Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
nostetaas tämmönen hyvä threadi taas ylös...
kiipeily kunniaan, heheee
melkein arvasin, että hunter se sieltä ekana älähtää...
kiipeily on hyvin voimakkaasti erilaisia voiman alueita hyväksikäyttävä laji (perus-, maksimi-, kesto-, nopeus-, staattinen & dynaaminen voima yhdistelmineen, voimakestävyys...), joten sellaisena sopii kyllä varsin hyvin erityisenä lisänä voimailufoorumiin. varsin hyvin saattas olla sullekin hyötyä. ei välttämättä kiipeilystä sinänsä, mutta sovelletuista voimanhankintatavoista.
nähtävästi et lajia juuri tunne kritiikistä huolimatta. aerobisia osia kiipeilyssä ei juuri ole, ellei sitten oteta mukaan vuorikiipeilyä, joka taas on aikalailla oma lajinsa.
melkein arvasin, että hunter se sieltä ekana älähtää...
.
avaudu vaan
ns. seikkailukoulutuksella on hyvin vähän tekemistä varsinaisen kiipeilyn kanssa muuten kuin ulkoisesti kohtuullisesti muistuttaen. elämysten hakeminen "erikoisemmista" lajeista ei sinänsä kulje käsi kädessä varsinaisen lajin kanssa.
kunnosta: aerobinen kunto on varsin eri asia kuin anaerobinen kunto ja voima jne. eri ominaisuuksia ei kannata sotkea keskenään, jos puhutaan niiden kehittämisestä tai yleensäkin.
kallio- eli sporttikiipeily (reittipituudet 15-40m) on hyvin vahvasti anaerobinen happohelvettilaji ja ns. boulderointi (reittipituudet 3-8m) on erittäin raskas maksimi- ja perusvoimalaji. aerobinen kunto on korkeintaan osa peruskuntoa, jos puhutaan kiipeilyharjoittelusta. sinänsä suorituksissa sillä on hyvin pieni merkitys. laji siis lukeutuu energiantuotto-ominaisuuksiltaan hieman ala-lajista riippuen voima- tai voimakestävyyslajeihin. tämä siis lukuunottamatta lajin äärimmäisen monipuolisia ja -mutkaisia motorisia vaatimuksia.
lähinnä soveltamisella tarkoitin noita voimanhankinnan muotoja ja tapoja, en sitä, että lisäisit kiipeilyä treeneihisi. varsinkin grippitreeneihin on monet saaneet hyvinkin paljon apua soveltamalla kiipeilyssä käytettyjä harjoitusmalleja punttihommiin.
hermostopuolen rekrytointihommat on kiipeilyssä erittäin tärkeitä juttuja, koska suurin osa oteharjoittelusta on staattista. tällöin tulee lukuun myös harjoittelun jaksotus. siitäkin on paljon hyötyä voimailulajeille, esim. voimamiehille. heille on hyvinkin paljon sovellusmahdollisuuksia, sillä iso osa treeneistä ja lajeista on voimakestävyyteen ja hermostoaktivaatioon perustuvia.
leuanveto- yms. treenit ovat myöskin saaneet paljon erilaisia esimerkkejä kiipeilyn oheistreeneistä. suurin osa mm. yhden käden leukojen harjoitteista on peräisin kiipeilymaailmasta. mainitsen uudelleen, että kaikista urheilijoista kiipeilijöillä on korkeimmat lihasaktiivisuudet kyynärvarsissa ja selässä. tätä ei oikein voi ohittaa, jos on kiinnostunut tehokkaasta voimaharjoittelusta.
jne jne... semmosta soveltamista tarkotin.
kävin metäs eilen ettimäs siirtolohkareita mutta huonolla menestyksellä, harmittaa niin pirusti kun ei edes yhtä ainutta isompaa kivee oo...no mökillähän noita on mutta sinne pääsee liian harvoin tässähän täytyy pian hommata joku helevetin iso maansiirtokones jolla hakea takapihalle ep:n isoin kivi :D
itellä on tää kiipeily homma vielä vähän alkuvaihees mutta mm. leuanvetoon on tullut kehitystä, forkkuihin poweria jne.kiitos kiipeilyn, mahtava laji, hyvä thread!
jeke: vaasa!!!!!!!!!!!!
... missäspäin ep:tä asut?
hunter... oon ite ope ya + lukiossa ja erityisnuorisotyökään ei oo outoa aika pitkä pinna on juu, mut katkee sekin joskus... ja silloon präiskyy pirusti :D
en oo tosta mitään artikkelia kirjotellut, mutta mm. täällä on muutamassa threadissa tullut esitettyä niitä sovelluksia. grippitreeneistä viimeksi.
jeke: vaasa!!!!!!!!!!!!
... missäspäin ep:tä asut?
vaasa sitten tietysti se suomen eräs parhaista paikoista.