Kolesteroliarvot

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No olennaisesti laihdutuskuuri loppui ja paino on noussut. Mutta on tuossa masussa jotain palleroita, joita voisi luulla vatsalihaksiksi. Kunnon traanikerroksen peitossa toki, mutta kuvittelisin ettei sitä rasvaa ihan niin hirveästi ole tullut entisen lisäksi.

Vaikea tosin sanoa, kun en ole mitannut pihdeillä tms, enkä tiedä edes miten kunnolla kuvata että saisi raadin arvosteltavaksi. Ja esim. takakyykkymaksimin nousu 100->120 kg ei kai välttämättä kerro lihasmassasta vielä mitään.
 
no. kyllä noita muutoksia suuntaan jos toiseen voi tulla just dieetillä ja vielä sen jälkeen. luulen(!) että aina kun kehon rasvat joko lisääntyy tai vähenee reilusti niin jotain muutosta noissa luvuissa on. - ainakin oon saanu sen käsityksen, että pitäs käydä mittauttaas ne arvot silloin, kun ei oo mitää proggista menossa vaan olis jonkin aikaa ollu vakaat syömiset sekä liikkumiset jne...
 
No nyt tuli pitkäaikaissokerikin. Tasan 6 eli uudemmalla asteikolla 42. Eli juuri viitearvon ylärajalla.

Höh. Samaan aikaan olen vahvempi kuin koskaan, ja aerobinen kuntokin on 35 edeltävän vuoden keskitasoon verrattuna aika hyvä.
 
Tässä ketjussako päivystävä tutkija kommentoi kolesteroleja? :)

Päivystävällä tutkijalla on tällä hetkellä kovasti kiireitä eikä oikein tahdo ehtiä kommentoimaan.

Noista arvoista sun pitää varmastikin keskustella lääkärisi kanssa mutta voin heittää muutamia ajatuksia ihan puhtaasti teoreetikon näkökulmasta. Näitä sitten EI saa ottaa minkäänlaisena kliinisenä neuvona. Siihen mulla ei oo minkäänlaista pätevyyttä enkä tiedä muutenkaan tarpeeksi taustoja että pystyisin ottamaan kattavasti kantaa.

Onko tuo triglyseridien nousu tavanomaista? Muut muutokset ovat suhteellisesti pienempiä, mutta pitääkö niitä ehkä tulkita eri tavoin? Elääkö näillä luvuilla riittävän pitkään kasvattaakseen tenavat täysi-ikäisiksi?

Tuollainen pompsahdus ei kyllä ole tavanomaista. Sulla on noussu nuo triglyt kyllä aika reippaasti ja samaan aikaan vielä HDL laskenu, LDL:n pysyessä kutakuinkin samana. Tämä on yleensä ominaista insuliiniresistenssistä johtuvalle hypertriglyseridemialle. Tätä tukee myös tuo kohonnut paastoverensokeri.

Triglyille ei ole varsinaisesti asetettu mitään lääkinnällistä raja-arvoa mutta arvojen ylittäessä 1,7 alkaa sydäntautiriski kohota merkittävästi. Tämä siis jopa riippumatta LDL:stä. Triglyt eivät itsessään edusta mitään yksittäistä aterogeenista tekijää, vaan mitatusta arvosta on mahdollista päätellä lipoproteiinien määrää ja kokoa. Kun trigly-arvo on suuri, LDL on todennäköisesti huonompilaatuista. Tämä viittaa johonkin aineenvaihdunnalliseen häiriöön.

Ei sun vielä tarvi mitään testamenttia alkaa laatimaan mutta kyllä tuohon triglyjen nousuun kannattaisi mielestäni hieman kiinnittää huomiota. Lähinnä sen vuoksi että olet kertonut siitä 2-tyypin diabeteksestasi, mikä voi periaatteessa nostaa sinua muutenkin korkeamman riskin porukkaan.

Höh. Samaan aikaan olen vahvempi kuin koskaan, ja aerobinen kuntokin on 35 edeltävän vuoden keskitasoon verrattuna aika hyvä.

Nuo jutut kertovat tietysti siitä, että rasva-arvoista huolimatta suunta on hyvä. Pienillä parannuksilla voi olla vieläkin parempi :)

Jotain seuraavista kannattaa ehkä harkita:
- Varaat itsellesi ajan yksityishenkilönä kolesterolimittaukseen lähimmässä sairaalassa. Sen pitäisi onnistua aika helposti ja kun noita määrityksiä tehdään rutiinisti niin paljon, hintaa tulee muutamia hassuja euroja/lipidi. Mittautat kaikki arvot uusiksi.
- Varaat samalla myös toisen ajan n. kuukauden päähän ensimmäisestä.
- Alat syömään kalaöljyä 3-5g/pv
- Jätät ruokavaliosta kaiken ylimääräisen sokerin pois
- Yleisesti ottaen voisi myös olla paikallaan vähentää hiilareiden päivittäistä kokonaiskuormaa. Hiilarirajoitus on itse asiassa melko hyvä tapa laskea triglyjä.
- Lisää kasviöljyjä, kuitua, vihanneksia, palkokasveja
- Jatkat ahkeraa treeniäsi
- Jos on vielä varaa pudottaa painoa, kannattaa sitäkin vaihtoehtoa miettiä.

Jos ei ala arvot paranemaan niin sitten ei muuta ku lekurin pakeille.
 
Tässä ketjussako päivystävä tutkija kommentoi kolesteroleja? :)

Noin vuoden takaa vertailuarvot.

Kolesteroli yht 4,3 --> 4,8
Hyvä kolesteroli 0,97 --> 0,88
Huono kolesteroli 2,9 --> 2,8
Triglyseridit 1,09 --> 2,45
Nuoremman lapsen ikä 5 --> 6.

Onko tuo triglyseridien nousu tavanomaista? Muut muutokset ovat suhteellisesti pienempiä, mutta pitääkö niitä ehkä tulkita eri tavoin? Elääkö näillä luvuilla riittävän pitkään kasvattaakseen tenavat täysi-ikäisiksi?

Oon linkannu tän laskurin jo aiemminki tänne, mutta isketään nyt uudestaan: http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveyden_riskitestit/finriski-laskuri

Tuon mukaan sydän- ja verisuonitautien näkökulmasta saat hyvin todennäköisesti ainakin naperot täysikäsiksi :D (en kyllä tienny sun verenpainetta tai sukutaustaa tai tupakointia). Eihän tuo laskuri kaikkea ota huomioon, mutta mielestäni tärkeimmät poislukien liikunnan... Paletaani heittelikin jo neuvot triglyjen laskemiseksi.
 
Eka viesti Pakkikselle ja heti ikävä kysymys. Sain tossa lekurilta kolesteroliarvot ja kokonaiskolesteroli oli 8.0, joista sitä ldl:ää oli 5.8, hdl 1.85 ja trigly 0.80, eli aika korkeella mennään. Maksa, munuais yms. arvot kuulemma ihan ok, mutta noi ei. Syön perus kotiruokaa + Palkkari (treenin jälkeen joka toinen päivä) + krea (5g joka päivä)+ hera (30g aamuisin joka päivä) Onko hyviä ehdotuksia missä mättää. Ikää ois 36v, pituus 180cm painoa 88kg treeniä nyt melkein vuos takana.
Juuston syöntiä ehkä vois koittaa vähentää mutta ei sitäkään mene kun leivän päällä, sika-nautaa nyt menee melkoisen paljon monessa muodossa, siinäkö vika?
Alkomahoolia ehkä kerta/kuukaus välillä ei sitäkään ja tupakointi mallia höyryttely eli sähköllä.
 
Omat arvot oli:
Kol 6,7
HDL 2.21
LDL 4.0
Trigly 1.04

Puolen vuoden jälkeinen mittaus antoi hyvin samankaltaiset arvot:
Kol 6,8
HDL 2.12
LDL 4.2
Trigly 0,98

Ruokavaliosta vähensin kovia rasvoja ja lisäsin kalaöljykapselit mukaan. Lääkäri ei nähnyt tarvetta lääkitykseen jos en sitä itse haluaisi, seuraava testaus on tulossa vielä tänä vuonna. Nyt olin sen verran mainoksen uhri että vaihdoin aamupuurosta voisilmän benecoliin, saa nähdä onko vaikutusta.
 
Mulla on sellainen "musta tuntuu" fiilis (älkööt siis kukaan ottako totena), että ruokavaliolla on jonkun verran merkitystä noiden arvojen suhteen, mutta lopulta geenit määräävät. Multa mitattiin arvot kolmikymppisenä, kun olin karpannut parisen vuotta melko innokkaasti. Ruokavalioon kuuluivat kiinteänä osana täysmaito, voi, kerma, kananmunat, öljyt, liha, kala sekä paljon kasviksia ja marjoja. Kaikki sokerin ja myös alkoholin käyttö aivan minimissä.

Tässä tulokset:

kok. 4,6
ldl 2,5
hdl 1,8
trig. 0,6

Nykyäänkin välttelen jossain määrin sokeria, mutta muuten olen hieman höllännyt karppilinjaa kuntoiluharrastuksen myötä. Uusintatestiin en kuitenkaan ole mennyt.
 
Eka viesti Pakkikselle ja heti ikävä kysymys. Sain tossa lekurilta kolesteroliarvot ja kokonaiskolesteroli oli 8.0, joista sitä ldl:ää oli 5.8, hdl 1.85 ja trigly 0.80, eli aika korkeella mennään. Maksa, munuais yms. arvot kuulemma ihan ok, mutta noi ei. Syön perus kotiruokaa + Palkkari (treenin jälkeen joka toinen päivä) + krea (5g joka päivä)+ hera (30g aamuisin joka päivä) Onko hyviä ehdotuksia missä mättää. Ikää ois 36v, pituus 180cm painoa 88kg treeniä nyt melkein vuos takana.
Juuston syöntiä ehkä vois koittaa vähentää mutta ei sitäkään mene kun leivän päällä, sika-nautaa nyt menee melkoisen paljon monessa muodossa, siinäkö vika?
Alkomahoolia ehkä kerta/kuukaus välillä ei sitäkään ja tupakointi mallia höyryttely eli sähköllä.

Mites, onko sulla suvussa taipumusta korkeisiin kolesteroleihin? Entä mitä sun tapauksessa tarkoittaa tuo perus-kotiruoka? Lähinnä ajattelin sitä että tuleeko tarpeeksi rehuja, hedelmiä ja kuitua?

Mihin mekanismiin muuten perustuu tuo, että hiilarien rajoittaminen laskee triglyseridejä?

Tätä on aika hankala selittää ilman hyvää kuvaa mutta ku ei löytyny nii yritän parhaani ilman..

- Kun mitataan triglyt, saadaan arvio kaikkien lipidipartikkelien sisältämästä triglyseridimäärästä.
- Triglyjä tulee paitsi ruoasta, myös maksan valmistamana. Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä.
(Tässä vaiheessa on hyvä huomata että ne triglyt on mahdollista saada ylös myös runsasrasvaisella ruokavaliolla. Itse asiassa yleisesti voidaan puhua että ne nousevat runsasenergisellä mätöllä)
- Terveellä ihmisellä triglytasot pysyvät kurissa kunhan elämäntavat (ruokavalio, liikunta) ovat kutakuinkin kunnossa.
- Hiilarirajoitteisella dieetillä triglyjen laskeminen on ihan meta-analyysitason tietoa. Toki tämä riippuu VHH:n tyylistä. Yletön rasvalla läträäminen ei välttämättä aja samaa asiaa.

Jos taas on taipumusta insuliiniresistenssiin (kuten jorin tapauksessa mutuilen):
- Insuliiniresistenssi häiritsee lipidimetaboliaa monella tasolla.
- Maksan tuottamat triglyt ja kolesteroli pakataan aluksi VLDL-partikkeleihin. Niiden tehtävänä on kuljettaa triglyt rasvakudokseen, jonka jälkeen niistä tulee LDL-partikkeleita. Koko pienenee ja lopulta sisältö on suurimmaksi osaksi kolesterolia.
- Maksa pystyy ottamaan myös osan VLDL-partikkeleista takaisin mutta tämä estyy insuliiniresistenssin pikkuhiljaa kasvaessa.
- Myös rasvakudoksen kyky ottaa triglyjä vastaan estyy.
- Triglyjen imeytyminen suolistosta kiihtyy
=> Kolmesta edellisestä kohdasta seuraa että VLDL-partikkelit kertyvät verenkiertoon ja triglypitoisuus kasvaa.
- Lipidipartikkelit vaihtelevat triglyjä ja kolesteroleja keskenään ja tällaisessa häiriintyneessä tasapainotilanteessa LDL-partikkelien koko pääsee kutistumaan samalla kun niiden määrä kasvaa. Tämä ei silti näy LDL-kolesterolin nousuna.

Ruokavaliolla voidaan siis vaikuttaa tuohon maksan triglytuotantoon ja mahdollisesti insuliiniherkkyyteen. Toivottavasti sait tuosta jotain tolkkua :D Voin yrittää vielä selventää jos on tarvetta..

Mulla on sellainen "musta tuntuu" fiilis (älkööt siis kukaan ottako totena), että ruokavaliolla on jonkun verran merkitystä noiden arvojen suhteen, mutta lopulta geenit määräävät.

Molemmilla on vaikutusta. Ja jottei menisi liian helpoksi, geenien ja ruokavalion suhteelliset osuudet vaihtelevat myös yksilöittäin :) Veren lipideihin vaikuttaa mm. rasvojen, hiilareiden ja kolesterolin imeytyminen suolistosta, maksan trilgy- ja kolesterolituotanto sekä näiden takaisinotto maksaan ja lopulta eritys suoliston kautta ulos kropasta. Ruokavalion koostumus vaikuttaa siellä alkupäässä mutta geenit monessa eri vaiheessa sen jälkeen.
 
Tätä on aika hankala selittää ilman hyvää kuvaa mutta ku ei löytyny nii yritän parhaani ilman..

- Kun mitataan triglyt, saadaan arvio kaikkien lipidipartikkelien sisältämästä triglyseridimäärästä.
- Triglyjä tulee paitsi ruoasta, myös maksan valmistamana. Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä.
(Tässä vaiheessa on hyvä huomata että ne triglyt on mahdollista saada ylös myös runsasrasvaisella ruokavaliolla. Itse asiassa yleisesti voidaan puhua että ne nousevat runsasenergisellä mätöllä)
- Terveellä ihmisellä triglytasot pysyvät kurissa kunhan elämäntavat (ruokavalio, liikunta) ovat kutakuinkin kunnossa.
- Hiilarirajoitteisella dieetillä triglyjen laskeminen on ihan meta-analyysitason tietoa. Toki tämä riippuu VHH:n tyylistä. Yletön rasvalla läträäminen ei välttämättä aja samaa asiaa.

Jos taas on taipumusta insuliiniresistenssiin (kuten jorin tapauksessa mutuilen):
- Insuliiniresistenssi häiritsee lipidimetaboliaa monella tasolla.
- Maksan tuottamat triglyt ja kolesteroli pakataan aluksi VLDL-partikkeleihin. Niiden tehtävänä on kuljettaa triglyt rasvakudokseen, jonka jälkeen niistä tulee LDL-partikkeleita. Koko pienenee ja lopulta sisältö on suurimmaksi osaksi kolesterolia.
- Maksa pystyy ottamaan myös osan VLDL-partikkeleista takaisin mutta tämä estyy insuliiniresistenssin pikkuhiljaa kasvaessa.
- Myös rasvakudoksen kyky ottaa triglyjä vastaan estyy.
- Triglyjen imeytyminen suolistosta kiihtyy
=> Kolmesta edellisestä kohdasta seuraa että VLDL-partikkelit kertyvät verenkiertoon ja triglypitoisuus kasvaa.
- Lipidipartikkelit vaihtelevat triglyjä ja kolesteroleja keskenään ja tällaisessa häiriintyneessä tasapainotilanteessa LDL-partikkelien koko pääsee kutistumaan samalla kun niiden määrä kasvaa. Tämä ei silti näy LDL-kolesterolin nousuna.

Ruokavaliolla voidaan siis vaikuttaa tuohon maksan triglytuotantoon ja mahdollisesti insuliiniherkkyyteen. Toivottavasti sait tuosta jotain tolkkua :D Voin yrittää vielä selventää jos on tarvetta..

Kiitos selityksestä.

Mittaako tuo Suomessa tehtävä "rasvapaketti"-mittaus siis myös kylomikronien kuljettamat triglyt?

Kun sanoit: "Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä" niin tarkoititko de novo lipogeneesiä? En ole nyt aivan viimeisintä menoa seurannut, mutta käsittääkseni tuo DNL:n vaikutus triglyseridien määrään on melko pieni?

Mutta jos katsotaan ihan havaintoja, niin hiilarirajoitteiset ruokavaliot todella näyttävät laskevan triglyjen määrää, kuten tuossa viittaamassasi meta-analyysissäkin tuli ilmi. Mutta onko sitä vaikuttavaa syytä vielä löydetty, vai onko tämä vain havainto?

Osittain omanlainen tapauksensa on sitten insuliiniresistentit henkilöt. Näissä tapauksissa hiilarirajoituksen triglyjä laskeva vaikutus on kai selvillä? Ts. hiilarirajoitus palauttaa insuliiniresistenssiä. Ymmärsinkö oikein?
 
Mites, onko sulla suvussa taipumusta korkeisiin kolesteroleihin? Entä mitä sun tapauksessa tarkoittaa tuo perus-kotiruoka? Lähinnä ajattelin sitä että tuleeko tarpeeksi rehuja, hedelmiä ja kuitua? QUOTE]

Mutsin puolelta ei oo sukurasitteita ja faijan puolelta en tiedä. Kotiruoka mulla meinaa makaroonilaatikkoo, kalakeittoo, kanaa yms. Kuituja pitäis tulla tarpeeksi mutta noi hedelmät ja muut vihreet jää kyllä aika vähäiseksi, voiko niiden vaikutus olla noin suuri?
Mites onko hajua kun jostain luin, että kokonaiskolesterolin sude hdl:ään pitäis olla yli 20% ja mullahan menee toi yli, auttaako kokonaistilannetta mitenkään?
 
Viimeksi muokattu:
Mittaako tuo Suomessa tehtävä "rasvapaketti"-mittaus siis myös kylomikronien kuljettamat triglyt?

Periaatteessa joo mutta kun tuo rasvapakettimittaus tehdään rutiinisti paastottuna, kylomikronien osuus veressä on melko pieni. Aterian jälkeen triglyt voi pompata 2-4 kertaiseksi ja tämä johtuu pääasiassa siitä että veressä on suuri määrä ravintoperäisiä rasvahappoja kylomikroneihin pakattuna.

Kun sanoit: "Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä" niin tarkoititko de novo lipogeneesiä? En ole nyt aivan viimeisintä menoa seurannut, mutta käsittääkseni tuo DNL:n vaikutus triglyseridien määrään on melko pieni?

Juu, sitähän minä tarkoitin. Varmastikin tuo DNL:n osuus päivittäisestä triglypitoisuudesta on kohtalaisen pieni sillä normaalistihan syödään useamman kerran päivässä ja triglyt ovat jatkuvasti koholla senkin vuoksi. En mene tästä ihan takuuseen mutta käsittääkseni paastottuna mitatussa triglyarvossa DNL:n suhteellinen osuus on suurempi. Jos ruoka sisältää hyvin runsaasti hiilaria, DNL:n osuus mahdollisesti myös kasvaa. Sama homma ylipainoisilla ja insuliiniresistenteillä ihmisillä.

Mutta jos katsotaan ihan havaintoja, niin hiilarirajoitteiset ruokavaliot todella näyttävät laskevan triglyjen määrää, kuten tuossa viittaamassasi meta-analyysissäkin tuli ilmi. Mutta onko sitä vaikuttavaa syytä vielä löydetty, vai onko tämä vain havainto?

En osaa sanoa, onko siihen nimetty mitään yksittäistä perusmekanismia. Oma vaikutelmani on että selittäviä tekijöitä on monia. Sanoisin että samat mekanismit vaikuttavat osittain niin terveillä kuin insuliiniresistenteilläkin henkilöillä. Jälkimmäisillä vaikutukset ovat vain suurempia.

Osittain omanlainen tapauksensa on sitten insuliiniresistentit henkilöt. Näissä tapauksissa hiilarirajoituksen triglyjä laskeva vaikutus on kai selvillä? Ts. hiilarirajoitus palauttaa insuliiniresistenssiä. Ymmärsinkö oikein?

Jep ja noissa tutkimuksissakin parhaat tulokset triglyjen laskemiseksi nähdään niillä, joilla triglyt jo ovat lähtökohtaisesti keskimääristä korkeammalla. Syitä ovat mm:
- Insuliiniresistenssin aikana maksan VLDL-tuotanto kasvaa ja takaisinotto estyy. Rasvakudoksen FFA (vapaiden rasvahappojen) eritys lisääntyy ja ilmeisesti jopa kylomikronituotanto kasvaa. Nämä kaikki voivat korjaantua kun veren insuliini- ja glukoosipitoisuus laskee (kuten hiilareita rajoitettaessa tuppaa käymään).
- Muita syitä (HSL:n aktivaatio, LPL:n lasku) on spekuloitu tässä kuvassa:

F3.medium.gif

(Lähde)

Tässä on tietysti paikallaan huomauttaa että eläinrasvoihin perustuva VHH-ateria aiheuttaa huonolaatuisemman akuutin triglyvasteen. Sen tiedetään myös olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Pekonikarpit eivät tietystikään suostu uskomaan tätä :)

Mutsin puolelta ei oo sukurasitteita ja faijan puolelta en tiedä. Kotiruoka mulla meinaa makaroonilaatikkoo, kalakeittoo, kanaa yms. Kuituja pitäis tulla tarpeeksi mutta noi hedelmät ja muut vihreet jää kyllä aika vähäiseksi, voiko niiden vaikutus olla noin suuri?

Kyllä niillä ilmeisesti aika suuri merkitys on. Vihannesten, täysjyvän, kasviöljyjen ja pähkinöiden tiedetään laskevan LDL:ää. Samaa nähdään jos vaihdetaan kovia rasvoja pehmeisiin. Näin karppauksen kultakaudella kuulee milloin mitäkin tarinoita siitä miten pitäisi syödä että kolesterolit saa kohdilleen mutta kyllä ne wanhat mantrat vielä pitävät aika hyvin kutinsa jos tarkoitus on nimenomaan laskea LDL:ää (ja sehän sulla noista oli ainoana vähän koholla).

Sitte ois eri asia jos vaikka pitäisi nostaa HDL:ää.

Mites onko hajua kun jostain luin, että kokonaiskolesterolin sude hdl:ään pitäis olla yli 20% ja mullahan menee toi yli, auttaako kokonaistilannetta mitenkään?

Yksi dyslipidemian kriteereistä on että kokonaiskolesterolin ja HDL:n suhde on yli 4. Sulla pukkaa just 4,3 mikä ei vielä ihan älyttömän huono ole. Pieni LDL:n lasku voisi olla paikallaan mutta jos sulla kokonaisuutena on elämäntavat kunnossa (ei kohonnutta verenpainetta tai diabetesta, et röökaa, vedä älyttömästi viinaa tai ole pahasti ylipainoinen), ei se 10v kokonaisriski vielä kovin suuri ole.

Näin mutulla siis :)
 
Tänään kävin lekurilla niin verenpaine oli 137/64 syke 71, diapetesta ei ole ja elämäntavat on muutenkin suht kunnossa. Ylipaino ei vaivaa ja keskivartalolihavuus puuttuu :) Pitäiskö noita pähkinöitä vetää kourallinen päivässä vai muutaman kerran viikossa? Lääkäri koitti tarjota jotain lääkitystä mutta en huolinut, vissiin oikea ratkaisu? Syyskuussa ois uus verikoe ja katotaan minne arvot on laskenut (toivottavasti) Leivän päälle rasvaksi vaihdoin Becelin ja kerman meinasin jatkossa unohtaa kokonaan, siihen jos ymppään rehuja vielä ni mahtaako jo auttaa? Kuinka paljon mulle on riittävästi kuitua päivässä kun paino on 88kg ? Jos Paletaani vielä viittis vastata näihin muutamaan kysymykseen ni ois pirun kiva.
 
Tänään kävin lekurilla niin verenpaine oli 137/64 syke 71, diapetesta ei ole ja elämäntavat on muutenkin suht kunnossa. Ylipaino ei vaivaa ja keskivartalolihavuus puuttuu :)

Jees no noilla arvoilla FINRISKI-laskuri antaa 10v sairastumisriskiksi 1% eli mitään kovin suurta hätää ei vielä ole. Lääkärisi on kyllä hoppuillut sillä lääkitystä tulisi harkita perusterveelle ihmiselle vasta kun riski ylittää 5%, mikä edellyttäisi sinun tapauksessasi vaikkapa sitä että seuraavan vuoden aikana alat vetämään röökiä ja kolesterolisi nousee kymppiin :)

Nuo laskurit alkavat toden teolla ennustaa riskiä vasta vähän varttuneemmalla iällä (itsehän olet vielä vetreä nuorukainen :D) mutta ehkäpä lääkärisi on ajatellut elinikäistä riskiäsi. Siihen on olemassa myös laskuri, joka tosin ei ole vielä vakiintunut suomalaisiin (eikä vielä edes eurooppalaisiinkaan) suosituksiin. Jos katsotaan tuota QRISK-laskuria, sinun tämänhetkiset arvosi näyttävät että 95 vuoden ikään mennessä sydäntautien riskisi on n 35%. Eli jos otetaan 100 kanssasi samanikäistä ja -kokoista ihmistä joilla on samat kolesterolit ja verenpaine, 35 heistä sairastuu johonkin sydäntautiin (mikä voi siis olla jopa äkkikuolema). Tuolla laskurilla kikkailemalla voit laskea, miten riskille käy jos vaikka kol/HDL suhteesi paranee.

Tuon elinikäisen riskin arviointi voi olla meille nuoremmille käytännöllisempi kuin 10v riski.

Pitäiskö noita pähkinöitä vetää kourallinen päivässä vai muutaman kerran viikossa?

Kourallinen päivässä on hyvä. Itselläni on tapana pitää pähkinäkulhoa keittiön pöydällä lähes aina ja siitä tulee rouhaistua aina töistä tullessa. Joskus useamminkin :)

Lääkäri koitti tarjota jotain lääkitystä mutta en huolinut, vissiin oikea ratkaisu?

En ole itse lääkäri eikä minulla ole pätevyyttä hänen toimiaan kritisoida mutta näillä tiedoilla sanoisin että hänellä tulisi olla TODELLA painava syy miksi nuorelle, perusterveelle ja liikkuvalle ihmiselle pitäisi aloittaa lääkitys. Varsinkin ennen(?) kuin mitään elämäntapamuutoksia on edes kokeiltu.

Syyskuussa ois uus verikoe ja katotaan minne arvot on laskenut (toivottavasti) Leivän päälle rasvaksi vaihdoin Becelin ja kerman meinasin jatkossa unohtaa kokonaan, siihen jos ymppään rehuja vielä ni mahtaako jo auttaa?

Kasvistanolit (Becel) kyllä näyttäisivät laskevan kolesterolia. Mitään selkeitä päätetapahtumatutkimuksia niiden puolesta ei tosin ole (vähentävätkö sairastuvuutta tms) mutta kyllä niihin siirtyminen voi olla tapauksessasi ihan fiksua. Päivittäisen pähkinäkourallisen lisäksi voisit harkita seuraavia temppuja:

- Lisäät rehuja jokaiselle aterialle. Otat sen ihan tavaksi.
- Aina kun syöt salaattia, lorauta sekaan pari ruokalusikallista kylmäpuristettua oliiviöljyä (laskee LDL:ää). Rypsärillä on lähes sama teho mutta maku voi tökkiä..
- Korvaa osa viikottaisesta punaisesta lihasta kanalla ja fisulla
- Otat myös tavaksi syödä sen hedelmän tai pari päivässä. Lisää myös palkokasvien käyttöä. Googleta, missä rehuissa on paljon liukoista kuitua.
- Jos viljatuotteiden kanssa ei ole mitään ongelmia, vaihda KAIKKI kokojyvään
- Karsi transrasvat minimiin. Sitähän löytyy mm. pikaruokamössöistä ja eineksistä.

Kuinka paljon mulle on riittävästi kuitua päivässä kun paino on 88kg ?

Miehille taidetaan suositella nykyään 35g/pv painosta riippumatta.

Sydäntautiriskin hallinta on hyvin kokonaisvaltainen projekti ja sen voi tietysti tehdä monella tavalla. Sydänterveellisiä ruokavalioita voi olla moneen lähtöön mutta yleisesti ottaen kaikkein tutkituin on välimeren ruokavalio. Jos kiinnostaa lukea asiasta enemmän, Juhana Harjun kirjoittama Ravintoa Sydämelle-kirja sisältää paljon lisätietoa ja käytännön vinkkejä pumpun hyväksi.
 
Päivystävällä tutkijalla on tällä hetkellä kovasti kiireitä eikä oikein tahdo ehtiä kommentoimaan.

Hyvä. Jos vaikka te kiireiset tutkijat viimein keksitte miten terveys purkitetaan. Voisin ottaa esim. 2-3 kpl 5 km juoksu -pilleriä kahdesti viikossa. Sitä odotellessa...

Tuollainen pompsahdus ei kyllä ole tavanomaista. Sulla on noussu nuo triglyt kyllä aika reippaasti ja samaan aikaan vielä HDL laskenu, LDL:n pysyessä kutakuinkin samana. Tämä on yleensä ominaista insuliiniresistenssistä johtuvalle hypertriglyseridemialle. Tätä tukee myös tuo kohonnut paastoverensokeri. - -

Jotain seuraavista kannattaa ehkä harkita:
- Varaat itsellesi ajan yksityishenkilönä kolesterolimittaukseen lähimmässä sairaalassa. Sen pitäisi onnistua aika helposti ja kun noita määrityksiä tehdään rutiinisti niin paljon, hintaa tulee muutamia hassuja euroja/lipidi. Mittautat kaikki arvot uusiksi.
- Varaat samalla myös toisen ajan n. kuukauden päähän ensimmäisestä.
- Alat syömään kalaöljyä 3-5g/pv
- Jätät ruokavaliosta kaiken ylimääräisen sokerin pois
- Yleisesti ottaen voisi myös olla paikallaan vähentää hiilareiden päivittäistä kokonaiskuormaa. Hiilarirajoitus on itse asiassa melko hyvä tapa laskea triglyjä.
- Lisää kasviöljyjä, kuitua, vihanneksia, palkokasveja
- Jatkat ahkeraa treeniäsi
- Jos on vielä varaa pudottaa painoa, kannattaa sitäkin vaihtoehtoa miettiä.

...pohditaan näitä. Mikä tarkoitus uudella mittauksella olisi?

Kalaöljy on tietysti helppo. Tutkin tuoreita ketjuja aiheesta, niissä varmaan kerrotaan mikä on sopiva valmiste.

Sokeria on jo nyt aika vähän. Enemmälti ahmin rasvaista ja suolaista ruokaa kuin makeaa. Mutta seurataan. Hiilihydraatteja olen nyt vähän vähentänyt, syönyt välillä seiti-kananmuna-vihannes -lautasiakin oikein karppimalliin. Pierettää, enempää tähän suuntaan ei uskalla mennä ellei hanki kaasunaamaria vaimolle. Vaihdan vähäisen voin taas beceliin. Kasviksia ostin jättipakkauksen juuri.

Painoa nyt varmaan edelleen saisi alas. Mahassa näkyy pari kohoumaa -- kai silloin vielä on helppoa laihdutusvaraa useampi kilo ennenkuin homma vaikeutuu?

Treenistä täytynee sali lopettaa tältä erää. Jos vaikka pari kuukautta yrittäisin hölkkää ja pyöräilyä. Lihasmassan ei voine olettaa kasvavan kovin nopeasti jos ollenkaan enää, yli puolitoista vuotta kuitenkin jo salia. Kai siinä ajassa pöljemmälläkin treenillä helpot lihaskilot on saanut hankittua, kun mukana kumminkin on voimanostoliikkeet ja leuanveto, ei pelkkiä (tai nykyään paljon ollenkaan) laitteita.

Mutta jos nyt olisi hölkkää, kasviksia ja kalaöljyä, ja toivon mukaan pientä laihtumista, ja vaikka kuuden viikon päähän varaisi mittauksen -- onko aika riittävä muutosten havaitsemiseen?
 
Hyvä. Jos vaikka te kiireiset tutkijat viimein keksitte miten terveys purkitetaan. Voisin ottaa esim. 2-3 kpl 5 km juoksu -pilleriä kahdesti viikossa. Sitä odotellessa...

Joo, selvittelen tuon sitten post-doc urallani :D

...pohditaan näitä. Mikä tarkoitus uudella mittauksella olisi?

Sillä varmistuttaisiin siitä, ettei tule hätiköityä sen vuoksi että näytteitä käsitelleellä laborantilla sattui olemaan huono päivä taikka söit edellisenä päivänä jotain sellaista joka aiheutti poikkeuksellisen korkeat triglyarvot (en kyllä tiedä mitä se voisi olla mutta silti).

Sokeria on jo nyt aika vähän. Enemmälti ahmin rasvaista ja suolaista ruokaa kuin makeaa. Mutta seurataan. Hiilihydraatteja olen nyt vähän vähentänyt, syönyt välillä seiti-kananmuna-vihannes -lautasiakin oikein karppimalliin. Pierettää, enempää tähän suuntaan ei uskalla mennä ellei hanki kaasunaamaria vaimolle. Vaihdan vähäisen voin taas beceliin. Kasviksia ostin jättipakkauksen juuri.

Joskus kestää hetken että suolistofloora tottuu erilaiseen ravintoon. Jos vuokraisit kaasunaamarin pariksi viikoksi? :) Nojoo, ei nyt mihinkään ketoosiin kannata pyrkiä mutta suosi matalan GI:n hiilareita. Muista kuitenkin että tässäkin on ylläreitä - esim. ruisleivällä on verrattaen korkea glykeeminen indeksi kun taas pastalla melko matala.

Varmaan kyllä tuttua tietoa sulle...

Painoa nyt varmaan edelleen saisi alas. Mahassa näkyy pari kohoumaa -- kai silloin vielä on helppoa laihdutusvaraa useampi kilo ennenkuin homma vaikeutuu?

Sitten alkaa mennä vaikeaksi kun mahan tai kyljen läimäisy ei aiheuta minkäänlaista hyllymistä. Varaa siis luultavasti on.

Treenistä täytynee sali lopettaa tältä erää. Jos vaikka pari kuukautta yrittäisin hölkkää ja pyöräilyä. Lihasmassan ei voine olettaa kasvavan kovin nopeasti jos ollenkaan enää, yli puolitoista vuotta kuitenkin jo salia. Kai siinä ajassa pöljemmälläkin treenillä helpot lihaskilot on saanut hankittua, kun mukana kumminkin on voimanostoliikkeet ja leuanveto, ei pelkkiä (tai nykyään paljon ollenkaan) laitteita.

Jos mitenkään mahdollista niin suosittelisin kyllä taistelemaan tuon saliharrastuksen jatkumisen puolesta. Lihakset nimittäin ovat erittäin tärkeitä koko kehon glukoosiaineenvaihdunnalle ja niitä voidaankin pitää yhtenä "sokeri-imurina". Jos käytät lihaksia aktiivisesti tai mikä parempaa, lisäät niiden määrää, kehon on helpompi käsitellä kohonneita verensokereita (mikä osaltaan vaikuttaa siis triglyserideihin). Jokainen lisägramma on eteenpäin.

Mutta jos nyt olisi hölkkää, kasviksia ja kalaöljyä, ja toivon mukaan pientä laihtumista, ja vaikka kuuden viikon päähän varaisi mittauksen -- onko aika riittävä muutosten havaitsemiseen?

Jos tosissasi panostat hommaan niin kyllä kuudessa viikossakin pitäisi jotain näkyä. Ainakin suunta.

Tsemppiä! Ja muista ilmoitella miten käy :)
 
Joo, selvittelen tuon sitten post-doc urallani :D

Sitten vasta? Äkkiä nyt väitöskirjaa kasaan sitten!

Mutta joo, vakavammin. Kiitokset, ja vielä varmistus: kirjoitit "kalaöljyä 3-5g/pv". Onhan tuo kalaöljy nyt sama asia kuin kalanmaksaöljy? Tökötti kertoo että per 5 ml olisi omega-3 -rasvahappoja 1200 mg josta DHA 600 ja EPA 400. Öljy yleensä kelluu vedessä, kai tämäkin, joten tiheys on alle 1 --> tuo 5 ml lienee siis sopiva annos?

D-vitamiinia tässä on 10 mikrogrammaa per 5 ml, jonka määrän pullon etiketti väittää olevan 200% vuorokauden saantiarvosta. Oikeastihan se on 100% nykyisestä suosituksesta. Minkäänlaista yliannosvaaraa ei siis ole, vaikka tuota vahingossa vetäisi tupla-annoksenkin ja söisi välillä kalaa.
 
Mutta joo, vakavammin. Kiitokset, ja vielä varmistus: kirjoitit "kalaöljyä 3-5g/pv". Onhan tuo kalaöljy nyt sama asia kuin kalanmaksaöljy? Tökötti kertoo että per 5 ml olisi omega-3 -rasvahappoja 1200 mg josta DHA 600 ja EPA 400. Öljy yleensä kelluu vedessä, kai tämäkin, joten tiheys on alle 1 --> tuo 5 ml lienee siis sopiva annos?

Itse asiassa kalaöljy ja kalanmaksaöljy eivät ole ihan sama juttu sillä käsittääkseni ensimmäinen tehdään nimenomaan kalan lihasta, eikä maksasta. Jälkimmäisessä on sitten mukana näitä A- ja D-vitamiineja, mitä pelkässä kalaöljyssä ei ole. Viisaammat korjatkoon.

Jokatapauksessa tärkeintä triglyjen laskemisen (kuten aikalailla kaiken muunkin kalaöljyjen terveysvaikutusten) kannalta on juuri tuo EPA/DHA:n saanti. Jenkkien sydänliitto suosittelee sun triglyarvoille 1-2g/pv EPA/DHA. Eurooppalaiset eivät suoraa anna annostusta mutta toteavat 2-4g/pv olevan tehokas annos.

Sun tökötissä on 1,2g/5ml, joten periaatteessa voit ottaa vähän ronskimminkin. Jos siis makuhermot kestävät :) Jos alkaa näyttää ettei triglyt lähde tippumaan niin sitten annoksen voi vaikka tuplata. Jos ei ole mitään verenvuototaipumusta, haittavaikutusten todennäköisyys lienee melko pieni.

D-vitamiinia tässä on 10 mikrogrammaa per 5 ml, jonka määrän pullon etiketti väittää olevan 200% vuorokauden saantiarvosta. Oikeastihan se on 100% nykyisestä suosituksesta. Minkäänlaista yliannosvaaraa ei siis ole, vaikka tuota vahingossa vetäisi tupla-annoksenkin ja söisi välillä kalaa.

D-vitskun suhteen on aika hankala saada yliannostusta. Varsinkin näillä leveyksillä tähän aikaan vuodesta. Eikä sitä muutenkaan tiedä ennen kuin käy mittauttamassa veren D-vitskutasot. Mutulla sanoisin ettei sen suhteen ole yliannostusvaaraa vaikka triplaisit annostuksen ja söisit joka päivä kalaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom