Kolesteroliarvot

Voisi olettaa, että näin yksinkertainen asia on otettu huomioon, mutta...

Eikö pahin lihasmassan lisäämisen este ole lihasmassa? :) Eli siis positiivisemmin, mitä vähemmän pattia on entuudestaan, sitä nopeammin sitä saa lisää. Tämä olisi selkeä yhteinen taustatekijä: ne, jotka olivat liikkuneet tosi vähän, kehittyivät nopeammin, ja toisaalta heillä oli suurempi LDL-arvo kuin edes hiukan takapuolta irti sohvasta pitäneillä?

Toki tuohon suuntaan voisi viitata sukupuolten ero: miehillä lihas kasvaa nopeammin ja elinikä on pienempi -- sattumaa? Noh, senhän näkee sitten jos minä elän 130-vuotiaaksi... on tämä allekirjoittaneen matka kohti Iso Arska -luokkaa niin hidasta.


Toisaalta juuri lihasvoima ennustaa miehillä pitempää elinikää.

KESKI-IÄN LIHASVOIMA ENNAKOI PITKÄÄ IKÄÄ
http://kuntoguru.blogspot.com/2011/08/keski-ian-lihasvoima-ennakoi-pitkaa.html

http://wap.elisa.net/w/default/uutiset/kotimaa/8343
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Toisaalta juuri lihasvoima ennustaa miehillä pitempää elinikää.

KESKI-IÄN LIHASVOIMA ENNAKOI PITKÄÄ IKÄÄ
http://kuntoguru.blogspot.com/2011/08/keski-ian-lihasvoima-ennakoi-pitkaa.html

Epäilemättä, mutta johtuuko se lihasvoimasta vai (onnistuneesta) yrityksestä hankkia sitä? Vai geeneistä, huonommilla geeneillä vanhuus tulee aiemmin ja näkyy jo keski-iässä? En tosiaan tiedä, voi olla ettei kukaan tiedä.

Sehän on kuitenkin tiedossa, että liikunnasta on hyötyä, mutta hyöty on logaritminen. Peruspakkislaisen (mahdollisesti onnistunutkin) yritys nostaa penkkitulosta 150 kilosta 200 kiloon on kansanterveydelle marginaalinen hyöty verrattuna siihen, että peruspulliainen, jolla kasvaa jo ituja takapuolesta kiinni sohvaan, päättää tehdä reippaan tunnin kävelylenkin kerran viikossa.
 
Kerros Paletaani mikä on D-vitamiinin funktio suonien kalkkiutumisen estämisessä? Ilmeisesti tällä on jotain tekemistä kalsiumin kanssa? Kirjotin tonne vitamiini threadiin kysymyksen kalsiumista ja d-vitamiinista mutta ei Timo ainakaan vielä omaa näkemystä sinne ollut kirjoittanut.

Tuon kyllä hyvä ja hankala kysymys...

Olen yrittänyt tuota jonkin verran selvitellä ja se vaatiikin melkoista D-vitamiinihypetyksen suodattamista. Kaikenlaisia jänniä teorioita kyllä löytyy mm. siitä kuinka D-vitamiinilla saataisiin kutistettua valtimoiden plakkeja tai että statiinien teho perustuisi osittain siihen että osa niistä voi nostaa D-vitamiinipitoisuuksia. Nämä ovat kuitenkin aika huonosti dokumentoituja eikä niiden tueksi ole luotettavaa kliinistä aineistoa.

D-vitamiinin ja sydäntautien suhteen näyttäisi olevan niin että selkeä puutostila on riskitekijä mutta supplementaatiosta ei toistaiseksi ole saatu merkittäviä hyötyjä. Verisuonten kalkkiutumisen kanssa näyttäisi olevan U-käppyrä eli alhaiset ja korkeat D-pitoisuudet ovat yhteydessä lisääntyneeseen kalkkeutumiseen. Vastaavasti kalsiumlisällä on naisilla havaittu olevan pienehkö yhteys sydäntapahtumiin.

Jos käytännön ratkaisuja haetaan, itse luottaisin tässä asiassa IOM:n kirjallisuuskatsaukseen ja sen perusteella annettuihin saantisuosituksiin:

Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D

Sillä varauksella tietysti, että Suomessa tuota D-vitskua kärsii todennäköisesti ottaa vähän enemmän Pohjolan synkkyydestä johtuen. Toisaalta tämäkin tulisi varmistaa jokaisen henkilökohtaisesti mittauttamalla omat 25-(OH)-D-tasot. Itselläni tasot pysyvät siellä melko optimaallisella 80nmol/l tasolla 50mcg/pv annoksella.

no, olipa hyvä että selvis sivun huuhaa-pitoisuus. no, kaikkee sitä kans kirjotellaan.

Jep :)

Otan yhden esimerkin. Hytönen kirjoittaa:

Jopa maineikas Farmingham-tutkimus, joka on seurannut pienen Massachusettsissa olevan kaupungin asukkaiden sydämen terveyttä vuodesta 1948, on päätellyt ettei korkea kolesterolitaso ennusta hengenvaarallista sydänkohtausta. Tutkijat löysivät itse asiassa todisteen päinvastaisesta: ihmiset joilla oli matalat kolesteroliarvot kuolivat todennäköisemmin sydänkohtaukseen (JAMA, 1987; 257: 2176-80).

Kuitenkin jos katsotaan mitä alkuperäinen tutkimus oikeasti sanoo, löydetään seuraavaa:

From 1951 to 1955 serum cholesterol levels were measured in 1959 men and 2415 women aged between 31 and 65 years who were free of cardiovascular disease (CVD) and cancer. Under age 50 years, cholesterol levels are directly related with 30-year overall and CVD mortality; overall death increases 5% and CVD death 9% for each 10 mg/dL. After age 50 years there is no increased overall mortality with either high or low serum cholesterol levels. There is a direct association between falling cholesterol levels over the first 14 years and mortality over the following 18 years (11% overall and 14% CVD death rate increase per 1 mg/dL per year drop in cholesterol levels). Under age 50 years these data suggest that having a very low cholesterol level improves longevity. After age 50 years the association of mortality with cholesterol values is confounded by people whose cholesterol levels are falling--perhaps due to diseases predisposing to death.

Elina joko
a) ei ole lukenut alkuperäistutkimusta lainkaan
b) on lukenut mutta ei ymmärtänyt
c) vääristelee totuutta tietoisesti (valehtelee)

Tuo on siis seurantatutkimus alkuperäiselle MRFIT-klassikkotutkimukselle, jossa ensimmäistä kertaa löydettiin kolesterolin ja kuolleisuuden välillä olevan lineaarisesti nouseva yhteys. Siihen asti oltiin spekuloitu, että ehkäpä se riski pompsahtaa vasta jollain tietyllä arvolla.

Ja juu, on siis totta että tuon alkupäräistutkimuksen mukaan yli 50-vuotiailla laskeva kolesterolipitoisuus oli merkki huonommasta terveydestä mutta jo silloin tutkijat päättelivät sen johtuvan muista kroonisista sairauksista, kuten syövästä. Tämä käsitys on vain vahvistunut myöhemmissä vastaavissa seurannoissa.


On katsottu, eikä vakuuta.

Tuossa mm. otetaan erittäin matalan riskin potilailla tehty AFCAPS/TexCAPS tutkimus esiin jonkinlaisena virstanpylväänä, jonka perusteella statiinilääkitystä määrätään. Se oli primääripreventiotutkimus jossa ei odotettukaan kovin mullistavia tuloksia. Parhaat tulokset saadaan korkeamman riskin potilailla ja sellaiset tutkimukset ovat oikeasti hoidon perusteena. Paljon muitakin puutteita löytyy. Sehän on MOTin tyyli; kohahduttaa ja herättää keskustelua. Faktojen kanssa ei aina ole niin justiinsa.
 
Oletkos paletaani sitten sitä mieltä että jokaisen pitäisi vetää statiineitä kolesteroliarvojen laskemiseen kun joidenkin lääkäreiden mukaan jopa 2,5 olisi sopiva raja-arvo.
Mikä omasta mielestäsi olisi sopiva raja-arvo.

Kun luonnonkansoilla mitatut arvot ovat luokkaa 3-4 meidän pitäisi pyrkiä samaan, vaikka syömme prossoitua ruokaa emmekä liiku, joten arvot pitäisi saada samalle tasolle keinotekoisesti statiineilla.

Eikö se ole selvää jos elintavat ovat paskoja pitäisi niitä ruveta korjaamaan, eikä myydä kalliita kemikaaleja lääkkeinä.
Puhtaan sokerin, transrasvojen ja puhdistettujen valkoisten jauhojen valmistuksen lopettamisella päästäisiin pitkälle, jos ne korvattaisiin täysruokosokerilla, täysjyväviljoilla ja terveellisillä rasvoilla.
Eikö lääkäreiden pitäisi vaatia kansalle statiinien sijasta vähemmän prosessoitua luomuruokaa ja "kriminalisoida" muu tupakan tapaan.

Puhdistamaton ruoka on tällä hetkellä pitkälle prossessoitua kallimpaa vastoin kaikkea logikkaa ja järkeä.
Tietysti paremman ruuan puolesta kamppanjoiville lääkäreillekin voitaisiin järjestää lahjuksia, provisioita, ulkomaanmatkoja yms. :D
 
Eikö se ole selvää jos elintavat ovat paskoja pitäisi niitä ruveta korjaamaan, eikä myydä kalliita kemikaaleja lääkkeinä. - -

Kun minulla oli verensokeri koholla, lääkäri kehotti laihduttamaan.

Mutta en silti oikein näe miksi olisi vain nämä kaksi vaihtoehtoa. "Potilas on vieläkin lihava, en määrää metformiinia, kuolkoot."?
 
Eiköhän ne lääkärit jokaiselle ensisijaisesti suosittelekkin muutoksia niin ruokavalioon kuin liikuntatottumuksiinkin kolesteroliarvojen parantamiseksi. Mutta taitaapi olla niin, ettei sitä peruspertti 46v siellä rekka-auton hytissä kiinnosta pätkääkään nuo turinat salaatin terveellisyydestä, liikunnan positiivisista vaikutuksista ja muusta "liirumlaarumista" vaikka ne kolearvot ois 8+, sokeritauti ja +30kg ylipainoa. Samanlailla se sen makkaraherkun valitsee ruokatunnillaan, syö munkkinsa kahvitauollaan ja imasee sen sätkänsä niiden päätteeksi, ennen kuin hyppä takaisin nuppiinsa ja jatkaa matkaa kohti seuraavaa taukopaikka.

Juu, kärjistetty esimerkki, mutta taitaa olla pääpiirteittäin aikasta lähellä kuiten sitä lääkärin arkipäivää monessa mielessä kuinka paljon heidän suosituksensa elintapojen muutoksiin ihmisiin vaikuttaa.


Mutta harvinaista kyllä, olen Archeyn kanssa samaa mieltä tuosta, että käsittämättömän helposti tuntuvat lääkärit nuita statiineja määräilevän. Varsinkin ikääntyville miehille en ymmärrä, miksi joillain +-5 arvoilla pitäsi nuille olla tarvetta ,varsinkaan jos ei muutoin ole sv-tautien riksitekijöitä haitaksi asti. Sitten taas tuossa ylläolevassa kuvitteellisessa esimerkissäni nuiden tarve lienee jo eriluokkaa.
 
Oletkos paletaani sitten sitä mieltä että jokaisen pitäisi vetää statiineitä kolesteroliarvojen laskemiseen kun joidenkin lääkäreiden mukaan jopa 2,5 olisi sopiva raja-arvo.

No en tietenkään. Joidenkin lääkäreiden mukaan LDL:n tulisi olla alle 2.5 nmol/l korkean riskin potilailla. Esimerkiksi siis niillä, jotka ovat jo yhden sydäninfarktin sairastaneet. Muille tavoitearvot eivät ole niin tiukat.

Mikä omasta mielestäsi olisi sopiva raja-arvo.

Se riippuu täysin kokonaisriskistä. Ja kokonaisriskiin vaikuttaa edelleen elämäntavat, mahdollinen diabetes, sukurasite yms.

Kun luonnonkansoilla mitatut arvot ovat luokkaa 3-4 meidän pitäisi pyrkiä samaan, vaikka syömme prossoitua ruokaa emmekä liiku, joten arvot pitäisi saada samalle tasolle keinotekoisesti statiineilla.

Luonnonkansoja voidaan käyttää esimerkkinä siitä, minkälaiset kolesteroliarvot ovat homo sapiens-lajille ominaisia. Tälle on myös tukea muunlaisesta tutkimuksesta, kuten esimerkiksi siitä että maksan LDL-reseptorit toimivat kaikkein parhaiten silloin kun LDL:n pitoisuus on 1.8 nmol/l. Tästä on jaettu ihan Nobelin palkintokin.

Riskiarviot perustuvat puolestaan satojen tuhansien ihmisten ja miljoonien potilasvuosien heterogeenisiin seuranta-aineistoihin. Niistä pystytään katsomaan, minkälainen sydäntapahtuman todennäköisyys vastaa kutakin kolesteroliarvoa tietyn seuranta-ajan puitteissa. Jos riski on koholla, tulisi elämäntapoihin puuttua ja kolesteroli on yksi tekijä tässä palapelissä. Ei noita raja-arvoja hatusta vedetä. Esimerkiksi tuon aikaisemmin linkkaamani MRFIT-tutkimuksen mukaan riski alkaa kasvaa kun kokonaiskolesteroli ylittää sen maagisen vitosen.

Eikö se ole selvää jos elintavat ovat paskoja pitäisi niitä ruveta korjaamaan, eikä myydä kalliita kemikaaleja lääkkeinä.

Tottakai. Mutta todellisuus on vähän muuta kuin kuntosalien ja pakkotoiston utopia :) Totuus on, että suurinta osaa ihmisistä ei oma terveys kiinnosta paskan vertaa. Tällöin voi olla niin potilaan kuin lääkärinkin kannalta helpointa määrätä lääkitys. Pakkohan sitä jotain on tehdä.

Puhdistamaton ruoka on tällä hetkellä pitkälle prossessoitua kallimpaa vastoin kaikkea logikkaa ja järkeä.

Kyllähän siihen taitaa löytyä syyt ihan tuotantotaloudellisista tekijöistä :) Väärinhän se tietysti on mutta minkäs teet.

Tietysti paremman ruuan puolesta kamppanjoiville lääkäreillekin voitaisiin järjestää lahjuksia, provisioita, ulkomaanmatkoja yms. :D

Eiköhän ihan ensimmäinen askel olisi että käytäisiin antamassa puolelle suomalaisista rivakka potku persauksiin ja käskettäisiin ottaa itseään niskasta kiinni :D

Juu, kärjistetty esimerkki, mutta taitaa olla pääpiirteittäin aikasta lähellä kuiten sitä lääkärin arkipäivää monessa mielessä kuinka paljon heidän suosituksensa elintapojen muutoksiin ihmisiin vaikuttaa.

Täsmälleen näin. Kyllä kun noiden kliinikoiden juttuja kuuntelee niin ei käy kateeksi.

Toinen hauska ilmiö on se, että ihmiset suodattavat mediasta kaikein itselleen mieluisen informaation. Tuollaiset kärjistetyt peruspertit rekka-auton hytissä on niitä pahimipia tapauksia. Elämäntavat vituillaan, rööki ja soppa maistuu, kaikki riskitekijät tapissaan ja sitten telkkarista tuleekin MOT, jossa sanotaan että statiinit on saatanasta ja että voita voi syödä huoletta. Terveys = pelastettu! :)

Mutta harvinaista kyllä, olen Archeyn kanssa samaa mieltä tuosta, että käsittämättömän helposti tuntuvat lääkärit nuita statiineja määräilevän. Varsinkin ikääntyville miehille en ymmärrä, miksi joillain +-5 arvoilla pitäsi nuille olla tarvetta ,varsinkaan jos ei muutoin ole sv-tautien riksitekijöitä haitaksi asti. Sitten taas tuossa ylläolevassa kuvitteellisessa esimerkissäni nuiden tarve lienee jo eriluokkaa.

Joo, tuo on kyllä oikea ongelma. Ihan käypä hoito-suositusta myöten kehoitetaan aloittamaan lääkitys 10v kokonaisriskin perusteella ja elämäntapainterventioiden jälkeen. Silti kuulee hälyyttävän paljon juttua siitä että resepti on kirjoitettu jo heti kättelyssä.

Toisaalta kun kaikki rakastavat henkilökohtaisia anekdootteja, voin kertoa että omassa lähipiirissäni tällaista en ole nähnyt. Esimerkiksi isäni on ylipainoinen ja veriarvot päin helvettiä. Riski alkaa olla sitä luokkaa että kohta itsekin määräisin sille statiinia jos pystyisin mutta lääkäri on vaan sanonu että syöhän enemmän salaattia ja hiihdä ylimääräiset kilot pois :D Hyvä niin.
 
Aivan mielenkiintoinen artikkeli rasvoista ja hiilihydraateista Reijo Laatikaiselta uusimmassa lääkärilehdessä. Ei nyt varmaan hirveästi uutta kaikille, mutta ainakin itse sain jotain irti:

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto13_3.pdf

Selviää tuota ainakin se että rasvasota on peittänyt osittain sokerin ja valkoisten jauhojen vahingollisuuden, myös transrasvojen vaarallisuus on jäänyt osittain varjoon, vaikka nämä kolme ovat yhtä vaarallisia kuin tupakka.

Mikä helkutti siinä on ettei ihmisille voi tiedottaa että munkki tai teollisesti valmistettu keksi(transrasvoja) ovat täysin sopimattomia ravinnoksi, eikä niitä voi syödä edes silloin tällöin, eivät sisällä mitään muita kuin vahingollisia aineita, kuten juuri edellä mainitut sokeri, valkoiset jauhot ja transrasvat. Osa ihmisistä muuten puputtaaa näitä joka kahvitauolla, Sama koskee suurinta osaa makeisteollisuudesta.

Yleensä ihmiset vetävät herneen nenään jos näistä edes mainitsee, mutta ajatelkaa itse kuinka näiden "herkkujen" valmistuksessa ei käytetä mitään terveellistä ainesosaa.
Sama koskee patonkeja ja ranskanleipää, sekä usein terveelliseksi mainostetun subin pääraakaainetta.
 
Tulee mieleen muutama tuttu ihminen oikeasta elämästä. Karppaamalla on pudotettu painoa huomattavasti, minkä seurauksena: verenpaineet alas, verensokerit hyvät, yleisvointi loistava, ei väsytä jne., mutta kolesteroli kohonnut. Pitäisikö nämä kaikki positiiviset jutut unohtaa koska yksi yksittäinen labratestin tulos on huono?

Siis pointtina vaan, että tuijotetaanko yhtä asiaa taas liikaa?
 
Tulee mieleen muutama tuttu ihminen oikeasta elämästä. Karppaamalla on pudotettu painoa huomattavasti, minkä seurauksena: verenpaineet alas, verensokerit hyvät, yleisvointi loistava, ei väsytä jne., mutta kolesteroli kohonnut. Pitäisikö nämä kaikki positiiviset jutut unohtaa koska yksi yksittäinen labratestin tulos on huono?

Siis pointtina vaan, että tuijotetaanko yhtä asiaa taas liikaa?

Kyllä me karppaajat vaan sitten poistetaan se kolesterolinkin huoli mielestä pois: http://lmgtfy.com/?q=kolesterolimyytti
 
Tulee mieleen muutama tuttu ihminen oikeasta elämästä. Karppaamalla on pudotettu painoa huomattavasti, minkä seurauksena: verenpaineet alas, verensokerit hyvät, yleisvointi loistava, ei väsytä jne., mutta kolesteroli kohonnut. Pitäisikö nämä kaikki positiiviset jutut unohtaa koska yksi yksittäinen labratestin tulos on huono?

Siis pointtina vaan, että tuijotetaanko yhtä asiaa taas liikaa?

Eikös se nyt ole niin että ei yksittäinen arvo ole merkittävä ellei se sitten ole todella korkea vaan se on enemminkin se kokonaisuus?
 
no, on mun ainakin pakko uskoo et kokonaisuus ratkaisee. :dance2:
menin nimittäin silloin karppauksen aloitettuani(2007), rasvalla läträten ja samalla laihtuen, mittaamaan kolearvoni.. öööh..
yli 7 napsahti ja heti. :D - mut kaikki muut arvot oli priimaa, ku sit viä testattiim tietty lääkärin määräyksestä kaikki mahdollinen, mitä nyt vois olla samaan aikaan pieles.
enkä oo sen jälkeen sitä lukuu miettinyt; parempi vaan olla suht korkee!! ;)
 
Tulee mieleen muutama tuttu ihminen oikeasta elämästä. Karppaamalla on pudotettu painoa huomattavasti, minkä seurauksena: verenpaineet alas, verensokerit hyvät, yleisvointi loistava, ei väsytä jne., mutta kolesteroli kohonnut. Pitäisikö nämä kaikki positiiviset jutut unohtaa koska yksi yksittäinen labratestin tulos on huono?

Ei.

Kyllä me karppaajat vaan sitten poistetaan se kolesterolinkin huoli mielestä pois: http://lmgtfy.com/?q=kolesterolimyytti

Mitä itse olen Uffen kanssa keskustellut, hän kyllä vaikuttaa varsin mukavalta mieheltä mutta on auttamattomasti pihalla muutamista perusjutuista. Hän ei esimerkiksi suostu huomioimaan sekoittavien tekijöiden vaikutusta alhaisen kolesterolin ja kokonaiskuolleisuuden välillä vaan väittää sen olevan aina kaikille haitallista. Hän tarjoaa esim sepelvaltimotaudin päätekijäksi bakteereita mutta ei tarjoa yhtään suoraa kokeellista todistusaineistoa sen tueksi. Tietääkseni ei ole olemassa yhtään ainoaa tutkimusta, missä jollekin normikolesterolemiselle eläimelle olisi saatu aiheutettua kliinisesti merkittävä aterooma kokeellisella bakteerialtistuksella. Uffe sulkee myös silmänsä siltä ikävältä faktalta, että on tehty pari-kolme kliinistä tutkimusta, missä sepelvaltimotautia on yritetty hoitaa antibiooteilla. Tulos? Negatiivinen. Jos bakteerit olisivat merkittävä aiheuttaja, antibiooteilla pitäisi olla jotain hoitovaikutusta mutta kun ei niin ei. Uffe ei myöskään suostu uskomaan että makrofagit syövät hapettunutta LDL:ää valtimoiden seinämissä vaikka tästä vastuussa olevien scavenger-reseptorien toiminnasta on tuhansia julkaisuja.

enkä oo sen jälkeen sitä lukuu miettinyt; parempi vaan olla suht korkee!! ;)

Sitten kun alat olla yli 60vee mamma, hieman kohonnut kolesteroli voi olla merkki siitä ettet kärsi mistään kroonisista sairauksista tai fragiliteetista :) Siihen asti kolesterolia ei nyt ainakaan tietoisesti kannata nostaa. Vai oletko kuullut että joku urheilija ottaisi kolesteroli (tai LDL)-pistoksia suoraa suoneen jonkin terveysvaikutuksen toivossa? Tämähän olisi vain järkevää jos kolesterolin tietoisesta nostamisesta olisi selkeää hyötyä.


:offtopic: Postiljooni toi eilen meikäläiselle Anthony Colpon kirjoittaman The Great Cholesterol Con-kirjan. Sitä hehkutetaan änkyräpiireissä mullistavaksi teokseksi. Alkusanat on kirjoittanut itse Uffe Ravnskov ja joka paikassa muistetaan korostaa että kirja sisältää yli 1400 lähdeviitettä. OMG! Pakko olla pätevä! Saapa nähdä, saako tämä rääväsuinen aussi-personal trainer käännytettyä minusta kolesterolidenialistia :)
 
Jokaisen pitäisi valita ruokia, joita isoäiti valmisti itse tuoreista raaka-aineista ja välttää supermarketista ostettavia teollisia eineksiä. Poistamalla ruokavaliosta tulehdusta aiheuttavat ruoat ja lisäämällä välttämättömiä ravintoaineita tuoreista luonnollisista raaka-aineista voimme parantaa vuosien länsimaisen ruokavalion aiheuttamat vauriot verisuonissamme ja kehossamme.
Eipä tuossa tainnut mitään uutta mullistavaa tietoa olla. Jätä ruokavaliosta sokeri, valkoiset viljat ja einekset pois ja lisää kasviksia sekä hedelmiä niin voit jo paljon paremmin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom