Huolissaan laihduttajista

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Toisin sanoen sellaista mitä ei ole osattu tieteellisesti todistaa ei ole olemassa…

En ole väittänyt niin. Voihan maailmassa olla olemassa vaikka neonkeltaisia oravia, mutta niitä vain ei ole havaittu vielä. Mutta kyllä sinäkin varmaan vähän oudosti katsot, jos jossain blogissa joku väittää neonkeltaisia oravia olevan olemassa, mutta eläintiede ei vain tunne niitä vielä?

Mutta kyllä tästäkin on näköjään tutkimuksia olemassa. Mä kysyin tätä 2 kertaa, enkä saanut vastausta. Kaivoin sitten itse sen esiin. Olisin olettanut, että asian toimeenpaneva taho edes yrittäisi etsiä asiasta jotain jämerämpääkin faktaa. Kuinka moni tässä ketjussa ainakin osittain ammatikseen tekevä edes yritti etsiä tästä mitään faktaa, rehellisesti? Vai luotettiinko siihen, että "tämä asia nyt vain on näin".? Jos väite taistelee täysin fysiikanlakeja vastaan, niin kyllä mä sen bullshitiksi leimaan, heti. Jos joku väittää, että 1200 kalorilla ihminen voi urheilla 3 tuntia päivässä ja lihoa, niin se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista, tai sitten pitää laittaa joko anatomia tai fysiikan lait uusiksi.

Jos jossain pitää BULLSHIT-mittari kytkeä päälle niin erilaisia tieteellisiä tutkimuksia lukiessa… heti tuli yksi D-vitamiineja käsitellyt luotettavan tahon luotettava tutkimus mieleen. Tutkimuksissa on se ongelma, että ne maksaa rahaa. Eli joku ne aina rahoittaa. Eikä yksikään sijoittaja rahoita mitään sellaista tutkimusta, joka ei olisi hänen etujensa mukainen tavalla tai toisella.

Niinpä. Tutkimukset on illuminatin saatanallinen juoni pyrkiä ohjaamaan ihmisiä harhaan. Sen sijaan Jutta, Layne ja Poliquin -blogit on tässä kohtaa paljon validimpia. Jos salaliittoteorioita halutaan viljellä, niin eikös juuri ko. henkilöille ole edullista se, että asiakassuhde on pidempi, eli ihminen laihtuisi hitaammin?

Ja toisekseen nykytiede ei nyt vaan tiedä hevonvittuakaan juuri mistään ihmiskehon toimintaan liittyvästä (hieman liioitellusti sanottuna). Vähän on pintaa päästy tällä vuosituhannella raapaisemaan. AIDSiin ei ole keksitty parannuskeinoa. DNA:n rakenne taitaa olla selvillä, mutta vaikutukset ei. Ja geeneistä ja niiden vaikutuksista mm. aineenvaihduntaan yms. elintoimintoihin kun aletaan puhua niin tiede osaa niistä selittää ehkä 0,5 prosenttia.

Mutta mutta... en haluaisi toistaa itseäni, mutta ne plokit... ne plokit. Nekö edustaa nykytietämyksen ylintä kastia tällä hetkellä? Asiat jotka kuulostaa kivalta, ei ole aina tosia. Ihmisellä vain on tapana poimia kivoja asioita muiden sanomisista ja leimata ne päässään faktoiksi. Näin ei vain aina ole.

Minä kuulun siihen luopioiden joukkoon, joka tätä rahasta tekee. Siitä tosin kukaan ei ole ikinä maksanut penniäkään, että tieteellisen tutkimuksen selittäisin, missä kerrotaan miten rasva teoriassa ihmiskehosta palaa. Ei… kyllä minä saan palkkani siitä, kun saan aikaan todellisia muutoksia todellisissa ihmisissä ihan oikeassa elämässä… riippumatta siitä mitä mieltä tiedemiehet asiasta ovat.

En tarkoittanut kärkkäällä kommentillani sitä, että sinun pitäisi selittää ihmiselle rasvanpalamisen kemiallinen kaava, tai edes itse osata sitä. Tarkoitin sitä, että jos minä palkkaisin itselleni PT:n, niin haluaisin ainakin, että hän osaisi jollakin tavalla perustella minulle tekemiään valintoja. Ja että ne valinnat perustuisi edes jotenkin enemmän tutkimusnäyttöihin, kuin mielipiteisiin. Lisäksi toivoisin, että olisi edes jotenkin perillä viimeisimmistä ravitsemusopin suuntauksista. Sitä sanotaan ammatilliseksi kehittymiseksi.

Jatkan tästä ihan omalla mielipiteelläni. Se, mitä sinä sanot aineenvaihdunnan jumiksi, minä sanon syömishäiriöksi. Sinä tuskin olet näiden asiakkaiden syömisiä seuraamassa 24/7? Heidän aineenvaihduntansa jumi on omien korvien välissä. Vaikka sinä teet miten tarkat ruokaohjeet, eivät he sitä sinulle kerro, että illassa saattaa repsahtamisen jälkeen mennä pringlesituubin päälle mutakakku. Ja tämä ei ole edes mitään tyylilleni uskollista karrikointia, vaan oikeasti tiedän, että näin se menee. Siksikin olisi tärkeä ammatillinen kasvaminen, että oppisi tunnistamaan syömishäiriöiset. Heille pahinta on antaa tarkat ohjeet, miten pitää syödä ja mihin aikaan. Kun se repeäminen sitten lähtee yhdestä suffelipatukasta, niin sille ei tule loppua. Se on sen jälkeen menoa, eikä siinä vielä yksi pringlesituubi paina mitään. Ja ne ei varmasti sulle kerro sitä määrää, mitä ne syö. Jo tuollaiselle pitkäaikaiselle VLC dietille ryhtyvä on erittäin potentiaalinen syömishäiriöinen. Heidän käsitysmaailmaan ei mahdu 12, saatikka 20 viikon dietti. "HetiMulleKaikkiNyt", kuvaa enemmänkin sitä maailmankuvaa ja täysin epärealistiset tavoitteet. Kaikenlaiset SuperTruperDietit on heille juuri mieleen, mutta sitten kun joku sanoo, että se pasteija on saatanasta ja kaikki menee päin persettä jos sen syö, niin siitä se sitten lähtee. Kun heille pitäisi juuri sanoa, että jos sitä pasteijaa tekee mieli, niin syö se. Ei se pasteja kerran tai kaksi viikossa voi kenenkään laihdutusta tappaa. Todennäköisesti pääsisit hyviin tuloksiin näidenkin ihmisten kanssa, kun ensinäkin tunnistaisit tapaukset ja osaisit käsitellä heitä oikein, mikäli he asiakaskuntaasi edes kuuluvat.


oma havaintoni (oliko oma kokemus "kielletty"? no , kerron anyway) tästä "ei kuukausia tai vuosia" on seuraava: saan aineenvaihdunnan dietin jälkeen varmaan muutamassa viikossa samaan kun se oli ennen diettiä, varsinkin jos hyväksyn että painoa tulee lisää (lihomatta nitkuttelu vaatii aikaa.. en muistaakseni silti ole onnistunut koskaan siinä täysin). itselläni yli 10 vuotta jatkuneen diettailun (yli puolet ajasta dietillä) seuraksena on se että kun lasken kaloreita, kehoni tottuu laskuun lähes välittömästi. - 200kcal ei tee mitään, -500kcal toimii ehkä 2-3 viikkoa, eli dietin pitää olla todella alikalorinen toimiakseen ja joka kerralla enemmän, eli lopulta meni siihen että joka dietti oli näännytys.

väitän että tämä on ainakin allekirjoittaneen kohdalla se "metabolic damage" ja tätä yritän paikata nyt min. 6kk , luultavasti vuoden varovaisella kalorinostolla.

No jos katsotaan tuota tutkimusta, niin kehosihan toimii juuri tuon mukaan. Elimistö alkaa kerryttämään rasvaa enemmän kuin lähtötilanteessa. Ja pitäisin enemmänkin todennäköisenä sitä, että kun tuo adaptio on kerran kunnolla tapahtunut, niin se tapahtuu huomattavasti herkemmin uudelleen. Ja joo, ei tietenkään omat kokemukset ole kiellettyjä. Edellinen tekstini perustuu osittain omiin kokemuksiini. Tarkoitin lähinnä sitä, että niiden omien kokemusten todistusarvo on pikkasen heikko, kun on kaikenlaisia kokemuksia, joissa on nähty autonvaloissa Jeesus tai ufo.
 
Joo. Oma lähestymistapani on ensisijaisesti tutkimuksiin perustuva, mutta paljon on maailmassa sellaista johon tutkimukset eivät ole ulottuneet tai joita ei koskaan tulla tutkimaan. Kyllä kokemukset ja omat havainnot ovat tärkeitä ja antavat paljon, mutta ehkäpä niitä ei voida verrata edes tutkimuksiin. Varsinkin terminologian kannalta katsottuna tulee vaikeuksia. Kirjoitin itse tuolla aikaisemmin, että miinuskaloreilla lihoi, kun olisi ehkä pitänyt puhua painon noususta (joka on siis eri asia kuin mitä lihomisella yleensä tarkoitetaan).

Jos asiakas syö 1000 kcal päivässä ja paino nousee, niin asiakkaalla on ongelma. Sillä ei ole ole käytännössä merkitystä mikä siellä on tieteellisesti taustalla, kunhan sitä vain lähdetään hoitamaan oikein. Aina voi kokeilla järkevän dieetin ja ruokavalion, mutta usein asiakkaat ovat jo käyneet lääkärin kautta ja heillä on näyttää labrakokeet jne. Iso osa valmentajista perustaa työnsä tieteeseen, mutta he eivät ehkä tiedosta sitä samalla tavalla kuin "oppineet". Eikä se ole väärin, jos valmentajan moraali on kunnossa. Aina näin ei ehkä ole…

Oma lukunsa ovat sitten sellaiset ihmiset, joiden mielestä tiede on vaan salaliitto. Nämä reptiliaaneja metsästävät vaihtoehtohuuhailijat ovat kyllä ihan oma lukunsa, eikä niihin kannata sinänsä kiinnittää huomiota. Tosin osa niistä aiheuttaa suoranaisesti vaaraa toisille ihmisille, kun neuvovat ihan mitä sattuu, perustuen juuri johonkin pseudotieteisiin ja planeettojen ovulaatioon.

Toisin sanoen sellaista mitä ei ole osattu tieteellisesti todistaa ei ole olemassa…

Tuskin B-ice from straight of da vanilla ghetto tätä näin konkreettisesti tarkoitti. On myös paljon tutkimuksia joissa on tullut nollatulos (tai negatiivinen), mutta koska ne ovat lääketehtaiden tms. rahoittamia, ei niitä ole virallisesti julkaistu. Tietokannoista löytyy - ainakin osa.

Jos jossain pitää BULLSHIT-mittari kytkeä päälle niin erilaisia tieteellisiä tutkimuksia lukiessa… heti tuli yksi D-vitamiineja käsitellyt luotettavan tahon luotettava tutkimus mieleen. Tutkimuksissa on se ongelma, että ne maksaa rahaa. Eli joku ne aina rahoittaa. Eikä yksikään sijoittaja rahoita mitään sellaista tutkimusta, joka ei olisi hänen etujensa mukainen tavalla tai toisella.

Tieteellisiä tutkimuksia on niin monen eri tasoisia, että osa menee tosiaan bullshit-osastoon. Mutta on siellä paljon oikeasti hyvän tason selittävää kamaakin.

Ja toisekseen nykytiede ei nyt vaan tiedä hevonvittuakaan juuri mistään ihmiskehon toimintaan liittyvästä (hieman liioitellusti sanottuna). Vähän on pintaa päästy tällä vuosituhannella raapaisemaan. AIDSiin ei ole keksitty parannuskeinoa. DNA:n rakenne taitaa olla selvillä, mutta vaikutukset ei. Ja geeneistä ja niiden vaikutuksista mm. aineenvaihduntaan yms. elintoimintoihin kun aletaan puhua niin tiede osaa niistä selittää ehkä 0,5 prosenttia.

http://wtvr.com/2013/01/24/scientists-discover-potential-cure-for-aids/ - lähellä ollaan jo ton AIDS:n kanssa :) Nykytiede tietää paljon, mutta tulosten ja tutkimusten tulkinta on usein vaikeaa. Ei normijantteri osaa tulkita tutkimuksia jos ei ole opiskellut tilastotiedettä tai kvantitatiivista/kvalitatiivista analyysiä. 0,5 prosenttia on aika alakanttiin, uskallan väittää.

Minä kuulun siihen luopioiden joukkoon, joka tätä rahasta tekee. Siitä tosin kukaan ei ole ikinä maksanut penniäkään, että tieteellisen tutkimuksen selittäisin, missä kerrotaan miten rasva teoriassa ihmiskehosta palaa. Ei… kyllä minä saan palkkani siitä, kun saan aikaan todellisia muutoksia todellisissa ihmisissä ihan oikeassa elämässä… riippumatta siitä mitä mieltä tiedemiehet asiasta ovat.

Kuten myös, renegade koko mies. Kuvien ja kokemusten perusteella tiedän, että teet tosi hyvää duunia, ja tuskin kukaan kyseenalaistaa sinun motiivejasi - tai edes välttämättä haluaa että selität asiat tieteellisesti. Ongelma on lähinnä siinä, että tiedät kokemusten perusteella minkälaisia muutoksia kropassa ulkoisesti tapahtuu, mutta entsyymitasolla et (kuten en siis minäkään). Tiedemiehet voisivat oppia sinultakin paljon, mutta teiltä puuttuu yhteinen kieli.

Mutta kyllä tästäkin on näköjään tutkimuksia olemassa. Mä kysyin tätä 2 kertaa, enkä saanut vastausta. Kaivoin sitten itse sen esiin. Olisin olettanut, että asian toimeenpaneva taho edes yrittäisi etsiä asiasta jotain jämerämpääkin faktaa. Kuinka moni tässä ketjussa ainakin osittain ammatikseen tekevä edes yritti etsiä tästä mitään faktaa, rehellisesti? Vai luotettiinko siihen, että "tämä asia nyt vain on näin".? Jos väite taistelee täysin fysiikanlakeja vastaan, niin kyllä mä sen bullshitiksi leimaan, heti. Jos joku väittää, että 1200 kalorilla ihminen voi urheilla 3 tuntia päivässä ja lihoa, niin se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista, tai sitten pitää laittaa joko anatomia tai fysiikan lait uusiksi.

On tutkimuksia. Minä voin rehellisesti sanoa, että yritin - ja kaivoinkin - jotain esille, mutta ei vaan ole aika riittänyt. Nyt nipistin vähän laatuaikaa muualta ja tulin tänne satuilemaan. Fysiikanlakeja vastaan ei voi taistella. On toki helppo sanoa, että urheilen kolme tuntia päivässä ja lihon miinuskaloreilla, mutta pidemmän päälle se ei tietenkään pidä paikkaansa. Ja kuten tuossa aikaisemmin totesin, käytin itsekin epähuomiossa termiä lihoa väärin. Se, että sinä tai joku leimaa sen bullshitiksi on hyvä. Iso osa laihdutusbusinneksesta on bullshittiä, mutta markkinat määrittelevät kysynnän. On toki paljon asiaakin, mutta tässäkin tapauksessa se on kuuntelijan ja katsojan silmässä, että mikä menee läpi. Tiede ei mene läpi ihmisiin jotka etsivät elohopeaa rokotteista, mutta bullshitti menee. Se on sitten vähän comme ci comme ca, että missä kohtaa markkinoille tulisi laittaa stoppi.

Yksi oma teoriani on lyhyesti seuraava: vääränlainen syöminen, stressi (joko miinuskaloreista tai urheilusta) ja se hemmetin univaje (!) aiheuttaa ainakin subkliinisen hypotyreoosin, joka on ohimenevä. Tämä näkyisi testeissä TSH:n lievänä nousuna, jos siis labrassa piipahdus tapahtuisi. TSH:n nousu aiheuttaa muun muassa beta oksidaation häiriöitä, joka vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan. Tämä taas vaikuttaa muun muassa sen energian määrään, joka varastoidaan elimistöön. Kalori ei ole dieetillä siinä mielessä kalori, että hormonaalisen häiriöt vaikuttavat myös makroravinteiden imeytymiseen. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat metabolisia prosesseja, jonka seurauksena elinjärjestelmien rasva-/proteiini-/glykogeenisuhteet muuttuvat, ja vettä alkaa kertyä niihin. Myös aineenvaihdunta hidastuu ja kakka jumii suoleen.

Paino nousee, koska kuona-aineet (kakka painaa) eivät poistu ja elimistö turpoaa. Elimistön muodostama metabolinen vesikin saattaapi jäädä soluun, ja tästähän voipi tulla jo 300 g vuorokautta kohti. Kun tähän yhdistetään insuliinihäiriön tai liiallisen kortisolin lisäämä keskivartalolihavuus (joko viskeraalinen ja/tai subkutaaninen), niin illuusio "lihomisesta" on valmis.

Yllä olevan tueksi löytyy kyllä tutkimuksia, tosin teoriaa tukemaan täytyy kasata useampi tutkimus alle. Lupaan etsiä kun on aikaa. Saa bustata.

Tiede on paras perustelu, mutta en käytä sitä itsekään aina jos asiakas ei erikseen pyydä. On helpompi selittää asiat yleisellä tasolla, kuin puhua jostain vetyatomien konsentraatiosta ja lihaksen bioenergiteetistä. Toki jos minulla ei ole mitään tieteellistä perustetta, niin kerron usein asiakkaalle, että tämä on nyt ihan voodoota, mutta joillakin on positiivisia kokemuksia.

Mutta mutta... en haluaisi toistaa itseäni, mutta ne plokit... ne plokit. Nekö edustaa nykytietämyksen ylintä kastia tällä hetkellä? Asiat jotka kuulostaa kivalta, ei ole
aina tosia. Ihmisellä vain on tapana poimia kivoja asioita muiden sanomisista ja leimata ne päässään faktoiksi. Näin ei vain aina ole.

Tässä olet ihan oikeassa. Syy on sekä blogisteissa, että sisälukutaidottomissa ihmisissä. Jos googleen heittää minkä tahansa sairauden/häiriön, niin varmaan 30 erilaista blogia julistaa totuutta. Ja 30 muuta blogia perustaa totuutensa näihin muihin blogeihin. Jos blogissa ei viitata mihinkään järkevään, niin kirjoittajan koulutus kertoo paljon!

Jatkan tästä ihan omalla mielipiteelläni. Se, mitä sinä sanot aineenvaihdunnan jumiksi, minä sanon syömishäiriöksi. Sinä tuskin olet näiden asiakkaiden syömisiä seuraamassa 24/7? Heidän aineenvaihduntansa jumi on omien korvien välissä. Vaikka sinä teet miten tarkat ruokaohjeet, eivät he sitä sinulle kerro, että illassa saattaa repsahtamisen jälkeen mennä pringlesituubin päälle mutakakku. Ja tämä ei ole edes mitään tyylilleni uskollista karrikointia, vaan oikeasti tiedän, että näin se menee. Siksikin olisi tärkeä ammatillinen kasvaminen, että oppisi tunnistamaan syömishäiriöiset. Heille pahinta on antaa tarkat ohjeet, miten pitää syödä ja mihin aikaan. Kun se repeäminen sitten lähtee yhdestä suffelipatukasta, niin sille ei tule loppua. Se on sen jälkeen menoa, eikä siinä vielä yksi pringlesituubi paina mitään. Ja ne ei varmasti sulle kerro sitä määrää, mitä ne syö. Jo tuollaiselle pitkäaikaiselle VLC dietille ryhtyvä on erittäin potentiaalinen syömishäiriöinen. Heidän käsitysmaailmaan ei mahdu 12, saatikka 20 viikon dietti. "HetiMulleKaikkiNyt", kuvaa enemmänkin sitä maailmankuvaa ja täysin epärealistiset tavoitteet. Kaikenlaiset SuperTruperDietit on heille juuri mieleen, mutta sitten kun joku sanoo, että se pasteija on saatanasta ja kaikki menee päin persettä jos sen syö, niin siitä se sitten lähtee. Kun heille pitäisi juuri sanoa, että jos sitä pasteijaa tekee mieli, niin syö se. Ei se pasteja kerran tai kaksi viikossa voi kenenkään laihdutusta tappaa. Todennäköisesti pääsisit hyviin tuloksiin näidenkin ihmisten kanssa, kun ensinäkin tunnistaisit tapaukset ja osaisit käsitellä heitä oikein, mikäli he asiakaskuntaasi edes kuuluvat.

Syömishäiriö on muuten oikein hyvä perustelu. Ja olen aivan täysin samaa mieltä, että se pasteija on usein paikallaan. Ruoasta pitää nauttia ja natsidieetti toimii vain harvoille ja valituille. Kontrolloitu, lievän hedonismin salliva dieetti toimii pitkän ajan kuluessa todella hyvin. Tosin sitten asiakas itkee, että miksi laihduin kolmessa kuussa vain kuusi kiloa, enkä kahtatoista. Nyt en osoita syyttävää sormea tässä ketjussa kehenkään, mutta ihmisellä on taipumus huijata itseään ja kaunistella asioita joita se kertoo treenarille tai netissä. Häpeä tai tunne omasta epäonnistumisesta pitää peittää jollain ja seliseliseliseli muuttuu äkkiä elintapojen peittelyksi. Että tämä mun postaus ei nyt jäisi ihan sanahelinäksi, niin laitetaan sulle B-ice pari tutkimusta tähän viimeiseen liittyen, eli miksi paino nousee "pitkällä dieetillä": http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820736 ja http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12733329

Nyt meen viettää mun synttäreitä. Ja aion hommata itselleni metabolisen damagen vaimon leipomalla omenapiirakalla.
 
Minun on kovasti vaikea uskoa kovin suuren ihmisjoukon kierrättävän vaa'an kautta kaiken ruokansa.

Nälänsäätely toimii meillä kaikilla hämmästyttävän hyvin. Syön vuodessa ehkä miljoona kilokaloria, ja jos lihon pari kiloa, olen saanut n. 14000 ylimääräistä kilokaloria. Siis silloin syön noin 1,5% yli kulutukseni -- on se aika tarkassa haarukassa! Tähän verraten ei tunnu mitenkään epäuskottavalta, että tietoisella dieetillä oleva tiedottomasti ottaa esimerkiksi vielä kolmannen perunan, kauhaisee kastiketta vähän syvemmältä jne. Kenties jopa pukeutuu paremmin ja kuluttaa vähemmän energiaa ruumiinlämmön säätelyyn.
 
Nälänsäätely toimii meillä kaikilla hämmästyttävän hyvin.

Itse asiassa nälänsäätely ei toimi nykyajan ruokaympäristössä, kun ruokaa on tarjolla loputtomasti, helposti ja halvalla, ja se ruoka on suurelta osin sellaista, mikä aiheuttaa välittömän mielihyvän tunteen ja ehdollistaa aivot haluamaan sitä lisää.
Sokeria ja/tai erityisesti teollista fruktoosia (high fructose corn syrup) sisältävät tuotteet, eli käytännössä kaikki prosessoidut ruuat, aiheuttavat jopa riippuvuutta tekemällä voimakkaan hyvänolon tunteen, joka nopeasti romahtaa väsymykseksi ja uudeksi piikin tarpeeksi. Lisäksi elimistö ei ymmärrä saaneensa riittävästi kaloreita, koska se ei ole saanut läheskään tarpeeksi ravintoaineita.

Terve ihminen voi luottaa nälän ja kylläisyyden tunteisiin, kun se syö pelkästään terveellistä, prosessoimatonta, puhdasta ruokaa, mutta kuinka moni suomalainen / eurooppalainen / länsimaalainen syö...
 
Nälänsäätely toimii kyllä melko hyvin ravinnontarpeen määrittäjänä jos syödään terveellisesti, aivan kuten esperance totesi. Joskus katselin dokkaria nimeltä "why are skinny people skinny" tjsp ja siinä oli haastateltu ihmisiä jotka eivät juuri katsoneet syömisiään, mutta pysyivät laihoina ja myös ihmisiä, jotka koittivat syödä terveellisesti mutta eivät laihtuneet ja asia jonka pistin merkille oli se, että haastatelluista laihoista suurin osa totesi, että syövät käytännössä vaan silloin kun on nälkä.

Ylipainoisilla ongelma monesti on tosiaan se, että syödään muutenkin kuin nälkään. Liian sokeripitoinen ruokavalio saa verensokerin pomppimaan ylös-alas, eli kun syödään sokeripitoista ruokaa, verensokeri nousee nopeasti ja kun se taas nopeasti laskee, alkaa taas tehdä mieli makeaa jolloin syödään lisää sokeria. Osa ihmisistä on myös ns tunnesyöjiä jotka lohduttavat itseään ruoalla kun on paha mieli eli tiedostamattaan hakevat tuota ruoan aiheuttamaa serotoniinivastetta aivoissa.

Säännöllinen ruokailurytmi on laihduttajalla melkein yhtä tärkeä elämäntapamuutos kuin epäterveellisten ruokien vaihtaminen terveellisiin, sillä kun verensokeri pysyy tasaisena pitkin päivää, ei tule niin herkästi mielitekoja ja pysytään paremmin terveellisessä ruokavaliossa.
 
Itse asiassa nälänsäätely ei toimi nykyajan ruokaympäristössä, kun ruokaa on tarjolla loputtomasti, helposti ja halvalla, ja se ruoka on suurelta osin - -

Tällöinkin se toimii hämmästyttävän hyvin. Suurin osa ei kerää nykyäänkään ylipainoa enempää kuin sen pari kiloa vuodessa, joten n. 1,5 prosentin haarukkaan syöminen ja kulutus menee. Toki se 2 kg/vuosi näyttää paljolta kun se alkaa 15-vuotiaana ja näkee lopputuloksen 35-vuotiaalta.

Kääntäen ihminen ei kuole nälkään vaikka annettaisiin vähäkalorisempaa ruokaa. Tämän vuoksi minun on helppo uskoa, että laihduttaja tahattomasti lisää kalorimääräänsä.
 
Bigest Looserin kilpailijoilla tehdyn tutkimuksen mukaan tuo metabolian hidastuminen on jopa aika rajua.

"researchers found that participants metabolisms slowed by an average of 504 more calories than would have been expected simply as a consequence of losing weight. In other words, participants' metabolisms slowed down to a much greater degree than was predicted."

http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2013/01/23/when-science-met-the-biggest-loser

http://jcem.endojournals.org/content/early/2012/04/24/jc.2012-1444.abstract?papetoc
 
Itselläni ongelma on/oli/näyttää olevan liian vähän unta ja ruokaa ja liikaa treeniä. Ja ennen kuin joku tulee muistuttumaan napostelusta ja itsensä huijaamisesti niin voin kertoa, että siitä ei ole kyse. Ennen aterioiden punnitusta söin vähemmän, mitä olen syönyt nyt kun punnitsen kaiken. Ruoka on samaa mitä aiemmin, mutta esim. lihaa/kalaa kanaa menee paljon enemmän kuten myös perunaa/riisiä. Aamupala ja lounas on vielä suht helposti, mutta päivällinen ja iltapala alkaa tekemään tiukkaa, koska oloni tuntuu koko ajan täysinäiseltä. Olen pyrkinyt kuitenkin syömään vaikka huonoa tekee, jotta homma lähtisi taas toimimaan. Uskon myös, että ainakin siihen asti menee hyvin, kunnes eksyn salille, koska silloin ruokamäärää on nostettava 3500-4000kcal , ehkä aluksi tuonne ylemmäs ja katsottava miten käy ja proteeiinijuomat varmaan ainoa tapa toteuttaa, syömistä en enää voi lisätä.

Suurin osa painostani tuli varmaan nesteestä, mutta nyt olen lepäillyt ja syönyt niin paino putoaa tasaisesti (kalorit pikkuisen päälle 3000kcal). Ainoat treenit on 3 krt viikossa liikkuvuutta ja venyttelyä tulee kevyt hiki. Myös yöt sujuvat tällä hetkellä kohtuullisesti ja tämä näkyy kyllä heti, nyt viikossa saattaa olla jo 1-2 päivää, milloin olo tuntuu energiseltä.

Itsellä myös mittauksissa korkeat kortisoliarvot, mutta vielä viitteiden sisässä, miten noita saisi vielä laskettua? Joogalla?

Oireita tai tuntumerkkejä itselläni painon nousun aikana: Erittäin huono nukkuminen yhtäjaksoista unta ei ollenkaan tai hyvin vähän, ruokahalu todella huono, normaalia matalampi ruuminlämpö siis itseeni verraten (säännöllinen mittaus), tukkoisuus koko ajan, kortisolitaso korkea, sitä en tiedä mitä se normisti on ollut terveenä kun silloin sitä ei mitata, matala testoarvo, kohonneet kilpirauhasarvot, erilaiset vammat paranivat todella hitaasti. Vatsan toiminta muuttui täysin, aikaisemmin toimi joka ruuan jälkeen, nyt enää 1 kerran päivässä. Rasvaa näytti kertyvän vatsaan ja jalkoihin parhaiten. Ja yksi mikä on vieläkin, niin kaiken venyttelyn ja lihashuollon jälkeenkin lihakset tuntuvat olevan koko ajan jumissa. Aamuisin luonnollisesti pahin tilanne tai en tiedä onko se luonnollista, mutta näin näyttää olevan. Tulehduksia ihossa, jotka eivät parene.

Pitää vielä todeta, että nopein painonnousu tapahtui itselläni viime kevään aikoihin, kun paino nousi lyhyessä ajassa yli 10kg, treenihistoriaa kun katsoo, niin mitä tein silloin, hiit tyyppistä harjoittelua 3-4 krt viikossa.
 
WastingTime, kiitti hyödyllisestä linkistä. Noin 500 kilokalorin pudotus perusaineenvaihdunnassa on kyllä aika paljon. Lisäksi noiden rankkojen kuurien aiheuttama väsymys sekä usein liian suureen energiarajoitukseen liittyvä voimistunut näläntunne ovat yhdessä hankala yhdistelmä. Mitä rankempi kuuri, ja rajumpi painonlasku, sitä varmemmin tuo paino nousee takaisin lähtölukemiin. Tai jopa sen yli.
 
B-Ice tyhjensi pajatson aika täydellisesti aiemmin. Hyvä, että näihin tälläkin forumilla sitkeästi majaileviin myytteihin tartutaan. Välillä tulee mietittyä miksi edes vaivautua lukemaan tätäkään osiota, sillä n. 98% viesteistä on vanhan kierrätystä, tietämättömyyttä tai muuten turhaa lätinää. Tähän mennessä tuon kahden prosentin kiinnostavuus on vienyt voiton. Tyypillisin kirjoittaja lienee murrosikäinen kynäniska, joka on tympääntynyt siihen, että luokan kiekkoilija kerää kaikki muijjat ja päättää hankkia lisää lihasta saadakseen viimein pesää. Hän tulee palstalle ja pyytää, että hänen puolestaan tehtäisiin kaikki valmiiksi. Ja tuloksia pitäisi saada...noh, heti.

24.1. esitetyssä A-studiossa asiantuntijavieraana ollut lääkäri ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen kuvasti nykyihmisen passiivista elämäntyyliä osuvasti. Hän vertasi omaa elämäntyyliään isoäitinsä vastaavaan. Mikäli tyypillinen suomalainen mielisi liikkua yhtä paljon kuin isovanhempansa, hänen täytyisi hölkätä vapaa-ajallaan viisi tuntia. Moni on liian tyytyväinen esimerkiksi pariin viikottaiseen lenkkiin ja pariin kertaan salilla. Vielä kun ihmisillä on tapana yliarvioida kulutuksensa samalla aliarvioida syödyt kalorit niin "säästöliekki" on valmis. Ihmiset ajattelevat mielestäni liikaa sitä mitä he kuluttavat verrattain lyhyitten liikuntaharrastusten aikana ja hautautuvat sohvan nurkkaan loppupäiväksi. Omalla kohdallani huomasin tämän saman armeijan aikana. Yllätyin sinne mennessäni miten vähän siellä oli ns. hikiliikuntaa. Ennen inttiä tuli itseasiassa enemmän urheiltua kuin armeija-aikana. Silti laihduin ensimmäiseen kolmeen kuukauteen 15 kiloa säännöllisistä sotilaskotivierailuista huolimatta. Aamukuudesta iltakuuteen aktiivista jaloillaoloa kummasti kulutti kaloreita.


Bigest Looserin kilpailijoilla tehdyn tutkimuksen mukaan tuo metabolian hidastuminen on jopa aika rajua.

"researchers found that participants metabolisms slowed by an average of 504 more calories than would have been expected simply as a consequence of losing weight. In other words, participants' metabolisms slowed down to a much greater degree than was predicted."

http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2013/01/23/when-science-met-the-biggest-loser

http://jcem.endojournals.org/content/early/2012/04/24/jc.2012-1444.abstract?papetoc

Ettei olisi tietyllä tapaa nollatutkimus tuo Suurimman pudottajan paperi. Ainakin jos siitä mielii tehdä päätelmiä aineenvaihdunnan pysyvästä "tuhoutumisesta". Erityismaininta kuitenkin tuolle usnewsin artikkelille. Minulta pääsi melkein oksennus kirjoittajan värilasien takia. Hänen mielestään näemmä kaikki kyseiseen ohjelmaan liittyvät asiat ovat perseestä.

Se mikä tuossa Suurimpaan pudottajaan liittyvässä tutkimuksessa kiinnitti huomiota on se, että kilpailuhan kestää juurikin about tuon 30 viikkoa. Alkutilanne on alkutilanne mutta jos tuo 30. viikon mittaus on tehty finaaliviikolla (tai edes sen läheisyydessä), niin jo se yksistään selittää miksi perusaineenvaihdunta on noissa lukemissa. Finaaliviikolla pudonneetkin kilpailijat tavoittelevat $100k palkintoa. Kaikki kilpailijat ovat rääkänneet itseään juurikin tuota finaalia varten. Aineenvaihdunta ei varmasti ole virkeimmillään. Mielelläni olisin nähnyt yhden mittauksen esimerkiksi puoli vuotta finaalin jälkeen, niin pystyisi jo jotain sanomaankin, onko ohjelma tehnyt pysyvämpää haittaa aineenvaihdunnalle. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että entisiltä ylipainoisilta mitatut perusaineenvaihdunnat ovat n. 5 % alhaisempia kuin "luontaisesti" saman painoisilla.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Itsellä myös mittauksissa korkeat kortisoliarvot, mutta vielä viitteiden sisässä, miten noita saisi vielä laskettua? Joogalla?

Joku viisaampi voi täydentää tätä stressinhallinta-asiaa, mutta lyhyesti mitä olen oppinut viime vuosina aiheesta (ei missään järjestyksessä):
- asennemuutos/mentaaliharjoittelu (itseoppiminen kirjoista tai jopa terapia)
- ajankäytön opetteleminen/hallinta (riittävä suunnittelu, mutta ei minuuttiaikataulutus)
- rentoutusharjoittelu (mahdollisesti jooga toimii)
- matalasykkeinen kevyt aerobinen
- korkean intensiteetin liikunnan vähentäminen
- "elämästä nauttiminen"
- "puhdas ruokavalio"
- kofeiinin eliminointi ruokavaliosta
- alkoholin käytön minimointi

tästä varmaan tartteis olla kokonaan oma threadinsä.
 
jos sitä nyt joskus saa palautettua aineenvaihduntansa, niin miten pitäisi alkaa diettaamaan? kuulostaa varmaan hölmöltä että suunnittelen diettiä jo nyt, mutta kokeilin tossa eilen kesän juhlia varten pukujani, yhdetkään housut eivät menneet kiinni. se nyt tuntuu vaan siltä että paksuna eläminen ei ole optio. lisäksi tosiaan diabetes väijyy kulman takana. en kuitenkaan ole diettamaassa kun aikasintaan syksyllä, luultavasti ensi vuonna. joskus kuitenkin. tänään täytyy mennä ostamaan isompia housuja ja se vasta harmittaa.

ongelma: normaalisti aloitan hyvin maltillisesti dietin (-200kcal/d) mutta teho on noin kahdessa viikossa loppu. aerobista olen kokeillut suuriakin määriä (100-250 km pyöräilyä viikossa), mutta sillä ei tunnu olevaan mitään tehoa. HIIT toimii ihan yhtä huonosti. tässä automaattisesti tulee mieleen että alentaa kaloreita. jos se ei ole ratkaisu niin mikä?

vai kannattaisiko mennä esim. hiljalleen -500kcal/d vajeeseen ja kun se ei enää toimi, palautella kunnolla ja uusia koko sykli? tuokaan ei perinteisesti ole toiminut kuin pari kuukautta max. putkeen ja palautellessa tulee aina melkein kaikki - enemmän takaisin.

itse itseäni neuvoen jos lukisin tämä, sanoisin "jos nuo ongelmat jatkuvat, et ole palautunut. jatka palauttamista jos maltillinen dietti ei toimi", toisaalta vähän pelkään että noin se menee loppuelämän ja lihominen vaan jatkuu. jos nyt otan esim. 20kg extraa vielä tähän, niin olen "pudota 40kg niin näytät vain vähän pulskalta" -kunnossa. ei tunnu järkevältä vaihtoehdolta tuokaan.
 
Jos aineenvaihdunta käy nyt hitaalla, niin olisi tärkeää saada ensin se taas toimimaan. Kaloreita (laadukkaista lähteistä) pikku-hiljaa ylöspäin ja painoa seuraten. Ja itse tekisin tuon laihdutuksen syklittämällä, kuten kuvasit. Jos se ei toimi, niin ei kai siinä kannata määräänsä enempää päätä seinään hakata.

- - - Updated - - -

Dieetin jälkeisessä palauttelussa tuo paljon mainostettu IF voisi toimia, ainakin jos ruokahalu tuppaa olemaan se ongelma.
 
Laitetaan vaikka tähän ketjuun Patrik Borgin luento youtubesta. Videolla Borg kertoilee laihdutuksen tutkituista keinoista ja murtaa jokusen myytin liittyen painonpudotukseen. Ihan mukavasti meni reilu tunti tuon videon parissa, vaikkei tuosta mitään uutta ja mullistavaa käynytkään irti.
 
Tämäpä käy hyvin tähän ketjuun: http://well.blogs.nytimes.com/2013/03/18/lost-sleep-can-lead-to-weight-gain/?ref=health

Minä jaksan paasata tuosta yöunen merkityksestä, ja yllä oleva vain vahvistaa sitä mitä olen aina sanonut. Univajeella on suurempi merkitys painonhallinnassa kuin moni uskookaan. Ihmisellä on taipumus yliarvioida terveellisen syödyn ruoat määrä ja aliarvioida epäterveellisen syödyn ruoan määrä. Univaje näyttää vaikuttavan syödyn ruuan määrän ja laatuun, ja lihomista tapahtuu jopa parin yön univajeen jälkeen.

Eikä univaje vaikuta pelkästään sisään askarreltuun ruokaan, vaan myös metaboliaan ja hormoniaineenvaihduntaan:

"After four nights of less sleep, their fat cells were less sensitive to insulin, a metabolic change associated with both diabetes and obesity."

"Metabolically, lack of sleep aged fat cells about 20 years."
 
Univajeella on suurempi merkitys painonhallinnassa kuin moni uskookaan. ... Univaje näyttää vaikuttavan syödyn ruuan määrän ja laatuun, ja lihomista tapahtuu jopa parin yön univajeen jälkeen.
Eikä univaje vaikuta pelkästään sisään askarreltuun ruokaan, vaan myös metaboliaan ja hormoniaineenvaihduntaan:

Kiitos vaan, tällaisten miettiminen ei ainakaan edesauta nukahtamista, kun kärvistelee unettomuuden kourissa myöhään illalla tai aamuyöstä ;)
 
Meinas mennä jumiin, mutta sain estettyä vitamiineilla

Mulla on sellainen kokemus, että kun olen alkuvuoden ollut dieetillä (kaikki ruoat puntarin kautta) ja treenannut säännöllisesti, niin noin kahdeksannella viikolla alkoi aineenvaihdunta ensin hidastumaan ja sitten meni melkein kokonaan jumiin. Ekat kahdeksan viikkoa sujui hyvin ja painokin putosi melko tasaisesti. Kun alkoi jumittamaan nostin ruuan määrää 200 kcal / päivä. Tämän seurauksena paino alkoi nousta, mutta aineenvaihdunta ei kamalasti reagoinut. Analysoituani syömiäni safkoja, tulin siihen tulokseen että jumi johtui ainakin osin vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta ( koska en ruuan lisäksi ottanut kuin yhden multitabsin ja muutaman omegan aamuisin). Aloitin ensin magnesiumin käytön ja sen lisäksi sinkin sekä B-vitamiinin käytön. Magnesium antoi aineenvaihdunnalle melkoisesti buustia (vessassa saa nyt käydä 2-3 kertaa päivässä) ja paino alkoi taas putoamaan melko rivakkaa vauhtia. Suosittelen lukemaan Kaisa Jaakkolan kirjan "hormoonidieetti", koska ainakin itse täysin maallikkona sain hyviä ajatuksia ja sieltä hyvät ohjeet mm. magnesiumlisän sekä muidenkin vitaaminien käyttöön.
 
Säästöliekki

Laitetaas vaikka tähän ketjuun, kun säästöliekistä pariin kertaan mainittu..

Sellanen tuli tossa dieettiketjuja lukiessa mieleen, että mitenhän on ton säästöliekin kanssa jos kyseessä on ihan huolella ylipainoinen henkilö.
Järkevältä kuullostaa, että kun jo valmiiksi kuiva henkilö alkaa polttamaan olemattomia rasvojaan, mennään helposti säästöliekille. Onkohan lihavien kanssa sama juttu? Luulis, että siinä vaiheessa kun keho alkaisi jo valmiiksi kuivalla henkilöllä menemään säästöliekille, niin lihavalla energiaa aletaan ottamaan suurista rasvavarastoista ja säästöliekiltä vältytään..

Perimmäinen ajatus tässä taitaa siis olla, että voiko myös vakavasti ylipainoinen henkilö mennä säästöliekille, vai "suojaavatko" kehon omat rasvavarastot lihavia säästöliekiltä?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom