- Liittynyt
- 29.5.2002
- Viestejä
- 910
Mutta se, että ihminen syö alle koomakulutuksen ja kykenee silti lihomaan, kuulostaa enemmänkin mikä-mikä-maan tarinoilta.
Olen edelleen valmis vaihtamaan näkökantaa, jos päinvastaisia todisteita on. Kuulostaa vaan hullulta, että ihmiset tietää hemmetisti aineenvaihdunnan hidastumisesta, mutta yksikään ei tiedä mistä se otetaan ja paljonko se käytännössä on.
En jaksanut asiaa enempää tutkia, mutta silmiini sattui tutkimus, jossa 3 vuorokauden täyspaaston jälkeen ihmisen aineenvaihdunta oli vielä ihan normaali. Tutkimuksessa ei käytetty yhtään bodaria, joilla aineenvaihdunta-, hiilihydraatti- ja proteiinimetabolia hidastuu jo tunnetusti 3 tunnin syömättömyyden jälkeen. :D
Minulla on ihan omakohtainen kokemus tästä, että 1500 kcal päivässä ja yli 90-kiloinen mies vain vain lihoi. Syynä vuosia jatkunut univelka. Kun univelat nukuttiin pois (kuukauden sairasloma nukkumista varten), niin paino tippui kahdessa kuukaudessa 11 kiloa. Toki oireita oli muitakin, ja suuri osa niistä oli kognitiivisia. Muutaman päivän täyspaasto ei ole mitään verrattua kuukausia tai vuosia kestäneeseen häiriötilaan.
Aina sen lisäyksen ei tarvitse olla positiivinen, että oireet tulevat. Jos kroppa on tottunut vetämään täysillä ja liikuntaa tulee 7 kertaa viikossa, niin liikunnan vähentäminen reilusti voi yhtälailla aiheuttaa ongelmia säätelyjärjestelmälle.
Vaihteeksi mielenkiintoista keskustelua. On tosin hyvä huomata, että nämä hormonaaliset asiat nostavat päätään vasta rasvaprosentin lähestyessä kymmentä (miehillä) ja etenkin vasta mentäessä sen alle. Muistetaan nyt kuitenkin, että säästöliekki = myytti. No, you're not different.
Ei. Ehkä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan vaikuttavat asiat tulevat esille vasta alle kympin rasvoissa, mutta kyllä niitä hormonihäiriöitä löytyy ihan jokaisesta painoluokasta. Nyt tulee muistaa, että keho on psykofyysinen kokonaisuus, ja pelkkiä hormoneja löytyy satoja. Kun tähän liitetään vielä tuhannet entsyymit, erilaiset hermostolliset säätelyjärjestelmät sekä limbinen järjestelmä, niin ei voida vetää yhtä viivaa ongelmien ja seuraamusten välille.
Tulisikin siis muistaa, että hormonijärjestelmä on niin monimutkainen, että absoluuttista vastausta ei voi antaa. Ihan esimerkkinä, liittyipä tähän aiheeseen tai ei, laitan tähän tutkimuksen kuinka univaje vaikuttaa TNF-α-tasoihin (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043466611001797). TNF-α on tulehduksen välittäjäaine, jonka toiminta on yhdistetty muun muassa matala-asteiseen tulehdukseen joka on osasyynä esim. lihavuudessa, sekä esim. rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19757404).
Yksi melko vähän aikaa sitten löydetty adipokiini on kemeriini, jolla on vaikutusta muun muassa rasva-aineenvaihduntaan, lihavuuteen ja diabetekseen (http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0034710).
Voisin kirjoitella vaikka jokaisesta hormonista pitkät pätkät, mutta tällä hetkellä minulla ei ole aikaa siihen. Ehkä joskus…
Täytyy kompata, itse dieettasin syksyllä parisen kuukautta ja paino laski noin 5kg. Tuli juotua paljon kahvia ja yöunet jäivät koko ajan 4-6 tuntiin opiskelujuttujen ja sosiaalisten suhteiden takia. Kompensoin huonoja yöunia päiväunilla mutta dieetin loputtua huomasin etten enää pystynyt nukkumaan lainkaan päivällä. Unen saaminen iltaisin oli todella vaikeaa ja se johti lopulta siihen että en jaksanut nousta sängystä ylös. Opiskelut jäi tauolle ja siinä vaiheessa myös treenaus jäi, nukuin vain 3-4 tuntia per mutta makasin päivät pitkät sängyssä enkä tehnyt mitään muuta. Lääkäristä määrättiin melatoniinia ja se jonkin verran auttoi, kuin myös salitreenin aloittaminen uudestaan.
Uutena vuotena tuli otettua viinaa pitkästä aikaa ja se olikin paha virhe. Yöunet meni täysin ja viime perjantaina sain lievän paniikki/ahdistuskohtauksen. Siitä lähtien tullut päivittäin kohtauksia ja tällä viikolla useaan otteeseen lääkärissä sydänfilmeissä yms. Pari päivää sitten määrättiin Esipralia päivittäiseen käyttöön ja lisäksi Diapamia kohtauksia varten. Melatoniinia hieman vahvempana versiona ja nyt on yöunet vihdoin hieman paremmat, jopa 7 tuntia nukkusin viime yönä.
Olkaa oikeasti tarkkana että saatte nukuttua tarpeeksi, varsinkin dieetillä tuntuu olevan elintärkeää. Nukkuminen usein tuntuu itsestäänselvyydeltä ja sen tärkeyden unohtaa vaikka täällä pakkiksellakin sitä toitotetaan monesti. Mutta siinä vaiheessa kun ne yöunet menettää niin tulee pahoja ongelmia, sen voin kokemuksella sanoa.
Olisiko sulla Timo Kettunen jotain neuvoa tähän tilanteeseen kun asiasta tunnut tietävän ? 6-7 tunnin yöunilla jo pärjään mutta huikea ero siinä on vielä aikaisempiin 9 tunnin yöuniin.
Kuulostaa tutulta. Laitoitkin jo privaa. Vastaan siihen, mutta laitan tähän jotain. Unen tarve tosiaankin kasvaa kun urheillaan ja dietataan. Toki löytyy jotain geneettsiä friikkejä jotka pärjäävät aina muutamalla tunnilla, ja heille voidaankin olla avoimesti kateellisia. Normaali ihminen kuitenkin tarvitsee sen 7-8 tuntia, ja stressin (fyysisen tai psyykkisen) kasvaessa ehkä vähän enemmän. Ja unen pitäisi olla myös laadukasta, sillä määrä ei tässä tapauksessa korvaa laatua. Myös se vaikuttaa mihin aikaan nukkuu, koska unirytmi voi poiketa fysiologisesta (humoraalisesta) rytmistä -> ongelmia kun elimistö yrittää sopeutua.
http://www.webmd.com/diet/features/lose-weight-while-sleeping
Se on tämä nykyaika.
Julkkikset, yritysjohtajat ja urheilijat antavat usein sellaisen kuvan, että he pystyvät tekemään kaiken eivätkä nuku juuri ollenkaan. Media antaa kuvan, että menestynyt ihminen on tehokas eikä käytä aikaansa nukkumiseen. Tämä on paskaa. Kukaan ei pärjää univajeella pitkään. Urheilijat vetävät nappeja, yritysjohtajat ovat viittä vaille sydänsairaita, ja julkkikset valehtelevat.
Toinen asia mikä vaikuttaa ovat ihmiset voimavarat. Meillä jokaisella on erilainen määrä voimavaroja, mutta kaikki pitävät elämää kilpailuna. Aina pitäisi päästä pidemmälle kuin toinen. Se ei ole mikään häpeä myöntää, että itse ei jaksa hoitaa kotia, neljää lasta, kahta duunia ja seitsemää liikuntaharrastusta. Vaikka naapuri jaksaisi. Jokaisen pitäisi mennä omien voimavarojen puitteissa, mutta näin ei tunnu olevan. Tämä pätee elämän jokaiseen osa-alueeseen. Voimavaroja voi ehkä venyttää hieman suuremmaksi erilaisilla vastapainoilla stressille, mutta se on taas ihan oma juttunsa. Pääasia kuitenkin on, että pitkän aikavälin kuluessa kehon täytyy olla enemmän palautumis- kuin kulutustilassa.