Jim Wendler's 5/3/1

Kovaa kehitystä HenriKL!

Saleekamaa: Älä tee oikeilla maksimeilla, vaan alota joko 90% maksimista tai (jopa parempi) 90% siitä sun 90-prossastas. Muuten kyseessä ei oo 5/3/1.

"While it may seem counterintuitive to take weight off the bar when the goal is to add weight to it, starting lighter allows you more room to progress forward. This is a very hard pill to swallow for most lifters. They want to start heavy and they want to start now. This is nothing more than ego, and nothing will destroy a lifter faster, or for longer, than ego."
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Olen aina ollut paska kyykkäämään ja etureidet ovat olleet heikot suhteessa takareisiin. 531:n myötä laskin maksimin melko alas, jotta kehitystä tulee. Ohjelman myötä high bar -kyykyn tekniikka loksahti aika kohdilleen. Menossa kolmas kierto ja tällä hetkellä toistoja tulee esim. 3+ -sarjassa noin 12-14. Kuitenkaan en usko maksimini vastaavan toistomäärään, vaikka kehitystä on tullut. First set last on käytössä.

Kysymys: jatkanko näin ja etenen rauhassa vai onko noissa suhteessa korkeissa toistomäärissä järkeä?
 
Olen aina ollut paska kyykkäämään ja etureidet ovat olleet heikot suhteessa takareisiin. 531:n myötä laskin maksimin melko alas, jotta kehitystä tulee. Ohjelman myötä high bar -kyykyn tekniikka loksahti aika kohdilleen. Menossa kolmas kierto ja tällä hetkellä toistoja tulee esim. 3+ -sarjassa noin 12-14. Kuitenkaan en usko maksimini vastaavan toistomäärään, vaikka kehitystä on tullut. First set last on käytössä.

Kysymys: jatkanko näin ja etenen rauhassa vai onko noissa suhteessa korkeissa toistomäärissä järkeä?
Jos homma toimii noin, niin miksi toimivaa konseptia olisi syytä vaihtaa. Kyllä sulla jossakin vaiheessa stoppi tulee, ja joudut himmaamaan muutaman kierron alas päin.
 
Jos homma toimii noin, niin miksi toimivaa konseptia olisi syytä vaihtaa. Kyllä sulla jossakin vaiheessa stoppi tulee, ja joudut himmaamaan muutaman kierron alas päin.

No joo, näihän se taitaa olla. En silti olisi uskonut, että näilläkään raudoilla saan noin paljon toistoja. Hyvä ohjelma.
 
Olikos tästä ohjelmasta se 3x viikkoon variaatio olemassa? Jonkun pääliikkeen kanssa tehtiin pystäri eikä omana päivänään, jos muistan oikein? Jos joku viitsii linkkiä laittaa tuohon, niin olisin kiitollinen koska en näköjään osaa käyttää googlea.
 
Kokemuksia 5/3/1:stä 15. syklin perusteella

Edessä pitkä postaus jossa pohdintaa omasta reilun vuoden kestäneestä 5/3/1-treeniputkesta, sekä tiedustelua sen suhteen kuinka punnerrusliikkeet saisi jälleen progressiivisiksi.

Allekirjoittaneella treenivuosia on takana on/off tyyliin jo lähes vuosikymmen, joista viimeiset reilu kolme vuotta jälleen jotenkuten tavoittehakuisesti. Hieman yli vuosi sitten päätin jättää taakse lähemmäs vuoden kestäneen nollakehityksen ja pään seinään hakkaamisen jatkuvasti lähellä maksimeita pyörivillä sarjapainoilla.

Nyt olen tehnyt 5/3/1:stä reilun vuoden BBB-templatella ja syklejä on takana 15. kappaletta (joista 4. sykliä miinuksilla ja 12. plussalla). Uncle Jimin ronskien motivaatioquotejen ja testohöyryisen punttisalifilosofian edessä nöyrtyneenä vein egoni kaniin heti kättelyssä ja aloitin kevyesti. Ja se kannatti.

Maven ja kyykyn resetoin ensimmäisen kerran sairastelun jälkeisenä huonona treenijaksona 8. syklin loputtua, vaikka varsinaista failurea ei vielä kummassakaan liikkeessä tullutkaan. Resetin suoritin Jimpan ohjeiden mukaisesti tiputtamalla sarjapainot 4. sykliä taaksepäin. Juuri loppunut 15. sykli meni edelleen erittäin hyvin, eikä tarvetta 2. resetille näy vieläkään horisontissa. Kyykyssä on ollut resetin jälkeen mukana first set last, mutta mave menee normaalisti. Kyykkyä vapaalla tangolla en ollu pitkästä treenihistoriastani huolimatta tehnyt koskaan ennen 5/3/1:stä, mutta nyt low-bar kyykystä on kehkeytynyt yksi suosikkiliikkeistäni, jossa kehittymispotentiaalia on paljon.

Penkin ja OHP:n kohdalla resetin aika koitti vasta 11. syklin kohdalla. Kummassakaan ei tullut varsinaista failurea, mutta surkea 11. sykli penkissä ja OHP:n äärirajoilla pyristely johti resetointipäätöksen realisoitumiseen. Resetoinnin suoritin jälleen tiputtamalla sarjapainot 4. sykliä taaksepäin, kuten aiemmin maven ja kyykyn kanssa. Tähän leikki, laulu ja huraa-huudot sitten loppuvatkin penkin ja OHP:n osalta. Nyt nimittäin resetoinnista on aikaa 4. sykliä ja taas tulee se tismalleen sama seinä vastaan.

Surkeaa penkin osalta on se, että laskennallisesti paras sarjani 5x130kg on tehty syklissä 10. eli viisi sykliä sitten! Resetin jälkeen en ole pystynyt kertaakaan ylittämään tai edes sivuamaan ainoatakaan sarjaennätystäni (toistoja on jäänyt uupumaan PR-sarjasta aina 1-2 kappaletta). Nyt 15. syklin viimeisellä viikolla räpiköin säälittävät 2x132,5kg. Treenimetodit ovat pysyneet muuten samoina, mutta otin resetin jälkeen mukaan first set lastin. Tätä kompensoidakseni tiputin apuliikkeenä toimivan OHP:n 5x10 --> 4x10.

OHP:n osalta tarina on vieläkin omituisempi. Resetin jälkeen tein uuden sarjaennätyksen jokaisessa treenissä 2. syklin ajan, mutta sitten tuli täydellinen stoppi. Pidin kesälomalla lähes totaalitaukoa kolme viikkoa, jonka jälkeisistä kuudesta OHP-treenistä neljä edellistä on ollut aivan luokattomia. Laskennallinen maksimini ei ole noussut vaan päin vastoin tippunut, ja paljon. Mitään muutoksia treeniin ei ole tapahtunut ja apuliikkeissä (mm. kapea penkki) mitään heikkoutta ei ole havaittavissa, vaikka OHP:ssä juuri ongelmana on käsien ojentaminen suoraksi tangon ohitettua otsan. OHP:tä en ollut tehnyt ikinä ennen 5/3/1:stä ja se on muutenkin varsinkin penkkiin nähden heikko kuin pikkutytöllä. Hävettää, että tämä punnnerrusliikkeiden kruunaamaton kuningas on minulle todellista tervanjuottoa.

Ja ei, en usko, että teen apuliikkeitä liikaa tai liian raskaasti punnerruksien osalta. Apuliikkeitä tulee penkille treenistä vaihdellen OHP 4x10 – 3x6, mutta aina maltillisilla prosenteilla. OHP:lle puolestaan dippiä tai kapeaa penkkiä 5x10 – 4x8 treenistä riippuen ja jälleen siten etteivät sarjat epäonnistu. Jimin motivaatioquotet apuliikkeistä kaikuvat siis edelleen selkeästi korvissani. Selän suhteen teen myös ohjeiden mukaisesti eli vetelen jokaisen punnerrusliikkeen jälkeen sarjan leukoja ja niitä tuleekin yhdessä punnerrustreenissä tehtyä 8x8xBW, joista puolet levellä myötäotteella ja puolet kapealla vastaotteella.

Tässä vielä treenipainojen muutokset 1. syklistä tähän mennessä laskennallisesti parhaaseen sarjapainoon. Oma paino on pyörinyt PR-sarjojen suoritushetkillä noin 85kg:n tuntumassa.

Penkki 7x110kg (1.sykli, 1+ sarja) ---> 5x130kg (10. sykli, 1+ sarja)
OHP 8x52,5kg (1. sykli 1+ sarja) ---> 6x67,5kg (13. sykli, 1+ sarja)
Mave 8x162,5kg (1. sykli 1+ sarja) ---> 4x205kg (15. sykli, 1+ sarja)
kyykky 7x105kg (1. sykli 1+ sarja) ---> 3x152,5kg (15. sykli, 1+ sarja)

Summa summarum. Kyykky ja mave kulkevat edelleen kuin unelma, mutta penkissä resetin jälkeiset 4. sykliä ovat menneet jopa hieman taaksepäin eikä yhtään sarjaennätystä ole syntynyt kuukausiin. OHP:ssä puolestaan resetin jälkseisen erinomaisen treenijakson jälkeen kaksi edellistä sykliä on ottanut takapakkia noin puoli vuotta sitten käytetyihin sarjapainoihin. Aivan kuin voimat olisivat mystisesti kadonneet.

Onko muilla pitkään 5/3/1:stä tehneillä tullut ongelmia punnerrusliikkeiden kanssa? Onko kenelläkään ehdotuksia tai vinkkejä, kuinka tässä kannattaisi edetä? Reilu resetti molemmille ja painot todella alas tai jotakin vastaavaa?

Huh, tulipas kirjoitettua todellinen Sota ja rauha.
 
Kenties templaten vaihtaminen voisi auttaa? Esim fullbody template korkealla frekvenssillään voisi tuoda vaihtelua. Beyondin 20 viikon ohjelmaa on myös kehuttu jumahtaiden sarjapainojen ylöstuomisessa (löytyy googlettamalla). Jälkimmäinen vois toimia sulla hyvin kun oot (ainakin omasta perspektiivistäni) kokenut nostelija.
 
Onko muilla pitkään 5/3/1:stä tehneillä tullut ongelmia punnerrusliikkeiden kanssa? Onko kenelläkään ehdotuksia tai vinkkejä, kuinka tässä kannattaisi edetä? Reilu resetti molemmille ja painot todella alas tai jotakin vastaavaa?

On. Oikeastaan vuoden-kaksi penkki junnannut samoissa painoissa eikä pystärinkään kehitys ole päätä huimannut, nyt kesällä tosin siinä taas pienen pientä edistystä. Fiksumpi/penkkituloksesta kiinnostuneempi mies olisi saattanut tehdä jotain eri tavalla, mutta olen vaan resetoinut ja seinä tulee aina vastaan samassa kohdassa. Olen kyllä lähtökohtaisestikin maailman huonoin punnertaja :) Mave ja kyykky on nekin kehittynyt hitaasti mutta ne sentään on kehittyneet.. Tai oikeastaan oma havainto on että saattaa junnata puolikin vuotta lähes paikallaan, mutta sitten räjähtää taas ylöspäin. Ainoa lääke minkä olen keksinyt on syöminen, heti kun alkaa bulkkaamaan punnerruksetkin alkaa sujumaan - mutta itseäni ei huvita turvota yhtään enempää. Mutta onhan se itsestään selvää että jossain vaiheessa kehitys hidastuu/pysähtyy tietyllä lihasmassalla. Sulla kuitenkin penkki on tosi kova, mutta mavessa ja kyykyssä on vielä varaa. Pystäri on sulla aika erikoinen tapaus. Vertailun vuoksi penkkaan tällä hetkellä hikisesti satkun, mutta pystärissä tuli kuitenkin puhtaasti 3 x 65 kg.
 
onks tää 531 sopiva ohjelma n. 2kk voimatreeniä tehneelle? Paino 80kg, Penkki 95, Kyykky 100, Mave 130 ja OHP 55.
Oon tekemässä w1d2 huomenna, pystärin teko tuntu maanantaina hyvältä ja muutenki toi maltillinen progressio ois mieleen, että ei ainakaan hajota itteään liian kovilla raudoilla heti. Varsinkin kun itsellä on vähän taipumusta overreachingiin.
 
^Selvä, kiitos.

Aion tehdä tätä vuoden ajan, kun kiinnostaa toi punnerrusliikkeiden stallaus probleema. Jos ketään kiinnostaa, voisin aina päivittää tänne kehityksen joka toinen sykli.
 
Kun itse kesällä nosti kaloreita jonkin verran dieetin jälkeen tuntui että punnerrusliikkeissäkin katto on vain rajana. Nyt pienellä välidieetillä varsinkin pystärissä tuli samantien seinä vastaan. Viimeinen sarja 5krt 67,5 vitosviikolla ja tän kierron jälkeen pitää varmasti resetoida jos ei kaloreita taas nosta mitä en ajatellut tehdä. Mulla siis energian saanti vaikuttaa hyvinkin paljon punnerrusliikkeissä. Mavessa saa laittaa romua lisää joka kerta riippumatta. Kyykystä ei vitsi puhua kun penkissä nousee isompia rautoja vaikka teen kapeella otteella. Sen siitä saa kun laiminlyönyt jalkoja koko boodausuran ajan. :)
 
Kyssäri 531 aiemmin tehneille. Miten ootte toiminu noiden mave 5+ -sarjojen kanssa, ku siin niitä toistoja saa tosi paljon. Ootteko vieny lähelle failurea vai jättänyt esim. 10 kohalle vaikka tuntuu tosi kevyeltä?
 
Kyssäri 531 aiemmin tehneille. Miten ootte toiminu noiden mave 5+ -sarjojen kanssa, ku siin niitä toistoja saa tosi paljon. Ootteko vieny lähelle failurea vai jättänyt esim. 10 kohalle vaikka tuntuu tosi kevyeltä?

Itse olen jättänyt tylysti siihen kymmeneen toistoon. Muutenkin pyrin jättämään yhden puhtaan toiston varaa eli ei failureen, teki sitten yli tai ali kymmnen toistoa.

Alussa pystypunnerruksen lähtöpainot piti arvioida hihasta, koska ei ollut 1RM tiedossa. Arvioin alkupainon hieman liian alas, koska +-sarjoissa olisi voinut tempoa 15-16 toistoa helposti. Lisäsin sitten jo toiseen kierrokseen hieman reilummin painoa (+7,25kg), jotta pääsisin about normitasolle ja tämä osoittautui hyväksi valinnaksi. Vaikka "Starting light" onkin oleellinen ajatus Wendlerin filosofiassa, niin en nähnyt tarpeen heilutella tolkuttoman kevyillä aerobic-painoilla, kun kyse on kuitenkin voimaharjoittelusta.
 
Kyssäri 531 aiemmin tehneille. Miten ootte toiminu noiden mave 5+ -sarjojen kanssa, ku siin niitä toistoja saa tosi paljon. Ootteko vieny lähelle failurea vai jättänyt esim. 10 kohalle vaikka tuntuu tosi kevyeltä?

Niin monta kuin menee, mutta ei failureen ja varsinkin mavessa tekniikka kunnossa. Yli 15 ei ole tainnut kuitenkaan koskaan mennä, joten ei varsinaisia maratonsarjoja. En ole myöskään soveltanut first set lastia maveen koskaan.
 
Niin monta kuin menee, mutta ei failureen ja varsinkin mavessa tekniikka kunnossa. Yli 15 ei ole tainnut kuitenkaan koskaan mennä, joten ei varsinaisia maratonsarjoja. En ole myöskään soveltanut first set lastia maveen koskaan.

Jees, ite tein just tänään W1D2 maven ja meni 15 toistoja, mutta painot on tosiaan vielä niin pienet että ei ihmekkään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom