Keskustelua rypsiöljystä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja 000%
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
PS. Kolesterolilla tuskin on mitään tekemistä sydäntautien kanssa... kuten Heikkiläkin sen tuossa videossaan kiteyttää (hyvä video kaikin puolin :))

Selvä. Mulla ei ehkä olekaan enää tähän trediin mitään lisättävää. :lol2:

(ps. olihan toi vitsi?)
 
Mikä viljoissa on vikana? Voikun jaksaisikin kirjottaa :). Eli tuosta Heikkilän videosta saa jo hyvän käsityksen viljoista sokerikuorman muodossa. Viljathan aiheuttavat riippuvuutta, eli niitä tulee syötyä aina vaan lisää ja lisää (lihoo ja lihoo).

Toisekseen viljojen on todettu aiheuttavan/pahentavan monia sairauksia... mainitakseni mm. että MS-taudin eteneminen voi pysähtyä gluteenittomalla (=viljojen proteiini) ruokavaliolla.

Kolmannekseen viljojen sisältämien vitamiinien imeytyminen on heikkoa eli mitä tapahtuukaan mikäli viljat korvaavat jotain oikeasti terveellistä ruokavaliosta? Lisäksi viljat "kuluttavat" joitakin mikroravinteita.

Neljännekseen... ei tarvitse varmaan enää jatkaa? :)

Viljat eivät yksinkertaisesti siitä syystä ole hyvää ravintoa, etteivät meidän geenit ole sopeutuneet niitä käyttämään. Kuten varmaan joku arvasikin, olen paleo :). Viljat muodostavat muuten lähes 60% koko maailman ravinnosta, tästä syystä tuota virallista linjaakaan ei tietenkään voida kokonaan rukata uusiksi. Eri asia sitten on se mikä on sitä optimaalista ravintoa, tietenkään sitä ei voida yksilökohtaisesti määritellä. Kuitenkin se sisältää runsaasti TUOREITA kasviksia ja jonkin verran (ei tehotuotettua jossa mm. omega 3-6 ovat persiillään) hyvälaatuista lihaa.

PS. Kolesterolilla tuskin on mitään tekemistä sydäntautien kanssa... kuten Heikkiläkin sen tuossa videossaan kiteyttää (hyvä video kaikin puolin :))

Reps :D Näiden asioiden täytyy olla totta ja silkkaa faktaa, koska herra Heikkilä näin sanoo?
 
Reps :D Näiden asioiden täytyy olla totta ja silkkaa faktaa, koska herra Heikkilä näin sanoo?

Noista viljan heikommista puolista on kyllä kirjotettu vaikka missä ja kyllähän gluteeniton ruokavalio on nykypäivänäkin moniekin tautejen itsehoitona. Eli noi jutut eivät kyllä olleet Heikkilän suusta, itseasiassa kokemukseni Heikkilästä rajautuvat tuohon videoon ja tätini kommenttiin että "ÄLÄ HEIKKILÄÄ KUUNTELE!" :). Tätini on sattuneesta syystä tekemisissä runsaastikin Heikkilän kanssa. Mutta viljoista voin kirjottaa enemmän jossain toisessa keskustelussa kun luen ensin James & Ron Braly & Hogganin kirjan 'VAARALLISET VILJAT' :). Selaisin jo aiemmin sisällysluetteloa jossa kaikki otsikot olivat tyyliä: "gluteeni ja syöpä"... "gluteeni ja MS-tauti", silmät oikeen syyhyää että pääsisi jo lukemaan sitä :D.

Tuo kolesteroliasia on kyllä mielenkiintoinen, kuitenkaan sydänkuolleisuus ei kulje korkean kolesterolin kanssa käsikädessä, vaikka tuota korkeaa kolesterolia pidetäänkin korkeana riskitekijänä. Tästä voi katsoa lisää vaikka iki-ihanan youtube videon muodossa:
http://www.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE&feature=related

Ei se taidakkaan olla niin mustavaloista mitä se terveydenhoitaja siellä työpaikan terveystarkastuksessa sanoi. Tosin huomiona sitten että en suosittele mitään maggara-kebab-ranskalaiset-diettiä, vaikka sillä kolesterolilla ei olisikaan mitään tekemistä sydänsairauksien kanssa.
 
Mutta viljoista voin kirjottaa enemmän jossain toisessa keskustelussa kun luen ensin James & Ron Braly & Hogganin kirjan 'VAARALLISET VILJAT' :). Selaisin jo aiemmin sisällysluetteloa jossa kaikki otsikot olivat tyyliä: "gluteeni ja syöpä"... "gluteeni ja MS-tauti", silmät oikeen syyhyää että pääsisi jo lukemaan sitä :D.

.

Erittäin hyvä kirja tuo vaaralliset viljat, kannattaa lukea. Gluteeni on erittäin haitallinen proteiini,vajaa 30 % ihmisistä on gluteiiniherkkiä.

Rypsiöljy kannattaa jättää kaupan hyllyyn. Rypsiöljyssä on liikaa omega 6:a.
 
Tuo kolesteroliasia on kyllä mielenkiintoinen, kuitenkaan sydänkuolleisuus ei kulje korkean kolesterolin kanssa käsikädessä, vaikka tuota korkeaa kolesterolia pidetäänkin korkeana riskitekijänä. Tästä voi katsoa lisää vaikka iki-ihanan youtube videon muodossa:
http://www.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE&feature=related

Ei se taidakkaan olla niin mustavaloista mitä se terveydenhoitaja siellä työpaikan terveystarkastuksessa sanoi. Tosin huomiona sitten että en suosittele mitään maggara-kebab-ranskalaiset-diettiä, vaikka sillä kolesterolilla ei olisikaan mitään tekemistä sydänsairauksien kanssa.

Noniin, nyt olet jo lähellä totuutta. Ehkä sittenkin on vielä jotain sanottavaa.

Asiat eivät tosiaan ole mustavalkoisia ja tämä pätee molempiin suuntiin. Imo sydänkuolleisuus ja kolesterolin välinen korrelaatio on huono argumentti monestakin syystä. Päällimmäisenä nyt kuitenkin se, että ateroskleroosin (ja arteroskleroosin) kehittyminen on pitkä prosessi. Harvoin se VS ahtauma myöskään on itse se viimeinen kuolinsyy (mm. ohitusleikkausten takia, yms). Voinen kuitenkin huoletta sanoa, että verisuonten ahtaumat ja tukkeumat heikentävät elämänlaatua monella tavalla.

Tämä taas johtaa alkuperäiseen "kinaan", eli mitä voidaan suositella ihmisille yleisellä tasolla syötäväksi. Kuten sanoin jo aiemmin, ihmiset ovat yksilöitä ja kaikille ei sovi yksi ja sama ruoka, ravitsemussuositukset ovat hyvät yleisellä tasolla, mutta kaikille nekään eivät erinäisistä syistä sovi.

Lisäys: Siis kyllä sillä kolesterolilla on tekemistä edelleen sydänsairauksien kanssa, että terkkareille kiitokset. Pointti oli, että sairaus ei ole pakosti se absoluuttinen kuolinsyy, josta linkissäsi siis puhuttiin.
 
Jep, veren kolesterolipitoisuuksilla todellakin on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Esimerkiksi Dyslipidemiat Käypä hoito -suosituksesta voi lukea näistä yhteyksistä lisää. Sieltä löytyy myös todella kattavat lähdelistat (klikkaa väripohjalla olevaa numeroa) ja tutkimusnäytön taso on huomiotu. Tähän rasva-aiheeseen liittyen, suosituksesta löytyy myös tietoa ravinnon rasvojen ja veren kolesterolin välisistä yhteyksistä lähdeviitteineen.

Punttinen sanoi:
Noista viljan heikommista puolista on kyllä kirjotettu vaikka missä ja kyllähän gluteeniton ruokavalio on nykypäivänäkin moniekin tautejen itsehoitona. Eli noi jutut eivät kyllä olleet Heikkilän suusta, itseasiassa kokemukseni Heikkilästä rajautuvat tuohon videoon ja tätini kommenttiin että "ÄLÄ HEIKKILÄÄ KUUNTELE!" . Tätini on sattuneesta syystä tekemisissä runsaastikin Heikkilän kanssa. Mutta viljoista voin kirjottaa enemmän jossain toisessa keskustelussa kun luen ensin James & Ron Braly & Hogganin kirjan 'VAARALLISET VILJAT' . Selaisin jo aiemmin sisällysluetteloa jossa kaikki otsikot olivat tyyliä: "gluteeni ja syöpä"... "gluteeni ja MS-tauti", silmät oikeen syyhyää että pääsisi jo lukemaan sitä .

Sattumoisin Heikkilän kustantamon kirja tämä Vaaralliset viljat :D. Uskon ihan yhtä paljon kun Heikkilän omiakin kirjoja. Jostain kumman syystä en ole törmännyt viljojen vaarallisuuteen yhdessäkään vakavasti otettavassa lähteessä...
 
Varmaan kuolen kun yhdistän päivittäin leivän sekä rypsiöljyn! Samaan ateriaan :eek:. Tonnikala (jota laitan leivän päälle) sellaisenaan on kuivaa joten kyllä siihen pari pisaraa rypsäriä pitää ripsauttaa. Päivässä rypsiöljyä menee n. 15g. Tiedä sitten onko se liikaa :D.

Muuten käyttäisin vaikka oliiviöljyä mutta se on kirpeää ja pahemman makuista.
 
Tulipa tässä mieleen kun olen bulkkia aloittelemassa (taas kerran, ikinä aiemmin siitä ei ole tullut mitään) ja ajattelin rypsiöljystä saada helppoja kaloreita, niin onko sille mitään estettä että sitä vetää esim. 2rkl aamulla, 1 koulun jälkeen, 1 välipalalla, 1 iltapalalla ja 2 ennen nukkumaanmenoa? Jos otan koulun jälkeen (15:30) ja välipalalla ennen kuin menen salille (17:30, 18:00 siis menen salille), hidastaako se palkkarin proteiinin imeytymistä? Entä onko muuten haittaa jos vetää sitä noin paljon, eli 7 rkl päivässä, sehän tekee siis jotain 50g eli 350 ylimääräistä kaloria pelkästään rypsiöljystä?
 
Tulipa tässä mieleen kun olen bulkkia aloittelemassa (taas kerran, ikinä aiemmin siitä ei ole tullut mitään) ja ajattelin rypsiöljystä saada helppoja kaloreita, niin onko sille mitään estettä että sitä vetää esim. 2rkl aamulla, 1 koulun jälkeen, 1 välipalalla, 1 iltapalalla ja 2 ennen nukkumaanmenoa? Jos otan koulun jälkeen (15:30) ja välipalalla ennen kuin menen salille (17:30, 18:00 siis menen salille), hidastaako se palkkarin proteiinin imeytymistä? Entä onko muuten haittaa jos vetää sitä noin paljon, eli 7 rkl päivässä, sehän tekee siis jotain 50g eli 350 ylimääräistä kaloria pelkästään rypsiöljystä?

Finelin mukaan yks rkl rypsäriä painaa 13,5g ja kilokaloreita siinä on vähän alle 120. Eli tuon tiedon pohjalta vetäisit rypsäriä extrakaloreina about 835 kcal. Ei ainakaan bulkilla tunnu minusta liian suurelta määrältä.
 
Vielä heitän pari hajakommenttia aikaisempaan aiheeseen ja sitten riittää mun puolesta :offtopic: ja voidaan jatkaa rypsäristä keskustelua.

PS. Kolesterolilla tuskin on mitään tekemistä sydäntautien kanssa... kuten Heikkiläkin sen tuossa videossaan kiteyttää (hyvä video kaikin puolin :))

Täytyy myöntää että en oo kovin laajasti noita Heikkilän juttuja lukenut/katsonut mutta tuosta videosta tulee melko vastenmielinen kuva koko äijästä. Antaa ymmärtää että insuliini ois joku elimistön tuottama myrkky, jonka ainoat tehtävät ovat negatiivisia. "Sokeri aiheuttaa sokeritaudin" joopa joo, PIKKUISEN turhan karkea yleistys. Puhumattakaan siitä että ilman endogeenista insuliinia, ihminen on myös diabeetikko.

Sitten Heikkilä tuntuu fanittavan Ranskaa, Sveitsiä ja Japania joissa "ei ole kuultukaan mistään ruisleivästä". Asiahan on niin että tuolla Keski-Euroopassa vedetään patonkeja yms vaaleita leipiä melkoisen suuria määriä (mm. akselilla Hollanti-Belgia olen törmännyt niin vaaleaan leipään, ettei sellaista edes saa mistään Suomesta). Näiden leipien päälle on vielä tapana vetää voin sijaan kaikenlaisia hilloja, suklaalevitteitä ja marmeladeja. Heikkilä varmaan luulee myös, että japanilaiset tekevät riisinsä ja nuudelinsa jostain prodejauhosta :rolleyes:

Kaiken kukkuraksi Heikkilä syyttää ravitsemussuosituksia "uskonnonomaisuudesta" koska siinä tehdän jakoa "hyvän ja pahan välillä". Samaan hengenvetoon itse demonisoi insuliinia ja ruisleipää! :D Lisäksi hän kertoo koko haastattelun ajan erilaisista tutkimuksista joissa on todettu sitä ja tätä. Lopussa vielä heittää että "TUTKIJAT pelottelevat ihmisiä turhaan". Ilmeisesti kaikki muut tutkijat ovat paskoja, paitsi ne jotka ovat Heikkilän kanssa samaa mieltä.

http://www.luontaisnetti.fi/artikkelit_vahahiilihydelamantapa_05.htm
"Viljan proteiinit puolestaan sisältävät opiaatteja, jotka aiheuttavat riippuvuutta, kuten leivän himoa"

Toi pitänee kyllä paikkansa, lukenut useissa eri lähteissa joista yksi oli joku "virallisen terveysruoan lehti" jota taannoin selailin.

Vankkojen todisteiden tulva sen kun jatkuu :thumbs:

Erittäin hyvä kirja tuo vaaralliset viljat, kannattaa lukea. Gluteeni on erittäin haitallinen proteiini,vajaa 30 % ihmisistä on gluteiiniherkkiä.

Jep, onhan noita kirjoja olemassa vaikkapa kiinalaisesta astrologiasta ja homeopatiastakin. Vaikka joku asia on painettu kansien väliin, ei se tee siitä automaattisesti kiistatonta faktaa. Monista kirjoista saa hyvin raflaavia kun niissä kyseenalaistetaan mitä tahansa yleisesti hyväksyttyä. Kannattaa kuitenkin pitää se järki päässä kun noita lueskelee.
 
Paletaani, eikö asia sitten ole niin että:
- viljat aiheuttavat riippuvuutta? Näin ollen mielestäni virallinen suositus on perseestä koska sen noudattaminen on pelkkää kieltäytymistä ja määrän rajoittamista. Kuinka vaikeaa narkkarin on olla ilman piikkiä, jos niitä piikkejä myydään joka kadun kulmassa (kärjistettynä :D) ?
- insuliini on nimenomaan varastointihormoni? Näin ollen ymmärrän ainakin itse sen niin että mitä enemmän sen insuliinin kanssa leikkii niin sitä helpommin sitä rasvaa kasaantuu. Vaikka monet saattavat muuta väittääkkin niin tottakai muullakin on merkitystä kuin kaloreilla siihen millanen määrä rasvaa sitä omassa elimistössä on.
- ennen diabetestä hoidettiin vain sillä että rajoitettiin hiilihydraatteja? Kertoo kyllä jotain nykymaailman menosta? Sipsit ovat nyt jo terveystuotteita ja vaivaan kuin vaivaan löytyy lääke, mutta sitä taudin aiheuttajaa ei hoideta... Sitten jos haastetaan tämä virallinen linja, niin samantien koko jätkä on täysin perseestä?

Tuskin tuo Heikkiläkään ihan hatusta heittää noita juttuja :). Kuten tuo Heikkiläkin totetaa niin niitä hiilareita voi koittaa vähentää (perunasta ja viljasta) ja katsoa mitä tapahtuu? Itselläni olo on keveä, eikä nälkä vaivaa. Jos on negatiivisia vaikutuksia niin ottaa perunan ja viljat takaisin ruokavalioon. Hiilihydraattien tarvehan ihmisellä on tasan nolla, joten ei siitä ainakaan kovin vaarallinen kokeilu voi tulla :).

Täähän liittyy olennaisesti rypsiöljyyn, koska puhumme itse rasvatohtorista :).
 
Paletaani, eikö asia sitten ole niin että:
- viljat aiheuttavat riippuvuutta? Näin ollen mielestäni virallinen suositus on perseestä koska sen noudattaminen on pelkkää kieltäytymistä ja määrän rajoittamista. Kuinka vaikeaa narkkarin on olla ilman piikkiä, jos niitä piikkejä myydään joka kadun kulmassa (kärjistettynä :D) ?

Tuo on kyllä niin hurja väite että en sitä ihan purematta niele :D Ei muuta kun linkkiä tutkimuksiin. Suoralta kädeltä ja mutupohjalta veikkaan että kyse on siitä että jotain parin molekyylin suuruisia pitoisuuksia pystytään mittaamaan nykyaikaisilla vehkeillä. On täysin eri asia, miten nämä vaikuttavat ihmisessä. Ja jos kyse on noista opioideista niin kas kummaa, ne eivät ole yksinomaan jotain huumeita vaan niitä tuotetaan myös ihmisen omassa elimistössä.

- insuliini on nimenomaan varastointihormoni? Näin ollen ymmärrän ainakin itse sen niin että mitä enemmän sen insuliinin kanssa leikkii niin sitä helpommin sitä rasvaa kasaantuu. Vaikka monet saattavat muuta väittääkkin niin tottakai muullakin on merkitystä kuin kaloreilla siihen millanen määrä rasvaa sitä omassa elimistössä on.

Onhan se toki varastohormoni ja vieläpä elintärkeä sellainen. Ei kuitenkaan ole mitään järkeä alkaa levittämään mielikuvaa siitä että insuliini olisi joku myrkky. Täysin överi sokerin vetäminen on tottakai huono juttu ja sen välttäminen kuuluu myös yleisiin suosituksiin. Perinteinen ruisleipä ei todellakaan ole siellä pahimpien mörköjen listalla, toisin kun Heikkilä väittää.

- ennen diabetestä hoidettiin vain sillä että rajoitettiin hiilihydraatteja? Kertoo kyllä jotain nykymaailman menosta? Sipsit ovat nyt jo terveystuotteita ja vaivaan kuin vaivaan löytyy lääke, mutta sitä taudin aiheuttajaa ei hoideta... Sitten jos haastetaan tämä virallinen linja, niin samantien koko jätkä on täysin perseestä?

Öööö, liittyisikö siihen se että ennen ei ollut olemassakaan mitään lääkehoitoa? Kertoohan se nykymaailman menosta sitä, että nykyään osataan lääkkeillä hoitaa sellaisia sairauksia mitä ennen ei osattu. Ja ennen kun innostut niin tsekkaapa diabeteslääkäreiden virallinen käypä hoito-suositus. Kuten huomaat, ruokavalion muuttaminen ja liikunnan lisääminen ovat ENSIMMÄISET ASIAT listalla kun DM2:a aletaan hoitaa. Tämä johtaa siihen että kaikilla potilailla lääkehoitoon ei edes tarvitse mennä.

On totta, että joillakin ihmisillä tuo vhh voi hyvinkin auttaa selviämään diabeteksen kanssa. En ole myöskään sanonut että koko Heikkilä on täysin perseestä. Olen vain kritisoinut hänen fanaattisuuttaan ja tuon täällä pyörineen YouTube-linkin sekavuutta. Hän jauhaa koko ajan itsensä kanssa ristiriitaisia juttuja mikä antaa kyllä varsin hämärän kuvan koko kaverista. Toki pitäähän se ymmärtää että jos kirjoja haluaa myydä niin on pakko ollakin vähän värikäs persoona jotta ihmiset kiinnostuvat. Kyllä siellä taustalla on hyvää asiaa mutta tuo ulosanti ja paatoksellisuus sumentaa pointtia.

Tuskin tuo Heikkiläkään ihan hatusta heittää noita juttuja :). Kuten tuo Heikkiläkin totetaa niin niitä hiilareita voi koittaa vähentää (perunasta ja viljasta) ja katsoa mitä tapahtuu? Itselläni olo on keveä, eikä nälkä vaivaa. Jos on negatiivisia vaikutuksia niin ottaa perunan ja viljat takaisin ruokavalioon. Hiilihydraattien tarvehan ihmisellä on tasan nolla, joten ei siitä ainakaan kovin vaarallinen kokeilu voi tulla :).

Noniin, sieltähän se tuli :) Näitä asioita voi jokainen testata omalla kohdallaan ja tehdä ratkaisunsa itse. Kaikki ei sovi kaikille mutta yleiset ravintosuositukset sopivat valtaosalle väestöä. Varsinkin tuo lautasmalli on hyvin kätevä apuväline mikäli ei riitä mielenkiintoa alkaa kikkailemaan ruokavalionsa kanssa keskiverto-pakkislaisen tapaan. Tuossa insuliinin ja hiilareiden äärettömässä demonisoinnissa ja pelon lietsonnassa ei sitä vastoin ole mitään järkeä.
 
Kertokaas joku hyvänmakuinen (maustettu?) rypsiöljy jota voi vetää paljaaltaan, keijun ja pirkan maistuu ihan samalta ja molemmat saa mussa aikaan oksennusreaktion eikä se tosiaankaan ole kovin mukava tunne. Oliiviöljyssä oli vielä joku ällöttävä jälkimaku...

Bulkilla kun kaloreita tarvitsee ja rypsiöljy kuulostaa helpolta, mutta mihinkään ruokaan sitä en saa tungettua kun en omia ruokiani kummemmin tee.
 
En ole myöskään sanonut että koko Heikkilä on täysin perseestä. Olen vain kritisoinut hänen fanaattisuuttaan ja tuon täällä pyörineen YouTube-linkin sekavuutta. Hän jauhaa koko ajan itsensä kanssa ristiriitaisia juttuja mikä antaa kyllä varsin hämärän kuvan koko kaverista. Toki pitäähän se ymmärtää että jos kirjoja haluaa myydä niin on pakko ollakin vähän värikäs persoona jotta ihmiset kiinnostuvat. Kyllä siellä taustalla on hyvää asiaa mutta tuo ulosanti ja paatoksellisuus sumentaa pointtia.

Noniin, sieltähän se tuli :) Näitä asioita voi jokainen testata omalla kohdallaan ja tehdä ratkaisunsa itse. Kaikki ei sovi kaikille mutta yleiset ravintosuositukset sopivat valtaosalle väestöä.

Kiitos et joku jaksaa näistä päivänselvistä jutuista taistella tuulimyllyjä vastaan, voiko sen paremmin enää selittää. Mä en ymmärrä onko ihan totaalista provoa nää, ja jonkun wallacen (ja mikä se uusi nick olikaan) jutut, mut todellisuuden tajuaa kun tosiaan tässäkin asiassa uskotaan ainoaa oikeaa THE TOTUUTTA.

Kertokaas joku hyvänmakuinen (maustettu?) rypsiöljy jota voi vetää paljaaltaan, keijun ja pirkan maistuu ihan samalta ja molemmat saa mussa aikaan oksennusreaktion eikä se tosiaankaan ole kovin mukava tunne. Oliiviöljyssä oli vielä joku ällöttävä jälkimaku...

Bulkilla kun kaloreita tarvitsee ja rypsiöljy kuulostaa helpolta, mutta mihinkään ruokaan sitä en saa tungettua kun en omia ruokiani kummemmin tee.

En mä maustetusta tiedä, enkä keijun taikka pirkasn rypsäristä mut jos ei tarvi olla kylmäpuristettu niin Neito erikoisrypsäriä käytän ite. Rahkaan täydellinen, ei maistu miltään ja todella vähän maistuu miltään paljaaltaan jos niin tykkää nauttia. :D
 
Rahnkaan joka päivä tulee pari rkl varmaan laitettua. Hyvin menee ilman mitään mukinoita alas, vois enempikin laittaa kyl. :D
 
Offtopicina muiden treenihommia edistävien hyvien ominaisuuksiensa lisäksi suosittelen rypsiöljyä atooppisen tai muuten vain kuivan ihon hoitoon. Suun kautta nautittuna 1 rkl päivässä (itse nautin lisäksi myös rkl:n aloe vera-valmistetta, rypsiöljyä voi varmasti syödä huoletta enemmänkin jos muuta valmistetta käytä), sekä kuiviin kohtiin iholle hierottuna suihkuun tai saunaan mentäessä, suojaa liialta kosteudelta.

Hyvä ja halpa aine.
 
Heh, hyvä että nostit tän. Tuli luettuu taas koko ketju läpi :). Edelleen ollaan sitä mieltä että virallinen linja on vain kompromissi ja yksilötasolla voi terveellisemminkin syödä ja että oliiviöljy (suoraan pullosta niinkuin aina :)) voittaa rypsärin :).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom