Onko tuo sitten potaskaa?
On. Malcom McKendrick on yksi niistä harvoista äänekkäistä änkyröistä, joka vielä pyristelee konsensusta vastaan. Hän esittää sinänsä maineikkaan MONICA-projektin dataa siten väärin, että yhdellä ajanhetkellä napsaistu väestön kokonaiskolesteroli ja sydäntautikuolleisuus ei vielä ole kovin hyvä riskimittari. Yksi keskeisimpiä riskinarvion elementtejä on aikaulottuvuus, eli tarvitaan seurantadataa pitkältä aikaväliltä. Tästä on esimerkkinä vaikkapa
tämä massiivinen 2,79 MILJOONAA seurantavuotta kattava koontianalyysi, jossa klassiset lipidimarkkerit korostuvat. Toki kyse on myös kokonaisvaltaisesta riskistä, mihin kuuluu kokonaiskolesterolin lisäksi LDL, HDL, TG, diabetes, verenpaine, tupakointi, ylipaino, sukurasite yms. Näistä huolimatta LDL:n merkitys ateroskleroosin alkuvaiheissa on keskeinen. Tämä tietomassa ei mene nurin tuolla McKendrickin videolla.
Mitäs Paletaani sanoo tästä:
Tuosta voisi sanoa paljonkin joten tarkentaisitko vähän kysymystä?
Äkkiseltään vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta työltä kolesterolikinetiikasta. Kliiniseltä kannalta tarkasteltuna tuo kolesterolin absorptio ei tietääkseni ole mitenkään merkittävä mittari. Soluthan itse asiassa ylläpitävät sisäisen kolesterolinsa määrän melko lailla vakiona joten on loogista että elimistön tasolla absorptio on yhteydesssä aktiivisen kudoksen määrään. Toisaalta ateroskleroosin kannalta tärkeä peluri on LDL-
proteiini (erityisesti sen modifikaatiot), jonka kinetiikkaa tuossa ei tarkasteltu.
Pro-bodareilla LDL-kolesterolit ovat suurinpiirtein kympissä, joten eiköhän nillä sitä riitä, ihmeen kauan nekin kuitenkin kiikkuvat hengissä jotkut roinaavat jopa yli 80-kymppisiksi(Serge Nubret mm. roinaili loppuun asti ja huippu paskoilla LDL-arvoilla) ja jos kuolevat kuolevat yleensä munuaisvikoihin tai sydämmen laajentumaan.
Juu ja pro-bodareistahan saamme paljon tietoa terveistä elämäntavoista :D Pistätkö vielä tähän näytille ne Serge Nubretin huippupaskat LDL-arvot niin näen omin silmin? Tiestikö muuten että dyslipidemia on usein yhteydessä myös munuaisten vajaatoimintaan? Ei siis olisi mitenkään ihmeellistä että pitkään roinanneilla myös munuaisten valtimot tukkeutuvat.
Homma oli siellä selkeästi ilmaistu, poistin kuitenkin viittaukset D-vitamiinin puutokseen, omega-3 ja omega-6 rasvahappojen vääristyyneeseen suhteeseen mahdollisina aiheuttajina.
En ole valitettävasti itse tutkimassa valtimonkovettumatautia, joten joudun käyttämään muiden tutkimuksia, et kuitenkaan kommentoinut tuota American Heart Associationin julkaisemaa tutkimusta.
Olisihan se silti kohteliasta laittaa lähdeviite kun sanatarkasti esität toisen kirjoittamaa tekstiä omanasi. Kuuluu netikettiin.
Kyseisessä tutkimuksessa ei sinänsä ole mitään käänteentekevää. Hyvin mielenkiintoinen paperi kyllä muuten. On aivan hyvin mahdollista että infektiot verisuonissa pahentavat tilannetta mutta ei se sulje pois sitä, etteikö LDL:n kumuloituminen olisi edelleen keskeisessä roolissa. Ei myöskään ole uutta tietoa, että tulehdus on olennainen osa ateroskleroosin kehittymistä.
Mitä bakteereihin tulee, hiiritutkimuksissa on mm.
osoitettu että
C. Pnemouniae pystyy edistämään ateroskleroottisen plakin kasvua
vasta hyperkolesterolemisessa ympäristössä. Voi olla että kyseinen bakteeri käyttää kolesterolia ravinnokseen ja sen kasvu riehaantuu kun sitä on tarjolla ylimäärin. Toisaalta hiljattain
näytettiin myös, että hapettuneella LDL:llä on myös
C. Pnemouniae-infektiota provosoiva vaikutus.
Näiden perusteella kausaalisuus voi edelleen mennä näin:
Ylimäärä kolesterolia/oxLDL:ää => riehaantunut bakteeri-infektio => ateroskleroosin eteneminen
Ei missään tapauksessa poista dyslipidemiaa sydäntautien riskitekijänä. Edelleenkin on pidettävä mielessä että jos pöpöt olisivat keskeinen syy, antibioottien tulisi purra sepelvaltimotautiin. Eivät pure.