piikkaus uusiin ykkösiin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Terve jto,

Tiedätkö mitään toimivia harjoituskiertoja/tapoja näin flunssakautena, jotka toimisivat keskimääräistä paremmin vähän heikommalla vastustuskyvyllä varustetuille. Jotenkin sitä kuormitusta pitäisi pystyä vähentämään ja silti kehittymään. Mutulla tuntuu, että aineenvaihdunnallinen osa voimatreenistä on sitä kuormittavinta nimenomaan sairastumista ajatellen..?

Kysymys on hieman erikoinen, tiedän. Tuli vain mieleen, josko olet törmännyt kokemuksellasi herkästi flunssaileviin tapauksiin ja pystynyt ongelmaa jotenkin kiertämään. Alkaa itellä olla lajin vaihto lähellä, kun ei nuo pelkät kesät enää tunnu riittävän oman motivaation kannalta. Kaikki vinkit ovat kul.. platinanarvoisia!
 
kyllähän se jossain määrin on tyyppikysymys toi flunssailu. yks suomen huippukiipeilijä on kans "tallissa" ja flunssaa pukkaa aika usein. nenä pitäs kairata uusiks tms. noista kannattas jutella lekurin kanssa. vastustuskykyä voi miettiä myös ravinnon ja muun kautta. treenin jälkeen tietysti se lämpösenä pitäminen yms. ois tärkeetä. kuormittavuuden suhteen suht lyhyet treenit kuormittaa hormonipuolta hieman vähemmän, jos siellä on ongelmaa. eli korkeintaan tunnin treenejä. vaikeeta tollaseen on mitään erityistä ohjetta antaa, kun syy ei ole tiedossa.
 
Treenaan massa/voimahakuisesti ohjelmalla jossa on sarjoja toistoalueella 3-10, miten suosittelisit pitämään kevennyksen treenisyklien väleillä (n. 4-5 viikkoa kovaa treeniä jonka jälkeen kevennys)? Pitäisikö intensiteetti pitää ylhäällä ja laskea volyymia vai tehdä kevyttä kuntopiirijumppaa?

Jos tuon intensiteetin pitäisi ylhäällä, ainakin "lihaspaineet" pysyisi paremmin yllä ja uusi sykli olisi paljon mukavampi aloittaa.
 
Mulla on nyt takana kaksi 3+1 (3x3:lla) maksimijaksoa joita edelsi 6 viikkoa volyymiä 5x5:llä. Olo on semmoinen että voisin jatkaa lisää samaa maksimivoimaa, vaikka molempien kolmen viikon kovaa treenaamisen jälkeen perjantaina ja parina päivänä sen jälkeen olo on ollut melko piesty/flunssainen, mutta kevyen viikon jälkeen olo on ollut taas palautunut ja fiilikset semmoiset että nyt voi hyvinkin jatkaa lisää. Pahimmillaan olo oli viime perjantaina semmoinen että lihakset kipeytyivät treenin aikana ja pientä nivelkipua oli havaittavissa, mutta nämä oireet katosivat jo seuraavan yön aikana ja lievä flunssainen olo jatkui lauantaille.
Lyhykäisyydessään eka kysymys siis: kannattaako mun jatkaa maksimivoimaa lisää, vaikka se kausi ylittäisikin sen ajan mitä olen ymmärtänyt suositelluksi, sillä olo on semmoinen että voisin rypistää vielä montakin viikkoa lisää uusiin rekkoihin (viimeiset 5 viikkoa rikkonut rekat joka viikko :) )?

Toinen juttu mikä mua vähän askarruttaa on se, että luulin aikaisemmin ettei lineaarinen kasvu toimisi enää mulla (kovin pitkään ainakaan), mutta parin volyymi+intesiteettijaksottelun jälkeen musta tuntuu että tämä nykyinen intensiteettijakso tuntuisi muuttuneen lennosta pelkästään lineaariseksi kasvuksi. Järkeilin vähän niin että aikaisemmin treeni kävi liian monotoniseksi ja nyt tuo jaksottelu on rikkonut sitä aika hyvin, ja paluu pelkästään taas tähän lineaariseen progressioon tuntuu onnistuvan.
Eli lyhkäisemmin luulen yliarvioineeni treenin monimutkaisuuden tarpeen, ja voisin palata lineaariseen kasvuun ja tehdä nämä muutokset lennosta ohjelmaan ja hakata rekkoja niin pitkään kuin jaksan:
- 3x3 nousee 3RM:ään säilyisi samana (penkissä normaali ote, joka on mulla aika kapea)
- 3x3RM @ muuttuisi 3x6RMksi (penkissä leveämpi ote, ja yleisesti saisin enemmän volyymiä)
- 3x3 nopeustreenin voisin vetää 5x3:na.
- ottaisin vedon kolmesti samalla tavalla kuin kyykyn ja penkin sen sijaan että kerran viikossa vain nousen kovaan kolmoseen
Onko idea aivan huono? Pahoitteluni kun tuli aika paljon tekstiä, yritin jo kahdesti tiivistää tekstin niin lyhyeen kuin voin, mutta en oikein viitsinyt karsia enempää informaatiota, ja kiitos paljon etukäteen jos viitsit lukea läpi ja kertoa mielipiteesi taas.
 
bustedi: hyvä painonnosto- tai bodykyykky. voimanostoon hieman tuhlaileva, koska polvet menee noin paljon eteen ja lantion käyttö on hieman vajavaista. tangon paikka on aika yksilöllistä. mitenkään erityisen "kirkkaasti" se ei voimanostossakaan läpi menis just ton polvien matkustelun takia.

fighter: yleensä suosittelen peruskausilla kevyitä suhteessa 3:1 tai 4:1. pikkusen rautaa pois ja vähemmän sarjoja. teräviä ne nostot saa olla, mutta kyllä se tarkotus selkeesti on lepäillä sillä viikolla.

raivo: anna mennä vaan, jos kerran nousee. 2:1 suhteessa kovat ja kevyet. lineaarisissa jutuissa ei ole mitään vikaa, jos niiden vastapainoksi on muutakin. yleensä se vaihtelu kuormitusmalleissa on se juttu. en nyt näkis kamalasti mitään pahaa tossa sun ideassa.
 
bustedi: hyvä painonnosto- tai bodykyykky. voimanostoon hieman tuhlaileva, koska polvet menee noin paljon eteen ja lantion käyttö on hieman vajavaista. tangon paikka on aika yksilöllistä. mitenkään erityisen "kirkkaasti" se ei voimanostossakaan läpi menis just ton polvien matkustelun takia.

Selvä homma. Eli joltain kokeneemmalta pitäs varmaan salilla vähän kysyä neuvvoa miten tota kyykkyä saa vielä "säästävämpään" suuntaan ja sitä kautta kiloja tankoon lisää.

Kiitos!
 
helpoiten se onnistuu, kun et paina polvia eteen, vaan sivuille ja viet lantiota enemmän taakse. hilkun leveempi asentokin auttaa. silti se kyykky tulee olemaan ja näyttämään syvältä, joten ei huolta itsetunnon kannalta :D
 
helpoiten se onnistuu, kun et paina polvia eteen, vaan sivuille ja viet lantiota enemmän taakse. hilkun leveempi asentokin auttaa. silti se kyykky tulee olemaan ja näyttämään syvältä, joten ei huolta itsetunnon kannalta :D

Menee varmaan kyllä aika uusiksi siis kyykky, mutta voisi kai tueta rueta harjottelee.
 
Voiko treenata solttupenkkiä vaikka harrastaisi thaiboxingia? Tai meinasin siis että alottas treenaamaan solttupenaa sivussa(muita hyviä liikkeitä unohtamatta). Sen kyllä nyt tajuaa Zimbabwen simpanssikin ettei voimanostossa ja thaiboxingissa voi kilpailla onnistuneesti samanaikaisesti mutta toi sotilaspenkki taitaa perustua aika paljon räjähtävään voimaan ja kestävyyteen joka taas on hyvä kamppailulajien osalta...

On tota kokemustakin kamppailulajeista +6 vuotta enemmän kun voimanostosta eikä valmentajaakaan tossa. Helmikuussa tulee 17 täyteen ja pian punttireeniä vuos lasis.

Voimanoston näyttää yleensä noi nuoremmat nostajat yleensä jo ihan pentuna alottaneet personal rainerin kans seuran salil tmsp. mutta vapaaotteluun ja muihihin kovempii kamppailulajeihin täällä päin maailmaa kouriudutaan vasta vähän vanhempana. Sekä voimanoston sun muiden vastaavien lajien puhtaus huipulla on vähän kyseenalaista eikä selkäongelmat sun muut nivelvaivat ole kovin harvinaisia yleisen kunnon heikkouden ja venyvyyden ohella.

No innostuinpa taas kirjottelemaan ja tästä tuli tämmönen filosofinen manifesti mutta saapahan vähän mun taustaa ja tämänhetkisiä mietelmiä vaikkei kiinnostaiskaan. Ei tässä nyt ketään morkkaamaan ruveta mutta alko vaan arveluttaa pitemmän päälle voimanoston vaivat ja yleensä lajin hormoniheikit ja mahikset pärjätä puhtailla.

Alkuperänen kysymyshän kuulukin että voiko sotilaspenkkiä harrastaa vaikkei satsaiskaan voimanostoon vai tuppaako nää kilpailijat solttupenas olemaan näitä voimanostajia? Pari solttupenaajaa jotka tunnen harrastaa/on harrastanu voimanostoa.

PS. Toivottavast ei tullu pää kipeeks :D Kamppailulajia ja muuta sekasin mutta päättelin että tänne kuuluu koska voima näytteli kysymyksessä suurinta osaa.
 
nro1: ihan käyttökelposia, mutta se optimointi on kyllä sen verran yksilöllinen juttu, ettei se ihan parilla rivillä selviä. lähinnä käyttö tulee tarpeeseen mm. silloin, kun tuppaa hyytymään se nosto ennen yläasentoa. siihen toki on muitakin apuja, mutta ketjut on yks vaihtoehto ja siitähän on variaatioita vaikka kuinka.

murentaja: räjähtävään voimaan se solttupenkki ei perustu, vaan pelkästään kestovoimaan. näin siis siinä toistomaksimijutussa, mitä kai aattelit treenailla. toki sekin perustuu maksimivoimaan, mutta mitenkään erityisesti räjähtävyydellä ei ole tossa osaa muutoin kuin solupuolella maksimivoiman "apuna".

vaivoja saat kyllä helpommin boksatella kin puntilla. hormoneja sun ikäsellä taas riittää enemmän kuin keskivertopiikittäjällä. älä rakenna ennakkoluuloja stereotypioiden pohjalta. tiedän melkosesti todella vahvoja ja puhtaita nostajia.

sotilaspenkissä pärjää kun on paljon voimaa. oli sitten voimanostaja tai kirvesmies. sille voimalle sitten rakennetaan joko se ykkönen tai toistomaksimi.
 
eli vanha tietää kaikista kaiken ja muut ei?
;) vaan itelles.
kyllä mun mielestä esim. 300 kg:n veto jne jne jne on aika hyvä tulos natuna, nosti sen sitten minkä painonen tahansa.
tietenkin kaikki on suhteellista. kuitenkin voidaan liikkua myös ns. yleisellä tasolla ja miettiä sitä "vahvuutta" eikä vaan katella jonnekin ns. ammattilaisten palkintopalleille. ja silloinkin pitää aina olla tietoa eikä oletusta, jos jonkun roinaamisista puhuu. se siitä. pirun vahvaksi pääsee ilman aineita. todettu jo moneen moneen kertaan.
 
eli vanha tietää kaikista kaiken ja muut ei?
;) vaan itelles.
kyllä mun mielestä esim. 300 kg:n veto jne jne jne on aika hyvä tulos natuna, nosti sen sitten minkä painonen tahansa.
tietenkin kaikki on suhteellista. kuitenkin voidaan liikkua myös ns. yleisellä tasolla ja miettiä sitä "vahvuutta" eikä vaan katella jonnekin ns. ammattilaisten palkintopalleille. ja silloinkin pitää aina olla tietoa eikä oletusta, jos jonkun roinaamisista puhuu. se siitä. pirun vahvaksi pääsee ilman aineita. todettu jo moneen moneen kertaan.

Juu, 300 veto on hyvä tulos.

Lähes 40 vuotta lajin parissa olleena, treenanneena Turusta Ouluun, Tukholmassa ja vähän jenkeissäkin tänä aikana, on pudottanut laput silmiltä.

Vahvahan voi olla ihan natunakin. Joku on jopa luonnostaan vahva, ilman treenaustakin.

Se siitä. Mutta kokemusta voimailusta ja voimailijoista on niin, että voisi kirjan kirjoittaa.
 
juu en mäkään kovin idealistisesti noita hommia katsele ja en ollenkaan heti usko, kun joku vakuuttelee jonkun nostajan olevan natu tms. :) semmonen ilman nimiä kirjotettu kirja tämmösestä voimaililun backstage-touhusta voiskin olla melkonen myyntimenestys, joten alas raapusteleen vaan :D eiköhän siihen tulis juttuja vähä sieltä täältä ja sivuja alun 500 pelkästään turkkusesta heheee...
 
Sen verran pakko todeta tähän väliin, että kun tässä aika nuoristakin kavereista on kyse, niin eiköhän alle kaksikymppisenä pääse vielä aika pitkälle ihan natuna pelkästään oikeanlaisella treenillä, asenteella ja syömisellä. Omasta mielestäni juuri tällöin, nuorena, olisi erittäin hyvä luoda se pohjavoima ja tekniikka josta sitten ponnistaa, vaikkapa voisilmän voimalla sitten jatkossa. Myöskin olen sitä mieltä, että näin toimiminen johtaa pääsääntöisesti kovempiin tuloksiin pitkässä juoksussa ja saattaa jopa säästää joltain loukkaantumiselta ajan mittaan... mikä taas edesauttaa huomattavasti tavotteiden saavuttamisessa.
 
Sellanen kysymys tuli mieleen kun olen kovaa massa/voimakuuria aloittamassa, niin tuosta aeroopisesta reenistä.

Elikkäs kuulin tuossa että ei kannattas juosta pitkiä lenkkejä jos massaa meinaan kartuttaa. Siis lihas massaa ei läskiä.
Juoksun tilalta kävely ois kuulemma parempi.

Eli mulla on ohjelmassa sali hommat ma, ke, pe. Ja välipäivät ti, ja to reenaan kotona punteilla. Tuolloin välipäivinä oon käyny eka puolentunnin juoksulenkillä. Pitäskö tuo juoksu jättää väliin jos massaa haluan?

kiitos etukäteen.
 
juu en mäkään kovin idealistisesti noita hommia katsele ja en ollenkaan heti usko, kun joku vakuuttelee jonkun nostajan olevan natu tms. :) semmonen ilman nimiä kirjotettu kirja tämmösestä voimaililun backstage-touhusta voiskin olla melkonen myyntimenestys, joten alas raapusteleen vaan :D eiköhän siihen tulis juttuja vähä sieltä täältä ja sivuja alun 500 pelkästään turkkusesta heheee...

Juu!!

80-luku oli turkulaisen voimailun kulta-aikaa....tavallaan...

Oli kyllä komea näky kun kisapaikalle körmysi Kimmo Elomaan seuran "Kimmo´s Biceps Gym:n" nostajat Kimmon johdolla: Nummisto, Suonenvirta....ja edesmennyt hannu Salpa jossei muuta niin katsomossa pullistelemassa, talvellakin t-paita päällä: "Väistäkääs mikki-hiiret, täytyy käydä NMT:llä soittamassa":D

Salpa kulki talvellakin T-paita päällä, suksiboxi auton katolla myös kesäaikaan, eli juppimerkit näkyvissä ympäri vuoden.

No, kaveri kuoli jenkeissä ajettuaan ylinopeutta, rauha hänen sielulleen.

M-Clubilla oli kovia jätkiä: Jari leino,Jussi Kantola,Tomi Mårtensson... ja Virhon Pekka pää kaljuna, vyö viimeisessä pykälässä.
Kantola muuten vuorenkokoinen järkäle, mutta jalat 400 kilon kyykystä huolimatta melkoiset rimpulat (yläkehoon nähden)

Eräs turkulainen pääsi oikein vastaperustetun MTV3:n telkkarihaastatteluun. Toimittaja kysyi, että mites nuo kielletyt aineet . Kaveri vastasi ettei niitä suomessa käytetä, ulkomailla ehkä. Suomessa kun on niin tarkat testit...
Jälkeenpäin kun tuolta kysyttiin, että miten hän pystyi tuollalailla sanomaan, niin hän siihen että "mitäs siihen muutakaan voi sanoa" ja päälle virnistys.

Yksi jamppa kesken treenin yhtäkkiä riisuutui alastomaksi, ryntäsi nakuna rappuset alas kadulle, pysäytti liikenteen ja huusi:"ROCK´N ROLL!!!" :rock:, tuli takaisin raput ylös salille, puki päällensä, ja jatkoi treeniä kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan

Tässä jotain pikku muisteluja.
 
Back
Ylös Bottom