• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Keskustelua rypsiöljystä

Liittynyt
7.10.2004
Viestejä
1 127
Itseasiassa rypsiöljy kestää kuumentamista paremmin, kokkina se on tullut montaa kertaa opittua. Itse käytän ja suosittelen myös muita käyttämään rypsiöljyä paistamiseen ja oliiviöljyä sitten esim. salaattien joukossa ja muissa kylmissä aterioissa...
Niin, riippuu ihan mitä sillä "kestämisellä" tarkoitetaan. Itse puhun tässä yhteydessä lähinnä monityydyttymättömien rasvahappojen hapettumisesta ja tuon vaikutuksesta terveyteen. Jos terveyttä ajattelee, niin rypsiöljyä ei pitäisi kuumentaa ollenkaan. Oliiviöljy taas ilmeisesti kestää kohtuullisen kuumentamisen ilman suurempia terveyshaittoja.

Toki tässä herää myös kysymys, että minkälainen kokki käyttää rypsiöljyä paistamiseen...
 
Liittynyt
27.2.2004
Viestejä
5 832
Oliiviöljy taas ilmeisesti kestää kohtuullisen kuumentamisen ilman suurempia terveyshaittoja.

Toki tässä herää myös kysymys, että minkälainen kokki käyttää rypsiöljyä paistamiseen...
Ehkä sellaiset kokit, joita kiinnostaa myös ruoan maku?
 
Liittynyt
22.4.2002
Viestejä
2 067
Jos nyt vain makuasioista puhutaan (edellisiin posteihin viitaten) niin ihmetelen miten kukaan ruuanlaittoon oliiviöljyä käyttää, on sen verran ikävän makuista, varsinkin ne virgin versio, pahempaa tuosta on pellavansiemen öljy mutta sitä nyt harvemmat kehtaa edes ruuanlaitossa käyttää :) Rypsärikin maistuu hieman tympeltä leivonnaisissa saati sitten jos siinä paistaa kanaa tai jauhista... yök. Kumma kyllä voi on monessa paras..
 
Liittynyt
6.7.2008
Viestejä
22
Eli jos tähän nyt voisi saada joltain perehtyneeltä jonkimoisen yhteenvedon? Siis että kumpaa te nyt suosittelette käyttämään kylmäpuristettua rypsiöljyä vai oliiviöljyä? Jos nyt otetaan lähtökohdiksi yleinen terveys ja bodaajalle järkevin iltarahkan yhteydessä? Niin ja kuinka paljon siihen illan viimeiseen rahkaan kannattaa laittaa sitä öljyä? Laitan yleensä 2 rkl onko hyvä määrä?
 
Liittynyt
5.3.2005
Viestejä
138
Ikä
37
kylmäpuristettu rypsiöljy on terveellisintä, vertailin juuri noita purkkeja joku aika sitten, ja tyydyttyneitärasvoja oli enemmän oliivissa kuin kylm.rypsäris + omegoja oli enemmä jälkimmäisessä. Mut toinen tykkää äidistä ja toinen isoäidistä
 
Liittynyt
22.4.2002
Viestejä
2 067
Mie heitän taas mutua, eikö sopivimmat eväät ole semmoisista lähteistä mitä pystyy ns. luonnosta käsiinsä saamaan ja syömään, eli ihmisravinnoksi sopivia ei linnulle tai hiirelle? (huom. en ole mikään paleo harrastaja..)
Eli kuka helkutin ihminen syö jotain kaarnaa puunkyljestä, -> kuka syö rypsiä pellosta??? Vaikka oliiviöljystä en pahemmin välitä niin oliiveja voi käsittääkseni syödä jotakuinkin luonnollisessa muodossaankin (voin olla väärässäkin..), samoin jotain kookosta voi riipiä kitusiinsa, samoin avocadoa noin niinkuin puhutaan luonnon rasvalähteistä. Mun logiikka ei vaan käsitä miksi joku rypsi tai pellavaöljy olisi niinkuin oikeasti hyvä asia ihmiselle... kärjistetty toki mutta kaipa se pointti tuli selväksi.
 
Liittynyt
30.10.2008
Viestejä
339
Mie heitän taas mutua, eikö sopivimmat eväät ole semmoisista lähteistä mitä pystyy ns. luonnosta käsiinsä saamaan ja syömään, eli ihmisravinnoksi sopivia ei linnulle tai hiirelle? (huom. en ole mikään paleo harrastaja..)
Eli kuka helkutin ihminen syö jotain kaarnaa puunkyljestä, -> kuka syö rypsiä pellosta??? Vaikka oliiviöljystä en pahemmin välitä niin oliiveja voi käsittääkseni syödä jotakuinkin luonnollisessa muodossaankin (voin olla väärässäkin..), samoin jotain kookosta voi riipiä kitusiinsa, samoin avocadoa noin niinkuin puhutaan luonnon rasvalähteistä. Mun logiikka ei vaan käsitä miksi joku rypsi tai pellavaöljy olisi niinkuin oikeasti hyvä asia ihmiselle... kärjistetty toki mutta kaipa se pointti tuli selväksi.
Täähän on se koko asian ydin. Leivät, margariinit, rypsiöljyt jne. eivät ole terveellisiä muutakun paperilla.
 
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
572
Mie heitän taas mutua, eikö sopivimmat eväät ole semmoisista lähteistä mitä pystyy ns. luonnosta käsiinsä saamaan ja syömään, eli ihmisravinnoksi sopivia ei linnulle tai hiirelle? (huom. en ole mikään paleo harrastaja..)
Eli kuka helkutin ihminen syö jotain kaarnaa puunkyljestä, -> kuka syö rypsiä pellosta??? Vaikka oliiviöljystä en pahemmin välitä niin oliiveja voi käsittääkseni syödä jotakuinkin luonnollisessa muodossaankin (voin olla väärässäkin..), samoin jotain kookosta voi riipiä kitusiinsa, samoin avocadoa noin niinkuin puhutaan luonnon rasvalähteistä. Mun logiikka ei vaan käsitä miksi joku rypsi tai pellavaöljy olisi niinkuin oikeasti hyvä asia ihmiselle... kärjistetty toki mutta kaipa se pointti tuli selväksi.
Eipä ole tainnut oliivit ja avokaadot kasvaa Suomessa aiemmin? Oliko pohjoisessa asuvilla, jokin päivittäinen "luonnollinen" riitti kävellä kauas hakemaan rasvoja?
 
Liittynyt
22.4.2002
Viestejä
2 067
Eipä ole tainnut oliivit ja avokaadot kasvaa Suomessa aiemmin? Oliko pohjoisessa asuvilla, jokin päivittäinen "luonnollinen" riitti kävellä kauas hakemaan rasvoja?
Ymmärtänet että en kirjoittanut että mitä täällä saa vaan esimerkkejä syötävistä yleensä, täällä on syöty mitä on syötävissä ollut, rypsi ei kuulu edeleenkään joukkoon ymmärettävistä syistä. Täällä suunnalla suurin osa rasvoista on ehkä saatu elukoista..
 
Liittynyt
7.10.2004
Viestejä
1 127
Eli jos tähän nyt voisi saada joltain perehtyneeltä jonkimoisen yhteenvedon? Siis että kumpaa te nyt suosittelette käyttämään kylmäpuristettua rypsiöljyä vai oliiviöljyä?
Riippuu ihan keneltä kysyt. Argumentit molemmin puolin löytyy jo tästä ketjusta.

Mie heitän taas mutua, eikö sopivimmat eväät ole semmoisista lähteistä mitä pystyy ns. luonnosta käsiinsä saamaan ja syömään, eli ihmisravinnoksi sopivia ei linnulle tai hiirelle? (huom. en ole mikään paleo harrastaja..)
Eli kuka helkutin ihminen syö jotain kaarnaa puunkyljestä, -> kuka syö rypsiä pellosta??? Vaikka oliiviöljystä en pahemmin välitä niin oliiveja voi käsittääkseni syödä jotakuinkin luonnollisessa muodossaankin (voin olla väärässäkin..), samoin jotain kookosta voi riipiä kitusiinsa, samoin avocadoa noin niinkuin puhutaan luonnon rasvalähteistä. Mun logiikka ei vaan käsitä miksi joku rypsi tai pellavaöljy olisi niinkuin oikeasti hyvä asia ihmiselle... kärjistetty toki mutta kaipa se pointti tuli selväksi.
Näin pääsääntöisesti. Mutta ei tuo sinänsä vielä mitään todista. Kyllä ruoka periatteessa voi olla ihmiselle terveellinen, vaikka sitä ei sellaisenaan käsittelemättömänä voisikaan syödä, eikä olisi syöty. Jos ruokaa on syöty satoja tuhansia vuosia, niin sitten ruoka hyvin todennäköisesti on ihmisille sopivaa. Ei-luonnollinen uusi ruoka on mahdollisesti terveydelle haitallista, mutta ei välttämättä. Toki aina on varmempaa pelata varman päälle.
 
Liittynyt
12.9.2007
Viestejä
1 869
Siis, mikä käytännön ero siinä on, laitanko rahkan sekaan teelusikallisen rypsi- vai oliiviöljyä? Terveellisiä molemmat, jos verrataan tyydyttyneisiin ja muihin ''huonompiin'' rasvoihin. Hyvää keskustelua, mutta en tajua, mihin tuollaiset loppujen lopuksi vaikuttaa? Viidenkymmen vuoden pitkittäistutkimuksessa voitaisiin varmaan jotain eroja huomata sillä, syökö päivässä 3000 kcal rypsi- vai oliiviöljyä, mutta varmaan jokainen tajuaa, ettei tuollainen tilanne ole kovin realistinen. Kaikki altistuu päivässä kaikennäköiselle paskalle, saasteille, säteilylle (jatka listaa) jne, niin ei varmaan kovin suuri asia, käyttääkö 10 g päivässä sitä ''väärää'' x-öljyä, joka on kummiskin 95-85% tyydyttämätöntä ''pehmeää rasvaa''?

Ei ole tarkoitus tarjota mitään ratkaisua tai vastausta, kunhan pohdin. :) Jatkakaa.
 
Liittynyt
2.8.2008
Viestejä
621
Siis, mikä käytännön ero siinä on, laitanko rahkan sekaan teelusikallisen rypsi- vai oliiviöljyä? Terveellisiä molemmat, jos verrataan tyydyttyneisiin ja muihin ''huonompiin'' rasvoihin. Hyvää keskustelua, mutta en tajua, mihin tuollaiset loppujen lopuksi vaikuttaa? Viidenkymmen vuoden pitkittäistutkimuksessa voitaisiin varmaan jotain eroja huomata sillä, syökö päivässä 3000 kcal rypsi- vai oliiviöljyä, mutta varmaan jokainen tajuaa, ettei tuollainen tilanne ole kovin realistinen. Kaikki altistuu päivässä kaikennäköiselle paskalle, saasteille, säteilylle (jatka listaa) jne, niin ei varmaan kovin suuri asia, käyttääkö 10 g päivässä sitä ''väärää'' x-öljyä, joka on kummiskin 95-85% tyydyttämätöntä ''pehmeää rasvaa''?

Ei ole tarkoitus tarjota mitään ratkaisua tai vastausta, kunhan pohdin. :) Jatkakaa.
Niin rypsiöljy on aika uus juttu jonka pitkäaikais vaikutuksista tiedetään aika vähän, verrattuna oliiviöljyyn joka on vähintää 100x vanhempi juttu
 
Liittynyt
11.12.2007
Viestejä
452
Siis, mikä käytännön ero siinä on, laitanko rahkan sekaan teelusikallisen rypsi- vai oliiviöljyä? Terveellisiä molemmat, jos verrataan tyydyttyneisiin ja muihin ''huonompiin'' rasvoihin. Hyvää keskustelua, mutta en tajua, mihin tuollaiset loppujen lopuksi vaikuttaa? Viidenkymmen vuoden pitkittäistutkimuksessa voitaisiin varmaan jotain eroja huomata sillä, syökö päivässä 3000 kcal rypsi- vai oliiviöljyä, mutta varmaan jokainen tajuaa, ettei tuollainen tilanne ole kovin realistinen. Kaikki altistuu päivässä kaikennäköiselle paskalle, saasteille, säteilylle (jatka listaa) jne, niin ei varmaan kovin suuri asia, käyttääkö 10 g päivässä sitä ''väärää'' x-öljyä, joka on kummiskin 95-85% tyydyttämätöntä ''pehmeää rasvaa''?

Ei ole tarkoitus tarjota mitään ratkaisua tai vastausta, kunhan pohdin. :) Jatkakaa.
Niin ne monityydyttymättömät rasvat tässä tapauksessa on juuri niitä "pahoja", joita on siis enemmän rypsiöljyssä kuin oliivisöljyssä.
 
Liittynyt
7.10.2004
Viestejä
1 127
Siis, mikä käytännön ero siinä on, laitanko rahkan sekaan teelusikallisen rypsi- vai oliiviöljyä? Terveellisiä molemmat, jos verrataan tyydyttyneisiin ja muihin ''huonompiin'' rasvoihin. Hyvää keskustelua, mutta en tajua, mihin tuollaiset loppujen lopuksi vaikuttaa? Viidenkymmen vuoden pitkittäistutkimuksessa voitaisiin varmaan jotain eroja huomata sillä, syökö päivässä 3000 kcal rypsi- vai oliiviöljyä, mutta varmaan jokainen tajuaa, ettei tuollainen tilanne ole kovin realistinen. Kaikki altistuu päivässä kaikennäköiselle paskalle, saasteille, säteilylle (jatka listaa) jne, niin ei varmaan kovin suuri asia, käyttääkö 10 g päivässä sitä ''väärää'' x-öljyä, joka on kummiskin 95-85% tyydyttämätöntä ''pehmeää rasvaa''?

Ei ole tarkoitus tarjota mitään ratkaisua tai vastausta, kunhan pohdin. :) Jatkakaa.
Jos käytät rypsiöljyä, niin saat elimistöösi enemmän pilaantuneita rasvahappoja, enemmän omega6:sia ja mahdollisesti muita haitallisia aineita, kuten erukahappoa, liuottimia, jne. Jos käytät oliiviöljyä, niin saat enemmän luonnollisia vitamiineja ja antioksidantteja.

Mutta tietysti kokonaisuus vaikuttaa asiaan. Jos koko muusta ruokavaliostasi ei löydy grammaakaan omega3-rasvoja, niin siinä tapauksessa rypsiöljy on varmasti terveellisempi vaihtoehto. Jos taas käytät kalaöljyä ja/tai syöt muuten luonnollisia rasvoja monipuolisesti, niin oliiviöljy todennäköisesti on terveellisempi vaihtoehto.
 
Liittynyt
3.6.2008
Viestejä
311
Niin ne monityydyttymättömät rasvat tässä tapauksessa on juuri niitä "pahoja", joita on siis enemmän rypsiöljyssä kuin oliivisöljyssä.
Jos käytät rypsiöljyä, niin saat elimistöösi enemmän pilaantuneita rasvahappoja, enemmän omega6:sia ja mahdollisesti muita haitallisia aineita, kuten erukahappoa, liuottimia, jne. Jos käytät oliiviöljyä, niin saat enemmän luonnollisia vitamiineja ja antioksidantteja.
Mistä te ootte oikee tämmösiä käsityksiä saanu? Monityydyttymättömät rasvat on niitä HYVIÄ rasvoja, joita on enempi rypsiöljyssä. Samaten omega3 ja omega6 suhde on parempi rypsiöljyssä. Rypsiöljyssä on enemmän vitamiineja. Lukekaa vaikka finelin sivuilta. Trollaatteko vaa huviksenne?
Omasta mielestä oliiviöljy on paremman makusta, mutta silti rypsiöljyä käytän.
 
Liittynyt
12.9.2007
Viestejä
1 869
Pointti mun viestissä oli, että onko sillä käytännössä mitään merkitystä syötkö rypsi- vai oliiviöljyä, kun molemmat ovat terveellisiä - ja muun ruokavalion ollessa kunnossa. Sairastutko helpommin ja menevätkö nivelet huonoksi, jos syötkin illalla kaksi teelusikallista rypsi- ETKÄ oliiviöljyä? Ihminen tarvitsee sekä ''kovia'' ja ''pehmeitä'' rasvoja, mutta välillä tää jauhanta kuulostaa menevän yli. Normaalin ihmisen, joka syö terveellisesti, ei varmasti tarvitse stressata, jos syö monipuolisesti rasvoja sekä muita ruokia. Eri asia, kun 45-vuotias ylipainoinen rekkamies, joka syö vain kuraläppäpitsaa, menee lääkäriin ja siellä käsketään tarkkailemaan kolestrolia ja mitä rasvoja suuhunsa laittaa. Mun mielestä se vain on tarpeeksi, että muistaa huolehtia tyydyttämättömistä rasvoista.

Mistä te ootte oikee tämmösiä käsityksiä saanu? Monityydyttymättömät rasvat on niitä HYVIÄ rasvoja, joita on enempi rypsiöljyssä. Samaten omega3 ja omega6 suhde on parempi rypsiöljyssä.
Samaa ihmettelin päivällä, kun tätä ketjua selailin. Rypsiöljy vs. oliiviöljy

Tää ei mikään varsinainen uhmaposti ollut, vain tälläinen välikommentti, joita tälläiset tietämättömät harrastaa.
 
Ylös