- Liittynyt
- 19.10.2013
- Viestejä
- 61
lihaksen toimintaan tähtäävä on aika eri kuin sen ulkonäköön tähtäävä asenne harjoittelussa.
Toki, mutta onko toinen tavoiteeena jotenkin arvokkaampi kuin toinen ja millä perusteella?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
lihaksen toimintaan tähtäävä on aika eri kuin sen ulkonäköön tähtäävä asenne harjoittelussa.
Ja nämäkö on toisensa poissulkevia asioita?
Haluatko lukita vastauksen? Jos maksimivoimaharjoittelu vielä korjataan käsittämään yleisesti voimaharjoittelua vs. puhdas hypertrofiatuntumatreenaus.
Mä ainakin vakaasti luulen, että 160kg kapeassa penkissä kontrolloidusti sarjaa työntävällä ja 80kg hauiskääntöä vääntävällä kaverilla on todennäkösemmin 50cm(lihaksikas) käsi kuin mitä 80kg erittäin "tuntumalla" pumppaavalla kaverilla joka vääntää max. 40kg hauista joka helvetin kulmasta. No ei ole minulta pois, mutta natutilanteessa tämä on erittäin todennäköistä.
Maksimivoimaharjoittelu on joitakin prosentteja kaikesta voimaharjoitteluun liittyvästä ja Freddynkin treeneissä aikaisemmin se pienempi osa.
Ei ole olemassakaan käsitettä "puhdas hypertrofiatreenaus", jos olisi, se tapahtuisi lähinnä posettelemalla liikkeitä ilman painoja ;)
50% painot ja reilu volyymi riittävät nostamaan 1RM maksimia, itse kuitenkin käytän sarjapainoissa ~70-85% painoja.
Ykkösmaksimi ja voimakestävyys kulkevat käsi kädessä. Se jolla on isoin ykkönen, ottaa eniten toistoja samalla painolla. Okei, okei, jos ykkösessä on vain pieni ero, niin voimakestävyyttä treenannut voi ottaa enemmän toistoja, mutta yleisesti ottaen paras tapa tehdä mahdollisimman monta toistoa tietyllä painolla on nostaa ykköstä. Freddilläkin taitaa olla vieläkin puhtaasti pohjat tuolla 100kg toistopunnerrus -ketjussa. Apuliikkeissäkin voimanostajat on melkoisen vahvoja ja liikkeitä voi olla yhteensä parisenkymmentä.Tosin yhden toiston maksimivoiman taso pyhässä kolminaisuudessa eli kyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastavedossa ei kuitenkaan ole itselleni niin merkityksellistä kuin 10 toiston maksimivoima n. 20 liikkeessä.
Ykkösmaksimi ja voimakestävyys kulkevat käsi kädessä. Se jolla on isoin ykkönen, ottaa eniten toistoja samalla painolla. Okei, okei, jos ykkösessä on vain pieni ero, niin voimakestävyyttä treenannut voi ottaa enemmän toistoja, mutta yleisesti ottaen paras tapa tehdä mahdollisimman monta toistoa tietyllä painolla on nostaa ykköstä.
Mieti se näin: voimakas ja yleisesti kykenevä kroppa edistää terveyttä & antaa resursseja selvitä erinäisistä koettelemuksista.
Esteettinen ulkokuori voi pahimmassa tapauksessa olla pelkkää julkisivua heikolle ja toiminnallisesti mitättömälle kropalle. Estetiikal saat ehkä pillua, mut eikö muuten sit? Mitäs vittua näkyvillä vatsalihaksilla tekee, jos niissä ei ole yhtään poweria?
Ei, vaan se korrelloi ihan moneen kymmeneen toistoon asti. Kuten sanoin, voimanostaja Fredrik Smulter pitää pohjia tuolla threadissa ja vastassa on kovia sotilaspenkkaajiakin. Mitä vahvempi olet, sitä vähemmän se 100 kg sulle painaa ja teet sillä enemmän toistoja. Tietysti voimakestävyydestä kun puhutaan, niin paikallaan voisi olla miettiä painoja prosenttina ykkösmaksimista ja silloin kehonrakentaja kyllä vie ja osasyy on se, että voimanostajan korkealle piikattu ykkönen tavallaan hämää tässä kaavassa vs. kehinrakentajan piikkaamaton ykkönen. Eli puhut tavallaan tästä kun puhut korrellaatiosta viiteen toistoon asti. Mä puhun vakiopainolla otetusta toistoenkasta. Se toistoenkka kasvaa paljon paremmin jos nostat ykkösmaksimia kuin jos koitat vain saada lisää kestävyyttä.Ne kulkevat sitä vähemmän käsi kädessä, mitä suuremmasta toistomäärästä puhutaan. Viiden toiston maksimiin ykkösmaksimi kerreloi vahvasti, mutta paljon huonommin esim. 20 toiston maksimiin saatikka sarjapainoihin, joita pystytään käyttämään usean edeltävän sarjan jälkeen väsymyksen alla. Viiden toiston kohdalla ei juuri voida edes vielä puhua voimakestävyydestä. Arvelisin, että paras tapa nostaa sarjapainoja 10 toiston sarjoissa on treenata 10 toiston sarjoja. Kroppa kuitenkin adaptoituu rasitukseen spesifisti. Kaiken lisäksi 10 toiston sarjat parantavat ykkösmaksimia ennemmän kuin mitä ykkössarjat parantavat 10 toiston maksimia.
Tälläinen tutkimus löytyi pikagoogletuksella: http://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/doktorantura/2013/current_issues_and_new_ideas_in_sport_science.pdf#page=20. Eli kehonrakentajilla on parempi lihaskestävyys, liikkuvuus ja matalampi rasvaprosentti kuin voimanostajilla huolimatta alhaisemmasta maksimivoimatasosta.
Ykkösmaksimi ja voimakestävyys kulkevat käsi kädessä. Se jolla on isoin ykkönen, ottaa eniten toistoja samalla painolla. Okei, okei, jos ykkösessä on vain pieni ero, niin voimakestävyyttä treenannut voi ottaa enemmän toistoja, mutta yleisesti ottaen paras tapa tehdä mahdollisimman monta toistoa tietyllä painolla on nostaa ykköstä. Freddilläkin taitaa olla vieläkin puhtaasti pohjat tuolla 100kg toistopunnerrus -ketjussa. Apuliikkeissäkin voimanostajat on melkoisen vahvoja ja liikkeitä voi olla yhteensä parisenkymmentä.
Ja pystyisivät vielä parempaan 250 ykkösmaksimilla. Mitään muuta en yritä todistella.Silti satakiloiset spesiaali-sotilaspenkkajat pystyvät samaan suoritukseen sillä 100kg elopainolla ja 200kg ykkösmaksimilla.
MUahahahaaa. entäs tää sit? sotilaspenkki 40 toistoa(luonnollisesti tai ainakin todennäkösesti enemmän normi penkillä) 67.5 kg:lla korreloi +- 130kg penkin kaa, ja jos oikein oon käsittäny ni ei nosta lähellään niin paljoa. mave 120x72.5kg korreloi minkä kanssa :D? kyykky: 31x92.5kg= joku 160-180kg max?
A) en puhunut mitään kehonrakentajasta, vaan estetiikkaa tavoittelevasta rivi treenaajasta.
Ja pystyisivät vielä parempaan 250 ykkösmaksimilla. Mitään muuta en yritä todistella.
Niin pitäisikö tästä nyt päätellä, että suppealla voima-alueella nostavan voimanostajan toistomaksimi esim. sadalla kilolla ei nouse vaikka penkki nousisi kahdestasadasta kahteensataanviiteenkymmeneen? Tietysti se nousee ja jos ajatellaan kahdensadan sotilaspenkkaajaa niin onhan toi 200 aikamoinen luku sekin, eikä sitä ole suotta sinne nostettu. Se on ihan sen takia korkea, mitä tässä olen puhunut. Tietysti paras lopputulos saadaan, kun treenataan molempia osa-alueita. Mitään muuta en ole väittänytkään.Tottakai, kun takana on sen lisäksi kova lihaskestävyyspohja, mutta ei jos treenataan suppealla voima-alueella.
Niin pitäisikö tästä nyt päätellä, että suppealla voima-alueella nostavan voimanostajan toistomaksimi esim. sadalla kilolla ei nouse vaikka penkki nousisi kahdestasadasta kahteensataanviiteenkymmeneen? Tietysti se nousee ja jos ajatellaan kahdensadan sotilaspenkkaajaa niin onhan toi 200 aikamoinen luku sekin, eikä sitä ole suotta sinne nostettu. Se on ihan sen takia korkea, mitä tässä olen puhunut. Tietysti paras lopputulos saadaan, kun treenataan molempia osa-alueita. Mitään muuta en ole väittänytkään.
Niin onkin. En mä ole siitäkään muuta väittänyt. Itse tykkään jakaa treeniäni kausiin mitkä on ihan hapottavasta tuntumapumppailusta voimabodailun kautta puhtaaseen voimanostoon. Uskoisin tällä saavuttavani aika monipuoliset ominaisuudet.Samoilla linjoilla ollaan, mutta Utin, Nyyssölän tai Wileniuksen lihaskuntopohja on silti paljon monipuolisempi kuin pelkän maksimivoimatreenaajan