- Liittynyt
- 5.6.2008
- Viestejä
- 2 733
Kolesterolin suoniin tarttumisen mekanismia ei vielä täysin ymmärretä...
Tähän on vielä pakko lisätä, että kyllä se aika hyvin tiedetään. Kyseessä ovat sähköiset vuorovaikutukset valtimoiden intimasta löytyvän proteoglykaaniverkon ja LDL-partikkeleiden välillä.
Arvoisa soon to be Dr be Paletaani. Osittain samaa mieltä. Statiinilla lienee kuitenkin joku muu efekti kuin kolesterolin lasku tuossa?
Jaa-a sitäpä ei tiedä Tuo on yksi syy, miksi mua epäilyttää koko tarina. Jos statiineilla on jotain vaikutusta lihaksessa niin se on negatiivinen. Lihassäryt ja -heikkous ovat yleisimpiä haittavaikutuksia.
Edelleen pahasti out of topic tämä ketju. Olennaista kuitenkin on, että:
Palatakseni osittain aiheeseen, Riechmannin paperin vastapainoksi olisi hyvä ottaa huomioon myös Iglay 2009, jossa saatiin negatiivinen tulos. Tutkimus tehtiin myös mummoilla ja papoilla mutta siinä sentään oli vertailtu kahta ryhmää. Ravinnosta saatava kolesteroli korreloi FFM:n kanssa ainoastaan baseline-tasolla josta tutkijoiden oma johtopäätös oli kutakuinkin se, että läskit syö enemmän kolesterolia ja läskeillä on keskimäärin suurempi FFM DEXA:lla mitattuna. Ravinnon kolesteroli ei tutkimuksen aikana korreloinut voiman eikä lihaksen CSA:n kanssa. Tuossa ei kuitenkaan ollut kyse pelkästään munista eikä mukana ollut tietoa kolesterolilääkityksestä mutta hyvä silti pitää mielessä.
Johtopäätös. Ehkä 95 %:lla koko populaatiosta ja 99 %:lla pakkotoiston lukijoista kananmunat ovat erinomaista ravintoa. Osalle suositellaan kohtuukäyttöä tai jopa pelkkien valkuaisten syöntiä. Ilmankin kuitenkin toki pärjää. On siis turha nyt keskustella ekstrakohdalla 4) eli tappaako korkea veren LDL vai ei. Pakkotoiston lukijakunnalle kohta 1 merkkaa eniten ja sitten ehkä 3 ja lopulta kohta 2. Kohta 4 on "so what" osastoa tässä ketjussa. Muuten toki kuten Paletaani sanoi, aiheesta on hyvä keskustella, mutta muualla jonne on sille omistettu omat ketjut.
Juu, kohdista 1-3 ollaan aikalailla samaa mieltä, kuten on ollut ennenkin puhetta. Ehkä tuosta koko väestön prosenttiosuudesta viilaisin itse pari pinnaa pois mutta ei nyt mennä siihen :D
Itse asiassa jopa uunituoreet eurooppalaiset sydäntautien ennaltaehkäisysuosituksetkin sanovat ravinnon kolesterolista (ei siis pelkästään munista) seuraavaa:
Dietary cholesterol
The impact of dietary cholesterol on serum cholesterol levels is
weak compared with that of the fatty acid composition of the
diet. When guidelines are followed to lower saturated fat intake,
this usually also leads to a reduction in dietary cholesterol
intake. Some guidelines (including this) on a healthy diet do not
therefore give specific guidance on intake of dietary cholesterol;
others recommend a limited intake of ,300 mg/day.
Ilman munaa ei ole elämää, vai miten se meni? ;)