Keskustelua rypsiöljystä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja 000%
  • Aloitettu Aloitettu
Jos lähdetään vähän aiheen vierestä menemään niin ton tyydyttynyt-tyydyttymätön-jaon perusteella ei kyllä voi sanoa yhtään mitään rasvan terveellisyydestä. Kolesterolista sen verran että katsokaa vaikka mitä esim. Antti Heikkilä toteaa kolesterolin merkityksestä sydänkuolleisuuteen:

http://www.youtube.com/watch?v=PNcBvuqmU3s

Toi kolesteroli asiakin kertoo vaan enemmän siitä ettei siitä ravinnosta todellakaan tiedetä yhtään mitään. Oikeastaan melkeen tekisi mieleni väittää että mitä viralliset suositukset kehottavat syömään niin älä ainakaan syö sitä :).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Toi kolesteroli asiakin kertoo vaan enemmän siitä ettei siitä ravinnosta todellakaan tiedetä yhtään mitään. Oikeastaan melkeen tekisi mieleni väittää että mitä viralliset suositukset kehottavat syömään niin älä ainakaan syö sitä :).

Ai koska kaikki maailman lääkärit, ravitsemusterapeutit yms alan tutkijat ovat The Suuressa Salaliitossa yhdessä lääketeollisuuden kanssa? Tämän mystisen voiman ainoa tehtävä on pitää ihmiset sairaana jotta lääkkeiden myynti ei pääse laskemaan. Ainiin ja heidän tehtävänään on myös pitää koko maailman maa- ja viljelytalous pystyssä valehtelemalla viljatuotteiden terveellisyydestä.

Huh, onneksi meillä on Antti Heikkilän kaltaisia valaistuneita ritareita jotka urheasti taistelevat tuota konetta vastaan. Varsinkin kun hän tekee kaiken hyvää hyvyyttään eikä yritä ollenkaan esim. edistää omien kirjojensa myyntiä tms. Halleluja! Kumartakaa Suurta (ortopedi) Heikkilää! :worship:
 
Mistä te ootte oikee tämmösiä käsityksiä saanu? Monityydyttymättömät rasvat on niitä HYVIÄ rasvoja, joita on enempi rypsiöljyssä. Samaten omega3 ja omega6 suhde on parempi rypsiöljyssä. Rypsiöljyssä on enemmän vitamiineja. Lukekaa vaikka finelin sivuilta. Trollaatteko vaa huviksenne?
Jos nyt vaikka luet tämän ketjun läpi ihan aluksi? Pitäisi kyllä löytyä vastauksia noihin kysymyksiin.

Monityydyttymättömät rasvat eivät ole mitenkään sen parempia rasvoja kuin kertatyydyttymättömät tai tyydyttyneet. Terveellisen ruokavalion pitää sisältää noita kaikkia. Monityydyttymätön on noista siinä mielessä hankalin, että sen liikasaannista on haittoja ja sitä on kasviöljyjä käyttämällä aika helppokin saada liikaa.
 
Ai koska kaikki maailman lääkärit, ravitsemusterapeutit yms alan tutkijat ovat The Suuressa Salaliitossa yhdessä lääketeollisuuden kanssa?
Itse en mihinkään varsinaiseen salaliittoteoriaan usko. Mutta kaikki maailman lääkärit, ravitsemusterapeutit ja alan tutkijat eivät todellakaan ole samaa mieltä näistä ravintoasioista kuin viralliset suositukset. Itse asiassa löytyy varsin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että viralliset suositukset ovat aika pahasti pielessä rasvojen (ja hiilihydraattien) suhteen. Kannattaa ihan rohkeasti kyseenalaistaa nuo viralliset totuudet ja tutustua itse asiaan, ainakin ennen kuin alkaa mitään varmoja mielipiteitä esittämään. Tältäkin palstalta löytyy aika paljon tietoa asiasta.
 
Veikkaisin, että nuo asiat on kyllä Paletaanilla tiedossa :). Ehkä kritiikki kohdistui enemmän Heikkilään. Nyt en aivan varma asiasta kyllä ole, että vähän mutuilun puolelle menee, mutta Heikkilällä taitaa olla vähän liian fanaattinen tuo vhh-linja. Siis, että faktat tuppaavat unohtumaan. Ainakin eräs 'Anssi.M' on sanonut, että vhh-kriitikoille Heikkilä on hyvä kohde, kun kaverilla ei ole kaikki faktat hallussaan. Ja Anssikin on aikamoinen vhhn kannattaja.
 
Itse asiassa löytyy varsin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että viralliset suositukset ovat aika pahasti pielessä rasvojen (ja hiilihydraattien) suhteen.

Ja sitten kunnollisia lähteitä kehiin jos kerran vahvaa tutkimusnäyttöä löytyy! (Tiedän kyllä että kaikki tutkimukset eivät ole samassa linjassa, mutta että vahvaa tutkimusnäyttöä...).
 
Itse en mihinkään varsinaiseen salaliittoteoriaan usko.

Hyvä, koska sellaista ei ole. Monesti kuitenkin tuntuu että kaikenlaiset luomu/vhh/nutrix/vastaavat-intoilijat hyökkäävät varsin aggressiivisesti noita yleisiä ravitsemussuosituksia vastaan. Mun sarkastinen postaus olikin tarkoitettu juuri vastineeksi Punttiselle joka oli jo sanomassa että "mitä viralliset suositukset kehottavat syömään niin älä ainakaan syö sitä".

Mutta kaikki maailman lääkärit, ravitsemusterapeutit ja alan tutkijat eivät todellakaan ole samaa mieltä näistä ravintoasioista kuin viralliset suositukset.

Eivät niin mutta pitää myös muistaa että virallisten suositusten takana on tuhansien tutkijoiden vuosikausia kestäneet tutkimukset. Suositukset on myös suunnattu HYVIN SUURELLE yleisölle, jotka eivät välttämättä paljoa panosta esim. tavoitteelliseen liikuntaan. Vallitsevat suositukset muuttuvat hitaasti koska muutoksiin vaaditaan LAADUKKAITA pitkäaikaistutkimuksia hyvin monelta eri kantilta.

Itse asiassa löytyy varsin vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että viralliset suositukset ovat aika pahasti pielessä rasvojen (ja hiilihydraattien) suhteen.

Tuosta olen osittain samaa mieltä mutta olen myös havaitisevinani tässä asiassa ilmapiirin muuttumista. Iso laiva kääntyy hitaasti mutta varmasti. Urheilua aktiivisesti harrastavat ihmiset ovat aina olleet ravitsemuksessa edelläkävijöitä ja siksi täällä pakkiksellakin usein unohtuu että valtaosalle väestöstä riittää yksinkertaiset lautasmallit ja ruokapyramidit. Niissä voi toki olla puutteita mutta kyllä ne sieltä korjaantuvat. Missään tapauksessa nykyiset suositukset eivät ole totaalisen päin helvettiä, kuten monet paatokselliset saarnaajat antavat ymmärtää.

Kannattaa ihan rohkeasti kyseenalaistaa nuo viralliset totuudet ja tutustua itse asiaan, ainakin ennen kuin alkaa mitään varmoja mielipiteitä esittämään. Tältäkin palstalta löytyy aika paljon tietoa asiasta.

For the record, en minä ihan puskista noita mielipiteitäni ole vetänyt. Aika paljon on tullut perehdyttyä ravitsemukseen niin kirjojen, netin kuin tämänkin palstan kautta. Kuitenkin siinä kyseenalaistamisessakin pitää ottaa huomioon se kuuluisa Big Picture, eikä vain takertua niihin seikkoihin jotka puoltavat omaa näkemystä. Tämä tahtoo monilta ravitsemusintoilijoilta unohtua hyvin helposti.

Itse olen työkseni sydäntutkija ja odottelen innolla, että koskas se suuri lääkefirmojen ja kumppaneiden salaliitto ottaa muhun yhteyttä. Lisämasseille ois käyttöä, daddy needs a new TV :D

Veikkaisin, että nuo asiat on kyllä Paletaanilla tiedossa :)

Tänks, män :D

Edit: Nyt jäi kyllä selkeä pointti uupumaan tästä sepostuksesta. Eli siis tuo fanaattinen paasaaminen ja yleisten suositusten totaalinen lyttääminen ei ole perusteltua. Itsekin olen huomannut vhh-ruokavalion edut ja sitä pyrinkin jollakin tasolla noudattamaan. Varsinkin dieetti tulee hoidettua jonkinasteisella ketoosilla. Olen kuitenkin sitä mieltä että oikein noudatettuna nuo nykyiset suositukset palvelevat varsin hyvin ns. "tavallista tallaajaa".
 
Se oma kommenttini liittyen tuohon salaliittoon nyt oli tarkoitettu lähinnä läpäksi.

Mutta toisaalta... esim. Michael Pollan toteaa kirjassaan 'oikean ruuan puolesta' että tuota kirjaa kirjoittaessaan yhdysvalloissa fritolay-sipsit (tai vastaavaa) ovat saamassa pussin kylkeen joitakin terveysväittämiä. Eli asiaa on tutkittu ja tosiaan myös sipseissä on jotain terveellistä. Jatkossa jenkeissä siis lukee sipsipussissakin että "sisältää C-vitamiinia", no kyllähän se sitä sisältää, ei sitä voi kieltääkkään :). Aalati muuttuvat ravitsemussuositukset kertovat siitä ettei siitä ruokavaliosta oikeasti mitään tiedetä... esim. muutamia vuosia sittenhän ei saanut näkyvää rasvaa olla ollenkaan ruokavaliossa. Kokoajan tulee joku uusi juttu millä se terveys pysyy hanskassa :).

Mutta olen kyllä tosissaan sitä mieltä että viralliset suositukset ovat kaikkea muuta kuin optimaalista ravintoa... Tottakai sillä toimeen tulee niin kuin monella muullakin ruokavaliolla :). Mutta esimerkiksi ei varmaan ole ihme että kakkostyypin diabetes on räjähdysmäisessä kasvussa kun hiilareita puputetaan joka aterialla. Kuten Heikkilä sen tuossa videollaan kiteyttää "sokerihan aiheuttaa sokeritaudin, niin yksinkertaista se on". Mm. viljathan aiheuttavat riippuvuutta, joka saa syömään vaan enemmän ja enemmän... hmm... kuulostaapa terveelliseltä :).
 
Se oma kommenttini liittyen tuohon salaliittoon nyt oli tarkoitettu lähinnä läpäksi.

Niin vähän ajattelinkin mutta piti varmistaa :)

Aalati muuttuvat ravitsemussuositukset kertovat siitä ettei siitä ruokavaliosta oikeasti mitään tiedetä... esim. muutamia vuosia sittenhän ei saanut näkyvää rasvaa olla ollenkaan ruokavaliossa. Kokoajan tulee joku uusi juttu millä se terveys pysyy hanskassa :)

Väärin. Ravitsemussuositukset eivät muutu "alati" ja vaikka muuttuisivatkin, ei se tarkoita sitä että ravitsemuksesta "ei tiedetä mitään". Se kertoo siitä että tutkimusta tehdään jatkuvasti ja tiedot tarkentuvat. Ravitsemuksesta tiedetään hyvinkin paljon.

Tuollaiset sipsien C-vitamiinit edustavat juuri sitä nykyaikaisten mittalaitteiden tuomaa negatiivista kehitystä. Niiden avulla saadaan mitattua kaikesta ihan kaikkea vaikka sitä olisikin parin molekyylin verran. On täysin eri asia, onko noita aineita sellaisia määriä että niillä on mitään vaikutusta (niin hyvässä kuin pahassakin). Taatusti tuollaisen merkinnän myötä monet innostuvat vetämään sipsejä kuin viimeistä päivää vedoten siihen että ku niistä saa C-vitskua. Tätä ei pidä missään nimessä sekoittaa siihen että oikeaakin tutkimusta tehdään.

Mutta olen kyllä tosissaan sitä mieltä että viralliset suositukset ovat kaikkea muuta kuin optimaalista ravintoa... Tottakai sillä toimeen tulee niin kuin monella muullakin ruokavaliolla :)

Onko esim. tämä nyt muka täysin perseestä ja miksi?:
1.Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai keitetyillä
2.Neljännes perunalla, tummalla pastalla tai riisillä
3.Viimeinen neljännes vähärasvaisella ja -suolaisella lihalla, kanalla, kalalla tai palkokasveilla.

Lisänä pala vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi.
(Lähde)

Minkälainen olisi sinun lautasmallisi Pentti 50vee rekkakuskille, joka vetää röökiä, perseet joka viikonloppu ja syö hätäisesti n. 1-3krt päivässä?

Mutta esimerkiksi ei varmaan ole ihme että kakkostyypin diabetes on räjähdysmäisessä kasvussa kun hiilareita puputetaan joka aterialla. Kuten Heikkilä sen tuossa videollaan kiteyttää "sokerihan aiheuttaa sokeritaudin, niin yksinkertaista se on". Mm. viljathan aiheuttavat riippuvuutta, joka saa syömään vaan enemmän ja enemmän... hmm... kuulostaapa terveelliseltä :).

Luuletko tosiaan että DM2:n yleistyminen väestötasolla on pelkästään liiallisen hiilarinsaannin syytä? Voisikohan siinä olla taustalla myös röökinpoltto, liikkumattomuus, alkoholi, sekä ylimääräinen sokeri, transrasvat ja prosessoidut hiilarit joita yleisissä suosituksissakin kehoitetaan välttämään? Puhumattakaan siitä että vanhoja kunnon KALOREITA vedetään reilusti liikaa. Taustalla on myös lukemattomia muita riskitekijöitä, joihin ei kyllä kuulu peruna ja tummat viljatuotteet (toki kohtuudella nautittuna kuten yleisesti suositellaan).

Heikkilän Antilla on ihan hyviä ajatuksia mutta ei häntä voida pitää minään ravitsemustieteen ylijumalana. Tällainen ilmiö tapahtuu kuitenkin AINA kun joku vähänkin uskottavalta vaikuttava ihminen nousee julkisuuteen vastustamaan yleisiä käytäntöjä. Hänelle löytyy AINA kannatusta. Aikoinaan 70-luvulla oli puhetta turvavyöpakosta ja ihmiset noudattivat sitä nuristen koska niin määrättiin. Sitten jostain tuli eräs professori joka kertoi julkisuudessa tarinan siitä kuinka joku auto oli suistunut tieltä ja laskeutunut katolleen matalaan jokeen. Kuskilla oli ollut turvavyö ja hän sen seurauksena hukkui. Seuraus? Sadat tuhannet suomalaisäijät heittivät turvavyönsä helvettiin koska "vittu senhän kans hukkuu!" :D Toisin sanoen, ihmiset aina kannattavat niitä ihmisiä jotka tukevat heidän näkemyksiään vaikka sille ei isossa mittakaavassa olisikaan riittäviä perusteita.
 
^oikein hyvä kirjoitus paletaanilta.
Nyt vaan kaikki vhh-intoilijat ja ravitsemussuositusten vastustajat esittämään oma "lautasmalli" joka toimii päiväkodeissa, kouluissa, armeijassa ja vaikka hoitokodeissa eli yleispätevä ja helppo sekä tietysti terveellinen malli.
 
Tietenkään ei minulla ole ratkaisua siihen mitä "kansalle" pitäisi tarjota. Tottakai kun otetaan kaikki vaikuttavat asiat, kuten esimerkiksi kustannukset, huomioon niin virallinen linja alkaa vaikuttaakin jo hemmetin hyvältä. Toki virallisessa linjassa on paljon hyvääkin, mutta se ei ole sitä optimaalista ravintoa. Lähinnä kritisoin sitä että jotain maitoa ja ruisleipää väitetään täysin korvaamattomaksi ja huipputerveelliseksi ruuaksi, vaikka mm. viljoissa on todella paljon huonojakin puolia. Sekin on täysin älytöntä että tehdään jotain yleistyksiä jostain pahoista rasvoista, kolesteroleista ja muista, joilla ei ole siis mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
 
Tietenkään ei minulla ole ratkaisua siihen mitä "kansalle" pitäisi tarjota. Tottakai kun otetaan kaikki vaikuttavat asiat, kuten esimerkiksi kustannukset, huomioon niin virallinen linja alkaa vaikuttaakin jo hemmetin hyvältä. Toki virallisessa linjassa on paljon hyvääkin, mutta se ei ole sitä optimaalista ravintoa. Lähinnä kritisoin sitä että jotain maitoa ja ruisleipää väitetään täysin korvaamattomaksi ja huipputerveelliseksi ruuaksi, vaikka mm. viljoissa on todella paljon huonojakin puolia. Sekin on täysin älytöntä että tehdään jotain yleistyksiä jostain pahoista rasvoista, kolesteroleista ja muista, joilla ei ole siis mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Minkälaisia huonoja puolia viljoissa mielestäsi on? Ja millaista on optimaalinen ravinto?

Huonoista rasvoista ja kolesterolista on tutkimustietoa todella paljon. Mistä ne kaikki tutkimustulokset tulevat, jos asioilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa? Laadukas tutkimustieto kun on koeteltua tietoa todellisuudesta.
 
^oikein hyvä kirjoitus paletaanilta.
Nyt vaan kaikki vhh-intoilijat ja ravitsemussuositusten vastustajat esittämään oma "lautasmalli" joka toimii päiväkodeissa, kouluissa, armeijassa ja vaikka hoitokodeissa eli yleispätevä ja helppo sekä tietysti terveellinen malli.
Voitko rajata vähän tehtävänantoa? Pitäisikö tuon olla pelkästään terveysnäkökulmiin perustuva, vai pitääkö ottaa huomioon myös suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden etu, laitosruokailun kustannukset, jne.? Vastaus riippuu tuosta perustavanlaatuisesta kysymyksestä aika paljon.
 
Mistä te ootte oikee tämmösiä käsityksiä saanu? Monityydyttymättömät rasvat on niitä HYVIÄ rasvoja, joita on enempi rypsiöljyssä. Samaten omega3 ja omega6 suhde on parempi rypsiöljyssä. Rypsiöljyssä on enemmän vitamiineja. Lukekaa vaikka finelin sivuilta. Trollaatteko vaa huviksenne?
Omasta mielestä oliiviöljy on paremman makusta, mutta silti rypsiöljyä käytän.

Monityydyttymättömät rasvat ovat hyviä ja terveellisiä, mutta monityydyttymättömät rasvat myös hapettuvat helposti, kun ne poistetaan kasvista ja hapettuneena ne eivät enää ole terveellisiä. Monityydyttymättömät rasvat tulisi saada suoraan esim. pähkinöistä eikä erikseen puristettuna.
 
Mun mielestä viralliset ravitsemussuositukset on hyvä kompromissi ja muistakaa nyt, että niitä myös tarkastellaan ja tutkitaan kokoajan. Tällä hetkellä ollaan ilmeisesti tulossa siihen johotopäätökseen, että ravitsemussuosituksissa nostettaisiin ensin proteiinin osuutta tutkimusten näyttäessä siltä, että munuaisongelmia ei pahemmin ilmene esim. 5E% korotuksella. Myöhemmin ilmeisesti sitten lisääntyy rasvan osuus, mutta tämä ei ole vielä edes ihan ajankohtaista. Eli kuten paletaani sanoi, tietoa on mutta sitä myös tulee alati lisää.

Äskeinen on vielä ns. huhupuhetta, joten viralliset suositukset eivät välttämättä edes muutu, aika näyttää.

Eiköhän nuo viralliset suositukset olla muutenkin aika tarkkaan harkittu.. THL:n suosituksiin kuuluu myös liikuntapiirakka ravitsemussuositusten ohella. Moni varmaan joskus koulun aikana kuullut tuosta terkkarin tms toimesta, mutta kuinka moni sitä noudattaa? Kuinka moni läski noudattaa ravitsemussuosituksia? Miten voidaan vetää johtopäätös että ravitsemussuositusten takia jengi sairastelee diabetesta, kun ehkä 1% väestöstä edes noudattaa ohjeita.

Genetiikka on kans sellanen juttu, että sitä ei sotketa lähes koskaan ravitsemusta koskeviin asioihin, kun siihen valitettavasti ei juuri voi vaikuttaa. Tulee kuitenkin muistaa, että jotkut ihmiset ovat taipuvaisia kolesteroliinkin, ei ne DM -taudit ole ainoita pahoja tauteja. Kolesteroliin taipuvan ihmisen tuskin kannattaa hirveästi läträillä rasvalla, etenkin jos ei ole liikkuvaa sorttia. Rasvainen ruokahan voi johtaa vaikka sappikiviin..

Lopuksi vielä; hyöty ja haittapuolia löytyy kaikista ruokavalioista, en tiedä tullaanko koskaan keksimään ns. lopullista totuutta siitä, mitä pitää syödä. Ihmiset ovat yksilöitä. (Ja onko sillä väliäkään kun suositukset on suosituksia eikä niitä noudateta). VHH on varmasti osalle jengistä hyvä, mutta niin on varmasti myös viralliset suositukset. En tiedä oliko tässäkään postauksessa mitään järkeä mutta sanoinpa silti.
 
Tietenkään ei minulla ole ratkaisua siihen mitä "kansalle" pitäisi tarjota.

Ja samaan aikaan kuitenkin olet julistamassa mm. seuraavaa:

Toi kolesteroli asiakin kertoo vaan enemmän siitä ettei siitä ravinnosta todellakaan tiedetä yhtään mitään. Oikeastaan melkeen tekisi mieleni väittää että mitä viralliset suositukset kehottavat syömään niin älä ainakaan syö sitä :).

:rolleyes:

Tottakai kun otetaan kaikki vaikuttavat asiat, kuten esimerkiksi kustannukset, huomioon niin virallinen linja alkaa vaikuttaakin jo hemmetin hyvältä. Toki virallisessa linjassa on paljon hyvääkin, mutta se ei ole sitä optimaalista ravintoa.

Ei ole optimaalista ravintoa kenelle? Penkkitulostaan parantelevalle 18-vee jannulle, 30v kotiäidille vai 50v metsurille? Kyllähän jokaisella yksilöllä on omat erityistarpeensa ravinnon suhteen ja siksi yleiset suositukset ovatkin niin yleisiä. Niitä fiksusti noudattamalla varmasti jokainen pärjää ilman että saa ravinnostaan diabetestä, syöpää, riippuvuutta (!?) tai peräreijän kutinaa. Yksilölliset parannukset voi sitten jokainen miettiä ja testata jos mielenkiintoa riittää.

Lähinnä kritisoin sitä että jotain maitoa ja ruisleipää väitetään täysin korvaamattomaksi ja huipputerveelliseksi ruuaksi, vaikka mm. viljoissa on todella paljon huonojakin puolia. Sekin on täysin älytöntä että tehdään jotain yleistyksiä jostain pahoista rasvoista, kolesteroleista ja muista, joilla ei ole siis mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Maito ja ruisleipä ovat varsin hyvää perusruokaa erittäin kirjavalle joukolle ihmisiä. On myös totta, että rasvojen suhteen on vielä paljon selvittämistä esim. sillä saralla, kuinka ravinnosta saatavat rasvat vaikuttavat veren LDL, VLDL, HDL ja triglyseridi-arvoihin. Mitään pitkäaikaistutkimuksia suurella koeryhmällä ei vielä ole tehty mutta tutkimus on käynnissä jatkuvasti. Voin vakuuttaa, että se tieto sitten tulevaisuudessa integroidaan yleisiin suosituksiin ;)

Voitko rajata vähän tehtävänantoa? Pitäisikö tuon olla pelkästään terveysnäkökulmiin perustuva, vai pitääkö ottaa huomioon myös suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden etu, laitosruokailun kustannukset, jne.? Vastaus riippuu tuosta perustavanlaatuisesta kysymyksestä aika paljon.

Hypinpä hieman Pattitapin varpaille ja kiilaan tähän väliin. Aloittaisitko vaikka vastaamalla tuohon edellisessä postauksessani esittämään kysymykseen, miksi nykyinen lautasmalli on totaalisen perseestä? Tämän jälkeen voit miettiä kuinka monta erilaista lautasmallia oikein tarvitaan jos se kerran on niin voimakkaasti riippuvainen tuosta perustavanlaatuisesta kysymyksestä.

Mutta ihan mielenkiinnosta kuulisin myös, minkälainen se olisi ihan pelkästään terveysnäkökulmasta?

Edit:
En tiedä oliko tässäkään postauksessa mitään järkeä mutta sanoinpa silti.

Olihan tuossa kovastikin järkeä :thumbs:
 
Mikä viljoissa on vikana? Voikun jaksaisikin kirjottaa :). Eli tuosta Heikkilän videosta saa jo hyvän käsityksen viljoista sokerikuorman muodossa. Viljathan aiheuttavat riippuvuutta, eli niitä tulee syötyä aina vaan lisää ja lisää (lihoo ja lihoo).

Toisekseen viljojen on todettu aiheuttavan/pahentavan monia sairauksia... mainitakseni mm. että MS-taudin eteneminen voi pysähtyä gluteenittomalla (=viljojen proteiini) ruokavaliolla.

Kolmannekseen viljojen sisältämien vitamiinien imeytyminen on heikkoa eli mitä tapahtuukaan mikäli viljat korvaavat jotain oikeasti terveellistä ruokavaliosta? Lisäksi viljat "kuluttavat" joitakin mikroravinteita.

Neljännekseen... ei tarvitse varmaan enää jatkaa? :)

Viljat eivät yksinkertaisesti siitä syystä ole hyvää ravintoa, etteivät meidän geenit ole sopeutuneet niitä käyttämään. Kuten varmaan joku arvasikin, olen paleo :). Viljat muodostavat muuten lähes 60% koko maailman ravinnosta, tästä syystä tuota virallista linjaakaan ei tietenkään voida kokonaan rukata uusiksi. Eri asia sitten on se mikä on sitä optimaalista ravintoa, tietenkään sitä ei voida yksilökohtaisesti määritellä. Kuitenkin se sisältää runsaasti TUOREITA kasviksia ja jonkin verran (ei tehotuotettua jossa mm. omega 3-6 ovat persiillään) hyvälaatuista lihaa.

PS. Kolesterolilla tuskin on mitään tekemistä sydäntautien kanssa... kuten Heikkiläkin sen tuossa videossaan kiteyttää (hyvä video kaikin puolin :))
 
OT!

Mistä kumpuaa tämä into ja energia näillä vhh-ruokavalion kannattajilla viljellä tätä "uutta ja mullistavaa" tietouttaan varsin fanaattisesti päivästä toiseen ja ketjusta ketjuun?

Tämä ei siis ei ole kritiikkiä kyseistä ruokavaliota kohtaan, mutta herättää vain suuresti ihmetystä tää kyseisen ruokavalion ainoaksi ja oikeaksi vaihtoehdoksi jatkuva julistaminen.

Mä en oikeasti ole vielä lukenut mistään varteen otettavasta lähteestä, miten nuo viljatuotteet olisivat ruokavaliossa se kaiken pahan alku ja juuri. Mun makuun niitä huonompiakin vaihtoehtoja löytyy nykyisten niiiiiin paljon, että kyllä mä jättäisin ruisleivän ja kaurapuuron pois siitä "pahojen ja huonojen ruoka-aineiden" luettosta yleisellä tasolla. Ja ei, se ei ole perustelu että niitä ilmankin pärjää. Ja tuo " aiheuttavat riippuvuutta" on jo naurettavuutta.

Ja kun rypsiöljy ketjussa ollaan, niin samaa ois sanoa siitäkin. Kyllä mä näkisin, että se rypsiöljykään ei varmasti ole kenenkään ruokavaliossa se, jonka pois jättämällä saavutettaisiin suunnattomian terveysetuja. Tekee monelle peruspulliaiselle vain hyvää saada sitäkin edes jonnin verta se makkaran rasvan lisäksi.


Jos joku nyt luulee tän perusteella, että olisin joku viljafanaatikko, niin nou nou. Olen itse jo vuosia elänyt varsin vähäisillä viljoilla tai hiilareilla ylipäätään, oikeastaan koko tän vuosituhannen alun. Mutta en myöskään ole huomannut sen suurempia negatiivisiä vaikutuksia niistä silloinkaan, kun niitä on tullut älistä enempikin syötyä. Siksipä en osaakaan olla niin fanaattinen tuota vhh-ruokavaliota kannattamaan, vaikka sitäkin monille asiakkaillenikin suosittelen. Tosin saatan suositella monen muun näköisiäkin vaihtoehtoja, eikä niistäkään ole kukaan vielä valittanut tai niitä huonoksi julistanut. Kunhan ne on katsottu muuten kyseisille henkilöille sen hetkiseen elämäntilanteeseen sopiviksi.

Turha ehdottomuus taikka mustavalkoisuus on se, mikä näissä keskusteluissa ns. hyppii silmille. Suuntaan tai toiseen.
 
http://www.luontaisnetti.fi/artikkelit_vahahiilihydelamantapa_05.htm
"Viljan proteiinit puolestaan sisältävät opiaatteja, jotka aiheuttavat riippuvuutta, kuten leivän himoa"

Toi pitänee kyllä paikkansa, lukenut useissa eri lähteissa joista yksi oli joku "virallisen terveysruoan lehti" jota taannoin selailin.

"Mistä kumpuaa tämä into ja energia näillä vhh-ruokavalion kannattajilla viljellä tätä "uutta ja mullistavaa" tietouttaan varsin fanaattisesti päivästä toiseen ja ketjusta ketjuun?"

Paleon kannattajana voin ainakin sanoa että kivikautinen ruokavaliohan ei ole mitään uutta ja mullistavaa, vaan paluu juurille. Tosin paleo ei välttämättä edes ole mikään VHH.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom