Tutkimuksissa on todettu myös rasvan tyypin vaikuttavan testosteronin eritykseen: mitä enemmän tyydyttynyttä ja kertatyydyttymätöntä rasvaa suhteessa monityydyttymättömiin, sitä korkeampi testosteronin määrä. Tyydyttyneitäkään rasvoja ei siis ole syytä eikä edes mahdollista poistaa täysin ravinnosta.
Mmmmm.. tutkimuksia
Pistähän pöytään niin katsotaan
Enhän minäkään siis sanonut että kaikkien pitäisi poistaa tyydyttyneet rasvat ruokavaliosta. Epäilen vain sitä että testosteronin ja SFAn välillä olisi suora yhteys. Epäily loppuu kyllä jos osoitat väitteesi tueksi jotain vähän kättä pidempää.
Uskon että vegaanien paremmat arvot johtuvat yleisesti paremmista elämäntavoista (tupakka,alkoholi ja liikunta) ja pienemmästä vyötärölihavuudesta, kun elimistö on kunnossa kolesterolia tulee käytettyä kymmeniin muihinkin prosesseihin, sitä tarvitaan solukalvon rakentamisessa ja sappiyhdisteiden valmistuksessa, myös aivojen koostumuksesta suuri osa on kolesterolia.
Tämähän ei ole uskon-, vaan tieteen asia. Tutkimuksissa pyritään yleensä käyttämään tilastollisia korjauksia jotta tuollaiset sekoittavat tekijät voidaan ottaa huomioon. Vegaaneilla on keskimäärin paremmat veriarvot vaikka ne vaikioitaisiin elämäntapojen mukaan. Lisäksi tiedetään että jos sekasyöjät laitetaan vegaanidieetille, veriarvoissa nähdään samansuuntaista paranemista.
Itsehän en ole vegaani enkä yritä sitä promota
Kolestrolia vaaditaan varmaan hieman suuremmassa suhteessa kun elimistö valmistaa hormoneja, luultavasti ollaan kaukana 1:1 hyötysuhteesta, lisäksi kolesteroli on monien muiden hormonien esiaste, progestageenit, estrogeenit, androgeenit, glukokortikoidit, mineralokortikoidit ja D-vitamiinin esiaste, joten kun elimistö on kunnossa kolesterolilla on käyttöä,
Kolesteroli, kuten moni muukin elimistön tuottama molekyyli, on normaaleina pitoisuuksina elintärkeä mutta ylimääräisenä haitallinen. Sama homma on vaikka verensokerin kanssa. Sitäkin tuotetaan maksassa jatkuvasti mutta liika on liikaa.
Eikä esimerkiksi sepelvaltimotaudissa niinkään ole kyse kolesteroli-molekyyleistä vaan LDL-partikkeleista, joita kertyy kudoksiin enemmän kuin ehditään kuljettaa pois.
No sitten en pitäisi tuota vielä kovin mullistavana tapauksena. Jos on perinnöllinen häiriö lipidimetaboliassa (FH), kolesterolit voivat olla tapissa vegaaniruokavaliosta huolimatta. Ja vaikka kyseinen henkilö olisikin geneettisesti normaali, tuollainen dokumentissa esiintyvä yksittäistapaus on aina melko mitätöntä todistusaineistoa. Itsekin näin vasta dokumentin missä esitettiin että avaruusoliot ovat vastuussa pyramidien rakentamisesta
Oli pakko vielä lisätä... että totta kai osa jää kiertoon, noihin edellä mainittuihin toimintoihin kuluu osa, mutta myös pieni osa on tarkoituksella jätetty käyttämättä, että vouhottajille jäisi mitattavaa.
Juu, kyllä vouhottajien kusetus on elimistömme tärkeimpiä tehtäviä :D
Kuitenkin esim. hyväkuntoisilla urheilevilla anabolien käyttäjillä kokonaiskolesteroli arvot ovat usein päälle 12:sta, joten kyllä testosteronin käyttö kyseisen hormonin esiasteena on merkittävä.
Hetkinen.. Siis testosteronin käyttö on
minkä hormonin esiasteena merkittävä?
Lisäksi steroidien käyttäjillä LDL - kolesterolin osuus on voimakkaasti kasvanut HDL-kolesteroliin verrattuna.
Eivät arvot muuten pompahtaisi ulkopuolisen teston piikittäjillä noin korkeiksi, kun oma tuotanto on nollattu.
Jep, kyllä LDL/HDL suhteen huononeminen on aika hyvin dokumentoitu anabolisten sivuvaikutus. Tämä tosin riippuu paljon käytetystä valmisteesta, antotavasta (oraalinen vs. injektio), kuurin kestosta ja annoksen suuruudesta.
Anaboliset laskevat HDL:ää todennäköisesti vaikuttamalla maksan triglyseridilipaasiin (HTGL). Samaan aikaan niiden on osoitettu laskevan apolipoproteiini A-I:n määrää (laskee myös HDL:ää) ja lisäävän ApoB-proteiinien tuotantoa (kasvattaa LDL:ää). Kannattaa muistaa että anaboliset säätelevät proteiinisynteesiä ja lipoproteiinit ovat proteiineja.
Tuli vielä mieleen että ulkopuolisen anabolisten steroidien käyttäjillä on tutkimusten mukaan hyvä LDL-kolesteroli usein niin matalalla, ettei testeissä ole edes aina saatu luotettavia tuloksia.
Sen sijaan HDL-kolesteroli on jäänyt lähes käyttämättä ja se muodostaa suurimman osan douppajien kokonaiskolesteroliarvoista, joten tämä viittaisi siihen että miessukupuolihormoonien tuottamisessa nimen omaan käytetään ja tarvitaan HDL-kolesterolia. Miehillä HDL-kolesterolilla on tarkeämpääkin tehtävää kuin avustaa verisuonien ahtautumista.
Tämä kappale sisältää niin paljon virheellisiä termejä ja ristiriitaisuuksia, että en oikein tiedä mistä alottaa. Ensinnäkin, LDL on sitä "pahaa", mikä on anabolisten käyttäjillä
koholla. Se siis muodostaa suurimman osan douppaajien kokonaiskolesterolista,
ei HDL. Miessukupuolihormonien tuotannossa tarvitaan samaa kolesterolia kuin muidenkin hormonien tuotannossa. Se, että sitä on lipoproteiinien HDL-fraktiossa, tarkoittaa vain sitä että se on matkalla kudoksista takaisin maksaan päin. Samaa kolesterolia se silti on. HDL ei avusta verisuonten ahtaumista, vaan sen sisältämät lipoproteiinit estävät sitä. Mekanismeja on monia, kuten käänteinen kolesterolikuljetus, tulehduksen vaimentaminen, antioksidantti- sekä immunomodulatoriset vaikutukset. Siksi sitä kutsutaan "hyväksi" fraktioksi. Jos se on koholla, se on yleisesti ottaen hyvä juttu.
Japanilaisilla tietääkseni on yhtä korkeat kolesteroliarvot kuin suomalaisilla, kuitenkin sydän ja verisuonisairauksia esiintyy suomessa moni verroin enemmän, olisikin hienoa selvittää suomalaisten sydäntautien todellinen syy.
Sydäntaudeilla on monia syitä, eikä mitään yksittäistä "todellista" syytä. Dyslipidemia on keskeinen riskitekijä, joka saa paljon huomiota sillä sitä on niin paljon tutkittu. Sen vaikutukset sv-tautien patofysiologiaan ovat aika hyvin selvillä. Lisäksi tiedämme miten siihen voi vaikuttaa ja mikä merkitys vaikutuksilla on sairastuvuuteen/kuolleisuuteen. Myöskin pitkälle rutinoidut mittausmenetelmät on maailmanlaajuisesti standardoitu ja siksi vertailukelpoisia.
Mutta japanilaisista... On totta, että vielä 60-70-luvuilla japanilaisten sv-kuolleisuuksissa/sairastuvuuksissa oli hieman eroja länsimaihin verrattuna.
Mitään ihmeellistä siinä ei kuitenkaan ole ollut:
- Aikoinaan japanilaisilla oli vähän sepelvaltimotautia huolimatta korkeista verenpaineista ja röökauksesta. Selittävä tekijä oli todennäköisesti matalampi kolesterolipitoisuus.
Sellaiset japsit jotka muuttivat jenkkeihin, alkoivat sairastella jenkkien tapaan. Selitys löytyy riskitekijäprofiilista.
- Japanilaisten sv-tilastoja on hallinnut aivoverenvuodot, johon tärkeimpänä riskitekijänä on verenpaine.
- Japanilainen ruoka- yms kulttuuri on viime vuosikymmeninä länsimaalaistunut ja sen myötä myös sv-sairastuvuus on muuttunut länsimaiseen suuntaan. Kaikki näyttää menevän linjassa perinteisten riskitekijöiden kanssa.