Tällaisesta asiasta luulisi siis olevan jotain kovempaakin näyttöä, kuin asiantuntijoiden ja "asijantuntioiden" mielipiteitä?
Mitenkä tällainen "aineenvaihdunnan lukittuminen" tapahtuu, siis fyysisesti, mitä tapahtuu elintoiminnoille? Käsittääkseni koomapotilaan aineenvaihdunta koostuu lähinnä solujen uusiutumisesta, sydämensykkeestä, hengittämisestä ja lämmön tuotosta. Kuinka paljon noista voidaan tinkiä normaalisti, ennen kuin ihmiselle tapahtuu jotain fataalia? Mitä siis tapahtuu fyysisesti koomapotilaalle, jonka "aineenvaihdunta on lukossa"? Ja kuinka paljon vähemmän tällainen koomapotilas kuluttaa käytännössä kaloreita kuin toinen, jonka aineenvaihdunta ei ole "lukossa"?
Entä liikkuva ihminen? Kuluttaako "lukittunueen aineenvaihdunnan" omaavan ihmisen lihakset tilavuusvakioituna jotenkin vähemmän energiaa samassa rasituksessa?
Kyllä kuulostaa taas niin urbaanilta bodauslegendalta koko "aineenvaihdunnan lukittuminen", että maailmanlopun ennustuksetkin jää toiseksi.
Sehän tästä "aineenvaihdunnan lukkiutumisesta" - kuten asian ilmaisit - keskustelusta tekee vaikean, että mitään tieteellistä näyttöä ei asiasta taida olla. Ainoastaan lukuisia tosielämän esimerkkejä. Samaa taitaa videollaan Layne Norttoni sanoa. Joten on aina lähinnä ajan kysymys, että milloin tullaan paskan puhujaksi leimaamaan niiden toimesta, jotka aina vaativat tieteellistä todistelua asiasta kuin asiasta. Jos sitä ei ole esittää, niin koko asiaa ei ole olemassa.
Joka tapauksessa aineenvaihdunnan tuhoamisella tarkoitan sitä, että kun syö liian vähän (ja liikkuu paljon) niin paino ei siitä huolimatta putoa. Jos vähentää ruokaa entisestään, niin paino ei edelleenkään putoa. Jos lisää liikuntaa, niin paino ei edelleenkään putoa. Silloin aineenvaihdunta on leikannut kiinni. Ja ainoa tapa saada se taas käytiin on alkaa hiljalleen ruokamäärää lisäämään (ja rasvanpolttotavoitteen siltä erää lopettaminen). Periaatteessa on aineenvaihdunnan kannalta aivan sama, että lisääkö sitä hitaasti vai nopeasti. Erona vain se että kun sen tekee hitaasti niin läskiä ei kerry (niin paljoa ainakaan) kuin jos ruokamäärää nostaa nopeammin.
Minulla ei sen enempää ole vastauksia olemassa, että mistä kyseinen efekti johtuu tai mitä siinä solutasolla tapahtuu. Voin kertoa asiasta vain omien kokemuksien kautta. Ja joku vuosi sellaisia tulee muutama kpl vastaan. Osa on kilpailijoita osa tavallisia perustreenaajia.
Viimeisin omalle kohdalleni osunut esimerkki on eräs entinen fitnesskilpailija, jonka kisadieetin aikainen idioottivalmentajansa oli laittanut ruokavaliolle joka sisälsi 100g heraa päivässä. Ja siinä kaikki. Jonkin aikaa mukana oli myös muutama rkl öljyä, mutta se piti jättää pois. Tämä tietty siitä syystä, että kun mimmin paino ei tuntunut muuten putoavan. Eikä muuten pudonnut sittenkään. Pari kuukautta hän tuota "ruokavaliota" noudatti ja sinä aikana paino putosi yhden kilon. Samaan aikaan tietty 4-5 salitreeniä ja 1-2h aerobista päivässä.
Mitä hänen aineenvaihdunnalleen solutasolla tapahtui? Eikö lihastyö kuluttanut enää energiaa? Söikö keho itseään? En minä tiedä. En tiedä mistä sydän tai kehon lämmöntuotto ottivat energiansa.
Lienee sanomattakin selvää, että pitkäaikaista (ehkä lopullista) vahinkoa tuona aikana hänen aineenvaidunnalleen tapahtui. Kehon hormonitoiminta meni ihan päin helvettiä, vaikka oli aikaisemmin toiminut normaalisti. Hiilihydraatteja häntä ei voinut laittaa syömään alkuun ollenkaan, koska entsyymejä mitkä sitä kehossa käsittelisivät ei enää ollut (nämä asiat siis lääkärin toimesta todettu, ei minun). Todettakoon vielä että ennen tuota tuohoisaa kisadieettiään (joka jäi kesken) hän oli pystynyt syömään normaaleja määriä normaalia ruokaa.
Lopputulosta en tiedä, koska hän ei enää valmennuksessani ole. Oli muutaman kuukauden ja sinä aikana asian hoidossa eteenpäin pienin askelin päästiin, mutta kun aineenvaihdunta menee niin pahaksi kuin hänelle menee koko projektiin vuosi tai vuosia. Tosin hänen tilannettaan ei pelkällä treenillä ja ravinnolla pystynyt enää korjaamaan, joten valmennuksen ohella tietty oli lääkärissä/sairaalassa käyntiä sekä lääkitystä.
Tämä nyt tosin oli äärimmäisin esimerkki mitä on eteen tullut ja voin ihan suoraan myöntää, että kun tilanne menee tarpeeksi pahaksi niin ensisijainen taho mihin pitää ottaa yhteyttä on lääkäri. Jos ravinto/treeni/liikunta ei riitä asian hoitamiseen, niin minulla ainakin loppuu osaaminen kesken.
Ja ennen kuin kukaan kommentoi, että minkälainen idiootti suostuu syömään vain 100g heraa päivässä, niin haluan sanoa, että ymmärrän oikein hyvin, että kun ihminen jahtaa unelmaansa, niin sen eteen tekee melkein mitä vaan. Ja jos on jonkun "asiantuntijan" palkannut itseään auttamaan, niin kyllähän sitä haluaa uskoa. Samaan hengenvetoon pitää tosin vielä sanoa, että tietty yksilön vastuu kannattaa silti säilyttää ja olla sen verran perilla itsekin asioista, että tunnistaa homman täysin järjettömäksi siinä kohtaa, jos "valmentajan" ohjeistus alkaa tuntua siltä, että voiko tällä enää edes hengissä selvitä.
Mutta kuten alussa totesin niin mitään tieteellistä evedenssiä ei ole esittää, mutta pystyisin kyllä nimeltä nimeämään useita henkilöitä, joilla aineenvaihdunnan lukkiutuminen on tapahtunut. Lievät sellaiset hoituu ihan vaan treenistä/liikunnasta palauttelulla ja ruokamäärää hiljalleen nostamalla ja vakavemmissa tarvitaan lääketieteellistä apua.