Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä ketjussako päivystävä tutkija kommentoi kolesteroleja?
Onko tuo triglyseridien nousu tavanomaista? Muut muutokset ovat suhteellisesti pienempiä, mutta pitääkö niitä ehkä tulkita eri tavoin? Elääkö näillä luvuilla riittävän pitkään kasvattaakseen tenavat täysi-ikäisiksi?
Höh. Samaan aikaan olen vahvempi kuin koskaan, ja aerobinen kuntokin on 35 edeltävän vuoden keskitasoon verrattuna aika hyvä.
Tässä ketjussako päivystävä tutkija kommentoi kolesteroleja?
Noin vuoden takaa vertailuarvot.
Kolesteroli yht 4,3 --> 4,8
Hyvä kolesteroli 0,97 --> 0,88
Huono kolesteroli 2,9 --> 2,8
Triglyseridit 1,09 --> 2,45
Nuoremman lapsen ikä 5 --> 6.
Onko tuo triglyseridien nousu tavanomaista? Muut muutokset ovat suhteellisesti pienempiä, mutta pitääkö niitä ehkä tulkita eri tavoin? Elääkö näillä luvuilla riittävän pitkään kasvattaakseen tenavat täysi-ikäisiksi?
- Yleisesti ottaen voisi myös olla paikallaan vähentää hiilareiden päivittäistä kokonaiskuormaa. Hiilarirajoitus on itse asiassa melko hyvä tapa laskea triglyjä.
Omat arvot oli:
Kol 6,7
HDL 2.21
LDL 4.0
Trigly 1.04
Eka viesti Pakkikselle ja heti ikävä kysymys. Sain tossa lekurilta kolesteroliarvot ja kokonaiskolesteroli oli 8.0, joista sitä ldl:ää oli 5.8, hdl 1.85 ja trigly 0.80, eli aika korkeella mennään. Maksa, munuais yms. arvot kuulemma ihan ok, mutta noi ei. Syön perus kotiruokaa + Palkkari (treenin jälkeen joka toinen päivä) + krea (5g joka päivä)+ hera (30g aamuisin joka päivä) Onko hyviä ehdotuksia missä mättää. Ikää ois 36v, pituus 180cm painoa 88kg treeniä nyt melkein vuos takana.
Juuston syöntiä ehkä vois koittaa vähentää mutta ei sitäkään mene kun leivän päällä, sika-nautaa nyt menee melkoisen paljon monessa muodossa, siinäkö vika?
Alkomahoolia ehkä kerta/kuukaus välillä ei sitäkään ja tupakointi mallia höyryttely eli sähköllä.
Mihin mekanismiin muuten perustuu tuo, että hiilarien rajoittaminen laskee triglyseridejä?
Mulla on sellainen "musta tuntuu" fiilis (älkööt siis kukaan ottako totena), että ruokavaliolla on jonkun verran merkitystä noiden arvojen suhteen, mutta lopulta geenit määräävät.
Tätä on aika hankala selittää ilman hyvää kuvaa mutta ku ei löytyny nii yritän parhaani ilman..
- Kun mitataan triglyt, saadaan arvio kaikkien lipidipartikkelien sisältämästä triglyseridimäärästä.
- Triglyjä tulee paitsi ruoasta, myös maksan valmistamana. Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä.
(Tässä vaiheessa on hyvä huomata että ne triglyt on mahdollista saada ylös myös runsasrasvaisella ruokavaliolla. Itse asiassa yleisesti voidaan puhua että ne nousevat runsasenergisellä mätöllä)
- Terveellä ihmisellä triglytasot pysyvät kurissa kunhan elämäntavat (ruokavalio, liikunta) ovat kutakuinkin kunnossa.
- Hiilarirajoitteisella dieetillä triglyjen laskeminen on ihan meta-analyysitason tietoa. Toki tämä riippuu VHH:n tyylistä. Yletön rasvalla läträäminen ei välttämättä aja samaa asiaa.
Jos taas on taipumusta insuliiniresistenssiin (kuten jorin tapauksessa mutuilen):
- Insuliiniresistenssi häiritsee lipidimetaboliaa monella tasolla.
- Maksan tuottamat triglyt ja kolesteroli pakataan aluksi VLDL-partikkeleihin. Niiden tehtävänä on kuljettaa triglyt rasvakudokseen, jonka jälkeen niistä tulee LDL-partikkeleita. Koko pienenee ja lopulta sisältö on suurimmaksi osaksi kolesterolia.
- Maksa pystyy ottamaan myös osan VLDL-partikkeleista takaisin mutta tämä estyy insuliiniresistenssin pikkuhiljaa kasvaessa.
- Myös rasvakudoksen kyky ottaa triglyjä vastaan estyy.
- Triglyjen imeytyminen suolistosta kiihtyy
=> Kolmesta edellisestä kohdasta seuraa että VLDL-partikkelit kertyvät verenkiertoon ja triglypitoisuus kasvaa.
- Lipidipartikkelit vaihtelevat triglyjä ja kolesteroleja keskenään ja tällaisessa häiriintyneessä tasapainotilanteessa LDL-partikkelien koko pääsee kutistumaan samalla kun niiden määrä kasvaa. Tämä ei silti näy LDL-kolesterolin nousuna.
Ruokavaliolla voidaan siis vaikuttaa tuohon maksan triglytuotantoon ja mahdollisesti insuliiniherkkyyteen. Toivottavasti sait tuosta jotain tolkkua :D Voin yrittää vielä selventää jos on tarvetta..
Mites, onko sulla suvussa taipumusta korkeisiin kolesteroleihin? Entä mitä sun tapauksessa tarkoittaa tuo perus-kotiruoka? Lähinnä ajattelin sitä että tuleeko tarpeeksi rehuja, hedelmiä ja kuitua? QUOTE]
Mutsin puolelta ei oo sukurasitteita ja faijan puolelta en tiedä. Kotiruoka mulla meinaa makaroonilaatikkoo, kalakeittoo, kanaa yms. Kuituja pitäis tulla tarpeeksi mutta noi hedelmät ja muut vihreet jää kyllä aika vähäiseksi, voiko niiden vaikutus olla noin suuri?
Mites onko hajua kun jostain luin, että kokonaiskolesterolin sude hdl:ään pitäis olla yli 20% ja mullahan menee toi yli, auttaako kokonaistilannetta mitenkään?
Mittaako tuo Suomessa tehtävä "rasvapaketti"-mittaus siis myös kylomikronien kuljettamat triglyt?
Kun sanoit: "Maksa tekee myös ravinnon hiilareista triglyjä" niin tarkoititko de novo lipogeneesiä? En ole nyt aivan viimeisintä menoa seurannut, mutta käsittääkseni tuo DNL:n vaikutus triglyseridien määrään on melko pieni?
Mutta jos katsotaan ihan havaintoja, niin hiilarirajoitteiset ruokavaliot todella näyttävät laskevan triglyjen määrää, kuten tuossa viittaamassasi meta-analyysissäkin tuli ilmi. Mutta onko sitä vaikuttavaa syytä vielä löydetty, vai onko tämä vain havainto?
Osittain omanlainen tapauksensa on sitten insuliiniresistentit henkilöt. Näissä tapauksissa hiilarirajoituksen triglyjä laskeva vaikutus on kai selvillä? Ts. hiilarirajoitus palauttaa insuliiniresistenssiä. Ymmärsinkö oikein?
Mutsin puolelta ei oo sukurasitteita ja faijan puolelta en tiedä. Kotiruoka mulla meinaa makaroonilaatikkoo, kalakeittoo, kanaa yms. Kuituja pitäis tulla tarpeeksi mutta noi hedelmät ja muut vihreet jää kyllä aika vähäiseksi, voiko niiden vaikutus olla noin suuri?
Mites onko hajua kun jostain luin, että kokonaiskolesterolin sude hdl:ään pitäis olla yli 20% ja mullahan menee toi yli, auttaako kokonaistilannetta mitenkään?
Tänään kävin lekurilla niin verenpaine oli 137/64 syke 71, diapetesta ei ole ja elämäntavat on muutenkin suht kunnossa. Ylipaino ei vaivaa ja keskivartalolihavuus puuttuu
Pitäiskö noita pähkinöitä vetää kourallinen päivässä vai muutaman kerran viikossa?
Lääkäri koitti tarjota jotain lääkitystä mutta en huolinut, vissiin oikea ratkaisu?
Syyskuussa ois uus verikoe ja katotaan minne arvot on laskenut (toivottavasti) Leivän päälle rasvaksi vaihdoin Becelin ja kerman meinasin jatkossa unohtaa kokonaan, siihen jos ymppään rehuja vielä ni mahtaako jo auttaa?
Kuinka paljon mulle on riittävästi kuitua päivässä kun paino on 88kg ?
Päivystävällä tutkijalla on tällä hetkellä kovasti kiireitä eikä oikein tahdo ehtiä kommentoimaan.
Tuollainen pompsahdus ei kyllä ole tavanomaista. Sulla on noussu nuo triglyt kyllä aika reippaasti ja samaan aikaan vielä HDL laskenu, LDL:n pysyessä kutakuinkin samana. Tämä on yleensä ominaista insuliiniresistenssistä johtuvalle hypertriglyseridemialle. Tätä tukee myös tuo kohonnut paastoverensokeri. - -
Jotain seuraavista kannattaa ehkä harkita:
- Varaat itsellesi ajan yksityishenkilönä kolesterolimittaukseen lähimmässä sairaalassa. Sen pitäisi onnistua aika helposti ja kun noita määrityksiä tehdään rutiinisti niin paljon, hintaa tulee muutamia hassuja euroja/lipidi. Mittautat kaikki arvot uusiksi.
- Varaat samalla myös toisen ajan n. kuukauden päähän ensimmäisestä.
- Alat syömään kalaöljyä 3-5g/pv
- Jätät ruokavaliosta kaiken ylimääräisen sokerin pois
- Yleisesti ottaen voisi myös olla paikallaan vähentää hiilareiden päivittäistä kokonaiskuormaa. Hiilarirajoitus on itse asiassa melko hyvä tapa laskea triglyjä.
- Lisää kasviöljyjä, kuitua, vihanneksia, palkokasveja
- Jatkat ahkeraa treeniäsi
- Jos on vielä varaa pudottaa painoa, kannattaa sitäkin vaihtoehtoa miettiä.
Hyvä. Jos vaikka te kiireiset tutkijat viimein keksitte miten terveys purkitetaan. Voisin ottaa esim. 2-3 kpl 5 km juoksu -pilleriä kahdesti viikossa. Sitä odotellessa...
...pohditaan näitä. Mikä tarkoitus uudella mittauksella olisi?
Sokeria on jo nyt aika vähän. Enemmälti ahmin rasvaista ja suolaista ruokaa kuin makeaa. Mutta seurataan. Hiilihydraatteja olen nyt vähän vähentänyt, syönyt välillä seiti-kananmuna-vihannes -lautasiakin oikein karppimalliin. Pierettää, enempää tähän suuntaan ei uskalla mennä ellei hanki kaasunaamaria vaimolle. Vaihdan vähäisen voin taas beceliin. Kasviksia ostin jättipakkauksen juuri.
Painoa nyt varmaan edelleen saisi alas. Mahassa näkyy pari kohoumaa -- kai silloin vielä on helppoa laihdutusvaraa useampi kilo ennenkuin homma vaikeutuu?
Treenistä täytynee sali lopettaa tältä erää. Jos vaikka pari kuukautta yrittäisin hölkkää ja pyöräilyä. Lihasmassan ei voine olettaa kasvavan kovin nopeasti jos ollenkaan enää, yli puolitoista vuotta kuitenkin jo salia. Kai siinä ajassa pöljemmälläkin treenillä helpot lihaskilot on saanut hankittua, kun mukana kumminkin on voimanostoliikkeet ja leuanveto, ei pelkkiä (tai nykyään paljon ollenkaan) laitteita.
Mutta jos nyt olisi hölkkää, kasviksia ja kalaöljyä, ja toivon mukaan pientä laihtumista, ja vaikka kuuden viikon päähän varaisi mittauksen -- onko aika riittävä muutosten havaitsemiseen?
Joo, selvittelen tuon sitten post-doc urallani :D
Mutta joo, vakavammin. Kiitokset, ja vielä varmistus: kirjoitit "kalaöljyä 3-5g/pv". Onhan tuo kalaöljy nyt sama asia kuin kalanmaksaöljy? Tökötti kertoo että per 5 ml olisi omega-3 -rasvahappoja 1200 mg josta DHA 600 ja EPA 400. Öljy yleensä kelluu vedessä, kai tämäkin, joten tiheys on alle 1 --> tuo 5 ml lienee siis sopiva annos?
D-vitamiinia tässä on 10 mikrogrammaa per 5 ml, jonka määrän pullon etiketti väittää olevan 200% vuorokauden saantiarvosta. Oikeastihan se on 100% nykyisestä suosituksesta. Minkäänlaista yliannosvaaraa ei siis ole, vaikka tuota vahingossa vetäisi tupla-annoksenkin ja söisi välillä kalaa.