Päätin kirjoittaa ensimmäisen postaukseni kun kerta tähän 531-aiheeseen on kokemuksia jaettavana. Tästä tulee varmaankin pitkä postaus, mutta toivottavasti joku tästä saa uusia ajatuksia ja vertaistukea irti.
Aikaisemmin tuli pari-kolme vuotta tehtyä perinteisempää sillisalaatti-treeniä, missä apuliikkeet, jos eivät nyt niin pääosaa saaneet, niin olivat ainakin samalla viivalla kuin varsinaiset pääliikkeet. Mukana oli isoja moninivelliikkeitä, eristäviä apuliikkeitä, kahvakuulatreeniä, pumppi-tyylistä jumppaa ja ties mitä muuta virveliä ja härveliä. Kehitystä ei siis kovin tullut. Ei voimaa eikä lihasmassaa.
Sitten päätin ottaa selvää miten oikeasti voimakkaat ihmiset treenaavat. Testasin yhtä ohjelmaa 16:n viikon ajan, joka toimi varsin hyvin, mutta sitten 531 tuli vastaan ja päätin kokeilla sitä.
531:stä olen tehnyt nyt viisi kierrosta. Ensiviikon deload-viikon jälkeen lähtee kuudes kierros käyntiin.
Olen jakanut ohjelmani Wendlerin alkuperäisen ajatuksen mukaisesti neljälle päivälle. Pääohjelman kustomointia olen pyrkinyt välttämään viimeiseen asti. Ainoat kustomoinnit ovat, että takakyykyn tilalla on etukyykky ja mave ja kyyky ovat vaihtaneet paikkoja keskenään.
Apuliikkeinä aluksi käytin BBB:tä + leuanvetoja, mutta sitten päätin, että suhteellisesta voimasta täytyy myös pitää huolta, joten vaihdoin BBB:n täysin kehonpainoliikkeisiin. Nyt kesän jälkeen päätin kuitenkin, että ei olisi pahitteeksi panostaa siihen massaan myös + että mm. raskas kyykkysetti tekee niin autuaan olon, että sitä pitää saada lisää
Muutin siis apuliikkeitä vielä kerran niin, että mukana on sekä kehonpainoliikkeitä, että pari palaa BBB:täkin.
Toistaiseksi ei näillä kierrosmäärillä ole seinä vielä näkyvissä. Etukyykyssä tein kuluvan kierroksen painoja määrittäessä niin, että en lisännyt painoa vaan laskin edelliselle kierrokselle. Syy tähän oli puhtaasti se, että halusin sekä varmistaa jatkuvan kehityksen etukäteen ja erityisesti se, että en ollut ihan täysin tyytyväinen nykyistä edeltävän kierroksen etukyykyn tekniseen suoritukseen joten päätin ottaa hieman vauhtia kauempaa. Vaikuttaa siltä, että päätös oli hyvä. Muutoin kehityskaarta on mukavasti näkyvillä ja kyllä siellä etukyykyssäkin oli varsin hyvät +sarjat vaikka hieman takapakkia päätinkin ottaa. Sitten kun seinä jossain liikkeessä tulee joku päivä vastaan niin tulen varmastikkin ottamaan vauhtia parin kierroksen takaa. Se lienee se toimivin tapa.
Painoista sen verran, että ylävartalon korotukset ovat se mitä Wendler suosittelee, 2,5kg/korotus, mutta myös alavartalolle olen tehnyt 2,5kg:n korotukset per kierto. Etukyykky on vaativampi liike kuin takakyykky, joten arvelin siinä olevan 2,5kg korotukset järkevämpiä. Mavessa taas olen välillä tehnyt 2,5kg:n korotuksia ja välillä 5kg:n. Syynä 2,5kg:n korotuksiin mavessa on se, että haluan varmistua siitä, että alaselkä ja vatsat ehtivät kehittyä mukana ja näin en riko selkääni +sarjoilla läheskään niin helposti.
Taustalla tässä rauhallisessa kehityksessä on puhtaasti Wednlerin ajatukset;
"They [lifters] want to start heavy and they want to start now. This is nothing more than ego, and nothing will destroy a lifter faster, or for longer, than ego."
"This [progressing slowly] ties in with starting light, and it keeps lifters who want to get big and strong yesterday from sabotaging their own progress. People want a program that will add 40 pounds to their bench in
eight weeks. When I ask how much their bench went up in the last year, they hang their heads in shame."
Täytyy myöntää, että aluksi tämän treenifilosofian hyväksyminen vaati itsekuria, mutta kun nyt tuloksia on tullut niin hitaan ja tasaisen kehittymisen ajatus on itsestäänselvä.
Kevennetyt viikot pidän juuri kuten Wendler alunperin suosittelee eli joka neljäs viikko. Vaikka tuntuu hieman typerältä nostella joka 4. viikko painoja haukotellen niin uskon kyllä, että siitä pidemällä tähtäimellä on hyötyä. Muutenkin, aikaisemmin on tullut treenattua "Kaikki Sarjat Täysillä"-mentaliteetilla ja siitä on ollut tuloksena keskiskertaista heikompi kehitys ja välillä loppuun palamista sekä loukkaantumisia.
Tässä oma viikko-ohjelmani.
Maanantai:
Pystypunnerrus 531
Yhden käden punnerrus 3-5 sarjaa
Leuanveto lisäpainoilla 2-3 sarjaa 2-5 toistoa
Vatsalihastreeniä jumppapallolla
Tiistai:
Etukyykky 531
Takakyykky BBB
Hyvää huomenta 3x10
HLR
Torstai:
Penkkipunnerrus 531
Penkkipunnerrus BBB
False grip-vaakasoutua renkailla/muscle-up kevennettynä
Perjantai:
Mave 531
Leuanveto lisäpainoilla 2-3 sarjaa 2-5 toistoa
Dragonflag
Lisäksi kehonpainoliikkeiden yhteydessä käsilläseisontapitoja.
Tuloksia on tullut seuraavasti. Vertailukohtana viime kevättalven sarjapainot verrattuna viimeisimpiin 1+ sarjoihin:
Pystypunnerrus: Ei vertailutuloksia, mutta vielä pari vuotta sitten 40kg:n nosto ei onnistunut ilman vauhtia. Nyt 6x67,5kg oikealla, vauhdittomalla tekniikalla.
Etukyykky: 5x75kg -> 4x97,5kg
Penkki: 5x80kg -> 7x100kg
Mave: 5x135kg -> 6x160kg
Paino on noussut n.97kg:stä 106kg:hen. Osa varmastikkin ihan oikeaa lihasta eikä pelkkää läskiä, toivottavasti
Tyytyväinen siis olen. En halua tyrkyttää kenellekkään tätä ohjelmaa, mutta suosittelen kuitenkin kokeilemaan mikäli tuntuu siltä, että kehitys on jumissa tai muuten vain haluaa erillaisen näkökannan treeniin.