Kolesteroliarvot

Tuntuu se hassulta, että peruskotiruokakaan ei nyt sitten riitä. Jossain vaiheessa bulkkasin oikeen hooceena. Sitten siirryin vaan siihen, että syön proteiinia painottaen peruskotiruokaa ja pidin sitä hyvänä ratkaisuna. Nyt sekin on sitten epäterveellistä :wtf:

'Kotiruoka' on vähän lavea määritelmä. Onko sulla suvussa paljon sydäntauteja? Jos on perinnöllinen taipumus korkeisiin kolesteroliarvoihin niin silloin ei välttämättä auta ruokavaliokaan. Yleensä syy kuitenkin piilee jossain elämäntavoissa. Onko mitattu rasvaprosenttia? Oot nimittäin noiden mittojen mukaan joko todella lihaksikkaassa kunnossa taikka sitten sitä rasvaa on ihan pudotettavaksi saakka.

Jokatapauksessa, joidenkin eläinkunnan tuotteiden korvaaminen rehuilla on todennäköisesti edullista noiden kolearvojen kannalta.

Löytyy myös paljon kirjoituksia siitä kuinka kolesteroli ei ole sydän ja verisuonisairauksien aiheuttaja.

Löytyy myös paljon kirjoituksia siitä että tähdistä voi ennustaa ihmisten kohtalon. Se, että jostain asiasta löytyy kirjoituksia, ei tarkoita että kaikki niistä ovat yhtä hyvin perusteltuja.

Miksi se kertyy vain valtimoiden seinämiin niinkuin tuossa lukee, eikä kaikkien verisuonien? Ei täsmää mun maalaisjärjellä.

Siksi koska valtimoissa on suurempi verenpaine ja paksumpi intimakerros. Nämä asiat eivät aina aukea ihan pelkällä maalaisjärjellä. Siksi lukeminen kannattaa aina ;)

Lukemani perusteella kolesteroli "tukkii" verisuonia silloin kun verisuonien seinämissä on vaurioita ja elimistö pistää kolesterolia sinne paikkaamaan ns. reikää tai repeämää. Tässä syy on tuskin kolesterolissa vaan jossain muussa mikä aiheuttaa verisuonien vaurioitumista. Alan ammattilaisilta ei tähän ole paljoa vastauksia tullut. Syytetään sitä pahaa kolesterolia ja syödään lääkkeitä..

Keneltä ammattilaisilta olet asiaa kysellyt? :) Jos kiinnostaa niin tietoa kyllä löytyy aina wikipediasta kardiologian oppikirjoihin saakka. Tuo korjausteoria on osoitettu vääräksi jo joskus vajaa 100 vuotta sitten kun koe-eläimille yritettiin aiheuttaa valtimotautia raapimalla niiden verisuonia kuparilangoilla. Tätä historiaa valotetaan hyvin esimerkiksi Daniel Steinbergin kirjassa Cholesterol Wars. Suosittelen sitäkin.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
'Kotiruoka' on vähän lavea määritelmä. Onko sulla suvussa paljon sydäntauteja? Jos on perinnöllinen taipumus korkeisiin kolesteroliarvoihin niin silloin ei välttämättä auta ruokavaliokaan. Yleensä syy kuitenkin piilee jossain elämäntavoissa. Onko mitattu rasvaprosenttia? Oot nimittäin noiden mittojen mukaan joko todella lihaksikkaassa kunnossa taikka sitten sitä rasvaa on ihan pudotettavaksi saakka.

Jokatapauksessa, joidenkin eläinkunnan tuotteiden korvaaminen rehuilla on todennäköisesti edullista noiden kolearvojen kannalta.

Olen siltä väliltä. En oo aikoihin dieetannu. Viimeks lähti ihan vasemmalla kädellä 8 kg bulkkaamisen jälkeen... en edes pahemmin lenkkeilly silloin, vaan kiinnitin vaan huomiota ruokailuihin HIEMAN. Eli osaan kyllä pudottaa painoa, ja kun tällä hetkellä on ollu tuo lenkkeilykin ohjelmassa, niin homma toimii varmasti vielä sujuvammin.

Ja mitä tulee suvun sydäntauteihin yms., niin joillain on ongelmia ollut kolesterolin ja sokeritaudin kanssa, mutta ko. henkilöt ovat olleet läskejä elämäntapojensa takia. On vaikea määritellä, että onko suvussa kulkemassa välttämättä mitään ongelmaa, jos useampi suvun mies vetää jatkuvasti roskaruokaa jo nuorena kloppina ja sitten alkaa keski-ikäisenä saamaan diagnoosia toisen perään.

Kylläpä jengillä on hyviä kole arvoja.. omani:

HDL: 0,25
kokonais: 6,5
LDL:6,7

Toi et hyvä kole on alhaalla.. on ainoa mistä pitäs olla huolissaan.. johtunee roinasta, toivottavasti korjaantuu jossain kohti tonne minimi suositukseen eli ykköseen.

Jos sulla olis ollu sama lekuri ku mulla tänään, niin olis pelotellu vielä enemmän.
 
Voitko paletaani hieman aukaista sanaista arkkuasi siitä, että mitä se terveellinen ruoka mielestäsi on? Etenkin kiinnostaisi juuri verisuonten ja kolesterolin osalta. Mistä lähteistä suosittelet ottamaan rasvoja, proteiinia, hiilareita jne. ja mitä taas pitäisi pyrkiä välttämään.
 
Oma kokonaiskolesteroli oli viimeks 4,7 Hdl ja Ldl arvoja en muista.
Aloitin joulukuun alussa kananmunien syönnin keltuaisineen 6-10kpl/vrk. (omega3 munia)
Nyt tiistaina kävin labrassa ja oottelen millaista tuhoa reilut 1000 kananmunaa on tehnyt.
Olo on loistava. Lisäksi syönyt omega3 kapseleita, lohta, pähkinöitä ja oliiviöljyä.
Punaista lihaa menee n.1kg viikossa.
 
Minkä takia esim. jenkeissä ihmisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin ennätysmääriä vaikka syövätkin statiineita eikä kolesteroliarvot ole heillä korkeita? En jaksa täällä enempää jauhaa koska ihmiset löytää tiedot netistä jos haluaa. Alla on sydänkirurgin mietteitä asiasta, varmasti pätevämpi kun kukaan pakkiksella. Tuokin vissiin menettänyt lisenssinsä koska puhuu asiaa eikä virallisen lääketieteen paskanjauhantaa.

http://www.sott.net/article/242516-Heart-Surgeon-Speaks-Out-On-What-Really-Causes-Heart-Disease
 
Oma kokonaiskolesteroli oli viimeks 4,7 Hdl ja Ldl arvoja en muista.
Aloitin joulukuun alussa kananmunien syönnin keltuaisineen 6-10kpl/vrk. (omega3 munia)
Nyt tiistaina kävin labrassa ja oottelen millaista tuhoa reilut 1000 kananmunaa on tehnyt.
Olo on loistava. Lisäksi syönyt omega3 kapseleita, lohta, pähkinöitä ja oliiviöljyä.
Punaista lihaa menee n.1kg viikossa.
Mullakin on aina loistava olo kun juon itseni humalaan. Ei se silti varmaan kovin terveellistä ole.
 
Olen siltä väliltä. En oo aikoihin dieetannu. Viimeks lähti ihan vasemmalla kädellä 8 kg bulkkaamisen jälkeen... en edes pahemmin lenkkeilly silloin, vaan kiinnitin vaan huomiota ruokailuihin HIEMAN. Eli osaan kyllä pudottaa painoa, ja kun tällä hetkellä on ollu tuo lenkkeilykin ohjelmassa, niin homma toimii varmasti vielä sujuvammin.

Ja mitä tulee suvun sydäntauteihin yms., niin joillain on ongelmia ollut kolesterolin ja sokeritaudin kanssa, mutta ko. henkilöt ovat olleet läskejä elämäntapojensa takia. On vaikea määritellä, että onko suvussa kulkemassa välttämättä mitään ongelmaa, jos useampi suvun mies vetää jatkuvasti roskaruokaa jo nuorena kloppina ja sitten alkaa keski-ikäisenä saamaan diagnoosia toisen perään.

Jees, voi tosiaan olla että arvot paranee ihan sillä pikku kiristelyllä. Tsemppiä! :)

Voitko paletaani hieman aukaista sanaista arkkuasi siitä, että mitä se terveellinen ruoka mielestäsi on? Etenkin kiinnostaisi juuri verisuonten ja kolesterolin osalta. Mistä lähteistä suosittelet ottamaan rasvoja, proteiinia, hiilareita jne. ja mitä taas pitäisi pyrkiä välttämään.

Meitsi on vähän sitä koulukuntaa että tuollaiset asiat pitää tulkita jokaisen henkilökohtaisessa kontekstissa. Kaikille terveellinen ruoka on mielestäni monipuolinen ja sisältää helevetisti rehua. Siitä eteenpäin pitää sitten miettiä, mitkä on tavoitteet, veriarvot jne. Sitä ei oikein voi kieltää, etteikö vegaaniruokavalio olisi sydänterveyden kannalta ehkä se paras. Tämä ei tietenkään tarkoita, että se olisi ainoa vaihtoehto. Monipuolisella ja järkevällä sekaruokavaliolla yhdistettynä säännölliseen liikuntaan ja muutenkin terveellisiin elämäntapoihin, voidaan todennäköisesti päästä yhtä hyviin tuloksiin.

Itse uskon tällä hetkellä että ainoastaan liiallista välttelyä kannattaa välttää :) Esimerkiksi kerran viikossa voi huoletta vetää vaikka pizzaa, kunhan muina päivinä syö fiksusti. Jos painottaa joka aterialla runsasta kasvisten saantia, sieltä jää automaattisesti pois huonompia vaihtoehtoja.

Ihan pirun laaja kysymys niin menee vähän tällaiseksi ympäripyöreäksi höpöttelyksi...

Minkä takia esim. jenkeissä ihmisiä kuolee sydän- ja verisuonitauteihin ennätysmääriä vaikka syövätkin statiineita eikä kolesteroliarvot ole heillä korkeita?

Jenkeillä on ihan helvetin korkeat kolesteroliarvot.

En jaksa täällä enempää jauhaa koska ihmiset löytää tiedot netistä jos haluaa. Alla on sydänkirurgin mietteitä asiasta, varmasti pätevämpi kun kukaan pakkiksella. Tuokin vissiin menettänyt lisenssinsä koska puhuu asiaa eikä virallisen lääketieteen paskanjauhantaa.

Niin vai olisiko kyseessä hörhö, joka on menettänyt lupansa hoitovirheiden ja rahasotkujen vuoksi? Kyseessä voi toki olla myös salaliitto, jos sellaisiin haluaa uskoa.

Tuo mainitsemani Daniel Steinberg ei pelkästään ole pätevämpi kuin kukaan pakkiksella, hän on näissä asioissa luultavasti pätevämpi kuin kukaan maailmassa. Luottaisin häneen enemmän kuin itterwebin "asiantuntijoihin" tai tuomittuihin rikollisiin.
 
Tuli jokunen kk sitten televisiosta dokumentti jäämies Ötzistä. Tässä pari lainausta wikipediasta:

"Ötzi on kalkoliittiselta kaudelta noin 3300-luvulta eaa. peräisin oleva jäätynyt ja muumioitunut ihmisruumis, joka löytyi vuonna 1991 Tirolista. Nykyisen nimensä se sai Ötztalin vuoriston mukaan. Muumiolöytö on yksi 1990-luvun tärkeimmistä arkeologisista sensaatioista. Ruumiille tehdyt tutkimukset ovat antaneet tieteelle paljon uutta ja ainutlaatuista tietoa Euroopan muinaisasukkaista.

Ötzin ruuansulatuselimistöstä on löydetty jäänteet kahdesta ateriasta, joista viimeinen oli syöty vajaa tunti ennen kuolemaa. Toiseen kuului gemssin, toiseen saksanhirven lihaa, ja molempien kanssa oli syöty myös viljaa, juureksia ja hedelmiä. Ötzin syömä vilja oli käsiteltyä yksijyvävehnää, hyvin todennäköisesti leipää. Ötzin vatsasta löytyi myös oratuomen siemeniä. Ötziltä on löydetty kolme sappikiveä, mikä viittaa siihen, että hänen ruokavaliossaan oli paljon eläinrasvoja. Ötzin valtimoissa oli rasvakerrostumia. Hän sairasti ateroskleroosia eli valtimoiden rasvoittumistautia."

Repeilin vaan himassa että Ötzilläkin on varmaan ollut ihan peruspakkislaisen kolearvot vaikka vois luulla että olis jotenki enemmän paleo toi Ötzi ollut. Varmaan suht puhdasta safkaa kuitenkin kun äijä eli 5 300 vuotta sitten. Jotenkin laittaa asiaa perspektiiviin.

Ötzillä oli myös 57 tatuointia, joten siinäkin aika samoissa nykypakkislaisen kanssa.
 
Yleensä keskustelussa tuodaan esille vain hiilihydraattien ja rasvan vaikutus kolesteroliarvoihin, mutta millainen vaikutus (eläin)proteiinilla on?
 
Onko perheessä / suvussa perinnöllistä kolesterolisairautta?

Edit: Näköjään tuohon sukurasitteen mahdollisuuteen olikin jo viitattu. Sitä olisin tosiaan ensin tarjonnut. Itse oon siinä käsityksessä että hyviä rasvoja, öljyjä jne pitäs just lisätä ruokavalioon eikä karsia niitä (kuten mielestäni aika voimakkaasti teette) jos kolesterolin kanssa on ongelmia. Eli vähärasvainen ruokavalio jossa painottuu tyydyttyneet rasvat (maito- ja lihavalmisteiden) on just pahasta.
 
Onko perheessä / suvussa perinnöllistä kolesterolisairautta?

Edit: Näköjään tuohon sukurasitteen mahdollisuuteen olikin jo viitattu. Sitä olisin tosiaan ensin tarjonnut. Itse oon siinä käsityksessä että hyviä rasvoja, öljyjä jne pitäs just lisätä ruokavalioon eikä karsia niitä (kuten mielestäni aika voimakkaasti teette) jos kolesterolin kanssa on ongelmia. Eli vähärasvainen ruokavalio jossa painottuu tyydyttyneet rasvat (maito- ja lihavalmisteiden) on just pahasta.

Onko ne pois huuhdellut jauhelihan rasvat jotain muuta kuin tyydyttyneitä rasvoja? Oliiviöljyn hillitty käyttö on ollut mukana jo pitkään meidän taloudessa. Täysjyväleivän päälle aion hankkia nyt sitten Benecolia jatkoa ajatellen.

On tosiaan vaikea sanoa, että onko kyseessä suvussa kiertävä ongelma, jos suvussa on ollut näitä "lihavien ihmisten sairauksia", mutta kaikki nämä henkilöt ovat olleet liikunnan välttelijöitä ja/tai epäsäännöllisin väliajoin syöviä ja/tai ahmatteja. Silloinhan ko. henkilöt ovat kyllä omalla toiminnallaan kerjänneet erilaisia ongelmia terveydelleen.
 
Yleensä keskustelussa tuodaan esille vain hiilihydraattien ja rasvan vaikutus kolesteroliarvoihin, mutta millainen vaikutus (eläin)proteiinilla on?

Millainen vaikutus sillä voisi olla? Roheiini on roheiinia ja kolesteroli lipideihin kuuluva kaveri. Onko näiden välillä jonkin väitteen mukaan yhteys?

Maksa tuottaa kolesterolia, sai sitä ruokavaliossa eli ei.
 
Onko ne pois huuhdellut jauhelihan rasvat jotain muuta kuin tyydyttyneitä rasvoja? Oliiviöljyn hillitty käyttö on ollut mukana jo pitkään meidän taloudessa.
No sitäpä juuri. Ja nimen omaa tarkoitin sitä että yleensä ainakin puntti-ihmiset ja tekin ilmeisesti syötte kuitenkin paljon liha- ja maitotuotteita, mutta sitten teidän oliiviöljyn käyttö on "hillittyä" vaikka siis rasvat huuhdottekin jauhelihasta. Eli itse lisäisin ainakin sitä oliiviöljyä kunnnolla siihen ruokaan ja naispuoleisena pitäisin huolen rasvansaannista muutenkin, kun näitä hormooniongelmia on alkanut näkyä siellä sun täällä paljon liikkuvilla kun siihen vielä lisätään tyypillisesti rasvan välttely.
 
Kävin juuri työterveyden labroissa, kun pyysivät käymään uudestaan parin vuoden kuluttua viime mittauksista. Tilanne oli tämä:

15.06.2011
Paino = 116 kg
Vyötärönympärys = 122 cm
fP-Gluk = 6,3
fP-Kol = 3,8
fP-Kol-HDL = 0,64
fP-Trigly = 2,8

23.01.2013
Paino = 98 kg
Vyötärönympärys = 96 cm
fP-Gluk = 5,5
fP-Kol = 3,0
fP-Kol-HDL = 0,84
fP-Trigly = 1,0

Mitäs mieltä arvoista? Kokonaiskolesteroli oli pudonnut, mutta työterveyshoitaja oli sitä mieltä että HDL olisi vielä liian alhaalla ja sitä pitäisi nostaa. Kol/HDL suhde on nyt 3,6, ja hoitaja sanoi että suositus olisi alle nelosen. Triglyseriditkin olivat pudonneet melkoisesti.

Onko toi HDL:n vähyys kovin kriittistä, kun kokonaiskolesteroli kuitenkin on noin alhaalla?

Voisiko joku ottaa kantaa kol/HDL-suhteesta ja HDL:n mataluudesta? Pitäisikö tehdä jotain sen eteen, vai vaikuttaako asiat olevan ihan ok?
 
Voisiko joku ottaa kantaa kol/HDL-suhteesta ja HDL:n mataluudesta? Pitäisikö tehdä jotain sen eteen, vai vaikuttaako asiat olevan ihan ok?

Kovin hyvät arvot. HDL nousee liikunnalla, ruokavaliolla ei kai ole niin suurta merkitystä kuin mitä LDL:n kohdalla ja sehän sinulla nuista laskien on hyvä (1,71 mmol/l). Millä tavoin olet nuo triglyt saanut noin komeesti alas? Ihan vaan painoa pudottamalla?
 
Kovin hyvät arvot. HDL nousee liikunnalla, ruokavaliolla ei kai ole niin suurta merkitystä kuin mitä LDL:n kohdalla ja sehän sinulla nuista laskien on hyvä (1,71 mmol/l). Millä tavoin olet nuo triglyt saanut noin komeesti alas? Ihan vaan painoa pudottamalla?

Ihan vaan ruokavalion järkeistämisellä ja liikunnan lisäämisellä. Ennen ensimmäistä mittausta oli edelliset muutama vuotta menneet syöden roskaruokaa ja ilman yhtään liikuntaa. Sen jälkeen vähensin radikaalisti roskaruoan syömistä, rupesin tekemään itse monipuolisempaa ruokaa ja rupesin liikkumaan aktiivisesti. Paino on pudonnut nyt pahimmasta 130 kilosta noin 95 kiloon.
 
Jotenkin arvasin jo etukäteen miten erttulin ja Paletaanin sanailu tulee menemään ;). Jostain tänne aina pompsahtaa muutaman kuukauden välein uusi kolesterolidenialisti kokeilemaan tietämystään. Muutama viestin vaihto Paletaanin kanssa ja häntä koipien välissä taka vasemmalle ;). Nimimerkillä "itsekin yrittänyt". Luojalle kiitos että kolesterolista on alkanut ilmestyä faktoihin perustuvia blogi -kirjoituksia yms. Antti Heikkilä ja muut karismaattiset huijarit eivät pääse enää tuhoamaan ihmisten terveyttä aivan yhtä vapaasti.
 
Miksi kaikesta pitää tehdä niin vaikeaa, yksinkertaisesti terve ihminen pystyy kohtuudella ja hyvvillä mielin syödä myös näitä toisten mielestä pahoja rasvoja , siis eläinperäinen rasva sekä voi että maitotuotteita. Mutta pääpaino pitäisi olla näissä neitsyt kookosöljy,avocadot,kanamunat,oliivit,rasvainen kala ym. Pähkinöitä maltilla kun sisältävät monityydyttymättömiä(omega 6) rasvoja sekä huolehtia että saan riittävästi EPA- ja DHA-muotoisia omega-3:a.

Pitää vaan muistaa vältellä kaikkea prossessoituja rasvoja/maitotuotteita, transrasvoja,Niin transrasvat kuin teolliset kasviöljytkin edistävät kehon tulehdustilaa, esimerkiksi omega-6-pitoisuuden kautta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom