Keskustelua rypsiöljystä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja 000%
  • Aloitettu Aloitettu
Juu ja ihmisen rasvakin sattuu olemaan tyydyttynyttä rasvaa. Eihän se siis voi olla epäterveellistä :D.

No mutta siitä olen kyllä samaa mieltä Punttisen kanssa, että tyydyttyneet rasvat eivät ole SE tekijä joka lisää/aiheuttaa SV-tauteja. Niin paljon muuttujia. Hyvä artikkeli aiheeseen liittyen - http://www.menshealth.com/cda/artic...3ddd2eaab85110VgnVCM10000013281eac____&page=1

Mutta sitten taas toisaalta Vitamiinikin oli oikeassa. Sattuu heittokäsi olemaan tänään hyvässä kunnossa niin heitänpä tähän tutkimuksen - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10805507?ordinalpos=3&

Eli hiilarin ja rasvan välttely samalla aterialla on täysin merkityksetöntä. Berardi oli väärässä :). Tosin nykyään hänkin on tainnut jo luopua tosta ideasta.

Eri asia jos kaloreilla ei olisi mitään merkitystä ja insuliini olisi ainoa tekijä kehonkoostumuksen suhteen. Mutta näin ei ole, sorry Taubes :).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
aropupu:
Joo, maailma on täynnä salaliittoja ravintofysiologia on margariinitiedotuksen armoilla. Saahan sitä olla eri mieltä ja kyllä, jos koostaa ruokavalionsa noista mainitsemistasi niin rypsiä ei ole syytäkään käyttää, olennaista vaan on se että käytännössä murto-osa ihmisistä syö riittävästi kalaa jotta suhteet pysyvät siellä missä pitäisi.

Jouni: ALA:n muuntosuhde on ehkä huono (n.10%) mutta kyllä se alkaa olemaan riittävä jo 10 grammankin päiväannoksilla.

mitä hyötyä ajattelet ysikymppinen noilla tutkimustulosten linkittämisellä olevan? aiheesta pitäisi lukea satoja tutkimuksia ennen kuin voit muodostaa siitä jonkinlaisen käsityksen noilla höpinöillä johdat vain itseäsi ja muita harhaan.
 
mitä hyötyä ajattelet ysikymppinen noilla tutkimustulosten linkittämisellä olevan? aiheesta pitäisi lukea satoja tutkimuksia ennen kuin voit muodostaa siitä jonkinlaisen käsityksen noilla höpinöillä johdat vain itseäsi ja muita harhaan.

Luepa tuo eka linkittämäni juttu hieman tarkemmin.

Ja tuon tokan suhteen ei käsittääkseni ole tehty hirveästi tutkimuksia. Ja voihan tuon järjelläkin päätellä, että tuo hiilarien ja rasvan yletön vältteleminen samalla aterialla ei vaikuta kehonkoostumukseen. Energiatasapaino vaikuttaa. Onko vastakkaista dataa?
 
Monityydyttymättömät rasvahapot kasvirasvoissa alkavat hapettua(=muodostuu elimistölle haitallisia vapaita radikaaleja) heti kun ne poistetaan kasvista. Ja rypsiöljyssähän tätä alfalinoleenihappoa on aika paljon. Ei siis ole terveellistä edes kylmäpuristettuna kuumentamattomana. Oliiviöljy parempi vaihtoehto, mutta sitäkin parempi vaihtoehto on voi.
 
mitä hyötyä ajattelet ysikymppinen noilla tutkimustulosten linkittämisellä olevan? aiheesta pitäisi lukea satoja tutkimuksia ennen kuin voit muodostaa siitä jonkinlaisen käsityksen noilla höpinöillä johdat vain itseäsi ja muita harhaan.

Oletko sinä lukenut satoja tutkimuksia aihetta koskien?
 
Monityydyttymättömät rasvahapot kasvirasvoissa alkavat hapettua(=muodostuu elimistölle haitallisia vapaita radikaaleja) heti kun ne poistetaan kasvista. Ja rypsiöljyssähän tätä alfalinoleenihappoa on aika paljon. Ei siis ole terveellistä edes kylmäpuristettuna kuumentamattomana. Oliiviöljy parempi vaihtoehto, mutta sitäkin parempi vaihtoehto on voi.
Jep ja ilmeisesti noista monityydyttyneistä juuri omega3 hapettuu helpommin kuin omega6. Tuossa mielessä oliiviöljy on kohtuullisen turvallinen, kun siinä on omega3:a sen verran vähän. Lisäksihän oliiviöljyssä on paljon luonnollisia antioksidantteja, jotka osaltaan estävät sitä rasvaa pilaantumasta.

Mutta nuo omega3:t on siis parasta saada ihan kokonaisista ruoista, kuten kalasta, pähkinöistä ja siemenistä, niissä se säilyy pilaantumatta parhaiten.
 
Plarailin noita joitakin linkkejä lävitse ja niissä oli aivan perhanasti spekulaatiota ja teoriaa, mutta ei juurikaan konkreettisia tutkimustuloksia esimerkiksi verrokkiryhmiä käyttäen.

Minä löysin tällaisen toteamuksen:
"Helsingin Yliopiston Farmasian laitoksen ja Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan yhteistyönä tekemän tutkimuksen mukaan kylmäpuristetulla rypsiöljyllä on selvä pahanlaatuista LDL-kolesterolia ja veren hyytymistekijöitä vähentävä vaikutus."
"Tutkimuksessa 20 prosenttia ravinnon kiinteästä rasvasta, kuten voi, margariini tai juusto, korvattiin erilaisilla kasviöljyillä."

Kysynpä nyt siis kaikilta onko kenelläkään täällä esittää tutkimustuloksia rypsiöljyn väitetyistä terveyshaitoista?
Ja minua ei nyt siis kiinnosta omega123456-EPA/APA/HÖPÖ-suhteellisuusteoriat, vaan juuri rypsiöljyn konkreettisista vaikutuksista ihmisten terveyteen tehty kokeellinen tutkimus.
 
Plarailin noita joitakin linkkejä lävitse ja niissä oli aivan perhanasti spekulaatiota ja teoriaa, mutta ei juurikaan konkreettisia tutkimustuloksia esimerkiksi verrokkiryhmiä käyttäen.

Minä löysin tällaisen toteamuksen:
"Helsingin Yliopiston Farmasian laitoksen ja Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan yhteistyönä tekemän tutkimuksen mukaan kylmäpuristetulla rypsiöljyllä on selvä pahanlaatuista LDL-kolesterolia ja veren hyytymistekijöitä vähentävä vaikutus."
"Tutkimuksessa 20 prosenttia ravinnon kiinteästä rasvasta, kuten voi, margariini tai juusto, korvattiin erilaisilla kasviöljyillä."

Kysynpä nyt siis kaikilta onko kenelläkään täällä esittää tutkimustuloksia rypsiöljyn väitetyistä terveyshaitoista?
Ja minua ei nyt siis kiinnosta omega123456-EPA/APA/HÖPÖ-suhteellisuusteoriat, vaan juuri rypsiöljyn konkreettisista vaikutuksista ihmisten terveyteen tehty kokeellinen tutkimus.

Rypsiöljy on yleisessä käytössä lähinnä Suomessa, joten juuri nimenomaan rypsiöljystä tehtyjä tutkimuksia ei varmaan kasapäin löydy. Rypsiöljyä voidaan kuitenkin verrata muihin kasviöljyihin, joissa on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tässä sinulle vielä luettavaa:
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/skinny.html#summary
 
Jep jep, lähdekritiikki ei olisi ollenkaan huono asia. "The Weston Price A. Foundation: Education, Research, Activism". Varmasti puolueetonta ja riippumatonta tietoa sivusto pullollaan... :jahas:
 
Rypsiöljy on yleisessä käytössä lähinnä Suomessa, joten juuri nimenomaan rypsiöljystä tehtyjä tutkimuksia ei varmaan kasapäin löydy. Rypsiöljyä voidaan kuitenkin verrata muihin kasviöljyihin, joissa on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja. Tässä sinulle vielä luettavaa:
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/skinny.html#summary

Elikkä sain tuosta nyt poimittua seuraavat väitteet:
- Canola aiheuttaa E-vitamiinin puutosta.
- Canola aiheuttaa jonkinlaisia sydänhaavaumia.

Noh perehdyin nyt sitten näiden kahden väitteen taustoihin.
Kävi ilmi, että tämä Canola oli aiheuttanut E-vitamiinin puutteen sian poikasissa, kun sillä oli korvattu sian poikasten äidinmaitoruokintaa.
Sydänhaavaumia se oli taas aiheuttanut kalaöljyä ja pähkinäöljyä enemmän rottakokeissa, jossa tutkittiin näiden rasvojen vaikutusta kyseiseen ilmiöön. Rotat eivät kuitenkaan kykene sulattamaan näitä rasvahappoja yhtä hyvin kuin ihmiset. Tämä tutkimus oli tehty lajikkeella, jossa oli syylliseksi epäiltyä erukahappoa 3,7%, kun Suomessa ihmisravinnoksi tuotetuissa lajikkeissa sitä on määräysten mukaan 0-1%.

Minä olisin utelias kuitenkin kuulemaan rypsiöljyn tutkituista terveysvaikutuksista lähinnä ihmisiin. Löytyisikö siitä mitään tietoa?
 
ruma-jussille ALAsta: Olet ihan oikeassa, kerroin vain, mitä Juuso kirjoitti ohjeeksi tavoitteelliselle treenaajalle, joka pyrkii mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan ja jonka ruokailut ovat paljon paremmalla tolalla kuin rivikansalaisen. Ihan matti meikäläiselle tuo ALAsta saatava EPA ja DHA -satsi on parempi kuin ei mitään, mutta ei Juuson artikkelin mukaan tuo suurta lisäarvoa omega-3-rasvahappojen suhteen treenaajalle, joka on jo syönyt kalansa tai ottanut kalaöljyvalmisteensa.

Ja miksi ei sitten lisää samaa rypsiöljystä, vaikka sitten ALAsta muunnon kautta? Siksi, että rypsiöljyä nauttiessa saa samalla niin paljon muita monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista saattaa olla terveydelle haittaa (tulehdukset ym.).
 
Jep jep, lähdekritiikki ei olisi ollenkaan huono asia. "The Weston Price A. Foundation: Education, Research, Activism". Varmasti puolueetonta ja riippumatonta tietoa sivusto pullollaan... :jahas:
Noniin, sieltähän se virallisen linjan pää-äänenkannattajakin löysi paikalle. :D

Enig ja Fallon varmaan on mielestäsi aivan tietämättömiä ja turhia kirjoittajia rasva-asioissa? :whip:
 
ruma-jussille ALAsta: Olet ihan oikeassa, kerroin vain, mitä Juuso kirjoitti ohjeeksi tavoitteelliselle treenaajalle, joka pyrkii mahdollisimman hyvään ravitsemustilaan ja jonka ruokailut ovat paljon paremmalla tolalla kuin rivikansalaisen. Ihan matti meikäläiselle tuo ALAsta saatava EPA ja DHA -satsi on parempi kuin ei mitään, mutta ei Juuson artikkelin mukaan tuo suurta lisäarvoa omega-3-rasvahappojen suhteen treenaajalle, joka on jo syönyt kalansa tai ottanut kalaöljyvalmisteensa.

Ja miksi ei sitten lisää samaa rypsiöljystä, vaikka sitten ALAsta muunnon kautta? Siksi, että rypsiöljyä nauttiessa saa samalla niin paljon muita monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista saattaa olla terveydelle haittaa (tulehdukset ym.).
Jep, tässä se on hyvin selitettynä. Ranskiksilla ja kokiksella elävä Pentti Perusjuntti toki hyötyy myös rypsiöljyn ALA:sta, kun ei sitä (tai EPA:a ja DHA:ta) mistään muualta saa. Ja voi hyvinkin olla Pentille kokonaisuutena ajatellen terveellisempää vetää sitä rypsiöljyä kuin olla vetämättä, hyödyt voittaa haitat. Tähänhän se rypsiöljyn suositteleminen Suomessa perustuu, siis maatalouspolitiikan lisäksi. Mutta jos syö kalaa ja muutenkin rasvoja monipuolisesti, niin silloin on luultavasti terveellisempää olla syömättä rypsiöljyä, kun siitä ei saada enää mitään hyötyä, vaan vain haittoja.

Ja edelleenkin, kun katsoo kuinka monta ja millaista käsittelyvaihetta se tavallinen rypsiöljy käy läpi, niin kylmäpuristettu versio on ainoa mitä edes kannattaa harkita.
 
EPA+DHA, eli kalaöljy, pyyhkii lattiaa ALA:lla:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/84/1/5

Ei se mikään uusi asia ole, että kala on varsin ylivoimainen rasvanlähde EPAn ja DHAn ansiosta. Kyse on kuitenkin ruokavaliosta kokonaisuutena: vai miltä kuulostaisi kalaöljypohjainen salaatinkastike tai leivänpäällysrasva. :D Muitakin rasvoja siis käytetään (ja on syytäkin käyttää) kuin kalaöljyä. Eli pitäisi tietää mitä rasvoja kannattaa kokonaisuudessaan suosia.

Ja edelleen, tutkimustiedossakin kokonaisuus on se mikä merkkaa. Tein haun Duodecim Aikakauskirjasta hakusanalla rypsi*. Haku tuotti 35 osumaa, joista 17 artikkelia 2000-luvun puolelta. Näiden 17 artikkelin joukosta 8 ei liittynyt suoranaisesti rasvojen terveellisyyteen (aiheena mm. allergiat, geeniteknologia ja biotekniikka ruokatuotannossa). Loput 9 ovat tämän aiheen kannalta kiinnostavia. 8 artikkelia puoltaa rypsiöljyn käyttöä, yhdessä todettiin että omega-kolmosten hyödyllisyys ylipäätään olisi epävarmaa (myös kalaöljyn). Johtopäätökset voi vetää jokainen itse :).

Pari poimintaa:

Rehabilitoidaan P/S-suhde (Duodecim 2009;125(17):1825): "Monityydyttymättömien rasvahappojen nauttiminen tyydyttyneiden sijasta vähensi sepelvaltimotaudin riskiä toisin kuin kertatyydyttymättömien rasvahappojen tai hiilihydraattien käyttö. Tällainen havainto tehtiin yhdentoista kohorttitutkimuksen yhdistetyssä analyysissa (Jacobsen MU ym. Am J Clin Nutr 2009;89:1425)." ..... "Monityydyttymättömien rasvahappojen edullisuus tutkimustulosten mukaan ei yllätä, mutta kertatyydyttymättömien rasvahappojen tehottomuus antaa aiheen pohdiskeluun vaikkapa Välimeren ruokavalion väitetystä edullisuudesta." "Monityydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen suhdetta eli P/S-suhdetta käytettiin aikoinaan yksinkertaisena ja havainnollisena ruokavalion rasvahappokoostumuksen kuvaajana (Aro A. Duodecim 1989;105:313). Siitä kuitenkin luovuttiin suurimman antioksidantti-innostuksen aikana, kun epäiltiin helposti hapettuvien monityydyttymättömien rasvahappojen runsaan käytön olevan haitallista. Kun nyt P/S-suhde sittenkin näyttää mittaavan sepelvaltimotautiriskin kannalta keskeistä ruokavalion ominaisuutta, olisi aiheellista palata käyttämään sitä ruokavaliomme rasvahappokoostumuksen indikaattorina." ....."Tavoite voitaisiinkin nyt asettaa korkeammalle, vaikkapa arvoon 1,0. Silloin palaisimme American Heart Associationin 1980-luvulla suosittelemaan Step 1 -dieettiin, jossa sekä monityydyttymättömien että tyydyttyneiden rasvahappojen osuus oli 10*% energiasta. Tällainen tavoite voitaisiin hyvin saavuttaa nykyistenkin ravitsemussuositustemme puitteissa lisäämällä entisestään rypsiöljyn käyttöä."

Runsaammin monityydyttymättömiä rasvahappoja (Duodecim
2006;122(19):2314): "Monityydyttymättömien n-6- ja n-3-rasvahappojen niukka saanti ennusti metabolisen oireyhtymän kehittymistä ikääntyvillä ruotsalaismiehillä (Am J Clin Nutr 2006; 84:442). Tämä todettiin 2 009 uppsalalaisen miehen aineistossa. Miehet tutkittiin 50-vuotiaina ja heidän terveydentilaansa seurattiin 20 vuoden ajan." .... "Helsingissä tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että monityydyttymättömien rasvahappojen saannin lisääminen 10 %:iin energiasta ei vaikuttanut merkitsevästi lipidiperoksidaation mittareihin silloinkaan, kun vihannesten, hedelmien ja marjojen saanti oli verraten niukkaa (Am J Clin Nutr 2002;76:950). Voisimmekin haitatta lisätä monityydyttymättömien rasvahappojen osuuden ravinnossamme kaksinkertaiseksi suositusten puitteissa pelkäämättä rasvojen hapettumisen aiheuttamia haittoja. Jos tämä tehtäisiin korvaamalla kovia eläin- ja kasvirasvoja rypsiöljyllä, tavoite voitaisiin saavuttaa säilyttämällä n-6- ja n-3-rasvahappojen välinen suhde optimaalisena."
 
Yksi lause vaan pisti silmään:
"Monityydyttymättömien rasvahappojen edullisuus tutkimustulosten mukaan ei yllätä, mutta kertatyydyttymättömien rasvahappojen tehottomuus antaa aiheen pohdiskeluun vaikkapa Välimeren ruokavalion väitetystä edullisuudesta."

Tottakai ne syö paljon muutakin välimeren maissa kuin oliiviöljyä, mutta OÖ sattuu kuitenkin olemaan varmasti päivittäinen osa ruokavaliota ja yksi epäilty syy siihen mistä sikäläisten ihmisten terveys johtuu. Mutta laitetaan mietintämyssyyn, kuten sekin että tomaatit aiheuttavat syöpää ja iltasyönti lihottaa.
 
Öljyistä.

Tuosta voi itsekkin vertailla hieman:
Rypsiöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=535&lang=fi - kylmäpuristettu: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11695&lang=fi
Oliiviöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
Auringonkukkaöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=540&lang=fi

Mielestäni kannattaa panostaa kylmäpuristettuun ainakin ja muut katsoa sen mukana mitä ravintoaineita haluaa itselleen. Aurinkokukkaöljy muistaakseni alentaa kolesterolia. Vehnänalkioöljyssä on taas E-vitamiinia jota ei pitäisi liikaa nauttia.
 
Seuraavaksi sitten joku rypsin ystävä postaa, että rypsiöljyllä on korkeampi savuamispiste, joten se kestää paremmin kuumentamista. :rolleyes:

Itseasiassa rypsiöljy kestää kuumentamista paremmin, kokkina se on tullut montaa kertaa opittua. Itse käytän ja suosittelen myös muita käyttämään rypsiöljyä paistamiseen ja oliiviöljyä sitten esim. salaattien joukossa ja muissa kylmissä aterioissa...

Tarkoitan tässä siis kylmäpuristettua oliiviöljyä. Normaali oliiviöljy on paistamiseen ihan kelvollista...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom