Kolesteroliarvot

Muutaman vuoden takainen, mutta silti suurinpiirtein ajankohtainen artikkeli sydänsairauksien välttämisestä ilman lääkkeitä.

Pääsyiksi sydänsairauksiin on listattu:

-stressi
-tupakontointi
-huono ravinto
-olematon liikunta

Alla on saman miehen kaksiosainen video kolesterolista.

[video=vimeo;12515512]http://vimeo.com/12515512[/video]

[video=vimeo;12515512]http://vimeo.com/12515546[/video]
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pääsyiksi sydänsairauksiin on listattu:

-stressi
-tupakontointi
-huono ravinto
-olematon liikunta

Väestötasolla nuo toki ovat merkittäviä riskitekijöitä. Myös verenpaine ja diabetes ovat kärjessä. Itse asiassa minä pidän korkeaa verenpainetta paljon merkittävämpänä sv-riskinä kuin keskivaikeaa dyslipidemiaa. Ainakin melko suuressa osassa väestöä. Kuitenkin jos tarkastellaan ateroskleroosin patofysiologiaa, tiedämme ettei aterooma yksinkertaisesti synny ilman intimaan kertyviä lipoproteiineja. Väestötasolla sitten on ilman muuta otettava huomioon myös ne tekijät, jotka edistävät aterooman kehittymistä ja komplisoitumista.

Tsekkasin nuo videot pikaisesti läpi ja tein mm. seuraavia huomioita:

- Päällimmäisenä moottorina toimii kaksi hyvin yleistä loogista virhepäätelmää, joihin tässä asiassa usein törmää:

1. Väärä dilemma: Kyse ei ole milloinkaan siitä, onko totaalikolesteroli (tai LDL) mustavalkoisesti riskitekijä vai ei. Kyse on siitä, kuinka suuri riskitekijä se on. Riski on jatkumo alkaen lähes olemattomasta hyvin suureen. Esimerkiksi nuorilla tupakoimattomilla normaalipainoisilla naisilla riskit ovat hyvin pienet mutta vastaavasti iäkkäämmillä ylipainoisilla miehillä riski on jo paljon merkittävämpi. On aivan totta, että tietyissä tapauksissa sv-tapahtuman todennäköisyydelle on olemassa parempiakin mittareita kuin pelkkä totaalikolesteroli.

2. Nirvana-virhepäätelmä: Jos teoria ei ole täydellinen, se on täysin väärä. Tämä ei luonnollisestikaan ole totta. Kokonaisriskin arvio tulee aina tehdä laajemmassa kontekstissa ja lähes aina onkin tarpeen ottaa huomioon myös HDL, triglyt, mahdollinen diabetes, ikä jne jne. Riskin ennustaminen paranee jatkuvasti kun tutkimus etenee mutta kyse on aina pelkkien todennäköisyyksien arvioinnista.

- Tuolla Healthy (pseudo-)Skepticillä ei oikeasti edes ollut pahasti kolet perseellään. Kukaan hoitosuosituksia noudattava lääkäri tuskin olisi noista kovin huolissaan.

- Tuo vap-testaus näyttäisi olevan jonkin jenkkiläisen yksityisfirman kehittämä menetelmä, joka ei taida olla vielä kovin laajassa käytössä. Kovasti bisnestä ainakin näyttäisivät tekevän... Taloudelliset intressit, anyone? :)

- On totta että alhainen HDL ja korkeat triglyt ovat itsenäisiä riskitekijöitä. Tämä ei silti mitenkään voi implisiittisesti tarkoittaa, että LDL on turha.

- On myös totta, että Lp(a) on riskitekijä ja sen mittaaminen onkin luultavasti lähivuosina yleistymässä.

- Toisen kerran väärä dilemma: LDL:ää ei voi mustavalkoisesti jakaa pieniin ja suuriin partikkeleihin. Myös partikkelikoko on jatkumo ja isojenkin partikkelien on päästävä tunkeutumaan intimaan, jotta se voi hoitaa hommiaan.

- Matalan riskin potilaille ei missään tapauksessa suositella statiinilääkitystä pelkän totaali- tai LDL-kolesterolin perusteella.

- On myös totta, että korkeita triglyjä saa laskettua jättämällä höttöhiilarit pois. Tämä on jopa kansainvälisten ateroskleroosijärjestöjen suosituksissa.

- Myös totta, että järkevä alkoholinkäyttö (erityisesti viini) laskee hieman LDL:ää ja nostaa HDL:ää. Myös muita hyviä vaikutuksia.

- Lopussa sitten taas samaa wanhaa kitinää kamalista lääkefirmoista jne.

Kaikesta paistaa selvästi läpi se, että videon tekijä on lukenut tutkimuksia hyvin valikoivasti eikä missään tapauksessa ole kliinikko (mitä en kyllä minäkään ole). Olen hänen blogiaan lukenut aikaisemminkin ja kyllä siellä ihan hyvääkin juttua löytyy. Tässä asiassa faktat ovat kyllä minun nähdäkseni pahasti hakusessa.

Ei tarvitse kaikkea kaivaa, mutta löytyisikö jotain, joka todistaa henkilöllä olleen pitkäaikaisesti LDL:n partikkelikoko A-tyyppiä ja silti verisuonet tukossa?

Mikäli viittaat Kraussin ja kumppaneiden jaotteluun LDL-partikkeliprofiloinnista niin enpä usko. Kyseessä ei nimittäin ole mikään laajemmassa käytössä oleva "virallinen" mittauskriteeri, joten en usko että laajoja seurantatutkimuksia kukaan on tehnyt. Kuten aikaisemmin totesin, partikkelikoko korreloi hyvin triglyjen kanssa ja sen tiedetään olevan itsenäinen riskitekijä - ehkä juuri osittain pienemmän LDL:n ansiosta. Partikkelikoon mittaus ei siis tuo mitään lisäarvoa. Kts viite alla.

Onko näissä väittämissä jotain väärää?

-Small-dense LDL persists longer in the bloodstream compared to
Large-buoyant LDL

-Small-dense LDL adheres to components of atherosclerotic plaque and
is more likely to gain entry to plaque

-Small-dense LDL is more likely to be taken up by inflammatory white
blood cells, which in turn become the mast cells that fill coronary
plaque

-Small-dense LDL is more likely to be oxidized

-Small-dense LDL is 8 times more susceptible to glycation than large-buoyant
LDL.

Nooo, eipä noissa kai mitään suoranaista virhettä ole. Käsittääkseni kuitenkin suurin osa perustuu in vitro-dataan. Suurin virhe on tässä logiikassa: Jos B on haitallisempaa kuin A => A on täysin turvallista. Jälleen kerran väärän dilemman virhepäätelmä.

Kuten sanoin, LDL-partikkelikoon mittaus on kallista ja hankalaa puuhaa. Jotta sitä kannattaisi harrastaa, pitäisi olla selvät merkit siitä että se parantaa sv-tautien/tapahtumien ennustettavuutta. Ajatellaanpa hypoteesia: jos sdLDL todella on itsenäinen vaaratekijä, tämä tulisi näkyä riippumatta triglyserideistä. Eikö vaan? Harvardin yliopiston tutkijat kuitenkin osoittivat jo vuonna 2003 ettei näin ole:

F1.medium.gif


Kuvasta nähdään että suhteellinen riski on kutakuinkin sama kaikilla LDL-subfraktioilla ja että riski nousee merkittävästi korkeiden triglyjen funktiona. Jopa Ronald Krauss on ollut viime vuosina varovaisempi arvioissaan.

Lisäksi linkin takana selitetään miten korkeat triglyserit huonontavat LDL:ää pieneksi ja tiheäksi sekä lisäävät turhaan HDL:n poistumista verenkierrosta CETP:n (Cholesteryl ester transfer protein) avulla.
Liian suuret fruktoosimäärät linkitetään myös tähänkin ongelmaan.

No tuokin on totta. Siksi ilkeät lääkefirmat kehittävätkin kilpaa CETP-blokkereita uusiksi dyslipidemialääkkeiksi. Torcetrapib kyllä jo failas melko pahasti mutta pari muuta lupaavampaa molekyyliä on tälläkin hetkellä kliinisissä trialeissa. Voi myös olla, että CETP on niitä markkereita, joita tulevaisuudessa mitataan ahkerammin.

Fruktoosin kohdalla tärkeä pointti on se, missä muodossa sitä saa ja kuinka paljon. Esim HFCS vs. hedelmät.

Olisi kiva kuulla kannanottosi myös tästä kalvosulkeisesta, mikäli et ole liian kiireinen.

Kiitoksia, latailin koneelle :) Kenenköhän slideista on kysymys? Mitään hirmuisen mullistavaa en pikaisella silmäyksellä löytänyt ja viitteet ovat aika vähissä. Yritän vielä perehtyä ajan kanssa paremmin jos suinkin mahdollista.

Esim. kiinalainen lääketiede perustuu hyvin pitkälle tautien ennaltaehkäisyyn. Siellä on paljon toimivia ratkaisuja, joista länsimaalaisella lääketieteellä ei ole aavistustakaan.

Kyllähän meilläkin kehoitetaan pysymään normaalipainoisena, syömään salaattia ja liikkumaan säännöllisesti. Sehän ennaltaehkäisee jo paljon! ;) Lisäksi meillä on rokotteet, bisfosfonaattihoidot, astmalääkitys, migreenin estolääkitys, antikoagulaattihoito, beetasalpaajat, verenpainelääkkeet jne jne jne, joilla pyritään ennaltaehkäisemään ikävämpiä tapauksia. Kyse lieneekin siitä, mitä halutaan/voidaan ehkäistä. Kiinalainen lääketiede perustuu traditioon, länsimaalainen tutkimuksiin. Itse pidän jälkimmäistä luotettavampana mutta that's just me :)

Mielenkiintoinen aihe kyllä mutta menee offtopiciksi niin jätän tässä ketjussa tähän.

En halua kuulostaa ylikyyniseltä, mutta länsimaalaisessa lääketieteessä on isot konfliktit ihmisten pysyvän terveyden ja isojen tuottojen välillä. Jos lääketieteellä olisi jonkinlainen tuloksentekovelvollisuus, jota mitataan ihmisten terveydellä, niin failure on aika eeppinen, samaan aikaan lääkefirmat myyvät paljon tavaraa loistavilla katteilla eli sillä mittarilla menestys on kovaa. Toisinpäin olisi parempi. Sattumaa?

Ohhoh. Enpä kyllä voi oikein tuotakaan allekirjoittaa :) Esim tällä hetkellä on kovaa kilpailua flimmeripotilailla trombin estoon käytettävistä antikoagulaateista. Varfariini on dominoinut kenttää pitkään mutta se on hankala lääke. Sen korvaajaksi on povattu dabigatraania mutta nyt näyttäisi että apixaban on vieläkin parempi. Millä näitä sitten vertaillaan? Sillä, mikä tuottaa parhaimman hoitovasteen ja vähiten haittoja.

Jälleen kuitenkin offtopicia, joten pitäisi jatkaa toisen ketjun puolella.

edit: kävin jo aikaisemmin vähän lukemassa siellä, mutta pitää käydä uudestaan. Voi olla, että hirveästi en pysty vastaan tappelemaan, kun muutenkin katson asiaa hieman eri näkökulmasta, enkä ole läheskään niin tarkasti perehtynyt kaikkiin asiaan liittyviin monimutkaistuksiin. Ennemmin ehkä uskon asian todellisuudessa olevan hieman yksinkertaisempi kuin minä tiedemaailma sitä pitää.

Hauska sana tuo "monimutkaistus" :) Sinäkin voit käydä ilmaiseksi tilailemassa aiheelle omistautuneiden lehtien sisällysluettelot sähköpostiisi. Tällaisia ovat esim. Atherosclerosis, ATVB, Circulation, Hypertension, JACC, EHJ, Cardiovascular Research ja AHJ. Seuraile noita vaikka kuukauden ajan niin katsotaan kuinka yksinkertaiselta asiat sitten näyttävät ;)

Sinä voit toki uskoa, että asia on yksinkertainen mutta on silti paikallaan muistaa että voit olla väärässä. Itse yritän muistaa saman jutun omalta osaltani mutta uskoisin että minun mahdollisesta väärässä olemisestani olisi vähemmän haittaa.
 
Kuten sanoin, LDL-partikkelikoon mittaus on kallista ja hankalaa puuhaa. Jotta sitä kannattaisi harrastaa, pitäisi olla selvät merkit siitä että se parantaa sv-tautien/tapahtumien ennustettavuutta. Ajatellaanpa hypoteesia: jos sdLDL todella on itsenäinen vaaratekijä, tämä tulisi näkyä riippumatta triglyserideistä. Eikö vaan? Harvardin yliopiston tutkijat kuitenkin osoittivat jo vuonna 2003 ettei näin ole:

F1.medium.gif


Kuvasta nähdään että suhteellinen riski on kutakuinkin sama kaikilla LDL-subfraktioilla ja että riski nousee merkittävästi korkeiden triglyjen funktiona. Jopa Ronald Krauss on ollut viime vuosina varovaisempi arvioissaan.
Diat oli osa Lalonden setistä.

Hieman tässä pääsee välillä hämärtymään, että mistäs kaikesta me nyt ollaankaan eri mieltä, mutta kommentoidaan paria juttua. Ensinnäkin tämä "itsenäinen vaaratekijä" on mielestäni vähän erikoinen juttu, koska en ole mielestäni hirveän usein edes törmännyt kenenkään väittävän pelkästään pientä tiheää LDL:ää itsenäiseksi riskitekijäksi, vaan yhtenä monesta päällekäisestä riskitekijästä, joka esiintyy muiden ongelmien/oireiden kanssa silloin, kun näiden ongelmien alkuunpanevat voimat ovat aktivoituneet. Yhdessä nämä ongelmat sitten kumuloituvat ja monin paikoin saavat lisäsynergiaa toisistaan. Esimerkiksi stressi, tupakointi, korkea verensokeri sekä verenpaine (metabolisen oireyhtymän oireet) eivät ainoastaan vahingoita verisuonia ja aiheuta elimistössä tulehdustilaa, mutta samalla myös edesauttavat pienen ja tiheän LDL:n muodostumista, lisäksi edellämainitut ongelmat lisäävät LDL:n hapettumista ja sokeroitumista, joiden tiedetään tapahtuvan helpommin pienelle ja tiheälle versiolle. Pieni tiheä LDL vioittuneena läpäisee sitten helpommin osittain samoista syistä vahingoituneiden verisuonien seinämiä jne.

Kun puhun "monimutkaistuksista" niin tarkoitan juurikin sitä, että keskitytään liikaa imo turhiin pikkuasioihin, eikä tutkita niitä asioita mitä pitäisi, ja kriittisyyteni lääketiedettä kohtaan johtuu pitkälti siitä, että ihmiset/asiakkaat kytketään viheliäiseen ketjuun, jossa metabolisen oireyhtymän alkuunpanemia oireita ei hoideta kunnolla, vaan ne yritetään laittaa lääkkeiden avulla karanteeniin samalla kun allaolevat ongelmat yhä jylläävät. Suurin osa panoksista pitäisi laittaa metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisyyn. Syvällinen ravintotiede olisi tässä paras tapa toteuttaa tämä asia, mutta se ei taida olla lääkiksen ensimmäinen pakollinen kurssi. Pakko heittää tähän väliin se Hippocrateksen kuuluisa lause "Let food be thy medicine and medicine be thy food". Lääketieteen isän teeseistä ollaan tultu aika kauas. Nykyiset ravintosuositukset ovat osittain ristiriidassa oikeasti terveellisen ruokavalion kanssa imo ja perus supermarketin tarjonta sitten jo vähän enemmän kuin osittain, nämä yhdessä takaavat sen, että näistä ongelmista tullaan kärsimään vielä pitkään ja aivan turhaan.

Pikaisesti vielä palatakseni tuohon ylläolevaan kuvaan, niin siitä heräsi pari kyssäriä... Eli kiinnitin hieman huomiota tuossa noihin erikokoisten LDL:ien luokkajakoihin, miten vakioituja määritelmiä nuo ovat? kun googletuksella löysin vähän muunlaisiakin määritelmiä. Toiseksi kun LDL:n partikkelikoko korreloi triglyserien kanssa, niin miten tuo riskiarvio on mahdollinen, eli kuinka korkeiden triglyserien kanssa samaan aikaan voi olla pääsääntöisesti A-tyypin LDL:ää?

Heitetään loppuun vielä Fat Head dokumentista leikkaamani 10-minuutin pätkä, jossa käsitellään tätä asiaa ja alkuun vähän muutakin mm. dissataan keysia:). Minun korvaan kuulostaa suht osuvalta. Häröilin tuon kasaan Microsoftin Movie Makerilla ja jostain syystä siitä tuli mustavalkoinen?

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Hieman tässä pääsee välillä hämärtymään, että mistäs kaikesta me nyt ollaankaan eri mieltä, mutta kommentoidaan paria juttua.

No ainakin siinä asiassa olemme vahvasti eri mieltä, ettei minulla olisi ikinä pokkaa julistaa: "Mitään järkevää tieteellistä näyttöä nykyisen vielä vallassa olevan kolesteroliteorian pohjalle ei yksinkertaisesti ole, koska se on täyttä paskaa, eikä missään nimessä ollut yksimielinen teoria aikoinaan, ja vielä vähemmän sitä onneksi tänään." Kyse on kuitenkin niinkin kevyestä asiasta kuin ihmisten terveys ja moni tuntuu nykyään lukevan nettifoorumeita aika tosissaan.

Ensinnäkin tämä "itsenäinen vaaratekijä" on mielestäni vähän erikoinen juttu, koska en ole mielestäni hirveän usein edes törmännyt kenenkään väittävän pelkästään pientä tiheää LDL:ää itsenäiseksi riskitekijäksi, vaan yhtenä monesta päällekäisestä riskitekijästä, joka esiintyy muiden ongelmien/oireiden kanssa silloin, kun näiden ongelmien alkuunpanevat voimat ovat aktivoituneet. Yhdessä nämä ongelmat sitten kumuloituvat ja monin paikoin saavat lisäsynergiaa toisistaan. Esimerkiksi stressi, tupakointi, korkea verensokeri sekä verenpaine (metabolisen oireyhtymän oireet) eivät ainoastaan vahingoita verisuonia ja aiheuta elimistössä tulehdustilaa, mutta samalla myös edesauttavat pienen ja tiheän LDL:n muodostumista, lisäksi edellämainitut ongelmat lisäävät LDL:n hapettumista ja sokeroitumista, joiden tiedetään tapahtuvan helpommin pienelle ja tiheälle versiolle. Pieni tiheä LDL vioittuneena läpäisee sitten helpommin osittain samoista syistä vahingoituneiden verisuonien seinämiä jne.

Noista asioista voin olla hyvin pitkälle samaa mieltä ja niin ovat alan asiantuntijatkin. Jostain syystä sinulla vain on hirmuinen vimma jättää tuo ("isokokoinen") LDL yhtälöstä pois :)

Nykykäsityksen mukaan ateroskleroosissa on viimekädessä kyse kudokseen tulevan ja siitä poistuvan lipoproteiinitasapainon häiriintymisestä. Jos LDL (kaikissa kokoluokissaan) pääsee kertymään verisuonen seinämään, siitä muodostuu nk. rasvajuova (fatty streak), jota pidetään ateroskleroottisen leesion alkuvaiheena. Rasvajuovassa voidaan kyllä tavata mm. makrofageja ja hapettunutta LDL:ää mutta ne ovat periaatteessa suhteellisen harmittomia ja niitä tulee ja menee koko elämän ajan. Sitten kun soppaan heitetään riittävästi muita riskitekijöitä, rasvajuova alkaa kehittyä haitallisemmaksi plakiksi. Sen koko yleensä kasvaa ajan myötä mutta lääkityksellä/elintavoilla sitä voidaan myös pienentää. Plakki voi pysyä stabiilina (ja esim. ahtauttaa valtimoa) mutta se voi myös komplisoitua ja aiheuttaa trombin. Näillä bakteeri- yms patogeenijutuilla voi olla merkitystä juuri komplisoitumisen suhteen. Mehevä plakki kun voi kasvaa vaikka kymmeniä vuosia ja revetä hyvin äkkiä.

Kolesterolin merkitys näkyy siinä että kun rasvajuovia on paljon, myös potentiaalisten leesioiden määrä kasvaa. Yleensä se vaatii noita muitakin riskitekijöitä mutta kuten FH-potilaista tiedetään, pelkkä totaalikolesterolin määräkin riittä. Homotsygootit FH-tapaukset saattavat saada ensimmäisen infarktinsa jo vauvana eikä heillä ole ylipainoa, röökausta, inflammaatiota yms. Ateroskleroosi ei myöskään ole mitenkään uusi tapaus vaan plakkeja on löydetty Egyptiläisiltä muumioilta ja jopa jäämies Ötziltä.

Kun puhun "monimutkaistuksista" niin tarkoitan juurikin sitä, että keskitytään liikaa imo turhiin pikkuasioihin, eikä tutkita niitä asioita mitä pitäisi, ja kriittisyyteni lääketiedettä kohtaan johtuu pitkälti siitä, että ihmiset/asiakkaat kytketään viheliäiseen ketjuun, jossa metabolisen oireyhtymän alkuunpanemia oireita ei hoideta kunnolla, vaan ne yritetään laittaa lääkkeiden avulla karanteeniin samalla kun allaolevat ongelmat yhä jylläävät. Suurin osa panoksista pitäisi laittaa metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisyyn. Syvällinen ravintotiede olisi tässä paras tapa toteuttaa tämä asia, mutta se ei taida olla lääkiksen ensimmäinen pakollinen kurssi.

Niinhän se on, että ylipaino ja siihen liittyvät muut ongelmat ovat monissa länsimaissa kansanterveyden vihollinen numero 1. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää, sillä jonkunhan on aina oltava ensimmäinen. Olemme päässeet eroon monista infektioista ja taudeista, jotka ennen tappoivat talossa ja puutarhassa joten sv-taudit ovat nousseet tilalle. Ruoastakaan ei ole pulaa niin sitä tulee helposti syötyä liikaa. Nämä ovat näitä ensimmäisen maailman kiroja. En ole vakuuttunut siitä, että tämä olisi niinkään lääkäreiden vika. Ratkaisua tulisi hakea ehkä jopa päättäjien tasolta.

Ai nii mutta ei pitäny tarttua offtopiciin.. :)

Pakko heittää tähän väliin se Hippocrateksen kuuluisa lause "Let food be thy medicine and medicine be thy food". Lääketieteen isän teeseistä ollaan tultu aika kauas. Nykyiset ravintosuositukset ovat osittain ristiriidassa oikeasti terveellisen ruokavalion kanssa imo ja perus supermarketin tarjonta sitten jo vähän enemmän kuin osittain, nämä yhdessä takaavat sen, että näistä ongelmista tullaan kärsimään vielä pitkään ja aivan turhaan.

Traditioon vetoaminen on myös virhepäätelmä. Hippokrates voisi olla eri mieltä jos eläisi tänään. Hänen aikaan ei ollut mitään hajua esim. verenkierrosta, soluista, mikrobeista, geeneistä taikka RCT-trialeista.

En siis sano, etteikö terveellinen ruokavalio olisi äärettömän tärkeää. Se on. Ja kuten tutkimuksista tiedetään, jopa 90% sv-riskitekijöistä voitaisiin poistaa pelkästään elintavoilla. Surullisinta lieneekin se, että valtaosaa ihmisistä tämä ei kiinnosta ja silloin on kaikkien kannalta helpompaa popsia vaikka niitä lääkkeitä. Jotain on kuitenkin pakko tehdä.

Pikaisesti vielä palatakseni tuohon ylläolevaan kuvaan, niin siitä heräsi pari kyssäriä... Eli kiinnitin hieman huomiota tuossa noihin erikokoisten LDL:ien luokkajakoihin, miten vakioituja määritelmiä nuo ovat? kun googletuksella löysin vähän muunlaisiakin määritelmiä.

Tutkijoiden keskuudessa ei tietääkseni ole mitään konsensusta siitä, mikä luokitellaan pieneksi ja mikä suureksi LDL:ks. Enkä tiedä, olisiko siihen tarvettakaan kun kyseessä on saumaton jatkumo. Korkeilla triglyillä LDL on yleisesti ottaen pienempää verrattuna matalampiin mutta en osaa mitään sen tarkempia kokoluokituksia sanoa.

Toiseksi kun LDL:n partikkelikoko korreloi triglyserien kanssa, niin miten tuo riskiarvio on mahdollinen, eli kuinka korkeiden triglyserien kanssa samaan aikaan voi olla pääsääntöisesti A-tyypin LDL:ää?

Öööh.. Nyt en ihan ymmärrä kysymystä. Ei kai siinä mitään ongelmaa pitäisi olla? Triglyt eivät kuitenkaan korreloi LDL:n määrän kanssa, mikä on se yleisemmin mitattava suure. Triglyt voivat nousta ylipainon seurauksena, sokeripitoisen ruokavalion vaikutuksesta tai vaikkapa insuliiniresistenssin yhteydessä. Niitä ei yleensä tavata ateroskleroottisista leesioista joten kohonnut TG-arvo ja sen sv-riskiä lisäävä vaikutus voikin olla merkki juuri pienemmästä LDL-profiilista, insuliiniresistenssistä tai muista MetS-piirteistä.

Heitetään loppuun vielä Fat Head dokumentista leikkaamani 10-minuutin pätkä, jossa käsitellään tätä asiaa ja alkuun vähän muutakin mm. dissataan keysia:). Minun korvaan kuulostaa suht osuvalta.

Kovin yksipuoliselta näytti ja perustelut kaivettu kirsikoita poimimalla :) Tuo Ancel Keysin solvaaminen näyttää olevan kovasti muotia ja tuo sama juttu hänen datanvääristelystä esitetään monessa yhteydessä sellaisena "kaikkihan tämän nyt tietää, joten ei tarvi perustella"-faktana mutta onkohan sekään juttu ihan noin yksinkertainen? Jos on niin toki dissaaminen on sitten paikallaan.

Todettakoon vielä sen verran, että eroan tutkijoiden valtavirrasta siinä etten pidä ravinnosta saatavaa tyydyttynyttä rasvaa tai kolesterolia kovinkaan pahana riskitekijänä. Ainakaan normaalipainoisessa ja itsestään huolehtivassa väestössä. On kuitenkin olemassa tietty riskiryhmä (muistaakseni arviolta 10% väestöstä), joilla ravinnon kolesteroli vaikuttaa veren lipideihin todella merkittävästi. Myös tyydyttyneen rasvan suhteen on kaksi eri asiaa, tarviiko sitä pelätä vai voiko sitä ryystää rajattomasti mutta sillä nyt on paljon muitakin vaikutuksia veren lipidien lisäksi.
 
No ainakin siinä asiassa olemme vahvasti eri mieltä, ettei minulla olisi ikinä pokkaa julistaa: "Mitään järkevää tieteellistä näyttöä nykyisen vielä vallassa olevan kolesteroliteorian pohjalle ei yksinkertaisesti ole, koska se on täyttä paskaa, eikä missään nimessä ollut yksimielinen teoria aikoinaan, ja vielä vähemmän sitä onneksi tänään." Kyse on kuitenkin niinkin kevyestä asiasta kuin ihmisten terveys ja moni tuntuu nykyään lukevan nettifoorumeita aika tosissaan.

Olihan se tietty vähän kärkkäästi sanottu, mutta selvensin heti perään, että tarkoitin lähinnä sitä iänikuista kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan syönnin yhteyttä sydän ja verisuonisairauksiin, josta näköjään tunnut olevan jossain määrin samaa mieltä, niinkuin alla seisoo.

paletaani sanoi:
Todettakoon vielä sen verran, että eroan tutkijoiden valtavirrasta siinä etten pidä ravinnosta saatavaa tyydyttynyttä rasvaa tai kolesterolia kovinkaan pahana riskitekijänä.

Muutenkin pointti alunperin oli hieman muussa kuin tuossa yhdessä lauseessa. Lähinnä koitin rohkaista ihmisiä esittämään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia.


Jostain syystä sinulla vain on hirmuinen vimma jättää tuo ("isokokoinen") LDL yhtälöstä pois :)

Nykykäsityksen mukaan ateroskleroosissa on viimekädessä kyse kudokseen tulevan ja siitä poistuvan lipoproteiinitasapainon häiriintymisestä.
Kolesterolin merkitys näkyy siinä että kun rasvajuovia on paljon, myös potentiaalisten leesioiden määrä kasvaa. Yleensä se vaatii noita muitakin riskitekijöitä mutta kuten FH-potilaista tiedetään, pelkkä totaalikolesterolin määräkin riittä. Homotsygootit FH-tapaukset saattavat saada ensimmäisen infarktinsa jo vauvana eikä heillä ole ylipainoa, röökausta, inflammaatiota yms. Ateroskleroosi ei myöskään ole mitenkään uusi tapaus vaan plakkeja on löydetty Egyptiläisiltä muumioilta ja jopa jäämies Ötziltä.

En nyt tiedä vimmasta, mutta kyllä mielestäni noista esiintuomistani videoista jne. jää sellainen kuva, että ison ja suuren LDL:n pitäminen selkeästi vähemmän haitallisena on perusteltua, vaikka se ei ainut asiaan vaikuttava tekijä olekaan. Mielestäni tarjoamasi materiaali ei kumoa tuota. Homotsygoottien tilanne on jo niin poikkeava, että he ovat mielestäni huono esimerkki. Myös lievemmillä FH-potilailla on sairautensa vuoksi poikkeava LDL:n rakenne, joka estää sitä toimimasta kunnolla, vertailu normaalien ihmisten lipoproteiinitoimintaan ei siten ole mielestäni kovin mielekästä.
Egyptiläiset ja Ötzi eivät ymmärtäneet tai eivät voineet olla syömättä viljaa.


Niinhän se on, että ylipaino ja siihen liittyvät muut ongelmat ovat monissa länsimaissa kansanterveyden vihollinen numero 1. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää, sillä jonkunhan on aina oltava ensimmäinen. Olemme päässeet eroon monista infektioista ja taudeista, jotka ennen tappoivat talossa ja puutarhassa joten sv-taudit ovat nousseet tilalle. Ruoastakaan ei ole pulaa niin sitä tulee helposti syötyä liikaa. Nämä ovat näitä ensimmäisen maailman kiroja. En ole vakuuttunut siitä, että tämä olisi niinkään lääkäreiden vika. Ratkaisua tulisi hakea ehkä jopa päättäjien tasolta.

En siis sano, etteikö terveellinen ruokavalio olisi äärettömän tärkeää. Se on. Ja kuten tutkimuksista tiedetään, jopa 90% sv-riskitekijöistä voitaisiin poistaa pelkästään elintavoilla. Surullisinta lieneekin se, että valtaosaa ihmisistä tämä ei kiinnosta ja silloin on kaikkien kannalta helpompaa popsia vaikka niitä lääkkeitä. Jotain on kuitenkin pakko tehdä.[/quote]

Sanotaan nyt alkuun jos se ei vielä ole selvää. Minä uskon viljatuotteiden, etenkin täysjyväviljatuotteiden sekä omega 6-rikkaiden kasviöljyjen olevan erittäin haitallista terveydelle moninaisten syiden takia, noita on jo aikaisemmin vähän käsiteltykin. Sen sijaan tyydyttynyttä rasvaa en pidä haitallisena. Näin ollen jos lääkärit suosittelevat ihmisiä syömään ensin mainittuja samalla kun jälkimmäinen demonisoidaan ilman minkäänlaista kunnollista faktaa, niin paha minun on olla syyttämättä sellaisia henkilöitä, ketkä suosittelevat huonoa ruokavaliota.

Iso osa on kiinni siitä, että ihmisiä ei kiinnosta, osa on sitä, että ihmiset eivät yksinkertaisesti tiedä hirveästi ravintotietoudesta, mutta taustalla on paljon muutakin.

Tutkijoiden keskuudessa ei tietääkseni ole mitään konsensusta siitä, mikä luokitellaan pieneksi ja mikä suureksi LDL:ks. Enkä tiedä, olisiko siihen tarvettakaan kun kyseessä on saumaton jatkumo. Korkeilla triglyillä LDL on yleisesti ottaen pienempää verrattuna matalampiin mutta en osaa mitään sen tarkempia kokoluokituksia sanoa.

Öööh.. Nyt en ihan ymmärrä kysymystä. Ei kai siinä mitään ongelmaa pitäisi olla? Triglyt eivät kuitenkaan korreloi LDL:n määrän kanssa, mikä on se yleisemmin mitattava suure. Triglyt voivat nousta ylipainon seurauksena, sokeripitoisen ruokavalion vaikutuksesta tai vaikkapa insuliiniresistenssin yhteydessä.

En ole varma luenko tuota taulukkoa jotenkin väärin, mutta jos kerran korkeat triglyt korreloi pienen LDL-partikkelikoon kanssa, niin miten taulukossa voi olla kaikki LDL:n eri partikkelikokovaihtoehdot yhdessä kaikilla triglyjen määrillä? Eikös se tarkoittaisi, että näillä ei olisi mitään korrelaatiota? Sen takia kyselin noiden partikkelikokojen määritelmien perään, koska tuossa erot ovat kokojen välillä pienempiä, mitä olen nähnyt muualla.

Tuo Ancel Keysin solvaaminen näyttää olevan kovasti muotia ja tuo sama juttu hänen datanvääristelystä esitetään monessa yhteydessä sellaisena "kaikkihan tämän nyt tietää, joten ei tarvi perustella"-faktana mutta onkohan sekään juttu ihan noin yksinkertainen? Jos on niin toki dissaaminen on sitten paikallaan.

No siis hänellä oli tutkimuksen taustatietona luotettavat tiedot 22 maasta, joista saatu kokonaiskuva on hyvin erilainen verrattuna hänen käsin valitsemiin seitsemään maahan nähden, ei jätä hirveästi tulkinnanvaraa. Lisäksi käsin valitsemalla jotkut toiset maat, saa trendiviivan näyttämään ihan mitä tahansa.
 
Olihan se tietty vähän kärkkäästi sanottu, mutta selvensin heti perään, että tarkoitin lähinnä sitä iänikuista kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan syönnin yhteyttä sydän ja verisuonisairauksiin, josta näköjään tunnut olevan jossain määrin samaa mieltä, niinkuin alla seisoo.

Juu siis olen siitä samaa mieltä, että ravinnosta tulevan rasvan ja kolesterolin yhteys veren lipideihin on vielä jokseenkin epäselvä. Vastaavasti lipidien merkitys ateroskleroosissa ei niinkään.

Jos tuntuu, ettei tyydyttynyt rasva ja kananmunien syönti vaikuta lipideihin mitenkään niin sehän on vaan hyvä juttu! :)

Muutenkin pointti alunperin oli hieman muussa kuin tuossa yhdessä lauseessa. Lähinnä koitin rohkaista ihmisiä esittämään kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia.

On kieltämättä kaunis ajatus että ihmiset kyselisivät enemmän ja ottaisivat asioista itse selvää. Usein tämä kuitenkin kaatuu siihen, ettei ihmisillä ole riittävää ymmärrystä perusasioista eivätkä he tällöin kykene erottamaan hyviä perusteluja huonoista. Yhtäkkiä joku ortopedi saattaakin kuulostaa ihmeen uskottavalta... Toisaalta on siinä tutkijoillakin peiliin katsomisen paikka kun eivät kommunikoi riittävän selkeästi suurelle yleisölle.

En nyt tiedä vimmasta, mutta kyllä mielestäni noista esiintuomistani videoista jne. jää sellainen kuva, että ison ja suuren LDL:n pitäminen selkeästi vähemmän haitallisena on perusteltua, vaikka se ei ainut asiaan vaikuttava tekijä olekaan. Mielestäni tarjoamasi materiaali ei kumoa tuota.

Tarkoitukseni ei ollutkaan kumota sitä. Ilman muuta pienempi LDL voi tunkeutua kudoksiin tehokkaammin kuin suurempi mutta kyllä se jälkimmäinenkin sinne pääsee. Pointti oli lähinnä siinä, tulisiko LDL-partikkelikoon mittaus olla mukana sv-riskiarvioinnissa. Minun nähdäkseni ei, sillä se ei tuo rutiinimittauksiin mitään lisäarvoa. Toinen huomio oli siinä, että vaikka pieni LDL onkin haitallisempaa kuin iso, tämä ei missään tapauksessa oikeuta sanomaan ettei kolesterolilla ole mitään merkitystä.

Homotsygoottien tilanne on jo niin poikkeava, että he ovat mielestäni huono esimerkki. Myös lievemmillä FH-potilailla on sairautensa vuoksi poikkeava LDL:n rakenne, joka estää sitä toimimasta kunnolla, vertailu normaalien ihmisten lipoproteiinitoimintaan ei siten ole mielestäni kovin mielekästä.

Jos nyt puhutaan FH-potilaista joilla nimenomaan on LDL-reseptorimutaatio, heillä lipoproteiinien takaisinotto maksaan on merkittävästi heikentynyt ja LDL jää verenkiertoon normaalia paljon pidemmäksi aikaa. Arvot voivat huidella mutaatiosta riippuen 10-30 mmol/l paikkeilla mutta muuten LDL:n toiminta on normaali. Se myös kertyy kudoksiin täysin samalla tavalla, joskin määrästä johtuen tehokkaammin. Mutaatio on spesifi vain yhden geenin suhteen ja ateroskleroosin patofysiologia on täsmälleen sama kuin terveilläkin (joskin tietyissä tapauksissa lisämutaatiot voivat lisätä riskiä). Samanlainen vaikutus nähdään vielä hyperkolesterolemisissa nisäkäsmalleissa, kuten hiiret, rotat, jänikset, siat ja kädelliset. Tämän vuoksi vertailu on hyvinkin mielekästä.

Egyptiläiset ja Ötzi eivät ymmärtäneet tai eivät voineet olla syömättä viljaa.

Kyllä, mutta eivät luultavasti myöskään olleet ylipainoisia, diabeetikoita, vanhuksia, tupakoitsijoita, verenpainepotilaita tms.

En ole varma luenko tuota taulukkoa jotenkin väärin, mutta jos kerran korkeat triglyt korreloi pienen LDL-partikkelikoon kanssa, niin miten taulukossa voi olla kaikki LDL:n eri partikkelikokovaihtoehdot yhdessä kaikilla triglyjen määrillä? Eikös se tarkoittaisi, että näillä ei olisi mitään korrelaatiota? Sen takia kyselin noiden partikkelikokojen määritelmien perään, koska tuossa erot ovat kokojen välillä pienempiä, mitä olen nähnyt muualla.

Ah, no nyt hoksasin. Ainakin luulen niin :) Kuvan tarkoitus ei siis ollut osoittaa triglyjen ja LDL-partikkelikoon yhteyttä. Se kuvasti vain sitä, kuinka suhteellinen riski on kutakuinkin sama erikokoisilla partikkelijakaumilla ja triglyt kertovat siitä kaiken oleellisen. Kun (toivottavasti) luet jutun ajatuksella kokonaan, löydät sieltä useita viitteitä alkuperäistutkimuksiin joissa sitä koko-yhteyttä ja riskiä on selvitelty.

No siis hänellä oli tutkimuksen taustatietona luotettavat tiedot 22 maasta, joista saatu kokonaiskuva on hyvin erilainen verrattuna hänen käsin valitsemiin seitsemään maahan nähden, ei jätä hirveästi tulkinnanvaraa. Lisäksi käsin valitsemalla jotkut toiset maat, saa trendiviivan näyttämään ihan mitä tahansa.

Joo tähän perusteluun aina törmätään mutta minua kiinnostaisi tietää, mistä se on alunperin lähtöisin? Onko joku tonkinut Keysin labramuistiinpanoja? Onko hän tunnustanut tuon jossain haastattelussa? Onko joku kolleega kertonut että näin on käynyt? Jättikö Keys muut maat pois ihan piruuttaan vai oliko datassa oikeasti jotain häikkää?

Huono tiede ansaitsee aina kritiikkiä ja tuon tapauksen kohdalla minua kiinnostaisi oikeasti tietää, mistä nämä syytökset ovat peräisin. Kantaani tähän kolesteroliasiaan tuo ei kyllä hetkauta suuntaan eikä toiseen.
 
.
Jos nyt puhutaan FH-potilaista joilla nimenomaan on LDL-reseptorimutaatio, heillä lipoproteiinien takaisinotto maksaan on merkittävästi heikentynyt ja LDL jää verenkiertoon normaalia paljon pidemmäksi aikaa. Arvot voivat huidella mutaatiosta riippuen 10-30 mmol/l paikkeilla mutta muuten LDL:n toiminta on normaali. Se myös kertyy kudoksiin täysin samalla tavalla, joskin määrästä johtuen tehokkaammin. Mutaatio on spesifi vain yhden geenin suhteen ja ateroskleroosin patofysiologia on täsmälleen sama kuin terveilläkin (joskin tietyissä tapauksissa lisämutaatiot voivat lisätä riskiä). Samanlainen vaikutus nähdään vielä hyperkolesterolemisissa nisäkäsmalleissa, kuten hiiret, rotat, jänikset, siat ja kädelliset. Tämän vuoksi vertailu on hyvinkin mielekästä.

Mutta onko LDL:n jääminen verenkiertoon paljon pidemmäksi aikaa kohottaen LDL-pitoisuuksia täysin yksi yhteen kaikkien merkittävien asioiden kannalta sen kanssa, että pitoisuudet vain yksinkertaisesti ovat koholla ilman geneettistä häiriötä? Eikö esim pidempiaikainen läsnäolo verenkierrossa nosta riskiä partikkelin hapettumiselle? Olisi kiva nähdä jotain tutkimuksia, jossa joku lievähkö FH-potilas söisi esim. paleosti. Tulokset kiinnostaisivat kovasti. Nythän heille suositellaan aika lailla erilaista ruokavaliota.

Joka tapauksessa geneettinen häiriö, jossa kehon normaali toiminta on merkittävällä tavalla sekaisin, on mielestäni hieman huono, tai jos ei huono niin vähemmän optimaalinen tapa esittää vertailuja terveisiin ihmisiin. Vertailun vuoksi vaikka pidänkin viljatuotteita haitallisina, niin siihen on muitakin syitä, kuin pelkästään keliakian olemassaolo. En ole tuosta FH:sta hirveästi lukenut, mutta eikös tuossa ollut vielä korkeiden LDL:ien lisäksi korostuneen epäedullinen HDL-LDL-suhde?

Kyllä, mutta eivät luultavasti myöskään olleet ylipainoisia, diabeetikoita, vanhuksia, tupakoitsijoita, verenpainepotilaita tms.

Tupakoitsijoita tai vanhuksia nämä tutkitut muumiot eivät olleet, mutta nuo muut onkin sitten jo melko isoja oletuksia. Käsittääkseni tuosta ei varmaa tietoa ole. Melkein itse löisin rahani sen puolesta vetoa, että noita tauteja hyvinkin esiintyi yläluokan egyptiläisissä, tuntuisi jopa melko kummalta, ettei olisi.

Joo tähän perusteluun aina törmätään mutta minua kiinnostaisi tietää, mistä se on alunperin lähtöisin? Onko joku tonkinut Keysin labramuistiinpanoja? Onko hän tunnustanut tuon jossain haastattelussa? Onko joku kolleega kertonut että näin on käynyt? Jättikö Keys muut maat pois ihan piruuttaan vai oliko datassa oikeasti jotain häikkää?

Yerushalmy J, Hilleboe HE. Fat in the diet and mortality from
heart disease. N Y Med J 1957;57:2343-54. Tuo on se merkittävin ja käsittääkseni alkuperäinen julkaisu, jossa kritisoidaan Keysin menetelmiä. Valitettavasti en löytänyt mistään varsinaista tekstiä.
 
Mutta onko LDL:n jääminen verenkiertoon paljon pidemmäksi aikaa kohottaen LDL-pitoisuuksia täysin yksi yhteen kaikkien merkittävien asioiden kannalta sen kanssa, että pitoisuudet vain yksinkertaisesti ovat koholla ilman geneettistä häiriötä?

Lyhyesti: on.

Joko maksa ei ota kaikkea kiertävää LDL:ää takaisin tai sitä syntetisoidaan normaalia enemmän. Molemmissa tapauksissa lopputulos on sama, eli LDL:n plasmapitoisuus kasvaa. Itse partikkelit ja verisuonten seinämät ovat samanlaiset kuin FH:ta sairastamattomilla ihmisillä. Tämä aiheuttaa merkittävän nousun ateroskleroosiriskiin ja se on hyvin helppo selittää vallitsevan tasapainoteorian* avulla. Jos tämä halutaan kiistää, tulee osoittaa joku selkeä mekanismi, millä aterogeneesi eroaa terveen ja FH-potilaan välillä. Joten ole hyvä, todistustaakka on sinulla :)

Eikö esim pidempiaikainen läsnäolo verenkierrossa nosta riskiä partikkelin hapettumiselle?

Periaatteessa joo, mutta tietääkseni hapettumiseen vaikuttaa ehkäpä eniten LDL:n retentioaika intimassa. Siksi mm. paksummat valtimot ovat alttiimpia ateroskleroosille. Tähän liittyy jälleen kudoksen lipoproteiinitasapaino.

Pidempiaikainen läsnäolo verenkierrossa kyllä altistaa muille modifikaatioille, kuten glykaatiolle, homokysteinaatiolle jne mutta saman tekee myös partikkelien suurempi määrä. Tähän puolestaan yhdistyy muut riskitekijät, kuten korkea paastoverensokeri. Itse asiassa korkeat triglyt voivat indikoida pienempää LDL-profiilia (ja muita riskitekijöitä) ja jos tähän isketään vielä korkeat verensokerit päälle niin tilanne alkaa olla aika hälyyttävä.

Olisi kiva nähdä jotain tutkimuksia, jossa joku lievähkö FH-potilas söisi esim. paleosti. Tulokset kiinnostaisivat kovasti. Nythän heille suositellaan aika lailla erilaista ruokavaliota.

Totta, tuo olisi kiintoisaa nähdä. Toisaalta luulen, että tuollaisessa tutkimuksessa olisi omat eettiset haasteensa sillä taudin vaikeudesta riippuen, kolesterolia alentava lääkitys on FH-potilailla melkoisen tärkeää. Siitä tuskin voitaisiin luopua.

En ole tuosta FH:sta hirveästi lukenut, mutta eikös tuossa ollut vielä korkeiden LDL:ien lisäksi korostuneen epäedullinen HDL-LDL-suhde?

Kyllä. Kun LDL:ää on hirmuisen paljon suhteessa HDL:ään, kuljetustasapaino häiriintyy.

Tupakoitsijoita tai vanhuksia nämä tutkitut muumiot eivät olleet, mutta nuo muut onkin sitten jo melko isoja oletuksia. Käsittääkseni tuosta ei varmaa tietoa ole. Melkein itse löisin rahani sen puolesta vetoa, että noita tauteja hyvinkin esiintyi yläluokan egyptiläisissä, tuntuisi jopa melko kummalta, ettei olisi.

Hmmm.. Taidat itse asiassa olla oikeassa. Lueskelin vähän juttuja ja kyllähän se näyttäisi että ylipainoa on luultavasti tavattu Egyptiläisissä ylimyksissä ja sen myötä mahdollisesti myös noita muita riskitekijöitä. Noh, jokatapauksessa sv-taudit eivät ole mikään uusi juttu ihmiskunnan lyhyessä historiassa.

Mutta Ötzi nyt ei ainakaan ollut läski! :)

Yerushalmy J, Hilleboe HE. Fat in the diet and mortality from
heart disease. N Y Med J 1957;57:2343-54. Tuo on se merkittävin ja käsittääkseni alkuperäinen julkaisu, jossa kritisoidaan Keysin menetelmiä. Valitettavasti en löytänyt mistään varsinaista tekstiä.

Kieltämättä harmi kun tuota kokotekstiä ei löydy. Löysin kyllä yhden jutun, jossa viitataan tuohon Yerushalmy & Hilleboeen sen tyylisesti että siinä vain varoitellaan tekemästä liian yleistäviä johtopäätöksiä. En tuon perusteella vielä luottaisi siihen että siellä osoitetaan datan manipulointia. Kyseessähän on nk ekologinen tutkimus, jossa kokonaisen maan väestö niputetaan yhteen. Linkitin tuonne toiseen ketjuun tällaisen kuvan todistusaineiston luotettavuudesta:

4.2.7.1.jpg


Ekologiset tutkimukset (kuten juuri tämä Keysin pahamaineinen 7 maan tutkimus) ovat jossain tuolla tapausraporttien tasolla, eli ei vielä kovin vakuuttavaa. Lähinnä sen merkitys on ollut se, että se on antanut aihetta tarkempiin selvityksiin. Nykyiselle käsitykselle kolesterolista se ei ole missään tapauksessa oleellinen vaikka jotkut wanhat parrat siihen vielä tykkäävätkin vedota.

Pyramidiin viitaten, kovan luokan todistusaineistoa ovat myös meta-analyysit prospektiivisista statiinitrialeista (anteeksi kiroiluni! :D), joissa on nähty selkeä annosvaste sille kuinka LDL:ää laskemalla saadaan vastaavia pudotuksia päätetapahtumissa.


* Ja tässä yhteydessä "teorialla" tarkoitan vakiintunutta konsensusta, joka täyttää kaikki hyvän tieteellisen teorian piirteet: sillä on paljon erilaista todistusaineistoa takanaan, se selittää havaittuja ilmiöitä ja sen avulla voidaan tehdä testattavia ennustuksia. Se olisi myös falsifioitavissa (esim. sillä että jollekin koe-eläimelle saataisiin aiheutettua kliinisesti merkittäviä ateroomia jollakin muulla mekanismilla) mutta tällainen ei tiettävästi ole onnistunut.
 
Lyhyesti: on.

Joko maksa ei ota kaikkea kiertävää LDL:ää takaisin tai sitä syntetisoidaan normaalia enemmän. Molemmissa tapauksissa lopputulos on sama, eli LDL:n plasmapitoisuus kasvaa. Itse partikkelit ja verisuonten seinämät ovat samanlaiset kuin FH:ta sairastamattomilla ihmisillä. Tämä aiheuttaa merkittävän nousun ateroskleroosiriskiin ja se on hyvin helppo selittää vallitsevan tasapainoteorian* avulla. Jos tämä halutaan kiistää, tulee osoittaa joku selkeä mekanismi, millä aterogeneesi eroaa terveen ja FH-potilaan välillä. Joten ole hyvä, todistustaakka on sinulla :)

Kyllä. Kun LDL:ää on hirmuisen paljon suhteessa HDL:ään, kuljetustasapaino häiriintyy.

Kyllä tuo kuljetustasapaino ihan järkevältä kuulostaa, varsinkin nyt kun altistuin asialle aikaisempaa enemmän. Eli kovin suurta tarvetta todistella vastaista ei täällä päässä ole :)
Käytännössä onnistuit saamaan minut tarkastamaan käsityksiäni asiasta. Oma mielenkiinto ja painopiste on kuitenkin aina ollut enemmän lähinnä ravitsemuksen vaikutuksessa sekä tässä asiassa että ylipäätänsä terveydessä, ja tulinkin tähän ketjuun lähinnä puolustamaan tyydyttynyttä rasvaa, haukkumaan omega-6 rikkaita kasviöljyjä/fruktoosin ylisaantia, metabolisen oireyhtymän hankkimista jne. Tarkoitukseni ei ollut niinkään kinastella kolesterolin toimintamekanismeista siinä vaiheessa kun aineenvaihdunta on jo päin mäntyä, mutta olihan tuosta kuitenkin mukava keskustella. Se täytyy vielä sanoa, että jo aiemmat käsitykseni järkevästä ravinnosta näyttäisivät edesauttavan paremman HDL-LDL tasapainon kehittymistä.

Mikäs sinun mielipide muuten on Friedewaldin laskentakaavan tarkkuudesta LDL:n määrittämisessä henkilöillä, joilla on matalat triglyt? Eli koskee karppaajia aika pitkälti.
 
Saisiko tästä hedelmällisestä keskustelusta lyhyen yhteenvedon, siis meille jotka kokevat että "meni vähän yli hilseen". Jospa vaika Paletaani jaksaisi väsätä sellaisen "kolesteroli for dummies" -tiivistelmän ;).
 
Kyllä tuo kuljetustasapaino ihan järkevältä kuulostaa, varsinkin nyt kun altistuin asialle aikaisempaa enemmän. Eli kovin suurta tarvetta todistella vastaista ei täällä päässä ole :)
Käytännössä onnistuit saamaan minut tarkastamaan käsityksiäni asiasta.

Mukava kuulla :) Sinänsä en kyllä ihmettele lainkaan, miksi tämä aihe herättää ihmetystä ja kummastusta kun se tuntuu olevan monelle ammattilaisellekin hieman epäselvä. Varsinkin jos tutkimuksia luetaan yksipuolisesti. Esimerkiksi kliiniset trialit on helppo tulkita monella eri tavalla (väärin):

- Lääketutkimuksissa käytetään vaihtelevia annostuksia ja yhdistelmiä. Joskus seurataan ns. "kovia" päätetapahtumia ja joskus surrogaattimarkkereita. Toiset tutkimukset tehdään suuren riskin potilailla ja/tai sekundääripreventiossa ja toiset puolestaan matalan riskin potilailla primääripreventiossa.
- Suurissa monikeskustutkimuksissa kolesterolin mittaus ei välttämättä ole vakioitu esim. tietyn aikapisteen suhteen. Jos ennen infarktia kolesterolit ovat matalalla, se ei kerro vielä mitään siitä, mitä ne arvot ovat olleet vaikkapa viimeisen 10v ajan.
- Kolesteroliarvot voivat myös riippua monista muista piilevistä maligniteeteista, kuten syövästä ja tulehdustaudeista (reuma yms). Sydäninfarktinkin tiedetään romauttavan veren lipidit lyhyeksi aikaa. Tällöin seurantatutkimuksien perusteella ei välttämättä voida sanoa että matala kolesteroli on huono juttu (kuten esim. Uffe väittää).

jne.

Kliinisten trialeiden syynääminen mikroskoopilla on monen kolesteroliänkyrän lempipuuhaa (de Lorgeril, Colpo). Niistä löytyy usein hassuja pätkiä, joita voi lainailla irti kontekstista. Joskus tutkijat saattavat jopa kirjoittaa keskenään ristiriidassa olevia lauseita! Kauhistus! Ja jos kaikki muu pettää, aina voi syyttää Suurta Ja Pahaa Lääketeollisuutta. Minun mielestäni kokonaisuus alkaa hahmottua kuitenkin vasta sitten kun luetaan riittävän paljon papereita lähtien aina molekyylitason mekanismeista lukuisien eri soluviljely- ja koe-eläinmallien kautta satojen tuhansien ihmisten meta-analyyseihin. Ja kuten sanoin, vallitsevan käsityksen falsifointi voisi olla myös mahdollista mutta se edellyttäisi kokeellista tutkimusta monella eri tasolla. Tätä kukaan kriitikko ei kuitenkaan tee, vaan on helpompi purnata muiden tutkimuksesta.

Minusta olisi parasta muistaa, että vaikka joku 'toisinajattelija' voi toki olla oikeassa, yhtä sellaista kohti on 1000 niitä, jotka eivät edes ymmärrä sitä mitä kritisoivat.

Oma mielenkiinto ja painopiste on kuitenkin aina ollut enemmän lähinnä ravitsemuksen vaikutuksessa sekä tässä asiassa että ylipäätänsä terveydessä, ja tulinkin tähän ketjuun lähinnä puolustamaan tyydyttynyttä rasvaa, haukkumaan omega-6 rikkaita kasviöljyjä/fruktoosin ylisaantia, metabolisen oireyhtymän hankkimista jne.

Tuo on kieltämättä mielenkiintoinen asia. Toisaalta se on niin äärettömän monimutkainen, että itse en uskaltaisi lähteä sanomaan kovinkaan montaa asiaa varmaksi. Näiden uusimpien tutkimusten mukaan todella näyttäisi, ettei tyydyttynyt rasva ole (väestötasolla, muut riskitekijät vakioiden) suoranaisessa yhteydessä sv-tauteihin. Mutta mitä tapahtuu jos sitä alkaa tietoisesti lisäämään ruokavalioon? Mikä on vaikutus esim. endoteelifunktioon? Miten se toimii erilaisissa riskiryhmissä? Mitä OVAT riskiryhmät? Miksi palmitiinihappo näyttäisi nostavan LDL:ää mutta steariinihappo ei? Onko tässä selitys aikaisempiin tuloksiin tyydyttyneen rasvan ja sv-tautien yhteydestä? Mikä on runsaan tyydyttyneen rasvan vaikutus suolistoon? Entä syöpiin, mielenterveyteen, autoimmuunisairauksiin jne? Miksi tietyt lesitiinit/fosfolipidit näyttäisivät aiheuttavan ateroskleroosia lipideistä riippumattomalla mekanismilla? Miksi useimmissa tutkimuksissa SFA:n korvaaminen PUFA:lla on yhteydessä parempiin terveysvaikutuksiin (vaikka saattaakin sotkea o-3/o-6 suhdetta)? Miksi maitorasvoilla saadaan niin ristiriitaisia tuloksia?

Moni on nykyään sinun tavoin valmis puolustamaan tyydyttynyttä rasvaa mutta epäilen, ettei kenelläkään ole näihin kysymyksiin lopullista vastausta. Jos joku muuta väittää niin valehtelee! :)

Nämä menevät taas suurelta osin ohi tämän ketjun aiheesta joten ei siitä sen enempää...

Mikäs sinun mielipide muuten on Friedewaldin laskentakaavan tarkkuudesta LDL:n määrittämisessä henkilöillä, joilla on matalat triglyt? Eli koskee karppaajia aika pitkälti.

Friedewaldin kaava on tietääkseni normiväestössä ihan toimiva ratkaisu. On kyllä totta, että suurilla ja pienillä TG-arvoilla siihen tulee heittoa mutta tämä on kuulemani mukaan perustietoa aihetta käsittelevillä kursseilla. Ammattimaisen mittaajan tulisi siis osata huomioida tämä. Tiedän myös henkilökohtaisen tiedoksiannon perusteella, että ainakin OYSissä LDL mitataan suoraa siihen tarkoitetulla laitteella, joten uskaltaisin sanoa että näin on myös kaikissa vähänkin suuremmissa sairaaloissa. Pienemmät terveyskeskukset ovat ehkä asia erikseen mutta en niiden labroista sen kummemmin tiedä.

Minun tiedossani on vain yksi vaihtoehto Friedewaldin kaavalle mutta sekään ei ole ottanut tuulta purjeisiinsa. Todennäköisesti sen vuoksi että se on muodostettu hyperkolesterolemisen potilasaineiston pohjalta.

Saisiko tästä hedelmällisestä keskustelusta lyhyen yhteenvedon, siis meille jotka kokevat että "meni vähän yli hilseen". Jospa vaika Paletaani jaksaisi väsätä sellaisen "kolesteroli for dummies" -tiivistelmän ;).

Jaa-a, mitähän tuohon sanoisi :) Minun mielestäni dyslipidemia on sv-tautien riskitekijä (ei siis mikään takuuvarma, ainoa aiheuttaja) ja omista arvoistaan kannattaa olla edes jollain tasolla tietoinen. Klassiset dyslipidemian viitearvothan ovat

  • seerumin LDL-kolesterolipitoisuus on yli 3.0 mmol/l tai
  • triglyseridipitoisuus on yli 2.0 mmol/l tai
  • HDL-kolesterolipitoisuus on pieni (alle 1.0 mmol/l), erityisesti suhteessa kokonaiskolesterolipitoisuuteen (kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhde on yli 4) tai
  • jokin edellä mainittujen yhdistelmä.
...mutta nämäkin ovat tietyssä määrin viitteellisiä. Pelkästään lievät poikkeamat näistä arvoista tuskin aiheuttavat kenellekään ikävyyksiä, vaan niihin vaaditaan muitakin riskitekijöitä kaupan päälle (perinteiset ylipaino, röökaus, diabetes, sukurasite, verenpaine jne). Jos taas arvot ovat ihan perseellään, kannattaa selvittää mistä se johtuu. Avainsana on kokonaisriski. Mitä korkeampi se on (vaikkapa 10v aikajänteellä), sitä enemmän noihin joutuu puuttumaan. Varsinkin nuorilla, itsestään huolehtivilla ihmisillä sv-riski on olematon. Itse olisin lipidien sijaan enemmän huolissani vaikkapa verenpaineesta.

Sanoisin vielä, että ruokavalion suhde veren lipideihin vaatii vielä paljon selvittelyä. Korkean riskin potilailla tyydyttyneen rasvan välttely (mutta EI hiilareilla korvaaminen) ja/tai kasvisterolien käyttö näyttäisi olevan ihan perusteltua mutta kaikille se ei missään tapauksessa ole tarpeen. Triglyjä saa laskettua sokereita vähentämällä ja/tai painonpudotuksella. HDL nousee jonkin verran niasiinilla (B3-vitamiini) ja vaikkapa punaviinillä. LDL pysyy kurissa kun ravinnossa on paljon kasviksia, hedelmiä, liukoista kuitua, palkokasveja jne. Järkevämpää on ehkäpä ajatella enemmän 'in with the good'-tyyppisesti, wanhemman 'out with the bad'-ajattelun sijaan. Suurin osa lienee kuitenkin perussettiä jokaiselle joka on vähänkin asioista ottanut selvää. Olipa kyseessä sitten järkevä karppaus, paleo, dash, zone tms.

Oho, menipä vituiksi "tiivistäminen"...


Tähän loppuun vielä joku naseva vastuuvapauslauseke, jossa totean etten ole lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen jne jne ja kyseessä on vain oma henkilökohtainen mielipiteeni. En myöskään saa rahaa lääkefrimoilta
:D
 
Pitipä sattua, että Reijo Laatikaiselta putkahti samaan aikaan uunituore kirjoitus: LDL -kolesterolin seikkailua

Hän on tällä kertaa seulonut muutaman tutkimuksen, joissa on selvitelty tyydyttyneen rasvan vaikutusta LDL:ään ilman samanaikaista laihtumista. Hänen johtopäätöksiään:
  • Maltillinen tyydyttyneen rasvan lisäys VHH:ssa vaikuttaa LDL -kolesterolin osalta neutraalilta (painovakaassa tilanteessa)
  • Tyydyttyneellä rasvalla vapaa iloittelu VHH:ssa nostaa vääjäämättömästi LDL -kolesterolia, keskimäärin noin 20% (painovakaassa tilanteessa)
  • Tyydyttyneellä rasvalla on jossakin määrin erilainen vaikutus LDL -kolesteroliin sen mukaan, millainen on taustaruokavalion hiilihydraattimäärä
  • VHH -noudattavan kannattaa suosia kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa monipuolisen rasvahappojen saannin turvaamiseksi
  • LDL:n lisäksi on syytä tarkastella yhtä aikaa HDL -kolesterolia, jota tyydyttynyt rasva yleensä nostaa

Reijon tekstit ovat kyllä sellaista settiä, että saavat varauksetta tällaisen vähän skeptisemmänkin lukijan Seal of Approvalin. Tämäkin kannattaa ehdottomasti tsekata jos vähänkin aihe kiinnostaa :)
 
"VHH -noudattavan kannattaa suosia kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa monipuolisen rasvahappojen saannin turvaamiseksi"
Kasviöljyjen suuret omega6 pitoisuudet kyllä arveluttaa. Vai onko tämä tulehdusta lieventävä omega 6/3 -suhde pelkkää satua? Paleopiireissä sekä vhh lahkoissa o6/3 -suhdetta pidetään maailman tärkeimpänä asiana, mutta näissä virallisemmissa lähteissä asia ohitetaan olankohautuksella?
 
Kasviöljyjen suuret omega6 pitoisuudet kyllä arveluttaa. Vai onko tämä tulehdusta lieventävä omega 6/3 -suhde pelkkää satua? Paleopiireissä sekä vhh lahkoissa o6/3 -suhdetta pidetään maailman tärkeimpänä asiana, mutta näissä virallisemmissa lähteissä asia ohitetaan olankohautuksella?

Minähän en kyllä mistään mitään tiedä, mutta kyllä mun näkemys on että tuosta asiasta tiedetään yksinkertaisesti liian vähän jotta siihen voitaisiin "virallisesti" ottaa kantaa. Omega-3:a suositellaan syötäväksi paljon, mikä osaltaan korjaa tuota suhdetta mutta ilmeisesti ainakin paleopiireissä ollaan kovasti sitä mieltä ettei se riitä, vaan kutospufaa tulisi myös aktiivisesti vähentää.

Toisaalta tuo tyydyttyneen rasvan korvaaminen kasvirasvoilla on jatkuvasti osoittautunut hyväksi jutuksi (tietääkseni vain yhtä poikkeusta lukuunottamatta) ja tätä painotetaan jopa niissä papereissa, joissa tyydyttyneelle rasvalle ei ole löytynyt sv-yhteyttä.

Sen verran uskaltaisin sanoa varmasti, että liian jyrkkä jako anti-inflammatorisiin omega-kolmosiin ja pro-inflammatorisiin kutosiin on aivan liian yksinkertainen. Wikistä hieno kuva:

480px-EFA_to_Eicosanoids.svg.png


Jos ravinnon rasvahapot ovat lähes toivoton sekamelska, niistä tehtävät prostaglandiinit, -sykliinit, tromboksaanit ja leukotrieenit ovat sen sekamelskan ääretön multihuipentuma :D

Kuten kuvasta nähdään, pääasiassa arakidonihapon jatkotuotteet ovat tulehdusta edistäviä, mutta niiden joukossa on myös anti-inflammatorinen pgi[SUB]2[/SUB]. Arakidonihappo on samalla kuitenkin tärkeä välittäjäaine monessa paikassa. Jottei homma menisi liian helpoksi, kaikki nämä vaikuttavat ristiin rastiin osittain samojen ja osittain eri reseptorien kanssa. Kaikki riippuu vielä kudoksesta, yleisestä ravitsemustilasta ja vaikka mistä.

Onhan niitä ilmeisesti jotain papereita, joissa liian kutospainotteinen omegasuhde on ollut yhteydessä huonompiin terveysvaikutuksiin mutta minua mietityttää niiden kohdalla mm. mittausmenetelmät ja kudos, josta se tehdään. Toisaalta taas se paleoihmisten kovasti puffaama liiallisen omega-6:n saaminen ja "evolutiivisen" o-6/3 suhteen vääristyminen kyllä kuulostaa teoriassa ihan loogiselle. Mutta onko se liikaa jos esim salaatissa käyttää lorauksen oliiviöljyä? Riittääkö jos välttelee kasvirasvassa keitettyjä ranskiksia, perunalastuja yms moskaa?

Meikäläisellä nousee tällä hetkellä tämän asian suhteen kädet pystyyn. Palaan aina kultaiselle keskitielle ja totean että kaikkea kohtuudella :) Jotkut bloggaajat tosiaan tuntuvat tietävän tästä asiasta kaiken (ainakin päätellen siitä itsevarmuudesta, millä he aiheesta kertoilevat :rolleyes:) mutta itse en osaa ottaa kantaa. Ehkäpä jonain päivänä tämä kirkastuu minullekin...

Ai niin mutta eipä tämä liittynyt kolesteroliin mitenkään... Tai no ihan vähän, jos tuo omegasuhde altistaa kudoksia tulehdukselle :)
 
Joo, meinaa lipsua aiheesta. Asia on vaan aiheuttanut lievää ärsyyntymistä pienessä mielessä, juuri sen takia kun toinen leiri pitää aihetta lähes pyhänä ja toinen leiri ei edes vaivaudu kommentoimaan. Asia lienee sillä selvä että tämä hieman konservatiivisempi "virallinen joukkue" ei puhu asioista joista ei vielä tiedetä riittävästi ja tämä toinen joukkue menee vähän liikaa fiilispohjalla.
 
"kasviöljy" on vähän turhan laaja käsite. Oliiviöljy ja vaikka auringonkukkaöljy ovat rasvakoostumukseltaan niin erilaiset, että yleisnimityksen sijasta tulisi puhua täsmällisemmin. Omega 3:sista EPA ja DHA ovat tärkeimmät. Pelkällä DHA:lla käsittääkseni pärjää, koska keho pystyy konversoimaan sitä tehokkaasti EPAksi, muttei toistepäin. Arakidonihapon suhteen ei käsittääkseni ole niin paljon väliä, jos sitä tulee ravinnosta, mutta kehon ei tulisi tuottaa sitä kovinkaan paljoa. Runsas linoleenihapon tarkoittaa arakidonihapon runsaantunutta tuotantoa.


Enemmän aiheeseen liittyen... Oletkos Paletaani nähnyt tätä?

[video=vimeo;27692174]http://vimeo.com/27692174[/video]

linkin takana on myös esityksen yhteydessä olleet diat (ehkä helpompi katsoa linkin takaa koko setti)

http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/08/my-ahs-presentation-is-now-online.html

Tuo oli yksi esitys Ancestral Health symbosiumissa

http://vimeo.com/ancestralhealthsymposium/videos/sort:plays

Diat löytyy useisiin, muttei kaikkiin esityksiin.
http://www.slideshare.net/ancestralhealth/presentations

Tuolla on loput videot useilta eri aihealueilta. Myös Lalonden esitys näkyy olevan katsotuimmissa :) Valitettavasti dioja ei ole.
 
Omega 3:sista EPA ja DHA ovat tärkeimmät. Pelkällä DHA:lla käsittääkseni pärjää, koska keho pystyy konversoimaan sitä tehokkaasti EPAksi, muttei toistepäin.

No sikäli alfalinoleenihappo (ALA) on tärkein, että ilman sitä kuolee... Ei välttämättömiä rasvahappoja tiettävästi olekaan kuin se ja linolihappo. (Mistä ei seuraa, että välttämättä olisi hyväksi saada vain noita.) Muunnosketju on ALA --> EPA --> DHA, ei toisinpäin. Paljonhan on ollut tällä palstalla juttua tuon tehokkuudesta, kun mm. miehillä keskimäärin ALA muuntuu paljon heikommin kuin naisilla. Mutta pitääkö päätellä, että ALA muuntuu huonosti ja EPA/DHA:ta on siksi saatava ruuastakin suoraan, vai että elimistö muuntaa ALAa juuri sopivan määrän?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom