Kolesteroliarvot

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Rekkasitko pakkikselle ihan vain tätä keskustelua varten? Awww :) :haart:

Oliko tuossa tutkimuksessa jotain hämärää vai miksi Paletaani et kommentoinut sitä?

Ei siinä itse alkuperäistutkimuksessa ole mitään hämärää. Nuo ruotsalaiset denialistit vain lainaavat sitä tuossa editoriaalissaan väärin. Tuollainen yhden pätkän irroittaminen asiayhteydestään on argumentaatiovirhe nimeltään 'lainausten louhinta' (engl. quote mining).

Sitäpaitsi, Castell et al tiesivät jo 80-luvulla (kun tuo Framinghamin follow-up on julkaistu) että putoava kolesterolitaso kielii jostain piilevästä sairaudesta. Nykyään tiedetään, että ehkä yleisin tällainen on vanhusten Hauraus-Raihnaus-Oireyhtymä. Se sekoittaa myös tuota vanhusten kolesteroliarvojen ja sydäntaudin assosiaatiota.

Olisi kiva myös kuulla kommenttia Jonny Bowdenin mietteisiin. Tuossa linkki haastatteluun: http://www.foxnews.com/health/2013/02/15/great-cholesterol-myth/. Kaveri toteaa, että LDL:ää on kahta sorttia, joista toinen on harmiton ja pitäisi tietää kummasta oma LDL muodostuu.

Bowdenin mietteet ovat ainakin tuolta osin roskaa. On jotain viitteitä siitä, että pienempi LDL-hiukkanen saattaa hapettua herkemmin mutta nekään eivät ole ongelma, mikäli niitä on määrällisesti vähän. Sama juttu kuin suuremmilla hiukkasilla. Bowden syyllistyy loogiseen virhepäätelmään, nimeltään väärä dilemma, väittessään että LDL-hiukkaset voidaan jotenkin karkeasti jakaa "harmittomiin" ja "haitallisiin".

Sitäpaitsi, pienet LDL-hiukkaset ovat enemmänkin metabolisen oireyhtymän ja 2-tyypin diabeteksen ongelma, johon liittyy nk. aterogeeninen lipiditriadi. Se voidaan päätellä alhaisesta HDL:stä ja korkeista triglyistä, mitkä edelleen ovat yleensä seurausta insuliiniresistenssistä. Mitään ylimääräisiä partikkelikokomittauksia ei tämänhetkisen tiedon perusteella tarvita.
 
Oma kokonaiskolesterooli oli pari vuotta sitten 5.7. Ruokavaliota en muuttanut, mutta aloin käyttämään Udo's choise kasviöljyä aamun illoin. Seuraavassa kotrollissa kokonaisarvo oli 4.7
 
Aika harvassa näytti olevan luotettavat lähteet. Sitäkin enemmän Annika Dahlqvistia, Uffe Ravnskovia ja Tohtori Tolosta.
Osa kuitenkin tohtoreita eivätkä enää tohtorikoulutettavia ;). Noh, eivät tietenkään koskaan ole ”alan” tohtoreita.. Mutta voiko osasyy olla myös se, että heillä ei ole tulevaisuutta alalla, jossa on vankka yksimielisyys asiasta?

Näyttää olevan niin helvetin pihalla tuo porukka tuolla, että koko homma pitäis aloittaa ihan siitä että avataan ihmisen fysiologian kirja. Niin kivaa kun kunnon väittely usein onkin, nyt ei valitettavasti aika riitä sellaiseen :)
Totta. Nyt olen puhunut els- ja Hikikomori-nimimerkeistä, jotka eivät ole nyt aivan pihalla. Ei minullakaan aikaa ole väittelyyn, josta tiedän jo aluksi, että kumpikaan ei näkökulmaansa muuta. Totta puhuen, minua ei himpun vertaa kiinnosta muiden terveys tai ainakaan heidän neuvominen nettifoorumeilla. No sen verran on pakko mainita, että älä nyt helvetti Ray Lewis ala mitään Beceleistä syömään! Maalaisjärki missä lie? Mainosten uhreja riittää.


Näyttää menevän lähes kaikilla päin helvettiä nuo arvot. Odotan suurella mielenkiinnolla päätetapahtumatutkimuksia, joissa LDL:n tietoinen nostaminen vähentää sydäntapahtumien määrää. Tai että HDL:n nostaminen tyydyttyneellä rasvalla tekisi saman. En tosin pidätä hengitystäni, sillä tuollaisia tutkimuksia ei ole. Kaikki ovat pelkkää voikarppaajien ja kolesterolidenialistien toiveajattelua.
Minäkin odotan tuollaisia tutkimuksia. Mutta ne vievät aikaa. Ja kukaan ei halua sellaisia rahoittaa. Ja mikä järkytys olisi, jos tulos olisi voikarppaajien mieleen? Siihen tilanteeseen ei ole varaan vaikka sen riski nähtäisiin pienen pienenä.
Btw, en ole ns. voikarppauksen puolestapuhuja. Itse syön esim. punaista lihaa max. 200 gr päivässä, ja rasvat tulevat kohtuumonipuolisista lähteistä. Suosin ja suosittelen esim. Andreas Eenfeldtin kokoamaa ruokavaliota: http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lchflomake_edit2.doc


Just. Jos oikeasti luit tuon artikkelin, jonka untalented sulle linkkasi, tiedät että veressä kiertävä LDL on pelkkä varajärjestelmä, joka voi täydentää ekstrahepaattisten kudosten kolesterolivarastoja. Ja että solujen LDL-reseptorit toimivat todennäköisesti parhaiten kun pitoisuus on n. 1,5 mmol/l. Meinaatko siis, että monellakin ihmisellä on LDL alle tuon ja sitä pitää tietoisesti nostaa? Vai onko siinä mitään järkeä, että saturoidaan tuo kolesterolin luontainen kuljetusjärjestelmä järjettömän suurilla LDL-kuormilla, jolloin sitä alkaa väkisinkin kertyä verisuonten seinämiin?
Olisit voinut rehellisesti kertoa, että olet tuon artikkelin kirjoittaja PO, alan tutkija Oulun yliopistosta. On varmasti mukava ”kouluttaa” tällaista prosessitekniikan DI-opiskelijaa :). Mutta vastaus: en meinaa ja ei ole. Enkä noin suoraan sanonutkaan, mutta oli miten oli. Ja nyt vasta artikkelin 100 prosenttisesti luin. Tahtoo tuo lääketieteen sanasto vaan olla vähän hukassa, niin melko aikaa vievää puuhaa.


Olepa sitten hyvä ja pistä jotain viitettä vertaisarvioituun kirjallisuuteen, missä noita arvoja olisi vertailtu ja todettu että triglyt "merkkaavat enemmän".
http://www.theheart.org/article/1214279.do
"We've known that triglycerides are linked with LDL cholesterol in that high levels of both confer a greater risk than either one alone," said Miller. "In fact, having a high triglyceride level, above 200 mg/dL, with elevated LDL cholesterol confers about a twofold risk of heart disease. The question is how you tease out triglycerides from other risk factors, because typically people who have high triglycerides often have insulin resistance, low HDL cholesterol, and high blood pressure."
Miller noted that studies have shown that accounting for these various factors of the metabolic syndrome makes it harder to tease out the relative risks of elevated triglyceride levels. Multivariate analysis accounting for these other risk factors diminishes the relative importance of triglycerides, but elevated levels remain an important independent predictor of cardiovascular risk, he said.

En siis sellaisia tutkimuksia löytänyt, olen luultavasti väärässä.


Sinua pyydettiin myös perustelemaan, että miksi :)

Huomaa, että sanoit myös näin:

Tuossa untalentedin linkkaamassa artikkelissa on parisenkymmentä lähdeviitettä ja vaikka mitä vastaväittämiä kolesterolidenialistien höpinöihin. Voisitko nyt siis tarkastella asiaa omasta näkövinkkelistäsi uudestaan?
Artikkelissa on lukuisia väitteitä ja oletuksia, joiden läpikäyminen minulle maallikolle ei ole tämän normaalin vapaa-ajan puitteissa mahdollista. Hienosti siellä oli tutkimuksia mukana. Joista kylläkin ainakin 7 liittyi eläinkokeisiin, mutta tavallaan asiaan. 7 lähdeviitettä, jotka eivät minua tässä keskustelussa kostuta. Käypähoito-suositukset.. :hyvä:

Halleenin mielipidekirjoituksessa (lähde 4) olen aivan samaa mieltä tästä:
” Tuloksista voidaan laskea, että peräti 833 terveen henkilön, joiden kolesteroliarvot ovat nykysuosituksia suuremmat, pitää syödä statiineja viisi vuotta yhden sydäntautikuoleman ehkäisemiseksi. Näin suuren NNT-arvon perusteella statiinihoidosta ei ole käytännössä mitään hyötyä terveille henkilöille, joilla on suuri kolesteroliarvo. Tätä yllättävää tosiasiaa ei tutkimuksessa mainita, kuten ei myöskään muissa statiinitutkimuksissa, eikä sitä noteerata myöskään KH:ssa.”
Ja mitä statiinit sitten ihmisen terveydelle tekevät kolesteroliarvojen laskun lisäksi?

http://www.jpgmonline.com/article.a...e=57;issue=4;spage=321;epage=328;aulast=Sikka

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/119...hvistuu+statiinit+aiheuttavat+diabetesta.html

Tuolla viimeisin kommentoija kirjoittaa näin:
”Lyömätön busines idea. Ensin myydään statiinit ja sitten diabeteslääkkeet.
Ei ne tyhmiä ole lääketehtaissa.”

Ja olen samoilla linjoilla. Ihmiset ovat koko ajan sairaampia ja lääketeollisuus sen kuin kasvaa. Lääkärit ovat siellä jakelupäässä pilleripurkki kourassa. Joku voi tulla sanomaan, että mehän eletään pitempään kuin koskaan. Totta, mutta eletäänkö terveempinä tai onnellisempina? Jos sinua ei lääkebisnes haittaa, miksi et tästä bisneksestä tykkää (lainaus Myytti kolesterolimyytistä-artikkelista):

”Ajatus on synnyttänyt Amerikassa jo suuren bisneksen,
missä yksityiset klinikat tarjoavat kalliita partikkelikokomittauksia.
Tähän mittaukseen liittyy myös monia käytännön
ongelmia, joten LDL:n kokomäärityksestä ei todennäköisesti
ole vielä rutiinikäyttöön [21].”


No joo, en odota että vastaisit näihin esittämiini kysymyksiin. Ilmoitit jo ettei minkäänlainen väittely kiinnosta ja selvästikin olet jo kantasi valinnut. Voisitko kuitenkin vastata edes tähän kysymykseen: minkälaista todistusaineistoa se vaatisi, että vakuuttuisit korkean kolesterolin haitallisuudesta? Viittaan tässä siguuni - sillä ei ole niinkään väliä, mille kannalle olet päätynyt, vaan sillä miten olet sinne päätynyt.

Sellaista tutkimusaineistoa ei ole eikä ilman ihmettä tule. Tutkimukset on kuitenkin aina rahoitettava jonkin tahon puolesta.

Joo, mutta koska kuten todettua mulla ei ole aikaa, vaivannäköä, koulutusta, älliä eikä avointa näkemystä, turha meidän on tästä enempää keskustella.

Jos tuo ytrev-nimimerkki on els tai Hikikomori, niin melko surkea alotus/esitys. Vähän yritystä edes :D. Kaikenmaailman argumentointivirheitä täynnä nuo jutut :). Ja niin on varmasti esim. mullakin tässä postissa/tämän postin linkeissä.
 
Käypä hoito -suositus toteaa mm. "Kolesterolin haitallisuus kuitenkin riippuu muista verisuonten riskitekijöistä - - Jos terveellä ihmisellä ei ole muita riskitekijöitä, ja kolesteroliarvo on 5,0–6,4 mmol/l (LDL-kolesteroli 3,0–4,9), voidaan tyytyä ruokavalion muutoksiin ja seurata tilannetta rauhassa - - Jos ruokavaliohoidolla kolesteroliarvo ei pienene riittävästi, harkitaan lääkehoitoa. Hoitoratkaisu tehdään yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa - -".

Paletaani korjatkoon jos olen väärässä, mutta tietääkseni Käypä hoito -suositukset ovat niin virallisimpia mahdollisia "koululääketieteen" (=oikea lääketiede) kannanottoja.

Ei ne ole millään tapaa virallisia, sillä viranomaiset eivät ole millään tavalla mukana niiden laatimisessa. Jos olisivat niin statiinityrkytys olisi vähäisempää.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
. No sen verran on pakko mainita, että älä nyt helvetti Ray Lewis ala mitään Beceleistä syömään! Maalaisjärki missä lie? Mainosten uhreja riittää. .

Mitä vittua sitten? Kertokaa nyt joku, koska mä oon oikeesti pulassa. Oon omasta ja muidenkin mielestä eläny terveellisesti ja urheillu/treenannu melkein joka päivä ja sitten lekuri tuli ja sano vaan, että kannattas harkita liikuntaharrastusten aloittamista: olet lihava (ainoa peruste painoindeksi, ei edes tarkastellut ruumiinrakennetta mitenkään) ja kuulemma kolesterolilääkkeiden tarpeessa (kolesteroli koholla). Meidän taloudessa on voimakkaasti vältelty rasvaa ja mitään vitun iltanaposteluita ei ole harrastettu; ainoastaan rahkaa tai whey-protskua pieni määrä illalla. Kaikki pastat, riisit ja leivät on olleet täysjyvää jne. Eli muutettavia asioita ei ole sillä lailla, kuin esim. jollain "Rakas, sinusta on tullut pullukka"-läskillä joka syö sohvalla sipsiä. Kun niitä muutettavia asioita ei helpolla keksi, niin iskee pieni epätoivo. Vittu kun oliskin sellanen sipsiläski, niin ainakin olis selkeetä, mitä korjata ja miten.
 
Nyt olen puhunut els- ja Hikikomori-nimimerkeistä, jotka eivät ole nyt aivan pihalla

Kun tarkkaan mietitään, kolesterolidenialistien logiikka nojaa seuraaviin olettamuksiin:
- Ihminen on planeetan ainoa eliö, joka on immuuni korkean kolesterolin haittavaikutuksille
- Kolesteroli on ainoa elimistön tuottama molekyyli, jota ei voi olla liikaa
- Elimistöön hajoamaton molekyyli ei voi olla mitenkään haitallista

Vastaavasti käytännössä 100% alan tutkijoista ja kliinikoista ymmärtää että kuten mitä tahansa muutakin (verensokeri, hormonit, verenpaine yms), myös kolesterolia voi olla veressä liikaa. Ja tämän tueksi on hyvää tutkimusnäyttöä.

Joten kyllä, kyseiset nimimerkit ovat pihalla.

Minäkin odotan tuollaisia tutkimuksia. Mutta ne vievät aikaa. Ja kukaan ei halua sellaisia rahoittaa. Ja mikä järkytys olisi, jos tulos olisi voikarppaajien mieleen?

Tuollaisen tutkimuksen tekeminen olisi jo epäeettistä, sillä kaikista toistaiseksi tehdyistä eläinkokeista tiedetään, että kohonnut kolesteroli on aina haitallista. Aiheutettiinpa se geeneillä, ruokavaliolla tai pistoksilla. Tästäkin huolimatta jotkut yrittävät uskotella itselleen, että ihminen voi olla turvassa huolimatta korkeista kolesteroliarvoistaan.

Olisit voinut rehellisesti kertoa, että olet tuon artikkelin kirjoittaja PO, alan tutkija Oulun yliopistosta.

Whaaat!? Kiistän kaiken! Oon kuullu että tuo kirjoittaja on täys mulkku :D

Joista kylläkin ainakin 7 liittyi eläinkokeisiin, mutta tavallaan asiaan. 7 lähdeviitettä, jotka eivät minua tässä keskustelussa kostuta.

Tiesitkö, että suurin osa verenpainetutkimuksesta tehdään spontaanisti hypertensiivisillä rotilla? Onko siis suurin osa verenpainetutkimuksesta mielestäsi turhaa? Sama koskee muuten käytännössä kaikkea biolääketieteellistä tutkimusta. Eläinkokeiden soveltuvuus täytyy tulkita aina oikeassa kontekstissa.

Halleenin mielipidekirjoituksessa (lähde 4) olen aivan samaa mieltä tästä:

Sitten olette molemmat väärässä ;) Kannattaa myös tsekata, mitä prof. Kovanen et al. vastasivat hänelle.

Ja mitä statiinit sitten ihmisen terveydelle tekevät kolesteroliarvojen laskun lisäksi?

Tuleeko yllätyksenä, että lääkkeellä on haittavaikutuksia? Niinhän sitä tuppaa olemaan kaikilla hoidoilla, joilla on myös tehoa. Paitsi terveillä elämäntavoilla. Statiinien vastustajien oikea argumentointitapa olisi promota kasvisruokavaliota tai portfolio-dieettiä, joilla saadaan samanlaista (tai jopa parempaa) tehoa kuin statiineilla. Ilman haittoja.

Jos sinua ei lääkebisnes haittaa, miksi et tästä bisneksestä tykkää

Kaikenlainen turha medikalisaatio haittaa toki. Mutta jos katsotaan väestömme riskitekijöitä, nähdään että kyllä ne lääkkeet menevät korkean riskin potilaille, kuten kuuluukin. Vaikka heillä ei vielä olisikaan infarktia sattunut.

Sellaista tutkimusaineistoa ei ole eikä ilman ihmettä tule. Tutkimukset on kuitenkin aina rahoitettava jonkin tahon puolesta.

Siis olet päättänyt jo että korkea kolesteroli on turvallista ja ilman ihmettä sitä ei mikään voi muuttaa? :) Sinähän se lupaava DI olet ;) Kuulostaa täsmälleen samalta logiikalta kuin nuoren maan kreationisteilla, jotka ovat vakuuttuneita siitä että maapallo on 6000 vuotta vanha, koska Raamattu. Mikään määrä oikeiden geologien tutkimuksia ei voi "ilman ihmettä" tätä kääntää.

Itse voin esimerkiksi keksiä paljonkin esimerkkejä jotka saisivat minut miettimään kantaani uudelleen. Jos esimerkiksi noilla paljon puhutuilla bakteereilla saataisiin aikaan koe-eläinten valtimoihin samanlaisia ateroomia kuin kolesterolilla. Ja tämä vielä näkyisi siinä että valtimotautia voidaan ehkäistä antibiooteilla. Tässä lähivuosina tullaan näkemään suuria trialeita, joissa testataan LDL:n alentamista monoklonaalisilla vasta-aineilla. Jos ne eivät tehoa lainkaan, sekin on aika kummallista. Toisaalta jos ne toimivat odotetulla tavalla, on denialisteilla taas lisää seliteltävää.
 
Mitä vittua sitten? Kertokaa nyt joku, koska mä oon oikeesti pulassa.
Mitäs jos kokeilisit tuota Paletaanin mainitsemaa portfolio -dieettiä? Kokeilumielessä parin kuukauden jakso.

Eihän se mikään kulinaristin ruokavalio ole. Jos kuitenkin kolesterolit paranee selkeästi, niin hyvä vaihtoehto lääkkeille?
 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...ionid=7396D07C42DB2B84642D35158B132AF9.d04t04 Miten on tämän tutkimuksen laita? Tuon mukaanhan matalahiilihydraattinen ruokalio antoi positiivia tuloksia sydänterveyden suhteen.

Matalahiilihydraattinen ruokavalio vai laihtuminen? Tässä taasen "ei niin VHH-dietillä" painanut proffa sai merkittäviä parannuksia veriarvoihinsa kun laihtui toistakymmentä kiloa:

http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html
 
Niin, mitäpä tuohon sanoisi, zipa. Toivottavasti kukaan ei pahoita mieltään , kun spämmään näitä tutkimuksia tähän ketjuun, mutta maallikkolle tämä nykyinen kolesteroli/-rasvakeskustelu on niin sekava, kun lääkäreilläkin tuntuu olevan asiasta monta näkökantaa ja vahvaa mielipidettä. Niin olisi kiva saada keskustelua näistä tutkimuksista. Tämänkin paperin mukaan ei voida osoittaa yhteyttä kovien rasvojen ja sydäntautien välillä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
 
Off-topic.

Ei ne [Käypä hoito -suositukset] ole millään tapaa virallisia, sillä viranomaiset eivät ole millään tavalla mukana niiden laatimisessa. Jos olisivat niin statiinityrkytys olisi vähäisempää.

Korkein hallinto-oikeus viittaa päätöksessään KHO:2011:90 juuri tuollaiseen suositukseen.

Esimerkiksi doping-aineista on olemassa valtion virallinen lista (RL 44:16 viittaa valtioneuvoston asetukseen). Mitään vastaavaa listaa ei tosiaan ole olemassa siitä, mikä on Koululääketieteen Virallinen Tämänhetkinen Näkemys(tm). Lähimmäksi kuitenkin tietääkseni pääsee juurikin tämä Käypä hoito -suositus.

Eikö esimerkiksi lääkäri voi melko turvallisesti nukkua yönsä, jos on noita noudattanut?
 
lääkäreilläkin tuntuu olevan asiasta monta näkökantaa ja vahvaa mielipidettä.

Lääkäreillä ja alan tutkijoilla on tästä asiasta samalla tavalla monta näkökulmaa kuin heillä on vaikkapa siitä ettei evoluutio ole totta tai että homeopatia toimii paremmin kuin placebo. Äänekkäät toisinajattelijat saavat epäsuhtaisen paljon näkyvyyttä.

Tämänkin paperin mukaan ei voida osoittaa yhteyttä kovien rasvojen ja sydäntautien välillä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/

Eipä tosiaan voitu ja syy selviää kun tarkastellaan tutkimuksen yksityiskohtia.

Meta-analyysit ovat loistavaa näyttöä hyvin tehtynä. Niissä kuitenkin piilee sisäänrakennettu garbage in, garbage out-ongelma. Toisin sanoen, ne antavat aina jonkun tuloksen ulos, riippumatta siitä mitä sinne tunkee sisään. Siri-Tarino et al. käyttivät analyysissään suurimmaksi osaksi sellaisia tutkimuksia, joiden tulokset oli vakioitu kolesteroliarvojen suhteen. Tämä tarkoittaa sitä että tutkimuksilla voitiin tarkastella ainoastaan sitä, onko tyydyttyneellä rasvalla jotain kolesterolista riippumattomia terveysvaikutuksia. Niitä ei löytynyt. Loput tutkimuksista olivat sellaisia, joissa ei ollut mitään tietoa koehenkilöiden kolesteroliarvoista. Lisäksi tutkimukset perustuvat suurelta osin ongelmallisiin kyselylomakkeisiin.
 
Ko. meta-analyysin tekijät analysoivat datan myös toisella tapaa ja edelleenkään ei löytynyt yhteyttä tyydyttyneen rasvan ja sydäntautien välillä. Tämä ei tarkoita sitä että kermalla pitäisi ruveta lotraamaan.. however :)
 
Se (vertaisarvioimaton) lisäanalyysi tehtiin nimenomaan noilla tutkimuksilla, missä ei ollut mitään tietoa kolesteroliarvoista ja jotka perustuivat koehenkilöiden itseraportoituihin syömisiin. Meillä ei ole mitään objektiivista tietoa siitä, kuinka paljon he oikeasti sitä tyydyttynyttä rasvaa söivät ja mikä oli sen vaikutus kolesteroliarvoihin.

Ja vaikka tuo tuollaisenaankin on ihan mielenkiintoinen ja tärkeä havainto, se ei kumoa niitä vielä parempia tutkimuksia missä esimerkiksi on metabolic ward-olosuhteissa osoitettu että tyydyttynyt rasva todella nostaa (LDL-)kolesterolia. Eikä myöskään niitä, joissa on yli kymmenen miljoonan seurantavuoden aineistoissa osoitettu että se edelleen on verisuonitautien keskeinen, itsenäinen riskitekijä.

Siri-Tarinon tärkein johtopäätös on, että ilman objektiivista tietoa kolesteroliarvoista, tyydyttyneen rasvan vaikutusta vapaana elävän länsimaisen sekasyöjäväestön sydäntautiriskiin on hankala saada selville. Siksi se kokonaiskäsitys pitää koota useista erityyppisistä tutkimuslinjoista. Kyseistä lappua on kritisoitu ihan tuolla tiedelehdissä asti, joten tämä kannattaa huomioida ennen kun tuota alkaa heiluttelemaan jonkinlaisena totuutena. Enkä nyt sano että olisit tällaista tehnyt.
 
Okei lukaisin tuon Riekin kolesterolisaagan läpi. Kai tuo sitten on mahdoton kiistää, etteikö kovat rasvat nostaisi LDL:ää. Mikä näyttäisi olevan kiistatta huonoksi sydänterveydelle. Toisaalta karppaajillahan on yleensä matalat triglyt, mikä korreloi matalamman sv-riskin kanssa. Niin, eikö tuo kuitenkin kompensoi sitä tyydyttyneillä rasvoilla mässäystä? :D Itseä vaan harmittaa, että kun kovia rasvoja demonisoidaan, niin ihmiset alkavat tekemään kummallisia asioita, kuten huuhtelemaan paistamansa jauhelihan ja tuohan pakosta johtaa siihen, että hiilihydraattien osuus ravinnosta kasvaa, kun pakkohan tuo rasvojen energia jollain on korvata. Tai elintarviketeollisuus kehittää light-tuotteita, joissa rasva on korvattu sokerilla, jotta tuotteeseen saadaan makua. Sitten ihmetellään, kun kakkostyypin diabetes on nousussa.
 
että kun kovia rasvoja demonisoidaan, niin ihmiset alkavat tekemään kummallisia asioita, kuten huuhtelemaan paistamansa jauhelihan ja tuohan pakosta johtaa siihen, että hiilihydraattien osuus ravinnosta kasvaa, kun pakkohan tuo rasvojen energia jollain on korvata.

Voihan sen korvata vaikka oliiviöljyllä. Eikä niissä hiilareissakaan mitään vikaa ole. Oikeastaan kaikki maailman terveimmät kansat nauttivat hiilarivoittoista ravintoa.
 
Okei lukaisin tuon Riekin kolesterolisaagan läpi. Kai tuo sitten on mahdoton kiistää, etteikö kovat rasvat nostaisi LDL:ää. Mikä näyttäisi olevan kiistatta huonoksi sydänterveydelle.

Niin se on. Resistance is futile :D

Toisaalta karppaajillahan on yleensä matalat triglyt, mikä korreloi matalamman sv-riskin kanssa. Niin, eikö tuo kuitenkin kompensoi sitä tyydyttyneillä rasvoilla mässäystä? :D

No jos ne triglyt nimenomaan on ongelmana niin kyllähän niitä saa laskettua mm. höttöhiilareita vähentämällä. Terveysvaikutukset pitää sitten puntaroida koko paketin kontekstissa. Jos esimerkiksi samalla LDL nousee niin tilanne ei välttämättä parane lainkaan (ja saatta jopa huonontua, riippuen muutosten suuruuksista).

Itseä vaan harmittaa, että kun kovia rasvoja demonisoidaan, niin ihmiset alkavat tekemään kummallisia asioita, kuten huuhtelemaan paistamansa jauhelihan ja tuohan pakosta johtaa siihen, että hiilihydraattien osuus ravinnosta kasvaa, kun pakkohan tuo rasvojen energia jollain on korvata. Tai elintarviketeollisuus kehittää light-tuotteita, joissa rasva on korvattu sokerilla, jotta tuotteeseen saadaan makua. Sitten ihmetellään, kun kakkostyypin diabetes on nousussa.

Kyllä 2-tyypin diabetes ja ylipaino ovat pikkuisen monimutkaisempia ilmiöitä kuin kevyt-tuotteet ja jauhelihan pesu. Esimerkiksi insuliiniresistenssin saa kehitettyä vallan mainiosti myös tyydyttyneellä rasvalla. Tämänkin prosessin molekyylitason mekanismit alkavat olla varsin hyvin selvillä.

Tsekkaapa vaikka tästä noita ylipainoepidemiaan vaikuttavia tekijöitä: http://www.shiftn.com/obesity/Full-Map.html
 
Tietyt tyydyttyneet rasvahapot kiistatta nostavat LDL:ää joten ylettömästi tyydyttynyttä ei kannata syödä mut ei sitä pidä missään tapauksessa yrittää vetää minimiinkään. Lisäksi höttöhiilaraiden haitat näkyvät väestltutkimuksissa paljon paljon selvemmin kuin tyydyttyneen. Tyydytteneen rasvan haittoja ei oikein saada näkyviin. Tämä ei tarkoita sitä että hyvin runsaasti tyydyttynyttä ei pitkässä juoksussa lisäisi sepelvaltimotautiriskiä
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom