Kunnia takaisin kananmunille! (kolesteroli ihmisillekään ei pelkoa)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja HeZu.N
  • Aloitettu Aloitettu
Riechmanilta on aiheeseen liittyvä toinen tutkimus, jota ei kuitenkaan ole varsinaisesti julkaistu. Ja saa nähdä tullaanko koskaan julkaisemaan, tuostakin asbtraktista on kuitenkin jo neljä vuotta (ottaa tietysti joskus aikansa). Kuvaavaa tuossa alustavassa tutkimuksessa kuitenkin oli, että suuremmalla kolesterolin syönnillä ei saatu rasvatonta kehon massaa lisättyä, vaikka voimatasot nousivat.

Sinänsä tässä keskustelussa itseäni häiritsee se, että tehdään yleistyksiä populaatiosta (vanhemmat ihmiset), joka nyt ei välttämättä päde meille hiukan nuoremmille. Kolesteroliadvokaatit voisivat tietysti kaivaa vaikka tutkimuseläimillä (ldl/hdl reseptori yliekspressio/poistogeenimallit) tehtyjä havaintoja, joissa tuo kolesterolin ja lihasmassan yhteyden mekanismi olisi todettu. Siellähän pitäisi näkyä selvä efekti lihasmassan kasvussa. Juonemme lasilliset Paletaanin kanssa tutkimuksia odotellessa :kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tietenkin myös se että monet sisäelimet ovat voineet kuormittua reilusti, ei kai kukaan kehonrakentamista pidäkkään terveyden kannalta optimi juttuna.
Se taas ei liity millään tavalla tuohon kysymykseen, sillä tuossa tapauksessa sisäelimiä kuormittaa se tapa jolla lihakset hankittiin, eivätkä ne lihakset itsessään. Jhulmihan on noita ihan todellisia hyötyjä luetellut uudessa blogissaan.
 
Kerrotko ihan omin sanoin, että miten tuo väitöskirja tukee tuollaisia tuloksia? Sanoisitko myös, miksi pidät tuota infektioteoriaa "uutena", vaikka kyseessä on jo lähes 100v vanha hypoteesi joka on jäänyt selitysvoimaltaan vallitsevia teorioita heikommaksi? Se, että ateroskleroottisista plakeista löytyy bakteereita, ei tarkoita käänteisesti sitä että ne ovat aiheuttaneet sen. Jos bakteerit olisivat syy, antibiooteilla pystyttäisiin hoitamaan sepelvatimotautia. Tätäkin on tutkittu ja tulokset ovat olleet yksiselitteisen negatiivisia. Lisäksi tarvittaisiin koe-eläintutkimus missä normikolesterolemiselle eläimelle annetaan pistoksena bakteereita ja todetaan sen aiheuttavan kliinisesti merkittävää ateroskleroosia. Näitäkään havaintoja ei tietääkseni ole olemassa.


Mikrobi-infektio käynnistää elimistön immuunijärjestelmässä puolustusreaktion tunkeutujia vastaan. Makrofagit eli syöjävalkosolut aktivoituvat ja alkavat syödä viruksia ja bakteereita. Samalla ne käynnistävät inflammaation (infektion, tulehduksen), jonka tulisi sammua, kun tunkeutujat on tuhottu.

Kaikkien ihmisten elimistö ei kykene kuitenkaan sammuttamaan inflammaatiota , vaan se jää päälle hiljaa kytevänä kroonisena tilana eri puolilla kehoa. Inflammaatio jatkuu myös valtimoiden seinämissä, jotka alkavat paksuuntua ja jäykistyä.

Manhattanin tutkimuksessa amerikkalaiset neurologit mittasivat yhteensä 861 henkilön seerumista vasta-aineita viittä mikro-organismia (Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori, sytomegalovirus sekä herpesvirus 1 ja 2) vastaan. Tutkittujen keski-ikä oli 67 vuotta, ja heillä kaikilla oli todettu kaulavaltimon seinämän paksuuntuma (suonen ahtauma).

Kävi ilmeiseksi, että kukin aikaisemmin sairastettu infektiotauti (vasta-ainemäärityksen perusteella) liittyi kaulavaltimon seinämän paksuuntumiseen. Mitä useampia infektioita henkilö oli sairastanut, sitä paksumpi kaulavaltimon seinämä oli.

http://stroke.ahajournals.org/content/41/3/e117.abstract
 
Ovatko tyydyttyneet rasvat sitten niin pahasta? Jopa jäärin tiedeyhteisö alkaa myöntämään, että niiden rooli on keskimäärin neutraali sydantapahtumissa jne.
http://www.pronutritionist.net/yhteenveto-ravinnon-rasvoista/

Ja kannattaa lukea Jeff Volekin tutkimuksia.

Esim:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9029197

Itse en suosittele korkearasvaista dieettiä kehonrakentajalle, mutta rasvojen ja kolesterolin demonisointi on hölmöä kun vähän edes ymmärtää ihmiskehon fysiologiaa ja solubiologiaa.
 
Riechmanilta on aiheeseen liittyvä toinen tutkimus, jota ei kuitenkaan ole varsinaisesti julkaistu. Ja saa nähdä tullaanko koskaan julkaisemaan, tuostakin asbtraktista on kuitenkin jo neljä vuotta (ottaa tietysti joskus aikansa). Kuvaavaa tuossa alustavassa tutkimuksessa kuitenkin oli, että suuremmalla kolesterolin syönnillä ei saatu rasvatonta kehon massaa lisättyä, vaikka voimatasot nousivat.

Sinänsä tässä keskustelussa itseäni häiritsee se, että tehdään yleistyksiä populaatiosta (vanhemmat ihmiset), joka nyt ei välttämättä päde meille hiukan nuoremmille. Kolesteroliadvokaatit voisivat tietysti kaivaa vaikka tutkimuseläimillä (ldl/hdl reseptori yliekspressio/poistogeenimallit) tehtyjä havaintoja, joissa tuo kolesterolin ja lihasmassan yhteyden mekanismi olisi todettu. Siellähän pitäisi näkyä selvä efekti lihasmassan kasvussa. Juonemme lasilliset Paletaanin kanssa tutkimuksia odotellessa :kippis1:


Hyvä pointti Jari. Mutta uskotko, että poistogeenisistä eläinkokeista voisi päätellä jotain miten ihmiset reagoivat tässä tapauksessa? Jo tästä high-fat -jutusta hiirillä (joilla voimaharjoitttelua mallinnetaan synergistilihasten poistolla) tulee tehtyä helposti vääriä tulkintoja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19822547...
 
Se taas ei liity millään tavalla tuohon kysymykseen, sillä tuossa tapauksessa sisäelimiä kuormittaa se tapa jolla lihakset hankittiin, eivätkä ne lihakset itsessään. Jhulmihan on noita ihan todellisia hyötyjä luetellut uudessa blogissaan.


Jeps, tässä on lueteltu joitain hyötyjä mitä on saatu myös keskiarvopopulaa isommista lihaksista ihmisillä ja hiirulaisilla:
http://lihastohtori.wordpress.com/2012/07/04/koolla_on_valia/

Esim:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21778224
"Across the full range, higher muscle mass (relative to body size) is associated with better insulin sensitivity and lower risk of PDM."

Mutta haittojakin on. Elämäntilanne ja tavoitteet ratkaisee sen, mikä on kullekin sitä "terveyttä".

P.S. Lopetetaan liiallinen stressaaminen, niin se olennaisin eli reeni sujuu paremmin kuten vanha kaverini osoitti:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22688829
http://news.menshealth.com/your-muscles’-biggest-enemy/2012/07/16/

Kananmunistakin saa aika paljon epäterveellisemmän kun media ja kolesterolikriittiset ovat harrastaneet perätöntä demonisointia vuosikausia ja sitä kautta vääristäen assosiatiivisten tutkimusten tuloksia. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne muuttuu kun ei enää demonisoidakaan ja ihmiset syövät hyvin mielin...kohtuudella.

- - - Updated - - -
 
Laatikainen on karppaaja-blogaaja. Tiedeyhteisö, joka on kolesteroliteorian kannalla, ei kannata tyydyttyneen rasvan neutraalisuutta.

Reijon omasta ruokavaliosta en tiedä, mutta kolesteroliTEORIAN kannalla olevat ovat sitten toinen ääripää kuin skeptikot. Olisiko välissä se puolueettomin tieto, jota esim. Paletaanin kaltaiset kaverit edustaa? Jopa Mikael Fogelholm, jonka kanssa ollaan keskusteltu on sitä mieltä, että keskimäärin tyydyttyneillä rasvoilla on neutraali rooli. Ja Miku on aika radikaalistikin siellä hiilari-päässä tätä ravitsemusmielipidejatkumoa...
 
Reijon omasta ruokavaliosta en tiedä, mutta kolesteroliTEORIAN kannalla olevat ovat sitten toinen ääripää kuin skeptikot. Olisiko välissä se puolueettomin tieto, jota esim. Paletaanin kaltaiset kaverit edustaa? Jopa Mikael Fogelholm, jonka kanssa ollaan keskusteltu on sitä mieltä, että keskimäärin tyydyttyneillä rasvoilla on neutraali rooli. Ja Miku on aika radikaalistikin siellä hiilari-päässä tätä ravitsemusmielipidejatkumoa...

Suomen radikaalein ja äärimmäisin kolesteroliteorian kannattaja on varmasti nimimerkki Richard tuolta foorumilta:
http://www.puhdasruoka.fi/

Plant Positive on vielä Richardiakin paljon tunnetumpi kolesteroliteoriaa kannattava vegaani. Hän on luonut aika ison tietopaketin youtubeen:
http://www.puhdasruoka.fi/topic/369-primitivenutrition-71-videota-paleo-ja-vhh-kritiikkia/
 
Hyvä pointti Jari. Mutta uskotko, että poistogeenisistä eläinkokeista voisi päätellä jotain miten ihmiset reagoivat tässä tapauksessa? Jo tästä high-fat -jutusta hiirillä (joilla voimaharjoitttelua mallinnetaan synergistilihasten poistolla) tulee tehtyä helposti vääriä tulkintoja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19822547...

Mekanistisesti sama kolesterolin ja lihaskasvun yhteys kyllä pitäisi löytyä myös eri tutkimuseläinmalleilla, mutta tärkeintä on luonnollisesti tarkastella koko tutkimusalan tuloksia. Aikaisempien humaanitutkimusten valossa näyttö on ainaki minun mielestäni tässä suhteessa (jos puhutaan lihasmassan lisäyksestä) aika heikkoa. Mikä voiman lisäyksen mekanismi vanhetessa (jos tämä vielä joskus julkaistaan), saati vaikutus nuoremmilla (jos sellaista edes löytyy) on, menee täysin käsien heiluttelun puolelle.
 
Laatikainen on karppaaja-blogaaja. Tiedeyhteisö, joka on kolesteroliteorian kannalla, ei kannata tyydyttyneen rasvan neutraalisuutta.

Mistä lähtien Laatikainen on ollut karppausblogaaja? Reijo ei tietääkseni pidä karppausta parhaana ruokavaliona, eikä itse syö vähähiilihydraattisesti, vaikka pitääkin laihdutuksen kannalta karppausta hyvänä vaihtoehtona monelle. Tällaisen kuvan ainakin itse sain kun vielä luin Reijon blogia noin vuosi sitten, korjaa ihmeessä jos hänen kantansa on lähiaikoina muuttunut :)

Ihan vaan mielenkiinnosta suosittelen muuten tutustumaan karppausfoorumin tiettyjen kirjoittajien teksteihin. Vaikka suurin osa käyttäjistä onkin 50-60-vuotiaita naisihmisiä, jotka kannattavat karppausta joko Heikkilän kirjat luettuaan tahi kun kyseinen ruokavalio on antanut avun heidän diabetesoireisiin, löytyy palstalta myös paljon tutkimuksia lukeneita avoinmielisiä tiedeihmisiä, joiden kirjoitukset kolesteroliin liittyen ovat ainakin omasta mielestäni hyvin perusteltuja sekä asiantuntevia. Nimim. Mirka ja Pappa ainakin ovat itselle olleet hyviä lähteitä tässä aiheessa.

(jos olet jo tehnyt tuon joskus aiemmin niin sori sitten)

Ja mun tarkotus ei oo haastaa riitaa, suosittelen vaan tutkimaan ihan avoimesti tota keskustelun toista puoltakin. Itse uskoin parisen kesää sitten aika sokeasti kaiken, mitä Heikkilät, Taubesit ja Dahlqvistit sanoivat ruoka-asioista, kunnes sitten pakkis, /fit/ ja pari muuta palstaa saivat mut ajattelemaan asiaa vähän itsekin. Jollei muuta, niin ainakin "vastapuolen" väitteiden tutkiminen voi ainakin laajentaa vähän näkökulmaa. :)
 


Onko tuo sitten potaskaa? Tuossa siis väitetään, ettei kokonaiskolesterolilla ja sydän- ja verisuonitaudeilla ole korrelaatiota keskenään.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Mistä lähtien Laatikainen on ollut karppausblogaaja? Reijo ei tietääkseni pidä karppausta parhaana ruokavaliona, eikä itse syö vähähiilihydraattisesti, vaikka pitääkin laihdutuksen kannalta karppausta hyvänä vaihtoehtona monelle. Tällaisen kuvan ainakin itse sain kun vielä luin Reijon blogia noin vuosi sitten, korjaa ihmeessä jos hänen kantansa on lähiaikoina muuttunut :)

Ihan vaan mielenkiinnosta suosittelen muuten tutustumaan karppausfoorumin tiettyjen kirjoittajien teksteihin. Vaikka suurin osa käyttäjistä onkin 50-60-vuotiaita naisihmisiä, jotka kannattavat karppausta joko Heikkilän kirjat luettuaan tahi kun kyseinen ruokavalio on antanut avun heidän diabetesoireisiin, löytyy palstalta myös paljon tutkimuksia lukeneita avoinmielisiä tiedeihmisiä, joiden kirjoitukset kolesteroliin liittyen ovat ainakin omasta mielestäni hyvin perusteltuja sekä asiantuntevia. Nimim. Mirka ja Pappa ainakin ovat itselle olleet hyviä lähteitä tässä aiheessa.

(jos olet jo tehnyt tuon joskus aiemmin niin sori sitten)

Ja mun tarkotus ei oo haastaa riitaa, suosittelen vaan tutkimaan ihan avoimesti tota keskustelun toista puoltakin. Itse uskoin parisen kesää sitten aika sokeasti kaiken, mitä Heikkilät, Taubesit ja Dahlqvistit sanoivat ruoka-asioista, kunnes sitten pakkis, /fit/ ja pari muuta palstaa saivat mut ajattelemaan asiaa vähän itsekin. Jollei muuta, niin ainakin "vastapuolen" väitteiden tutkiminen voi ainakin laajentaa vähän näkökulmaa. :)

Minäkin olen aiemmin jonkun aikaa syönyt matalahiilihydraattisemmin ja runsasrasvaisemmin, mutta minun silmäni ovat auenneet tässä asiassa. Nuo paleot ja karppaukset on suurelta osin länsimaisen vaurauden lieveoireita ja jonkinlaisia muoti-ilmiöitä. Voihan tuossa luolamies-ajattelussa toki jotain pointtia olla, mutta yleensä tuo paleomuoti ei näyttäisi erityisen terveelliseen ruokavalioon johtavan. Laatikaisen analyysi on mielestäni kovin pintapuolista. Hänen jutuistaan mielestäni näkee, että hänellä ei ole tilastotieteellistä osaamista. Mielipiteet on myös jotenkin pehmustettuja. Hän pyrkii miellyttämään vähän kaikkia ja välttämään turhan kriittistä analyysiä. Hän hakee selvästi jutuillaan enemmän sosiaalista hyväksyntää kuin totuutta. :)
 
Sinänsä tässä keskustelussa itseäni häiritsee se, että tehdään yleistyksiä populaatiosta (vanhemmat ihmiset), joka nyt ei välttämättä päde meille hiukan nuoremmille. Kolesteroliadvokaatit voisivat tietysti kaivaa vaikka tutkimuseläimillä (ldl/hdl reseptori yliekspressio/poistogeenimallit) tehtyjä havaintoja, joissa tuo kolesterolin ja lihasmassan yhteyden mekanismi olisi todettu. Siellähän pitäisi näkyä selvä efekti lihasmassan kasvussa. Juonemme lasilliset Paletaanin kanssa tutkimuksia odotellessa :kippis1:

Juodaan vaan :kippis1:

Mielestäni vielä koe-eläimiäkin mielenkiintoisempaa olisi pohtia geneettisesti poikkeavia ihmisiä. Jos seerumin kolesterolipitoisuus korreloisi lihasmassan (tai sen kasvun) kanssa, FH-potilaat näyttäisivät järjestään Phil Heathilta :D Tai vastaavasti PSCK9-mutantit (erittäin matala LDL syntymästä saakka) kärsisivät jostain kakeksiasta.

Samaa ideaa ajatellen, jos seerumin LDL-pitoisuus lisäisi lihasmassaa, pro-podarit ja muut huippu-urheilijat olisivat jo aikoja sitten hoksanneet alkaa piikittämään LDL-pistoksia suoraa suoneen. Koe-eläimilläkin tämä toki pitäisi näkyä.

Tai mietitään pieniä vauvoja. Jos korkea kolesterolipitoisuus olisi kasvun edellytys, pikkuvauvoilla tulisi parhaimmassa kasvuiässä olla kolet tapissaan. Mutta kun ei ole. Kehon paino moninkertaistuu hyvinkin pienillä seerumin kolesterolipitoisuuksilla.

Mikrobi-infektio käynnistää elimistön...

Väistit sitten ekan kysymyksen ja lopuksi ja copypastetit sanatarkasti suoraa Veteraaniurheilijan blogia :thumbs:

Ovatko tyydyttyneet rasvat sitten niin pahasta? Jopa jäärin tiedeyhteisö alkaa myöntämään, että niiden rooli on keskimäärin neutraali sydantapahtumissa jne.
http://www.pronutritionist.net/yhteenveto-ravinnon-rasvoista/

Itsehän lähestyn tätä asiaa puhtaasti kokonaisvaltaisen sydäntautiriskin kannalta. Joskus tyydyttyneen rasvan vähentäminen voi olla paikallaan kun taas kaikkien ei siitä tarvitse turhia murehtia. Liika on kuitenkin liikaa eikä SFA ole mikään poikkeus. Yksilölliset ominaisuudet sen ratkaisevat.

Itse en suosittele korkearasvaista dieettiä kehonrakentajalle, mutta rasvojen ja kolesterolin demonisointi on hölmöä kun vähän edes ymmärtää ihmiskehon fysiologiaa ja solubiologiaa.

Minkä tahansa asian demonisointi on yleensä tyhmää. Pätee myös hiilareihin ja insuliiniin. Kaikki kolesterolitutkijat, kliiniset lipidologit, kardiologit yms ovat varmasti yhtä mieltä siitä että kolesteroli itsessään ei ole mikään ongelma. Liika kolesteroli taas voi olla. Samaan tapaan kuin normaali insuliini tuskin on kenellekään ongelma mutta ylimäärä liittyy diabetekseen. Tai verensokeri, sekin on osittain kehon omaa tuotosta mutta liika on liikaa. Ihmisrodun fysiologinen LDL on mahdollisesti niinkin alhainen kun 1,8 (perustuen ihmisvauvoista, luonnonkansoista ja muista kädellisistä saatuihin tuloksiin) joten silläkin vielä tullaan hyvin toimeen. Ylimäärä voi koitua ongelmaksi ajan myötä.
 
Paletaani sanoi:
Samaa ideaa ajatellen, jos seerumin LDL-pitoisuus lisäisi lihasmassaa, pro-podarit ja muut huippu-urheilijat olisivat jo aikoja sitten hoksanneet alkaa piikittämään LDL-pistoksia suoraa suoneen. Koe-eläimilläkin tämä toki pitäisi näkyä.

Pro-bodareilla LDL-kolesterolit ovat suurinpiirtein kympissä, joten eiköhän nillä sitä riitä, ihmeen kauan nekin kuitenkin kiikkuvat hengissä jotkut roinaavat jopa yli 80-kymppisiksi(Serge Nubret mm. roinaili loppuun asti ja huippu paskoilla LDL-arvoilla) ja jos kuolevat kuolevat yleensä munuaisvikoihin tai sydämmen laajentumaan.



Paletaani sanoi:
Väistit sitten ekan kysymyksen ja lopuksi ja copypastetit sanatarkasti suoraa Veteraaniurheilijan blogia :thumbs:

Homma oli siellä selkeästi ilmaistu, poistin kuitenkin viittaukset D-vitamiinin puutokseen, omega-3 ja omega-6 rasvahappojen vääristyyneeseen suhteeseen mahdollisina aiheuttajina.
En ole valitettävasti itse tutkimassa valtimonkovettumatautia, joten joudun käyttämään muiden tutkimuksia, et kuitenkaan kommentoinut tuota American Heart Associationin julkaisemaa tutkimusta.
 
Homma oli siellä selkeästi ilmaistu, poistin kuitenkin viittaukset D-vitamiinin puutokseen, omega-3 ja omega-6 rasvahappojen vääristyyneeseen suhteeseen mahdollisina aiheuttajina.
En ole valitettävasti itse tutkimassa valtimonkovettumatautia, joten joudun käyttämään muiden tutkimuksia, et kuitenkaan kommentoinut tuota American Heart Associationin julkaisemaa tutkimusta.

Linkkaat vain jonkun tutkimuksen, jota et ole edes lukenut? Nuo teoriat ei ole toisiaan poissulkevia vaan osa sitä ateroskleroottista prosessia. Kolesteroliteoria on selvästi pääasiallinen syy ja todistettu oikeaksi lukuisissa tutkimuksissa. Tulehdusteoria ei ole saanut vastaavaa näyttöä taakseen, ja vaikka olisikin, niin ei se kolesteroliteoriaa kumoaisi.
 
Onko tuo sitten potaskaa?

On. Malcom McKendrick on yksi niistä harvoista äänekkäistä änkyröistä, joka vielä pyristelee konsensusta vastaan. Hän esittää sinänsä maineikkaan MONICA-projektin dataa siten väärin, että yhdellä ajanhetkellä napsaistu väestön kokonaiskolesteroli ja sydäntautikuolleisuus ei vielä ole kovin hyvä riskimittari. Yksi keskeisimpiä riskinarvion elementtejä on aikaulottuvuus, eli tarvitaan seurantadataa pitkältä aikaväliltä. Tästä on esimerkkinä vaikkapa tämä massiivinen 2,79 MILJOONAA seurantavuotta kattava koontianalyysi, jossa klassiset lipidimarkkerit korostuvat. Toki kyse on myös kokonaisvaltaisesta riskistä, mihin kuuluu kokonaiskolesterolin lisäksi LDL, HDL, TG, diabetes, verenpaine, tupakointi, ylipaino, sukurasite yms. Näistä huolimatta LDL:n merkitys ateroskleroosin alkuvaiheissa on keskeinen. Tämä tietomassa ei mene nurin tuolla McKendrickin videolla.

Mitäs Paletaani sanoo tästä:

Tuosta voisi sanoa paljonkin joten tarkentaisitko vähän kysymystä? :) Äkkiseltään vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta työltä kolesterolikinetiikasta. Kliiniseltä kannalta tarkasteltuna tuo kolesterolin absorptio ei tietääkseni ole mitenkään merkittävä mittari. Soluthan itse asiassa ylläpitävät sisäisen kolesterolinsa määrän melko lailla vakiona joten on loogista että elimistön tasolla absorptio on yhteydesssä aktiivisen kudoksen määrään. Toisaalta ateroskleroosin kannalta tärkeä peluri on LDL-proteiini (erityisesti sen modifikaatiot), jonka kinetiikkaa tuossa ei tarkasteltu.

Pro-bodareilla LDL-kolesterolit ovat suurinpiirtein kympissä, joten eiköhän nillä sitä riitä, ihmeen kauan nekin kuitenkin kiikkuvat hengissä jotkut roinaavat jopa yli 80-kymppisiksi(Serge Nubret mm. roinaili loppuun asti ja huippu paskoilla LDL-arvoilla) ja jos kuolevat kuolevat yleensä munuaisvikoihin tai sydämmen laajentumaan.

Juu ja pro-bodareistahan saamme paljon tietoa terveistä elämäntavoista :D Pistätkö vielä tähän näytille ne Serge Nubretin huippupaskat LDL-arvot niin näen omin silmin? Tiestikö muuten että dyslipidemia on usein yhteydessä myös munuaisten vajaatoimintaan? Ei siis olisi mitenkään ihmeellistä että pitkään roinanneilla myös munuaisten valtimot tukkeutuvat.

Homma oli siellä selkeästi ilmaistu, poistin kuitenkin viittaukset D-vitamiinin puutokseen, omega-3 ja omega-6 rasvahappojen vääristyyneeseen suhteeseen mahdollisina aiheuttajina.
En ole valitettävasti itse tutkimassa valtimonkovettumatautia, joten joudun käyttämään muiden tutkimuksia, et kuitenkaan kommentoinut tuota American Heart Associationin julkaisemaa tutkimusta.

Olisihan se silti kohteliasta laittaa lähdeviite kun sanatarkasti esität toisen kirjoittamaa tekstiä omanasi. Kuuluu netikettiin.

Kyseisessä tutkimuksessa ei sinänsä ole mitään käänteentekevää. Hyvin mielenkiintoinen paperi kyllä muuten. On aivan hyvin mahdollista että infektiot verisuonissa pahentavat tilannetta mutta ei se sulje pois sitä, etteikö LDL:n kumuloituminen olisi edelleen keskeisessä roolissa. Ei myöskään ole uutta tietoa, että tulehdus on olennainen osa ateroskleroosin kehittymistä.

Mitä bakteereihin tulee, hiiritutkimuksissa on mm. osoitettu että C. Pnemouniae pystyy edistämään ateroskleroottisen plakin kasvua vasta hyperkolesterolemisessa ympäristössä. Voi olla että kyseinen bakteeri käyttää kolesterolia ravinnokseen ja sen kasvu riehaantuu kun sitä on tarjolla ylimäärin. Toisaalta hiljattain näytettiin myös, että hapettuneella LDL:llä on myös C. Pnemouniae-infektiota provosoiva vaikutus.

Näiden perusteella kausaalisuus voi edelleen mennä näin:
Ylimäärä kolesterolia/oxLDL:ää => riehaantunut bakteeri-infektio => ateroskleroosin eteneminen

Ei missään tapauksessa poista dyslipidemiaa sydäntautien riskitekijänä. Edelleenkin on pidettävä mielessä että jos pöpöt olisivat keskeinen syy, antibioottien tulisi purra sepelvaltimotautiin. Eivät pure.
 
Jaajaa. No outoa, ettei kukaan ole vielä lätkäissyt korrelaatioita pöytään, niin saataisiin tämäkin vatkaaminen päätökseen. Onko siihen joku erityinen syy? Selvästi kuitenkin puhutaan syy- seurausssuhteesta.
 
Jaajaa. No outoa, ettei kukaan ole vielä lätkäissyt korrelaatioita pöytään, niin saataisiin tämäkin vatkaaminen päätökseen. Onko siihen joku erityinen syy? Selvästi kuitenkin puhutaan syy- seurausssuhteesta.

Eipä tätä vatkaamista taida saada millään päätökseen vaikka mitä lätkisi pöytään :) Siis kaipasitko jotain tietyntyyppisiä tutkimuksia? Tuo edellisessä postauksessa linkittämäni JAMAn mega-analyysi on mielestäni sieltä vahvimmasta päästä mutta ei sekään luultavasti riitä. Nykyinen käsitys dyslipidemiasta sydäntautien riskitekijänä perustuu ainakin seuraavanlaisiin todistusaineistoihin:

- Pitkäaikaiset seurannat tiettyjen populaatioiden sisällä ja niiden välillä. Veren lipidit vs. sairastuvuus/kuolleisuus (korrelaatiota ja riskitekijäanalyysiä)
- Ruumiinavauksista saatava tieto. Veren lipidit + subkliiniset verisuonimuutokset (korrelaatio)
- Interventiotutkimukset. Dyslipidemian korjaaminen joko ravitsemuksella tai lääkkeillä ja sen vaikutus sairastuvuuteen/kuolleisuuteen/verisuonimuutoksiin (syy-seuraus)
- Koe-eläinmallit; hiiret, rotat, jänikset, possut, apinat. Hyperkolesterolemian vaikutukset ja mekanismien tutkiminen (syy-seuraus)
- Geneettisesti poikkeavien ihmisten (suuri/matala LDL, HDL-poikkeavuudet) tutkiminen (korrelaatio ja syy-seuraus)

"Tuhansiin tutkimuksiin" vetoaminen alkaa olla jo väsynyt klisee mutta näiden eri todistuslinjojen tueksi löytyy kirjaimellisesti kymmeniä tuhansia tutkimuksia. Ja viikottain tulee lisää. Kokonaisvaltainen käsitys alkaa hahmottua vasta kun noita alkaa kahlaamaan määrätietoisesti läpi.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom